3 Ciri Blogger Tak Pandai


Oh yeah, exam dah habis dan aku boleh menulis dengan bebas sekarang dan publish draf-draf lepas dan shared link di Facebook dengan kupasan mendalam. Kali ni kita bincang pasal Ciri Blogger Bodoh Tak Makan Saman, Tak Makan Nasihat dan Degil Nak Mampus. Ni kalau buat title eksperimen dah fail dah sebab terlampau panjang
Aku ni jenis kalau masuk blog, aku takkan jadi anonymous macam sesetengah orang kalau nak komen sesuatu yang bertentangan dengan si penulis blog dan kalau korang kenal aku, aku ni bukan jenis bermulut gula. Ini termasuklah blog blog bajet ustaz yang suka menyebarkan fatwa tipu dan nota-nota fitnah terhadap cawangan cawangan kedai makan di Malaysia.  Lagi satu jenis blog yang aku selalu jumpa ialah yang jenis trafik hunter dan menggunakan cara yang salah
__________________________________________________________________
#1: ENTRI BLOG WAJIBLAH BLUE
__________________________________________________________________


gambar hiasan
Tahukah korang, sesetengah blogger tak boleh survive kalau takde entri blog yang lucah lucah? Yes, daily visitors korang naiklah kan tapi ianya sesuatu yang tak patut dilakukan nak-nak pulak kalau blog kau tu kau set to public dan tiada amaran tentang sexually explicit content. Bila budak-budak tengok, dia akan fikir "Oh, abang ni trafik tinggi, blog dia popular, aku pun nak buat blog blue camni lah"


Dalam blogging, aku ada rule of thumb. Kau tulis apa yang kau rasa mak bapak kau boleh baca. Kalau kau tulis pasal benda dalam gambar kat atas ni, kau rasa mak bapak kau suka baca tak? Diorang rasa tenang hati tak? Sia-sia beb hantar pergi sekolah bodoh lapan tingkat bawah tanah

Dan bila dinasihatkan, ianya membawa kita ke point...

__________________________________________________________________
#2. DEGIL NAK MAMPUS
__________________________________________________________________

Blogger jenis ini jugak kaki ping dekat group group Facebook. Dan bila dinasihatkan, ini jawapannya


Datin Nadhirah, you've tried your best, congrats. Tapi manusia biasalah, dia ada argument dia sendiri yang nak cover perbuatan sendiri, yang mana membawa kita ke point nombor 3

__________________________________________________________________
#3. PENYALAHGUNAAN NAMA ALLAH
__________________________________________________________________

Alkisahnya macam ni, JejakaTerhangat ada komen something pasal dosa dan dia tak sepatutnya post pasal benda ni. Yelah, duit Buffered Earning Nuffnang yang kau banggakan tu datang sebab trafik entri lucah. Basically, ianya seperti menjual majalah pornografi kepada semua lapisan umur sebab blog boleh diakses di mana-mana, oleh sesiapa


Ini ialah benda bodoh paling banyak dilihat dalam dunia blog sekarang dan juga di alam realiti, Ini bukan hukum manusia, ini memang dah diturunkan panduan untuk kita supaya kita tak buat benda-benda macam ni. Bak kata Ustaz Idrus, "Kami sampaikan hukum yang memang dah ada tu je".

Okay, selamat makan duit haram. Yang hairannya, tukang komen dia tu majoriti perempuan bertudung. Eh, semua bertudung. Korang apehal?

Update* - Title ditukar supaya kedengaran sopan tapi content masih tak sopan fyeah! I dont make this blog to please you or your kin. There are too much blogs out there giving blank shots to the air with general advice and they make little (if any) work progress.

Update 2* - url dekat gambar pertama ditutup sebab aku taknak nama blog tu muncul dekat thumbnail. Takdela noob sangat sampai benda tu pun tak boleh fikir

125 ulasan: Leave Your Comments

  1. entah mane la dia dpt gambo tu ek.. siap mengaku dah simpan 4 bln lak tu.. sigh..

    BalasPadam
  2. erm..let me straight to the point..mmg salah empunya blogger tu wat entri cmtu..ia bertentangan dgn agama dan budaya msyrkat kte :)

    yg ke 2 pla..kpada empunya blog ercx13.com..pdpt sy..lbey baik di blurkan web tu..sbb pcya la ckp sy..bila kita mbuka aib sdara kita..pasti ALLAH buka seluruh aib kita pd org len..skadar mengingatkan..assalam -peace- :)

    BalasPadam
  3. @Radzif Omar

    dah agak dah ayat camni keluar. No im not buying that. People have to know

    BalasPadam
  4. Hahahaha..
    biasalah..
    org gila trafik mmg mcm tu..
    tambahan pula orang kita minat betul benda2 lucah mcm tu..

    btw bro.. entry ni trus hadap kt org tu! klu tak insaf, tatau la..

    BalasPadam
  5. Bismillahirrohmanirrohim....

    seperti pendapat yang diutarakan oleh Radzi tadi...lebih baik blurkan gambar tersebut... hanya orang yang terlibat yang akan tahu... dan sudah pasti dia akan terasa dan panas punggung barangkali dan mungkin hidayah akan sampai kepadanya... tetapi bila sudah di masukkan nama dia dan semua kesalahan dia ke dalam blog seolah-olah dia melakukan kesalahan kepada semua manusia di muka bumi ini... maka perbuatan itu SANGAT tidak wajar untuk dilakukan...

    Memang dia bersalah... tapi siapa kita untuk menyebarkan kesalahan dia kepada seluruh pelusuk alam? Untuk mention siapa dia yang sebenarnya?? Untuk menghukum dia sehingga ajal menjemput dia??? Siapakah yang lebih zalim di sini???

    Jadi aku harap kalau boleh...sila blurkan gambar yang ada di atas ini... Tidak perlu canang siapakah yang melakukannya!

    Isi entri ini lebih kepada general...tetapi bila prinshoot yang di ambil lebih menjurus kepada individu.. maka isi entry ini tidak ubah seperti entry dia itu... boleh sahaja aku kata entry ini lebih teruk daripada entry blogger tersebut!!

    Jadi..aku mohon... jika kamu masih punya sedikit belas kasihan kepada blogger tersebut... sila blurkan gambar muka dan nama dia.. cukup hanya point2 sahaja yang kamu ambil...

    ISLAM ITU INDAH... JANGAN KAMU ROSAKKAN ISLAM ITU DENGAN MENGHALALKAN CARA!!

    Salam Perjuangan....

    BalasPadam
  6. Satu lagi aku pelik..dalam pada ada yang nasihat tu... kenapa dia like post tersebut?? bukankah itu sama sahaja dengan menyokong??

    Hmmm...sama ada akal yang menipu atau diri sendiri yang penuh nafsu... itu aku tak mahu ulas.. tepuk dahi tanya akal...

    BalasPadam
  7. @Pendekar Berkuda

    itu dia post dalam group ping blogger bro kat facebook. bebudak ni dia like sebab nak orang tu stalk page dia>more traffic

    btw, kalau aku xdedahkan siapa, orang takkan belajar apa-apa. Orang dah warning dia masih degil.

    Alah PB...sama je alkisahnya dengan reveal screenshot autoblogwalker

    BalasPadam
  8. Kepada yang lain, kalau nak entri teguran umum, sila cari di blog lain. Blog ini tak menyediakan kata-kata indah untuk ditatapi orang

    BalasPadam
  9. orang macam ni memang ramai.. bila dia dah kehabisan point tak tau nama reply apa dah, mula la dia akan guna hukum Islam untuk tegakkan kesalahan dia tu.. penyalahgunaan agama.. dah la buat keje keji.. pastu gunakan agama plak.. padahal terang2 benda tu salah.. dalam 1 masa, 2 dosa dia dah buat.. tu blom kira lagi dosa yg kalau ada org terjebak ikut perangai dia..

    BalasPadam
  10. ko lek je panda. post je besar lg link blog tu.
    keh3.

    PB tu takyah nak tunjuk bagus sangat la.

    BalasPadam
  11. @Faiz Tapit

    haha alrtye tapi aku xnak letak link dia. buat apa bg free backlink? sesapa nak cari boleh google tapi ini bermakna bagi dia seo yg baguss :P

    BalasPadam
  12. suka dengan cAra blog ni, ahahaha, zaman sekarang tak semua orang boleh makan saman dengan teguran yang terlalu lemah lembut...

    BalasPadam
  13. nice . ak suka entry yg trus trang ni.. keep it up. biar sedor skit. sape mkan cili, rase berdesit laa. haha

    BalasPadam
  14. Berfikir sebelum menulis. i'Allah selamat.

    Semoga kita semua menghasilkan tulisan-tulisan yang baik. :-)

    BalasPadam
  15. aku setuju dengan langkah yang kau buat tak blurkan page/gambar/blog/entry si wancikgu muzik ni....

    dia begitu berani membuat entry lucah dan menayangkan aib kebodohan dia di seluruh internet untuk tatapan umum, tiada lagi keaiban dia untuk disorok pun...

    memang dia trafic junkies yang mahu semua org tengok page dia.

    dia tak rasa pun benda yang dia buat tu berdosa. jadi apakah aib yang dia dapat jika dia sendiri tak rasa aib pada apa yg dia buat?..

    bagus kau tak blurkan, takde la jadi orang baling batu sembunyi tangan.

    kepada yang berkenaan, kita jangan Nak assobiyah sangat la, kalau kena kat kawan blogger sekutu kita, dia buat salah pun nak defend bagai. kamon la, jgn jadi bias.

    BalasPadam
  16. Bismillahirrohmanirrohim....

    Bro,

    aku tak kisah kau nak hentam dengan ayat pedas ke hape ke sampai tahap paling tinggi pakai ayat maki setan segala ke... asalkan kau tak mention siapa orang tu... supaya nanti point kau akan sampai kepada banyak orang... bukan pembaca fokus point pada seorang je...

    macam aku kata tadi... entry ni dah bagus... general lak tu... tapi bila terselit nama blogger sama aja kesnya macam lensa rosak dengan fatin liyana dan yuyu zulaikha hari tu...

    kalau dia ping pun bukan tak boleh delete kan? Takpun boleh juga block dia dari ping entry...

    ramai yang dah tahu teruknya lensa rosak kena dengan aku dulu... walaupun aku suka entry dia... tapi bila ada terselit nama blogger di dalam tu... memang tak boleh lah aku nak terima...sama saja situasi dengan yang kau buat ni...

    kau nak maki hamun orang tu ke hape ke... maki dia depan-depan... kau nak bagi pelempang pun boleh... tapi jangan malukan dia depan orang ramai... berbelas kasihanlah dengan dia... mana tahu ALLAH lebih sayang dia daripada kita semua... Keampunan itu cuma milik ALLAH dan bukan pada kita...

    Sebab itu aku kata ISLAM sekarang ni dah jadi salah satu cara untuk menghalalkan matlamat... untuk menyokong tindakan yang kita buat... Sudahnya...makin rosak masyarakat dan agama Islam itu sendiri dipandang serong...

    oh ya...pasal entry autoblogwalking tu... aku mention sebab terlalu ramai yang terlibat... sangat ramai... kerana itu aku pampangkan besar2 supaya mereka semua tu tahu akan kebenaran... kalau setakat seorang dua aku masih boleh berdiam diri lagi...kerana lama aku perhati... tapi bila dah ramai sangat buat jahat... macam dah anggap perkara tu betul... dan macam dah pakat2 buat benda yang sama... nak diamkan juga??

    sampai sekarang pun autu bw tu masih ada... kerana aku selalu perhatikan... masih ramai juga yang tidak sedar... hmmm.... aku malas nak ulas lanjut....

    Kepada faiz tapit.. aku hanya nak menyampaikan... kalau kau rasa aku tunjuk bagus... terpulang... Kalau kau rasa kau lebih bagus dari aku...

    Sampaikanlah olehmu walaupun satu ayat!!!!!!!!!!!!!!!!

    DAKWAH ITU KEWAJIBAN SETIAP ORANG MUKMIN!!!

    Sedang Abu Jahal, Abu Sufiyan yang begitu jahat kepada ISLAM dan kejam kepada Nabi pun tidak di hina sebegini rupa oleh baginda... Apatah lagi kita ini manusia yang lemah iman ini...

    Jadikan pendapat aku sebagai satu ruang untuk berfikir... memang perbezaan pendapat itu tetap ada... tetapi jangan pernah perbezaan pendapat itu memutuskan silaturrahim... kerana Islam itu sendiri menyokong hak-hak bersuara masyarakatnya asalkan tidak melampau batasan...

    "..Dan janganlah kamu melampaui batas..."

    "..Dan janganlah kamu berlaku zalim kepada diri sendiri.."

    maaf komen aku asyik panjang je....hehehe...aku cuma menyuarakan apa yang terbuku dalam hati...

    Assalamualaikum...

    BalasPadam
  17. kalau entry politik mcam mna..?
    hahahahah

    BalasPadam
  18. sedangkan terima iklan dari produk2 "kamasutra-like" yg banner iklan menggersangkan pon boleh membaawa hukum haram duit tu. sama je pasal ni. sekarang ni orang guna nama Allah suka2. mengiyakan benda yg salah dengan memperkuatkan dengan nama Allah, nauzubillah. blogger sepatutnya tapis even gambar die nk publish dkt blog. sbb bile gambar tu haram, bile pembaca die baca n tengok berdosa, dia pun dapat saham dosa tu gak.

    patutlah dlm Al-Quran ckp, ramai manusia yg muflif di akhirat. sbb saham dosa cmni lah yg menimbun.

    "akal saya, hati saya hanya tuhan yg tahu."

    ya! Allah juga dah bg hati dan akal fikiran dkt manusia yang lain untuk menilai. dan kuatkan hati untuk menegur sekadar mengingatkn diri jugak. yg brader pertama tu. sorry to say, dia tak ada hati dan akal.

    psst:: dh 4 bulan simpan gambar ni, harini baru tegerak hati nk share..

    pfftt.. kn senang ckp, sbb 4bulan saya layan gmbr ni sorg2. harini dh sangap sgt nk share pada semua bia ada sesiapa kesunyian kesepian cari saya

    BalasPadam
  19. "cuma kagum dgn ciptaan Allah"

    ayat ni mmg bodoh..hm, pasal isu ni..aku perasan la, utk dapatkan high visitor kita kena buat tajuk lucah atau separa lucah tp isinya kosong..mmg banyak visitor tp tak ada manfaat utk org lain..tp naseb baik kndungannya x lucah..tp bila kndungannya lucah mcm kt atas tu mmg xleh nk buat ape dh..huhu

    Bukan Sekadar Cakar Ayam

    BalasPadam
  20. ini memang takleh bla.entri camni pon nak buat ke?lempanglajulaju jugak org camni.ish!

    BalasPadam
  21. ‎”Akan muncul di akhir zaman nanti, suatu kaum yang terdiri dari orang-orang muda yang masih mentah fikirannya (cetek faham agamanya).

    Mereka banyak mengucapkan perkataan Khairil Bariyah (firman Allah dan hadis Rasul), tetapi iman mereka masih lemah.

    Pada hakikatnya mereka telah keluar agama seperti anak panah yang lepas dari busurnya. Di mana sahaja kamu dapat menemuinya, maka hapuskanlah mereka itu, siapa yang dapat menghapus mereka, kelak akan mendapat pahala di hari kiamat. ” (Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

    BalasPadam
  22. aku ngaku dulu aku pernah buat entry-entry 18sx nie, huhu..lepas tuh ada orang tegur so kau berhenti menulis, kadang2x kita takleh lari dari melakukan kesalahan, dan bila orang tegur baru kita ingat :p

    BalasPadam
  23. Aku setuju sangat ngan PB.
    kalau kita buat entri menghentam orang atau buat entri yang boleh menaikkan nafsu masyarakat. apakah persamaannya?
    kan sama2 gak cara menaikkan trafik kat blog sendiri. Fikir-fikirkanlah.. ;)

    BalasPadam
  24. Macam macam ragam manusia ni kan. Kadang-kadang semata-mata kerana duit, mereka sanggup wat ape je. Semata-mata kerana trafik sanggup up entry yang tidak sepatutnya. Just pray for them , supaya mdapat hidayah Allah swt. Actually sometimes they not realize what they do is wrong. Tak pun mmg dyeorang yang ta nak berfikir secara rasional.

    Tp apepun hati manusia sering berubah kan, so just pray for them. Insyaallah.

    BalasPadam
  25. btw arcx aku da sound mamat tu tadi..hahahah..tengok die berani sound balek tak..pakat ngn PB buat combo attack syok jgak ni..LoL

    BalasPadam
  26. aku rase semua blogger tahu pasal kelucahan,kedegilan dan kebodohan yang dah ditunjukkan sendiri oleh wancikgumuzik ni kalau ko tak reveal pasal die pun ash..

    hmm..aku rase die ni same spesis macam cikgu yg miming2 tu..dorang ni kekurangan kaseh sayang gamaknye..ntah la..pelik2 betul manusia skang ni..nama je cikgu..tapi..(-_-")

    BalasPadam
  27. Bila jiwa jauh dgn tarbiah,
    mmg manusia akn jdi buta..
    jom sme2 brubah ke arah kebaikan :)

    BalasPadam
  28. Bro , keyla sumpah sayang broo ! <3333333

    BalasPadam
  29. haha. aku p usha blog die kot skrg ni

    BalasPadam
  30. kita ada akal...kita ada hati...kita ada rasa...kita ada tangan...kita ada kuasa...gunakan sepenuhnya...

    BalasPadam
  31. tuuuuu..ada je link kat bawah tajuk entri dia :P

    dah la pakai nama cikgu dia ni..rosakk..rosak..

    BalasPadam
  32. straight to the point..nak blur2 pon watpe..
    itupon da trang tang tang org tegur pon dye dok buat x tahu je..

    BalasPadam
  33. aku tak kenal pon cikgu muzik ni...wahaha

    BalasPadam
  34. @ARC™

    setuju dgn radzif omar. Aku suka blogger lain menghormati blogger lain. menegur tapi bukan memalukan.

    secara tak langsung.. ARC pon dah termasuk dalam 2 point di atas.

    BalasPadam
  35. "Kepada yang lain, kalau nak entri teguran umum, sila cari di blog lain. Blog ini tak menyediakan kata-kata indah untuk ditatapi orang" ok great. aku dah xtau nk komen pe. haha.aku pon mmg xberape berkenan sangat ngn blog tu.. yelah, blog die leh merosakkan kredibiliti seorang guru! aku xdpt bayangkan kalau ank murid die bace ni.. at least letak ler warning dulu.. =.=

    BalasPadam
  36. thanks bro for speak out this topic. ;)

    BalasPadam
  37. aku tak mau cakap banyak. satu je. aku suka entry ni.

    BalasPadam
  38. @♥CIK SHA♥

    siapa kamu untuk bilang mereka itu kurang kasih sayang?

    ramai saja yang sayang mereka.. cuma saja mereka mungkin kurang diberikan perhatian... jadi apa salahnya kita berikan perhatian kepada mereka?

    Apa salahnya kita berikan kasih sayang untuk mereka?? Biar mereka sedar bahawa mereka tidak bersendirian...

    Kerana itulah kita harus berblogging dengan gembira... Yang salah kita tegur... tetapi jangan malukan dia di hadapan kawan-kawan dia... terutamanya jika dia cuma seorang diri...

    Tapi jika berbuat salah itu satu kelompok dan kumpulan yang besar...yang boleh menjejaskan keharmonian dunia blogging... maka mereka wajar untuk ditentang dengan kumpulan pula...

    BalasPadam
  39. hayoooo.. orang yang membaca malu apatah lagi tuan belog nya . Tak rasa bersalah en .

    BalasPadam
  40. nape la wujud gak manusia camni kat dunia blog nih? adoyaiii

    BalasPadam
  41. blogger tulis entry lucah tu satu kes. yang x leh blah nya, ada gak pembaca pembaca pompuan dok mengomen kat bawah entry tu. bukan sikit, banyak plak tu!

    contoh ayat:

    "mencilah awak tulis pasal ni..huhuhu"
    "tutup muka, tanak baca..malu..huhuhu"
    "eiii..geli nye..x suke x suke! huhuhu"

    pergh..komen mintak penyepak la pulak. dahtau malu,watpe baca..dah sah sah tajuk lucah.

    tak faham betul aku. btw, kupasan yang menarik. dan yang pasal dedah nama blogger tu memang ada pro n con..so pandai pandai la kita fikir. yang mana baik n yang mana buruk.

    peace yo. :)

    BalasPadam
  42. haha broo. yang ni aku suka sangat.

    sume blogger gila trafik, tapi biarlah yang bernass. entry 18 SX ni memang lah traffic melambung. tak tipu.

    sume orang buat dosa, takde sape suci. tapi jangan lah di public kan sifat yang 'itu' kepada orang lain ye.

    happy blogging :)

    BalasPadam
  43. dia yg letak dekat blog sendri ape plak aib,lain la benda dlm seluar dia diceritakan dlm blog.itu baru dipanggil aib.tak pergi sekolah ke ?

    BalasPadam
  44. what mengaibkan dia?

    he put that shameful entry on his blog by himself, for the whole world to see.

    he didn't have to ask arc to embarrass him. he did that to himself.

    BalasPadam
  45. @Anonymous

    im awed at the fact your school teacher wasted their time teaching BLOGGING in curriculum hours and producing dumbasses like you

    BalasPadam
  46. aku selalu kate... x baik bukak aib orang. apelah kau ni...

    and dalam kes ni pun aku rase macam tu...

    tapi hati ni bergolak lah nak tau siapa yang buat entri macam ni kalau ko blurkan. so aku abaikan bende tu. bagus gak ko tunjuk siapa yang pervert. kurang2 aku tak payah berpura2 baik. HAHAHAHA

    BalasPadam
  47. @EffYouSeeKay WhyOhYou

    Gua setuju dgn lu. Kalau dia sendiri dah rela dan biasa menelanjangkan diri sendiri..whats the point nak kata kita duk reveal aib dia pulak.

    Masing-masing ada akal, ada otak, ada nafsu, ada iman, dan ada kepercayaan serta bertuhan. Even free thinker pn sebenarnya bertuhan, bertuhankan pemikiran dia sendiri.

    Anyway aku harap semua blogger2 yg duk buh iklan2 kamasutra ape kejadah semua tu henti2 kan la. Orang Nusantara ni bukannya lemah sangat bab2 seks dan tenaga batin ni. Kita boleh tengok di mana-mana pun dalam kawasan nusantara ni mesti ada punya yang anak sampai berbelas-belas. Berapa persen la sangat yang lemah tenaga batin?

    BalasPadam
  48. kita tegur, dia nak dengar ke tak itu lantak pi kat dia lah.

    BalasPadam
  49. @Zinedine Zaiddin

    tell that to the delusional pendekar berkuda hahaha

    BalasPadam
  50. saya pun tak berapa gemar nak lawak blog2 cenggitu. lebih baik komen dekat blog personal, pasal kehidupan dia lagi okay dari duk buat entry2 lucah gituu.

    BalasPadam
  51. @ARC™

    Takpe, wa dah komen, pandai2 la dia nak baca. Jangan sibuk main kuda ya.

    Ha ni lagi satu penyakit, sebut main je mst ingat "main". Gara-gara blogger lucahs la ni..main kuda tu leh jadi belai2 kuda ke, berus2 badan kuda ke, menunggang kuda ke..

    kena clarify siap2, takut kena tuduh jadi pemfitnah plak. warghhahahahaha

    BalasPadam
  52. @Pendekar Berkuda

    PB,briya2 ang backup die...kawan ang ke??klu kwn ang,bek pegi nasihat die..

    bende skang da post..klu x si arc yg post, ade yg lain lg yg post...ang pn leh wat post mengenai si arc ni yg ske menghentam org yg wske wat lawak2 lucah..pelik la ang nie...bende yg terang2 slh..xnk pergi nasihat...

    org ni jz btau yg si mamat tuh g wat entry sebgitu..mamat tu la yg ko patut tegur...

    wadahel...ko skang nk menunjukkn ko seorang yg baik la??padahal ko g hentam org yg slh...

    bengong mung nie...

    BalasPadam
  53. 3 perkara yg tuan blog tulis ini akak setuju dgn kebenarannya...carilah idea utk menulis sesuatu yg baik dlm blog.

    BalasPadam
  54. Zaman sekarang ada yg buat maksiat terang2, dia x malu tapi bila org tegur dia malu bukan sebab maksiat yg dia lakukan tapi kerana menerima teguran itu. Dan ada yg nampak baik, buat teguran kerana kesilapan org yg buat teguran ( memalukan org lain lah konon nya ) tapi tak menegur pun pada mereka yg berbuat maksiat itu ( dlm n3 ni ). agak2 apa yg nk dipertahankan pada pembuat maksiat tu. heh !

    BalasPadam
  55. macam2 perangai blogger zaman sekarang eh...ini pasti tulis tampe fikir akibtnye....

    BalasPadam
  56. just went to his blog.wow.free traffic liao.

    banyak income dia ini hari.

    BalasPadam
  57. sekarang ni,kalau ada orang nasihat sikit..mulalah guna ayat."kau tak layak menghukum"..padahal dah terang2 salah..

    BalasPadam
  58. tak ponah pulk dgr wan muzik ni.

    BalasPadam
  59. erm..aq pun xsetuju cra sesetgh org guna topik 18sx untuk mnggikn traffic blog dorang..mmg income tggi..p xsewajarnya perkara itu dilakukan.
    Tetapi pd masa yg sama xwajar juga kita mengkritik org itu secara umum..d public, sbb bila aq bc komen2 dalam status ni..ada yang menjenguk blog yg "panaz"td selepas mgetahui mengenai nya pbincangan dalam ni. So, scr automatik, topik pbincangan ini hnya myebabkan lbh ramai org menjenguk blog "panaz" td.

    Itu pndapat aq..jer..hrp jgn salah fhm...

    BalasPadam
  60. apik tak leh nk komen pape lah..nanti salah pulak...huhu..apik baru jer pegi blog dia..dia dah minta maaf kat semua blogger..

    BalasPadam
  61. aku tak rasa entri macam ini mengaibkan.kalau nak kira mengaibkan,banyak lagi benda yang mengaibkan yg kita sendiri pernah buat tanpa sedar :)

    BalasPadam
  62. arc..lame tak lepak blog ni...da bru la bro...ahahaahaha! (komen x kena tmpat...)

    BalasPadam
  63. huhs.. nie la blogger.. semua terlalu pikir nak up traffic jer

    tanpa pikir tetang kebodohan masing2.. susah2 orang macam nie..

    BalasPadam
  64. Yup! Blogger yg suka tulis benda2 lucah @ ada gambar2 naked dalam blog dia x yah la kita sokong. menambah dosa aja.

    To all..
    tulis la dengan ikhlas, semoga niat kita semua untuk mendidik bukan niat untuk menghentam dan mengherdik.

    BalasPadam
  65. @Anonymous

    komen dr anon ni bernas... perbezaan bukak aib.

    BalasPadam
  66. hmmm.....buat pengajaran utk diri sendiri....

    BalasPadam
  67. ko buat entry hot topic camni pun bukan untuk trafik?

    BalasPadam
  68. kupasan yg menarik ni bro...apa2 pun blogger itu hanya menmpakkan ciri2 blogger yang buat org menympah je...

    BalasPadam
  69. @Anonymous

    pointnya disini sayang, entri lucah.

    BalasPadam
  70. "macam aku kata tadi... entry ni dah bagus... general lak tu... tapi bila terselit nama blogger sama aja kesnya macam lensa rosak dengan fatin liyana dan yuyu zulaikha hari tu...

    kalau dia ping pun bukan tak boleh delete kan? Takpun boleh juga block dia dari ping entry...

    ramai yang dah tahu teruknya lensa rosak kena dengan aku dulu... walaupun aku suka entry dia... tapi bila ada terselit nama blogger di dalam tu... memang tak boleh lah aku nak terima...sama saja situasi dengan yang kau buat ni..."

    kahkahkah. ni kalau lensarosak baca, mesti dia tergelak. woi budak kuda, hutang dah habis bayar blum? bila masa lensarosak kena teruk dengan kau? PERASAN lebih shiall. aku nak bgtau aqram lah. gerenti dia tergelak.

    BalasPadam
  71. @ter-fuck-tab

    aku dah roger alexia tadihahhaha. gila delusional pendekarberkeldai ni

    BalasPadam
  72. haha. dari aku tak tahu buat aku nak stalk cikgu tu.

    BalasPadam
  73. erm..
    matlamat x menghalalkan care..
    lagi pun kalau letak gambar yg seksi meksi pun dah menyebarkan aib orng lain...
    bile bab agama sume nk tunjuk hebat..

    p/s:saye pun x de la bagus...=D

    BalasPadam
  74. aku rasa lensa rosak x efek sikit pun bile org maki2 die pasal kes die dgn yuyu n fatin liyana tu. apetah lg dgn pendekar berkuda. haha...

    ehh, kalau x silap die ni ade kes hutang riban2. da setel ke PB? hehe... just asking...

    arc, jgn mrh plak aku tetiba tye psl tu. haha... nicelah ini topik. nk jgk tgk ko ulas psl kopipasta hadis2 nk tnjuk alim ni. kt atas tu byk dah. haha

    BalasPadam
  75. kalau di tegur, di bidas kita balik. Mula selak abis mana kekurangan & kelemahan kita untuk di caci keji. walhal tegur menegur tu kan amalan yg baik saling ingat mengingati.

    BalasPadam
  76. salam...

    actually aku sokong dengan penulis :p
    banyak dah aku baca entri2 macam ni.jenis tak insaf punya orang.erm...betul ke dia cikgu?harap2 la bukan cikgu betul2.mau ranap anak murid dia nanti.huhu...

    BalasPadam
  77. aku pun ade post gak entri tak sepatotnya semalam, ade orang komplen, aku terima. tapi aku xde pertahan kan pon kesalahan aku tu , walaupun entri lucah aku tu xde kena mgena dgn pmpuan.

    TENGKUNIZAM.COM

    BalasPadam
  78. cikgu mcmni mmg xlayak dipanggil cikgu.. Baik punya argument tapi tarak akai.. ni cikgu terjun ke apa ni

    BalasPadam
  79. @Pendekar Berkudaisu auto BW tu sgt2 la kecik.. rasanya tak perlu highlight besar2.. saya kategorikan nakal je bukan jahat

    BalasPadam
  80. @Pendekar Berkudabukan kurang di beri perhatian tapi lebih di beri perhatian la sampai jadi kabur menilai & melihat yg baik & buruk

    BalasPadam
  81. erk~

    blogger yang takde etika dan tak punya rasa tanggungjawab memang macam nilah.

    perlu wujudkan 'sekolah blogger' barangkali?. tolonglah sekolahkan golongan tak beretika macam nih. Lol

    BalasPadam
  82. suka sangat benda mencarut kelucahan ni.. x senonoh betol. dunia akhir zaman.

    BalasPadam
  83. geramnyerr an beloggger gitu,,huh...grrrr

    BalasPadam
  84. amek kau pendekar berkuda..nak tunjuk halim lah pulak,saya tak rasa entri ni melampau,ini namanya pengajaran untuk kita semua supaya jangan jadi vangang macam encik cikgumuzik tu..buat malu aku yang cikgu ni jugak je

    BalasPadam
  85. @ter-fuck-tab

    aku suka komen ni. aku suka. aku baca jugak pasal masalah PB dengan sorang blogger pompan ni sebab tak bayar-bayar hutang. daripada dia sibuk nasihat2 orang baik dia fikir cara mana nak bayar hutang2 dia yang banyak tuh. hihi

    BalasPadam
  86. Salam..pendapat saya...blurrkan nama blog itu kerana blogger tersebut agak dikenali dan ini mungkin akan memalukan beliau sekaligus mengupkan traffic beliau...tak salah menegur asalkan xmemalukan atau mengaibkan sesetengah individu...=)

    apa2pon..anda sangat berani menegur terang2an..kagum....

    BalasPadam
  87. O_o berani cikgu music tu~ pffftt~

    BalasPadam
  88. takde la pulak aku rasa membuka aib.. penulis kan nak bagi example n dalam masa yg sama warning kt blogger lain supaya tk buat mcm cikgu muzik tu..

    takkan la itu pun tak boleh nak beza. tak paham ke maksud entry ni? adoiii

    BalasPadam
  89. aku tak paham kenapa dia tak boleh pikir apa pandangan orang lain dekat dia.
    haish.manusia manusia..
    nak kata bodoh tapi cikgu.

    BalasPadam
  90. aku baca entri ni je pun boleh buatkan aku tertarik untuk folo. blog ko memang best!!

    BalasPadam
  91. aku diam, duduk. ok, ia kelakar...keh3...

    komen dah macam entry. err....lagi panjang rasanya..keh3...

    BalasPadam
  92. salam alaik..agree! alhamdulillah, so far masih dikuatkan iman supaya tak mencarut di page macam tu.. kalau dilayan lagi teruk jadinya~

    BalasPadam
  93. blog aku pon ada gak pasal lucah2 nih..hahaha..sorry la ye kalau sape2 x suka..keh..keh..:)

    BalasPadam
  94. x suka okay bila org wat alasan semua atas niat...mcm org jahil.


    leh laaa jemput2 dtg blog saya

    http://ezniey.blogspot.com/2011/06/herbalife-jawaban-kepada-persoalan.html

    BalasPadam
  95. aku tak komen entry ni ke? aaaaaaaaa

    BalasPadam
  96. pendekarberkuda tu cam best jer
    gua geli btl a.
    tgur org cam dia a yang paling bagus
    cm kaunselor kononnya,geli btul gua

    tapi kalian tau x,
    dia ag setan dari malaun2 gampang
    jenis x bayar utang orang dia tu.
    berutang pandai,tapi membayar liat.
    tak guna mamat tu.

    BalasPadam
  97. cantek entri ni! Seriously, aku tengok makin ramai orang buat entri tut terbesar or terpanjang di dunia pastu boleh siap tulis untuk 18 tahun ke atas sahaja.

    Ada age restriction eh dalam dapat dosa?

    BalasPadam
  98. salam
    saya rasa elok kalau saya kongsikan satu artikel~ semoga bermanfaat.
    http://atikaahmadiah.blogspot.com/2011/07/bersihkan-yang-kotor-di-blog-masing.html

    BalasPadam
  99. hadoii....ape kajedah entry nie..ingat tips trik ke ape ke..tp ini mengaibkan hal org lain,,dia buat entry lucah ke ape ke,biar lah ngan dia lantak lah..ynag ko aib2kan ni pasal..kalo pasal dia ping kat u group blok aje lah..bkn susah pun..kan itu lebih baik..ko kata bukan pasal traffik nak buat entry ni kata pointnya entry lucah!!..x masuk akal..sah memang jauh dr panggang.

    n aku sokong dgn si PK tu,pendapat dia..kalo ia pun nak berentry,jgn lah sampi nampak nik namenya..bukan kah meluahkan kemarahan dengan sedemikian rupa itu bukan satu kesalahan juga!!..fikir2kan lah..engko ingat yang ko tu dah suci sangat ke?...hadoi....kesimpulan dari entry ni,rasanya korang berdua ni 2x5 je..x lebih x kurang....

    BalasPadam
  100. dah baca pun..ok cam ni r...kalo nak jadi blogger yg suci murni jangan lah samapi cam nie..yer..aku bkn nak bekap c pengentry lucah tu tapi aku nak setel..ada betul x?..kan c pengentry lucah tu dah kate hukum die dn tuhan bukan dgn sesape pun..hehe...hapi blogging bro..sebab bila buat camni,silap2 jadi isu besar..

    BalasPadam
  101. @josrevalution

    aku malas nak cakap dgn org macam kau ni sebenarnya tp disebabkan aku boring malam ni aku layan je lah

    aku bukan nak jadi suci murni tapi cuba ko post blog mcm tu kau bg mak bapak kau baca, sesuai tak?

    tu bukan hukum dia dengan Tuhan lg kalau dah dia suruh org baca blog dia

    mesti ko pro gila kan nak nasihat aku? tabik/

    BalasPadam
  102. keras otak betul lah ko ni..mls nak layan lah..

    BalasPadam
  103. wakaka..kenapa aku lambat tau pasal hal ni..rupanya komen aku pon dipublish kat sini. haha..

    sbnrnya komen aku dgn cikgu wan tu bukan habis kat entri tu je..tapi berbawak PM kat facebook..tp takpela, hal personal elok dibawak berdua je. sekurang2nya aku dah cuba utk tegur dia. dan dia sendiri kata aku gagal utk bagi teguran yg berhikmah kat dia. (agak lawak kat situ)..

    blog aku paling anti adalah blog2 yg share bahan lucah camni. mmg mana yg aku nampak. aku akan tegur. harap2 blogger lain pon sama. jgn buat tak nampak je..lebih teruk, menggedik sekali kat komen entri lucah tu..dan sangat benar, kebanyakan yg bagi komen gedik tu adalah perempuan..tolong la berubah ye kawan2 blogger semua..

    BalasPadam
  104. @josrevalution

    bagus lagi daripada otak orang dungu. dah ngaku kalah ke? bak datang bala tentera sekali

    tu ayat orang kalah tu bro hahaha. Amek nasihat aku, ko tunjuk blog ko kat mak bapak ko. Agak2 diorang suka baca x?

    kalau mak bapak suka, aku xleh cakap ape ah. Both hands in the air, salute kat diorang

    BalasPadam
  105. Hahaha.suka tengok ayat cover lelaki tu.

    BalasPadam
  106. bodoh sombong r ko tuan blog.
    kalau rasa entri ko sangat terbaik publish la nama sebenar ko ngan tempat keje skali.
    kenapa tak publish? sbb ko malu.
    tunjuk r kat mak bapak ko entri-entri sombong ko ni.

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran