Apakah Itu Narcissistic Personality Disorder?

Adakah korang atau kawan-kawan korang ada pesen yang terlampau mementingkan diri? Dia punya pentingkan diri ni bukan tahap-tahap biasa tapi dah sampai tahap merasakan bahawa diri dia tu adalah titik pergerakan dunia, dunia mesti berputar mengikut dia. Kalau ya, mungkin mamat atau minah tu ada sejenis masalah personaliti dalam psikologi yang dipanggil sebagai "Narcissistic Peronality Disorder".

Seperti biasa, saya kena ingatkan korang doktor-doktor instant di internet bahawa jangan gunakan artikel ni sebagai panduan untuk bagi diagnosis kepada diri sendiri ataupun rakan-rakan. Artikel ni cuma berfungsi sebagai pengenalan kepada Narcissistic Personality Disorder. Personality Disorder ni secara ringkasnya adalah gangguan dalam perangai manusia yang kita tak nampak dengan nyata tapi perlu berkenalan dulu dengan orang tersebut untuk mengetahui sifat dia. So, berbeza lah dengan eating disorder sebab kita boleh terus nampak daripada badan dia manakala personality disorder adalah sesuatu yang susah nak dilihat dengan mata kasar.

Orang yang narsisis biasanya akan rasakan dia lah yang paling hebat, sama ada berkhayal ataupun dari segi perlakuan. Maknanya, kalau dia fikir dia lah paling hebat dalam dunia ni, maka besar kemungkinan dia narsisis. Kalau dia memaki orang lain bodoh nokharoms dan mengatakan dia sahaja yang pandai dalam dunia ni, maka mungkin sekali dia narsisis. Bunyinya macam familiar dengan orang yang kita kenal dalam Twitter? haha

Mengikut Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder (DSM), Gangguan Personaliti Narsisis (literalnya translation haha) ialah sejenis gangguan yang disebabkan oleh faktor genetik dan persekitaran. Biasanya anomali dalam perlakuan manusia memang disebabkan oleh faktor biososial sebab mental manusia ialah sesuatu yang dibentuk oleh mental dan pengaruh persekitaran. Samjay?

Untuk seseorang tu dikatakan sebagai pesakit narsisis, beliau mestilah mempunyai sekurang-kurangnya lima simptom di bawah ni.

Simptom Gangguan Personaliti Narsisis (Narcissist personality Disorder)

  • Poyo gila (grandiose sense of self-importance)  - Seperti yang dinyatakan di atas, dia rasa dia lah centre of the earth dan dia power dalam segala hal walaupun takde pencapaian yang kita boleh nampak. Kalau dia memang power, dan dia berlagak, rujuk point akhir
  • Berangan dia power - tak sudah-sudah berangan yang dia akan dapat kejayaan tanpa penghjung, cinta yang ulung, kekayaan tak habis makan lapan juta keturunan padahal takde apa pun. Blergh
  • Bajet dia unik - orang biasa macam weols tak boleh nak faham dia. Hanya expert dan orang berkuasa je boleh faham pemikiran dia. Mkay
  • Kalau takde orang yang sanjung dia, tak boleh hidup
  • Orang bagi reward pada kerja dia ialah sesuatu yang wajib - buat kerja tak banyak mana 
  • Hobi masa lapang termasuklah memanipulasi orang - Spesies mengadu domba, melagakan orang, menggunakan orang
  • Tiada empati - Tak boleh nak rasa apa yang orang lain rasakan. Pergunakan orang sebab rasa seronok dan untuk capai matlamat sendiri tanpa fikirkan apa yang orang tu rasa.
  • Suka jelly dengan orang lain - atau bajet orang lain jelly dengan dia
  • Peel dia memang suka berlagak in general

Biasanya disorder ni sangat susah dikesan. Sebabnya ialah benda ni gangguan pada personaliti orang dewasa. Zaman kanak-kanak dan remaja kan masih merupakan tahap tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak jadi perangai seperti ni dilihat sebagai bukan disorder dan masih boleh untuk dididik. Tapi bila orang dewasa yang buat, maka sah lah dia seorang yang narsisis. Kalau kanak-kanak yang berumur sekitar 5 tahun peel macam ni, mungkin dia hanya menunjukkan tahap egocentrism tapi orang dewasa tak boleh buat perangai natey macam ni.

Menurut American Psychological Association, seramai 6.2% daripada populasi dunia iaitu 434 juta manusia ada gangguan personaliti ni. Dan seperti apa yang korang rasa, bendda ni memang lagi banyak ada pada lelaki berbanding perempuan. Gangguan ni boleh diberi rawatan psikoterapi yang lama tapi kita kena ingat kalau dah perangainya bangga dengan diri, kenapa dia nak pergi buat terapi tu? Sebab dia rasa dia je yang betul, kan? Apa yang perlu diperbaiki? Nothing.

Tersebut alkisah seorang psikologis bernama Dr Twenge, dalam kajiannya yang dah diterjemahkan ke dalam buku, mengatakan yang manusia ni makin advance teknologi kita, makin kita jadi narsisis (Twenge & Campbell, 2009). Ini adalah sangat logik. Kau tengok kat simptom atas, dan kemudian kau tengok dan fikir-fikirkanlah apa yang generasi sekarang post dalam media sosial? Selfie, cerita pasal diri dia aje, pasal kejayaan yang dibesar-besarkan, memaki orang lain, dan sebagainya. Betul tak?

Berdasarkan simptom kat atas tu, korang ada berapa?
---------------------------------------------------------------
Rujukan:



Psych Central. (2014). Narcissistic Personality Disorder Symptoms.Psych Central. Retrieved on May 25, 2014, from http://psychcentral.com/disorders/narcissistic-personality-disorder-symptoms/

Symptom criteria summarized (la sangat)  from:
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders, fifth edition. Washington, DC: American Psychiatric Association.
Twenge, J. M., Campbell, W. K. (2009). The narcissism epidemic: Living in the age of entitlement. New York: Free Press.
Twenge, J. M. (2006). Generation Me. New York: Free Press

Tolong tweet artikel ni, please?

0 KOMEN DISINI:

Catat Ulasan

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran