Kesan Banjir Terhadap Psikologi Kanak-Kanak


Gambar Sinar Harian
Pagi tadi ada orang tanya tentang apa yang perlu dibuat untuk kanak-kanak dalam program sukarelawan untuk membantu mangsa-mangsa banjir. Disebabkan soalan tu ditanya di Twitter, maka tak dapat la nak terangkan semua sebabnya ada had perkataan dan maksudnya takkan sampai. Better tulis di sini sahaja.

Sebelum kita pergi kepada apa yang perlu dibuat untuk memastikan psikologi kanak-kanak ni tak terjejas, kita kena tahu dulu apakah kesannya banjir (atau mana-mana bencana alam ingeneral) terhadap minda kanak-kanak.

Untuk kefahaman yang lebih baik dalam entri kali ni dan sebagai penambah ilmu mungkin anda semua boleh klik pada artikel bertajuk 
Teori Psikologi Keperluan Maslow. Kita tak nafikan yang keperluan asas iaitu makanan masih menjadi keutamaan paling tinggi sebab tanpa makanan, benda lain takkan jalan. So, kalau nak buat aktiviti untuk kanak-kanak seharusnya kita pastikan yang dia berada dalam keadaan sihat walafiat dan tidak mengalami malnutrisi. Sebab bila perut lapar, kita tak rasa selamat, tak boleh belajar, emosi menjadi tak stabil dan sebagainya. Kalau aku, selalu sangat mengamuk kalau lapar. Kalau aku jadi raja, dah ramai tukang masak istana kena pancung.

Anyway, kesan-kesan banjir terhadap psikologi kanak-kanak adalah seperti berikut:

1. Budak-budak akan jadi super clingy (Norris et al., 2012). Nak menempel kat orang dewasa je kerjanya. Ini bukanlah satu benda yang pelik sangat pun sebab bayangkan budak kecil yang belum tahu pun nak letak baju dalam bakul dobi, tiba-tiba diuji dengan air parit sungai yang melimpah ke ladang gandum dan ruang tamu. Tak ke takut budak tu? Ditambah pula dengan suasana sejuk. Mengikut hukum cause and effects, bila kita takut, badan kita akan berasa sejuk dan bila diterbalikkan keadaan tu, kesannya sama juga. Bila kita rasa sejuk, maka amat senang untuk minda kita berasa takut.

2. Post-traumatic Stress Disorder (PTSD) (Garrison et al., 1995). Jangan ingat orang baru balik perang je ada PTSD. Sebenarnya PTSD boleh terjadi kepada sesiapa yang mengalami kejadian yang menakutkan di mana simptom-simptom seperti asyik terbayang perkara yang menakutkan ( stressors), meracau, dan sebagainya.

Point no 2 boleh diabaikan sebab kajian ni daripada journal lama dan efek PTSD amat jarang dilihat pada kanak-kanak, terutamanya kalau berusia 10 tahun ke bawah (National Collaborating Centre for Mental Health (UK) (2005)).

3. Remaja merupakan golongan yang lebih terdedah kepada bahaya stress selepas bencana hilang. (Green et al., 1991). Budak berumur bawah 8 tahun mencatatkan kurang tekanan berbanding mereka yang berusia 8-15 tahun. 

-----
Apa pula cadangan untuk  mengelakkan kesan buruk kepada psikologi kanak-kanak yang diakibatkan banjir?

1. Hilangkan stressor. Dalam kes ni, yang paling utama tentu sekali lah jauhkan kanak-kanak tu daripada banjir. Tapi semua orang pun tahu yang benda ni mustahil dari segi ruang, wang, dan tenaga. Kita ada prioriti dalam pengurusan bencana alam termasuklah pada NGO

2. Gunakan behavioural modification. Banjir dikaitkan dengan musibah dan kecelakaan dalam minda manusia disebabkan pengalaman buruk. Kalau kita selingkan dengan aktiviti yang seronok untuk mangsa banjir, mungkin dapat mengurangkan kesedihan dan tekanan yang wujud semasa bencana dan selepas bencana. Keypoint di sini ialah seronok.
  • Maskot Upin-Ipin kalau boleh. Bebudak kan gila dengan Upin-Ipin ni. Les Copaque bolehlah tambah dalam CSR dia kan?
  • Apa-apa aktiviti yang melibatkan pancaindera yang pelbagai; muzik, warna, pergerakan. Gunakan pengalaman korang sebagai kanak-kanak - apa yang buatkan korang excited? Buat aktiviti dalam kumpulan pun boleh tapi make sure every members korang kenal namanya. Benda basic dalam kerja dengan kanak-kanak ni ialah dapatkan kepercayaan mereka dan 1st step ialah tahu nama. Masa aku kecik dulu sangat sedih kalau cikgu tak tahu nama. Dah la aku comel
Tu je rasanya. Jangan rasa artikel ni macam manual pulak. Buatlah aktiviti dan layan mangsa banjir mengikut kesesuaian. Artikel ni mungkin boleh membantu sebagai panduan asas dan boleh ditambahbaik lagi. Untuk cadangan dan soalan sila letakkan di bahagian komen di bawah. 

--------
RUJUKAN:
Norris, F. H., Friedman, M. J., Watson, P.J., Bryne, C. M., Diaz, E., and Kaniasty, K. (2002). 60 000 Disaster Victim Speak: Part I. An Empirical Review of the Empirical Literature, 1981-2001. Psychiatry, 65(3). 

National Collaborating Centre for Mental Health (UK) (2005). "Post-Traumatic Stress Disorder: The Management of PTSD in Adults and Children in Primary and Secondary Care". NICE Clinical Guidelines, No. 26. Gaskell (Royal College of Psychiatrists)

Garrison CZ, Weinrich MW, Hadin SB, Weinrich S, Lang L. Post-traumatic stress disorder in adolescents after a hurricane. Am J Epidemiol. 1993;138:522–530

Green, B. L., Korol, M., Grace, M. C., et al (1991) Children and disaster: age, gender, and parental effects on PTSD symptoms. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 30, 945 -951

Macam Mana Otak Manusia Salah Tafsir Maklumat? Confirmation Bias

Astaghfirullahalzim lama betul tak update blog. Disebabkan pagi ni macam free, maka saya pun berniat nak kemas isi kandungan dalam laptop dan buang fail-fail lama yang tak digunakan lagi. Banyak betul benda lama yang dijumpai kebanyakannya ialah memori daripada masa belajar di New Zealand 3 tahun lepas. Tiba-tiba mata saya tertancap pada beberapa keping gambar (penjodoh bilangan 'keping' boleh ke guna untuk gambar digital?) yang menunjukkan gambar insan yang berdarah di kepalanya. Berikut ialah gambar tersebut..

Ada lagi satu gambar tapi dibimbangi too much information pulak sebab jelas sangat mukanya

Alkisahnya begini...

Pada suatu malam yang hening, kira-kira jam 2 pagi kalau tak silap, maka terlihatlah beberapa orang pelajar sedang sibuk menelaah pelajaran di Cotton Building, Victoria University of Wellington. Ada pun keadaan ketika itu adalah sangat sejuk kerana New Zealand sedang mengalami musim luruh (bulan Mei). Suasana hening membingitkan telinga diselangi dengan bunyi jari-jemari ketak-ketuk menaip menggunakan papan kekunci komputer kepunyaan kampus untuk bermain Twitter. lel. Ada 3 orang dalam makmal tersebut dan kesemuanya merupakan ahli rumah. 

Tiba-tiba telefon rakan yang bernama "AF" berbunyi tapi beliau tak sempat mengangkatnya. Mungkin disebabkan telefonnya diletakkan dalam nada senyap. Sejurus kemudian, telefon si "A" pula berbunyi dan beliau pun mengangkatnya

"Ha, 'Z', kenapa ni?" tanya si "A"
"Korang balik sekarang boleh tak?" balas si "Z" di hujung talian
"Kitorang banyak kerja la nak balik rumah. Sejam lagi boleh?"
"Urgent weh. Aku rasa rumah kita kena rompak la" 
"Ok ok kitorang balik sekarang jugak!" ujar kami bertiga melalui loudspeaker.

Maka dalam kegelapan malam dengan hujan yang renyai-renyai tu, kami bertiga pun meredah semak samun dan bukit yang licin untuk sampai ke rumah dengan pantas. Macam mana kalau laptop hilang? Xbox hilang? Rockband hilang? TV hilang? Sia-sia bekerja sambilan setahun lebih di negara orang.

"Z! Z! Mana kau woi??" jerit kami setibanya di rumah atas bukit tu
"Aku kat pintu toilet ni" kedengaran suaranya seolah-olah merintih. Ibarat seorang freshman yang memerlukan perhatian senpainya. Maka terlihatlah oleh kami seorang lelaki berusia 22 tahun yang berdarah di kepalanya. Terjelepuk di pintu tandas, bukan pintu syurga, ialah seorang lelaki yang berketinggian hampir 180cm, dengan bentuk badan yang melayakkan beliau bertanding dalam pertandingan sumo. Darah pekat mengalir perlahan daripada dahinya dan terdapat beberapa titis kelihatan di atas lantai yang dilihat bermula daripada dalam tandas.

Selesai mengangkat beliau supaya dapat berdikari (berdiri atas kaki sendiri. lel), dia pun berjaya mengumpul kekuatan untuk membasuh kesan darah di kepalanya. Kalau tak pasal darah tu, mungkin kami dah suruh dia basuh baju kami yang dah lama berlonggok tu sekali. Tapi atas dasar kasihan dan setiakawan maka kami gantikan kerja tu dengan soalan 

"Apa jadik weh?" 
"Aku tak tau. Aku sedar-sedar je kepala aku berdarah, cermin tingkap tandas pecah"
"Apa kau buat sebelum tu?"
"Aku nak ke tandas. Masa tu la aku rasa aku kena serang"

Maka sebagai ketua rumah yang buat-buat rajin dan saksama aku pun pergi memeriksa keadaan tandas. Betullah seperti yang dikata, tingkap rumah memang perlu disuntik dana kos pembaikian. Kalau dapat suntik semangat je kan bagus.

Aku mencapai telefon dan menelefon 111 iaitu nombor kecemasan New Zealand.
"Emergency Hotline. How can we help you?" kata makwe yang aku tak pasti cun ke tak tapi suara dia sedikit garau maka aku andaikan dia ada badan sebesar pemain ragbi. Makwe New Zealand memang ramai berbadan sasa sampaikan kadang-kadang kami orang Asia berasa tercalar egonya. Sungguh inferior complex
"Yes, I would like to report a possible robbery case here.."

******
Selepas hanya 10 minit, pintu rumah kami diketuk dua pegawai polis yang amatlah tinggi susuk badannya umpana Menarai Dubai diiringi seorang paramedik dan kami pun terpaksa menerangkan kembali apa yang terjadi. Polis pun pergi memeriksa bahagian tandas dan menyiasat. Walaupun rasa terkejut dengan kejadian tu, tapi rasa excited pun ada sikit sebab rasa macam Gerak Khas.

"I don't think that this is a burglary/robbery case" kata pegawai wanita tu.
"What? But the window's broken and my friend's bleeding there in the head"
"Yes, those are true but if the burglar got into your house from the outside, there would be glasses all over the toilet floor. But there isn't so he can't be getting in from that spot. Besides, the difference in ground height makes it impossible for someone to break in without any leverage. Third, the hole made through the window is too small for anyone to reach in"

Penjelasan yang diberi polis tu memang masuk akal tapi untuk kepastian aku mintak aje diorang check kat belakang. Bila diorang balik, keputusannya masih sama iaitu tiada kes yang berlaku. Tambahan pulak bahagian semak tu takde kesan orang lalu

So macam mana agaknya member aku tak sedarkan diri dan kepalanya berdarah? Siapa pukul dia? Hantu raya? Orang minyak? Pontianak? Pontiapak?

Tiba-tiba paramedik pun bersuara dan mengatakan yang member aku pengsan sebab kurang darah mungkin terlampau penat. Jadi, dia 'black out' dalam tandas dan masa dia jatuh kepalanya terhantuk di tingkap tandas, menyebabkan kepalanya berdarah macam tu. Lagipun, luka di kepala dia disebabkan berat badan sendiri dan bukannya blunt object trauma.

Disebabkan sedikit malu, maka kami pun halau diorang balik dengan cara sopan dan gelakkan diri masing-masing sehingga pagi = 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Okay, kalau korang dah baca cerita kat atas tadi, mungkin korang boleh perhatikan bagaimana otak manusia boleh mentafsirkan maklumat yang salah dan kesalahan tu pula boleh berjangkit-jangkit sampai ke beberapa orang yang lain.

1. Kejadian bermula apabila masing-masing terkejut dan berasa confuse, Ini ialah kunci utama untuk mana-mana kesalahfahaman berlaku. Mesti ada melibatkan emosi (Western et al., 2006) . Perasaan marah, keliru, dan sedih antara emosi yang menyebabkan kita salah tafsir maklumat dalam hampir setiap keadaan. Sebab tu lah kita digalakkan untuk bertenang sebelum membuat keputusan tapi semua orang pun tahu benda tu susah, kan?

2. Dalam keadaan keliru, kita akan mencari sebab-musabab yang sesuai dengan cerita asal kita. Masa "Z' telefon, dia dah kata yang dia kena rompak. Maka kami pun hanya melihat dan memproses maklumat yang kami lihat di rumah sebagai bukti seolah-olah memang ada rompakan berlaku. Fenomena ini dipanggil sebagai "Confirmation Bias" di mana apa-apa yang kita nampak, kita rasa pendapat kita tu sajelah yang betul

"Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart believers" - Michael Shermer
3. Manusia juga ada satu habit yang dipanggil sebagai "preference for early information" di mana benda yang kita nampak mula-mula tu lah yang akan membentuk pemahaman kita terhadap sesuatu dan maklumat yang muncul kemudian akan mempunyai kesan yang kurang (Ross et al., 1975). Contoh favourite saya ialah apabila terdapat tuduhan 50,000 rakyat bangladesh diterbangkan ke Malaysia untuk mengundi Barisan Nasional, di mana tuduhan tersebut berjaya meletakkan impresi buruk terhadap kerajaan. Walau banyak mana pun informasi benar untuk menukarkan keadaan tersebut, ia masih tak berjaya malahsehingga ke hari ini masih ada orang percaya kejadian tu betul-betul terjadi walaupun Anwar Ibrahim sendiri kata tiada (padahal dia yang mulakan). Kes yang sama berlaku untuk kejadian blackout walaupun Lim Kit Siang dah kata tiada blackout yang terjadi. 

4. Selain tu, dalam kes kami terdapat juga bukti "illusionary association/correlation" di mana kami telah membuat perkaitan yang tak wujud antara 2 'bukti' yang kami ihat. Kepala member berdarah, dan cermin yang pecah membuatkan kami berasa yang memang ada rompakan berlaku. Padahal takde.

So moralnya cerita ni. Bagus untuk kita peka dengan keadaan sekeliling dan membaca berita tapi kita kena berhati-hati agar otak manusia yang penuh dengan kecenderungan untuk salah faham ni tidak menjadi terlampau senang untuk membuatkan kita bergaduh antara satu sama lain.

------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------
RUJUKAN:
Westen, Drew; Blagov, Pavel S.; Harenski, Keith; Kilts, Clint; Hamann, Stephan (2006), "Neural Bases of Motivated Reasoning: An fMRI Study of Emotional Constraints on Partisan Political Judgment in the 2004 U.S. Presidential Election", Journal of Cognitive Neuroscience (Massachusetts Institute of Technology) 18 (11): 1947–1958

Ross, Lee; Lepper, Mark R.; Hubbard, Michael (1975), "Perseverance in self-perception and social perception: Biased attributional processes in the debriefing paradigm", Journal of Personality and Social Psychology (American Psychological Association) 32 (5): 880–892

Redelmeir, D. A.; Tversky, Amos (1996), "On the belief that arthritis pain is related to the weather", Proceedings of the National Academy of Sciences 93 (7): 2895–2896,doi:10.1073/pnas.93.7.2895 

p/s: Our deepest condolences to mangsa banjir di seluruh negara. Semoga usaha-usaha untuk menyalurkan bantuan dapat mengurangkan beban anda semua

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran