Kenapa Anda Benci Pada Bangla?

Warga yang paling senang dibenci, dicaci maki dan juga diberi pandangan hina dalam masyarakat kita iala warga Bangladesh. Mengikut Kamus Meleis (edisi keempat), "Bangla" adalah merujuk kepada golongan yang hidungnya mancung, kekadang macam Zizan sikit, tanpa mengenal asal-usulnya dari Bangladesh ataupun Pakistan, Turkistan, dan sewaktu dengannya, berkulit gelap sikit dari Melayu stereotaip, dan suka panggil kita "abang" dan "kakak".

"Abang minum suda?"
Jarang-jarang sangat kita dengar kes seludup dadah ke jual dadah ke yang melibatkan golongan Bangla ni tapi tetap jugak mereka dibenci rakyat tempatan nak-nak pulak bila rumah yang rakyat tempatan duduk tu dibina oleh the so-called despicable Bangla. Aku pelik sangat-sangat bila kat Twitter especially orang membenci sangat golongan Bangla ni.

Teori Psikologi Keperluan Maslow

Dalam psikologi, ada satu teori yang dipanggil sebagai Teori Keperluan Maslow. Sebenarnya teori ni berada dalam cabang "behavorism" di mana teori ni menjelaskan tentang faktor-faktor yang mendorong seseorang tu untuk melakukan sesuatu. Benda ni sangat bagus especially kalau kau cikgu dan nak memudahkan pelajar kau hadam isi pengajaran harian. Gittew

Adohai, kantoi ambik daripada Wikipedia
Piramid Keperluan Maslow ni lebih kurang macam piramid makanan lah cumanya piramid makanan tu menunjukkan berapa banyak jenis nutrien tertentu yang kita perlu makan tapi Piramid Maslow ni pulak menunjukkan tahap-tahap keperluan pada manusia. Apa yang pakcik Maslow kita cuba nak sampaikan ialah sebenarnya jika keperluan bawah-bawah tidak dipenuhi, maka tak mungkin sekali yang atas-atas tu akan dapat dicapai. Dalam kata lain, sebagai contoh, jika kita takde makanan (keperluan physiological), maka kita tak mungkin akan merasakan kemanisan berkeluarga tu (keperluan love/belonging).

Faham? Okay jom go through semua lima tahap dari bawah ke atas:

Air Terjun Gunung Pulai Johor

Sebenarnya daripada minggu lepas aku rasa sangat bosan dengan hidup ni. Balik-balik dengan rutin yang sama. Kalau ada benda baru pun, pergi mall, tengok wayang. Sumpah bosan nokharey asyik benda sama je. So, untuk buang kebosanan tu, aku plan satu trip untuk ke Gunung Pulai sebab gunung ni yang paling dekat dengan Larkin, Johor


More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran