Kalau Bunuh 140 Juta Muslim dan Angelina Jolie

Pernahkah anda melihat gambar di bawah ni? Sebelum benda ni tersebar lebih meluas dan memberikan perspektif negatif terhadap orang yang kononnya "mengambil" berat dekat Angelina Jolie, meh baca apa yang aku nak sampaikan dulu. Pertama sekali, mari baca komik 'Islamik' tersebut yang diambil daripada sini.
So, 'Obama' dengan 'Bush' tengah berbincang tentang plan untuk membunuh ramai umat Islam dan Angelina Jolie, dan si pemerhati terkantoi tak kisah dengan kematian 140 juta orang tu, and instead, divert his attention to the death plan of Angelina Jolie.

Dan masa aku menulis benda ni, dah ada tak kurang 7 orang yang share benda ni dengan ayat seperti "betul jugak apa kartun ni cakap", "sentap!" dan macam-macam lagi.

Jadi apa sebenarnya, kita yang tertipu dengan kartun ni. Apparently kartun yang ideanya 'diilhamkan' oleh Nik Nadhirah ni telah pun dilihat banyak tahun yang lalu dalam Reader's Digest dan of course lah dakwaan ini aku tak dapat buktikan sebab takkanlah aku ingat isu nombor berapa dan nombor mukasuratnya pulak. Itu pelik. Kemudian, lawak yang sama dah dilihat dalam banyak website lawak yang lain. Jadi, tahniah kepada Nik Nadhirah dan Lebahmanis untuk usaha anda...

Kenapa aku cakap kita yang tertipu? Sebab ramai yang sependapat dengan idea kononnya kita tak kisah dengan kematian Umat Islam, dan sebaliknya kita terlampau obses dengan Angelina Jolie sampaikan kematian 140 juta orang tu jadi insignifikan pada manusia yang tak berhati perut macam kita. Jahat pulak aih rasa... betul ke? 

VON RESTORFF'S EFFECT
Jawapannya TIDAK. Watak dalam kartun ni, dan majoriti manusia akan memberikan soalan yang sama bila diberikan situasi macam tu. Dari segi psikologi, benda ni adalah disebabkan otak kita ada kebolehan untuk memproses maklumat di mana kita akan mencari irregularities atau ketaksamaan apabila diberikan 1 set informasi. Sebagai contoh,

ayah, emak, kakak, abang, pak long, adik, Aaron Aziz, atuk, nenek, moyang

Bila tengok senarai di atas, subjek yang mana berjaya mencuit hati korang dahulu? Hampir 100% responden akan bertanya kenapa ada Aaron Aziz dalam senarai ahli keluarga di atas. Sebabnya, Aaron Aziz bukanlah sekumpulan dengan atuk, dan nenek kita. Sebab tu kita pelik. Inilah yang kita pangil Kesan Von Restorff

Untuk membuktikan wujudnya efek ni, apa kita aplikasikan dalam konteks komik ni? Kita ubah dialog dia. 

Adakah anda sangat tidak berperikemanusiaan sehinggakan lebih pentingkan Mickey Mouse berbanding nyawa vegetarians yang tak bersalah?

P/S: I hold nothing against those who share this cartoon on Facebook. I just think that this is an excellent example of explaining a psychological effect to the readers. 

34 ulasan: Leave Your Comments

  1. update: efek ni bukan sahaja dalam bentuk informasi, juga boleh jadi dalam bentuk visual dan auditori. Kajian psikologi menunjukkan bayi pun ada keupayaan untuk membezakan ton bunyi yang berlainan, menunjukkan skil ni 'innate' iaitu semulajadi http://psycnet.apa.org/journals/dev/25/1/122/

    BalasPadam
  2. psiko,,psiko,,psiko...
    sbb yg jadi persoalan di minda kita ialah benda yang takde kene mngena dengan situasi tersebut..

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. betul! terpiki gak camtu. cuma epal tak tau la nama saintifik dia; Kesan Von Restorff :) orang, kurang belaja sains gitu laaa.. ;)

    BalasPadam
  5. oh.. ok. baru tahu pasal teori ni. kira memang normal la kan kalau terfikir camtu??
    tapi bila dikaitkan dgn agama, tu yg jadi isu.

    BalasPadam
  6. @epalejau

    leee..aku baru mau komen itu mcm. ada terpikir. tp xtau nak utarakan camana sebab xda belajar psiko.

    BalasPadam
  7. @Haris Khairuddin yep normal. org yg taruk kt page fb tu buat cmtu sebab nak org share bebanyak

    BalasPadam
  8. Papa panda padayyapa sudah kembali! dengan tulisannya yg berbunyi sarkastik dan intelektual.

    smlm aku mimpi bush nak bunuh obama, maknanya mesti bush dan obama merindui aku kan!

    jangan argue, aku ckp mengikut kaedah kajian ahli Psikologi!

    BalasPadam
  9. hmm betul.
    sama gak macam contoh satu gambar bulatan putih dengan satu titik hitam kat tengah. bila tanya apa orang nampak majoriti akan jawab satu titik hitam padahal dari sudut lain kita boleh cakap kita nampak warna putih lebih banyak dari warna hitam. well manusia lebih fokus pada benda yang berbeza dan menonjol. huhu

    BalasPadam
  10. Hi Papanda,

    thanks for this info. pernah terbaca dan tertanya-tanya. dan skang dah jumpa jwpn. setuju jugak dgn Haris Khairuddin, bila melibatkan agama tetiba sume org jd prihatin. entahlah, fb dah semak dgn perkara2 yang sharing ni. menyampah pun ada. sbb kekadang benda tu tak sama pun dgn apa yang sebenarnya.

    BalasPadam
  11. yes! abam panda dah kembali!

    sebab tu aku suka baca blog ko ni..dalam menyindir ada ilmu psikologi yg ko bagi..ehehe..

    komen yg paling aku setuju ialah komen dari penyisir rambut dan haris khairuddin..

    BalasPadam
  12. urm bley tau x pendidikan psikologi alternatif tu bwh cabang psikologi yang mne ye?xpernah dgr la b4 ne..hope dpt share..

    BalasPadam
  13. @tulipituadalahaku oh tak tulip...itu bukan cabang psych tapi adalah cara aju==ku sendiri mengajar psych kt orang. contoh2 ni xkan jumpa dalam buku teks :)

    BalasPadam
  14. hbs 2 kesan tu dlm psikologi ap?dulu ad gak sebut ttg barnumm effect kn?
    rsenye kami blaja psych kt sni xtdedah pon dgn konsep2 cm2..canggih juga ilmu disane..blaja pon nk hbs da ne..n nk tnye pndpt anda la ttg development psych?anda rse best x course 2?

    BalasPadam
  15. @tulipituadalahaku yup dulu ada sebut pasal Barnum effect. tu pasal tilik nasib dan horoskop. Aku pun xtau org Malaysia belajar psych macam mana. mmg agak berlainan rasanya kalau compare dengan kawan aku.

    Development psych? depends pada kerja la. Aku xmasuk lagi. sem depan baru masuk developmental psychology. Kalau minat utk memahami manusia pada pelbagai peringkat umur, ambik la. tambah ilmu :D

    BalasPadam
  16. @♥CIK SHA♥
    tq weh. ada masa nanti aku ajar benda lain pulak

    BalasPadam
  17. @tulipituadalahaku jap ko buat aku confuse lak. soalan tanya lain2 tp direct kt 1 jawapan aku.

    1st- pendidikan psikologi alternatif bukan 1 cabang. tu label dalam blog aku kalau aku terangkan pasal psikologi

    2- Von Restorff's Effect ni mmg wujud

    setel

    BalasPadam
  18. Owh okay2..faham da..agak la rse mmg beza la pbelajaran psych sni ngan sne..kami kt sni blaja teori lbih dlm buku je..jrg la nk ad aplikasi dlm bentuk praktikal ke ap..field work pun juz utk psych IO..blaja kt sni utk dgree xde pkhususan lg..sume bidang kami blaja..mgkin sbb tu kot yang cm teruja pulak ble dgr term2 br..hope tewuskan la share ye sal ilmu dsane..xde rzeki utk jejakkan kaki kt sne..dpt tmbah ilmu dr sni je pun da ckup best..thanks a lot..

    *dev psych mmg lg best la klu nk dbndingkan dgn psych IO n kaunseling..erk??

    BalasPadam
  19. lepas aku baca apa ko tulis ni,tetiba aku teringat macam mana ramai org respond pasal news yg maria ozawa terselamat dr gempa dkt jepun hari tuhh.. haha *entah boleh kait ke tak... hahaha*

    BalasPadam
  20. @che sakinah serius, boleh relate gak tu. eh tah...lol

    BalasPadam
  21. @tulipituadalahaku sini pun teori mek. Cuma ada la contoh2 yg dia bg sgt relevan dengan hidup. Tapi contoh ni aku fikir sendiri. eh degree kan ade dah utk pengkhususan. mcm IO tu? member ku stadi IO as degree rasanya. bukan degree psych in general

    sama-sama

    dev psych sgt la berguna utk cikgu2 dan yang berkaitan. Xde la aku nak ckp lg best ke apa :D

    BalasPadam
  22. maybe kwn tu blaja kt tmpt yang bbeza kot..mcm UMS da wt pkhususan da..tp lucky gak la ble dpt blaja in general n br pilih nk pkhususan kt mne mse masters nnt..kem slm kt kwn 2..

    *tp ari tu ada bela rat kn?

    BalasPadam
  23. @tulipituadalahaku rat tu hanyalah utk aktiviti masa lab 1 subjek je.

    BalasPadam
  24. nice!
    btul3...mmglh jika subjek tu shj yg dtnjolkn akn klihatan plik...dlm ribuan panda warna htam-puth yg brada di padang,tdpt sekor panda berwarna coklat silver.mmg akan wjud psoalan.panda tssat ke ni?so,knapa fkus kat pnda cklat silver?kn ada byk lg pnda2 yg lain tmsuk papanda.ye x?jika anglina jolie 2 tdak dknli,sdh tntu tdk akn wjud ptyaan 'knpa anglna jolie?'...

    BalasPadam
  25. @Anonymous betul, dan salah.

    betul kt part panda tu. Tapi claim pasal 'Angelina Jolie kalau x dikenali' tu salah.

    Cuba gntikan 140juta muslim dengan Mak Senah (kita x kenal). So, sama je...kita still akan tertanya2 pasal Mak Senah.

    rule dia disini ialah 1 subjek yang berlainan daripada majoriti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Owh..i see.tah cmno aku ley terpikir cmni:
      jika org xknl anglna jlie,maka dia mgkin brada dlm glgan 140juta 2.lpas ak post kmen br ak nampk kejahilan ak.jika tgk2 lg,dan ak tgk lg, mmg xde kna mgna dgn teori.heheh.thanks tuk ilmu dan pnjlsn papanda.alhamdulillah.

      Padam
  26. dapat ilmu baru. tak dinafikan memang akan bertindak macam tu. hehe. nice entry

    BalasPadam
  27. KOMIK yang kedua bila aku baca terus otak aku menjerit "HAAAAAA KENAPA 8 JUTA VEGETARIAN"..sooo? aku normal ke tak????? lolz

    fyi: aku ada OCD ANXIETY ATTACK..PANIC ATTACK ANXIOUS tengah on LUVOX XANAX SULPIRIDE AMITRIPYLINE...muahahaha

    BalasPadam
  28. kadang2 bila kt obsess terhadap orang / sesuatu benda, kita akan jadik bias, sampai kita asyik fikir perkara yg kt obsess tue ajer, asyik nak pertahankan nasib perkara yg kt obses tue ajer...
    obsess yg melampau boleh menyebabkan kita terlampau bias dlm menilai, sampai org yg 140 juta mati pun kt tak ambik pedulik tapi sibuk kesian kat seorang mangsa yg mati itu..:/

    BalasPadam
  29. Dah setahun dah. Hye post we meet again. Sirius? 22apr2012. N arini a year n aku nmpk ramai org post komik ni again.

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran