Apakah Subjek Psikologi Industri?

Adakah dengan menambahkan gaji sahaja dapat meningkatkan produktiviti?

Jawapannya tidak. Dalam kajian psikologi berkaitan pekerjaan, mereka mendapati bahawa duit bukan penentu produktiviti yang terbaik. Kajian ni dilakukan dalam Psikologi Industri dan Organisasi.

Dalam post yang lepas saya mungkin ada menyentuh sedikit tentang Psikologi Industri dan Organisasi atau nama glamernya "IO Psychology" untuk Industrial dan Organizational Psychology. Since pembelajaran saya dalam bidang psikologi ni hampir meliputi semua bidang (tetapi bukan semua topik) dalam psikologi, maka bolehlah saya menceritakan apa yang saya tahu tentang program ni. 

Di peringkat universiti korang boleh belajar IO Psych sebagai satu subjek pilihan ataupun menjadikannya sebagai pengkhususan ijazah korang, bergantung pada minat dan keperluan. Jika korang jenis cinta pada ilmu dan kajian dan berniat nak mengembangkan psikologi di Malaysia supaya naik di mata dunia, maka ambillah ia sebagai subjek tambahan kepada ijazah sains psikologi anda. 

Kalau korang jenis praktikal dan ingin mencari kepuasan menggunakan pengetahuan psikologi dalam konteks pekerjaan, inilah pengkhususan yang korang cari. Lecturer saya (Singapore Chinese) semasa di Victoria University kata "this is your gold mine if you work really hard on it" katanya dalam dialek Kantonis yang kadang-kadang kami komplen sebab tak faham. Belum kira grammar lagi tu.

Well, anyway, apakejadahnya natang bernama IO Psychology ni?

scientific study of human behavior in the workplace and applies psychological theories and principles to organizations
Satu bidang saintifik tentang perlakuan manusia di tempat kerja dan menggunakan pengetahuan dan teori-teori mak nenek psikologi terhadap sesebuah organisasi. Jadi, apa yang membezakan mereka dengan pelajar teori dan eksperimen macam saya?

  1. Tak perlu masuk ke dalam badan sehingga ke bahagian biologi
    sebab biasanya keadaan di tempat kerja tak melibatkan pengetahuan biologi yang kompleks. Cukup dengan tahu waktu kortisol memuncak, atau kesan duduk depan PC melebihi 2 jam, taklah perlu tahu suprachiasmatic nucleus tu apa, tak perlu tahu tentang ADHD, Autism dan perkara berkaitan kepelbagaian manusia (belum mainstream di Malaysia)
  2. IO Psychology is money money money!
    Ini lecturer yang kata tapi menurut beliau lagi, tanggungjawab untung, rugi, dan produktiviti juga berada dalam bahu korang so tanggungjawab berat lah sebab prestasi pekerja berada dalam kuasa korang. Psikologi Umum perlu sambung ke Clinical Psychology atau ke peringkat PhD to make money. Belum pernah dengar ada kerja khusus untuk Psikologi Umum. Tapi knowledge matters, right? Biasanya mereka (IO) ni bekerja dalam bahagian Human Resource sesebuah syarikat (HR). Kawan saya dari UNISEL, sekarang bekerja di HR Shell 
APA YANG SUBJEK PSIKOLOGI INDUSTRI BELAJAR?

Semasa saya mengikuti kursus Industrial dan Organisational Psychology di VUW, ada beberapa perkara yang ditekankan dalam IO Psych. 
  1. Teori dan kajian pakar Business Psych (IO Psych) yang mengeluarkan artikel tentang kajian sendiri. 
  2. Metodologi kajian
    Korang tak suka math? Nampak nombor je terus nak sawan? Maka ini bukan subjek/kursus sesuai untuk korang. Pegi ambik kaunseling. IO memang akan main dengan nombor untuk mengira data dalam kajian. Dalam metodologi korang akan belajar cara buat survey, cara susun ayat survey, jenis survey, cara kira, cara bandingkan data, memahami data, dan menerangkan maksud data
  3. Field trip bro!
    Field trip waklu lah. Hahaha. Masa kitorang buat field study, kami dikehendaki untuk pergi ke syarikat sekitar Wellington dan tebalkan diri mintak pekerja syarikat tu isi survey. Dalam hal ni ada juga beberapa cabaran yang kitorang kena hadapi antaranya ialah kita menyemak, satu lagi ialah data sensitif yang mungkin memburukkan nama syarikat tu. So, keep in mind kalau belajar benda ni perlulah bersedia
  4. Presentation
    Yang ni paling best sebab di sini lah kau boleh yakinkan orang kenapa kajian kau paling power. Kau kena terangkan kenapa kau buat kajian tu? Kajian tu berdasarkan teori dan kajian tokoh yang mana? Apa keputusan data yang dibuat? Kenapa gunakan cara pengiraan data tu? Dan so what kalau kau ada data tu?
Course coordinator saya masa saya belajar dulu ialah seorang berbangsa Jerman yang bernama Ron Fischer. Dia ni watlek watcool je tapi kalau baca kajian dia, memang power selain gaya hidup dia yang selamba dan penuh dengan budaya. Jadi, mungkinlah saya suka subjek IO ni partially sebab course coordinator/lecturer yang cool macam tu. Mungkin

Kalau ada soalan boleh tanya di bawah! 

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran