xmlns:fb='http://www.facebook.com/2008/fbml' Kisah Period Haid Pertama Kak Fenny | BLOG ARCX13

Kisah Period Haid Pertama Kak Fenny

Disebabkan Kak Fenny masih muda dan gadis sunti lagi maka entri kali ni dimulakan dengan kalimah hikmat blog gadis-gadis popular. Akak kan gadis yang popular . "Ini blog aku sukahatilah aku nak post apa. Kalau tak suka pergi belah!"


Akak teringat lagi 10 tahun lepas masa akak berumur 12 tahun. Pagi tu akak bangun tidur dan tiba-tiba akak terbau bau pelik-pelik macam bau darah. Lepastu celah kangkang akak terasa melekit. Rupanya memang akak punya celah kangkang tu keluar darah! Akak pun takut gila time tu yu oll taulah kan, dahla malam sebelumnya akak tengok cerita Child's Play. Akak ingatkan ada patung Chucky masuk bilik lepastu tikam pusat akak dengan pisau..

Lepastu dengan lemah gemalai akibat kehilangan darah yang banyak, akak pun menuruni tangga rumah dan jerit dekat bapak akak :

"BAPAKKKKK!!! CELAH KANGKANG FENNY BERDARAHHH!!!"

Punyalah bapak akak terkejut, dia panggil jiran tetangga sekali kot-kot si penikam masih berada dalam rumah maka keseluruhan ahli rukun tetangga bolehlah membelasah orang yang menyebabkan berlakunya pendarahan itu!

Tiba-tiba seorang guru perempuan datang dan tengok darah tu warnanya lain macam sikit daripada darah biasa. Maka setelah diambil usul periksa, barulah akak tahu yang akak datang bulan, ataupun period, ataupun haid. Kali pertama tu...sukanyaaaa!!!!


Mesti korang seronok dengar kisah hangat akak kan? Akak tahulah akak cantik , ada rupa tapi dalam kisah akak tadi, ada beberapa benda yang pelik lagi melik! Korang percaya sapa suruh? Tak ke tongong namanya

#1: PENDIDIKAN HAID DIBERI SEJAK DARJAH 4
Akak teringat lagi dulu masa darjah 4 (2000), sedara akak Si Panda tu pernah dengan geng dia selongkar beg budak perempuan sebab diorang nak sangat tahu apa "free-gift" yang kami dapat masa semua pelajar perempuan dipanggil ke Dewan Sekolah. Masa tu kami diberi taklimat tentang petanda-petanda awal perempuan akil baligh; keluarnya darah haid
Apakah syarat-syarat darah haid?
Syarat-syarat darah haid ialah;
1. Warna darah yang keluar menepati ciri-ciri warna darah haid.2. Seorang wanita itu telah mencapai umur kemungkinan haid. Maka darah yang keluar sebelum umur tersebut tidak dianggap haid.3. Rahimnya kosong dari anak kerana wanita yang hamil tidak mungkin akan kedatangan haid mengikut jumhur ulamak (kecuali Syafi’ie dan Malik).4. Hendaklah tempoh kedatangan haid tidak kurang dari tempoh minimanya.5. Hendaklah kedatangannya tidak melebihi tempoh maksimanya.6. Hendaklah kedatangannya didahului oleh tempoh suci yang paling pendek (iaitu 15 hari mengikut mazhab Syafi’ie) bagi wanita yang telah biasa kedatangan haid.
Jika darah yang keluar memenuhi syarat-syarat di atas, ia adalah darah haid. Jika tidak, maka ia bukan darah haid tetapi darah istihadhah.
Apakah warna darah haid?
Menurut ulamak; warna-warna darah haid ada lima, iaitu;1. Hitam2. Merah3. Asyqar (warna antara merah dan kuning)4. Kuning5. Keruh
Kebiasaannya, (baca sepenuhnya di entry asal)
Maka yang peliknya, akak mestilah tahu dan takpayah buat-buat heran kan kalau datang bulan. Mintak mak RM3.60, pergi kedai mamak beli Sanita sudahlah. Takpayah update blog dengan tajuk "kali pertama datang bulan". Pesanan ini khas untuk adik-adik baru baligh di luar sana. Kalau korang tulis dalam blog cara-cara menghadapi haid tu takpa. Ilmu!

#2: ANDA TIDAK MENCERITAKAN TENTANG HAID PADA AHLI KELUARGA
Orang Latin cakap, Impossible! sebab benda tu memang tak dibuat dek orang ah bangun pagi jumpa bapak cakap "pak, arini Fenny datang bulan. Excited nya saya!!

Kalau hal period korang taknak cerita dekat bapak sendiri, kenapa hal itu perlu dihebahkan kepada blog? Kepada entah siapa yang kau tak kenal tu? Boleh jadi, jiran kau, ketua kampung, ketua mukim, penghulu flat, wakil daerah, exco PIBG terbaca kisah tu. Malu dak? Malu dak?

Malu cerita hal period dengan abah, tapi okay cerita dengan orang awam. Ape cer yu oll ni? Akak tak fahamlah sayang. Perkara sama juga untuk camwhoring! Bak kata majalah Salient Victoria University tahun lepas bulan Mei (rasanya)...
Do not post things that you dont want your grandma to read on internet
Nanti kahwin nak update blog pasal malam pertama tak?

Pointnya disini akak nak cakap dekat you oll, jaga-jaga dengan apa yang kita tulis. Akak sebagai kaum blogger personal blog faham kadang-kadang kita seronok tengok orang asyik sokong aje apa yang kita tulis sebab tu kadang-kadang kita terlebih tulis. Nasib baik ada insan yang menegur. Walaupun caranya mungkin tak kena pada tempat, tapi kadang-kadang kita harus diingatkan dengan orang yang berfikiran luar daripada kotak kita!
BACA TEGURAN VERSI WEB GADISDANWANITA.COM DISINI
Sekarang ni ada lagi ke orang beli tuala wanita berbungkus sokabar? Siap beriklan lagi ade la. Iklan pulak tunjuk bontot mantap dengan line spenda tanpa bentuk pad yang kelihatan. Garis pad kita tak nampak, garis lain kita nampak bang! Sekian, salam sayang Jumaat dari Fenny. 

70 ulasan: Leave Your Comments

  1. aha malu gila kot lelaki yg tulis mcm ni T_______T *tetap nak kata kak fenny tu lelaki.

    ada kedai yg bungkus dgn plastik hitam tp rasa pelik pulak sbb tak biasa,kedai yg biasa pergi tak bungkus dgn plastik hitam pun sbb selalu beli dekat shopping complex LOL!

    BalasPadam
  2. hahahaha..saya ada tengok sorang blogger popular tulis pasal kali pertama period

    BalasPadam
  3. siyes malu nk bce pasal nie..
    tak payah laa nak pegi jaja satu dunia yg dah dtg period.. sy pernah terbaca gk blogger popular cte sal nie. memalukan kaum hawa ada laa..hmm..

    BalasPadam
  4. erkk~
    malu siot...
    pena terbaca sorg blogger nih cerita pasal nie...iskk~
    haih~ segan kot citer kt org...
    even nk bli pad pun cm segan2....

    BalasPadam
  5. nice parody bro. tp smpai hari ini aku tertanya2 sape lah yang cite period 1st time tu. ada link? hehe

    BalasPadam
  6. aku aku akuu...


    tetiba jadi speechless

    hokhok

    BalasPadam
  7. @Sca Ndx
    oh takde bro. xbaiklah...tegur umum je hihi

    BalasPadam
  8. haha, bila blogger gedik femes cerita bab tumbuk sambal belacan kali pertama semua follower dan fan suke sangat, sokong habis2an.. then Blogger ni syok sendiri.. rasa mabuk dengan keseronokan ibarat sembang dengan kakak2 dalam bilik la... so cerita la pasal period dia st time...

    dia tak tau yg stalker, mamat usha, jantan bernafsu dia tengah mendengus2 masa baca pasal period dia tu... cisss publisiti murahan betul la diorg tuu..

    p/s aku nak link jugak!

    BalasPadam
  9. @Zulfikar Hazri

    kalau ade org salah faham dgn komen brader zul ni, dia nak cakap mmgla bukan semua lelaki asyik horny 24/7 tp kemungkinan tu ada

    plus, awek-awek bertudung yang jelita sekalian, jagalah adab mereka. kamu bawak imej islam
    islam mestilah sopan..barulah calon bini terbaik!

    nanti kalau kami kawin dengan kamu, takdela member2 recognize kamu dengan ayat
    "eh ni bini ko ni dia datang period masa umur bla3 kan?"

    BalasPadam
  10. haha.. baca pasal period and pad tu tak pernah jumpa lagi tapi aku pernah terbaca entri pasal blogger gadis. cerita pasal "F-CUP Cookies". Kalau tak tahu,boleh google. Aku ingat pasal makanan,rupanya untuk membesarkan sesuatu mahkota. hehe..

    My Favourite Post: Penceramah Malaysia Dihormati 2011

    BalasPadam
  11. @mikeon9

    membesarkan boobs kan? aku google tp jmpa blog kedai je la :P

    BalasPadam
  12. @ARC™
    itu la masalahnya..diorang kadang2 lupa yang blog ni public.. dan diorng agaknya hilang rasa segan dek kerana nak Up trafik kot...

    BalasPadam
  13. ada member2 aku bohong cakap dia period dulu sebab nak ponteng solat. (*aku selongkar meja dia cari barang terlarang jumpa diari pastu baca sambil gelak ramai-ramai)

    padahal suara pon tak garau lagi.

    eh tu komplikasi untuk lelaki.

    BalasPadam
  14. aku baca dalam gelak plus blushing entry kau...ciss~

    BalasPadam
  15. Assalam..:)
    aduyaii,ni entry teguran ke??:)
    acceptable laa,tapi malu ler..:p

    BalasPadam
  16. @nur aisya humaira

    wslm, ye
    lagi malu kalau wanita sendiri cerita pasal benda ni

    Kak fenny xpe :P

    BalasPadam
  17. hahaha.hilang ngantuk study law bace entry kak fennyT____T
    memukau!

    BalasPadam
  18. err..u ni kak fenny..malu ai tau baca story mory u ni..huhu..T_T


    aku pon nak beli "menda alah" tu yang kena pakai time 'die' mai pun malu kalau kena bayar kat kaunter lelaki tahu..sanggup cari kaunter yg pompuan jaga..pastu kalau boleh nak sorok2 lagi menda alah tu..segan mak noks!

    BalasPadam
  19. ahah. terbaek punya akak fenny.

    haha sengal! aku suka post ni.

    kalo blogger pompuan kt lua sana tak paham2 gak. eden pun xtaw nak ckp apa.

    BalasPadam
  20. hoho..aku dulu terpaksa cite kat budak 6 tahun. Sakit kepala gak nak explain. Haha..

    BalasPadam
  21. Ai like kak fenny! haha..
    Yg gegadis pong takyah nk nk story mory sgt pasal pengalaman PERTAMA ni. HAHA

    Kak fenny xpa! ;))

    Skang ni org beli pad, xheran dah. xde bungkus2 surat kabo! Bungkusan pad warna warni cantik kemain. org keliling tgk pun x heran dah rasanya...

    BalasPadam
  22. isshh..malu la...huhuhu -,-

    BalasPadam
  23. serius malu bila baca =.='
    kalau kata blog tu personal blog pun, kena jugak fikir yang blog tu public. semua orang boleh baca. mana laa pergi rasa malu tu ek. adesss,

    BalasPadam
  24. ehh ko lelaki. malu aku bace. T___T

    BalasPadam
  25. first time aku terbaca , terus mcm apa lah dia ni bende private cmtu pun nak cerita ke? adoi lain la ko cite first time cukur bulu ketiak tade lah mcm malu sgt. kak peenny oi, tahu tak lelaki tak period? dulu masa kita sekolah pun, masa ada kotex free tu semua cikgu2 dh ajar jgn kecoh satu dunia sbb dpt pad free ! tapi skrg bila dh 20tahun boleh pulak kak penny cite kat blog? ada akal tak?

    *emosi*

    sbb aku sendiri malu nak ckp bila org tanya ko peyod masa umur berapa? sedara mara tanya pn aku xkan jwb smpai skrg pn tahu? bukan nk ckp apa , memalukan T________T

    then dia kata dpt pahala free org duk kutuk, abis kalau dia tak buat benda tu, org nak kutuk ka? :)))

    BalasPadam
  26. senang cakap, blog personal tu, tak perlu cerita hal yang terlampau personal.

    jangan lepas ni ada lelaki yg tulis blog pasal "pertama kali akil baligh" lol

    Pendapat anda?
    ADSTOX.COM malaysia free trade zone

    BalasPadam
  27. nmpk sgt la tak tau malu girl tu buat entri psl tu.macam xde tajuk lain.
    zmn2 dlu,nk pegi kedai beli benda tu pn malu,siap bungkus ngn suratkhabar lagi,buh dlm plastik hitam.punye tak nk org tau.
    skrg bukan main,siap ade yg pegang kt tgn cmtu je..Oh,mungkin hari tanpa plastik agknye...media pn satu hal,pegi tayang kat tv jenama2 baru,siap melompat pulak,bangga nk tunjuk brand canggih la konon.Mmg zmn skrg zmn tak tau malu....agknye bdk tadika pn tau tu benda apa..

    BalasPadam
  28. aku punya la nak tau sapa buat cerita tu gigih gune keyword ko letak...

    hasilnye...

    hmm...

    gila kot.

    orang tu cerita satu hal... tukang komen excited lebih2 bercerita satu hal...

    haha... btol ke blog sape yg aku cari tu weh? ke orang lain??

    BalasPadam
  29. @Dilakochan

    kan kan kan? kak fenny xpeee kak fenny hawtt bukan cam korang lol

    BalasPadam
  30. @Liyana Lunia.
    bnda xpatut cerita jangan cerita bhaiii
    mmgla laki xpeot, tp akak rahsie la :P

    pahala wakleeeee......sendiri buat, sendiri jatuhkan hukuman

    suke lettewwwww

    BalasPadam
  31. @Aslina

    ko da jmpe ke? dia da delete leee
    aku xnak cakp sape....nanti mengaibkan org!

    tukang komen tu sume 1 kepala dgn dia. sebab tu kita yg kepala lain ni ada hehe

    betul lettewwww

    BalasPadam
  32. kah3x...terbaik la bro...

    patut hal2 period ni tak perlu la nak heboh kat satu dunia...bikin malu je kalau baca...

    BalasPadam
  33. bagi i setakat p beli pad kat kedai tu takde apa laa sangat.
    normal laa tu.
    =)
    tapi kalau sampai nak story bila 1st time period apa semua tu macam tak berapa nak cerdik laa.
    bukan semua benda kita boleh story kat org kan.

    macam lecturer i cakap laa "simpan sikit rahsia untuk diri kita sendiri. jangan semua nak habaq kat org"

    BalasPadam
  34. Oh mai goat....lelaki..lelaki bai yg wat entri neh...

    BalasPadam
  35. @Anonymous
    kak fenny kecik ati korg kate die laki MUAHHAHAHHAHAHHAHA

    BalasPadam
  36. betul cakap kak fenny tuuu..
    1st tym per**d pun nak gtaw dlam blog..adeii..gtaw family sendiri sudahh.. haha..

    BalasPadam
  37. kak fenny cakap pasal period??? owwhh no!!! huahuahua..

    tapi2 ada jugak teguran di sebalik ni, betul la tu, tak kan la semua bnda nak citer kan? kata hal2 peribadi, kalau dah citer tu, namanya buka peribadi lagi. tak gitu?


    10 Day You Challenge - Secrets

    BalasPadam
  38. hakhakk! blog ko mmg terbaik lah wey! sengal ubi betol ko nih

    BalasPadam
  39. umaik aihh. terus teringat subjek biologi. ke sains eh? gua lupe. haha

    BalasPadam
  40. bagusla kak fenny tgur..
    kdg2x org pompuan nih kalo org macam 'kak fenny' yg tegur baru dorg nk dgr..
    kalo tgur same2 gender ni dorg wat derk je..
    bende yg spatutnye jd private jgn lah g cecite cecite kat orh laen..
    good job kak fenny!!

    BalasPadam
  41. salam arc~

    huhuhu.. hampeh sungguh yg menulis 1st time mai peod kat blog.. :)
    mgkin terlalu exited agaknya dtg peod.. tu yg nak seluruh dunia tau yg dia dah baligh.. dah ada lesen nak kawen... =))

    BalasPadam
  42. kah kah kah , aku pun dah lupa 1st time aku period mcm mana situasinya :p

    BalasPadam
  43. 1st time baca tajuk aku dah @&%%$@^

    haha. aku ingat amende yang kau mengarut cerita pasal period plak ni. aku sensitif tau. haha

    aku anti gila iklan pad sekarang. melampau betul. tengok dengan abang aku pon aku rasa malu gila. haih.

    BalasPadam
  44. rasa nak lempang je tgk muke kak fenny tu.. cun sangat HHAHHA

    BalasPadam
  45. satu sepakan kencang dari kak fenny yg sopan lagi santun
    adik2 baca pun mesti tak butthurt sangat kan?

    abang panda terer laaa...we ol loikeee! ngahaha

    BalasPadam
  46. bro, aku macam terpikir2 nih, kalau tak tanya rasa gundah lak jiwa

    sejak bila darah haid ada bau?

    kalau perempuan sdg period, adakah kau boleh detect pompuan tersbot sdg period, dgn menggunakan deria hidu?

    XD

    BalasPadam
  47. @aNdi.Hanin::حنين نظوره

    bia betul ko xtau? ni laki ke pempuan yg bertanya ni?

    dari iklan KOTEX banyak kau boleh belaja kalau guna ability cognition yang Allah bagi tu sepenuhnya

    BalasPadam
  48. aku gtw kwn aku sal blogger tu
    taw kami kata apa

    gila glamer

    hai kak fenny.:)

    BalasPadam
  49. @cik aryu

    aku xtau umur dia tp nampaknya mcm bebudak lg.

    so budak2= gilaglammmm

    biasala tu

    tp kena tegur jugeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    BalasPadam
  50. dak tuh dah delete entry tuh kan? ahhaa.

    kalau aku pun sogann doee.

    nak2 kau yg tulis entry niee. nseb bek aku dh mindset dalam otak aku yg tulis nie

    kak Fennyyy!

    BalasPadam
  51. aku ingat nak share pengalaman malam pertama nanti la

    siap letak pic

    agak2 traffik blog aku naik x?

    Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

    BalasPadam
  52. amat memalukan bila ada blogger perempuan tulis tentang kali pertama dia haid. gosh~


    *aku baca sikit jep dah malu sebab kak fenny yg tulis~ auw~ xD

    BalasPadam
  53. addoiii!geli hakuh!
    eeeuuwww...xperlu kot nk cite ko period ble.xmalu lgsg.
    die xtaw kot period tuh darah kotor.
    siap xbley solat,bc quran sbb period,bgus la tuh.aisshh..

    BalasPadam
  54. aku nk g bli pad kad 7e pon malu ni nak cite pasal period? lmmg tak la woi

    BalasPadam
  55. Haha Kak Fenny, saya yang tak biasanya malu ni pun boleh terasa malu --"

    Btw, saya rasa iklan pad Scha tu memalukan, kena tepuk bontot before keluar rumah, euw

    BalasPadam
  56. @ARC™

    haha. belajar dari iklan bro?
    aku blaja dari pengalaman.

    pelik sbnrnya ko tulis
    'bau pelik-pelik macam bau darah'

    sebab setakat ni, yang aku tahu boleh berbau tu, darah nifas je..sbb terlalu bnyk.

    kalau takat haid(lg la kalau 1st time), xde nye boleh detect pakai idong. :D

    sori kalau ada org yang baca komen ni, rasa geli2 malu2. aku mmg open minded kalau bab ilmu.

    BalasPadam
  57. @aNdi.Hanin::حنين نظوره

    dear commentator bernama tulisan jawi,

    ready all my cooments above, I speak from IKLAN and my own experience

    hell, check my fb page

    BalasPadam
  58. *read

    plus, iklan tu bikin dr pengalaman dan statistik. kalau time kau period dulu xde bau ke ape ke, tu kau punya pasal

    BalasPadam
  59. hik3.. cik rimau pon gigih meng"google" sbb nak tau sape yg dimaksudkan tu.. kak fenny kate blogger famous.. cik rimau rase betul la kot yg cik rimau jpe tu.. hehe.. tp da dipadam.. hik3..

    BalasPadam
  60. terima kasih sudi tegur cara bagus :)

    BalasPadam
  61. hey org jauh!!
    malu..tapi betul la..since it is not a good thing at all to publish those things to public..btw I love the picha haha!! nak bekenalan ahh dgn gadis baju biru tuh bhaha~

    BalasPadam
  62. yaaa, sy dpt tngkp point entri ni.
    kdg2 ade blogger pompan tertulis kt dlm entri dia, contoh, "sorry la emo2 ni, mgkin sbb tgh dtg bulan kot". aishh, mse terbace ade jgk terpikir, rilek je dia bgtau kat org dlm blog plak tu. kalo tgh ckp2 dgn mber xpe jgk. ape2 la kan.
    segan douh bce citer karut kat ats, mmg karut abes ah.

    BalasPadam
  63. salam..

    Alhamdulillah sgt menarik entry ini...

    rachel ray dlm rancangan masakannnya pernah mjemput seorg penulis buku(omputih arr)yg menulis ttg kisah pertama kali dtg period.menurtnya ramai yg takut dan malu utk bcerita ttg haid mrk dan ada juga trauma..so, kononnya buku itu utk memandu para gadis utk think +ve n be happy for the 'gift'.mgkin ada yg kata itu omputih bulih arr kita melayu.nope! pokoknya x salah bcerita tp bagaimana ia diceritakan supya org x annoy dgn kita.tempoh period berbeza bg stiap perepuan.ada yg bjaya melalui dgn gembira n sebaliknya.mungkin bg lelaki ia pkr biasa tp x semua org ada pengalaman mengmbirakan.eg bagaimana jika dia seorg yg takutkan darah(fobia)?kwn akk 7hari 7mlm menangis setiap kali nak cuci..huhuu..so,me secara +ve melihat elok juga nk cerita tp biorlah secara bijak dan ada 'ilmu' tuk dikongsi bukan takat nak gelak2 guling je.for those yg nk tegur pulak biar bhikmah supaya point tu msuk kat telinga n jiwanya...thanx to kak fenny:) akak suke sgt kalo lelaki lelaki ni 'arif' bab2 piyed pompuan sbb nnt x de ler maen redah jer..mentang2 bini tu hak depa..paham kan :))

    BalasPadam
  64. @Anys Amyra dekat egypt ni memang dye bungkus dengan surat kabar :D

    BalasPadam
  65. Saya setuju dgn Aina....

    BalasPadam
  66. alah...pempuan mlayu skrg tau malu ke?klua umah pakai dedah,seksi,ketat,jarang,nmpk nasi lemak,pusat...dlm intenet citer 1st night berzina ngan bf...takat citer 1st time period ape nak heran bai...!ni kenyataan.maaf bkn utk mengutuk n menghina...tp same2 le kite bermuhasabah diri n mjadikn wanita mlayu punye harga diri n bkn betina murahan!..

    BalasPadam
  67. alah...pempuan mlayu skrg tau malu ke?klua umah pakai dedah,seksi,ketat,jarang,nmpk nasi lemak,pusat...dlm intenet citer 1st night berzina ngan bf...takat citer 1st time period ape nak heran bai...!ni kenyataan.maaf bkn utk mengutuk n menghina...tp same2 le kite bermuhasabah diri n mjadikn wanita mlayu punye harga diri n bkn betina murahan!..

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

TESTIMONI

Creative Commons License
BLOG ARCX13 by Asfan Ash is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at facebook.com/arcx13.