Dialog Sebenar 2 Episod Pertama Tahajjud Cinta

Korang pernah tengok cerita Tahajjud Cinta tak? Drama TV confirm boleh jumpa dekat timeline twitter dengan hashtag yang tertentu. Tweet aku pasal cerita tahajjudcinta ni paling lambat kot. Anyway, tengok "dialog sebenar drama Tahajjud Cinta" yang merepek ni.


ataupun, "Tolonglah faham saya Seri. Dah 3 tahun kita berkawan kan? Bila nak mengawan?"

Hebat ah cerita ni boleh selamba badak main selak-selak, pegang-pegang. Kalaupun awek tu pakai glove, okay ke pegang tangan dia? Lepastu boleh bagi alasan "Saya dah minta maaf, kan?". Berlapik boleh pegang-pegang eh aku tak tahu pulak. Kalau macam tu pegang la tang lain lepas tu guna alasan sama.




Aku tak nak la bazir masa membebel bagi pendapat aku kan, cuma aku nak tanya 2 soalan je:

1- Senaraikan 10 kebaikan drama tahajjud cinta
2- Senaraikan 10 keburukan drama tahajjud cinta


Buat dalam masa kurang daripada 2  minit untuk setiap satu task. pastikan tiada point yang berulang. Kalau ada, sila potong daripada list anda. Kemudian, comparekan kedua-dua list tersebut. Tengok mana lagi kuat.

50 ulasan: Leave Your Comments

  1. keluar berjalan laki perempuan tu pon dah salah, kalau kat egypt, jordan buat camtu, nak kena tangkap? haish.

    BalasPadam
  2. em yeah, saya admit, saya suka tgk tahajudd cinta, but yeah perhaps I am blind to see all those silly things yang bro nampak. hahaha. (mungkin selama ni tgk sambil borak2 kut tu yang tak perasan) but yeah, the scripts are weakkk

    BalasPadam
  3. mls la nk listkan...roughly.. aku rasa cite ni hipokrit...

    BalasPadam
  4. kebaikan;
    1. aku rasa watak citra tu memegang 1 tggjwb yg berat. dia nk mempertahankn hak wanita, kan? so aku teringin nk tgk cmne dia pertahankn hak wanita tu.
    2. ustaz gatal gila miang tu sebenarnya SESAT, jd aku xheran sgt bila tgk dia xblaku adil pd isteri2 dia. dan xheran juga apabila seri bersalam dgn dia.
    3. watak ibubapa citra itu sebiji mcm rosmah & najib. disengajakan ke? tp part tu plg menarik r nk tgk. hahaha.
    4. ada fazura ckp arab. aku suka! sbb dia ckp dgn fasih.

    keburukan;
    1. aksi rumah tangga/perkara yg mmbuatkn watak lelaki dlm cte tu tergoda dgn perempuan aku rs xperlu ditunjuk secara detail. geli kottt.
    2. aku sgka seri akn berniqab (berpurdah) sehingga blk ke malaysia tp sangkaan aku meleset. lg2 dgn jwpn yg dia bg tu.

    dialog di ats tu ttg episod dua, episod dua aku xberkesempatan nk tgk so agk selamatla utk komen lbh2. mlm ni kte tgk lg keburukan & kebaikan drama ni. aku rasa xsalah nk tgk cerita ni smpi 13 episod. kot ada pengajaran yg perlu kte ambil. yg negatif pn ada pengajarannya.
    jangan kerana kita tak pernah jumpa, kita suka nak kata orang macam tu tak wujud.

    BalasPadam
  5. err..sepanjang aku tengok cerita ni, aku rasa cerita ni macam takde point yang kukuh langsung..dan part yg ko cakap tu la yang aku rasa mcam WTH is this?@_@

    BalasPadam
  6. bab selak niqab & pegang tgn walaupun pakai glove adalah yg plg aku tak bole terima..

    siyes sangat poyo, aku rasa pengarah ni nak tunjukkan yg selagi perbuatan tak menyalahi agama ianya dibolehkan.. cthnya, pegang tgn walaupun pakai glove, tp masalahnya.. derang bukan muhrim, elok ke pkai niqab (alim kononya) pastu pegang tgn dgn bkn muhrim, lain la pegang bersebab, cth nk selamatkan pompuan tu jatuh bangunan.

    cerita dah bagus, cara cerita tu diterjemahkan agak menyedihkan sikit..

    BalasPadam
  7. aku tengok cite ni 1st episode je.lepas tu babai....tak pernah aku tengok perempuan pakai purdah lepak ngan bukan muhrim.ngan suami ade la..

    BalasPadam
  8. aku TAK PERNAH TENGOK cita ini YAHOOOOO heee sebab cite ni lembap. aku tak suka cite lembap2 slow motion ni. transformer suka la

    -muka belagak, tompang click iklan bro, klik iklan saya balik.

    BalasPadam
  9. aku pon tak pernah tengok cter ni since byk sangat gosip2liar pasal cter nih.takde mood nak layannnn cter kontroversi ni.takut terrr-kutuk lebih2 nnt.hahha

    BalasPadam
  10. paling tak suka bile tgok babak selak niqab tue..pastue leh pulak si seri tue tak marah & tak halang bile pakwe dia tue wat camgtue..da selak niqab bru nk marah? pelik..! pastue leh pulak pegang2 tgn (even pkai glove) & keluar bdua2 ngan lelaki tp pakai purdah..? apa mesej yg dia nk smpaikn sbnrnye..?

    BalasPadam
  11. aku rasa cerita nih lebih bnyk kburukan drpd kebaikan..wat the..

    BalasPadam
  12. Tahajud cinta??? eh eh.. ade drama ni ek??? x tau pun.... hhehehehehehhee... <--- alasan sbb x penah tgk pun lg citer ni...

    BalasPadam
  13. @adrinaqamarina

    mmg kene tgkp eh? cmne eh sistem kat sana?

    BalasPadam
  14. kawan aku suruh tengok.tapi memandangkan macam tak masuk akal jugak kadang2 dialog dia.aku malas nak tengok.haha
    (padahal memang tak suka tengok cite drama)

    BalasPadam
  15. cuba tanya pandangan para ustaz plak psl cite ni... aku pn xtau nk ckp. pgg tgn pkai glove. kalo ikut hukum, x berdosa sbb x bsentuh kulit bkn muhrim kan. tapi nmpk kurang sopan la, 2 je aku leh ckp. aku pn bkn ustazah =) tp mgkn perbuatan 2 leh jd haram sbb boleh menghampiri zina, mungkin =)

    BalasPadam
  16. mula2 aku tengok pon aku dah macam..


    "ehh boleh pulak kau pegang tgn dia lepas tu nak selak purdah sbb nk tgk muka dia? sapa kau? belom jd suami lg kot"

    mungkin ada sedikit kepincangan yg berlaku kat situ. mmmg silly mistake la erma fatima buat scene tu, sama mcm cerita nur kasih yg anak tok iman (nur amina) yg so call alim gila boleh pakai baju lengan 3 suku pegi kerja. tp yalah maybe org xnmpak tp aku nmpk. (aku pon bkn baik sgt) bg aku klu dah kita membuat cerita berpaksikan Islam please buat betol2 jgn main ikut redah ja smpai scene yang tak sepatutnya pon wujud. kita dah besar ok fine kita boleh brfikir secara rasional..tapi anak2 kecil mcm mna???

    cerita yang ingin disampaikan adalah bekenaan dgn ustad yg sesat. dan sepatutnya scene bukak purdah tu tak wujud pon xpa!!nak mengembangkan cerita pon kita kena tahu isu2 sensitif. dialog2 dia pon byk yg mengelirukan.sampai aku yg cetek ilmu agama ni pon dah konfius.

    tapi aku takde la sampai nak suruh tv3 stop kan cerita ni..=P

    apa2 pon aku nak tgk cerita ni sampai habis baru kita boleh judge apa kesinambungan cerita tahajjud cinta ni. mungkin ada terselit pengajaran yg kita tak boleh dpt dlm drama2 tv yg lain..

    Insyallah tiap yg terjadi tu ada hikmahnya. =)

    BalasPadam
  17. awatla aku asek terlepas je nk tgk citer ni. tak tau ape yang jadi. tau2 orang kutuk jea. so now aku tau la pasai pa. huhu

    BalasPadam
  18. @AyuE SurihanyOt

    betoi tu ayuerobin. sampai ke sudah gak la aku tweet mende ni hahahha

    BalasPadam
  19. @sephia sophia

    bersentuh berlapik je yg kita fokus dalam hal ni. Tapi maybe ada isu lain haha.

    BalasPadam
  20. @SyiPard

    weee!akhirnya ada yg menjawab persoalan aku

    BalasPadam
  21. drama ni?"piece of shit!!"

    BalasPadam
  22. tengok cerita ni semata mata sebab Remy. Kthanksbye

    BalasPadam
  23. time mula2 iklan nya punya la gempak. tpi bila dah start main, xpe la.. baik aku tgk citer korea lgi bagus. huhuhu

    BalasPadam
  24. Salam. I think the writer of the story try to portray a character who seek islam, trying to fight for rights, to preach people towards islam BUT at the same time has some issues with boy. conclusion : she's a human, not an angel.

    yes, we all know dating is haram. holding hands what-not is haram. but we've seen this in our communities nowadays. instead of making it looked okay, i think they should make it clear that these things are haram -- maybe towards the end she repented and regretted her past.

    any shows has its message for the audience but its not always the same point for everyone. not everyone will get the same ibrah.

    we may look at the same view but we are seeing different things.

    insyaAllah if one really truly believe with islam like one supposed to, one will try to reduce one's sin and repent.

    wallahu'alam.

    BalasPadam
  25. Polis Angkasa Gaban29 Julai 2011 10:34 PTG

    kebaikan??
    1-bila muncul je drama ni ramai ummat islam kt mleysia mula brsuara n mmbantah citer yg mmpermainkn islam.so secara xlansung kebaikknye ialah dpt mencelikkan mate org islam yg slama ni duk layan je drama kt tv tu tanpa menilai baik buruknya trhadap agama bangsa dan negara.

    2-...?selain dr yg kt atas tu cite ni xde kebaikkn lasung..melainkn faedah kp iklan2 kt tv3.

    keburukkn:
    1-menjatuhkn maruah student agama,para2 ustaz,wanita2 yg brtudung n brpurdah malah maruah agama islam itu sendiri trcalar kerana cite ni.

    2-boleh mnyebabkn sesetengah penonton yg xberapa faham islam akn memandang serong trhadap golongan student n ustaz coz trlalu byk keburukkn yg xmasuk akal ditonjolkn.

    3-membuatkn mak bapak yg hantar anak dorg study agama kt negara arab berada dlm kerisauan,ye la takut2 anak pompuan dorg kuar dating dgn pakwe pimpin tangan siap bleh bukak buka2 lg..:P

    4-menyebabkn kaum wanita takut utk jd isteri ke-2,3 maupun ke 4.

    5-akan menkonfiuskn golongan kanak2..dorg akn tnye mak bapak dorg,"kenapa kakak tu dlm cite ni pakai tudung n brpurdah,sedangkn ari tu blakong kt cite lain bukan main seksi lg".

    6-cite ni lari dr tajuk,cakap tahajjud cinta,tp xde pun tunjuk dorg bagun pagi solat tahajjud.

    7-terlalu byk adengan seksual biarpun hanya dlm bentuk simbolik.

    8-boleh memecah belahkn ummat islam coz brlaku prtelingkahan antara peminat n pembantah cite ni.(tgk aje kt FB tu ade je yg brtikam lidah)

    9-menambahkn dosa para2 mufti alim ulama` yg trbabit kerana tidak brkata apa2 ketika cite ini sedang panas disiarkn di kaca tv dan juge internet(torrent jwg.)

    10-juga boleh mnyebabkan kandungan gula dlm darah brkurangan...

    BalasPadam
  26. tak sempat nak tengok 1st episode.
    dgr dari mulut mak aku je,

    konon seri tu awal-awal amek law but then senyap-senyap amek syariah kat jordan kan? and parents dia tak tahu sampai habis belajar kan? *betulkan if silap. muehehe

    tp point kt situ pun dah tak logic. diorg kaya kan? tipulah mak ayah dia tak datang melawat selama kononnya dia belajar "law" tu.

    tak puas hati. try tgk episode 2, tgk 15 minute, remote gua terautomatic tuka channel lain.haha

    BalasPadam
  27. anyway. harap-harap request budak2 jordan kt fb, supaya tv3 stopkan cite ni sampailah kt telinga pengarah ;p


    but who knows, maybe at the end, ada sumthing important msg yg hendak disampaikan kan :)

    wallhualam

    BalasPadam
  28. aku tengok sekali je yg episode 1 ada fazura cakap arab seketul2 bunyi dia. nak tergelak pun ada. pastu terus tak tengok dh sbb byk crap tmbh2 part ustaz tu. =,=

    BalasPadam
  29. ini la jadi bila orang pembuat drama nak buat drama yang memerlukan banyak ilmu agama, tapi orang pemuat drama sendiri jauh dari ilmu agama.

    # sarcasm on

    takpe pegang asalkan berlapik, pegang la habis satu badan pun boleh, kan pakai baju, berlapik la tu kan.

    BalasPadam
  30. tak tgk pun..xp nk komen gak.. hehehe..

    xp based on ur review, nmpk la kelemahannya..

    BalasPadam
  31. @Sya hehe camtu nampak sangat semua character ada isu dengan Islam diorang

    tapi kan, kita tengok drama utk release beban minda. So, kalau nak suruh jugak orang berfikirrrr memang tak ramai la buat

    anyway thanks!

    BalasPadam
  32. @Polis Angkasa Gaban

    true...true.... *sambil urut janggut*

    BalasPadam
  33. @jiranmafiarussia

    haha bro. Mak dia dah bosan g London dats y xpenah lawat. LOLOLOL

    BalasPadam
  34. @milimilo

    aku tergelak gak time tu hahahha. Walaupun aku xreti cakap arab tapi dengar pun dah tahu FAKE GILAAA

    BalasPadam
  35. @Miss Kira

    eh miss kira, ni bukan review. ni nganjing namenye. review tu anda buat sendiri melalui aktiviti "SENARAIKAN 10 kebaikan dan 10 keburukan dalam 10 minit"

    :P

    BalasPadam
  36. tak terdaya nak senaraikan keburukan sebab terlalu banyakkkkkk

    takde idea nak senaraikan kebaikan dia sebab takde langsung kot

    BalasPadam
  37. tak pernah tertengok cerita ni lagi .
    hari ape pukul bape kat tv pun tak sure .
    lalalalalala ~

    BalasPadam
  38. rasanya citer KETIKA CINTA BERTASBIH lagi best kot!! nada suara wanita dalam cerita tu pun, sopan santun. serva serbi boleh dijadikan sebagai panduan. :)

    BalasPadam
  39. terus terang aku geli tengok citer camni.

    hipokrit. siyes. kalo dah kata fully unsur2 islamic, sila buat secara keseluruhan. yang real. takde hipokrit.

    aku tak nafikan citer nih banyak tonjolkan realiti skang (mana konon islamic pon tapi hati tah apape, berselindung sebalik tunjuk alim depan orang ramai, ajaran sesat, etc...) tapi please la kan kalo nak buat citer tajuk tu biar la kena sikit. kalo bunyinye sarcastic, aku bleh lagi la terima...

    ini citer bunyi macam serius dan penuh dengan betul2 ikut landasan islam. tapi hasil sebenar? citer sebenar? wrong way.

    aku tatau nak impress apape, tapi bila aku tweet aku geli tengok citer ni kat twitter, terus je ada retweet aku sambil komen "Allahuakbar" macam la aku ni teruk sangat.

    well, i'm trying to be damn realistic by now.

    tengok 2 episod tu pon sebab tertengok haritu pon boleh buat aku muntah.

    baik aku tengok citer ala2 moderate macam stanza cinta je. far more better than this. at least la kan...

    BalasPadam
  40. tak pernah follow pun cerita ni.. outdated ah (=.=)"

    BalasPadam
  41. siapa yang tidak pernah melalui hidup yang bersyariatkan islam nescaya memang sangat amat jiddan jiddan dia x akan faham how the real islam lifesytle is. impactnya? macam ni la..sedihhh T__T

    BalasPadam
  42. aku rasa bertuah sebab tak pernah langsung rasa nak tgk cte ni.sekian.

    BalasPadam
  43. @ARC™

    bro? cess.aku pompuan sejatilah panda oi. hahah

    yup. maybe mak dia practise kempen cuti2 malaysia je. tak pg pun bercuti and shopping sakan kat LOndon.

    fake gila! hahahaha

    BalasPadam
  44. ape neraka nih!

    BalasPadam
  45. Filem dah ok.

    tapi jalan cerita dah clash.. :((

    kesian director malaysia skang.

    BalasPadam
  46. memang ntah pape ntah cite ni. geram je aku tgk..

    BalasPadam
  47. @MissFfasih?sorry la.sebutan huruf pon x betul.menghafal tp sebut x betul.sebenarnya sebutan arab buku ni sama dgn sebutan alQur'an. kesian bila dengar baca tulusan arab, hurufnya x betul sebut. macam mana nak mengaji

    BalasPadam
  48. cite tah pape pengarah mengarut..buat semak tv3 je

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran