Cara-cara Elakkan Bertangguh (Procrastination) dengan Psikologi

Kita ni manusia biasa yang lemah, kadang-kadang tu bukan aje dari segi fizikal malah dari segi mental. Antara perangai orang yang mental nya lemah ni ialah jenis yang cepat terganggu tumpuannya. Kadang-kadang tu sampaikan masa beribadat pun tumpuan kita boleh terganggu dan mulalah sesuatu yang dipanggil sebagai "penangguhan" ataupun bahasa Inggerisnya, 'procrastination'. Dalam artikel kali ni, anda akan dapat sekurang-kurangnya 3 cara untuk melawan sifat bertangguh ni, dari segi psikologi.


Sebagai manusia biasa, saya sendiri kadang-kadang buat benda bertangguh ni mungkin sebab saya ni seorang perfectionist. Orang perfectionist ni dia nak benda tu disetelkan dengan result yang power. Kalau tak power, dia taknak buat. Ataupun ada jenis manusia yang tengah study 5 minit, lepas tu konon 'release' tension dengan main Facebook selama sejam. Kalau lima minit baca buku dapat 1 muka, dalam sehari boleh dapat lebih kurang 22 muka je lah. So, kita dapat tahu yang natang nama procrastination ni sangat-sangat menjadikan kita seorang yang tak produktif dan mungkin menyebabkan kita gagal dalam pelajaran

So, apakah cara mengelakkan procrastination mengikut kajian psikologi?

CARA 1: Marathon nota 20 minit
Untuk korang-korang yang bergelar pelajar, mesti susah nak baca buku teks dan nota kuliah semua tu kan? Nak-nak pulak bila ada internet connection di hujung jari peh lagi lah susah nak membaca. Untuk overcome problem ni, pertama sekali korang kena sign out Facebook dan Twitter tu. Handphone tu set timer untuk 20 minit dan letak jauh-jauh.

Kemudian, bawak keluar buku nota tu dan baca lah bersungguh-sungguh selama 20 mnit. Just, you and the book/notes. Bayangkan buku tu suami/isteri korang, selaklah sehelai demi sehelai dan bergembiralah masa menatap wajahnya sampailah handphone yang korang campak atas almari tadi berbunyi menandakan 20 minit dah tamat. Ambil masa 5 minit tu untuk buat benda yang korang paling suka. Makan ke angkat dumbell ke, gomol kucing ke...

Ada orang yang amalkan tweet apa yang dia baca. Percayalah dik, benda tu tak membantu sebab kat Twitter tu bukan awak je yang tweet. Ramai lagi yang tweet dan perhatian awak akan terganggu bila nampak tweet orang lain, dan apabila orang tanya awak pasal benda yang awak tweet tu

CARA 2: Denda Lima Hengget
Okay cara yang ni pulak memerlukan korang ada duit pecah RM5. Kalau takde, sila pergi kedai mamak berdekatan dan tukarkan duit orang kaya RM100 korang kepada nilai yang lebih kecil dengan membeli gula-gula Hacks

Langkah pertama, bagi duit tu kepada kawan/adik/sedara-mara yang boleh membantu korang dalam aktiviti ni. Buat perjanjian bahawa kalau korang tak siap kerja dalam masa yang ditetapkan, duit tu akan digunakan untuk buat benda yang korang paling tak suka. Contohlah macam aku, aku bagi member aku pegang RM5 tu dan kalau aku tak siap kerja maka duit RM5 tu akan pergi ke dana rokok harian dia. Kalau korang siap kerja dalam masa ditetapkan, maka duit tu akan kembali ke tangan korang dan bolehlah derma ke masjid-masjid berhampiran

Nilai RM5 boleh ditukar kepada nilai yang lebih tinggi mengikut kepentingan assignment/projek yang korang hendak buat. Pastikan nilai wang tu ada kesan kepada korang. Kalau gaji korang sebulan RM15K, set la denda tu jadi RM1K. Tapi kalau gaji ko dah berlambak gitu, aku tak rasa ko spesies kerja bertangguh.

CARA 3: Berlumba dengan kawan
Yang ni budak sekoah selalu buat dan ternyata ianya amat berkesan terutamanya untuk budak asrama. Diorang akan duduk sama-sama dan plan harini nak buat apa. Siapa yang siap dulu akan menang dan kalau nak lagi fun, member yang siap lambat dan banyak salah kena belanja aiskrim kat koop.

CARA 4: Set Tujuan
Cara ni pulak biasa digunakan oleh kakak dan abang ofis terutamanya dalam movie dan drama Amerika yang melibatkan kerja dalam cubicle. Orang Malaysia pun boleh amalkan teknik yang sama, jangan risau.

Caranya ialah dengan meletakkan gambar reward korang di depan mata. Contohnya kalau lah korang nak set gaji bulan ni nak pergi Krabi Thailand, maka letaklah gambar Krabi di stesen kerja korang. Bila korang rasa nak kerja bertangguh, tengok gambar tu dan fikir bahawa kalau korang tak fokus, maka korang tak deserve pergi ke Krabi

***
Okay tu je untuk kali ni. Selamat fokus menyiapkan tugasan. Abang nak pergi mandi kejap sebagai reward untuk siapkan entri ni dalam masa 30 minit :D

Flashbulb Memory, Rakyat Malaysia dan #MH370


Flashbulb memory ni sebenarnya ialah satu perkataan yang popular dalam bidang memori dan kognitif psikologi. Zaman dulu kan orang tangkap gambar dengan gunakan kamera besau gajah dan disertakan dengan flash tangan tu kan? Yang di tangan photographer tu lah yang dinamakan sebagai flashbulb.

So, kamera digunakan untuk apa? Of course lah untuk menangkap gambar. Dan gambar pula menunjukkan keadaan yang terperinci, keadaan yang berlaku pada waktu itu secara objektif. Maka dengan itu, pada tahun 1977, Roger Brown dengan James Kulik dua orang saintis mewartakan term memori flashbulb sebagai satu memori yang disertakan dengan respons emosi yang kuat lalu menyebabkan kita ingat every detail yang konkrit dan jelas, yang terjadi pada waktu tu. Yang lagi menariknya ialah memori jenis ni akan membuatkan kita ingat benda tu sampaila ke mati. Even pesakit nyanyuk pun ada yang mengingati peristiwa penting yang dikaitkan dengan flashbulb memory ni, mengikut sesetengah kajian lah.

Untuk kaitkan memori flashbulb dengan keadaan semasa, contoh terbaik ialah tentang kes MH370. Disebabkan kejadian ni sangat-sangat tragis dan melibatkan pelabagai emosi yang kuat seperti pengalaman trauma, maka ia akan menjadikannya sesuatu yang kita paling-paling ingat sekali. Trick dalam memori flashbulb ni yang menjadikan dia sebagai sejenis memori yang berlainan dengan cara kita menguruskan informasi biasa ialah dia mesti ada:

  • Kejadian penting. Perkara seperti kehilangan MH370, Bangunan WTC yang dilanggar kapal terbang;
  • Emosi. Biasanya emosi yang traumatik, ketakutan yang amat sangat
Bila ada dua benda ni, maka jadilah dia satu memori flashbulb dan kekallah dia dalam ingatan kita.

Tapi, 

betul ke memori yang kita ingat semasa kejadian traumatik tu merupakan sesuatu yang betul, seperti gambar yang ditangkap dengan kamera? Sebenarnya tidak. Kita takkan ingat pun semua benda yang terjadi pada waktu tu seperti apa yang sebenar-benarnya terjadi, dan yang lagi bahaya ialah memori kita tentang kejadian itu sangat-sangat boleh dibentuk semula, diolah semula sama seperti apa yang saya tulis sebelum ni dalam Inception Dalam Kehidupan Normal \

Actually memori flashbulb ni juga dilupakan sama seperti memori lain yang kita lupa tu. Tapi, kadar kehilangan memori tu dari otak kita bergantung pada efek media yang mengeluarkan kenyataan tentang kejadian tu. Dalam kajian Rubin & Talarico (2001), mereka mendapati cara kita menceritakan semula sesuatu perkara tu mempengaruhi memori kita tentang kejadian tersebut. Jika faktanya ialah kapal terbang tu dah berpatah balik dan tidak lagi menuju ke Beijing, macam mana pulak nelayan di Terengganu boleh terdengar bunyi kapal terbang meletup? Kemudian diceritakan pula kejadian tu pada orang lain dan perbuatan ni meyakinkan dia apa yang dia dengar tu adalah benda yang sebenar-benarnya terjadi.

Padahal tidak.

Sama juga dengan peranan media dan diri kita sendiri. Seandainya 5 tahun daripada sekarang kita ditanya tentang kejadian MH370, orang yang menerima berita daripada autoriti akan menyatakan bahawa semua ni tragedi yang tidak dapat dielakkan. Dan pemikiran ini akan kekal sampai ke tua.

Orang yang menerima dan menyebarkan berita daripada pihak yang mensandiwarakan kejadian MH370 pula sampai ke tua lah dia akan anggap bahawa kejadian ni merupakan drama terancang daripada pihak kerajaan. 

Anda yang mana satu?

----------
Rujukan:
  • Berntsen D., Thomsen, D.K. (2005) Personal memories for remote historical events:
Accuracy and clarity of flashbulb memories related to World War II. Journal of Experimental Psychology: General, 134, 242–257.
  • Brown, R. & Kulik, J. (1977) Flashbulb memories. Cognition, 5, 73–99.
  • Davidson, P.S.R., Cook, S.P., Glisky, E.L. (2006) Flashbulb memories for September 11th can be preserved in older adults. Neuropsychology, Development, and Cognition, 13, 196–206.
  • McGaugh, J.L. (1993) Memory and emotion: The making of lasting memories. New York: Columbia University Press.
  • Phelps E.A., Sharot T. (2008) How (and why) emotion enhances the subjective sense of recollection. Current Directions in Psychological Science, 17, 147–152.
  • Talarico, J.M., Rubin D.C. (2007) Flashbulb memories are special after all; in phenomenology, not accuracy.Applied Cognitive Psychology, 21: 557–578.

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran