xmlns:fb='http://www.facebook.com/2008/fbml' Luahan Hati Lepat ( Ismail Ariffin) & Video Siti Aminah | BLOG ARCX13

Luahan Hati Lepat ( Ismail Ariffin) & Video Siti Aminah

Sorry entry ini akan jadi sangat rojak disebabkan I dont really have any mood to be a proper language user for today. but I am very certain that at least I am not the kind of use one or two English words to show off my ability to speak like some whorish version of Malaysian Datin in normal Malay dramas. And for some reasons, I don't really feel good today because of the weather and the lab test that is coming soon..


This is an evaluation of the video I have recently shared through my facebook private account. And by private, I mean it homos. Skip the pep talk, the video is about one guy, named Lepat or Ismail Ariffin. ini bukan kartunis Lepat dalam majalah Ujang tu, ini Lepat yang pernah dihujani dengan tuduhan dan penghinaan sekitar 1996. Masa tu aku baru darjah 1 ke darjah 2 entah malas nak kira; and the video goes something like this..



Okay, aku nak naikkan satu perkara je dalam banyak-banyak benda dalam video ni. Benda yang korang boleh tengok hari-hari iaitu manusia yang bernama Melayu yang gila mengkagumi manusia Inggeris yang reti bercakap Bahasa Malaysia. Why do I say that? Sebab aku pun menyampess tengok perangai orang macam ni. Gadis dan lelaki semuanya sama.

Thanks to Alex for these guy name
Before I continue writing this crappy blog, I just wanna make sure if you guys know who those guys in the photo above are. Does not ring a bell? Let me give you hints for this: shrimp paste, nail, and Ben. And if you still cant remember who they are, and really want to live to the reputation of "Melayu mudah lupa", let me give you 1 more hint, diorang ni mat saleh yang 'pandai' cakap BM.

Let us be honest, siapa yang tak suka tengok video diorang? Majoriti suka dan selalu sangat aku tengok benda ni dalam blog post blogger sekalian alam Melayu yang menyukai mamat ni. Nasib baik aku seorang anti-conformist maka aku berjaya mengelakkan diri dari kancah kesukaan korang tu. Mungkin ini disebabkan aku menyampess tengok gadis-gadis tergedik-gedik depan mat saleh yang reti cakap BM.

1 benda aku nak sampaikan kat sini, #1. kalau orang Melayu pandai cakap English, haramjadah takde sape peduli termasuklah rakyat senegara dia. Ade ke video macam tu kat youtube? Ada, tapi pageview yang..haihh. So, nampak tak disini betapa jakunnya manusia Malaysia ni dekat mat Saleh? Bila orang senegara buat benda yang sama, nobody gives a fuck

Berbalik kepada kisah brader Lepat ni, dia sekarang dah pun berkahwin lain dengan awek German pulak dan mempunyai seorang anak yang comel gila. Kalau letak MiaSara whatever tu kat sebelah Siti Aminah anak Lepat yang baru ni, aku buat tak kisah je dekat Miasara tu.



So dalam entri ni kita ada 2 video. Video 1 sangat educational yang kedua ialah video comel. Tapi aku cadangkan korang tengok kedua-duanya.

P/S: Aku sangat confuse kenapa kengkawan yang fly ke luar negara (tak dinyatakan negara mana) ada yang bercita-cita nak balak omputeh. Lepastu tergila-gila nampak mat saleh ensem tough macam itik liar kena sawan.

36 ulasan: Leave Your Comments

  1. honestly, tak pernah langsung tengok video shrimp paste ape kejadah tu. hahaha.

    and anak lepat sangat comel. cerita lepat ni sangat lah lamaaaa dulu masa sekolah rendah. anak dia yang direbut tu pun dengar cerita masuk pertandingan menari kat UK (baca kat forum). hehe

    video yang educational tu tak pernah tengok lagi. nak tengok sekarang, wifi kolej mcm haram. kena tunggu pergi faculty. hehe

    BalasPadam
  2. comel baby tu. :)
    aku tak kenal pun mat saleh reti ckp melayu tu, sejak bila fenomena tu ada? haha.
    eh arc, emm about nobody gives a damn tu kan. tak kesah la, cuma the problem yang aku nampak kan - some malays have I don't know how to say, some kind of weird mentality. Bila orang tu reti ckp english dia perli2, kutuk2, ckp belagak.
    what's wrong ? =.=

    BalasPadam
  3. aku tunggu ni =)

    siti aminah tu anak dia ea?

    BalasPadam
  4. comel lah budak tu. cakap utara plak tu. haih, sekampung ni :P hee

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. belacan ngan paku~~!!!

    aku selalu layan dorang punye video kat youtube... tapi tak follow sangat. paling best dorang tiru gaya p.ramlee dalam citer pendekar bujang lapok... hahahhaa... mampus guleng2 aku gelak... :P

    yg pasal siti aminah tu aku jumpe video dier sebelum ni kat blog obe. pekat jugak loghat utara dia... dah la comellll...

    video masa dia umo 4 tahun, dia ada wat gaya aiswarya rai... kiut gilaahhhhh...!!!

    BalasPadam
  7. Cute Kid.
    Anyway, amik yg jernih, buang yg keruh. =)

    BalasPadam
  8. ak xde pon jakun ngn mat saleh atau mnyimpan cita2 nak balak mat saleh.tapi to be honest,ak tergoda jgk biler tgk mat saleh ni ramai bijak2,especially yang kat uni.pastu luaran dorang tu, muke dhla hensem,badan pon tegap,tggi2 lampai.pastu pndai layan pompuan.ak pon dh beberape kali jgkla kena flirt dgn omputih,tp ak x layan sebab ak takut dorang nak tutt je.tapi time kena flirt tu,memang susah jugakla nak reject. :P

    BalasPadam
  9. siti aminah budak bijak. rasa nak cobit2 ja budak tuh time tonton video tuh. abg dah tgk time budak tuh 4 tahun?

    mas tak pernah pulak tonton video shrimp2 tuh. baru je tau.. :p

    pasal jakun-jakun tuh, biasalah, dulu bahasa kita lingua franca (kan??). Tapi tu DULU la.

    SEKARANG, English is common. Antara bahasa komunikasi yang terpenting, sebab itu lah omputih tak jakun bila orang Melayu cakap macam omputih tapi Melayu jakun bila omputih cakap macam Melayu.

    hehe. over pulak comment. :p

    BalasPadam
  10. Aku cikgu bi.. Jakun x? hahahhahahahaha

    BalasPadam
  11. seriously kes lepat ni i really dont know!
    thanks la, kesian la kat dia. Sejam jugaklah dia memberikan pendapat dia... video ni tahun bila?

    im already followed your blog!
    and if u think my blog interesting, u can do the same thing!

    BalasPadam
  12. klau org melayu ckp omputih, dikata berlagak & lupa daratan watsoever..
    tp melayu nie bukan la jakun tgk mat salleh ckp melayu,cuma excited la org luar cuba blajar ckp bhasa kita nie..

    BalasPadam
  13. baru tau ada benda gini..
    tak penah heran nak ade pakwe matsaleh pon..
    tak heran gak kalu dia cakap bm..
    sama je semua~

    BalasPadam
  14. 1 jam lebih lepak kat blog ni semata2 nak abeskn video bro lepat nie.. huhu
    klu ahli politik M'sia ni tak sedar gak, x tau la nk kate ape.. kate berjuang utk rakyat.. sedey.. huhuhu

    BalasPadam
  15. comel oh siti aminah ni..cakap utagha lagi tu..hai orang kampung..hiks!


    itulah metaliti orang Melayu kita kan? cepat sangat obses dengan benda2 camtu..nak pelik ape omputih cakap melayu..dah kalau die belajar memang la die reti cakap..macam kita la belajar cakap omputih..belajar bahasa ape2 je la..

    BalasPadam
  16. mentaliti, der. btw, kawan2 aku yg kat luar negara mereka pilih orang malaysia(ada yang dah kawen tapi bini dekat malaysia),
    bagi aku,kat tempat aku lah, org bumi ckp english is a common thing, jadi rasa menyampah tu tak de.n seriously, aku xtau pun nama dia ben/shrimp paste, pernah tengok sekilas orang post kat fb oh, what the H, n once again, aku baru tau nama dia dr kau n fenomena video yang kau cakapkan tu.
    pasal lepat.hurm.aku respect dia yg xpernah lupa asal dia walau ke mana dia pergi, even anak dia, dia asuhkan supaya tahu.
    (bahasa aku rojak)

    BalasPadam
  17. emm..
    kadang2 terlupa budaya dan bahasa sendiri..

    BalasPadam
  18. sedih la cerita lepat ni.. dah lama tapi tak ada tindakan..

    bagus lepat didik anak dia.. jauh merata dia merantau tapi tak pernah lupa asal usul sendiri..

    BalasPadam
  19. budak tu comel btol..dengan loghat die lagi..:)

    BalasPadam
  20. wah seryesly xtau lak kes lepat ni??hehe.. anyway siti aminah ni cute gilers buleh takkk??????!!

    BalasPadam
  21. uish...habis gak tengok vid ni...
    tq sebab share tuan blog...

    BalasPadam
  22. cikgu bahasa Melayu datang memperjuangkan bahasa.hehe.cemoy btul bdk ni

    BalasPadam
  23. @nn
    seriously? belacan dan paku? xpenah? wow hahahha

    BalasPadam
  24. @rena~myaddictionNelation
    tu org gila je. ape lak perli2 weh. kalau org tu bagus, kita galakkan lah...yang perlu diperli ialah org yang merosakkan bahasa hahaha

    BalasPadam
  25. @Cik Agogo
    haaa aku jmpe kt blog obe gak sbnanye. tp video 1st xjmpe kt blog die

    hahha yg tu lawak weh

    BalasPadam
  26. @masturah idrus

    so, kalau zaman melaka dulu ade org melayu pandai cakap english, agak2 org mlayu tu tergila2 kt melayu yg pandai english tu x?

    tak rasenye

    BalasPadam
  27. @L.O.V.E hUnTeR
    tak jakun, melainkan ko buat tutorial yg super power dan fasih berbahasa Inggeris.
    bbudak yg aku kenal, haihhh

    BalasPadam
  28. @areripe
    xtahu la taun bila. cuba tgk kt youtube....

    thanks for following! If I dont find your blog interesting, I will totally not do that thing!

    BalasPadam
  29. maaf adik siti aminah tu sape @ sunni tu lak sape...

    BalasPadam
  30. @afizzat

    Setuju dengan brother ni. Bukan org melayu agung-agungkan sangat org luar .
    Tapi kita rasa excited org luar cakap melayu sebab negara kita kecil dan bahasa melayu duduk di tangga ke berapa dalam senarai dunia. itu sahaja bro


    .

    BalasPadam
  31. ksian aku dgr dita dia...went through hard time..no wonder my hubby condemn govrmnt..nw i know y..simpati sy pada awak..x pnt dgr kisah en lepat..hope dapat la update kt fb.mareeneyifa@ymail.com

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

TESTIMONI

Creative Commons License
BLOG ARCX13 by Asfan Ash is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at facebook.com/arcx13.