Salah Faham Ayat Finger-Crossed oleh Umat Islam

Alkisah, haritu aku menjalankan aktiviti stalking-stalking di Facebook untuk mencari idea untuk blog. Maka adalah sekali ni aku terjumpa seseorang yang bersembang pasal ape entah tak ingat tapi apa yang aku pasti, depa bersembang pasal menaruh harapan dekat sesuatu

Dan tiba-tiba salah seorang daripada mereka yang bersembang itu menggunakan ayat
" Harap-harapnya begitulah, *finger-crossed*" 
Now, problemnya sekarang ialah dah lama sebenarnya aku nampak orang Islam Melayu menggunakan frasa di atas tak tahulah sebab apa kan. Maka seperti biasa, kita menggunakan khidmat Google ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian bagi memastikan apakah maksudnya finger-crossed itu. Adakah berdoa? Adakah berharap? Ataupun mempunyai maksud sebaliknya?

Hasil carian nombor 5 daripada mukasurat pertama menunjukkan bahawa ayat "to keep your fingers crossed" bermaksud "you are hoping for a positive outcomes" yang bermaksud perlakuan tersebut dibuat demi mengharapkan sesuatu yang baik kepada orang yang berharap tu. Nampak tak salah la kan? Sebab apa nampak tak salah; sebabnya ramai orang bertanggapan yang susunan jari ketika membuat finger-crossed ialah seperti ini

finger crossed asal usul berdoa

Walhal pada hakikatnya, gambar gaya tangan sebenar untuk idiom yang disukai korang tu ialah seperti di bawah ini



Nampak kan? Mengikut petikan daripada Mak Wiki, perbuatan membengkokkan jari tengah ke jari telunjuk merujuk untuk mengharapkan nasib yang baik ataupun untuk memungkiri janji. Mengikut buku Extraordinary Origins of Everyday Things, amalan ini boleh dijejak sejak zaman pra-Kristian lagi di mana simpang berbentuk cross (simpang empatlah) itu membawa simbol kesatuan dan terdapatnya roh-roh yang tak mengkokak anak-anak orang duduk disitu. Maka dengan meletakkan wish mereka disitu ialah seperti meletakkan wish dan harapan mereka tu seperti 'on hold' sehinggalah ianya ditunaikan.

Now now. Aku tahu korang tak faham sangat apa aku taip sebab aku campurkan bahasa, Kalau aku buat 100% alih bahasa nanti lari maksudnya. So, kenapa benda ni aku rasa salah? Sebabnya mengikut sejarah asal perbuatan finger-cross ni, mereka bergantung harap kepada cross? Apakah?

Jadi umat Islam sekalian, kepada siapakah anda bergantung harap?
P/S: Masa aku kecik dulu aku tiru gaya ni dari Tom n Jerry. Dengan serta merta akak aku sound. Syukur ada kakak sound masa kecik-kecik. Sekarang korang dah besar panjang sape nak sound?
Sumber rujukan : Links

61 ulasan: Leave Your Comments

  1. baru dapat tahu mengenai ini...thanks for sharing...

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum.

    Saya setuju. Entah kenapa sekarang ni makin ramai yang guna perkataan tu. Terikut-ikut dengan dialog dalam cerita english kot?

    *untunglah kamu kakak dah sound sejak kecil, jadi bila besar kamu boleh sound orang lain*

    BalasPadam
  3. owh ni ke tazkirah yg ko ckpkn 2?
    nice2


    'finger-crossed'
    1st time jumpa word ni masa zaman PMR
    semangat cari word2 bombastik utk essay BI
    haha


    Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

    BalasPadam
  4. oh.. mcm tu baru tahu...
    thanks atas perkongsian ni..

    BalasPadam
  5. hooo baru tau2...thanks seh bg info~

    BalasPadam
  6. nice entry.. aku lgsung x taw paper.. kuno gler ak.. :D

    BalasPadam
  7. Bergantung harap hanya pada Allah..
    ada emoticon kat ym pic yang atas tuh,
    tapi xde plak pic yang bawah tu.

    BalasPadam
  8. macam macam skang nie...senang sgt ak pengaruh umat islam... ahaiiii

    BalasPadam
  9. hahaha, konon nk up-to-date dlm percakapan,
    tp tak tau maksud sbnar...
    masyarakat skang suka berlagak hebat semata2..
    seb bek ade org cam ko yg mengingatkan..
    tahniah!!!

    BalasPadam
  10. ingatkn aku salah tdi pasal cara buat 'finger-crossed' nih..aku phm bnde ni org buat sbb nk mungkir jnji je..ade mksd lain lg rpenye..

    BalasPadam
  11. @amira
    err amira. emoticon ym mane ni?

    BalasPadam
  12. owh eh??nasib baik ko buat post nih..

    BalasPadam
  13. ayu x pnah tahu asal usulnya.tp ayu x pnah buat..sbb bunyi cross2 ni(x pandai bi sebenarnya) selalu dikaitkan dengan kristian..so alhamdulillah

    BalasPadam
  14. aku lama dah pesan kawan2 pasal ni... aku tau pun sebab mak aku marah aku...bila aku buat benda ni masa kecik.. pastu mak aku ckp.. finger cross tu bila org kristian nak menipu.. diorg buat la salib kat jari...(tu pendapat mak aku la)

    BalasPadam
  15. Org zaman skg mudah sgt terpengaruh dgn pelbagai trend.. huhu.. Sepatutnya kaji dulu.. btw, rajin bro google ye.. thanks for sharing.. aku tak pernah buat pun finger-crossed tu sbb baru kenal.. keh3..

    BalasPadam
  16. @Zulfikar Hazri
    aku terlupa nak include. ia juga digunakan utk menipu.

    BalasPadam
  17. tahniah ARC, dengan mudahnya anda dapat topup pahala anda dgn berkongsi N3 ini, teruskan lagi...
    http://ibugebu81080.blogspot.com/2011/02/antara-dosa-kering-saham-neraka-dilaman.html

    BalasPadam
  18. thanks for the nice info..

    BalasPadam
  19. dlu suke buat camni.. da besar, da faham maksud, xckp n xbuat dah >< :)

    BalasPadam
  20. a'ah, sekarang ni orang suka buat sesuatu yang kononnya up-to-date tapi xtau benda tu boleh atau tak.. thanks for sharing..

    BalasPadam
  21. Alhamdulillah. Info bagus baca pagi jumaat ni!
    Org skang ni buta buta mengikut benda bukan2 mcm x fikir2...

    Rasa klw dgr dr *finger cross* tuh je boleh tahu
    dr mana dtgnya *cross* yg biase disebut org kristian..

    Harap org dpt bukak mata dengan entry ni!
    Thx bro! ;)

    BalasPadam
  22. Finger-crossed ? Erm , slalu buat yg dalam gambar number 1 tu , yang gambar jari crossed tu , memang tak buat pun , hope dorang realize dengan bende2 neyh :)

    BalasPadam
  23. Oh,baru tau bro...
    Tq la bro pasal info ni..
    Serius memang tak tau...
    Ingatkan saje2 buat utk mungkir janji..

    BalasPadam
  24. aku tak pernah jumpe pun org wat cenggini..apatah lagi la aku nak buat..memang tak le..cara buat jari tu macam tu pun aku baru tahu kat entri ko nih..dengar perkataan ni pun jarang kot..eh2..naif betul aku ni..kui3..

    BalasPadam
  25. tQ pakcik panda, serius aku tak faham apa benda ni tapi skrg dah ngertiii !

    BalasPadam
  26. nasib baik seumur hidup aku tak pernah buat finger cross ni. hehe

    BalasPadam
  27. aku selalu wat camni tanpe niat. sebab tengah bosan lalu main susun2 jari atas jari. haha. betul. langsung takde apape. pastu gi kat tempat ada bayang2 buat mcm konon ini ayam serama tengah bercakap. huhu.

    tapi aku rasa sepanjang aku hidup ni maksud finger-crossed ni yang macam gambar no. 2 tu kan? selalu kalo gambar yg first tu pray for hope. ke apa ntah. aku pun tak ingat.

    aku takde sape sound. huhu. tah camne aku bleh tau senirik. banyak google la ni kot.

    BalasPadam
  28. tq asfan for this entry

    mmg penah jugak tgk dlm tb,movie industan kot?
    dia buat cmni gak..
    baru tau maksud diaa

    BalasPadam
  29. manusia...manusia... kalau buat nak buat apa2.. x nak selidik dulu.... tq cz sharing...

    BalasPadam
  30. tak pernah pulak gune mende tuh
    hohoho

    BalasPadam
  31. maksudnya diorang sebut finger crossed tu dalam percakapan ke, diorang buat finger crossed tu? pening jap.haha

    BalasPadam
  32. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  33. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  34. sama la. dulu mse kekecik selalu tgk cerita luz clarita dorg buat tangan cm gitu. aku tiru and kena sound dgn abg2 aku. gosh! baru tau... hahaha xD

    BalasPadam
  35. arc tm~ bukak la link tuw yew~~~ ada jwpn disitu~ anyway, fikir la logic, tu kan perbuatan, amalan orang2 animisme, anda nak ikut ke? jgn sbb u ego, u tanak terima yang betul~~ kan~~~~

    BalasPadam
  36. @Anonymous
    anon, ko bace ke tgk gmba? aku bukan ego tapi aku tak pernah sekalipun

    jap, reti baca x

    tak pernah sekalipun
    cakap benda ni boleh. sebab tu dilabelkan tazkirah jumaat

    kau reti baca tak?

    BalasPadam
  37. hewhewhewhew...reti =)

    BalasPadam
  38. sorry le silap baca tapasan bwh tu, ingatkan kau boleh kan. anyway,ive been a little bit emotional lately due to something that happened 2 days ago. something about akidah jugak la..theres this person, well maybe a lot more that one..yang menentang la sangat2 pemakaian tudung di universiti. which takes me to this..neway, sorry again

    BalasPadam
  39. @Anonymous
    ok then, reti baca, reti fahamkan tak?

    BalasPadam
  40. @Anonymous
    link please. aku nak tengok siapa kuranghajar menentang pemakaian tudung tu

    BalasPadam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  42. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  43. would u pls email me at admin@arcx13.com pls? nak link blog dia

    komen aku: pakai tudung bukan choice. itu hukum. haram ialah haram

    BalasPadam
  44. aku xpernah tahu pasal ni.
    neway thanks.
    (:

    BalasPadam
  45. eh, but first, please delete my comment above. yang recent one ni, also the second last one. thats all, thank u

    BalasPadam
  46. @Anonymous
    done. now, gimme that link! :D

    BalasPadam
  47. yg aku pahamla finger=crossed tu yg pic no 2 org mungkir janji.pentipuuuuu! mcm tu la
    ;)

    BalasPadam
  48. first time tahu word tu..

    BalasPadam
  49. owh.. mcm tu ka... menarik entry anda...

    BalasPadam
  50. name pun 'crossed'.
    obviously tak patut ikot.
    baek kata 'bertawakal'.
    kan3?

    BalasPadam
  51. thnx sbb bagitaw, baru tahu maksud yg sebenar..

    BalasPadam
  52. orang curang selalu buat cross finger ni..*terlebih tgok citer omputih..kih3

    BalasPadam
  53. dulu masa kecik2, nak menipu jek buat jari cam tuh..
    jahil..
    dah besar baru reti..

    BalasPadam
  54. ramai je yg guna istilah tertentu tanpa tau maksud sebenar dan sejarah di sebalik sesuatu frasa

    BalasPadam
  55. Orang kita asal jumpa apa-apa terus nak tiru. Nak selidik dulu malas. BTW thanks for this entri.

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran