Cathedral Cove Coromandel New Zealand - Pantai, Batu, dan Kepuasan

Sebenarnya aku baru balik dari Auckland, New Zealand dan banyak benda nak diceritakan dalam blog tapi buat masa sekarang kita start dengan Cathedral Cove,Coromandel aje dulu. Entri ni tak banyak tulisan, lebih banyak gambar aje rasanya. Ah layan je lah.

Cathedral Cove ni terletak dekat Coromandel, North Island New Zealand an jaraknya pulak kalau dari Auckland City adalah hampir 150km dalam area tu dan mengambil masa selama tidak melebihi 2 jam. Disebabkan kami ni dari The Middle of Middle Earth, Wellington maka tentulah lebih jauh. Thats why kami naik kapal terbang ke Auckland and then, drive. Otherwise, mahu mencapai 500km jugak lah dan akan mengambil masa lebih 12jam.


Seperti dalam gambar di atas, lepas sampai di tempat parking, korang kena lalu hutan, rumput rampai dan tempat jin (ade jin omputeh?) bertendang untuk sampai ke destinasi. Kena hiking sikit sekitar 45 minit macam tu tapi jangan risau tak terasa sangat pun sebab pemandangan dia sangat cantik.

Hakikat SPM Yang Remaja Malaysia Wajib Tahu


Setiap tahun ada SPM dan setiap tahun akan wujud jenis-jenis manusia yang sedari sekolah dia malas nak berusaha, lalu SPM pun buat cincai-boncai lalu dikhabarkan pula kepada adik-adik calon untuk buat sama seperti mereka buat dulu: cincai boncai untuk SPM. Mereka selalu kata SPM bukanlah penentu segalanya dan SPM tak penting pun dan apa yang penting ialah result korang selepas SPM (degree, STPM, postgrad etc). SPM tak penting, diorang kata...

Tipu.

Orang muda Malaysia dah diasuh dengan fahaman SPM tak penting. Meh sini aku bagitahu, SPM sebenarnya sangat penting. Hakikatnya, result SPM korang ni bukan aje penting, tapi bapak segala penting. Result SPM ialah tiket kepada segala-galanya dan ingat ni, benda tu walaupun tiket, tapi berupaya menentukan hala tuju dan tahap hidup korang di kemudian hari. Bayangkan tiket konsert, dan artis tu sebagai kejayaan. Kalau tiket korang bagus, dapatlah duduk dekat dengan artis. Kalau tiket hek eleh, dapatlah intai artis dari jauh je sambil genggam penumbuk jeles dengan orang tiket baris depan.

Guy Fawkes Night Fireworks Wellington New Zealand 2012 (Photos and Video)

Setiap kali 5 November di Wellington New Zealand, akan ada pertunjukan bunga api yang dibuat sempena Guy Fawkes Night. Aku tak tahu apa sebab diorang habis ribu ribu untuk buat show ni, tapi satu benda yang pasti selama 3 tahun duduk di sini, aku tak pernah sekali pun miss fireworks show ni. Sebab dia cantik sangat! Dalam post kali ni aku tunjuk gambar dari Flickr dan video yang aku record guna Samsung Galaxy Note.

Tengok ni gambar daripada Lisa Ng punya Flickr

There Is A LightLet the Colours Burst

Profile Pengguna Instagram Baru

So today I woke up at 3pm in the morning (lol) and went online to see if there's anything worth noticing. Sometimes internet, as limitless as they say, seems very limited to me. Same topic encircle the sphere, by the very same people - a point I raised in this post. But there is one thing that appears to be same everyday but has its own uniqueness; or dare I to say, art. Yes people, I'm talking about photos, and one platform that I visit every day is instagram


Sesetengah orang tak suka dengan instagram sebab dikatakan benda ni membuatkan orang yang ada telefon canggih perasan diri mereka tu photographer professional. In my opinion, if you want real photo, go to Flickr la wey. Instagram is good for people who appreciate faux-editing (lol aku pun sama) and square frame composition. (Gambar kamera di Flickr majoriti guna 5x8 inch punya format, saiz biasa)

Gambar Bunga Tulip New Zealand

It's a shame, really that my Picasa album is corrupted and that had caused my old posts including the one featuring all those beautiful flower photos to disappear. Therefore, I conclude that I will be posting more photos of New Zealand gorgeous flowers in case there are people looking for them and was directed to this blog.


Obviously, this is not a tulip. I just thought that it is an interesting tree with all those gorgeous blooming flowers and it deserves a place in this post. Well then, lets feast our eyes with some tulips photos...

Kisah Teladan: "Semua Lelaki Sama Aje!"

Entri ini ditujukan kepada gadis-gadis di Facebook dan Twitter atau Myspace (kalau ada orang guna lagi natang tu) yang mungkin ada pengalaman yang sama. Ini kisah KakFenny beberapa tahun lepas untuk diambil iktibar bersama

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran