Tutorial Lindungi Copyright Blog Anda Tynt.com

Penatnya jadi blogger bila hasil penulisan kena ciplak dan si penciplak tak tinggalkan link untuk menghargai hasil tulisan kita yang diciplak tu kan? Tapi tak boleh jugak nak salahkan si penciplak sebabnya mungkin dia orang tak tahu yang aktiviti diorang buat tu salah disisi norma masyarakat blogger.


Jadi, saya memperkenalkan servis web percuma dari Tynt.com di mana website ni dengan secara automatiknya akan meletakkan backlink kepada entry anda yang disalin dengan kejamnya. Benda ni lagi bagus dari license Creative Commons tu sebab CC takde bagi backlink automatik. Tak percaya? Jom tengok apa jadi kalau korang cuba copy entry dari blog yang dah dilindungi..


Lepastu cuba paste dan tengok apa jadi..


Haa nampak tak dia create backlink secara automatik? Maka dengan automatiknya si peniru akan sedar bahawa dia sebenarnya sedang menyalin hasil kerja seorang blogger lain. Simple, macam tu je. Dan bukan tu saje, servis percuma ini jugak boleh memberikan insight terhadap entri blog korang tentang bilangan perkataan yang disalin, siapa menyalin, dan juga keywords yang digunakan.


Cara nak pasang dia senang je tak sampai pun 2 minit. Korang daftar akaun di Tynt.com dan lepastu ambil code dia dan tampalkan di bawah kod <head> . Macam tu je. Sangat senang.

P/S: Aku tahu benda ni sebab aku selidik whos.among.us yang menunjukkan bilangan user yang online dekat blog korang tu.  Aku pun guna jugak benda tu saja suka-suka nak tengok berapa orang online dalam 1 waktu hehe. OMG lab test hari senin tak study ape lagi. Korang tolonglah jangan paksa aku update hari-hari dengan klik butang Like Facebook tu.

42 ulasan: Leave Your Comments

  1. wah,...cam besh..tp ade ke orang nak ciplak aku puyer..hehe

    BalasPadam
  2. wwooo. syabas betei! gaya2 citer hindustan. hehe

    BalasPadam
  3. bagus, i like this! tp entri haprak mcm dlm blog sy spe la sudi nak copy. hahaks~

    BalasPadam
  4. okey bagus bro, aku memang ternantikan entry nie, kehkeh

    BalasPadam
  5. .: Terima kasih, maklumat yang bagus. Biasa yang mamdoh tau ialah Copyscape, tapi yang macam nih adaautomatik backlink tu yang terbaekkk tu. Terima kasih lagi sebab kongsi, tq tq tq~~~ :.

    BalasPadam
  6. hoho..nice..nanti le la try~~

    BalasPadam
  7. xpela..aku bkn cam ko kan...ayat aku rojakla ape la..x de orang nak copy...:D.tapi bagus ah web camnih..

    BalasPadam
  8. Oh rajin pulak ko wat research ni.hehe anyway thanks bg link ni kt twitter aku.

    tp rase entry aku xdek org nk copy kot.saya x pemes spt panda.haha

    code 2 paste kt head mane?blur part tu..

    BalasPadam
  9. wahhhhh.
    maseh ! nak try buat gak lahh .
    maseh pandayam ! :P

    BalasPadam
  10. oke fine !
    lassie dah penah daftar upenye .
    kahkahkah

    BalasPadam
  11. ashton1 i dah credits guna gmbr u in my blog! xpe ker ker ker hehe

    BalasPadam
  12. kalau guna copyscape oke tak..

    BalasPadam
  13. dia xleh delete ke backlink tu?

    BalasPadam
  14. waa, bagus arr bnda ni. thanks 4 sharing.

    BalasPadam
  15. terima kasih dgn info itu :)

    BalasPadam
  16. wahh! cam best je. blog femes ye la orang nak copy paste. kalau cam blog aku, aku je paham.HAHAHA

    BalasPadam
  17. tQ utk info yg sangat2 berguna ni,
    even blog aku takde lah gempak sangat,or maybe org tak pandang sgt, tp manalah tau kan, kalau2 entri kita yg biasa2 tu, ada jgk ade org nak plagiat..
    kan2?
    ;)

    BalasPadam
  18. ade ke orang nak ciplak blog aku?? hehehe...

    tapi ngade2 da wat pun :)

    BalasPadam
  19. yeah.
    thx info tp msty xde org nk ciplak dr blog aku.
    :D

    BalasPadam
  20. wow..bgus btol..
    mksdnye, backlink tu mmg tak boleh dipadam la ek?

    BalasPadam
  21. doamain .com je bole.. sedih..

    BalasPadam
  22. ash..kalau si pengkopi tu perasan ade word backlink tu kat hujung entri then die delete sebelum publish ada kemungkinan tak boleh berlaku? ke bila dah copy then publish baru kuar backlink tu?

    BalasPadam
  23. hmmm best2 entri ni... :) sgt berguna...

    BalasPadam
  24. whoaaa. abg arc baik laa share ni . tank uuuu !

    BalasPadam
  25. @♥CIK SHA♥
    tu sbgai peringatan kt die. kalau die still mau padam tu mmg kuanghajaq la

    BalasPadam
  26. menghargai adalah perlu bukan? dan ini adalah cara terbaik untuk mengekalkan karya asal kita:) thanks for sharing this...

    BalasPadam
  27. Wow~..nice la bro! ahaha :-p nanti SKY nk buat la..thanks for da info..lame cari hehe :-p

    JELAS SAHABAT BUKAN SEBARANG SAHABAT, SAYANG SEMUA

    BalasPadam
  28. Wahhh.. best!! Terima kaseyyyyy!!!
    Useful info!!! :)

    BalasPadam
  29. aikk bnde ni tampal atas "head' ke kat bwah head?confius ak

    BalasPadam
  30. @soleheen_D
    BAWAH. mana2 lah atas pun bole kot

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran