Keganasan Dalam Media dan Kesan Psikologi Kanak-kanak

Setiap pagi masa breakfast di kantin sekolah, aku akan selak-selak surat khabar kalaulah ada berita-berita yang menarik. Nak dijadikan cerita, minggu lepas masa tangan kanan menyuapkan nasi goreng kampung ke dalam mulut dan tangan kiri menyelak muka surat akhbar, aku ternampak tajuk di sebelah kiri ni (screenshot daripada mstar).

Dari Mstar,
Penerbit filem Datuk Yusof Haslam meluahkan rasa kesal apabila karya anaknya, Syafiq Yusof iaitu Abang Long Fadil diberi had tontonan untuk golongan 18 tahun ke atas (PG18) oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF).
Yusof berkata, dia terkejut dengan keputusan LPF itu kerana karya berkenaan hanyalah sebuah filem dengan babak yang penuh aksi lawan selain berunsur komedi.
Sedangkan banyak filem lain terutamanya karya antarabangsa yang lebih ganas tetapi diberi pula tontonan untuk golongan berumur 13 tahun ke atas (P13).
"Abang Long Fadil akan ditayangkan pada 29 Mei ini dan ia jatuh pada musim cuti sekolah dan sayang sekali filem ini tidak dapat ditonton oleh budak sekolah kerana klasifikasinya ialah PG18.
Datuk, kalau Datuk terkejut dengan keterbukaan LPF terhadap filem antarabangsa, saya pula terkejut dengan 'ketertutupan' filem tempatan yang asyik dengan hantu jembalang, dan gangsterisme. Dalam artikel kali ni saya akan cuba jelaskan kenapa bahaya untuk kita dedahkan keganasan dalam media terhadap kanak-kanak. Sebelum tu biarlah saya rakyat yang capal hina ni (lol) bagitahu yang kesan keganasan media bukanlah seperti yang troll, 9gag, dan manusia degil internet lain fikirkan. Saya selalu nampak mereka ni kata media tiada apa-apa kesan terhadap psikologi manusia pastu siap buat lawak lagi kata "oh aku dah tengok cerita ganas dari kecik, maknanya sekarang ni aku pembunuh psiko la ye". Malah, media massa seperti surat khabar dan berita pun dah jadi hamsap bila mengatakan link keganasan dan media ni tidak signifikan. Tidak, Datuk. Tidak. 

Datuk, (Datuk tak baca, aku nak bagi korang baca sebenarnya)

Children see, children do
Apa yang budak nampak, budak buat. Teori ni pertama sekali ditunjukkan oleh Albert Bandura, seorang ahli psikologi yang wajib namanya ada dalam mana-mana buku psikologi pendidikan. Dalam buku psikologi tempatan dan untuk guru-guru pun ada tertulis yang bila budak nampak orang dewasa buat sesuatu, maka dia akan menirunya. Tapi Datuk, buku tempatan macam ni kurang lengkap isinya terutamanya buku pedagogi direct translation Mok Soon Sang di mana Bandura sebenarnya menetapkan beberapa syarat untuk sesuatu perlakuan tu ditiru oleh kanak-kanak.
  • Orang yang membuat perlakuan yang akan ditiru tu mestilah relevan dengan kehidupan seharian peniru
  • Yang ditiru tu seseorang yang dipandang tinggi
  • Perlakuan tak elok tu tidak diberikan hukuman 
Filem gangster tempatan telah pun menepati kesemua syarat tersebut. Filem tersebut dilakonkan oleh orang Melayu, budak sekolah pulak memang menyanjung artis sebab hensem, kelakar dan badan sado, dan dalam filem-filem gangster Melayu, memang jarang saya nampak direct link hukuman yang 'dijatuhkan' kepada gangster tersebut. Filem Rempit, KL Gangsters lagi banyak tunjukkan sisi 'cool' gangster berbanding akibat.

Datuk,

Schachter-Singer Theory\
Bukan teori psikologi pembelajaran je jadi masalah filem gangster ni, dalam kajian tentang motivasi perlakuan manusia, setiap aksi yang disertakan dengan emosi adalah lebih berkesan berbanding dengan aksi tanpa emosi. Emosi dalam konteks pembelajaran memudahkan ilmu tu diterima dan diingat semula, sama dengan memori flashbulb (klik untuk baca). Dalam teori ni,  dikatakan bahawa apabila manusia melihat sesuatu, maka dia akan berasa terangsang (perubahan hormon) dan kemudian mencari sumber keadaan tersebut (babak movie) sebelum merasakan sesuatu yang dipanggil emosi.

Filem gangster akhir-akhir ni banyak betul adegan lawak yang diselitkan dalam filem tak senonoh. Saya berasa keliru ya, kita nak buat orang benci dengan perangai gangster atau kita nak buat orang benci gejala tak sihat tersebut? Tapi produser filem peduli apa ye tak? Yang penting tu duit. Bila arousal berlaku akibat gelak, manusia yang tengok filem tersebut akan nampak gangster sebagai sesuatu yang seronok. Ini adalah bahaya terutamanya bila kanak-kanak yang menonton.

Datuk,

Saya faham tak semua orang faham apa yang saya tulis dan nampaknya macam seorang graduan yang obses dengan teori psikologi. Tapi Datuk, teori dalam sains tidak dinamakan "teori" melainkan kajian telah dibuat dan disertakan dengan data dalam bentuk statistik. Tapi, untuk pemahaman mudah, biar saya ceritakan pengalaman saya yang terjadi pada minggu lepas sebagai seorang guru ganti di sebuah sekolah di Selangor.

Meja guru tingkatan 3 yang saya tengah duduk tu ada berlambak kesan tompok cat air warna ungu. Jadi, seorang pelajar mengambil sebatang pembaris besi lalu mengikis kesan tersebut. Bila dah kikis, yang terhasil ialah serbuk cat kering. Tiba-tiba datang lagi seorang pelajar yang boleh tahan nakalnya datang ke meja dan buat aksi meyedut (snorting) dadah menggunakan hidung.
Saya: (buat-buat tak tahu) kamu buat apa ni?
Pelajar: Nak ting-tong aaa cikgu
Saya: Awak belajar kat mana buat benda ni?
Pelajar: KL Gangster aaa cikgu. Tailong tailong (buat aksi tumbuk-tumbuk, lalok, dan aksi 'mengerjakan' adik perempuan Malek)
Saya: Jangan buat benda tu! Tak elok. Yang awak tiru tu bukannya benda yang baik. Orang jahat je buat macam tu. Dalam cerita tu kan dia orang jahat. Yang awak orang baik ni tiru kenapa??
Menurut kajian, memang betul Datuk. Kanak-kanak yang terdedah pada keganasan dalam media menyebabkan mereka melakukan tindakan agresif (Anderson, et al., 2003) dan hubungan antara media violence dengan jenayah pula makin meningkat secara konsisten sejak 1975.

Jadi Datuk, bila media cuba tegakkan benang yang basah, cuba katakan yang keganasan media tiada kesan dalam psikologi kanak-kanak, cuba bayangkan anak murid saya yang dah contohi teladan daripada filem 'penuh sifat mahmudah' tempatan tu. Kami pun dah bosan sebenarnya asyik tema gangster je. Cuba buat filem pasal Perdana Ria ke tapi buat ala-ala Slumdog Millionaire. Boleh?

Hanya sekadar pendapat yang disertakan dengan fakta



-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rujukan:
Anderson, C.A, Berkowitz, L., Donnerstein, E., Huesmann, L.R., Johnson, J.D., Linz,D., Malamuth, N. M., Wartella, E. (2003). The influence of media violence on youth. Psychological Science in the Public Interest.
Bushman B. J., and Anderson, C. A. (2001). Media Violence and the American Public. American Psychologists
Huesmann, L.R. (1986). Psychological processes promoting the relation between exposure to media violence and aggressive behaviour by the viewer. Journal of Social Issues, 42(3). pp.125-139.
Myers, D. G. (2004) Theories of Emotion. Psychology: Seventh Edition, New York, NY: Worth Publishers

Senarai PDF Kajian Psikologi Percuma


Berikut adalah senarai artikel jurnal psikologi yang sahih. Kebanyakan daripada artikel ni adalah menggunakan Bahasa Inggeris dan diletakkan di dalam blog ni mengikut kategori dan akan ditambah dari masa ke masa untuk rujukan sendiri. Klik pada pautan untuk akses kepada artikel jurnal tersebut.

-----------------------------------------------------------------------------
COGNITIVE PSYCHOLOGY
-----------------------------------------------------------------------------
Bolhuis, D. P., Lakemond, C. M. M., Wijk. R. A., Luning, P.A., Graaf, C. D. (2013).
Consumption with Large Sip Sizes Increases Food Intake and Leads to Underestimation of the Amount Consumed è

Epley, N., & Whitcurch, E. (2008). Mirror mirror on the wall: Enhancement in self-recognition. è

Gary, L. W. (2012). Eating Fewer Calories May be Therapeutic è

Mita, T. H., Dermer, M., Knight, J. (1977). Reversed facial images and the mere-exposure hypothesis. è

Mojet, J.,Christ-Hazelhof, E., Heidema, J. (2001).
Taste Perception with Age: Generic or Specific Losses in Threshold Sensitivity to the Five Basic Tastes? è

Cleary, A. M. (2008). Recognition memory, familiarity, and deja vu experiences. è

Chekron & Brauer (2002). The bystander effect and social control behaviour: the effect of the presence of others on people's reactions to norm violations è

Jung, C.G. (1963). Dreams, Memories, Reflections è

Wansink, B., Painter, J. E., North, J. (2005). Bottomless Bowls: Why Visual Cues of Portion Size May Influence Intake è
-----------------------------------------------------------------------------
PSIKOLOGI PEMBELAJARAN
-----------------------------------------------------------------------------

Anderson, C.A, Berkowitz, L., Donnerstein, E., Huesmann, L.R., Johnson, J.D., Linz,D., Malamuth, N. M., Wartella, E. (2003). The influence of media violence on youth. è

Huesmann, L.R. (1986). Psychological processes promoting the relation between exposure to media violence and aggressive behaviour by the viewer. è

Apakah Itu Narcissistic Personality Disorder?

Adakah korang atau kawan-kawan korang ada pesen yang terlampau mementingkan diri? Dia punya pentingkan diri ni bukan tahap-tahap biasa tapi dah sampai tahap merasakan bahawa diri dia tu adalah titik pergerakan dunia, dunia mesti berputar mengikut dia. Kalau ya, mungkin mamat atau minah tu ada sejenis masalah personaliti dalam psikologi yang dipanggil sebagai "Narcissistic Peronality Disorder".

Seperti biasa, saya kena ingatkan korang doktor-doktor instant di internet bahawa jangan gunakan artikel ni sebagai panduan untuk bagi diagnosis kepada diri sendiri ataupun rakan-rakan. Artikel ni cuma berfungsi sebagai pengenalan kepada Narcissistic Personality Disorder. Personality Disorder ni secara ringkasnya adalah gangguan dalam perangai manusia yang kita tak nampak dengan nyata tapi perlu berkenalan dulu dengan orang tersebut untuk mengetahui sifat dia. So, berbeza lah dengan eating disorder sebab kita boleh terus nampak daripada badan dia manakala personality disorder adalah sesuatu yang susah nak dilihat dengan mata kasar.

Orang yang narsisis biasanya akan rasakan dia lah yang paling hebat, sama ada berkhayal ataupun dari segi perlakuan. Maknanya, kalau dia fikir dia lah paling hebat dalam dunia ni, maka besar kemungkinan dia narsisis. Kalau dia memaki orang lain bodoh nokharoms dan mengatakan dia sahaja yang pandai dalam dunia ni, maka mungkin sekali dia narsisis. Bunyinya macam familiar dengan orang yang kita kenal dalam Twitter? haha

Mengikut Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder (DSM), Gangguan Personaliti Narsisis (literalnya translation haha) ialah sejenis gangguan yang disebabkan oleh faktor genetik dan persekitaran. Biasanya anomali dalam perlakuan manusia memang disebabkan oleh faktor biososial sebab mental manusia ialah sesuatu yang dibentuk oleh mental dan pengaruh persekitaran. Samjay?

Untuk seseorang tu dikatakan sebagai pesakit narsisis, beliau mestilah mempunyai sekurang-kurangnya lima simptom di bawah ni.

Simptom Gangguan Personaliti Narsisis (Narcissist personality Disorder)

  • Poyo gila (grandiose sense of self-importance)  - Seperti yang dinyatakan di atas, dia rasa dia lah centre of the earth dan dia power dalam segala hal walaupun takde pencapaian yang kita boleh nampak. Kalau dia memang power, dan dia berlagak, rujuk point akhir
  • Berangan dia power - tak sudah-sudah berangan yang dia akan dapat kejayaan tanpa penghjung, cinta yang ulung, kekayaan tak habis makan lapan juta keturunan padahal takde apa pun. Blergh
  • Bajet dia unik - orang biasa macam weols tak boleh nak faham dia. Hanya expert dan orang berkuasa je boleh faham pemikiran dia. Mkay
  • Kalau takde orang yang sanjung dia, tak boleh hidup
  • Orang bagi reward pada kerja dia ialah sesuatu yang wajib - buat kerja tak banyak mana 
  • Hobi masa lapang termasuklah memanipulasi orang - Spesies mengadu domba, melagakan orang, menggunakan orang
  • Tiada empati - Tak boleh nak rasa apa yang orang lain rasakan. Pergunakan orang sebab rasa seronok dan untuk capai matlamat sendiri tanpa fikirkan apa yang orang tu rasa.
  • Suka jelly dengan orang lain - atau bajet orang lain jelly dengan dia
  • Peel dia memang suka berlagak in general

Biasanya disorder ni sangat susah dikesan. Sebabnya ialah benda ni gangguan pada personaliti orang dewasa. Zaman kanak-kanak dan remaja kan masih merupakan tahap tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak jadi perangai seperti ni dilihat sebagai bukan disorder dan masih boleh untuk dididik. Tapi bila orang dewasa yang buat, maka sah lah dia seorang yang narsisis. Kalau kanak-kanak yang berumur sekitar 5 tahun peel macam ni, mungkin dia hanya menunjukkan tahap egocentrism tapi orang dewasa tak boleh buat perangai natey macam ni.

Menurut American Psychological Association, seramai 6.2% daripada populasi dunia iaitu 434 juta manusia ada gangguan personaliti ni. Dan seperti apa yang korang rasa, bendda ni memang lagi banyak ada pada lelaki berbanding perempuan. Gangguan ni boleh diberi rawatan psikoterapi yang lama tapi kita kena ingat kalau dah perangainya bangga dengan diri, kenapa dia nak pergi buat terapi tu? Sebab dia rasa dia je yang betul, kan? Apa yang perlu diperbaiki? Nothing.

Tersebut alkisah seorang psikologis bernama Dr Twenge, dalam kajiannya yang dah diterjemahkan ke dalam buku, mengatakan yang manusia ni makin advance teknologi kita, makin kita jadi narsisis (Twenge & Campbell, 2009). Ini adalah sangat logik. Kau tengok kat simptom atas, dan kemudian kau tengok dan fikir-fikirkanlah apa yang generasi sekarang post dalam media sosial? Selfie, cerita pasal diri dia aje, pasal kejayaan yang dibesar-besarkan, memaki orang lain, dan sebagainya. Betul tak?

Berdasarkan simptom kat atas tu, korang ada berapa?
---------------------------------------------------------------
Rujukan:



Psych Central. (2014). Narcissistic Personality Disorder Symptoms.Psych Central. Retrieved on May 25, 2014, from http://psychcentral.com/disorders/narcissistic-personality-disorder-symptoms/

Symptom criteria summarized (la sangat)  from:
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders, fifth edition. Washington, DC: American Psychiatric Association.
Twenge, J. M., Campbell, W. K. (2009). The narcissism epidemic: Living in the age of entitlement. New York: Free Press.
Twenge, J. M. (2006). Generation Me. New York: Free Press

Tolong tweet artikel ni, please?

Psikologi dan Teater (Tribute to UIAM)

Entri blog psikologi kali ni didedikasikan sepenuhnya kepada warga teater Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Gombak).

Dalam beberapa minggu yang lalu, saya dengan secara tiba-tibanya rasa teruja nak pergi menonton teater di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Gombak) yang dianjurkan oleh @iiumtheatreclub. Mula-mula tahu pasal siri teater ni pun sebab ada kawan di Twitter yang juga merupakan pelajar di sana dan dia Retweet poster promo untuk event teater tu.

Bermula dengan Caring Theatre Night, ke Ulek Mayang Suatu Ceritera Mistik, ke Nusantara Theatre Week, dan akhir sekali , Citra 2014 yang super awesome malam haritu saya tengok. Tahniah beribu-ribu lemon lah sebab bagi saya, event ni merupakan satu kejayaan besar. Saya suka semua benda yang dipersembahkan dalam teater ni walaupun masuk lambat sikit. Pementasan teater yang ada setan nama Makara tu pun sangat power sampaikan masa setan tu keluar, penonton semua menunjukkan reaksi takut

..dan saya teruja dengan penggunaan bayang dan ruang atas pentas yang mengkagumkan. Saya juga teruja ya amat dengan persembahan gamelan especially kepada awek yang main gambang (power!), caklempong, angklung, dan alat-alatan yang lain


Anyway, let's get back to psychology.

Mengikut kajian daripada Ruppert (2006), theatre performance atau mana-mana persembahan pentas mempengaruhi motivasi dan keputusan pelajar dalam bidang akademik. Pembelajaran dalam bidang lakonan teater sebenarnya dapat memberikan keperluan psikologi kepada pelajar dan juga dalam kemahiran diri dalam kehidupan.

Basically, apa yang kita buat dalam kelas di sekolah adalah sentiasa pasal akademik, betul? Kalau belajar tentang Fizik, fiziklah yang kita dapat, belajar tentang Sejarah, itu sahajalah yang kita dapat (kalau ada penerapan moral pun, adalah kurang efektif, pada pendapat saya) tapi untuk seseorang tu menjadi manusia yang berfungsi sebagai anggota masyarakat yang bagus, teater merupakan satu medium yang excellent. Dalam kajian ni, mereka melaporkan bahawa teater menjadikan diorang ni sebagai orang yang berusaha keras, lebih gigih, dan mempunyai skil sosial yang berguna dalam kehidupan.

Kawan saya pernah berkata, orang yang mengamalkan atau mempelajari seni ni, pemikiran dia adalah sedikit berbeza berbanding mereka yang terpilih untuk belajar sains. Orang seni pemikirannya lebih abstrak dan imaginatif manakala orang sains terikat dengan undang-undang dan peraturan. Tapi bagi saya, bergantunglah pada jenis sains yang orang tu study.

Teater yang saya tengok di UIA ni pula bukan aje ada pementasan teater tapi apa yang sebenarnya membuatkan saya berminat untuk bersungguh-sungguh pergi tengok Citra adalah perkataan "gamelan" dan alat-alat muzik lain. Orang yang main alat muzik mesti setuju kalau saya cakap yang bermain instrumen ni merupakan satu kepuasan yang tak boleh nak digambarkan bila bunyi yang indah keluar daripada sesuatu yang kita kawal. Macam beranak dan anak kita jadi tokoh masyarakat; cuma 'anak' kita ni instant. Tapi yang buat gamelan tu jadi favourite saya ialah nilai tradisional yang ada pada alatan tu. Malangnya gamelan adalah satu alatan yang jarang kita jumpa. That's why bila ada show macam ni, kita kena support : )

Bercakap tentang muzik,

..ada sejenis terapi yang dipanggil sebagai music therapy dalam arena psikologi. Terapi ni merupakan satu pendekatan klinikal yang digunakan untuk mengatasi masalah emosi, pemikiran, dan keperluan sosial seseorang individu. Sebenarnya pendekatan ni juga digunapakai dalam bidang Pendidikan Khas untuk anak-anak yang berkeperluan khas. Banyak juga kajian yang menunjukkan masalah tingkahlaku pelajar boleh dikawal dan diubah dengan menggunakan muzik sebagai salah satu medium.

Kesimpulannya, seni pementasan teater dan muzik ni bukanlah sekadar hobi tapi juga adalah sebagai satu medium untuk mencungkil potensi kita menjadi manusia yang lebih baik. Kepada pelajar UIA dan semua yang terlibat dengan teater, you have my respect. I expect for better next year if I'm still around :)

Rujukan: Ruppert, S. S. (2006), Critical Evidence How The Arts Benefit Student Achievement. National Assembly of State Arts Agencies. 

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran