Tutorial Kotak Komen Facebook di Blogger

Screenshot ni diambil dari sebuah lagi blog yang aku moderate di New Zealand. Apa yang aku nak sampaikan ialah pengunjung blog anda kini boleh meninggalkan komen dengan menggunakan akaun facebook. Caranya:

STEP 1: MASUK EDIT HTML & TICK EXPAND WIDGET BOX

Tengok betul-betul anak panah tu!! Selalunya coding korang tak jadi sebab tak tanda kotak tu. Aku sula nanti baru tahu.

STEP 2 : CARI CODE INI







<div class='post-footer'> 


STEP 3 : DIBAWAHNYA, PASTE CODE INI












<b:if cond='data:blog.url != data:blog.homepageUrl'> 
<div id='fb-root'></div> 
<script>
window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({appId: '129009223788415', status: true, cookie: true,
xfbml: true});
};
(function() {
var e = document.createElement('script'); e.async = true;
e.src = document.location.protocol +
'//connect.facebook.net/en_US/all.js';
e.async = true;
document.getElementById('fb-root').appendChild(e);
}());
</script>
<fb:comments></fb:comments>
</b:if> 



STEP 4: KLIK SAVE LA!
Rasanya memang takde error dalam tutorial kali ni. Pastikan korang buat betul-betul!! Kalau korang buat salah aku pun tak reti nak repair tang mane sebab aku bukannye reti pasal coding moding semua ni.

---------------------------------
KELEBIHANNYA INSTALL MENATANG NI:

 Credits kepada Irrahajerah untuk testing hehe

FEED AKAN MUNCUl DI HOMEPAGE!!
Feed tersebut akan publish nama entry dan juga nama blog anda. Kalau friendlist anda ada 2000 orang, tak ke sebahagian mereka akan stalk link yang anda pamerkan tu? Bagus juga kan dalam facebook ada stalker?
Trafik naik baekkk punya

NON-BLOGGER BOLEH KOMEN
Biasanya pengunjung akan baca tapi tak komen jadi dengan adanya menatang ni, tak payahlah diorang tergedik-gedik nak create account google. Ada facebook aje dah buleh.

KEBURUKANNYA INSTALL MENATANG NI:
PRIVASI
Kalau anda ni jenis yang pentingkan privasi, maka benda ni tak sesuai untuk anda. Sebab dia akan link-kan ke page anda. Manela tau ade sex hunter add korang daripada benda ni kan? Habislah keselamatan gadis-gadis dalam facebook aku

EMAIL NOTIFICATION TAKDE
Biasanya kalau guna comment form Blogger, dia akan hantar ke email (kena set dahulu) tapi kalau guna menatang ni, tak de pun dia hantar apape. Dan bilangan komen takkan muncul di entry

Amaran: KOmen takkan muncul di homepage. Hanya di permalink
---------------------------------
Oleh yang demikian, aku letak aje dua-dua dekat blog aku ni hahaha. Tamak betul. Kalau anda nak buang comment box blogger, sila tandakan kotak hide comment box pada setting.
P/S: Sesiapa yang nak buat tutorial ni balik sila backlink betul-betul kat aku! Tutorial butang like yang lepas tu semua cedok kat sini tapi orang lain yang dapat credit. Grrr

41 ulasan: Leave Your Comments

  1. boleh ke letak 2-2?? bagaimana??

    BalasPadam
  2. huhuhu,....baru nak install...tapi bila baca keburukannya...erkkk...segan la...

    BalasPadam
  3. AYIE
    sile bace btol2. fahamkan

    iz
    hehe terpulang weh

    BalasPadam
  4. aku pon nak tamak gak ah

    BalasPadam
  5. haha mari sume kite tamak ramai2 dan semakkan page kui3

    BalasPadam
  6. sudah bace!hahaha..ko x mo try kat page ko? :D

    BalasPadam
  7. try apekah? yang terpampang kat atas tu menatang ape?zzz

    BalasPadam
  8. nak try tapi riso ar.....takot page makin semak...ahahahaha...nanti org ramai yg komen melalui fb,xnk komen melalui blog...huhu

    BalasPadam
  9. Best tutorial nih.. :) Thanks kongsi.

    BalasPadam
  10. yeay~
    nak buatlah
    thanks for sharing ;)

    BalasPadam
  11. aku dah buat..
    tp ada mslh sket

    bila org komen kat entry A kat entry B, C , D dan seterusnya akan kuar yang sama...apa hal ek?

    BalasPadam
  12. thank you! im using it too, managed to figure it out though i dont understand malay. heh thanks a million!

    BalasPadam
  13. lmbt gile loading..cane nk komen.. haish

    BalasPadam
  14. tQ arc!!
    sudah menggunakannya juga XD
    LOVE ur tutorials~

    BalasPadam
  15. OMG....blog ini makin colourful... walaweh.. hehe..bahagia nampak.. haha

    BalasPadam
  16. Nas
    kemaskan page anda dulu baru buatlah kalo cmtu~
    tanak buat pon xpe hahahah

    Amirul, Kie-Yu, Von
    You guys are most welcome

    Azizul
    setkan 1 page ade 1 entry saje...barula xsemak ye

    Serol
    bergantung pada kelajuan internet. kalo 'laju' mcm cipan, bukak ape pun slow

    Melissa Rina
    sama2!!!

    ayunda maajis
    ahhh sadap yu

    BalasPadam
  17. nak copy toturial ni? =) ley kn?

    BalasPadam
  18. xnk,x jd.ltk link dia je lar..huhu

    BalasPadam
  19. weehhhh! aku...aku minta ijin amik code ya. nnti aku backlink kau.

    mucha grasias!

    BalasPadam
  20. @Syazwana

    sebab awk buat salah. senang kan jawapan?

    BalasPadam
  21. tapi saya dah ikot betol2 step tu
    :(

    BalasPadam
  22. @ARC™
    err tak faham..
    huhu
    emel awak ke?

    BalasPadam
  23. nak tau - widget ni memang pasti akan rosak ke kalau letak 1 entry ke atas dalam satu page?

    BalasPadam
  24. @Amer Azlan
    kalau pandai oter code die boleh je letak 100 per page

    BalasPadam
  25. cmne ni bro? komen yang kat home tak berubah..sme jerk..yang lain ok sbb aku letak 1 entry jer dkat home.. tapi masalahnya.. komen tu tak bganjak

    BalasPadam
  26. @My Gempaks
    ini tutorial lama. usha website lain. aku dah malas nak layan. tq

    BalasPadam
  27. hai arc, bagus betul info dlm blog you.. Thanks ya.. banyak dapat belajar.. (^_^)

    BalasPadam
  28. lau 3 entri per page . memang semua komen tu same ke

    BalasPadam
  29. @MisZ Aien
    dah update. paste cmne2 pun bole. die xkan ulang tp xkan muncul di homepage

    BalasPadam
  30. memang gilew widget nie.. tapi syg owner blog nie buat enable 2 copy.. pastu nak menatang nie kat blog macam manew kalu kod xleh copy..pikirlaa

    BalasPadam
  31. @Media Vogue tutorial outdated camni kau baru nak carik pastu salahkan aku...kalau buat pun xkan jadik punya....

    ni ejaan apa kau guna ni? g skolah tak?

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran