Penjelasan Psikologi Tentang "Selfie"

"Selfie" ni adalah satu perbuatan yang suka tangkap gambar diri sendiri. Tak kisahlah menggunakan smartphone, ataupun kamera compact (tahap extreme guna DSLR atau GoPro), asalkan perbuatan tersebut dilakukan dengan tangan sendiri dan menangkap gambar sendiri - kadang-kala dengan kawan-kawan. Dulu perbuatan ni pernah dipanggil sebagai camwhore sebab mereka 'jual muka' untuk dapatkan something, which is perhatian. Anyway, itu perkara yang lepas.



Kalau kita perhatikan, manusia sekarang dah kehilangan nilai senyum yang asli mungkin sebab artis yang mereka sanjung pun tak reti buat senyuman yang cantik. Kalau kita tengok kat instagram dan Facebook ataupun Twitter, spesies mereka ni adalah jenis yang suka buat mimik-mimik muka yang pelik seperti duckface (paling mainstream), blowfishface, frogface, dan macam-macam muka lagilah sehinggakan orang yang tengok kadang-kadang keliru sama ada ini muka manusia ataupun itik jadian. Anyway, kalau korang tertanya-tanya kenapa mereka memilih untuk 'selfie', psikologi mungkin ada penjelasannya...

Bystander Effect - Mengapa Kita Tak Tolong Orang?

Kadang-kala kita jalan-jalan dekat pasar dan kita nampak pengemis yang sangat kasihan rupanya. Kaki tinggal sebelah, mata buta, dan memegang sebiji mangkuk yang berisi wang syiling - meminta derma daripada pengunjung-pengunjung kawasan yang bermurah hati. Kadang-kala saya perhatikan banyak juga yang mereka dapat tapi mungkin ada masanya pendapatan tak seberapa. Ada antara kita yang bermurah hati untuk terus menderma dengan ikhlas namun ada pula yang berfikir dua tiga kali untuk tolong dan ada yang tak tolong langsung.

Kalau menderma pada yang memerlukan tu tak nampak penting? Macam mana pula dengan kes pembunuhan?


More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran