Jenis-Jenis Fobia Yang Pelik

Fobia adalah salah satu subtopik dalam Abnormal Psychology yang aku belajar 2 tahun lepas jadi sebelum aku tunjuk jenis-jenis fobia pelik mengikut pilihan aku, jom kita belajar sikit apa tu fobia. Fobia (Phobia) ialah perasaan takut yang amat sangat, melampau dan selalunya tak patut pun ada kalau dibandingkan dengan tahap benda yang korang takut tu. Sebagai contoh, kawan korang takut gila dengan darah, walhal tak patut pun sebab bukannya darah tu boleh gigit dia. Faham? Okay tu maksud fobia secara general.


Dan selain tu korang kena tahu jugak yang untuk sesuatu benda tu di-diagnos sebagai "fobia" dia kena mendatangkan ketakutan yang super sehingga boleh mengganggu kehidupan seharian. Contohnya, ablutophobia, takut mandi/bersihkan diri akan menyebabkan orang busuk lalu takde sape nak dekat. Asalkan ketakutan tu boleh mendatangkan kemudaratan kepada fizikal, emosi, atau sosial seseorang, benda tu boleh jadi fobia. Untuk diagnos masalah korang, sila berjumpa psikiatri yang berhampiran. Okay, sekarang kita tengok list fobia yang menarik.


Diingatkan, setakat "euww I takutla derma darah, nanti kotor baju". Itu bukan Hemophobia (takut darah) tapi ialah sejenis sindrom mintak lempang. Untuk list fobia yang lain boleh tengok senarai disini

49 ulasan: Leave Your Comments

  1. Aku fobia ape eh? ermmm ermmm ermmm.. dulu aku gayat, tapi skrg dah tak lagi.

    BalasPadam
  2. I have a fear of being burried alive.. Sometime kekadang smpai trbawak2 ke mimpi.

    BalasPadam
  3. Geli dengan ulat - ulat & ular. kadang - kadang nak amek baju dari spinner pun teragak - agak. Takut binatang tu ada dalam kain baju.

    Tu kira fobia jugak kah?

    BalasPadam
  4. aku phobia pompuan gediks... auww...

    BalasPadam
  5. Aku taktau la aku ni fobia ke trauma ke ape.

    dulu aku pnah accident motor ngn kwn aku. tp takla teruk sgt. tak cedera ape pun. tp smpi skang aku fobia ngn motor. dh bertahun2 kot. asal lalu simpang je, mesti rase cuak je.

    BalasPadam
  6. hat last sekali tu lawak haha kbai

    BalasPadam
  7. aku plak takut dekat tempat sempit,, kalau kena naik lif sensorang rasa boleh menangis

    penah aku nak otw pegy kerja dekat tingkat empat,, aku tengok aku sorang2 naik lif masa tu, sanggup aku menapak naik tangga dow..

    BalasPadam
  8. @su suraya

    takut tempat semput dan gelap- claustrophobia. not sure lak pasal lif haha

    BalasPadam
  9. @Fina Fento

    kalau serangga aku x ingat la wey, entomophobia kot?

    BalasPadam
  10. @Anonymous
    yg tu seriously aku mcm ada pernah baca tp x ingat haha

    BalasPadam
  11. phobia tu kalau dibiarkan melarat tak?

    BalasPadam
  12. @Nazri Hanafiah
    ikut definisi melarat la. kalau memula takut sikit then kemudian takut banyak, tu mungkin

    kalau melarat dalam konteks berbahaya, ikut jenis phobia. Doktor yang ada hemophobia sah2la melarat sbb doktor mana boleh takut darah lol

    BalasPadam
  13. takut dengan badut.>! hahaa.. nak nyebut mcm payoh.. nk type xingat ejaan.. pelik sgt :P

    BalasPadam
  14. aku rasa tahap aku ni takut je terhadap badut..aku rasa tak sampai tahap fobia.
    aku jadi takut dgn badut lepas tengok cerita IT.

    BalasPadam
  15. hilanglah fobia untuk bahagia! kahkah.

    BalasPadam
  16. rase2 aku ni ade phobia ke tak eh...errr..aku normal kot..ahaha..;p

    BalasPadam
  17. bahaya betul..aku -->Cacophobia- Fear of ugliness.
    Banyak gila jenis2 fobia..ishh3.

    BalasPadam
  18. aku rasa aku pediophobia la. haha.

    BalasPadam
  19. alhamdulillah aku normal.x termasuk dlm sebarang kategori di atas.haha
    tp kwn aku sorg ada pediophobia yg takot anak patung sbbnya dia tengok citer chuck yg anak patong idup tue terus dia x suka anak patong.esp yg mata dia bulat n boleh gerak2 tue.haha.

    BalasPadam
  20. gua fobia nampak org hensem. mesti nak kenyit mata. hik

    BalasPadam
  21. kahkah fobia mintah lempang.hahaha
    kalau fobia ngan anak kucing ada tak?tapi kalau dengan mak bapak kucing tak fobia lah pulak =_=

    BalasPadam
  22. Badut tu agak menakutkan.

    yang Athazagoraphobia tu mesti ramai yang ada,fiuhh.

    BalasPadam
  23. dlu aku fobia dgn jalan tar sebab aku pernah accident teruk.. tu fobia pe eh? tp somehow da overcome la sebab kita berpijak hari2.

    fobia tu mmg ada yg bersifat sementara ke? ke apa yg aku alami tu bukan fobia?

    BalasPadam
  24. bagus la entry ni siyesly....

    aku fobia pe erk...???

    aku sangat fobia dengan kucing..kalau dia lalu dpn aku,..aku blh jerit sekuat hati dan melompat naek atas meja...

    itu fobia jugak erk>>>>????

    patung yang besar pun aku takut...kan ada patung yang sama besar dengan badan kite tu,..gilelah mcam nak pengsan je..

    BalasPadam
  25. @Hashira Yusoff ko nk cakap ko cantik ke apa ni woi hahaha

    BalasPadam
  26. @Hansyitake~ xsure weh. aku share ape yg aku tau je

    BalasPadam
  27. aku pla androphobia... wakakaka ;P

    BalasPadam
  28. ak paling tkut dengan ulat n sejenis dgannye..pacat,lintah,ular,,lagi satu,aku tkut pusing pusing,sampai menangis ak kalau orang soh ak bwat

    BalasPadam
  29. phobia2....aku phobia dengan denosor

    BalasPadam
  30. @ARC™: tak semestinya..aku takut jerawat je.

    BalasPadam
  31. tak paham la maksud phobia yang last sekali tu. apa maksud dia?

    BalasPadam
  32. @peqahchangmin takut itik la senang cite. g mane2 pun rasa kengkonon ade itik tgh perhatikan kita

    BalasPadam
  33. kenapa pics langsung x keluar ye?

    BalasPadam
  34. same with me. x keluar gambor pon 0.0

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran