How to be a Popular Woman Blogger

Oh well, it is not really an update; this thing has been long known but only fews have the courage to write about it. FYI, I dont really mind if anyone ever read this blog post cuz Im in hurry for school and I just needed to write.

Karl Marx. Source: rightwingagenda
Have you realized that our beloved blogosphere has become something that Marx said on capitalism?


"The rich gets richer, and the poor gets poorer"

This is simply because I see there are more and more these so-called fashionista blogs have come up from days to days. I dont have to name them because they are certainly on your blog list. Oh, and if you dont, congratulations on freeing your mind from the enslavement of today's fashion disasters. but it is probably on your bloglist's bloglist. Its not that hard to find.

Now, how's this related to Marx's phase? Well, you know fashions need money. You can't simply go to bundle shops and ask for a Hana Tajima shawls or whatever it is you are looking for. It is just not right especially for the ladies. And as far as I concern, there are no second-hand shops that make these fancy stuff available on their stores - not even online ones. If there is any, guess what, wearing a used shawl is equivalent to wearing a used boxer. They both touch our 'well-groomed' hair only the thing that matters in this context is which hair. So, I conclude here only those who have money will succeed in setting up these kind of fashionistas blogs.


Up until now, please bear in mind that I have only come up with one rule. If you have money, then you have the access to being a fashionista; hence popularity in blogging. People will like you no matter how ridiculous you look. Don't fuu with me if you say those kind of fashions dont cost a dime cause they sure as hell do. I consider every cents in my wallet as money and I would think many times to spend them. Unless you regard RM39 for a shawl is nothing and is equivalent to buying a Hacks' sweet, then you are damn rich.

Wait, that's not all. I have another strong point. It's about something that runs in our blood and veins, and it is called genes. First of all you have to understand the very concept of gene is it is down-passed from our ancestors to us. We often hear this " ah, you are so beautiful. You must have got that from your mother/grandmother/moyang/monyet/whatever". Unless that particular person is married to some dude who is totally ugly, her offspring will just be as pretty. Otherwise, pretty offspring - Justin Bieber-like kind of cute and Lisa Surihana-kind of beauty.

As what you have expected, yes; If you have beautiful mother, then you are beautiful; hence popularity in blogging.  Of course, unless you have horrendous, shrek-looking father.

So, where do the ugly offspring of not-so-pretty mothers go to? Its either they post something out of their mind without displaying any single part of their body, or they don't blog at all. And yeah, the number of this kind of women bloggers is in deficit.

In case you are wondering, this is not one of those "bukan salah ibu mengandung" things because your mother do not blog. You do. In summary,

the rich gets richer, the poor gets poorer;
the rich gets popular, the not-so-rich stays inferior
the pretty gets popular, the not so pretty stays inferior
Oh, the horror

I call this Blogosphere Capitalism Ideology. And before I take my morning bath and go to school, please tell me if anyone finds this photo below beautiful. Seriously, I cant comprehend your taste in fashion. A phrase in Salient Magazine (May 2011) says: artistic design is sure as hell not in this world.

40 ulasan: Leave Your Comments

  1. good anal-ogy

    n yet it's all about freedom of rights

    BalasPadam
  2. @eszol raar
    there's a freedom of rights. and yet there's sarkasis. how irony

    BalasPadam
  3. @ARC™

    everything is irony in this world

    n sarkasis is what freedom of rights are being applied to

    BalasPadam
  4. @eszol raar
    to others:
    this is not about sarkasis. This conversation about sarkasis is officially come to halt now.

    I will argue with you later.

    BalasPadam
  5. blogsphere nowadays:
    beauty+rich+fashionista>popular blogger
    handsome+ada sign lucah2 sikit>popular blogger

    pasal gambar tu aku xboleh nak komen sebab aku bukan orang seni.

    BalasPadam
  6. '..where do the ugly offspring of not-so-pretty mothers go to? Its either they post something out of their mind without displaying any single part of their body, or they don't blog at all.'

    x bape setuju.

    ade jugak ak tgk blogger x bape lawa (sorry to say), tp tayang2 jugak muka. tp of course la yg popular biasanya yg lawa2. n yg x lawa ni mesti la meniru2 fesyen yg lawa2 (+popular) ni sebab nak jadi mcm dia.

    women memang suka tnjukkan kecantikan dia. utk dipuji, or mgkn lumrah kot? dah ade aset xkan x tnjuk.

    cuma ak highlight kt cni, yg x tnjuk muka x semestinya x cntik. ak rse tu kesedaran dia. kefahaman dia psl agama, psl maruah, etc.

    ~HANA~

    BalasPadam
  7. i do agree with arc. but still it is the right of freedom (again) .. everybody (female) wants to look beautiful and show to others what they got.
    But, like Hana said, itu semua atas kesedaran masing-masing terhadap agama etc.
    psst! im not a fashionista and that pic, to be honest, tak bape nak cantik berdasarkan dari mata kasarku. tq :)

    BalasPadam
  8. agree. byk blogger pompan yg pemes2 jenis cam gitu.. oh dunia2..

    BalasPadam
  9. gambar yang bawak tue actually nampak rimas adalah.lawa xde. trends fashion sekarang menghancur identiti ppuan zaman sekarang.apatah lagi menghabiskan duit semata2 kerana fashion. sptt ny diorg kena realize y being themselves is much better.

    BalasPadam
  10. Umm.. I don't think it's beautiful n i don't think mata i kero. Alot to invest ekceli when it come to fashion. But taste masing2 kan? I still didn't find it amusing for dis so-called muslimah fashionista ni. I am sorry for them.

    BalasPadam
  11. takpe la tak popular. tak kecik hati pun.

    hahahahahaha...

    err... apsal muke pompuan dalam gamba tu mcm tengah high je... ishhh... ke aku yg over sangat daya imaginasi?

    BalasPadam
  12. hmm..belog fashionista senang nak popular?mungkin kalau dia comel @ lawa @ cantik..even kalau setiap entri die cume menempek muke die besar gedabak je die boleh glemer sekelip mata..kan?


    aku setuju dengan komen dari hana dan madeeha..dan aku setuju jugak dgn pendapat ko yg pesyen hijab skarang sgt2 disaster..aku pun tak pasti tang mana yg lawanye pakai pesyen hijab pelik2 tu..hmmm..


    yg pasal link dlm beloglist tu aku pun tak pasti la ade ke tak kat beloglist aku..ade kot terselit sorang dua..mungkin sebab aku suka tgk muke dorg yg kiut kot..sebab tu la aku list..boleh cuci2 mata tgk muke kiut depa..pasal pesyen depa tu mampuih p..aku tak berminat langsung..haha..


    gmbar last tu SANGAT TAK LAWA bagi pandangan mata aku..;p

    BalasPadam
  13. Betol weh kata ko, yang tak cantik dan tak kaya jadi agak inferior bila tengok kelompok macam tu. aku la manusia inferior tu. Jarang kot aku masukkan gambar ke apa. Nanti org baling belog aku dengan telor. However, macam aku selalu cakap cakap kat orang kampung tanjung, blog is for every one. Share whatever you want to share. most fashionista nak share taste of fashion yang boleh digayakan dengan tudung katanya, even actually benda tu masih melanggar syariat menutup aurat. Bagi aku, untuk aku avoid rasa inferior tu, aku jarang jenguk laman blog dorang. Macam pepatah kata, you like my blog then come again, else you are please not to come again kalau rasa semak mata ke apa. Risiko untuk dorang di keci caci maki di amik kesempatan orang salah guna gambar tu biarlah dorang tanggung sendiri. Dah besar kot,benda teknikal pasal safety tu memang pandai2 kau sendiri la nak handle. Jadi end upnya malas nak ambil kisah dan sila jangan tunjuk lawa palsu kat orang. Segan seyh nak nak kalau mata lelaki pandang ~..~” -irah hajerah azman-

    BalasPadam
  14. memang setuju..and in fact i do feel jealous of them coz they have so much money to make them look pretty..girls like me could not afford such things and so, fashion is my thing and not a priority in my blog..

    BalasPadam
  15. this is dang true...n most of them r only making blog as their diaries...but still people love it...
    but i'm trying hard 2 be woman blogger that not depend on this 2 beauty n fasion...coz i dont have both...hope i can make it...

    BalasPadam
  16. sokong.... adehh.. bab2 blogger yng pemes yng fashionita ni ade la satu due yng ak bce sbb suke tgok gaye diorng yng mnulis selambe.. tpi bab pesyen2 ni harapn ar nk ikot.. ish ish ish bg diorng cantek kot.. pesyen2 yang mcm tu even pelik kat mate kite tapi kat mate diorng cantek kot.. diorang nak jadi pelopor pesyen2 yng sebegitu rupe barangkali.. yelah orang lain takde buat.. diorang buat ah... baru laa dapt tarik prhatian.. konon nye lahkan..
    tapi bgos ar diorng brani la kan bepesyen mcm tu even nmpak pelik.. yang penting yakin katenye..

    BalasPadam
  17. very nice and powerful entry! but what can I say here, not at all woman's blogger are trying to paste all the gedabak pictures just only want to get their popular... nowadays, readers know very well which entry can give own spiritual and very usable to them. so, pandai2la mencari dan memilih kan... tapi entry ni tidak disangkal.. :) gud info and thumbs up! it just typical..... :))

    BalasPadam
  18. gambar tuh actually ade something yang dorang nak tunjuk . tapi, agak tak cantik . ngehngeh :)

    BalasPadam
  19. People loves them. They are cute, pretty, damn rich because I am sure the whole outfit costs a lot of money and sigh they are popular. AND they are mostly WOMEN! Girls like to see pretty girls and wish they can become one.
    Conclusion: this blogging world is dominated by girls.

    pssst: Tapi den tetap suka mereka.<------TIPIKAL

    BalasPadam
  20. so, how exactly to be a famous woman blogger?? *seriously asking* :D

    BalasPadam
  21. @ichabeldarmawan
    have money and pretty mom paired with handsome dad

    BalasPadam
  22. letih baca post nie..

    BalasPadam
  23. alamak. kalo gitu kompom smpi kesudah x femes2.

    x kesah la femes ke tak. byk lg nak buat dengan duit tu. bukan semata2 utk berfesyen.

    BalasPadam
  24. pandayam. ape jer pndapat yg kau tulis. jarang aku x stuju. tulis la lagi, tulis... haha..

    saya x femes, sy ok :P

    BalasPadam
  25. AkuTakSukePublisiti9 Mei 2011 5:41 PTG

    @ARC™

    hahhahahaha...have money and pretty mom paired with handsome dad..

    adoyyy...penin gak tgk pmpn yg over gitu..stock layan mata kejap2 je..lame2 wat saket mata gak...mmmmm..pastu mentality da set,klu kai style shawl yuna,trus akn pk lawa cam yuna gak...hahahaha...

    lg satu,pesyen kepit ank tudung bg senget sblh,seyez..cam sicko!!...hahhahahahaha

    BalasPadam
  26. alah kau ni tu orang kata seni tu seni..kita orang sains mana paham jiwa orang seni...


    ermmm ye la kot..haha

    BalasPadam
  27. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  28. @AyuE SurihanyOt

    Betul uh.. orang sains mana paham orang seni. Hahaha !


    p/s: saya orang IT. LOL !

    BalasPadam
  29. can't agree more, this is so fucking true.i've wrote about it so many time, indirectly. but still stressing about this thingy.

    who doesn't want to be popular? me either.but being popular by doing those things is against my principal and was like cutting off my finger one by one which cost me typing using my mouth! (ok over)

    btw, im happy to be annoying.and about the picture.

    she is trying to make himself looks exotic. yet its go other way with 1000 impression from people

    May 10, 2011 12:02 AM

    BalasPadam
  30. lame me,its not himself, it was herself.

    ok bye,

    BalasPadam
  31. Kena jadi cun cam hana tajima dulu kan? kan? hahahaha
    joke
    niceee
    hit me back

    BalasPadam
  32. kadang-kadang aku selalu nak rasa terpengaruh dengan benda-benda ni. tapi aku tak kaya so, aku cuma mampu beli barang bundle. tak ada lah bergaya tapi aku pakai yang selesa untuk aku jelah.

    kadang-kadang aku rasa teringin jugak nak pakai tudung macam diorang nak keluar jalan-jalan. tapi aku dah try kat bilik, aku rasa serabut rimas and panas. end up aku pakai selendang macam biasa ja tak pesen-pesen pun.

    kau pernah tegur kot aku kat blog time tu aku teringin nak pakai pesen-pesen macam so called fashionistas ni lah kan. kau cakap benda tu stupid. so, i wanna say thanks for that. u made me realise that i dont need to wear things like that.

    pakai apa yang selesa sudah lah tak kisah if orang cakap aku outdated and tak in-trend.

    tapi aku ni memang cepat terpengaruh so, aku harap ada orang-orang kat sekeliling aku yang sudi tegur if aku terlajak nak terikut diorang yang berduit ni. tak sedar diri duit tak ada. alahai.

    BalasPadam
  33. @nn
    n come 2 think of that, aku teringat macam mana aku jumpa blog kau. sumpah memori tu dtg mcm kilat hahahhaha

    BalasPadam
  34. lagi2 pakai tudung then pakai leggings. OMK!

    BalasPadam
  35. Kembalikan gadis bertudung bawal kepadaku..

    shawl muka bulat tidak sesuai untuk org gemuk dan tembam...

    adakah manusia sudah mula tidak pandai berfikir atau mempunyai penilaian sendiri...

    adakah blogger atau fesyen follower sudah bertukar menjadi taklid buta? menelan saja apa yang famous blogger set kan?

    adakah akhirnya blog dinilai entrynya dari betapa bundarnya mata dan berapa berbelitnya shawl di kepala...dan akhirnya ilmu itu sepi saja di tepi.

    BalasPadam
  36. aku setuju..slmt dorg x de dlm bloglist aku..bahahaha..aku x slh kan dorg nk berfashion..aku puji sbb dorg berani pkai mcm tu sedangkan org lain x pkai gitu.lantak la ko nk fashion apa pon tapi mgguna kan blog sbgai medium tyg gmba dan jadi pemes dgn cpt big no untuk aku..bagi aku blog utk share pendapat kita..blog untuk bercerita..kalau dia ltk gmba then bg la sikit tips fesyen jadah tu sume..its ok kot..mungkin blog dia mmg tntg fashion..tp ni hnya tyg gmba dan bgthu bju jenama apa di pakai boleh dikategorikan riak..brg pkai bukan murah..
    tp aku dah boleh agak la jawapan dorg kalau ditegur..*blog aku sukati aku la.


    *pstt malas nk login blog..

    BalasPadam
  37. @Zulfikar Hazri siyes sy tak pandai pakai tudung bawal.. haha

    agaknye sbb aku pakai tudung rege antara rm10 - rm15 kot, sbb tu la aku tak pemes. biasa la org mesekin mmg camni.. *eh~..

    kalau bc blog derang pun sebenarnye takde ape yg menarik, maybe pic yg derang tepek tu yg menarik perhatian org.

    as u said, beauty + rich = femes

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran