Victoria University of Wellington New Zealand Graduation Day 2013 - Hari Graduasi Aku

Alhamdulillah, praise to Allah. After 3 years of tears, sweat, and blood-shedding, we finallyreached the end of our time undergraduate students in Vic uni. Life surely wasn't easy for us, but we had each other through thick and thin. I, Asfan Ash (not real name) is now officially a graduate in BSc Psychology and BA Educational Psychology, alongside my 3 friends on my left shown in photo

Photo is actually from Victoria University Facebook page , but I edited it.
Okay berbalik ke bahasa ibunda. Tadi tu intro untuk explain kat international readers. 3 tahun aku duduk sini dan 2 kali jadi amateur photographer untuk seniors setiap hujung tahun, akhirnya tahun ni aku dapat merasa jadi orang yang diraikan. Dan...kitorang ada perarakan!! Sedikit old-fashioned disitu tapi bila lalu di depan orang ramai dengan berjubah semua tu, rasa sangat-sangat diraikan dan terasa ada pencapaian yang disempurnakan.

Soalan Perempuan Lelaki Malas Nak Jawab

Sepatutnya entri ni lebih sesuai kepada "soalan perempuan yang aku malas nak jawab" memandangkan ini pandangan peribadi aku tentang soalan-soalan yang perempuan selalu tanya dan aku malas nak jawab. Tapi aku yakin bukan aku sorang je rasa macam ni, sebab pernah jugak tanya member-member, mereka pun menyampah dengan soalan-soalan ni. Aku tulis ni pun sebab haritu ex aku tanya pasal benda ni dan aku rasa perempuan lain pun perlu tahu.

"Awak, awak, kita nak tanya ni. Tapi setiap jawapan awak takkan buat saya happy tau"
Harus diingatkan bahawa soalan-soalan ni bukanlah semua perempuan buat atau tanya pada lelaki, tapi kebanyakan daripada korang je. Kebiasaannya soalan-soalan yang aku akan listkan dekat bawah ni girlfriend/tunang/isteri yang tanya pada si lelaki dan bukannya dari seorang emak ke anaknya. Itu awkward gila woi.

Baiklah, kita mulakan dengan soalan perempuan yang paling popular iaitu:

Cerita Hantu Perpustakaan Universiti [REPOST]

Cerita ni terjadi di perpustakaan Victoria University of Wellington, New Zealand, tempat aku kerja belajar. Jangan ingat negara omputeh takde hantu, diorang pun ada jugak cumanya tak sama la jenis hantu dia dengan jenis hantu kita la kan. Cerita ni diturunkan daripada bos aku, 2 orang. Tapi kesahihan cerita tidaklah aku tau pulak wey sebab aku tak pernah jumpa lagi menatang tu.


Library tempat aku kerja ni kalau tak silap ada 9 tingkat, kalau dikira dengan level 0 (underground floor) yang seram gelap caharam tu, kiranya ada 10 tingkat la ye tak? Okay, alkisahnya bermula bila ada DUA kejadian bunuh diri di perpustakaan tersebut. Aku tanya la sebab apa diorang bunuh diri? Orang kata maybe sebab stress belajar.

Kes pertama aku tak ambik port sangat lah sebab alkisahnye orang tu terjun daripada atas bumbung library tu dan terus landing dekat staff lounge dekat tingkat 3. Aku tak selalu pun jejak dekat lounge room tu..takde masa pulak nak bancuh kopi masa kerja. Bukan lama pun kerja part-time ni. Satu syif hanya 3 jam.

Istanbul Aku Tidur

Beberapa malam lepas housemate aku ajak tengok cerita Istanbul Aku Datang dan memandangkan dekat Newsfeed Facebook bersepah orang sembang pasal cerita ni, maka aku pun dengan baik hati mengdownload cerita "Istanbul Aku Datang" tu di PirateBay. Maka kami pun tengoklah cerita tu...

Lisa Surihani jadi awek Tomok. Hek eleh
Lepas 20 minit cerita start, aku mula hilang mood. Mungkin sebab sakit perut nak berak maka aku pun pause cerita tu dan pergi lah ke jamban buat apa yang patut. Bila play balik cerita tu, masih minat tu tak datang.

Sebab apa?

Because this movie is a chick-flick, and a bad one. Bagi anda yang tak tahu, chick-flick ni ialah jenis movie yang cerita pasal emosi, relationship, cintan-cintun dan ditujukan khusus untuk penonton yang bergelar perempuan tak kisahlah yang masih gadis ataupun yang berstatus wanita. Maybe sebab tu aku tak suka cerita ni? Atau mungkin juga sebab jalan cerita dia macam ni... (spoiler alert)

Psikologi Masyarakat Tamadun Moden Yang Mundur

A food for thought on a sunny Sunday in Wellington, New Zealand.

So, last week aku ada post pasal 1 movie yang patut ditonton oleh semua orang terutamanya golongan yang berumur 10-35 tahun dan movie tu bertajuk God Bless America (2011). Cerita ni walaupun tajuk dia ada mention America dan jugak cerita tu dia tujukan pada orang sana, tapi sebenarnya benda yang dia tunjukkan dalam tu adalah sangat boleh diapplikasikan dalam masyarakat di semua negara yang membangun, contohnya Malaysia.

"Die, Kardashian. Die!"
Antara perkara yang cerita ni highlight ialah masyarakat kita ni makin lama hidup makin tak tahu malu. In fact, bagi setiap benda yang memalukan tu seolah-olah membuatkan kita lagi bangga dan seronok pulak. Dalam kata lain, generasi yang tak tahu malu. Kita boleh tengok sendiri dalam internet berapa ramai yang jadi badut tak bergaji dan memalukan diri sendiri. Tapi mereka ni lupa yang mereka bukan hidup dalam dunia ni sorang-sorang. For every action that you do, you reflect some on your parents. Panas perut mengandungkan korang, tahu?

Cathedral Cove Coromandel New Zealand - Pantai, Batu, dan Kepuasan

Sebenarnya aku baru balik dari Auckland, New Zealand dan banyak benda nak diceritakan dalam blog tapi buat masa sekarang kita start dengan Cathedral Cove,Coromandel aje dulu. Entri ni tak banyak tulisan, lebih banyak gambar aje rasanya. Ah layan je lah.

Cathedral Cove ni terletak dekat Coromandel, North Island New Zealand an jaraknya pulak kalau dari Auckland City adalah hampir 150km dalam area tu dan mengambil masa selama tidak melebihi 2 jam. Disebabkan kami ni dari The Middle of Middle Earth, Wellington maka tentulah lebih jauh. Thats why kami naik kapal terbang ke Auckland and then, drive. Otherwise, mahu mencapai 500km jugak lah dan akan mengambil masa lebih 12jam.


Seperti dalam gambar di atas, lepas sampai di tempat parking, korang kena lalu hutan, rumput rampai dan tempat jin (ade jin omputeh?) bertendang untuk sampai ke destinasi. Kena hiking sikit sekitar 45 minit macam tu tapi jangan risau tak terasa sangat pun sebab pemandangan dia sangat cantik.

Hakikat SPM Yang Remaja Malaysia Wajib Tahu


Setiap tahun ada SPM dan setiap tahun akan wujud jenis-jenis manusia yang sedari sekolah dia malas nak berusaha, lalu SPM pun buat cincai-boncai lalu dikhabarkan pula kepada adik-adik calon untuk buat sama seperti mereka buat dulu: cincai boncai untuk SPM. Mereka selalu kata SPM bukanlah penentu segalanya dan SPM tak penting pun dan apa yang penting ialah result korang selepas SPM (degree, STPM, postgrad etc). SPM tak penting, diorang kata...

Tipu.

Orang muda Malaysia dah diasuh dengan fahaman SPM tak penting. Meh sini aku bagitahu, SPM sebenarnya sangat penting. Hakikatnya, result SPM korang ni bukan aje penting, tapi bapak segala penting. Result SPM ialah tiket kepada segala-galanya dan ingat ni, benda tu walaupun tiket, tapi berupaya menentukan hala tuju dan tahap hidup korang di kemudian hari. Bayangkan tiket konsert, dan artis tu sebagai kejayaan. Kalau tiket korang bagus, dapatlah duduk dekat dengan artis. Kalau tiket hek eleh, dapatlah intai artis dari jauh je sambil genggam penumbuk jeles dengan orang tiket baris depan.

Guy Fawkes Night Fireworks Wellington New Zealand 2012 (Photos and Video)

Setiap kali 5 November di Wellington New Zealand, akan ada pertunjukan bunga api yang dibuat sempena Guy Fawkes Night. Aku tak tahu apa sebab diorang habis ribu ribu untuk buat show ni, tapi satu benda yang pasti selama 3 tahun duduk di sini, aku tak pernah sekali pun miss fireworks show ni. Sebab dia cantik sangat! Dalam post kali ni aku tunjuk gambar dari Flickr dan video yang aku record guna Samsung Galaxy Note.

Tengok ni gambar daripada Lisa Ng punya Flickr

There Is A LightLet the Colours Burst

Profile Pengguna Instagram Baru

So today I woke up at 3pm in the morning (lol) and went online to see if there's anything worth noticing. Sometimes internet, as limitless as they say, seems very limited to me. Same topic encircle the sphere, by the very same people - a point I raised in this post. But there is one thing that appears to be same everyday but has its own uniqueness; or dare I to say, art. Yes people, I'm talking about photos, and one platform that I visit every day is instagram


Sesetengah orang tak suka dengan instagram sebab dikatakan benda ni membuatkan orang yang ada telefon canggih perasan diri mereka tu photographer professional. In my opinion, if you want real photo, go to Flickr la wey. Instagram is good for people who appreciate faux-editing (lol aku pun sama) and square frame composition. (Gambar kamera di Flickr majoriti guna 5x8 inch punya format, saiz biasa)

Gambar Bunga Tulip New Zealand

It's a shame, really that my Picasa album is corrupted and that had caused my old posts including the one featuring all those beautiful flower photos to disappear. Therefore, I conclude that I will be posting more photos of New Zealand gorgeous flowers in case there are people looking for them and was directed to this blog.


Obviously, this is not a tulip. I just thought that it is an interesting tree with all those gorgeous blooming flowers and it deserves a place in this post. Well then, lets feast our eyes with some tulips photos...

Kisah Teladan: "Semua Lelaki Sama Aje!"

Entri ini ditujukan kepada gadis-gadis di Facebook dan Twitter atau Myspace (kalau ada orang guna lagi natang tu) yang mungkin ada pengalaman yang sama. Ini kisah KakFenny beberapa tahun lepas untuk diambil iktibar bersama

Psikologi: Eksperimen Sosial Yang Ringkas

Dalam banyak-banyak bidang psikologi, ada satu yang diberi nama social psychology atau dalam Bahasa Malaysianya ialah psikologi sosial. Secara ringkas melalui pemahaman yang saya belajar daripada tahun lepas, social psychology ni dia mengkaji tentang tindak-tanduk manusia dalam konteks sosial. Sebagai contoh, bagaimana manusia membuat keputusan apabila buat pilihan untuk menolong orang yang dalam kesusahan: Adakah diorang akan terus tolong atau akan berfikir tentang faedah dan kos yang mereka bakal hadapi bila buat keputusan tersebut? Bacaan yang bagus tentang kajian mengenai ini boleh dibaca di sini.

Dalam posting blog kali ini saya akan bawa anda kepada langkah-langkah membuat eksperimen psikologi sosial yang ringkas. Topiknya pula adalah amat senang sekali iaitu tudung, atau bahasa urban sikit: shawl. Adalah amat penting untuk pembaca tahu yang saya tiada niat buruk nak memecahkan periuk nasi orang ke apa ke. Cuma, ini adalah contoh yang amat relevan dengan masa sekarang.


Malaysian Night 2012 : The Parting Glass

Of all the money that e’er I had, I spent it in good company.
And of all the harm that e’er I've done, alas it was to none but me.


And all I've done for want of wit, to memory now I can’t recall.
So fill to me the parting glass. Goodnight and joy be with you all. 


Dakwah Melalui Kemesraan Victoria University

Pagi ni dimulakan dengan aku melompat turun dari katil sebab jam dan menunjukkan 6.30 pagi. Subuh gajah mammoth, mandi kerbau, dan sarapan kambing tu normal sangat dah, dan lepastu study. Test tadi jam 12 tengahari dan aku keluar jam 12.30 tengahari. Alhamdulillah apa yang aku baca memang betul masuk exam. Apa yang aku jawab salah, itu padan muka.

Memandangkan jam menunjukkan masih ada 30 minit untuk dibazirkan, maka aku capai majalah Salient, iaitu majalah yang students Victoria University terbitkan. Untuk pengetahuan korang, majalah ni dapat award best student magazine in New Zealand dan dia selalu cover isu-isu pasal homosexuality, student finances  government, seks, dan sebagainya. Terus-terang aku cakap, kekadang nak tengok cover majalah tu pun tak lalu sebab ada gambar ayam jantan (baca: cock). Jadi, bila diati tulis something pasal Islam, iaitu identiti majoriti kami rakyat Malaysia di Wellington ni, aku jadi berminat membaca, despite of the fact that last week's issue punya aku main crossword puzzle je.

Iphone 5 dan Confirmation Bias (Psikologi)

Malam ni aku tinggal seorang diri dalam rumah. Nak main Xbox, dah menang story mode. Nak buat assignment, takde mood. Nak masak, tak lapar. Nak mengumpat, taknak buat dosa. Jadi aku bukak Facebook dan tengok ada sorang kawan ni share something pasal Iphone 5.

Source: Engadget
Video yang kawan aku share tu adalah daripada talk show Jimmy Kimmel. Yang menariknya pasal video ni, dia bukan bagi review pasal Iphone 5, tapi sebenarnya dia tanya orang awam tentang Iphone 5. Yang lagi menariknya, Iphone dalam tangan diorang tu bukannya Iphone 5 pun!

Suasana Aidilfitri Pelajar Malaysia di Wellington New Zealand (10 Gambar)

Syawal dah nak habis baru terasa nak update blog ye bang? Tak banyak yang nak diceritakan, so kita biarkan gambar yang menceritakan semuanya...

SYAWAL 1 - RUMAH MALAYSIA, KHANDALLAH WELLINGTON NZ

Fenomena Lelaki Berpunya Rebutan Gadis

Semalam ada topik pasal lelaki yang single takde orang pun nak pandang, semua gadis macam tak buat kisah. Tapi bila seorang lelaki ni dah berpunya secara automatik tetiba je ramai perempuan nampak dia menarik, nak mengorat, nak hai, nak hello, nak flirting-flirting liking-liking. Jadi, adakah fenomena ini betul? Bincangkan (10 markah)


Forever alone. Meme ini adalah sangat overrated. Korang forever alone kalau korang takde keyakinan diri tapi itu bukan topik hari ni. Topik hari ni ialah lelaki yang dah berpunya nampak menarik di mata wanita. Pada pendapat aku, AKU SETUJU tapi bersebab. Perempuan tak aim lelaki yang dah berpunya tanpa sebab. Ye dak?

Kad Raya Tradisional VS Kad Raya Facebook

Assalamualaikum semua. Sedar tak sedar dah nak dekat raya, dan ini bermaksud datang lah masa di mana Malaysians (mostly Malays) akan buat benda yang aku paling benci setiap tahun...

BUAT 'KAD RAYA', TAG SEMUA KAWAN DEKAT FACEBOOK



Dalam bebanyak perangai, ni la pesen yang paling ramai orang buat. Tak caye tengok la time raya kang . Punya la aku bengang kena tag kat Facebook sampaikan tertypo "tulus" jadi "tulis". Senang benor buat nya. Ambik gambar sendiri, edit sikit, pastu tag lapan juta member kat fesbuk

Hujan Meteor Perseids 11, 12 & 13 Ogos 2012

Tengahari semalam (waktu New Zealand), ada kawan kiwi di Facebook share something pasal meteor shower yang bakal dilihat dari seluruh dunia. Meteor batch ni dipanggil sebagai Perseids dan kalau ikut website asal yang menyebarkan info ni, iaitu EarthSky dan Space , benda ni asal dia ialah daripada sebijik komet yang ditemui pada tahun 1862 dan diberikan nama Swift - Turtle.


Setiap tahun dalam bulan Ogos, bumi akan melintasi orbit komet tu dan kita akan dapat tengok serpihan meteor daripada kebanyakan kawasan. Jangan risau, benda ni berlaku setiap jam, dengan sebanyak kira-kira 60 bilangan meteor boleh dilihat dalam masa sejam 

#Tips Tidur Dari Sudut #Psikologi

Assalamualaikum, salam 20 Ramadhan dan selamat kembali ke blog ni eceh. Malam ni keihatan timeline twitter bergerak pada kelajuan anak siput baru nak belajar mengesot dan ini merupakan sesuatu perubahan positif sebab mungkin mereka ini sedang tidur. Daripada entri lepas Psikologi Tidur: Kesan Buruk Tidur, saya terlupa nak sebutkan dua kesan tak cukup tidur yang penting untuk tubuh badan kita. Efek tersebut adalah:

  • Tak cukup tidur buat korang gemuk.
  • Tak cukup tidur buat orang stress, dan menyebabkan jerawat

Are these not enough reasons to make you sleep at night? Jadi persoalan yang ditanya kawan di twitter dan ruangan komen berbunyi "macam mana cara nak tidur malam? Saya ada masalah tidur" dan variasinya. Izinkan saya beri cadangan dalam konteks behaviour modification


Sebelum saya menjawab soalan ni, bagi mereka yang ada masalah tidur di waktu malam, biar saya teka apa yang ada di sekitar kawasan tidur korang (bilik tidur lah, takkan jamban pulak). Saya syak dalam bilik korang ada barang berikut

#Psikologi Tidur: Kesan Buruk Tak Cukup Tidur

Kali ni kita bercerita pasal tidur pulak memandangkan ramai kawan-kawan di twitter seperti tidak faham apa itu kepentingan tidur dalam kehidupan seharian.


Kawasan Perlindungan Koala Lone Pine Australia

Dua minggu lepas adalah cuti trimester untuk pelajar VUW, dan disebabkan awal tahun dulu kami ada beli tiket flight pergi-balik yang agak murah ke Brisbane Australia daripada website Air New Zealand, Hari kedua disana, selepas usha-usha brochure di tempat kami tidur, ternampaklah gambar koala bear yang comel. Bayaran masuk ialah AUD28 kalau korang book dari backpackers. AUD33 kalau beli di tempat kejadian.


Gambar kat atas ni masa koala bear tu terjatuh dari pokok. Siapa entah pernah bagitahu aku kalau koala turun dari pokok dia mati. Kepala lutut dia lah. Elok je dia panjat balik. Cuba tengok video bawah ni.


Tapi yang paling best sebenarnya bila berpeluang tangkap gambar dengan adik-adik koala. Di sana ada servis fotografi, dan sebelum beratur tangkap gambar, korang kena beli dulu tiket dia. seingat aku dalam AUD15 untuk sekeping gambar dan AUD39 untuk combo 3 gambar. Bukan tangkap gambar bodoh je wei, dia bagi kau print besar pulak lagi. Duit daripada situ dia guna untuk maintain pokok tempat adik koala bergayut, dan untuk tanam pokok Eucalyptus - sejenis daun yang Koala makan. Daun serai dia takkan layan punya.

Okareka Estate Experience New Zealand (2)

Aku kena limit di twitter dan aku sedang kebosanan. Jadi, izinkan aku update blog barang semuka dua. Jadi, ayuh sambung cerita yang belum berkesudahan sejak sebulan yang lepas Naik Kuda Okareka Rotorua New Zealand 1 . Alkisahnya selepas lunch, pakcik tu bawa pulak kami naik bot dia.


Pakcik tu je seksi, kami okay je pakai T-shirt. Sebenarnya dia nak bawak kami pergi ke pulau yang ada kolam air panas semulajadi. Satu fakta pasal New Zealand ialah, negara ni ada dalam lingkaran Api Pasifik so banyak tempat yang ada benda berkaitan dengan lingkaran tu. Kalau tak tidur masa kelas Geografi dulu, awak tahu lah.

Masa dalam perjalanan juga, pakcik tu bagi kitorang can untuk steer bot tu. Macam bawak kereta je lebih kurang. Cuma "kereta" yang kami bawak ni atas air. Okay tak lawak.

Naik Kuda Okareka Rotorua New Zealand (1)

Lama sungguh tak update blog dan tiba-tiba mood tu datang. Jadi mari kita rewind ke kisah beberapa bulan yang lepas, rasanya bulan Februari, sebelum semester 1 2012 di VUW bermula. Kali ni kita bercerita pasal Naik kuda, berkayak, naik bot di Okareka Farm Experience, Rotorua New Zealand. 


Kalau tengok gambar, cantik je cuaca cerah dan tak hujan. Adalah diingatkan bahawa ini cerita musim panas haritu. Sekarang dah winter mana nak dapat cuaca macam tu haha. So, mungkin ini boleh dijadikan guide untuk sesiapa yang nak book benda ni sekitar Disember-Mac.

Aktiviti kitorang start awal-awal pagi lagi. Dalam pukul 10 pagi kalau tak silap sebabnya pakcik dari ladang tu yang ambik kitorang daripada backpackers tempat kitorang tidur. Free je padahal jauh la jugak nak ambik kitorang. Setengah jam naik kereta. Benda yang korang perlukan ialah: Seluar panjang yang tak licin (Bukan pajama, bukan seluar slack), kasut bertumit, dan pakaian mandi. Lepas sampai, korang akan berkenalan dengan instructor dan juga kuda-kuda yang korang bakal naik. Kalau berat ahli melebihi 100kg seorang, email mereka dulu untuk kesesuaian. Tapi kami ringan je. Nak-nak pulak si @eifeefie ni.

Drama Hidup

Orang kata,

Hidup ni bagaikan drama
Sebab tu ada drama 'kisah benar'.
Tapi apa yang mereka lupa,
Kita tak tahu awal hujungnya
Kita tak tahu di mana plotnya
Di mana klimaksnya
Di mana iklan berbayarnya.

Orang kata,

Kita adalah pelakon di atas pentas drama
Drama hidup sendiri
Tapi mereka lupa
Kita tak pasti dengan watak yang dibawa
Adakah kita wakta utama?
Watak sampingan, watak sia-sia?
Adakah kita tahu jenis drama apa
Yang kita lakonkan?

Orang kata

Hidup tanpa kegagalan, itulah yang gagal.
Tiada pengajaran katanya.
Mungkin itulah hikmah
Yang mungkin aku jumpa esok
Agaknya.

Hidup ini susah,
Siapa kata senang?
Ini bukan sajak, bukan prosa
Hanya luahan watak drama.


Membezakan Senyuman Palsu dan Asli

Senyum, satu benda yang sangat mudah. Antara benda yang paling logik kalau kita bertentang mata dengan orang ialah dengan senyuman kerana dari mata tu lah, akan jatuh ke hati dan ikatan dapat dijalin. Yang bermusuh dapat diamankan, yang aman dapat dimesrakan. Tapi realitinya, senang ke dapat senyuman ni? Kadang-kadang kita pandang orang, respons yang biasa kita nampak ialah samada orang tu bermuka toya ataupun pandang tempat lain.

Gambar diterbitkan dengan izin pemiliknya

Fakta bukan psikologi: Senyuman kepada kenalan atau orang yang tidak dikenali tidak akan menipiskan dompet anda mahupun membunuh mana-mana jiwa yang tidak bersalah. 

Dongeng Kanak Kanak: Sumpahan Si Tuntung

Adik-adik, hari ni abang nak bagi satu cerita yang tak pernah lagi diceritakan di mana-mana buku keluaran Didik mahupun Oxford Fajar. Adapun kisah benar ni terlampau menakutkan dan ngeri sehinggakan kerajaan tidak memasukkannya ke dalam kurikulum bersepadu sekolah menengah, mahupun sekolah rendah. Ceritanya bermula dengan...


Kalau Bunuh 140 Juta Muslim dan Angelina Jolie

Pernahkah anda melihat gambar di bawah ni? Sebelum benda ni tersebar lebih meluas dan memberikan perspektif negatif terhadap orang yang kononnya "mengambil" berat dekat Angelina Jolie, meh baca apa yang aku nak sampaikan dulu. Pertama sekali, mari baca komik 'Islamik' tersebut yang diambil daripada sini.
So, 'Obama' dengan 'Bush' tengah berbincang tentang plan untuk membunuh ramai umat Islam dan Angelina Jolie, dan si pemerhati terkantoi tak kisah dengan kematian 140 juta orang tu, and instead, divert his attention to the death plan of Angelina Jolie.

Memancing Ikan Duyung di Auckland Bridge

Lama blog tak berupdate sebab aku malas menaip. Tapi disebabkan ada orang suruh cerita, maka aku ceritakanlah jugak walaupun page Facebook aku dah bersepah gambar untuk orang tengok. Cerita kali ni, pasal mencandat duyung di Auckland. Ramai orang tak tahu sebenarnya yang dekat Auckland new Zealand ni, ada tempat memancing sotong yang agak popular. Walaupun agak mahal, tapi duyung yang korang akan dapat sangat memuaskan hati.


Untuk sampai ke tempat yang strategik, korang kena bayar NZD150 (NZD120 untuk student NZ) sebab almaklumlah, bukan senang nak memancing duyung ni. Spesies yang terancam. Lepas bayar, semalam kami naik ke platform tempat mengumpan ikan duyung dekat tengah-tengah Auckland Bridge tu. Jauh la jugak tapi demi memancing duyung, kami gagahkan jua.

Kasut Berjari

Dalam setahun yang lepas, masa aku jalan pulang dari universiti sambil mengusha-usha pemandangan Wellington yang cantik, ternampak pula seorang awek ni. Tapi bukan muka atau badan awek tu yang menarik minat aku, sebaliknya sepasang kasut yang beliau tengah pakai. Maka dengan muka tak malunya aku bertanya

"Wow, awesome shoes. Where'd you get buy them from?"

Lepas tu dia jawab "These? got them from Physio Clinic in Willis Street. They're really comfortable blablabla...." sambil bercakap panjang lebar macam saleswoman. Maka sejak hari tu aku terasa macam nak beli je kasut tu. Tapi angan-angan ni simpan lama sangat sampai terlupa.

Hari ni bila lalu dekat Willis Street, terus naik level 9 Majoribanks Building, 57 Willis Street menuju ke Physio Clinic yang awek tahun lepas maksudkan. Maka terus ke kaunter dan cakap nak beli utk casual wear punya kasut yang berjari. Awek kaunter tu pun tunjukkan...


Lepas try, terus beli. Kasut yang atas ni beli kt physio clinic dalam $180 gak tapi kalau beli online dekat FreedomFeet (website rasmi dia) dalam $200. Maybe include shipping cost kot. Stokin pulak...err..sebab kasut ni dia ikut bentuk jari, maka stokin pun perlu la ikut sama... harga stokin $30 =_=

Ponteng Kelas Itu Bagus!

I have been meaning to blog about this a little while ago but because of the time constraint that was forced upon my schedule, with juggling my time between classes, compulsory readings, and reading that pretty much rendered me breathless over the course of my whole last week, at last now I have some time to myself to write something about determination and consideration in university environment - a topic that I think most people had adopted the wrong idea about.

Victoria University's O-Week, AW100

While in throughout our life we have been fed on the kind of mentality that determination in succeeding in everything that you do is the key to success, I am sure that many of us will not necessarily agree with the thinking - well, that is at least I what I am trying to achieve here.

Rotorua Wet n Wild Rafting Experience

Dua minggu dah start belajar nak bernafas pun punya lah susah. Masalah datang satu-satu. So, bila ada masa sikit barulah terkedek-kedek nak membelek gambar lama, mengingatkan kenangan-kenangan yang boleh buat muka masa tersenyum sekejap walaupun sekejap lagi bila ngadap jadual akan berkerut balik. Rasanya aku belum cerita lagi pasal aku pergi Rotorua New Zealand hari tu kan?


Kisah Ironi Kebebasan Bersuara di Twitter

Pada suatu hari, sekumpulan manusia berasa sangat bosan dengan hidupnya lalu mereka ini pun memutuskan bahawa mereka perlu melakukan sesuatu yang bermakna dengan kehidupan mereka iaitu dengan membuat 1 akaun twitter. Dengan wujudnya akaun twitter maka semua orang akan lebih suka dengan mereka ini dan tentulah mereka akan menjadi popular. Fikir mereka ketika itu.


Maka seperti yang telah diperjelaskan oleh Gustav Le Bon, seorang ahli psikologi, dan sosiologi, berbangsa Perancis, orang yang menggunakan internet ni terasa seolah-olah dia seperti halimunan dan bukan dirinya sendiri (deindividuation). Sekumpulan orang yang membuat akaun twitter tadi pun mulalah berasa seronok kerana apa yang mereka post menjadi trend, ramai orang retweet, ramai orang suka, seronok!

Maka group twitter alpha ini dengan teori Le Bon tadi, mula post tweet-tweet yang kalau di alam nyata, mereka akan berasa malu untuk mengatakannya. Sebagai seorang pemerhati, tweet harian mereka ni di laman yang diberi nama alphajaya berbaur isu:

Alat Solek Wanita, dan Lelaki

Alat solek ialah alat permainan bagi sesetengah wanita. Bagi lelaki, kami hanya ada 2 jenis alat permainan; kalau bukan sukan outdoor (biasanya bola sepak) harus bagi seorang lelaki tu jenis yang suka barang elektronik. Mungkin ada yang hobinya mengumpul setem ataupun mengumpul dendam tapi itu cerita lain lah woi aku malas nak cerita kali ni. Wanita atau gegadis yang dalam lingkungan 20+ ni aku tengok suka benar menjadikan alat solek sebagai barang hobi mereka. Dan bila alat solek dijadikan bahan mainan, akan ada 2 lagi benda yang turut menjadi bahan mainan individu terbabit - muka sendiri dan juga muka buku (atau laman sosial yang lain)
Akak Khadijah Mohd Nor, hanya orang gila yang akan memuat turun video solekannya sendiri. Proses muat turun juga dipanggil download , ialah proses di mana informasi daripada laman sesawang dipindahkan kepada pengguna, manakala proses memuat naik atau upload, ialah data daripada pengguna yang dihantar ke laman sesawang.

Gambar Pelajar New Zealand Berjaya

Semua gambar adalah diambil di majlis graduasi Victoria University of Wellington yang berlangsung 13 Disember 2011. Kita dah banyak sangat baca cerita pasal student hilang kat oversea la, pelajar gagal la, apa kata kita tengok pelajar-pelajar yang berjaya, yang awesome pulak? Semua ni student Victoria University of Wellington


Atas ni ialah satu-satunya gambar yang aku berjaya tangkap masa upacara penerimaan sijil disebabkan kehabisan bateri. Penerima ijazah di atas merupakan seorang student BSc (Hons) Math yang sangat awesome. Nama dia Shamimi Samsuddin dan dia ada blog di sini .

Website Ping Blog Baru BLOGR MY

Okay beberapa puluh bulan yang lalu aku pernah tulis pasal Gengblogger tapi website tu asyik rosak je maybe sebab ramai sangat blogger yang dok ping dan spam discussion board dekat sana agaknya. Tapi minggu lepas aku ada tweet pasal satu website ni yang aku tahu owner dia student Uniten. Well, at least masa aku ada kat sana, dia masih student Uniten. Sekarang ni aku tak tahu lah kan. Dipendekkan cerita sebagai bacan santai di hari Sabtu, ini ialah website ping blog yang baru
Klik gambar untuk tumbesaran sihat
Okay aku tulis entri ni berdasarkan nombor pada gambar lah ya

Logik Sains "Islam" di Page Facebook

Kalau orang tanya aku la kan sebab aku macam sentiasa ada di twitter sekarang ni, jawapannya ialah Facebook makin lama makin bosan. Benda yang sama, takde perubahan kecuali perubahan pada layouts. "Artis" tetap akan post benda yang kurang bijak (amboi sopannya bahasa aku) dan masih dapat beratus-ratus like, orang yang post benda baik tapi tak popular akan dibiarkan, dengan berapa ramai yang berdoa dekat Facebook, golongan yang mengharam dan meng-yahudikan semua benda dan yang paling aku menyampah, jenis yang share benda mengarut.


Untuk pendekkan cerita, dalam Facebook, selalu tersebarnya benda-benda seperti nota di bawah ni
"The scientists have proved that the voice which comes from our heart is "lub-dup". But now the analyzed that it is RUB-DUB-DUB is an Arabic words which means one who made each and everything in the universe, and who has the command on everything. That is "Allah". So it means every heartbeat every heartbeat says "Allah, Allah" (((hit the share((((( - source

Resipi Penkek Sayangi Ibu

Resipi PANCAKE la woi. Ejaan BM merepek sungguh. Bila bangun pagi, perut akan merayu-rayu minta diisi. Dan apabila anda sedang busy, organ yang sama akan merayu-rayu memohon diri untuk ke jamban. Tetapi adalah fitrah jika perut itu minta diisi kerana jika tidak makan kita akan mati. Kalau tak nak mati, sila masak penkek ni yang senang gila woi nak buat sebagai sarapan. Resipi ni untuk kaum Adam supaya mereka boleh memasak sarapan untuk bonda tersayang. Tentu ibu akan berasa gembira jika anda berbuat demikian


Bahan- bahannya berupa...
1 Cawan tepung gandum kasih sayang       1 Cawan susu segar bugar            
2 sudu besar cinta gula biasa                      1 biji telur ayam sakti
2 sudu kecil serbuk penaik emosi               2 sudu kecil vanilla essence
2 cubit manja garam

Doa di Facebook dan "Doa" di Facebook

Haritu aku ada tulis pasal doa di Facebook dekat status aku tapi entah kenapa aku terasa orang yang komen mempunyai masalah membaca walaupun tiada unsur sarkasme yang diselitkan dalam status tersebut. Tapi takpe, kalau korang tak terang dekat status tu, dan aku yakin ramai yang agak tak setuju dengan status tu, meh aku cerita dengan lebih lanjut apa problem aku dengan isu Doa di Facebook ni.


Sebelum aku sambung dengan lebih lanjut, aku nak make sure korang faham yang ini bukanlah hujah yang disokong oleh mana-mana dalil ke pak ustaz ke, imam muda asyraf yang orang selalu dok tweet kalau ada benda nak tanya tu ke (semua benda dia tahu kan? hebat) ataupun aku nak tegakkan benang yang basah mahupun lembap. Ni pandangan sendiri je, kalau tak setuju cakap ah

Pertama sekali, apa definisi "DOA"? bukan DotA ye adik-adik. Since aku takde buku teks masa sekolah agama kecik-kecik dulu, so aku takleh directly quote dari situ tapi ada website ni kata maksudnya ialah
Doa ialah permohonan seseorang hamba terhadap Allah secara terus bagi meyelesaikan segala masalah rohani dan jasmani, dunia dan akhirat sama ada untuk dirinya sendiri atau untuk saudara mara, sahabat handai dan seterusnya untuk kaum muslimin dan muslimat.

Yang Tak Bertudung tu Tak Semestinya...

Sejak aku kembali aktif dekat twitter, antara benda yang aku selalu gila nampak orang 'retweet' ialah pasal isu tudung tak tudung ni. Alah, pasal awek bertudung yang mulutnya caharam, dan awek tak bertudung yang perangainya mulia, suka buat charity yada yada yada , suka 'mengeratkan silaturrahim' di twitter lalu ramai lah yang share dia punya tweet tu kan.


Aku rasa wujudnya orang seperti ni ialah bila dia tak dapat lagi nak cari cara lain untuk boost self-esteem dia. Yelah, society kita ni kan memang meletakkan wanita yang menutup aurat tu di kedudukan yang tinggi jadi in order to make yang tak bertudung ni rasa tinggi juga, kenalah menjatuhkan yang di atas tu. Jadi bila ada benda yang boleh merendahkan martabat yang berada di atas tu, maka yang 'di bawah' akan berasa dirinya naik satu tangga, dan lama-kelamaan tangga yang dia pijak tu akan dirasakan lebih tinggi daripada tangga yang awek bertudung pijak. Tapi kesalahan yang dibuat tu bukannya dilakukan oleh semua yang di atas, segelintir. Macam kerajaan dan rakyat lah metaforanya.

RIP Blanket Man 1957-2012

Pagi ni selepas aku terbangun daripada tidur yang penuh misteri (sebab aku tak tahu macam mana aku boleh tertidur), benda pertama yang aku check ialah jam, kot-kot terlepas Subuh ke. Lepas periksa jam dan masih ada beberapa minit untuk mengeliat macam kucing, maka benda yang wajib diperiksa lepas tu ialah twitter aku dekat Ipod. Di bahagian "news" ada berita yang buat aku terkejut, Blanket Man dah mati.


Untuk pengetahuan korang, Blanket Man ni kira macam icon Wellington sebab kalau korang pernah jalan-jalan dekat city Wellington ni, akan nampak mamat dalam gambar dekat atas ni duduk dekat kaki lima dan kawasan-kawasan traffic lights. Dia hanya pakai cawat dengan sehelai selimut, sebab tu dipanggil Blanket Man. Bayangkan suhu dekat sini yang sejuk gila %^&%^&*^&, dia boleh tidur dekat luar dengan pakai cawat dan sehelai selimut je. Kalau aku dah mati dah

Dan ya, petang semalam (Ahad 3.35pm) dia menghembuskan nafas terakhir pada usia 54 tahun disebabkan penggunaan alkohol berlebihan dan jugak malnutrisi. Aku selalu jugak bila nampak dia, terasa kesian sebab berlawanan dengan Malaysia, manusia di kaki lima di sini susah nak jumpa. Dia je yang ada tapi dia tak kacau orang dan takde mintak sedekah pun

Lirik Lagu Doraemon Versi Indonesia

Masa aku kecik, aku sangat suka tengok Doraemon sebab, eh perlukan sebab ke? Sebab cerita Doraemon tu best dan masa tu pelakon suara untuk versi Bahasa Malaysia adalah sangat kelakar suaranya. VErsi lagu Doraemon yang aku paling suka ialah bila yang opening tu, ada belon banyak-banyak, lepas tu ada Nobita dengan Doraemon duduk atas one of the balloons. So, aku pun try cari lagu Doraemon yang tu dekat youtube tapi terjumpa pulak versi Indonesia. Lawak gila



Jenis-Jenis Fobia Yang Pelik

Fobia adalah salah satu subtopik dalam Abnormal Psychology yang aku belajar 2 tahun lepas jadi sebelum aku tunjuk jenis-jenis fobia pelik mengikut pilihan aku, jom kita belajar sikit apa tu fobia. Fobia (Phobia) ialah perasaan takut yang amat sangat, melampau dan selalunya tak patut pun ada kalau dibandingkan dengan tahap benda yang korang takut tu. Sebagai contoh, kawan korang takut gila dengan darah, walhal tak patut pun sebab bukannya darah tu boleh gigit dia. Faham? Okay tu maksud fobia secara general.


Dan selain tu korang kena tahu jugak yang untuk sesuatu benda tu di-diagnos sebagai "fobia" dia kena mendatangkan ketakutan yang super sehingga boleh mengganggu kehidupan seharian. Contohnya, ablutophobia, takut mandi/bersihkan diri akan menyebabkan orang busuk lalu takde sape nak dekat. Asalkan ketakutan tu boleh mendatangkan kemudaratan kepada fizikal, emosi, atau sosial seseorang, benda tu boleh jadi fobia. Untuk diagnos masalah korang, sila berjumpa psikiatri yang berhampiran. Okay, sekarang kita tengok list fobia yang menarik.

Bahasa Inggeris Website Kerajaan Malaysia

Aku tengok website rasmi Ministry of Defence Malaysia tadi dekat bahagian kod pemakaian (ethical clothing), terus aku rasa perasaan yang bercampur baur. Tak tahulah nak gelak atau nak menangis menengokkan bahasa diorang ni. Untuk pengetahuan korang yang aku baca tadi tu dalam bahasa Inggeris tapi kalau website "bahasa Inggeris" nya ialah amcam screenshot kat bawah ni, aku nak kata apa lagi?


Ni apa yang aku nampak tapi kalau ada yang aku terlepas tu korang carik sendiri lah.

1- LOUNGE SUITE tu menatang ape ntah? Disebabkan aku yakin yang dalam almari aku tu bukan LOUNGE SUITE, maka aku pun Google-image lah benda ni sebab nak tahu. Dan hasil carian Google menunjukkan bahawa lounge suite ialah...

Hantu Toyol Asrama KUSESS 2005

Okay disebabkan hari tu punya cerita Kisah Hantu Unik yang berlaku dekat KUSESS macam dapat respon baik daripada junior-junior yang aku tak kenal, kita sambung lagi cerita hantu kat sekolah yang aku sendiri alami tapi seperti yang aku cerita masa entri lepas, aku tak percaya wujudnya hantu ni. Ini lebih kepada pengalaman misteri

cerita hantu kusess 2

KISAH TOYOL MENGGANAS 2005
Pada entri lepas aku ada cerita yang setiap tahun ganjil, sekolah aku mesti ada mass hysteria pasal hantu hantuma hantum ni. 2005 ialah tahun form4 baru masuk. Budak sebelah katil aku, kita namakan Mael (nama sebenar hampir sama), ialah student baru masuk dorm Cengal 3 dan dia duduk katil bawah. Kami guna katil double-decker time tu tak taula sekarang dah guna katil kapal terbang ke apa. Katil aku sebelah dia je tapi belah atas.

Masa tu sekolah memang tengah kecoh lah ada kes toyol mencurik. Duit hilang la apa la tapi aku yakin yang mencurik tu manusia. Manusia punya susu toyol dapat nama. Kesian toyol. Maka sekolah aku telah mengambil Inisiatif dengan bantuan Ustaz Nordin (ustaz sekolah yang cool gila) untuk buat apa-apa yang patut seperti menabur kacang ke merata tempat sebab dengar khabarnya toyol kalau nampak kacang hijau, dia tak jadi mencuri sebab leka main kacang hijau. Guna ketam pun sama tapi ketam mahal kami tak mampu nak menternak ketam di setiap penjuru dorm.


Pantun Realiti Akademik Malaysia 2012

Tengok blog sana, politik. Tengok twitter pun politik jugak. Korang nak politik atau memperjuangkan hak politik korang lantak lah tapi jangan pulak sampai tempias tu dapat kat orang lain, ye dak? Kesian bebudak lain yang betul-betul nak belajar menabur bakti pada anak bangsa dapat tempias busuk korang tu. Sebelum aku start sesi pantun, korang tengok dulu realiti bebudak kita sekarang.

realiti mahasiswa Melayu
Okay aku rasa rage comic kat atas ni dah cukup terang dah untuk difahami oleh mana-mana side. Sekarang kita berpantun pulak sebab bak kata cikgu gamelan aku dulu, "kita ni orang Melayu, nak menegur pun kena bersopan, berbunga" jadi aku bagi pantun ye

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran