Kenaikan 6% Mas Kahwin Mengikut Negeri

KUALA LUMPUR - Kalau semalam rakyat Malaysia digemparkan dengan berita kenaikan harga 6% bagi kad prabayar prepaid, maka hari ini sekali warga ibu kota dikejutkan dengan kadar kenaikan 6% untuk mas kahwin mengikut negeri pula. 



Menurut pihak Jabatan Nikah dan Kahwin Malaysia (JANISIA), pihak mereka tidak lagi akan menanggung kos 6% tersebut yang sememangnya telah ada dalam sistem sejak sistem nikah dan kahwin didaftarkan secara rasmi di Malaysia sejak tahun 2000. Kos tanggungan tersebut membabitkan pengemaskinian maklumat kahwin online, serta pendaftaran sijil perkahwinan dan MyKad bagi tujuan pembuktian berkahwin bagi mengelakkan diserbu JAIS ketika mendaftar masuk di Hotel Budget sekitar Kuala Lumpur.

Dengan kenaikan 6% ini, setiap taarifan mas kahwin yang sedia ada akan ditambahkan sebanyak 6%. Berikut ialah senarai harga bagi mas kahwin mengikut negeri yang belum dikemaskinikan oleh pihak JANISIA sejak bertahun-tahun lamanya disebabkan keadaan organisasi tersebut yang merupakan cawangan badan kerajaan.

Membuktikan Kepercayaan Horoskop Bohong!

Adapun entri ini ditulis untuk menyedarkan bahayanya mempercayai kekarutan horoskop yang selalu orang dok share dan tweet secara mengkhinzir buta di Facebook mahupun di Twitter. Bagi anak-anak kecil yang tak tahu menahu apa itu horoskop, meh Abam ceritakan. Dalam setahun, orang zaman dahulukala yang mempercayai kedudukan bintang-bintang di langit semasa kelahiran kita akan menentukan apa yang akan terjadi dalam hidup kita kelak. Adapun pendapat ini telah kembali popular dalam kalangan remaja sekarang melalui kuasa penyebaran laman maya.


Oh, aku lupa bagitahu korang yang kalau korang tengah login Facebook masa ni, entri ni akan collect data dari Facebook korang. Tapi jangan risau data korang takkan di-share untuk tujuan lain. Hanya untuk pembuktian hipotesis ini. Jangan marah. Apps ini tak berbahaya

Tapi jangan risau, benda ni simple sahaja. Korang nampak gambar atas ni? Ini ialah bacaan horoskop aku untuk semalam. Yes, aku berbintang Taurus, lahir pulak sama tarikh dengan Sitt Al-Wuzara. Benarlah kata horoskop, harini aku sangat terasa rileks, semua benda menjadi, semua benda cakap jalann, berminat dengan behaviour manusia, perlukan perubahan, dan dapatkan bantuan pakar jika perlu. Betullah, aku kan study Bsc PSychology, memang minat dengan perlakuan manusia!

Okay tengok gambar bawah ni pulak. Ingat tak tadi aku cakap yang aku ambik data birthday daripada Facebook korang thru application Facebook? Sekarang, korang tengok ramalan horoskop yang diterima berdasarkan apps Facebook yang ada maklumat birthday korang tu

Lirik Lagu Pompa Besin - Jangan Lupa Namaku

Hah aku terjumpa lagu OST Drama Ramadan Terakhir. Aku tak pernah tengok cerita ni dan belum tergerak lagi nak tengok sebab banyak benda lain nak buat, sedangkan drama Tahajjud Cinta pun masih ongoing. So, maybe habiskan yang itu dulu, baru tengok cerita Ramadan Terakhir. 



Tolonglah klik play kat butang atas ni sebab lagu dia sangat best. Kalau korang kenal aku dan pernah tengok Ipod aku yang dikatakan aneh tu, korang akan tahu yang aku memang jenis tak dengar lagu Melayu terutamanya lagu rock kapak sebab ianya tak sesuai dengan jiwa aku. Kalau ada pun lagu Melayu, dari Siti Nurhaliza, Noraniza Idris, dan Lagu Tradisional Gamelan Instrumental. 


Anyway, ini dia lirik lagu OST Ramadan Terakhir - Jangan Lupa Namaku by Pompa Besin

Open House Aidilfitri di Wellington, New Zealand

Aku rasa mungkin ini entri terakhir untuk Aidilfitri dekat Wellington kot sebab tak de benda sangat dah yang nak diceritakan. Balik-balik makan, g sana makan, gi sini makan, memang tabiat orang Malaysia. Lainlah kalau ada funfair ke dekat open house tu barulah menarik haha. Okay merepek, sebenarnya open house(s) yang budak-budak Wellington buat pun menarik sama. Makanan, what's not to love?


Okay, tribute pertama ialah kepada warga..
91 KELBURN PARADE
Tak silap aku diorang buat open house ni hari Khamis bersamaan 2 Syawal 1432H. Entah betul ke tak tahun Hijrah tu aku main hentam je. Disebabkan aku malas membuat aktiviti stalking di pagi hari, maka hanya beberapa gambar yang berjaya dijumpai.

Aku nak post pasal Nasi Kerabu yang diorang buat tu. Seriously sedap. Partly maybe sebab aku tak biasa makan makanan macam tu. Yelah, kalau dekat Malaysia, dekat bazaar Ramadan tu memang sumpah aku tak pernah beli nasi kerabu/nasi dagang/nasi briyani semua sebab tak biasa makan. Tapi bila dah makan, mak ai sedap pulak.

Resipi Tart Telur Lelaki di Aidilfitri

Tajuk dah ambiguous abis dah tapi tiada sesiapa yang dicederakan dalam sesi memasak Tart Telur Lelaki kali ni sebab kita guna telur ayam. Sebenarnya aku buat benda ni malam raya so semuanya dah selamat ditelan dan dikeluarkan kembali.  Beginilah rupanya lepas dah ditinggalkan 2 bijik hanya untuk tangkap gambar


Walaupun rupanya hodoh pecah sana pecah sini, tapi rasanya sedap. Aku ada bagi Kak Long aku makan sikit dia pun kata sedap dan takde apa yang pelik dekat crust tart ni. Sebelum belajau buat, korang kena tahu yang tart telur dan ahli keluarganya terdirid aripada 2 bahagian, crust dan filling. Nak tengok reipi nenek kebayan ni kena belajar satu-satu

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran