Tips Psikologi Berguna Untuk Ramadan

Salam Ramadan ya akhi dan ya ukhti! Pada kali ni ana mahu share beberapa pengetahuan psikologi yang super berguna jayid jiddan supaya ukhti ukhti yang shomel Masha Allah sumua boleh amalkan semasa bulan Ramadan al-Mubarak ni. Insya Allah. Adapun semua fakta-fakta ni adalah berdasarkan kajian psikologi yang melibatkan pengiraan statistik dan diterjemahkan ke dalam konteks Ramadan. 

1. TIPS PSIKOLOGI BERBUKA: KITA TAK TAHU BILA NAK KENYANG!

Biasanya kita fikir bahawa jumlah makanan yang kita letak dalam pinggan tu ialah berapa tahap kelaparan kita - kalau lapar gila, ambil nasi gunung. Kalau tak lapar sangat, ambil sesuap je nasi. Betul, tapi itu hanya satu faktor. Tahukah antum antunna semua yang saiz pinggan pun mempengaruhi otak kita untuk menentukan berapa banyak kita perlu makan? dalam satu kajian, peserta eksperimen dibahagikan kepada 2 kumpulan:

  • Satu kumpulan makan sup daripada mangkuk yang biasa
  • Satu kumpulan lagi makan sup daripada mangkuk yang disambungkan dengan paip sup secara rahsia daripada bawah meja. of course mereka tak boleh pegang mangkuk tu.
So, apa yang terjadi ialah, dua-dua kumpulan mengatakan bahawa mereka sama kenyang dan sama puas hati walaupun kumpulan kedua tu dah makan 2 kali ganda lebih banyak sup berbanding group mangkuk biasa. So, pengajarannya, kita kenyang ke atau tak bergantung pada apa yang kita nampak di pinggan. Jadi sempena bulan puasa ni ambik ala kadar je dulu masuk pinggan da bukannya kaut satu gunung nasik terus.


RUJUKAN
Wansink, B., Painter, J. E., North, J. (2005). Bottomless Bowls: Why Visual Cues of Portion Size May Influence Intake
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. SEBAB MAK MERTUA KOMPLEN MASAKAN ANDA TAWAR

Untuk setiap manusia, semua anggota badan kita akan jadi tua. Kulit berkedut, ketiak menggelebeh, rambut beruban, dan kurangnya "taste buds" yang digunakan untuk mengesan rasa masam, manis, masin. Jadi kalau mertua korang komplen masakan korang tak sedap, janganlah down sangat. Mungkin sebab dia tua je dan deria rasa dah rosak

..atau korang memang spesies baru nak belajo masuk dapur. Tu pun faktor jugak hahaha

Untuk orang yang dah berumur, mereka memerlukan antara 2-9 kali ganda lebih banyak perasa seperti garam dan gula untuk mendapatkan rasa yang serupa dengan apa yang orang muda macam kita rasa. satu lagi sebab ialah deria bau manusia yang semakin lemah dengan umur. Sebenarnya kita 'merasa' makanan dengan bau. Pernah tak korang terbau kueyteow goreng yang sangat harum semerbak dan bila makan, air liur korang merecik-recik tumpah ke ladang gandum? Haa itulah contoh korang makan dengan menggunakan deria bau. Jadi, orang tua yang semakin kehilangan deria bau pun akan kehilangan deria rasa sekali 

RUJUKAN: 
Mojet, J.,Christ-Hazelhof, E., Heidema, J. (2001). Taste Perception with Age: Generic or Specific Losses in Threshold Sensitivity to the Five Basic Tastes?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. MAKAN SAMBIL TENGOK TV = GEMOK GEDEMPOL

Haa kalau korang berbuka tu, jangan pulak makan sambil tengok TV. Biasanya kalau kita makan sambil tengok TV ni kita akan fokus pada Power Rangers kat TV dan bukannya pada makanan. Maka berbalik pada tips no 1 tadi, korang takkan nampak apa yang korang makan dan rasa tak puas makan. Maka dengan itu korang akan ambik makanan lagi dan makan lagi dan makan lagi. Lama-lama jadi belon. Samala dengan pengguna internet sambil makan

Kajian menunjukkan bahawa orang yang makan tapi tak fokus pada makanan dia akan dapat dua benda
  1. Makan lebih banyak
  2. Tak enjoy makan. Rasa kureng
Jadi, moralnya di sini ialah.
  • Orang tua-tua kita power. Dari dulu lagi dia dah larang kita bercakap sambil makan. Hormat rezeki tu hoi
  • Kalau taknak duit korang dibazirkan, makanlah dengan penuh khusyuk sambl mensyukuri nikmat Allah. Jzkk brother
  • Makanan yang sedikit tapi disyukuri tu lebih berkualiti daripada makanan yang banyak tapi dizalimi
RUJUKAN
Bolhuis, D. P., Lakemond, C. M. M., Wijk. R. A., Luning, P.A., Graaf, C. D. (2013).
Consumption with Large Sip Sizes Increases Food Intake and Leads to Underestimation of the Amount Consumed

4. MAKAN KURANG KALORI LEBIH BAGUS!

Mengikut kajian daripada University of Texas, makan makanan yang kurang nilai kalorinya mempunyai ciri terapi terutamanya kepada mereka yang mempunyai masalah berkaitan otak seperti Alzheimer's, Parkinson, dan sebagainya.

Sebenarnya eksperimen ni dijalankan ke atas monyet sebab kalau buat kat manusia kira menyalahi etika eksperimen la pulak. Dalam tempoh 15 tahun, monyet yang dikurangkan kalorinya sebanyak 30% setiap hari otak mereka 'menua' dengan lebih lambat, hidup lebih lama, dan tiada penyakit diabetes. Kalau manusia yang setiap hari memakan 2000 kalori (secara purata), maka pemotongan sebanyak 600 kalori adalah perlu

So, bulan puasa ni marilah kita semua makan sekadar perlu je, Di samping menunaikan perintah Allah, kita dapat jugak menjaga kesihatan. Makan yang perlu, dan kurangkan pengambilan kalori.

RUJUKAN:
Gary, L. W. (2012). Eating Fewer Calories May be Therapeutic

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Itu sahaja untuk kali ni. Selamat berbuka! Renung-renungkan dan selamat beramal :D

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran