(Psikologi) Pasangan Dengan Minat Berlainan Lebih Sesuai?

Media sosial dan pernyataan daripada mereka-mereka yang sesuka hati keluarkan "fakta" tanpa buat kajian dengan saluran yang betul selalu bagi maklumat yang salah pada kita. Disebabkan semua auta ni dipopularkan melalui media yang selalu digunapakai oleh bebudak yang sukakan benda nampak too-good-to-be-true maka senanglah dia tersebar. Salah satu salah faham dalam psikologi yang selalu orang 'quote' ialah pasangan yang berbeza nilai dan perwatakannya adalah lebih bahagia berbanding pasangan yang perangainya sama.


Sebenarnya tak pelik banyak mana pun kalau difikirkan kenapa pemikiran "nilai yang tak sama ni tertarik antara satu sama lain" sebab kalau ikut common sense, suami diam lebih bahagia kalau isteri dia jenis bercakap. After all, perempuan yang banyak cakap ni mesti la suka kalau suami dia ialah seorang pendengar yang baik, betul? Tapi common sense tak semestinya sentiasa betul dan inilah peranan psikologi - statistik dan nombor.

Dato Dr Fazilah Kamsah, seorang pakar motivasi (tiada kaitan dengan psychological background), pernah cakap dalam satu program pagi di TV yang pasangan dengan nilai berlainan tu sebenarnya bagus. Dia bagi contoh anekdot kalau suami suka memancing, takkanlah nak isteri suka memancing juga. Isteri yang suka memasak lagi sesuai untuk lelaki tu. Something along that line.

Iklan: Mmg sah. Rokok haram spt John, adalah sbhgn drpd sindiket jenayah terancang. Hubungi Kastam di 1800 888 855 skg! 

Tapi dia lupa kalau dah lakinya suka memancing, ada jenis perempuan yang tak faham minat lelaki ni dan mengamuk. Does opposite still attract? Nein. Adakah isteri yang suka main Xbox akan faham minat saya main game Xbox dan main sama-sama? Yes.

Mengikut kajian Buston dan Emlen (2003) (full PDF) penilaian kendiri seseorang merupakan faktor peramal yang kita gunakan dalam mencari pasangan. Itupun kalau korang jenis cari pasangan sendiri dan bukannya perkahwinan atas dasar family. Sebagai contoh, orang yang rasa diri dia menarik akan cari pasangan yang menarik dan yes, lelaki yang suka menikmati alam sekitar akan suka pada perempuan yang suka alam sekitar. Lelaki suka membaca random stuff seperti saya suka pada perempuan suka membaca juga so we have something to talk about.

Dalam satu kajian lain oleh Luo dan Klohnen (2006) [full PDF] menyokong kajian kat atas ni dengan mengatakan bahawa persamaan antara pasangan menjamin kualiti perkahwinan manakala perbezaan adalah tidak. So, ini ialah apa yang kajian tunjuk, berdasarkan questionnaire items dan personality assesment. Kesimpulannya, memilih pasangan yang ada persamaan lebih bahagia

But of course la bergantung pada qada' and qadar if you'd like to put it that way. Saya hanya menulis untuk pengetahuan umum dan penyebaran panduan melalui psikologi. Sekian.

Rujukan:
Buston, P., & Emlen, S. (2003). Cognitive processes underlying human mate choice: The relationship between self-perception and mate preference in Western society. PNSA, 100(15). 8805-8810.

11 ulasan: Leave Your Comments

  1. too-good-to-be-true tu die lebih kurang macam.."ala..takpa la minat tak sama pun..kena cuba belajar terima seadanya..boleh la iols cuba pulak buat apa yang pasangan iols minat.." -ayat penyedap hati sendiri gitu..haha..

    padahal bila pasangan buat something yang tak kena dengan minat sendiri, dalam hati tu "berbulu" je sebenarnya..

    make sense tak? hahaha..mandai je aku..:P

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan2 tu apa yang biasa orang buat. too-good-to-be-true yang aku cakap kat atas ni macam "fakta" pelik2 yang orang sebar sebab benda tu cambest. gittew :D

      Selamat pengantin baru! (nak wish gak dlm blog. lol)

      Padam
    2. hahaha..ok..dapat dah..aku perasan jugak fenomena share menda fakta pelik cambest tu..aku perati je..perati je la mampu..haha..

      tenkiu2..pengantin dah nak 3 bulan dah ni..boleh la consider baru jugak..:P

      Padam
    3. kalau jumpa benda pelik2 gtau je aku hahahha

      Padam
  2. ada benar. tak semestinya minat kan, kalau kecenderungan/keutamaan hidup sama, mesti pasangan tu boleh serasi. kalau minat hobi sama tapi keutamaan hidup berlainan pun masalah.

    anyway, tak sompek baco laie paper2 tu. hahaha bookmark dulu

    BalasPadam
    Balasan
    1. mainpoint both papers ialah persamaan diri antara kedua2 pasangan merupakan predictor kebahagiaan terbaik

      Padam
  3. aku...lagi suka yg ada persamaan dgn aku.

    heh.tak ilmiah langsung komen.

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran