Psikologi: Eksperimen Sosial Yang Ringkas

Dalam banyak-banyak bidang psikologi, ada satu yang diberi nama social psychology atau dalam Bahasa Malaysianya ialah psikologi sosial. Secara ringkas melalui pemahaman yang saya belajar daripada tahun lepas, social psychology ni dia mengkaji tentang tindak-tanduk manusia dalam konteks sosial. Sebagai contoh, bagaimana manusia membuat keputusan apabila buat pilihan untuk menolong orang yang dalam kesusahan: Adakah diorang akan terus tolong atau akan berfikir tentang faedah dan kos yang mereka bakal hadapi bila buat keputusan tersebut? Bacaan yang bagus tentang kajian mengenai ini boleh dibaca di sini.

Dalam posting blog kali ini saya akan bawa anda kepada langkah-langkah membuat eksperimen psikologi sosial yang ringkas. Topiknya pula adalah amat senang sekali iaitu tudung, atau bahasa urban sikit: shawl. Adalah amat penting untuk pembaca tahu yang saya tiada niat buruk nak memecahkan periuk nasi orang ke apa ke. Cuma, ini adalah contoh yang amat relevan dengan masa sekarang.


Malaysian Night 2012 : The Parting Glass

Of all the money that e’er I had, I spent it in good company.
And of all the harm that e’er I've done, alas it was to none but me.


And all I've done for want of wit, to memory now I can’t recall.
So fill to me the parting glass. Goodnight and joy be with you all. 


Dakwah Melalui Kemesraan Victoria University

Pagi ni dimulakan dengan aku melompat turun dari katil sebab jam dan menunjukkan 6.30 pagi. Subuh gajah mammoth, mandi kerbau, dan sarapan kambing tu normal sangat dah, dan lepastu study. Test tadi jam 12 tengahari dan aku keluar jam 12.30 tengahari. Alhamdulillah apa yang aku baca memang betul masuk exam. Apa yang aku jawab salah, itu padan muka.

Memandangkan jam menunjukkan masih ada 30 minit untuk dibazirkan, maka aku capai majalah Salient, iaitu majalah yang students Victoria University terbitkan. Untuk pengetahuan korang, majalah ni dapat award best student magazine in New Zealand dan dia selalu cover isu-isu pasal homosexuality, student finances  government, seks, dan sebagainya. Terus-terang aku cakap, kekadang nak tengok cover majalah tu pun tak lalu sebab ada gambar ayam jantan (baca: cock). Jadi, bila diati tulis something pasal Islam, iaitu identiti majoriti kami rakyat Malaysia di Wellington ni, aku jadi berminat membaca, despite of the fact that last week's issue punya aku main crossword puzzle je.

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran