Cara-cara Elakkan Bertangguh (Procrastination) dengan Psikologi

Kita ni manusia biasa yang lemah, kadang-kadang tu bukan aje dari segi fizikal malah dari segi mental. Antara perangai orang yang mental nya lemah ni ialah jenis yang cepat terganggu tumpuannya. Kadang-kadang tu sampaikan masa beribadat pun tumpuan kita boleh terganggu dan mulalah sesuatu yang dipanggil sebagai "penangguhan" ataupun bahasa Inggerisnya, 'procrastination'. Dalam artikel kali ni, anda akan dapat sekurang-kurangnya 3 cara untuk melawan sifat bertangguh ni, dari segi psikologi.


Sebagai manusia biasa, saya sendiri kadang-kadang buat benda bertangguh ni mungkin sebab saya ni seorang perfectionist. Orang perfectionist ni dia nak benda tu disetelkan dengan result yang power. Kalau tak power, dia taknak buat. Ataupun ada jenis manusia yang tengah study 5 minit, lepas tu konon 'release' tension dengan main Facebook selama sejam. Kalau lima minit baca buku dapat 1 muka, dalam sehari boleh dapat lebih kurang 22 muka je lah. So, kita dapat tahu yang natang nama procrastination ni sangat-sangat menjadikan kita seorang yang tak produktif dan mungkin menyebabkan kita gagal dalam pelajaran

So, apakah cara mengelakkan procrastination mengikut kajian psikologi?

CARA 1: Marathon nota 20 minit
Untuk korang-korang yang bergelar pelajar, mesti susah nak baca buku teks dan nota kuliah semua tu kan? Nak-nak pulak bila ada internet connection di hujung jari peh lagi lah susah nak membaca. Untuk overcome problem ni, pertama sekali korang kena sign out Facebook dan Twitter tu. Handphone tu set timer untuk 20 minit dan letak jauh-jauh.

Kemudian, bawak keluar buku nota tu dan baca lah bersungguh-sungguh selama 20 mnit. Just, you and the book/notes. Bayangkan buku tu suami/isteri korang, selaklah sehelai demi sehelai dan bergembiralah masa menatap wajahnya sampailah handphone yang korang campak atas almari tadi berbunyi menandakan 20 minit dah tamat. Ambil masa 5 minit tu untuk buat benda yang korang paling suka. Makan ke angkat dumbell ke, gomol kucing ke...

Ada orang yang amalkan tweet apa yang dia baca. Percayalah dik, benda tu tak membantu sebab kat Twitter tu bukan awak je yang tweet. Ramai lagi yang tweet dan perhatian awak akan terganggu bila nampak tweet orang lain, dan apabila orang tanya awak pasal benda yang awak tweet tu

CARA 2: Denda Lima Hengget
Okay cara yang ni pulak memerlukan korang ada duit pecah RM5. Kalau takde, sila pergi kedai mamak berdekatan dan tukarkan duit orang kaya RM100 korang kepada nilai yang lebih kecil dengan membeli gula-gula Hacks

Langkah pertama, bagi duit tu kepada kawan/adik/sedara-mara yang boleh membantu korang dalam aktiviti ni. Buat perjanjian bahawa kalau korang tak siap kerja dalam masa yang ditetapkan, duit tu akan digunakan untuk buat benda yang korang paling tak suka. Contohlah macam aku, aku bagi member aku pegang RM5 tu dan kalau aku tak siap kerja maka duit RM5 tu akan pergi ke dana rokok harian dia. Kalau korang siap kerja dalam masa ditetapkan, maka duit tu akan kembali ke tangan korang dan bolehlah derma ke masjid-masjid berhampiran

Nilai RM5 boleh ditukar kepada nilai yang lebih tinggi mengikut kepentingan assignment/projek yang korang hendak buat. Pastikan nilai wang tu ada kesan kepada korang. Kalau gaji korang sebulan RM15K, set la denda tu jadi RM1K. Tapi kalau gaji ko dah berlambak gitu, aku tak rasa ko spesies kerja bertangguh.

CARA 3: Berlumba dengan kawan
Yang ni budak sekoah selalu buat dan ternyata ianya amat berkesan terutamanya untuk budak asrama. Diorang akan duduk sama-sama dan plan harini nak buat apa. Siapa yang siap dulu akan menang dan kalau nak lagi fun, member yang siap lambat dan banyak salah kena belanja aiskrim kat koop.

CARA 4: Set Tujuan
Cara ni pulak biasa digunakan oleh kakak dan abang ofis terutamanya dalam movie dan drama Amerika yang melibatkan kerja dalam cubicle. Orang Malaysia pun boleh amalkan teknik yang sama, jangan risau.

Caranya ialah dengan meletakkan gambar reward korang di depan mata. Contohnya kalau lah korang nak set gaji bulan ni nak pergi Krabi Thailand, maka letaklah gambar Krabi di stesen kerja korang. Bila korang rasa nak kerja bertangguh, tengok gambar tu dan fikir bahawa kalau korang tak fokus, maka korang tak deserve pergi ke Krabi

***
Okay tu je untuk kali ni. Selamat fokus menyiapkan tugasan. Abang nak pergi mandi kejap sebagai reward untuk siapkan entri ni dalam masa 30 minit :D

4 ulasan: Leave Your Comments

  1. dulu time skolah memang selalu sgt berlumba dgn kawan. masuk U dah takde kawan camtu..so mood utk mencapai kejayaan dah menurun. haha

    tips #2 & #4 tu macam menarik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh mesti ada kawan camtu. look it up :)

      Padam
  2. aku kalau tangguh banyak sangat end up maki je diri sendiri:

    'woi bangun lah natang, tadi janji dengan diri sendiri macam-macam ni habuk pun tarak'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini nama dia positive punishment. Kita hukum diri sendiri sebab tak siap kerja :)

      Padam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran