Memaparkan catatan dengan label Abnormal Psychology. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Abnormal Psychology. Papar semua catatan
Beberapa hari lepas, sekali lagi kami guru-guru dan pembantu di sekolah membincangkan soal kebajikan pelajar (walaupun secara tidak formal) tentang pelajar-pelajar tertentu yang tidak diketahui diagnosisnya. Untuk makluman pembaca semua, pelajar di pendidikan khas perlu mendapatkan kad OKU sebelum boleh diterima masuk ke dalam program pendidikan khas di sekolah-sekolah kerajaan yang menawarkan program tersebut dan dalam kandungan kadnya ada dilaporkan sama ada pelajar tersebut:
  • LD = Learning Disabilities , masalah pembelajaran
  • DE = Deaf, pekak
setidak-tidaknya inilah senario di tempat saya berkhidmat. Ada juga kategori lain yang akan dibincangkan dalam artikel di lain hari tetapi apa yang anda kena tahu ialah individu LD merangkumi mereka yang bermasalah autisme, ADHD, selective mutism (tahun ni ada seorang pelajar), Down Syndrome, dan lain-lain gangguan dalam DSM yang boleh mengganggu kefungsian hidup seseorang dan seterusnya menghalang individu tersebut daripada belajar secara normal dalam bilik darjah.

Dalam fail maklumat pelajar ini, ada terkandung surat pendaftaran dan pengesahan daripada pegawai perubatan bahawa pelajar tersebut telah didiagnosis sebagai sekian-sekian. Mungkin ada diperincikan tetapi fail saya yang tidak lengkap tetapi dalam fail pelajar, hanya dinyatakan pelajar tersebut berkategori LD tanpa ada spesifikasi sama ada autism, ADHD, dan sebagainya. 

Masa sebab itulah, dalam artikel kali ini, saya menulis tentang seorang pelajar yang tidak diektahui diagnosisnya. Jika pembaca masih ingat dalam artikel terdahulu bertajuk "Special Education Kids Whom I See Everyday", saya ada menceritakan tentang seorang pelajar yang apabila bulan mengambang, dia akan marah-marah pada semua orang. Marah, kena maki, ditunjuk jari tengah, dibaling batu dan diugut macam-macam adalah antara perkara yang dilakukannya.

Untuk menjaga privasi pelanggan, pelajar tersebut akan diberi nama N

Baru sahaja Jumaat yang lepas semasa kami menjalankan aktiviti di pusat sumber, N seorang sahaja yang duduk di luar sambil bercakap sorang-sorang. Baru sahaja keluar dari pintu, saya dibaling dengan seketul batu. Insiden ini lalu dibawa sebagai perbincangan ke dalam bilik guru sebagai perbincangan profesionalisme untuk kebaikan pelajar. Bukan untuk mengumpat ya

Jadi disebabkan sebelum ni kami memang diberitahu yang N memang akan buat perangai naik hantu dia apabila bulang mengambang jadi perbualan seperti yang berikut telah berlaku. Perbualan ini asalnya dalam dialek Sabah tapi telah diubahsuai untuk kesesuaian pembaca
A: Sekarang ni bulan tengah mengambang ke Z?
Z: Rasanya bukan. Kenapa kau tanya?
A: Sebab si N tu lah dia buat hal lagi. Baling batu tadi. Besar-besar pulak tu. Memang iya ke dia tu bila bulan mengambang je dia buat hal?
Z: Ye la tu orang cakap dia memang ada masalah kalau bulan mengambang. Mummy (bukan mak kandung, tapi penjaga) dia pun cakap macam tu.
A: Lah aku ingatkan korang main-main je cakap bulan mengambang. Ingatkan korang maksudkan dia datang bulan. Kebetulan memang dia tengah datang bulan tu kan
Alkisahnya, betulkah ada penyakit yang membuatkan sesetengah orang menjadi gila ketika bulan mengambang ni? Nampaknya macam ramai yang mendukung fahaman tersebut? Soalan yang sama juga ditanyakan di page Facebook Blog Psikologi. - Benarkah penyakit atau terma yang lebih sesuai, Gangguan Gila Semasa Bulan Mengambang ni wujud?

LITERATUR

Gangguan Semasa Bulan Mengambang dalam literatur-literatur yang terdapat di Google, juga dikenali sebagai "Lunar Effect" di mana keadaan bulan mengambang tu sendiri dipercayai mengubah kelakuan manusia. Ada yang mengatakan bahawa sinar yang datang daripada bulan tu yang memberi kesan kepada kulit manusia, mengganggu tidur lalu menyebabkan manusia mudah naik darah, dan sebagainya.

Tetapi, ingatlah. Walaupun sesuatu perkara tersebut ada muncul dalam hasil carian Google, tak bermaksud ia memang betul wujud. Kita juga ada baca tentang unicorn di internet tetapi tidak bermakna ia wujud

Pada zaman dulu memang ya perkara ini ada disebut seolah-olah seperti satu fenomena yang benar-benar terjadi. Teringat pula masa belajar Abnormal Psychology di universiti dulu pun pensyarah ada sentuh isu ini di mana Lunar Effect adalah sesuatu yang tidak logik dan tidak mempunyai asas saintifik mahupun statistik 

Sebenarnya, kes ini telah lama dibuat kajian ke atasnya. Sebuah kajian daripada Lieber dan Sherin (1972) telah memplot graf insiden kejadian kes bunuh dengan pergerakan fasa bulan di sebuah kawasan di Ohio, Amerika Syarikat. Dalam kajian tersebut, mereka menyimpulkan bahawa mungkin  Lunar Effect ni memang betul-betul wujud disebabkan berlakunya peningkatan signifikan dari segi statistik kes pembunuhan selepas berlakunya kejadian bulan mengambang. Dalam kajian yang sama, mereka juga menyimpulkan bahawa tidak ada kaitan langsung antara kedudukan bulan di daerah itu dengan bilangan kes membunuh.

KAJIAN BARU

Tiada yang pasti dalam dunia kajian terutamanya dalam psikologi. Terlampau panjang untuk diolah di sini dan mungkin akan diceritakan dalam topik lain. Disebabkan berlakunya banyak percanggahan pendapat, sebuah kajian dibuat pula oleh Owen, Tarantello, Jones, dan Tennant (1998). Dalam kajian yang lebih terperinci ini, semua fasa bulan direkodkan, dan definisi keganasan yang digunakan pun diperhalusi lagi supaya tiada masalah dengan data dan rekod. 

Kajian tersebut mendapati bahawa tiada kaitan antara pergerakan fasa bulan dengan peningkatan keganasan. 

KAITAN DENGAN PARASIT SEMASA BULAN MENGAMBANG
Ada yang berpendapat bahawa mungkin juga fenomena ini adalah disebabkan oleh kewujudan ulat atau parasit tertentu yang mengawal secara halus tindak tanduk ketika bulan mengambang. Ini adalah tidak benar sama sekali dan satu dakwaan yang tidak berasas. Selalunya hujah ini digunakan oleh penjual produk yang bukan sahaja menjual ubat-ubatan yang diragui, malah juga menjual nama agama demi memperdayakan pelanggan serta melariskan perniagaan

STATISTIK

Satu perkara yang anda perlu tahu tentang statstik yang digunakan ialah walaupun keputusan kaitan antara fasa bulan dengan kes bunuh adalah tidak signifikan, contohnya dalam 30 orang, hanya 7 yang membunuh ketika bulan mengambang, tetapi masih juga ada yang membunuh ketika itu. Mengapa?

Para saintis dan pengkaji berpendapat bahawa ini mungkin sekali disebabkan oleh Confirmation Bias dan Self-Fulfilling Prophecy. Sila klik untuk baca artikel tentang ini.

PENUTUP

Sebenarnya saya sendiri tak pasti apakah masalah yang dihadapi oleh Pelajar N. Bukan untuk melabel, tetapi jika kita tahu apa yang dihadapinya, maka terapi-terapi tertentu yang khusus bolehlah digunapakai untuk menangani masalahnya. Sekadar "ada masalah mental" bukanlah satu keputusan yang boleh memuaskan hati saya

Ada sesiapa yang mahu lontarkan pendapat di sini?

RUJUKAN:

Lieber, A. L. & Sherin, C. R. (1972). Homicides and the lunar cycle: Toward a theory of lunar influence on human emotional disturbance. American Journal of Pychiatry, 129 (1), 69-74

Owen, C., Tarantello, C., Jones, M., & Tennant, C. (1998). Lunar cycles and violent behaviour. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, 32, 496-499.
Berikut adalah 10 Mitos Tentang Penyakit Mental (10 Myths About Mental Illness) yang anda semua patut tahu. Sama seperti bidang perubatan, penyakit mental juga ada mitos yang ramai orang sebarkan tanpa bertanyakan kepada yang ahli. Maka, mari kita tengok apakah mitos-mitos tersebut



MITOS 1: Penyakit mental tidak dialami oleh kanak-kanak
FAKTA SEBENAR


Majoriti penyakit mental yang dialami pada peringkat dewasa bermula pada zaman kanak-kanak / remaja. Dan majoriti belia yang menerima bantuan / rawatan berjaya berkembang dengan baik.

Majority of adult mental illness begins during childhood or adolescence. Most of youth who receive help improve significantly with treatment.

多数精神病起源自孩童或青少年时期。大部分接受治疗的病患,病情将会得到显著的改善。



MITOS 2: IBU BAPA PUNYA DOSA, ANAK DAPAT PENYAKIT MENTAL
FAKTA SEBENAR:

Penyakit mental di dalam kanak-kanak adalah disebabkan biologi, persekitaran, atau kedua-duanya sekali. Ia juga boleh disebabkan oleh faktor genetic dan ketidakseimbangan bahan kimia dalam badan atau kesan pengambilan dadah atau alkohol semasa hamil. Sebab lain ialah akibat penderaan, kanak-kanak yang terabai serta insiden yang menyebabkan mereka sangat tertekan.

Mental health disorders in children are caused by biology, environment, or a combination of both. They can be caused by genetics or biological factors such as a chemical imbalance or prenatal exposure to alcohol or drugs. They can also be the result of abusive or neglectful treatment or stressful events.

孩童的精神病是生理,环境因素所造成。其他的原因包刮基因遗传、脑部化学物质不平衡、产前吸取毒品以及酒、受家人虐待或忽略以及生活压力。


MITOS 3: PESAKIT MENTAL ADALAH BAHAYA
FAKTA SEBENAR:

Majoriti mereka yang mengidap penyakit mental adalah dari kes kemurungan dan kegelisahan. Mereka hidup seperti biasa, tetapi perasaan dan tingkah laku negatif mengganggu aktiviti seharian mereka.

Most people who have a mental illness struggle with depression and anxiety. They have normal lives, but their feelings and behaviours negatively affect their day-to-day activities.

大部分精神病患所患有的是忧郁症和焦虑症。他们可以如常生活。但是,他们负面的情感和行为影响了他们的日常生活


MITOS 4:  SEMUA PESAKIT MENTAL GANAS TAHAP PEMBUUH EBRSIRI
FAKTA SEBENAR:

Kajian menunjukkan bahawa hanya sedikit sahaja peratusan keganasan di dalam masyarakat yang disebabkan oleh pesakit mental.

Malangnya, media sering menggambarkan bahawa pesakit mental adalah pembunuh misteri.

Bahkan, pesakit mental adalah golongan yang kerap menjadi mangsa kepada keganasan.

Very little violence in society is caused by people who are mentally ill. Unfortunately, popular movies often portrays mentally ill people as dangerous. People with a major mental illness are more likely to be victims of violence than perpetrators.

研究发现只有小部分的暴力是精神病患所为。不幸的是,媒体时常把他们形容成危险人物。其实,精神病患时常是暴力事件中的受害者。


MITOS 5: KEMURUNGAN (DEPRESSION) ADALAH SEBAB LEMAH SEMANGAT
FAKTA SEBENAR:

Kajian menunjukkan bahawa kemurungan tidak ada kaitan dengan lemah atau malas. Ia disebabkan oleh ketidakseimbangan bahan kimia dan otak. Terapi dan ubat anti-depresi mampu membantu pesakit untuk sembuh.

Research shows that depression has nothing to do with being lazy or weak. It results from changes in brain chemistry or brain function. Therapy and/or medication help people to recover.

研究显示忧郁症不是因为个人的软弱或惰性。它是由于脑部化学物质及功能产生变化而引起的疾病。心理治疗和抗忧郁的药物可以帮助病患康复。



MITOS 6: PENAGIH DADAH TAK NAK BERUBAH
FAKTA SEBENAR:

Ketagihan merangkumi asbab yang agak kompleks.

Ia berkaitan dengan genetik, persekitaran, dan ada kalanya penagih mempunyai penyakit mental yang lain seperti kemurungan.

Apabila seseorang yang mengidap ketagihan beserta faktor-faktor yang disebutkan, ketagihan bukanlah sesuatu yang mudah untuk dihentikan.

Addictions involve complex factors including genetics the environment, and sometimes other underlying psychiatric conditions such as depression. When people who become addicted have these underlying vulnerabilities it's harder for them to simply kick the habit.

成瘾有着复杂的因素,其中包刮:基因、环境和潜在的精神病譬如忧郁症。因以上所素,上瘾者难以戒掉毒瘾。





MITOS 7: ECT TU KEJAM!

FAKTA SEBENAR: 


ECT dilakukan dibawah pengaruh ubat bius, dan pesakit dalam keadaan tidak sedar semasa melakukan ECT.

ECT adalah salah satu rawatan yang cukup berkesan dalam merawat kebanyakan penyakit mental yang tidak berkesan dengan ubat yang diberi.

ECT is one of the most effective treatments for people whose depression is so severe that antidepressant medications just don't do the job and who are debilitated by the depression.

电疗法对那些服食了药物但病情却没有得到改善的严重忧郁症病患起着非常显著的疗效。








MITOS 8: PESAKIT MENTAL NI DUNGU


FAKTA SEBENAR:



Tahap intelektual seseorang tidak ada kaitan dengan penyakit mental.

Bahkan, kadangkala kebanyakan pesakit mental mempunyai tahap intelektual dan kreativiti yang sangat tinggi.

Intelligence has nothing to do with mental illnesses or brain disorders.

On one hand, many people with mental disorders are brilliant, creative, productive people.

On the other hand, some people with mental disorders are not brilliant or creative. Certain mental illnesses may make it difficult for people to remember facts or get along with other people, making it seem like they are cognitively challenged.

Overall, the level of intelligence among people with mental illness likely parallels the patterns seen in any healthy population.

智力和精神病或脑功能障碍没有直接关系。并且,精神病患可以是聪明、有创意性及有生产能力的一群。总的来说,精神病患的智商与普罗民众的智商无异








MITOS 9: PESAKIT MENTAL TAK BOLEH BEKERJA!
FAKTA SEBENAR:

Apabila dalam keadaan stabil, pesakit mental mampu berfungsi dengan baik di tempat kerja.

Sebenarnya, apabila pesakit mental tidak dibenarkan bekerja, mereka akan rasa terasing, seterusnya meningkatkan lagi rasa tertekan dengan hidup, sekali gus menyebabkan mereka lebih sukar untuk sembuh daripada penyakitnya.

People with mental illness can and do function well in the workplace.

They are unlikely to miss any more workdays because of their condition than people with a chronic physical condition such as diabetes or heart disease.

The real problem is the prejudice against hiring people with mental illness. The resulting unemployment leaves them isolated, a situation that can add to their stress, and make it more difficult to recover from the illness

精神病患可以在职场上正常运作因为不见得他们会比起其他患有譬如糖尿病及心脏病的员工拿更多的假期。其实,真正的问题在于社会对精神病患的歧视,不愿聘请他们,以致加重他们的生活压力,并造成他们更难康复。


MITOS 10: PENYAKIT MENTAL ADALAH FOREVER AND EVER
FAKTA SEBENAR:

Dengan perkembangan zaman, kajian demi kajian dibuat, rawatan yang ada didapati BERKESAN!

Rawatan yang diberikan telah mengubah banyak hidup manusia yang ada di muka bumi.

Tidak percaya?

Bolehlah bertanya pengalaman mereka yang pernah mendapat rawatan dan kini mampu hidup dengan bahagia.

TREATMENT WORKS! Treatments for mental illnesses are more numerous and more sophisticated than ever and researchers continue to discover new treatments. Because of these advances, many people can and do recover from mental illness.

精神病的治疗是有效的!现今的治疗更加繁多、更加优越。学者也不停的发现新的治疗方法。就因为这些发展、进步,许多病患可以康复。

------
Diharap dengan info yang diberikan ini, kita sama-sama dapat memahami MI dengan lebih menyeluruh dan tidak bersandarkan mitos. Terima kasih kepada MYYINSIGHTS atas keizinan yang diberikan untuk menggunakan material mereka.
Astaga berapa ramai lah yang tanya soalan ni tapi baru kali ni nak jelaskan haha. Untuk post yang pertama tahun ni (walhal dah bulan 2. Pemalas punya admin) maka kami terasa bertanggungjawab untuk memberikan penjelasan kepada permasalahan ini. Jangan katakan pelajar lepasan SPM yang baru mahu memilih jalan kerjaya, yang dah belajar dalam ijazah sarjana muda dalam psikologi pun belum tentu dapat jelaskan dengan baik perbezaan antara ketiga-tiga profession ini. Maka di akhir artikel ni, pembaca aan tahu perbezaan psikologis vs psikiatris vs psikologis klinikal. Pengetahuan ini amat penting untuk pelajar, ibu bapa, dan guru-guru untuk menyampaikan maklumat yang benar

Teka-teki: Saya seorang doktor, boleh berikan diagnosis, dan boleh memberikan preskripsi ubat. Dalam konteks profesion psikologi, siapakah saya? Sila jawab di bahagian komen selepas membaca artikel ini P

Kalau teka-teki di atas agak susah untuk dijawab marilah kita berkenalan dengan profesion yang tiga ini ter
--------------------------------------
#1. PSIKOLOGIS/AHLI PSIKOLOGI
--------------------------------------
Secara mudahnya, seorang psikologis ialah seorang manusia yang mempunyai pengetahuan yang meluas dalam bidang psikologi. Buku teks psikologi, menggunakan pengetahuan daripada artikel dan journal yang ditulis oleh mereka ini. Contoh psikologis yang terkenal ialah seperti B.F Skinner, James Watson, Brofenbrenner, dan sebagainya kerana tanpa mereka-mereka ini yang pelopor kepada psikologi asas moden, tiadalah penemuan baru yang akan dibuat. Dalam kata lain, kalau dalam bidang kimia kita ada ahli kimia, maka dalam psikologi kita ada psikologis/ahli psikologi.

Walau bagaimanapun, bukanlah semua orang mampu mendapat gelaran psikologis ini. Seorang pelajar dalam bidang psikologi yang menulis artikel dan berjaya menerbitkannya dalam jurnal antarabangsa belum lagi boleh dipanggil sebagai psikologis kerana untuk bergelar sebagai psikologis, gelaran tersebut mestilah berdaftar dan berlesen terutamanya di luar negara. Mereka ini juga memegang kelulusan Doktor Falsafah (PhD) [sesetengahnya hanya memerlukan Masters Degree dan paling cikai, ijazah sarjana muda] dalam psikologi dan kerjanya adalah untuk membantu menjadikan kehidupan lebih baik. Selain daripada Masters atau PhD, untuk menjadi seorang Psikologis Berdaftar, seseorang itu perlu menjalani latihan klinikal berpantau selama 2 tahun

Antara kerja psikologis ialah:
  • Menjalankan sesi terapi berkumpulan ataupun secara individu untu orang dewasa, kanak-kanak, keluarga tentang masalah seperti depresi, anzieti, dan masalah dadah
  • Bekerja di sekolah untuk membantu pembelajaran murid-murid. Di Malaysia, servis ini disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas, terutamanya. 
  • Menjadi pakar rujuk khas tentang psikologi terutamanya prosiding mahkamah yang memerlukan kepakaran tersebut
Kesimpulannya, psikologis ialah seorang pakcik yang power dalam pengetahuan psikologi dengan begitu mendalam sekali.

-------------------------------------------
#2. PSIKOLOGIS KLINIKAL
-------------------------------------------
Untuk psikologis klinikal, mereka ini ialah mereka yang ada kelulusan sama dengan seorang psikologis, ditambah lagi dengan 2 tahun program Masters dalam latihan klinikal yang dikendalikan oleh universiti yang bertauliah. Setelah siap Masters, mereka perlu lagi menjalani program pemantauan klinikal selama 2 tahun dan perlu menjalani pengajian tambahan setiap tahun. Untuk psikologis klinikal, ada yang dapat title "Doktor" dan mereka ini ada PhD dalam psikologi ataupun Ijazah Kedoktoran Psikologi Klinikal (Psy. D)

Sebagai seorang psikologis klinikal, anda tidak boleh memberikan preskripsi ubat sebab hangpa secara natijahnya bukan doktor perubatan! Di beberapa tempat di seluruh dunia, profesion ini mempunyai kebenaran untuk memberikan preskripsi ubat-ubatan tertentu sahaja.

So far kita dah kenalpasti kerjaya psikologis klinikal dengan psikologis tak ada beza kan? Sebenarnya psikiatris tugasnya lebih kepada individu yang mengalami gangguan teruk seperti masalah mental manakala psikologis pula membantu masalah yang kurang teruknya. Make sense kan? Sebab ada latihan tambahan 2 tahun siap dengan sambung pengajian lagi

------------------------------------------ 
#3. PSIKIATRIS/ PAKAR PSIKIATRI
------------------------------------------
Biasanya orang tanya apa perbezaan psikologis dengan psikiatris? Seorang psikiatris mulakan karier mereka dengan mempelajari ilmu perubatan. Maknanya mereka perlu ada kelulusan dalam bidang perubatan daripada institusi yang diiktiraf. "Doktor" homeopati tak kira, ok? Biasanya step 1 ni mengambil masa kira-kira 5 tahun

Kemudian, doktor-doktor muda ni akan menyambung residency training mereka dalam bidang kesihatan mental pula selama 4 tahun. Setelah tamat, barulah mereka akan diberi lesen sebagai psikiatri

Disebabkan mereka ini ialah doktor, maka mereka memegang mandat dan kuasa untuk memberikan ubat kepada pesakit mereka. Psikologis dan psikologis klinikal akan merujuk kepada mereka ini untuk pesakit masing-masing. Antara tugasan lain termasuklah:
  • Mendiagnos dan merawat pesakit mental
  • Memasukkan pesakit ke dalam wad mental
  • Mencadangkan terapi dan memberikan ubat-ubatan 
Okay cukuplah maklumat setakat tu. Diharapkan kami telah memberikan penerangan yang cukup baik untuk perbezaan antara ketiga-tiga profession ini. Kalau pembaca sekalian faham dengan apa yang disampaikan, cubalah jawab soalan yang tertera di bawah gambar di permulaan artikel ini.

Hantarkan komen dan pertanyaan anda di bawah ini. Kami ingin mengetahui respon anda

MichaelTapp|Flickr
Sehingga 2 tahun lepas (masa tu di tahun terakhir), hati saya sentiasa sakit bila dengar orang cakap "weh, kau ni antisosial sangat kenapa" sebab pada saya, penggunaan perkataan tu salah. Tambah-tambah lagi bila kawan-kawan mula belajar tentang perkataan tu dan kerap menggunakannya. Sebagai seorang yang berminat dalam bidang Abnormal Psychology, saya rasa penggunaan perkataan yang digunakan untuk menggambarkan seseorang tu adalah amat penting (takde problem dengan ni), dan mesti sentiasa mengikut definisi dari sudut perubatan (yang ni problem).

Sebenarnya sesetengah perkataan dalam bahasa Inggeris, berkongsi bunyi dengan medical term (psychiatric) tapi mempunyai maksud yang berlainan:

Maksud antisocial daripada lughahnya (bahasa) ialah seorang manusia yang tak join orang lain beramas mesra. Ini termasuklah bergosip, dan sembang maki kerajaan di kantin sekolah. Sejauh mana justified pun alasan korang, tak join memang kena cop antisosial. Saya yang sepak bola tak kena ni dicop antisosial sebab tak mau join main futsal. Come on. 

Panjangnya set induksi aku...dah la, meh kita masuk dalam sembang topik utama

Maksud antisosial daripada sudut psikologi pula ialah perangai (maafkan bahasa saya) celaka manusia yang dibina sekian lama, tidak mematuhi peraturan serta undang-undang, dan seringkali mendatangkan kesusahan kepada orang lain (untuk elakkan salah faham dengan manusia nakal, sila baca dengan teliti keseluruhan post ni). Dalam bahasa yang mungkin korang biasa dengar, orang APD ialah manusia yang dipanggil sebagai psikopat atau Bahasa Inggerisnya psychopath. 

Seseorang tu boleh didiagnos secara klinikal oleh pakar bertauliah sebagai manusia yang mempunyai antisocial personality disorder (APDtapi kalau pakar tu cakap "saya mendapati bahawa rakan encik menghidapi gangguan psychopath" maka gantunglah lesen dia dan tampar secara berjemaah. Psikopat atau sosiopat ni hanyalah gelaran untuk menamakan sekumpulan manusia yang mempunyai APD, bukannya diagnosis lengkap.

Okay memandangkan kita dah tahu pesakit APD ni ialah mereka yang psikopat/sosiopat maka kita dah dapat bayangan bahawa mereka ni ialah jenis manusia yang:

  • Kegagalan mengikuti fungsi-fungsi sosial norma - Takdak rules punya worang. Dia nak pukul kau, sukahati dia lah. Merompak, rogol dan bunuh, sembelih orang dan lain-lain.
  • Menipu demi keseronokan - Sebenarnya psikopat ni bilangannya ramai. Ada spesies membunuh orang, ada spesies manusia biasa tapi menipu dalam segala benda sebab dia rasa benda tu betul
  • Senang sakit hati dan bersikap agresif - Amboi macam aku je. Nasib baik lover, bukan fighter.
  • [Penting] Sesal dahulu bukan pendapatan, sesal kemudian pun tiada - Apa sahaja benda yang dia buat, dia rasakan benda tu betul dan dia takkan rasa menyesal dengan tindakan dia tu.

Benda paling penting untuk seseorang tu didiagnos sebagai pesakit APD ialah benda ni mesti dah kekal sekian lama. Jadi, biasanya psikopat (yang berjaya dikesan) ni ialah orang dewasa biasanya. Mengikut Diagnostic and Statistical Manual of Mental Ilnesses (DSM-V) yang terbaru, orang yang bawah umur 18 tahun adalah diharomkan dirinya untuk didiagnos sebagai APD.

So, budak zaman sekarang kan ramai perangai macam yiblis siap bakar kucing, kelar anjing lepas tu siap rakam video lagi, apa yang kita nak panggil budak-budak jenis macam ni? Selain panggil dia pesalah juvana (lol) boleh juga panggil dia sebagai pesakit Conduct Disorder.

Senang cerita, ada besar kemungkinan untuk pesalah conduct disorder untuk didiagnosis pula menjadi APD apabila dia cukup umur 18 tahun (Shaeffer et al., 2003)

PUNCA APD
Kenapa agaknya ada manusia yang berperangai macam ni? Mengikut bahan bacaan dan kuliah yang saya pergi, banyak tentang sebab gangguan jiwa dan minda yang masih para pakar dan pengkaji tak tahu lagi  - APD ialah salah satu daripadanya. Mereka masih tak tahu 100%.  Seperti biasa, pengkaji dan psikologis berpendapat bahawa faktor biopsikososial memainkan peranan penting

Faktor biologi : Psikopat dilahirkan dengan struktur otak yang berlainan dengan manusia normal macam kita (kalau saya normal lah). Sebagai contoh, saya pernah tulis dalam post berkenaan William Yau dan Psikologi Jenayah yang psikopat mempunyai saiz amygdala dan cingulate gyrus yang kecil

Faktor psikologi : Kestabilan emosi seorang . Boleh jadi dia takde amygdala pun tapi dia bukan psikopat. Maka kita lihat pada kestabilan emosi dan cara dia mengatasi stress

Faktor sosial : Bagaimana seseorang tu bergaul dengan masyarakat sekeliling. Adakah dia boleh membina disiplin untuk hidup dalam masyarakat yang berdisiplin? atau dia pilih kawan-kawan yang jenis merosakkan harta benda dan orang lain juga?

Mengikut pakar, tak ada satu faktor pun yang bertanggungjawab 100% untuk APD, so benda ni adalah disebabkan oleh interaksi kompleks antara faktor-faktor ni. Dalam beberapa kajian seperti Crowe (1974) contohnya, APD ni ialah satu gangguan yang diwarisi secara genetik (bapak ada, anak pun ada) tapi juga bergantung pada faktor yang lagi dua tu

RAWATAN
Nak ubat orang pesen gini, kena bawak buat psikoterapi dalam tempoh masa yang panjang dengan pakar terapi yang mempunyai pengetahuan meluas pasal psikopat. Bayangkan korang bagi manusia macam Dr. Hannibal Lecter dalam filem Silence of the Lambs dekat kaunselor sekolah. Tak ke satu sekolah kena kokak dengan manusia tu? Dalam sumber yang lain, psikopat/sosiopat juga perlu dimasukkan ke dalam hospital untuk kemaslahatan ummah

Okay habih. Sila tekan butang like di bawah (tiada kiraan saat)
---------------------------------
RUJUKAN
Crowe, R. (1974). An adoption study of antisocial personality. Arch Gen Psychiatry. 31(6). p. 785-791. [link]

Shaeffer, C. M., Petras, H., Ialongo, N., Poduska, J., & Kellam, S. (2003). Modelling growth in boys' agressive behaviours across elementary school: links to later criminal involvement, conduct disorder, and antisocial personality disorder. Developmental Psychology. 39 (6). p1020-1035. [link]

Torgersen, S., Lygren,S., Oien, P. A., Skre, I., Onstad, S., Evardsen, J., Tambs, K., & Kringlen E. (2000). A twin study of personality disorders. Comprehensive Psychiatry 41(6). p. 416-425. [link]
Semalam unit Pendidikan Khas sekolah tempat aku bertugas ada meeting. Antara perkara yang dibincangkan dalam meeting tu ialah intipati simposium seorang wakil guru yang dihantar untuk mendengar tentang skizofrenia. Aku pun dengarlah dengan penuh teliti sebabnya aku memang suka dengan topik macam ni. Lepas cikgu tu cerita apa yang dia dapat, penolong kanan pulak bertanyakan soalan:

Source: Flickr  .Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)
"Kalau budak-budak yang bercakap sorang-sorang tu kira skizofrenia ke Cikgu K?" Cikgu Penolong Kanan Pendidikan Khas tanya. Cikgu "P" namanya.

"Oh, kalau macam budak kita, yang berstatus OKU, dia tak boleh diklasifikasikan sebagai penghidap skizofrenia. Memang macam tu"

"Tapi kalau kita tengok pelajar kita macam si 'Z' dengan 'R' tu kan selalu bercakap sorang-sorang, Tu bukan sikozfrenia ke? Kita tengok simptom dia ada tapi kita tak pasti yang mana satu. Asfan? Ada apa-apa nak tambah?"

Ah sudah. Tiba-tiba nama aku naik nak kena bercerita pasal skizofrenia. Aku pun bangun lah untuk bercerita sebab memang dari kecil dididik untuk bangun bila kita nak ambil alih kuasa di pentas bercerita. lol. Anyway, ini ialah apa yang aku cakap dalam mesyuarat semalam:

  • Dalam mental health diagnosis, ada satu term yang dinamakan sebagai comorbidity. Maksudnya, pesakit tu ada gangguan lain, sebagai tambahan kepada gangguan yang kita tengah bincangkan. Selain tu, jika ada simptom yang sama, maka kita tengok pulak jika simptom tu lebih sesuai untuk dikategorikan bawah satu gangguan mental yang lain
  • Untuk pelajar kita, pendidikan khas ni, yang berstatus OKU ni, pada pendapat saya adalah mustahil untuk dia diklasifikasikan sebagai skizofrenia sebab berdasarkan apa yang saya kata tadi lah, pelajar tersebut menunjukkan ciri yang lebih ke arah autisme. 
  • Untuk autisme, gangguannya lebih ke arah komunikasi, masalah bersosial, perbuatan pelik yang berulang-ulang, dan juga dalam sesetengah kes, masalah pembelajaran.
  • Untuk skizofrenia pula, imagine manusia biasa yang perfectly normal, tapi dia selalu nampak ada kawan yang kita orang biasa ni tak nampak. Dan kawan dia tu bersembang pulak dengan dia. Ini salah satu daripada kriteria dalam skizofrenia lah
"Haa kalau macam tu kan memang sesuai dengan pelajar "R" kita tu? Kan dia ada kawan dia tu?" tanya Cikgu P lagi
(Untuk pengetahuan anda, pelajar R kami ni ada perangai cakap sorang-sorang, yang sumpah real. Dia kata dia ada kawan. Perempuan. Rambut pendek. Dan kawannya tu kami tak nampak.)

  • Untuk kanak-kanak 2-7 tahun kan mereka ada kecenderungan untuk main olok-olok (pretend play) macam main masak-masak. Jadi, considering that pelajar Pendidikan Khas kita si 'R' tu memang ada masalah perkembangan, jadi tak hairanlah jika dia bermain macam tu. 
  • Sebenarnya skizofrenia kanak-kanak ni berdasarkan apa yang saya belajar dulu, memang satu gangguan yang sangat sangat jarang dijumpai (Gonthier & Lyon, 2004) 
  • Untuk kefahaman lebih tentang skizofrenia, tontonlah movie "A Beautiful Mind".
"Baiklah. Terima kasih atas perkongsian tersebut. Maksudnya pelajar kita memang tak ada yang skizofrenia lah ya. Kalau ikut kad perubatan dia pun memang tak diklasifikasikan sebagai skizofrenia. Baiklah, agenda seterusnya..." sambung cikgu P.

Lalu kami pun tamatkan mesyuarat, dan pulang ke rumah untuk menghabiskan sisa Hari Sabtu kami.

--------------------------------------
RUJUKAN:
American Psychiatric Association (2000). DSM-IV Criteria for Schizophrenia [link]
Gonthier,M., and Lyon, M. A. (2004). Childhood-onset schizophrenia: An overview. Psychology in The Schools. p. 803-811. [link]
What are the symptoms for autism (2014). Autism Speaks. [link]
Obsessive Compulsive ada 2 jenis di mana satu terletak di Axis I dan satu lagi di axis II dalam Manual Statistik dan Diagnostik-IV. Untuk senang faham, bolehlah dianggap bahawa Axis I untuk hal yang serius dan terperinci, manakala Axis II lebih abstrak dan senang dijumpai dalam kehidupan seharian kita. Jom kita berkenalan dengan Abang Pidi yang menghidap Obsessive-Compulsive Personality Disorder, OCPD, (Axis II) terlebih dahulu. Kisah ini diceritakan oleh jiran beliau.

Akak dah duduk kat kawasan kejiranan ni lama sudah. Semua orang akak kenal tapi yang paling menarik sekali sorang jiran akak ni nama Abang Pidi. Setiap hari dia keluar rumah tepat pukul 7 pagi dengan baju yang sama. Mungkin juga dia beli baju pattern sama banyak-banyak tapi saya tak tahulah. Lepastu dia akan naik kereta pada 7.05 minit untuk singgah ke Starbucks setiap pagi untuk minum secawan kopi sambil membaca suratkhabar. Dia ni kalau ada benda tak kena memang dia takkan buat kerja. Orang Inggeris cakap apa? Perfeksyenism? Oh, Perfectionism. Akak dengar sebab dia jarang siapkan kerja, dia selalu bertukar tempat kerja sampaikan bini dia pun tak tahan dengan dia - terlalu fokus tapi kena buang juga!
Demikianlah cerita Kak Murai kita pasal Abang Pidi. Seperti yang kita boleh faham, OCPD
  • Tak fleksible dan terlalu mengejar objektif
  • Perfectionism sehingga mengganggu pekerjaan
  • Terlalu terikat pada rutin dan jadual
  • Tidak menghiraukan perasaan orang lain
Dalam 100 orang manusia dalam dunia ni, hampir 2 orang akan menghidap gangguan jiwa OCPD. Walaupun dari segi positifnya orang rasa cemburu tengok dedikasi yang tinggi terhadap pekerjaan, tapi mereka ni tiada komitmen yang tinggi lalu menyebabkan kerja mereka takkan siap walaupun faktor luaran yang menganggu hanyalah sedikit. Disebabkan kesan yang menganggu kehidupan inilah ia dikategorikan dalam senarai gangguan jiwa. Besok akan bercerita pasal Obsessive-Compulsive Disorder iaitu OCD (Axis I)
Moral : Jangan terlampau tumpu perhatian pada kerja, dan sila habiskan kerja anda sebelum bertukar-tukar kerja dan sayangilah keluarga dan orang di sekeliling anda.
Adakah korang atau kawan-kawan korang ada pesen yang terlampau mementingkan diri? Dia punya pentingkan diri ni bukan tahap-tahap biasa tapi dah sampai tahap merasakan bahawa diri dia tu adalah titik pergerakan dunia, dunia mesti berputar mengikut dia. Kalau ya, mungkin mamat atau minah tu ada sejenis masalah personaliti dalam psikologi yang dipanggil sebagai "Narcissistic Peronality Disorder".

Seperti biasa, saya kena ingatkan korang doktor-doktor instant di internet bahawa jangan gunakan artikel ni sebagai panduan untuk bagi diagnosis kepada diri sendiri ataupun rakan-rakan. Artikel ni cuma berfungsi sebagai pengenalan kepada Narcissistic Personality Disorder. Personality Disorder ni secara ringkasnya adalah gangguan dalam perangai manusia yang kita tak nampak dengan nyata tapi perlu berkenalan dulu dengan orang tersebut untuk mengetahui sifat dia. So, berbeza lah dengan eating disorder sebab kita boleh terus nampak daripada badan dia manakala personality disorder adalah sesuatu yang susah nak dilihat dengan mata kasar.

Orang yang narsisis biasanya akan rasakan dia lah yang paling hebat, sama ada berkhayal ataupun dari segi perlakuan. Maknanya, kalau dia fikir dia lah paling hebat dalam dunia ni, maka besar kemungkinan dia narsisis. Kalau dia memaki orang lain bodoh nokharoms dan mengatakan dia sahaja yang pandai dalam dunia ni, maka mungkin sekali dia narsisis. Bunyinya macam familiar dengan orang yang kita kenal dalam Twitter? haha

Mengikut Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder (DSM), Gangguan Personaliti Narsisis (literalnya translation haha) ialah sejenis gangguan yang disebabkan oleh faktor genetik dan persekitaran. Biasanya anomali dalam perlakuan manusia memang disebabkan oleh faktor biososial sebab mental manusia ialah sesuatu yang dibentuk oleh mental dan pengaruh persekitaran. Samjay?

Untuk seseorang tu dikatakan sebagai pesakit narsisis, beliau mestilah mempunyai sekurang-kurangnya lima simptom di bawah ni.

Simptom Gangguan Personaliti Narsisis (Narcissist personality Disorder)

  • Poyo gila (grandiose sense of self-importance)  - Seperti yang dinyatakan di atas, dia rasa dia lah centre of the earth dan dia power dalam segala hal walaupun takde pencapaian yang kita boleh nampak. Kalau dia memang power, dan dia berlagak, rujuk point akhir
  • Berangan dia power - tak sudah-sudah berangan yang dia akan dapat kejayaan tanpa penghjung, cinta yang ulung, kekayaan tak habis makan lapan juta keturunan padahal takde apa pun. Blergh
  • Bajet dia unik - orang biasa macam weols tak boleh nak faham dia. Hanya expert dan orang berkuasa je boleh faham pemikiran dia. Mkay
  • Kalau takde orang yang sanjung dia, tak boleh hidup
  • Orang bagi reward pada kerja dia ialah sesuatu yang wajib - buat kerja tak banyak mana 
  • Hobi masa lapang termasuklah memanipulasi orang - Spesies mengadu domba, melagakan orang, menggunakan orang
  • Tiada empati - Tak boleh nak rasa apa yang orang lain rasakan. Pergunakan orang sebab rasa seronok dan untuk capai matlamat sendiri tanpa fikirkan apa yang orang tu rasa.
  • Suka jelly dengan orang lain - atau bajet orang lain jelly dengan dia
  • Peel dia memang suka berlagak in general

Biasanya disorder ni sangat susah dikesan. Sebabnya ialah benda ni gangguan pada personaliti orang dewasa. Zaman kanak-kanak dan remaja kan masih merupakan tahap tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak jadi perangai seperti ni dilihat sebagai bukan disorder dan masih boleh untuk dididik. Tapi bila orang dewasa yang buat, maka sah lah dia seorang yang narsisis. Kalau kanak-kanak yang berumur sekitar 5 tahun peel macam ni, mungkin dia hanya menunjukkan tahap egocentrism tapi orang dewasa tak boleh buat perangai natey macam ni.

Menurut American Psychological Association, seramai 6.2% daripada populasi dunia iaitu 434 juta manusia ada gangguan personaliti ni. Dan seperti apa yang korang rasa, bendda ni memang lagi banyak ada pada lelaki berbanding perempuan. Gangguan ni boleh diberi rawatan psikoterapi yang lama tapi kita kena ingat kalau dah perangainya bangga dengan diri, kenapa dia nak pergi buat terapi tu? Sebab dia rasa dia je yang betul, kan? Apa yang perlu diperbaiki? Nothing.

Tersebut alkisah seorang psikologis bernama Dr Twenge, dalam kajiannya yang dah diterjemahkan ke dalam buku, mengatakan yang manusia ni makin advance teknologi kita, makin kita jadi narsisis (Twenge & Campbell, 2009). Ini adalah sangat logik. Kau tengok kat simptom atas, dan kemudian kau tengok dan fikir-fikirkanlah apa yang generasi sekarang post dalam media sosial? Selfie, cerita pasal diri dia aje, pasal kejayaan yang dibesar-besarkan, memaki orang lain, dan sebagainya. Betul tak?

Berdasarkan simptom kat atas tu, korang ada berapa?
---------------------------------------------------------------
Rujukan:



Psych Central. (2014). Narcissistic Personality Disorder Symptoms.Psych Central. Retrieved on May 25, 2014, from http://psychcentral.com/disorders/narcissistic-personality-disorder-symptoms/

Symptom criteria summarized (la sangat)  from:
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders, fifth edition. Washington, DC: American Psychiatric Association.
Twenge, J. M., Campbell, W. K. (2009). The narcissism epidemic: Living in the age of entitlement. New York: Free Press.
Twenge, J. M. (2006). Generation Me. New York: Free Press

Tolong tweet artikel ni, please?

Salah faham terhadapan gangguan mental biasanya disebarkan melalui media massa termasuklah internet dan juga filem. Kadang-kadang kita menggunakan sesuatu masalah mental yang serius sebagai deskripsi pada sifat kita walaupun kita tahu ianya tak betul. Sebagai contoh, kita pernah nampak Linda (bukan nama sebenar) yang mengakui bahawa dia mempunyai bipolar disorder hanya kerana dia menyesal dia tukar telefon dia kepada Samsung sedangkan sebelum ni dia merupakan seorang pengguna Iphone

Tapi malangnya dia salah. Bipolar Disorder bukanlah perasaan menyesal yang kejap nak atau kejap taknak, atau perasaan was-was. Ia merupakan satu masalah mental yang serius. Dalam masyarakat Malaysia, orang yang menghidap masalah bipolar disorder ni mungkin dilihat sebagai orang gila. 

Sebenarnya, bipolar disorder (atau manic-depressive illness) ialah sejenis gangguan pada otak manusia yang menyebabkan pertukaran pada mood, tenaga, dan kebolehan untuk menjalankan tugas-tugas seharian. Sama seperti masalah mental serius yang lain, ianya diberi perhatian yang khusus oleh pakar mental sebab ia mengganggu kehidupan seharian orang yang bermasalah bipolar disorder dan juga orang lain di sekelilingnya. Simptom-simptom penyakit ni adalah serius dan bukannya masalah emosi biasa yang kita hadapai dalam kehidupan seharian. Penyakit ini boleh menyebabkan masalah hubungan, masalah prestasi kerja/sekolah, sehinggalah ke kes bunuh diri. 

Pesakit yang menghidap bipolar disorder mengalami 2 situasi iaitu situasi mania dan juga depressed. Simptom yang ditunjukkan termasuklah senang dialihkan perhatiannya, tak perlu tidur, tahap pemikiran yang teruk, pengawalan amarah yang teruk, perlakuan yang tidak selamat, tenaga yang berlebihan melampau, bercakap dengan sangat laju, pemikiran yang datang dengan tiba-tiba dan tak dapat dibendung, perbelanjaan melampau yang membazir, binge eating/drinking, dan pengambilan dadah dalam episod mania.

Manakala dalam episod depression pula, pesakit biasanya berada dalam keadaan sedih, sentiasa letih dalam semua hal, tidak mempunyai minat dalam hampir semua perkara, tidak menunjukkan emosi, terasa sangat letih, mempunyai masalah tidur, dan memencilkan diri daripada rakan dan keluarga

Untuk jenis Bipolar Disorder I, pesakit mestilah mempunyai episod mania sekurang-kurangnya seminggu dan episod depression sekurang-kurangnya 2 minggu melainkan simptom yang ditunjukkan sangat teruk sehinggakan perlu dimasukkan ke dalam hospital. Simptom yang ditunjukkan mestilah sangat-sangat berlainan dengan sifat pesakit pada waktu biasa. 

http://knowingbipolardisorder.com/wp-content/uploads/2009/07/bipolar-brain.jpg
Hasil kajian PET Scan pada pesakit Bipolar Disorder menunjukkan bahawa otak pesakit adalah berbeza pada episod mania dan depression di mana otak mereka terlebih aktif semasa mania, dan terlampau biru (tak aktif) apabila depressed.

Selain daripada itu, otak manusia dengan bipolar disorder juga merembeskan neurotransmitter jenis serotonin, dopamine, dan norepinephrine yang menyebabkan fikiran berkecamuk yang datang secara tiba-tiba.

Kebiasaannya, pesakit Bipolar Disorder diberi ubat yang digunakan untuk menstabilkan emosi mereka seperti Lithium, Valporate, Lamotirigine, dan Carbamazephine di samping antidepressants (untuk situasi depression). Selain tu, terapi ECT (Electroconvulsive Therapy) dan TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) juga digunakan sebagai kaedah rawatan yang tidak menggunakan ubat-ubatan.

Jika anda mengesyaki diri anda mempunyai masalah bipolar disorder, sila mendapatkan khidmat pakar di sekeliling anda. Jika anda berada di institusi pengajian tinggi, pertolongan boleh didapati melalui kaunselor anda. Dia mungkin tidak boleh menyembuhkan penyakit anda, tetapi dia ada penyelesaiannya. Untuk menjadi seorang kaunselor di Malaysia, seseorang tu perlu mendapatkan sijil pengesahan terlebih dahulu yang mengesahkan bahawa dia layak memberi khidmat kaunseling.

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran