3 Mitos Psikologi Tentang Otak

Pengetahuan merupakan sesuatu yang sangat penting dalam kehidupan ni. Dalam pada kita mengejar ilmu yang senang diperolehi terutamanya di zaman ini, kita terlupa bahawa ilmu itu sering berubah-ubah demi penambahbaikan dan tak kurang juga yang ditokok-tambah untuk menjadi penyedap cerita. Untuk post kali ini, kami akan menceritakan tentang mitos-mitos tentang otak dari sudut psikologi yang sering diceritakan tetapi sebenarnya adalah salah mengikut kajian dan fakta.


1. MANUSIA HANYA MENGGUNAKAN 10% DARIPADA KEUPAYAAN OTAK KITA
Apa kau ingat kau Professor Charles Xavier dalam professor X ke? Kenyataan macam ni senang sangat nak jumpa di Facebook, akaun Twitter acah-acah motivasi, dan juga Whatsapp copy group sebelah yang konon-kononnya Elbert Einstein yang cakap benda tu (sebenarnya memang dia cakap tapi cuma untuk berlagak yang otak dia tu lagi pandai) . Lebih ramai lagi yang percaya apabila movie "Limitless" lakonan Bradley Cooper ditayangkan.

Otak merupakan organ badan manusia yang membentuk 3% daripada keseluruhan jisim badan, tetapi menggunakan 20% daripada tenaga keseluruhan badan kita. Sedangkan semasa tidur pun otak kita masih berfungsi dan 'hidup', apatah lagi semasa menjawab soalan matematik

2. ADA MANUSIA OTAK KANAN, ADA MANUSIA OTAK KIRI
Ini mungkin akan menyebabkan ramai orang terkejut termasuklah penulis-penulis buku teks, pakar motivasi, acah-acah motivasi, dan juga guru-guru di sekolah. Sebenarnya tiada sebarang bukti yang mengesahkan bahawa otak sebelah kanan mengawal sifat kesenian, dan otak kiri mengawal sifat analitikal. Semua tu bullshit sahaja.

Salah satu kajian yang menidakkan dakwaan tidak berasas ni ialah Heinze et al. (1994) dalam artikel yang menunjukkan bahawa untuk pemprosesan visual sahaja, beberapa bahagian otak yang berlainan diaktifkan. Kesimpulannya, nak mengira guna otak kanan dan kiri, nak melukis pun menggunakan otak kanan dan kiri

3. KALAU NAK BELAJAR BAHASA INGGERIS, KENA KUASAI BAHASA MELAYU DULU
Ada dakwaan yang mengatakan jika nak belajar bahasa kedua, maka seseorang tu perlu menguasai bahasa pertamanya dulu. Mungkin secara logiknya perkara ini agak berasas kerana seseorang tu perlu translate perkataan yang ingin dicakapkan kepada bahasa kedua. Betul?

Salah!

Yang sebenarnya, otak manusia mempunyai fleksibiliti yang hebat. Seorang kanak-kanak yang mempelajari dua bahasa serentak sebenarnya dapat mempelajari pengetahuan bahasa yang lebih banyak berbanding yang tidak belajar serentak. In fact, pada tahun 1987 zaman tok kadok dulu, kajian awal Virginia P. Collier menunjukkan kanak-kanak seawal 4 tahun paling bagus apabila belahar bahasa kedua. Sekarang ni semakin banyak kajian yang latest yang mengatakan bahawa bahasa kedua elok diajar dan dituturkan secara aktif sebelum bayi berumur 6 bulan

Kami harapkan post ni memberikan manfaat dan supaya anda dapat perbetulkan pengetahuan psikologi yang salah

0 KOMEN DISINI:

Catat Ulasan

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran