Apakah Itu Bidang Psikologi?

Semasa saya baca kemaskini susunatur blog ni dan melihat pada entri-entri psikologi yang lama, saya terperasan sesuatu iaitu belum ada satu artikel yang menjelaskan apakah maksud bidang psikologi dan juga bidang-bidang pengkhususan psikologi yang terperinci. Sebelum ni ada sentuh psikologi abnormal, kognitif dan sebagainya tapi tak ada penerangan tentang apakah maksud.maksud bidang tersebut. Dalam artikel kali ni kita akan cuba terangkan semua bidang yang pernah saya pelajari masa di universiti dulu


MAKSUD PSIKOLOGI

Psikologi ni banyak benda, tapi dia bukanlah satu ilmu menilik nasib orang. Kalau ada orang jual nama psikologi untuk baca ilmu tapak tangan, angkat kaki dan terus jalan jangan pandang belakang. Jangan bagi dia keluar TV! lol

Psikologi ni sebenarnya berasal daripada perkataan psyche yang bermaksud jiwa manusia. Bila ditambah dengan -logy maka jadilah dia satu bidang yang mengkaji tentang jiwa manusia. Sebab tu lah bila bercakap tentang psikologi, kita asyik terbayang tentang gangguan mental dan sakit jiwa walhal itu bukanlah 100% intipati tentang bidang ni. Kalau nak cerita sejarah dia emmang agak panjang bermula dari tamadun Yunani lagi, zaman Plato dan Aristotle tu. Bila zaman berubah, psikologi dah mula mengambil pendekatan perubahan  badan manusia di peringkat molekular digabungkan dengan ilmu pemikiran.

Halatuju Psikologi Selepas SPM

Ramai yang bertanya tentang halatuju selepas SPM untuk menceburkan diri dalam SPM. Masa bertugas di sebuah sekolah di Kulaijaya hari tu pun ada beberapa pelajar yang menunjukkan minat yang mendalam terhadap psikologi tapi kelihatan kekurangan informasi. Saya sendiri tak berapa tahu memandangkan psikologi bukanlah pilihan pertama dalam otak lepas SPM dulu dan saya tak belajar di Malaysia tapi "it grows on me" bak kata omputeh. Sebab kedua ialah, lihat biodata di sidebar kanan. Kalau ada yang tersilap boleh tambahkan di bahagian komen dan saya akan update dalam post bila informasi tu dah disahkan betul.


Untuk pengetahuan umum, of course psikologi tidak ditawarkan pada peringkat matrikulasi, jauh sekali ditawarkan untuk peringkat SPM dan seperti biasa, SPM tu merupakan tiket paling penting sebelum masuk ke tertiary education. Sila baca: Hakikat SPM yang remaja Malaysia wajib tahu. Jadi sekarang ni psikologi hanyalah ada di peringkat diploma dan ke atas (ijazah, Masters, PhD). Untuk informasi kemasukan, sila klik pada anak panah berwarna merah jambu.

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran