Layak Ke Keputusan SPM Saya Untuk Ijazah Psikologi?

Soalan yang bersepah dalam email kami yang kadang-kadang terlepas pandang untuk dijawab kembali ialah tentang pelajar lepasan SPM yang ingin melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda dalam bidang psikologi. Dalam artikel kali ini, kami akan menjawab soalan ni mengikut pengetahuan pihak kami


1 .Jadi, adakah keputusan Biologi C melayakkan kamu ke ijazah sarjana muda psikologi?
Jawapannya tidak.

2. Adakah keputusan Biologi A+++++ melayakkan kamu ke ijazah sarjana muda psikologi?
Jawapannya masih tidak.

Antara perkara yang pelajar lepasan ataupun calon SPM selalu keliru ialah perjalanan kehidupan akademik mereka selepas SPM. Dont beat yourself too hard because I too,was one of you. Ditambah pula dengan kesusahan kami untuk mendapatkan akses maklumat

3. Mengapa kami katakan tidak? Sebenarnya setahu kami, tidak ada lagi mana-mana program ijazah yang membenarkan pemohon untuk menggunakan keputusan SPM terus untuk memasuki program ijazah sarjana muda, dan sudah tentu sekali ijazah psikologi pun menggunakan undang-undang yang sama.

4. Selepas SPM, adik-adik semua bolehlah memilih sama ada memasuki program matrikulasi, asasi di IPT, program A-level/persediaan, diploma, dan juga STPM. Daripada keputusan pilihan-pilihan inilah yang akan menentukan sama ada adik layak memasuki program ijazah sarjana muda psikologi. Rujuk petikan di bawah

Matrikulasi
Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
Kurang praktikal (Contra)
Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation
Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk d (untuk artikel penuh sila ke http://theotherkhairul.blogspot.com/2011/03/lepasan-spm-pilih-course-apa-untuk.html

5. Untuk masuk ke program ijazah sarjana muda psikologi, apa laluan yang perlu diambil? Senang cerita, kau ambik la science-related field. Asasi sains, diploma sains, science stream masa STPM dan juga jurusan sains hayat masa matrikulasi.

6. Ini hanya untuk memudahkan urusan kau masa belajar nanti (sebab ijazah sarjana muda psikologi ni ada yang sains hardcore punya main biologi dan statistik dan sedikit kimia;) dan meningkatkan kebarangkalian untuk kau diterima masuk ke jurusan tersebut.

7. Banyak universiti yang menerima non-science students sebagai pelajar psikologi tetapi pokok pangkalnya, kalau korang berada di tempat pegawai UPU (untuk IPTA sahaja) , korang pilih pelajar akaun CGPA 2.75 ke ataupun pelajar sains CGPA 3.60 untuk masuk jurusan psikologi? Exactlayyy

8. Untuk senarai universiti yang menawarkan bidang psikologi, rujuk post ini "Halatuju Psikologi Selepas SPM" http://www.arcx13.com/2013/12/halatuju-psikologi-selepas-spm.html

9. Adakah keputusan C sains, biologi, kimia, hatta sejarah sekalipun tidak mempengaruhi keputusan masuk psikologi. Sebab biasanya tiada laluan dari SPM ke Ijazah kan?

Jawapannya tidak. Keputusan tu akan tentukan anda masuk aliran apa selepas SPM nanti dan seterusnya berbalik kepada point no 5 dan 6.


Harap dapat membantu sedikit sebanyak. Sekian, komen dan maklumbalas amatlah dihargai.

0 KOMEN DISINI:

Catat Ulasan

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran