Memaparkan catatan dengan label Psikologi Kognitif. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Psikologi Kognitif. Papar semua catatan
Dalam entri kali ini kami akan menjawab soalan yang diutarakan oleh pembaca ke alamat emel kami. Untuk soalan-soalan yang lain, sila rujuk pautan ini. Untuk soalan-soalan yang ingin ditanya, sila gunakan fungsi "search bar" di bahagian kanan web ini.  

Image result for looking at green

Soalan kali ini berbunyi seperti berikut:
Subject:Warna Hijau Penyembuh kepada Segala Penyakit
Cikgu BM kata bila melihat warna hijau seperti daun ,pokok2, bunga warna hijau dan lain-lain lagi yang warna hijau akan beri lebih fokus pada setiap perkara malahan akan merehatkan mata yang melilau kepeningan dan minda.Betulkah fakta yang diberikan itu ,minta penjelasan.
Jawapan: Mengikut pengalaman saya belajar dan juga rujukan terkini, tiada kajian saintifik yang membuktikan bahawa adanya kesan terhadap kesihatan apabila kita melihat kepada warna-warna tertentu. Warna hijau dikatakan dapat menyembuhkan penyakit, warna ungu dapat meningkatkan kreativiti, dan sebagainya.

Namun begitu, tiada kajian, setakat yang diketahui, yang berjaya menunjukkan bahawa pesakit yang ditunjukkan warna hijau sembuh disebabkan warna tersebut secara eksklusif. Adakah jika anak anda demam maka dia akan sembuh jika ditayangkan sekeping duit lima ringgit? Tidak.

Namun begitu, pemilihan warna-warna tertentu ada mempunyai kesan terhadap mood anda dan mengikut kajian daripada Koelsch et al. (2016), perbezaan mood anda mempengaruhi kadar penyembuhan di mana orang yang moodnya lebih elok akan lebih cepat sembuh berbanding mereka yang mempunyai mood yang teruk.

Tambahan pula, warna-warna tertentu mempunyai kesan terhadap mood anda. Mengikut kajian saintifik, warna hijau memberikan kesan baik kepada mood kita (Akers et al., 2012) tetapi adalah amat bahaya jika kita mahu menyimpulkan bahawa warna hijau yang mempengaruhi penyakit secara langsung kerana setakat ini, apa yang kita ketahui ialah:

warna hijau -----> mood positif --------> kadar penyembuhan penyakit

Oleh yang demikian, warna hijau tidak menyembuhkan sebarang penyakit. 

ADAKAH WARNA HIJAU DAPAT MENINGKATKAN FOKUS?

Malangnya sekali lagi, tiada kajian saintifik yang menyokong kenyataan seperti ini. Kewujudan atau ketiadaan kesan warna terhadap fokus seseorang adalah sama rata mengikut pertimbangan kami(mungkin topik ini memerlukan kajian yang lebih mendalam). Walau bagaimanapun, dapatan berbeza ditemukan dalam memori. Jika seorang pelajar diberikan 3 persembahan slaid Microsoft Powerpoint yang mempunyai 3 warna latar yang berbeza iaitu hijau, putih, dan biru,


warna yang mana satukah lebih mudah diingati semula?

Menurut McConnohie (1999) seperti dipetik daripada Mariam Adawiah dan Muhammad Faiz (2013), warna latar putih memberikan kesan positif yang paling tinggi terhadap memori kita. Ini bermaksud, kadar penyimpanan maklumat dalam memori kita paling tinggi apabila warna latar putih digunakan pada tulisan.

Walaupun tiada kaitan terus antara warna hijau dengan fokus pelajar, namun terdapat banyak kajian yang mengaitkan warna tersebut dengan pencapaian seseorang. Sebagai contoh, Kwallek, Woodson, dan Sales (1996) menemukan bahawa warna hijau dapat meningkatkan prestasi pekerja di dalam pejabat, manakala untuk para pelajar, University of Illinois at Urbana-Champaign (2016) menemukan bahawa prestasi pelajar dapat meningkat jika mereka melihat landskap hijau berbanding pelajar yang berada dalam bilik tertutup.

ADAKAH WARNA HIJAU DAPAT MEREHATKAN MATA

"Lihat benda hijau untuk merehatkan mata untuk setiap 30 minit kita membuat kerja", begitulah kata nasihat yang seringkali kita dengari. Apa yang terjadi apabila kita membaca sesuatu atau melihat apa-apa sahaja seperti skrin komputer pada jarak yang dekat, otot yang terlibat untuk memfokuskan pandangan akan terbeban dan melihat objek yang jauhlah yang sebenarnya merehatkan mata. 

Kesilapan "melihat benda hijau akan merehatkan mata" terhasil kerana selalunya apabila kita melihat objek yang berada jauh, objek tersebut akan cenderung untuk menjadi warna hijau, seperti hutan di bukit, padang, sawah padi, dan sebagainya. Kekeliruan ini seterusnya disampaikan dari mulut ke mulut dan menjadikan seolah-olah warna hijau mempunyai kuasa ajaib untuk merehatkan otot mata.

Kesimpulannya, warna hijau tidak mempunyai kuasa ajaib untuk merehatkan otot mata. 


RUJUKAN:
1. Koelsch, S., Boehlig, A., Hohenadel, M., Nitsche, I., Bauer, K., & Sack, U. (2016). The impact of acute stress on hormones and cytokines, and how their recovery is affected by music-evoked positive mood. Scientific Reports, 6, 23008. http://doi.org/10.1038/srep23008
2. Akers, A., Barton, J., Cossey, R., Gainsford, P., Griffin, M., and Micklewright, D. (2012). Visual color eprception in green exercise: Positive effects on mood and perceived exertion. Environmental Science and Technology, 46, 8661-8666.
3. McConnohie, B. V. (1999). Unpublished doctoral dissertation. Johnson Bible College, Florida.
4. Mariam Adawiah, Z. and Muhammad Faiz, M. (2013). The Influence of Colour on Memory Performance: A Review. The Malaysian Journal of Medical Sciences : MJMS, 20(2), 3–9.
5. Kwallek, N., Hoodson, W., Lewis, C. M., and Sales, C. (1999). Impact of three interior colour schemes on worker mood and performance relative to individual environmental sensitivity. COLOR Research and Application. 22 (2). 121-132. 
6. University of Illinois at Urbana-Champaign. (2016, January 22). A green view through a classroom window can improve students’ performance. ScienceDaily. Retrieved February 17, 2017 from www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160122170932.htm
Topik yang kita akan bincangkan pada kali ini ialah berkenaan keupayaan manusia untuk menjalankan beberapa aktiviti serentak atau dalam kata lainnya, multitasking. Di akhir artikel ini anda akan mengetahui (1) adakah multitasking itu bagus? dan (2) memahami apa yang berlaku di peringkat kognitif apabila anda cuba multitask.

Mengikut pemerhatian sendiri yang tidak disokong oleh mana-mana statistik yang saya ketahui, multitasking ini biasanya dilakukan oleh golongan muda terutamanya yang tergolong dalam Generasi X, Y, dan Z. Jadi, pelajar yang masih sedang belajar. sila baca dan amalkan kerana ini penting terutamanya untuk anda. Musim peperiksaan termasuklah SPM sedang berlangsung.

(1) Adakah multitasking itu bagus untuk produktiviti?

Secara ringkasnya, multitasking adalah tidak bagus untuk anda. Jadi, para pelajar semua, hentikan berpura-pura sedang study atau menonton/mendengar semula rakaman kuliah kerana anda tahu yang anda sedang menumpukan perhatian untuk membaca artikel ilmiah yang bakal mengubah cara anda belajar.

Terdapat beberapa artikel majalah yang mengatakan bahawa multitasking ini hanya boleh dilakukan oleh wanita disebabkan oleh kebolehan mereka menguruskan perkara-perkara yang perlu diselesaikan dengan teratur, tetapi sebenarnya kedua-dua jantina, iaitu lelaki dan perempuan, tidak mempunyai perbezaan dalam kebolehan mereka untuk melakukan pelbagai perkara dalam satu ketika. Malahan, ia adalah merupakan satu kemustahilan secara saintifik. Dalam kajian Gladstones, Regan, dan Lee (1987), mereka membandingkan prestasi antara satu kumpulan yang menyempurnakan 1 aktiviti, dengan kumpulan yang diarahkan untuk menyempurnakan 2 tugasan. Tidak mengejutkan langsung apabila kumpulan yang hanya melakukan 1 tugas berjaya mempamerkan prestasi yang lebih baik berbanding yang satu lagi.

Mungkin ada yang ingin membantah dah mengatakan bahawa semakin umur kita meningkat, maka otak kita semakin efisien dalam membuat pelbagai kerja dalam satu masa. Mungkin disebabkan lebih banyak pengalaman atau kemahiran membuat sesuatu menjadikan anda lebih produktif? Jawapannya mestilah tidak! Malah, kajian daripada Hembrooke dan Gay (2003) menunjukkan bahawa orang yang multitask menunjukkan kebolehan untuk mengingat semula yang rendah! Dalam kajian yang lain pula, ada yang menunjukkan bahawa orang yang mengaku handal multitask dan selalu multitask sebenarnya tidak mempunyai daya tahan yang kuat daripada godaan (Sanbonmatsu, Strayer, Medeiros-Ward, &Watson, 2013). Jadi sebenarnya sesiapa yang menjalankan aktiviti multitasking tu sebenarnya besar kemungkinan bosan yang amat sangat.

Persoalannya, sejauh manakah prestasi anda merudum dalam keadaan multitasking? Jawapannya: cukup teruk sampaikan gorila di tepi pun kita boleh tak perasan (Simons & Chabris, 1999).


(2) Apa yang berlaku kepada otak kita sebenarnya ketika multitasking?

Penjelasannya adalah sangat mudah di mana ia berkait rapat dengan perhatian. Apabila kita melakukan sesuatu, otak kita hanya akan memberikan segala usaha dan tenaga yang ada untuk aktiviti yang akan diselesaikan

Apabila kita multitask, maka sebenarnya kita memberhentikan otak kita daripada menyempurnakan tugasan A, dan beralih dari mula ke tugasan B. Sebagai contoh, apabila kita menulis tweet dengan isi pembacaan Sejarah Tingkatan 5,

A: Membaca fakta sejarah;
B: Menaip tweet,

apa yang terjadi ialah kita akan membaca fakta sejarah dan berhenti seketika sebelum fakta tersebut dapat masuk ke dalam memori jangka panjang dan memulakan aktiviti tweet pula. Itupun belum lagi mengambil kira proses yang dilakukan otak ketika anda melihat tweets daripada orang lain. Sangat-sangat memenatkan otak! Bila otak penat, ini boleh menyebabkan kita stress juga!

Jadi, calon-calon peperiksaan SPM dan adik-adik yang masih di universiti, tunggu apa lagi? Tutup Wi-Fi dan mula membaca dengan serius!

---------------------------------------------------------------------------------
Rujukan:
Gladstones, W. H., Regan, M. A., & Lee, R. B. (1987). Division of attention: The single-channel hypothesis revisited. The Quarterly Journal of Experimental Psychology Section A:
Human Experimental Psychology, 41
(1). 1-17.

Hembrooke, H. & Gay, G. J. (2003). The laptop and the lecture: The effects of multitasking in learning environments. Journal of Computing in Higher Education, 15 (1). 46-64.

Sanbonmatsu, D. M., Strayer, D. L., Medeiros-Ward, N., & Watson, J. M. (2013). 
Who multi-tasks and why? Multi-tasking ability, perceived multi-tasking ability, impulsivity, and sensation seeking. PLoS One. 8 (1).

Simons, D. J., & Chabris, C. F. (1999). Gorillas in our midst: sustained inattentional blindness for dynamic events. Perception, 8 (1).

Artikel ini juga ada disiarkan dalam Majalah Pendidik keluaran Disember 2016. Sila ke pendidik.com.my untuk membacanya 
Dulu masa sekolah, cikgu selalu cakap yang sebelum kita pergi ke kelas, kita mestilah tetapkan niat dulu. Cikgu selalu cakap kalau kita tetapkan hati kita dan berusaha ke arah tu, tiada apa yang mustahil di dunia ni. Jangan katakan nak jadi berjaya, nak masukkan ubat gigi balik ke dalam tiub Colgate tu pun boleh agaknya!

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu
Dalam lagu ni pun ada jelaskan serba-sedikit tentang kepentingan keyakinan diri dalam melakukan apa sahaja. If you think you can do it, you will definitely can! Itulah tips yang saya amalkan especially bila pernah menghadiri satu kuliah yang bertajuk self-fulfilling prophecy.

Self-fulfilling prophecy
Dalam Bahasa Malaysia, fenomena psikologi yang sangat penting ni dipanggil sebagai ramalan kebenaran sendiri. Daripada namanya sahaja kita sudah boleh agak yang benda ni sebenarnya berpunca daripada diri kita sendiri. Ia berlaku apabila akal kita percaya yang kita mempunyai suatu kualiti yang tertentu (walaupun kita tak ada) dan akhirnya kita betul-betul terjadi.

Dalam kata lain, jika minda korang dah set yang korang ni adalah manusia yang berjaya, maka perbuatan korang walaupun sedikit akan dirasakan berjaya. Dan daripada kejayaan-kejayaan yang kecil tu, menyemarakkan pula lagi api semangat untuk korang jadi lebih produktif dan lebih berjaya. Mekanisme dia adalah seperti yang berikut:

Percaya diri sendiri baik ---> Buat benda baik ---> Terus menerus buat benda baik ---> Betul-betul jadi baik

..dan step pertama di atas ni kadang-kadang hanya memerlukan seseorang itu untuk mengatakan ayat tersebut kepada diri sendiri (Merton, 1948) . Teringat pula zaman job hunting lepas pulang dari New Zealand dulu - setiap pagi sebelum saya pergi bertemu duga, saya akan cakap pada diri saya :


  • "I am good at interviews and I will do this one just fine". 
  • "Hi handsome, look great today. Want to kick ass at interviews?" Puji la diri sendiri. Bukan kena bayar pun
  • "I'm gonna speak like I already have the job"
Bila kita dah tak percaya pada diri sendiri, maka apa yang kita akan buat tu dirasakan tak bermakna dan jadi sia-sia sebab perbuatan kita tak selari dengan mindset. Itulah sebabnya bila Spiderman rasa tension dan keliru dengan aksi dia sendiri, dia kehilangan kebolehan untuk keluarkan spider web dan melekat pada dinding untuk seketika. Bukan faktor fisiologi dan bakat sahaja memainkan peranan, malah faktor psikologi pun sama

Samalah juga dengan para pelajar di luar sana yang masih atau akan menghadapi musim peperiksaan. If you are too tensed up to face the examination, you're not going to be able to do anything. Relaks, dan yakin pada diri sendiri yang korang dah usaha apa yang termampu dan korang akan buat yang terbaik.

All the best kepada semua orang yang sedang menghadapi peperiksaan. Semoga dipermudahkan. Artikel ini ditulis khas kepada Cik Y yang akan menghadapi paper exam very very soon. 



REFERENCE:

Meerton, R. K. (1948). The Self-fulfilling prophecy. The Antioch Review, 8, 2. 193-210
Saya faham orang yang datang ke blog ni majoritinya mereka yang ingin memahami manusia lain melalui pembacaan, yang ingin belajar ilmu yang agak jarang-jarang dibincangkan di tempat lain, dan juga tak kurang yang datang dengan soalan yang perlu dijawab. Bagi mereka yang email saya di sini, minta maaf jika saya tidak membalas disebabkan kesuntukan masa.

Apa-apa pun, dalam memahami bagaimana minda manusia berfungsi beserta dengan turutan proses kognitif, kita boleh menggunakan pengetahuan tersebut untuk diaplikasikan ke dalam kehidupan seharian. Jadi, pada hari ni, cikgu akan belanja korang semua tentang cara memikat orang dengan menggunakan teknik psikologi. Tapi untuk menuntut ilmu ni, korang kena baca dari awal sampai habis supaya faham tentang cara ni dengan sebetul-betulnya. 

Untuk memikat pakwe/makwe/mertua dengan menggunakan psikologi, pertama sekali kita kena faham bagaimana emosi berfungsi. 

Menurut kajian psikologi, manusia mempunyai 6 emosi asas yang boleh dijumpai digunapakai oleh apa-apa jenis kaum di mana-mana ceruk dunia. Emosi asas tersebut ialah gembira (happiness), marah (anger) , takut (fear), sedih (sad), terkejut (surprise) dan jijik (disgust) (Ekman, 1992). Tapi macam mana emosi ni dihasilkan sebenarnya? 

1. James-Lange Theory
Ini antara teori yang paling bagus pada masa tu yang berupaya menjelaskan kewujudan emosi pada manusia. Teori ni diwujudkan oleh seorang psikologis bernama James Lange dan fisiologis yang bernama Car Lange pada tahun 1880-an. Apa yang korang kena sematkan dalam pemikiran ialah "teori" dalam sains dan psikologi hanya boleh dipanggil sebagai teori apabila ada data dan kajian yang mencukupi untuk menyokong hujah tersebut, sama macam teori relativiti Albert Einstein.

Okay, jadi apa teori ni kata? Secara asasnya mereka mengatakan bahawa kita mentafsirkan emosi melalui perubahan badan apabila munculnya sesuatu yang menyebabkan perubahan fisiologi.

rangsangan luaran--> perubahan fisiologi---->emosi

beruang muncul---> jantung berdegup laju ---> rasa takut

Apabila beruang muncul, jantung kita akan berdegup laju dan kita akan kata "oh jantung aku berdegup laju sebab tu la aku takut". Perubahan fisiologi menyebabkan kemunculan emosi!

Apabila teori ni dipopularkan, diorang pun kena bash kaw-kaw dengan Walter Cannon dan Pihilip Bard pada tahun 1920...

Cannon-Bard Theory (1930s)
Antara perkara yang dua saintis baru ni tak puas hati dalam teori James Lange ialah
  1. Orang boleh mengalami perubahan fisiologi tanpa ada emosi. Macam orang lari marathon tu, jantung dia berdegup laju tapi adakah dia rasa gembira? sedih? jijik? nanhadooo...
  2. Perubahan fisiologi biasanya terlampau lambat berbanding emosi. Cuba imagine tengah baca blog ni pada waktu malam lepas tu tiba-tiba terdengar ada pontianak mengilai di luar bilik. Korang akan rasa takut dulu dan kemudian bila menyorok dalam selimut baru la jantung dupdapdupdap. Emosi dulu, baru fisiologi
  3. Tak semua orang mempunyai perubahan fisiologi yang sama yang akan menyebabkan emosi yang sama. Bila jantung berdegup laju, boleh jadi orang tu gembira, takut, dan marah. Teori James-Lange tak lengkap
Cannon-Bard teori yang diperbaiki pada tahun 1930 mengatakan bahawa emosi muncul sama-sama dengan penghasilan perubahan fisiologi. 

Scachter and Singer's Two-Factor Theory (1960)
30 tahun lepas tu, muncul pula teori baru yang mengatakan bahawa emosi bergantung kepada dua perkara iaitu:
  1. perubahan fisiologi
  2. pentafsiran terhadap perubahan tersebut
Jadi bila orang mengalami perubahan fisiologi, maka mereka akan mencari sebab mengapa keadaan tersebut terjadi, walaupun secara separa sedar. Nama kepada emosi yang dialami adalah berdasarkan pada situasi yang difahami mereka

Contohnya, jika Puan Ros berasa jantungnya berdegup dengan kencang seperti kenderaan mau perang, maka dia akan mentafsirkan bahawa dia berasa cinta kepada Encik Naj. Manakala, orang bawahan Encik Naj yang berada dalam sesi demonstrasi pula berasa jantung mereka berdegup dengan kencang ketika itu lalu mentafsirkan bahawa mereka sedang marah ketika itu.

-------------------------------------------------
Sebenarnya ada banyak teori lain tapi untuk objektif kita dalam artikel kali ini iaitu cara untuk memanipulasi psikologi supaya orang "jatuh cinta" dengan kita, teori yang paling sesuai dan yang paling mutakhir iaitu Scachter-Singer 2 Factor Theory mestilah diulas. 

Melalui penerangan teori yang ini, kita boleh simpulkan bahawa emosi merupakan sesuatu yang subjektif dan berubah-ubah antara individu mengikut kefahaman konteks masing-masing. Sebab tu masa demonstrasi, akan ada seorang tu kang rally atau penaik semangat yang cuba menanamkan konteks kebencian sebab dia tahu yang peserta demonstrasi tu sudah berdegup laju jantung mereka. Apa yang tinggal hanyalah untuk memberikan konteks kebencian untuk mereka berasa emosi "marah". Power kan teknik mereka? 

Baiklah, jadi macam mana cara untuk kita memikat orang yang kita suka dengan menggunakan teknik psikologi ni?

Langkah-langkahnya hanyalah ada dua,sama seperti teknik demonstrasi yang menggunakan model emosi Scachter-Singer iaitu dengan menggunakan 
  1. Perubahan fisiologi; dan juga
  2. Konteks pentafsiran emosi
Aduh tak faham juga? Nak mengorat orang pun kena abang eja juga satu-satu ke haha. Okay macam ni. Dulu zaman abang muda-muda dulu, ramai tanya nak tengok movie jenis apa kalau pergi dating. Movie yang paling power kalau nak mengorat ialah movie seram. Diulangi, movie seram dan kalau boleh, ambil yang Thailand mari sebab diorang la paling power kalau buat cerita hantu.

Kenapa movie seram? Sebab untuk mencapai langkah pertama iaitu untuk buatkan dia ada perubahan fisiologi: jantung berdegup laju. Lagi seram, lagi laju, lagi bagus. Tapi kau agak-agak je lah jangan letak tangan di dada dia pula nak rasa degupan jantung. Tunggu kahwin dik

Actually, of course la dia akan tafsirkan degupan jantung tu sebagai perasaan takut tapi perubahan fisiologi tu akan berlanjutan - sejenis fenomena psikologi yang dipanggil sebagai residual emotion. Langkah kedua ialah untuk korang gabungkan perubahan fisiologi tu dengan benda-benda yang boleh buatkan orang jatuh cinta macam buat lawak ke, belanja DVD Korea ke. Aduh, yang ni tak boleh ajar lebih sangat nanti disalahgunakan.

Kesimpulannya, hanya buat jantung dia berdegup kencang, dan jadi sweet sahaja dah ada peluang cerah untuk kau pikat orang. Itulah dia teknik manipulasi emosi untuk pikat orang. Tapi kalau tak reti jadi sweet, abang nasihatkan kau bela kucing banyak-banyak sebagai peneman hidup.

Sama juga kalau nak baut orang tu benci kita. Naikkan degupan jantung dia dan buat perkara yang dia benci. Maka dia akan tafsirkan emosi ketika itu sebagai "marah" dan "benci". Menarik kan bila kita kita tahu macam mana nak memanipulasikan emosi orang?

Eleh abang cakap ye-ye je. Apa bukti benda ni berhasil?

Dik, abang kalau tak baca jurnal psikologi berjela-jela, abang tak berani nak cerita kat orang (padahal baru baca lagi sekali semalam). Sebenarnya dalam jurnal tu takde la tulis pasal teknik mengorat tapi abang ada teringat  satu kajian yang menggunakan teknik ni. Pada tahun 1974, Dutton & Aron telah membuat satu kajian di mana mereka sengaja membuatkan lelaki yang melalui jambatan gantung bercakap dengan seorang promoter perempuan yang bertanyakan soalan. Mereka membandingkan promoter di jambatan gantung, dengan promoter di tempat selamat, yang mana satukah akan dapat banyak halo-halo daripada lelaki-lelaki tu sebab zaman tu masih belum ada Wechat. Hasilnya, tentulah di jambatan gantung yang dapat skor banyak.

Donald G. Dutton & Arthur P. Aron (1974). Some Evidence of Heightened Sexual Attractions Under Conditions of High Anxiety. Journal of Personality and Social Psychology. University of British Columbia. [baca]

Dalam satu kajian mutakhir yang lain pula yang diterbitkan dalam website ScienceDaily, penulis menceritakan pulak tentang proses 'cinta' yang muncul selepas gelak ketawa. Apa yang mereka bincangkan di situ ialah tentang kepentingan gelak ketawa untuk membuat perubahan fisiologi dan kesannya terhadap perasaan cinta. 

Laughter, then Love: Study Explores why Humour is Important in Romantic Attraction. [baca]

Baiklah, abang pun dah penat menaip dan membaca selama berjam-jam. Jika ada topik yang hendak dikupas, bolehlah meletakkan soalan anda di bahagian komen di bawah. Sekain, terima kasih kerana membaca.

Sebelum abang lupa, abang nak umumkan yang abang sedang menulis sebuah buku atau mungkin hanyalah zine yang berasaskan psikologi yang sudah tentu sekali disokong dengan fakta-fakta dan kajian psikologi yang sedia ada. Jika anda terasa bahawa blog abang menarik dan ingin memilik buku tersebut yang isinya tidak akan ditulis dalam blog ni, sila hubungi abang melalui whatsapp di 0197039495  atau emelkan pada psych.malaysia@gmail.com
Saya tak ingat kalau saya pernah menaip tentang hal ni. Seingat saya memang pernah saya ceritakan tentang perihal manusia yang saling mencintai dan mempunyai muka yang sama. Tapi tak ingat pula kalau saya tulis tu di dalam blog ni juga ataupun hanya sekadar di tweet @psikoologi

Anyway, berbalik kepada tajuk, hari ni Cikgu Asfan akan menerangkan serba sedikit tentang pasangan yang mempunyai muka yang sama ataupun seiras tetapi obviously bukan kembar lah. Sebab nanti incest pula. Astaga. Jadi betul ke pasangan yang serasi dan bahagia tu memang mempunyai muka yang sama? 

1. AVAILABILITY BIAS
Dalam buku teks psikologi moden, hal ini ada dibincangkan dalam topik yang melibatkan kesalahan cara berfikir yang berkait dengan cara kita melihat pada sesuatu fenomena. Kesalahan berfikir tersebut diberikan nama availability bias. Kesalahan pemikiran ni adalah disebabkan kita tak tahu sebab apa yang menyebabkan sesuatu kejadian, dan terus mengambil kira faktor yang ada ketika itu.

Dalam contoh David dan Victoria Beckham, mereka biasa dilihat sebagai satu pasangan yang serasi dan orang yang melihat pula cuba mencari faktor keserasian mereka. Bila dilihat muka mereka hampir sama, maka terus pula dianggap bahawa mereka bahagia disebabkan muka serupa.

Tapi macam mana pula dengan muka yang betul-betul serupa?

Untuk muka yang betul-betul serupa, ada dua penjelasan yang mengambil dua waktu yang berbeza iaitu sebelum dan selepas pertemuan. Untuk sebelum pertemuan, kita ada...

2. EXPOSURE BIAS
Fenomena exposure bias mempengaruhi cara kita memilih pasangan dengan bentuk rupa yang paling kita biasa tengok. Dalam banyak keadaan, muka yang paling biasa dilihat seseorang ialah mukanya sendiri. Jadi, tidak hairan lah kalau seorang lelaki memilih perempuan yang mempunyai mata yang sama bulat dengannya. Bila kita nampak mereka bersama, bahagian yang paling hampir sama ialah bahagian mata dan kita nampak seolah-olah muka diorang tu memang serupa pula

Buktinya? Dalam kajian Truston and Bonns (2005), memang betul pun apa yang dah diterangkan tadi iaitu kita memang memilih pasangan berdasarkan muka kita sendiri sehinggakan pasangan kepada kembar pun mempunyai muka yang seiras. Tak cukup lagi dengan kembar tu muka sama, mereka kahwin pula dengan orang yang bermuka seiras walaupun tiada pertalian darah antara satu sama lain

Truston & Bonns (2005). Mate Choice and Friendship in Twins. Evidence for Genetic Similarity [link]

3. EMOTIONAL EFFERENCE (ZAJONC, 1968)
Disiarkan dengan izin pemilik gambar
Hamboi macam-macam nama haa muncul. Pernah tak korang tengok satu pasangan yang tak sama pun muka dia tapi lama-lama muka dia jadi makin serupa? Kalau tak pernah, mari saya kenalkan dengan kawan baik sejak masa sekolah dulu- Izzatie Natasha

Tengok pada tahun 2009, muka diorang punya lah lain. Lepas beberapa tahun belajar sama-sama dan dating sama-sama (takkan la dating lain-lain ye dak?) dan dah pun kahwin sekarang ni, tengoklah perubahan pada muka diorang ni.

Sebelum korang kata "alah tu sebab misai je ada dulu sebab tu nampak tak sama", baik baca dulu hasil kajian daripada Zajonc (1968).

"Emotional efference theory proposes that emotional processes produce vascular changes that are, in part, regulated by facial musculature."

Cakap dalam ayat tu seratus kali pun bukannya boleh buat orang faham jadi sebenarnya apa yang Zajonc cakap ialah perasaan seseorang ataupun emosi berupaya untuk mengubah keadaan fizikal seseorang.

Dah tu apa kaitannya dengan pasangan serasi bermuka sama?


Menurut teori ni, pasangan tu bermuka sama sebab mereka saling meniru gaya tersendiri. Apabila yang lelaki happy, maka yang perempuan pun akan happy dan begitulah sebaliknya. Sebab utama mengapa mereka mempunyai mimik muka yang seakan-akan sama ketika senyum ialah apabila salah seorang mula senyum, yang lagi satu pun akan ikut senyum. Gembira dalam alam perkahwinan ni bukan untuk satu pihak je.

Juga menjelaskan kenapa nenek tua yang berwajah manis, kebiasaannya mempunyai suami yang baik hati dan manis juga mukanya. Begitulah dengan pasangan yang bermuka garang. Maknanya, muka mereka berubah setelah berkongsi kisah suka duka yang pelbagai.

Dalam kajian Zajonc, dia membandingkan muka pasangan sekarang, dengan gambar mereka 25 tahun yang dulu. Yang menariknya, semakin bahagia sesuatu pasangan tu, semakin mereka mempunyai persamaan pada muka. Jadi, moralnya di sini ialah kebahagiaan bertahun-tahun perkahwinan kita tu dari satu aspek, boleh dilihat melalui persamaan muka sahaja

Zajonc (1987) Convergence in the physical appearances of spouses. [link]

Kesimpulan daripada artikel kali ini:

  1. Muka yang sama boleh jadi disebabkan selepas hidup bersama-sama dalam tempoh yang panjang ataupun boleh jadi muka mereka memang dah sama sejak awal
  2. Penulis tidak mengatakan bahawa pasangan yang tidak bermuka sama adalah tidak bahagia langsung dan tidak juga bermaksud yang bermuka sama tu semestinya bahagia
  3. Muka sama ataupun tidak, adalah menjadi tanggungjawab setiap pasangan untuk memastikan kehidupan mereka bahagia.
1. Sudah beberapa kali aku menulis tentang pemahaman orang ramai tentang kesan bulan dan tarikh kelahiran terhadap psikologi dan personaliti. Ada juga yang bertanya adakah betul jika orang yang lahir pada hari Jumaat itu merupakan orang yang tenang sebab member dia ada puji yang dia tenang

"Orang yang lahir pada 13 Mei akan berjumpa jodoh pada
hari ini!" Waklu ah
2. Fahaman ini selalu sangat dikaitkan dengan satu bidang yang dinamakan sebagai astrology. Pembaca adalah diingatkan bahawa bidang ini tidak ditawarkan di mana-mana universiti Malaysia dan universiti bertaraf sah lain di dunia. Ini bukan bidang akademik. Ia hanyalah benda yang dipopularkan oleh budaya pop

3. Astrologi ni sebenarnya sejenis fahaman yang mempercayai bahawa konon-kononnya pergerakan bintang-bintang nun di langit sana ada kesan terhadap kehidupan kita.

4. Sebagai contoh, dulu masa sekolah aku melanggan surat khabar The Star dan diberikan kepada kelas-kelas, selalu jugaklah kitorang nampak tips-tips merepek bawah astrology tu. "Hari ini Taurus akan menemui jodohnya!". Jodoh hotak hang aku baru tingkatan satu masa tu. Sekolah tu tempat belajar ya bukan bercinta! Cewah!

5. Zodiak Pisces, Taurus, Gemini dan sebagainya merupakan antara bintang-bintang kelahiran yang terdapat dalam sistem astrologi ni. Kalau macam aku, lahir pada ehem ehem Mei, jadi aku yang berbintang Taurus. Website Astrology tulis untuk Taurus hari ni katanya aku dah cukup bekerja keras tapi masih belum cukup lagi.

Hari ini aku cuma baring atas sofa sambil jeling TV. Nampak benor menipunye

6. Bila dilihat balik senarai "ramalan" atau "analisis" yang diberikan oleh puak-puak astrologi, ni sebenarnya ia boleh juga terkena pada orang berbintang lain sebabnya senang saja. Benda tu terlampau umum dan ada peratusan yang tinggi untuk terkena pada sesiapa

7. Samalah keadannya bila orang tanya "kau pernah pergi gerai Kak Eton tak?" lepas tu kau jawab "ohh gerai yang tepi jalan tu ke?". Masalahnya kebanyakan gerai memang ada tepi jalan. Kebanyakan orang memang akan rasa dirinya dah berusaha seharian, kebanyakan orang memanglah nak mempercayai yang dia akan bertemu jodoh hari ini.

8. Ini ialah satu fenomena psikologi yang dipanggil sebagai Barnum Effect. Klik perkataan tu kalau nak baca lebih detail tentang Barnum Effect beserta video.

9. Jadi, kita boleh rumuskan yang astrology ni sebenarnya ialah benda yang mengarut dan tak boleh diterima akal. Sudahlah modus operandinya serupa dengan tilik nasib, bohong pula tu.

10. Jadi, adakah tarikh dan bulan kelahiran akan mempengaruhi sama ada seseorang tu pandai ke bodoh ke, ataupun seorang yang tenang ataupun pemarah? Jawapannya sudah tentu sekalilah tidak.

11. Di Malaysia, masih ada yang mempercayai bahawa bulan kelahiran mempengaruhi keadaan psikologi seseorang. Makin kuat diorang percaya bila ada terjumpa konon-konon Dato Dr Fadzilah Kamsah buat kajian tentang itu. Aku dah puas google kertas kajian yang kononnya kepunyaan Dato Fazilah Kamsah tu- langsung tak ada.

12. Sama ada kajian tu tak wujud, tak diterima oleh autoriti dalam bidangnya, ataupun hanya kata-kata yang diungkapkan tanpa hitam putih, wallahualam. Kalaupun ada, konfem akan dibidas oleh pakar-pakar yang faham sebenarnya tentang selok-belok dan metodologi kajian psikologi

13. "In no cases did date of birth relate to individual differences in personality or general intelligence".

Dalam BM, kisah hape korang lahir bulan berapa dan hari apa. Langsung takde efek sikit pun pada kepandaian dan personaliti (Hartmann et al., 2005). Kajian ni menggunakan 4000 subjek. Bukan calang-calang punya kajian ni sampai 4000 subjek. Kajian pada tahun 2011 oleh Steyn puncakap benda yang sama

14. Dalam hal-hal tentang psikologi yang meragukan, cara yang terbaik ialah bertanyakan pada mereka yang mempunyai kelulusan psikologi ataupun bahan-bahan ilmiah yang boleh dipercayai di internet. Setiap kali aku menulis, aku akan check dulu sumber di internet sebab memori manusia kadang-kadang bukan boleh dipercayai sangat. Benda mudah macam konsep Teori Keperluan Maslow pun boleh lupa.

15. Dalam pada masa yang sama, mereka yang mempunyai kemahiran/pengetahuan/kelulusan dalam psikologi, tolonglah jangan sesuka hati tulis sesuatu di laman sosial dan meletakkan nama "psikologi" dalam ayat yang berupa mitos. Contohnya jika korang nampak orang yang ada ijazah dalam psikologi tapi post "Fakta psikologi: kalau kita mimpikan orang tu, maknanya orang tu sedang rindukan kita", maka tentu ramai antara kita akan percaya bahawa itu memang fakta psikologi yang sebenar

16. Situasi di atas ni samalah seperti seorang doktor yang menyarankan bahawa vaksin itu tidak baik dan boleh menyebabkan autisme. Habis kredibiliti bidang tu boleh hancur terutamanya psikologi yang baru nak bertapak di Malaysia ni. Dalam kes kita ni, nak percaya pendapat yang dipopularkan oleh Tumblr dan laman sosial yang dikuasai kanak-kanak ataupun nak percaya pada pakar yang membuat kajian yang diterima masyarakat saintifik?

17. Sebelum habis artikel kali ni, ingatlah yang tarikh lahir, horoskop apa semua tu langsung tiada kaitan dengan intelligence dan sifat peribadi seseorang. Anda terjumpa orang pengotor? Boleh jadi dia lahir bulan Januari, Jun, atau apa-apa bulan sekali pun. Tiada kesan. Tiada hubungkait

----------------
RUJUKAN:

Hartmann, P., Reuter, M., Nyborg, H. (2005) 
The relationship between date of birth and individual differences in personality and general intelligence: A large-scale study. Personality and Individual Differences, 7, 1349-1362.

Steyn, R. (2011). Astrological signs and personality differences. Journal of Psychology in Africa, 21 (3), 493-494
Pengetahuan merupakan sesuatu yang sangat penting dalam kehidupan ni. Dalam pada kita mengejar ilmu yang senang diperolehi terutamanya di zaman ini, kita terlupa bahawa ilmu itu sering berubah-ubah demi penambahbaikan dan tak kurang juga yang ditokok-tambah untuk menjadi penyedap cerita. Untuk post kali ini, kami akan menceritakan tentang mitos-mitos tentang otak dari sudut psikologi yang sering diceritakan tetapi sebenarnya adalah salah mengikut kajian dan fakta.


1. MANUSIA HANYA MENGGUNAKAN 10% DARIPADA KEUPAYAAN OTAK KITA
Apa kau ingat kau Professor Charles Xavier dalam professor X ke? Kenyataan macam ni senang sangat nak jumpa di Facebook, akaun Twitter acah-acah motivasi, dan juga Whatsapp copy group sebelah yang konon-kononnya Elbert Einstein yang cakap benda tu (sebenarnya memang dia cakap tapi cuma untuk berlagak yang otak dia tu lagi pandai) . Lebih ramai lagi yang percaya apabila movie "Limitless" lakonan Bradley Cooper ditayangkan.

Otak merupakan organ badan manusia yang membentuk 3% daripada keseluruhan jisim badan, tetapi menggunakan 20% daripada tenaga keseluruhan badan kita. Sedangkan semasa tidur pun otak kita masih berfungsi dan 'hidup', apatah lagi semasa menjawab soalan matematik

2. ADA MANUSIA OTAK KANAN, ADA MANUSIA OTAK KIRI
Ini mungkin akan menyebabkan ramai orang terkejut termasuklah penulis-penulis buku teks, pakar motivasi, acah-acah motivasi, dan juga guru-guru di sekolah. Sebenarnya tiada sebarang bukti yang mengesahkan bahawa otak sebelah kanan mengawal sifat kesenian, dan otak kiri mengawal sifat analitikal. Semua tu bullshit sahaja.

Salah satu kajian yang menidakkan dakwaan tidak berasas ni ialah Heinze et al. (1994) dalam artikel yang menunjukkan bahawa untuk pemprosesan visual sahaja, beberapa bahagian otak yang berlainan diaktifkan. Kesimpulannya, nak mengira guna otak kanan dan kiri, nak melukis pun menggunakan otak kanan dan kiri

3. KALAU NAK BELAJAR BAHASA INGGERIS, KENA KUASAI BAHASA MELAYU DULU
Ada dakwaan yang mengatakan jika nak belajar bahasa kedua, maka seseorang tu perlu menguasai bahasa pertamanya dulu. Mungkin secara logiknya perkara ini agak berasas kerana seseorang tu perlu translate perkataan yang ingin dicakapkan kepada bahasa kedua. Betul?

Salah!

Yang sebenarnya, otak manusia mempunyai fleksibiliti yang hebat. Seorang kanak-kanak yang mempelajari dua bahasa serentak sebenarnya dapat mempelajari pengetahuan bahasa yang lebih banyak berbanding yang tidak belajar serentak. In fact, pada tahun 1987 zaman tok kadok dulu, kajian awal Virginia P. Collier menunjukkan kanak-kanak seawal 4 tahun paling bagus apabila belahar bahasa kedua. Sekarang ni semakin banyak kajian yang latest yang mengatakan bahawa bahasa kedua elok diajar dan dituturkan secara aktif sebelum bayi berumur 6 bulan

Kami harapkan post ni memberikan manfaat dan supaya anda dapat perbetulkan pengetahuan psikologi yang salah
Astaga berapa ramai lah yang tanya soalan ni tapi baru kali ni nak jelaskan haha. Untuk post yang pertama tahun ni (walhal dah bulan 2. Pemalas punya admin) maka kami terasa bertanggungjawab untuk memberikan penjelasan kepada permasalahan ini. Jangan katakan pelajar lepasan SPM yang baru mahu memilih jalan kerjaya, yang dah belajar dalam ijazah sarjana muda dalam psikologi pun belum tentu dapat jelaskan dengan baik perbezaan antara ketiga-tiga profession ini. Maka di akhir artikel ni, pembaca aan tahu perbezaan psikologis vs psikiatris vs psikologis klinikal. Pengetahuan ini amat penting untuk pelajar, ibu bapa, dan guru-guru untuk menyampaikan maklumat yang benar

Teka-teki: Saya seorang doktor, boleh berikan diagnosis, dan boleh memberikan preskripsi ubat. Dalam konteks profesion psikologi, siapakah saya? Sila jawab di bahagian komen selepas membaca artikel ini P

Kalau teka-teki di atas agak susah untuk dijawab marilah kita berkenalan dengan profesion yang tiga ini ter
--------------------------------------
#1. PSIKOLOGIS/AHLI PSIKOLOGI
--------------------------------------
Secara mudahnya, seorang psikologis ialah seorang manusia yang mempunyai pengetahuan yang meluas dalam bidang psikologi. Buku teks psikologi, menggunakan pengetahuan daripada artikel dan journal yang ditulis oleh mereka ini. Contoh psikologis yang terkenal ialah seperti B.F Skinner, James Watson, Brofenbrenner, dan sebagainya kerana tanpa mereka-mereka ini yang pelopor kepada psikologi asas moden, tiadalah penemuan baru yang akan dibuat. Dalam kata lain, kalau dalam bidang kimia kita ada ahli kimia, maka dalam psikologi kita ada psikologis/ahli psikologi.

Walau bagaimanapun, bukanlah semua orang mampu mendapat gelaran psikologis ini. Seorang pelajar dalam bidang psikologi yang menulis artikel dan berjaya menerbitkannya dalam jurnal antarabangsa belum lagi boleh dipanggil sebagai psikologis kerana untuk bergelar sebagai psikologis, gelaran tersebut mestilah berdaftar dan berlesen terutamanya di luar negara. Mereka ini juga memegang kelulusan Doktor Falsafah (PhD) [sesetengahnya hanya memerlukan Masters Degree dan paling cikai, ijazah sarjana muda] dalam psikologi dan kerjanya adalah untuk membantu menjadikan kehidupan lebih baik. Selain daripada Masters atau PhD, untuk menjadi seorang Psikologis Berdaftar, seseorang itu perlu menjalani latihan klinikal berpantau selama 2 tahun

Antara kerja psikologis ialah:
  • Menjalankan sesi terapi berkumpulan ataupun secara individu untu orang dewasa, kanak-kanak, keluarga tentang masalah seperti depresi, anzieti, dan masalah dadah
  • Bekerja di sekolah untuk membantu pembelajaran murid-murid. Di Malaysia, servis ini disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas, terutamanya. 
  • Menjadi pakar rujuk khas tentang psikologi terutamanya prosiding mahkamah yang memerlukan kepakaran tersebut
Kesimpulannya, psikologis ialah seorang pakcik yang power dalam pengetahuan psikologi dengan begitu mendalam sekali.

-------------------------------------------
#2. PSIKOLOGIS KLINIKAL
-------------------------------------------
Untuk psikologis klinikal, mereka ini ialah mereka yang ada kelulusan sama dengan seorang psikologis, ditambah lagi dengan 2 tahun program Masters dalam latihan klinikal yang dikendalikan oleh universiti yang bertauliah. Setelah siap Masters, mereka perlu lagi menjalani program pemantauan klinikal selama 2 tahun dan perlu menjalani pengajian tambahan setiap tahun. Untuk psikologis klinikal, ada yang dapat title "Doktor" dan mereka ini ada PhD dalam psikologi ataupun Ijazah Kedoktoran Psikologi Klinikal (Psy. D)

Sebagai seorang psikologis klinikal, anda tidak boleh memberikan preskripsi ubat sebab hangpa secara natijahnya bukan doktor perubatan! Di beberapa tempat di seluruh dunia, profesion ini mempunyai kebenaran untuk memberikan preskripsi ubat-ubatan tertentu sahaja.

So far kita dah kenalpasti kerjaya psikologis klinikal dengan psikologis tak ada beza kan? Sebenarnya psikiatris tugasnya lebih kepada individu yang mengalami gangguan teruk seperti masalah mental manakala psikologis pula membantu masalah yang kurang teruknya. Make sense kan? Sebab ada latihan tambahan 2 tahun siap dengan sambung pengajian lagi

------------------------------------------ 
#3. PSIKIATRIS/ PAKAR PSIKIATRI
------------------------------------------
Biasanya orang tanya apa perbezaan psikologis dengan psikiatris? Seorang psikiatris mulakan karier mereka dengan mempelajari ilmu perubatan. Maknanya mereka perlu ada kelulusan dalam bidang perubatan daripada institusi yang diiktiraf. "Doktor" homeopati tak kira, ok? Biasanya step 1 ni mengambil masa kira-kira 5 tahun

Kemudian, doktor-doktor muda ni akan menyambung residency training mereka dalam bidang kesihatan mental pula selama 4 tahun. Setelah tamat, barulah mereka akan diberi lesen sebagai psikiatri

Disebabkan mereka ini ialah doktor, maka mereka memegang mandat dan kuasa untuk memberikan ubat kepada pesakit mereka. Psikologis dan psikologis klinikal akan merujuk kepada mereka ini untuk pesakit masing-masing. Antara tugasan lain termasuklah:
  • Mendiagnos dan merawat pesakit mental
  • Memasukkan pesakit ke dalam wad mental
  • Mencadangkan terapi dan memberikan ubat-ubatan 
Okay cukuplah maklumat setakat tu. Diharapkan kami telah memberikan penerangan yang cukup baik untuk perbezaan antara ketiga-tiga profession ini. Kalau pembaca sekalian faham dengan apa yang disampaikan, cubalah jawab soalan yang tertera di bawah gambar di permulaan artikel ini.

Hantarkan komen dan pertanyaan anda di bawah ini. Kami ingin mengetahui respon anda

Astaghfirullahalzim lama betul tak update blog. Disebabkan pagi ni macam free, maka saya pun berniat nak kemas isi kandungan dalam laptop dan buang fail-fail lama yang tak digunakan lagi. Banyak betul benda lama yang dijumpai kebanyakannya ialah memori daripada masa belajar di New Zealand 3 tahun lepas. Tiba-tiba mata saya tertancap pada beberapa keping gambar (penjodoh bilangan 'keping' boleh ke guna untuk gambar digital?) yang menunjukkan gambar insan yang berdarah di kepalanya. Berikut ialah gambar tersebut..

Ada lagi satu gambar tapi dibimbangi too much information pulak sebab jelas sangat mukanya

Alkisahnya begini...

Pada suatu malam yang hening, kira-kira jam 2 pagi kalau tak silap, maka terlihatlah beberapa orang pelajar sedang sibuk menelaah pelajaran di Cotton Building, Victoria University of Wellington. Ada pun keadaan ketika itu adalah sangat sejuk kerana New Zealand sedang mengalami musim luruh (bulan Mei). Suasana hening membingitkan telinga diselangi dengan bunyi jari-jemari ketak-ketuk menaip menggunakan papan kekunci komputer kepunyaan kampus untuk bermain Twitter. lel. Ada 3 orang dalam makmal tersebut dan kesemuanya merupakan ahli rumah. 

Tiba-tiba telefon rakan yang bernama "AF" berbunyi tapi beliau tak sempat mengangkatnya. Mungkin disebabkan telefonnya diletakkan dalam nada senyap. Sejurus kemudian, telefon si "A" pula berbunyi dan beliau pun mengangkatnya

"Ha, 'Z', kenapa ni?" tanya si "A"
"Korang balik sekarang boleh tak?" balas si "Z" di hujung talian
"Kitorang banyak kerja la nak balik rumah. Sejam lagi boleh?"
"Urgent weh. Aku rasa rumah kita kena rompak la" 
"Ok ok kitorang balik sekarang jugak!" ujar kami bertiga melalui loudspeaker.

Maka dalam kegelapan malam dengan hujan yang renyai-renyai tu, kami bertiga pun meredah semak samun dan bukit yang licin untuk sampai ke rumah dengan pantas. Macam mana kalau laptop hilang? Xbox hilang? Rockband hilang? TV hilang? Sia-sia bekerja sambilan setahun lebih di negara orang.

"Z! Z! Mana kau woi??" jerit kami setibanya di rumah atas bukit tu
"Aku kat pintu toilet ni" kedengaran suaranya seolah-olah merintih. Ibarat seorang freshman yang memerlukan perhatian senpainya. Maka terlihatlah oleh kami seorang lelaki berusia 22 tahun yang berdarah di kepalanya. Terjelepuk di pintu tandas, bukan pintu syurga, ialah seorang lelaki yang berketinggian hampir 180cm, dengan bentuk badan yang melayakkan beliau bertanding dalam pertandingan sumo. Darah pekat mengalir perlahan daripada dahinya dan terdapat beberapa titis kelihatan di atas lantai yang dilihat bermula daripada dalam tandas.

Selesai mengangkat beliau supaya dapat berdikari (berdiri atas kaki sendiri. lel), dia pun berjaya mengumpul kekuatan untuk membasuh kesan darah di kepalanya. Kalau tak pasal darah tu, mungkin kami dah suruh dia basuh baju kami yang dah lama berlonggok tu sekali. Tapi atas dasar kasihan dan setiakawan maka kami gantikan kerja tu dengan soalan 

"Apa jadik weh?" 
"Aku tak tau. Aku sedar-sedar je kepala aku berdarah, cermin tingkap tandas pecah"
"Apa kau buat sebelum tu?"
"Aku nak ke tandas. Masa tu la aku rasa aku kena serang"

Maka sebagai ketua rumah yang buat-buat rajin dan saksama aku pun pergi memeriksa keadaan tandas. Betullah seperti yang dikata, tingkap rumah memang perlu disuntik dana kos pembaikian. Kalau dapat suntik semangat je kan bagus.

Aku mencapai telefon dan menelefon 111 iaitu nombor kecemasan New Zealand.
"Emergency Hotline. How can we help you?" kata makwe yang aku tak pasti cun ke tak tapi suara dia sedikit garau maka aku andaikan dia ada badan sebesar pemain ragbi. Makwe New Zealand memang ramai berbadan sasa sampaikan kadang-kadang kami orang Asia berasa tercalar egonya. Sungguh inferior complex
"Yes, I would like to report a possible robbery case here.."

******
Selepas hanya 10 minit, pintu rumah kami diketuk dua pegawai polis yang amatlah tinggi susuk badannya umpana Menarai Dubai diiringi seorang paramedik dan kami pun terpaksa menerangkan kembali apa yang terjadi. Polis pun pergi memeriksa bahagian tandas dan menyiasat. Walaupun rasa terkejut dengan kejadian tu, tapi rasa excited pun ada sikit sebab rasa macam Gerak Khas.

"I don't think that this is a burglary/robbery case" kata pegawai wanita tu.
"What? But the window's broken and my friend's bleeding there in the head"
"Yes, those are true but if the burglar got into your house from the outside, there would be glasses all over the toilet floor. But there isn't so he can't be getting in from that spot. Besides, the difference in ground height makes it impossible for someone to break in without any leverage. Third, the hole made through the window is too small for anyone to reach in"

Penjelasan yang diberi polis tu memang masuk akal tapi untuk kepastian aku mintak aje diorang check kat belakang. Bila diorang balik, keputusannya masih sama iaitu tiada kes yang berlaku. Tambahan pulak bahagian semak tu takde kesan orang lalu

So macam mana agaknya member aku tak sedarkan diri dan kepalanya berdarah? Siapa pukul dia? Hantu raya? Orang minyak? Pontianak? Pontiapak?

Tiba-tiba paramedik pun bersuara dan mengatakan yang member aku pengsan sebab kurang darah mungkin terlampau penat. Jadi, dia 'black out' dalam tandas dan masa dia jatuh kepalanya terhantuk di tingkap tandas, menyebabkan kepalanya berdarah macam tu. Lagipun, luka di kepala dia disebabkan berat badan sendiri dan bukannya blunt object trauma.

Disebabkan sedikit malu, maka kami pun halau diorang balik dengan cara sopan dan gelakkan diri masing-masing sehingga pagi = 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Okay, kalau korang dah baca cerita kat atas tadi, mungkin korang boleh perhatikan bagaimana otak manusia boleh mentafsirkan maklumat yang salah dan kesalahan tu pula boleh berjangkit-jangkit sampai ke beberapa orang yang lain.

1. Kejadian bermula apabila masing-masing terkejut dan berasa confuse, Ini ialah kunci utama untuk mana-mana kesalahfahaman berlaku. Mesti ada melibatkan emosi (Western et al., 2006) . Perasaan marah, keliru, dan sedih antara emosi yang menyebabkan kita salah tafsir maklumat dalam hampir setiap keadaan. Sebab tu lah kita digalakkan untuk bertenang sebelum membuat keputusan tapi semua orang pun tahu benda tu susah, kan?

2. Dalam keadaan keliru, kita akan mencari sebab-musabab yang sesuai dengan cerita asal kita. Masa "Z' telefon, dia dah kata yang dia kena rompak. Maka kami pun hanya melihat dan memproses maklumat yang kami lihat di rumah sebagai bukti seolah-olah memang ada rompakan berlaku. Fenomena ini dipanggil sebagai "Confirmation Bias" di mana apa-apa yang kita nampak, kita rasa pendapat kita tu sajelah yang betul

"Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart believers" - Michael Shermer
3. Manusia juga ada satu habit yang dipanggil sebagai "preference for early information" di mana benda yang kita nampak mula-mula tu lah yang akan membentuk pemahaman kita terhadap sesuatu dan maklumat yang muncul kemudian akan mempunyai kesan yang kurang (Ross et al., 1975). Contoh favourite saya ialah apabila terdapat tuduhan 50,000 rakyat bangladesh diterbangkan ke Malaysia untuk mengundi Barisan Nasional, di mana tuduhan tersebut berjaya meletakkan impresi buruk terhadap kerajaan. Walau banyak mana pun informasi benar untuk menukarkan keadaan tersebut, ia masih tak berjaya malahsehingga ke hari ini masih ada orang percaya kejadian tu betul-betul terjadi walaupun Anwar Ibrahim sendiri kata tiada (padahal dia yang mulakan). Kes yang sama berlaku untuk kejadian blackout walaupun Lim Kit Siang dah kata tiada blackout yang terjadi. 

4. Selain tu, dalam kes kami terdapat juga bukti "illusionary association/correlation" di mana kami telah membuat perkaitan yang tak wujud antara 2 'bukti' yang kami ihat. Kepala member berdarah, dan cermin yang pecah membuatkan kami berasa yang memang ada rompakan berlaku. Padahal takde.

So moralnya cerita ni. Bagus untuk kita peka dengan keadaan sekeliling dan membaca berita tapi kita kena berhati-hati agar otak manusia yang penuh dengan kecenderungan untuk salah faham ni tidak menjadi terlampau senang untuk membuatkan kita bergaduh antara satu sama lain.

------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------
RUJUKAN:
Westen, Drew; Blagov, Pavel S.; Harenski, Keith; Kilts, Clint; Hamann, Stephan (2006), "Neural Bases of Motivated Reasoning: An fMRI Study of Emotional Constraints on Partisan Political Judgment in the 2004 U.S. Presidential Election", Journal of Cognitive Neuroscience (Massachusetts Institute of Technology) 18 (11): 1947–1958

Ross, Lee; Lepper, Mark R.; Hubbard, Michael (1975), "Perseverance in self-perception and social perception: Biased attributional processes in the debriefing paradigm", Journal of Personality and Social Psychology (American Psychological Association) 32 (5): 880–892

Redelmeir, D. A.; Tversky, Amos (1996), "On the belief that arthritis pain is related to the weather", Proceedings of the National Academy of Sciences 93 (7): 2895–2896,doi:10.1073/pnas.93.7.2895 

p/s: Our deepest condolences to mangsa banjir di seluruh negara. Semoga usaha-usaha untuk menyalurkan bantuan dapat mengurangkan beban anda semua
Disclaimer: If any of the screenshots used below violates any copyright, you may ask for me to take it down here

 Pagi ni aku bangun pagi dan bersiap untuk ke sekolah. Masa buka Facebook untuk tengok news tentang kajian psikologi terkini, ada terjumpa satu artikel yang sangat menarik untuk dikongsikan berkaitan ujian psikometrik. Untuk korang yang belum mengenali apa tu ujian psikometrik, sebahagian skop ujian ni ialah untuk menilai peribadi seseorang secara objektif - atau dalam kata lain, kita gunakan nombor untuk menilai seseorang.

Untuk sebahagian daripada pembaca blog ni, ujian psikometrik agak tidak asing terutamanya untuk mereka yang belajar ilmu kaunseling dan tak ketinggalan jugak adik-adik sekolah atau kolej (heck, even universities students and mak orang) yang suka buat quiz merepek dekat Facebook. 

"Analisis Tarikh Lahir dan blablabla Dr Fazli Khamisain*" yang paling popular sekali. Basically ujian ni sebenarnya orang buat secara suka-suka mengisi masa lapang ataupun melengahkan assignment tetapi ada juga yang terlampau percaya. Kebiasaannya, orang percaya benda rawak dan rambang macam tu disebabkan oleh Kesan Barnum [klik untuk baca] 

Tapi buat pertama kalinya, aku ada terjumpa sesuatu yang agak boleh dipercayai. Analisis personaliti seseorang berdasarkan "likes" Facebook! Apa yang lagi menarik ialah cara analisis personaliti ni adalah dibuat oleh para pengkaji daripada University of Cambridge. Adakah ia reliable? Well' at least kajian Kosinski, Stillwell, and Graepel (2012) better than "kajian tarikh lahir Dr Fazli Khamisain (tiada tahun)*" . So, macam mana nak check?



Benda pertama yang korang patut cuba ialah "YOUAREWHATYOULIKE". Apa yang benda ni buat ialah dia akan masuk akaun Facebook korang untuk kutip data pasal pages yang korang like, dan keluarkan analisis tentang kestabilan emosi, the big 5, dan... cubalah sendiri! 

Cara dia kira data? Secara simplenya, katakanlah secara puratanya orang yang like page Twitter bersifat liberal, maka kalau korang like page tu (dan page lain yang berkaitan), maka korang pun liberal jugalah. Ada sikit berkaitan dengan fenomena psikologi yang diberi nama sebagai "homofili" 

Yang menariknya, dia siap ada tunjuk siapa yang sama dan tak sama dengan kita sekali


Yang ni pulak analyze benda yang sama tapi dia tak keluar cantik, dia keluarkan keputusan analisis dalam bentuk kod. Kalau yang tadi analyze tentang personaliti, yang ini analyze tentang pegangan politik, agama, orientasi seks, dan minat kita terhadap sesuatu. 

In case korang berminat, result page dia menggunakan correlational value. Contoh:


Untuk value menghampiri 0, maksudnya korang takde kaitan dengan ciri tu. Bila menghampiri 1, maknanya korang amat serupa dengan ciri tu. Jadi berdasarkan keputusan algoritma ni, aku 75.99% (female val=0.7599)  menyerupai perempuan berdasarkan benda yang aku baca di Facebook. Ye la lelaki tak ramai suka baca hal berkaitan linguistik, personality, psikologi dan pasal haiwan di Facebook.

Oh well. Kalau korang nak guna Twitter pun ada! Yang ni bukanlah daripada University of Cambridge, tapi University of Auckland, New Zealand!


Servis yang ni pulak menggunakan linguistik sebagai pendekatan utama. Basically, dia akan menilai perkataan yang kita gunakan masa tweet, sama ada kita guna "I" atau "We" untuk menilai personaliti seseorang, dan bukannya topik yang dibincangkan dalam Twitter.

Tak payah login. Simply letak tweethandle like @arcx13  untuk analisis orang tu. Hanya boleh digunakan untuk mereka yang tak kunci akaun Twitter mereka.

So, apa keputusan korang?

-------
RUJUKAN:
Kosinki, M., Stillwell, D., & Graepel, T. (2012). Private traits and attributes are predictable from digital records of human behaviour. Proceedings of National Academy of Sciences of the United States of America. p. 5802- 5805

Salam Ramadan ya akhi dan ya ukhti! Pada kali ni ana mahu share beberapa pengetahuan psikologi yang super berguna jayid jiddan supaya ukhti ukhti yang shomel Masha Allah sumua boleh amalkan semasa bulan Ramadan al-Mubarak ni. Insya Allah. Adapun semua fakta-fakta ni adalah berdasarkan kajian psikologi yang melibatkan pengiraan statistik dan diterjemahkan ke dalam konteks Ramadan. 

1. TIPS PSIKOLOGI BERBUKA: KITA TAK TAHU BILA NAK KENYANG!

Biasanya kita fikir bahawa jumlah makanan yang kita letak dalam pinggan tu ialah berapa tahap kelaparan kita - kalau lapar gila, ambil nasi gunung. Kalau tak lapar sangat, ambil sesuap je nasi. Betul, tapi itu hanya satu faktor. Tahukah antum antunna semua yang saiz pinggan pun mempengaruhi otak kita untuk menentukan berapa banyak kita perlu makan? dalam satu kajian, peserta eksperimen dibahagikan kepada 2 kumpulan:

  • Satu kumpulan makan sup daripada mangkuk yang biasa
  • Satu kumpulan lagi makan sup daripada mangkuk yang disambungkan dengan paip sup secara rahsia daripada bawah meja. of course mereka tak boleh pegang mangkuk tu.
So, apa yang terjadi ialah, dua-dua kumpulan mengatakan bahawa mereka sama kenyang dan sama puas hati walaupun kumpulan kedua tu dah makan 2 kali ganda lebih banyak sup berbanding group mangkuk biasa. So, pengajarannya, kita kenyang ke atau tak bergantung pada apa yang kita nampak di pinggan. Jadi sempena bulan puasa ni ambik ala kadar je dulu masuk pinggan da bukannya kaut satu gunung nasik terus.


RUJUKAN
Wansink, B., Painter, J. E., North, J. (2005). Bottomless Bowls: Why Visual Cues of Portion Size May Influence Intake
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. SEBAB MAK MERTUA KOMPLEN MASAKAN ANDA TAWAR

Untuk setiap manusia, semua anggota badan kita akan jadi tua. Kulit berkedut, ketiak menggelebeh, rambut beruban, dan kurangnya "taste buds" yang digunakan untuk mengesan rasa masam, manis, masin. Jadi kalau mertua korang komplen masakan korang tak sedap, janganlah down sangat. Mungkin sebab dia tua je dan deria rasa dah rosak

..atau korang memang spesies baru nak belajo masuk dapur. Tu pun faktor jugak hahaha

Untuk orang yang dah berumur, mereka memerlukan antara 2-9 kali ganda lebih banyak perasa seperti garam dan gula untuk mendapatkan rasa yang serupa dengan apa yang orang muda macam kita rasa. satu lagi sebab ialah deria bau manusia yang semakin lemah dengan umur. Sebenarnya kita 'merasa' makanan dengan bau. Pernah tak korang terbau kueyteow goreng yang sangat harum semerbak dan bila makan, air liur korang merecik-recik tumpah ke ladang gandum? Haa itulah contoh korang makan dengan menggunakan deria bau. Jadi, orang tua yang semakin kehilangan deria bau pun akan kehilangan deria rasa sekali 

RUJUKAN: 
Mojet, J.,Christ-Hazelhof, E., Heidema, J. (2001). Taste Perception with Age: Generic or Specific Losses in Threshold Sensitivity to the Five Basic Tastes?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. MAKAN SAMBIL TENGOK TV = GEMOK GEDEMPOL

Haa kalau korang berbuka tu, jangan pulak makan sambil tengok TV. Biasanya kalau kita makan sambil tengok TV ni kita akan fokus pada Power Rangers kat TV dan bukannya pada makanan. Maka berbalik pada tips no 1 tadi, korang takkan nampak apa yang korang makan dan rasa tak puas makan. Maka dengan itu korang akan ambik makanan lagi dan makan lagi dan makan lagi. Lama-lama jadi belon. Samala dengan pengguna internet sambil makan

Kajian menunjukkan bahawa orang yang makan tapi tak fokus pada makanan dia akan dapat dua benda
  1. Makan lebih banyak
  2. Tak enjoy makan. Rasa kureng
Jadi, moralnya di sini ialah.
  • Orang tua-tua kita power. Dari dulu lagi dia dah larang kita bercakap sambil makan. Hormat rezeki tu hoi
  • Kalau taknak duit korang dibazirkan, makanlah dengan penuh khusyuk sambl mensyukuri nikmat Allah. Jzkk brother
  • Makanan yang sedikit tapi disyukuri tu lebih berkualiti daripada makanan yang banyak tapi dizalimi
RUJUKAN
Bolhuis, D. P., Lakemond, C. M. M., Wijk. R. A., Luning, P.A., Graaf, C. D. (2013).
Consumption with Large Sip Sizes Increases Food Intake and Leads to Underestimation of the Amount Consumed

4. MAKAN KURANG KALORI LEBIH BAGUS!

Mengikut kajian daripada University of Texas, makan makanan yang kurang nilai kalorinya mempunyai ciri terapi terutamanya kepada mereka yang mempunyai masalah berkaitan otak seperti Alzheimer's, Parkinson, dan sebagainya.

Sebenarnya eksperimen ni dijalankan ke atas monyet sebab kalau buat kat manusia kira menyalahi etika eksperimen la pulak. Dalam tempoh 15 tahun, monyet yang dikurangkan kalorinya sebanyak 30% setiap hari otak mereka 'menua' dengan lebih lambat, hidup lebih lama, dan tiada penyakit diabetes. Kalau manusia yang setiap hari memakan 2000 kalori (secara purata), maka pemotongan sebanyak 600 kalori adalah perlu

So, bulan puasa ni marilah kita semua makan sekadar perlu je, Di samping menunaikan perintah Allah, kita dapat jugak menjaga kesihatan. Makan yang perlu, dan kurangkan pengambilan kalori.

RUJUKAN:
Gary, L. W. (2012). Eating Fewer Calories May be Therapeutic

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Itu sahaja untuk kali ni. Selamat berbuka! Renung-renungkan dan selamat beramal :D

Flashbulb memory ni sebenarnya ialah satu perkataan yang popular dalam bidang memori dan kognitif psikologi. Zaman dulu kan orang tangkap gambar dengan gunakan kamera besau gajah dan disertakan dengan flash tangan tu kan? Yang di tangan photographer tu lah yang dinamakan sebagai flashbulb.

So, kamera digunakan untuk apa? Of course lah untuk menangkap gambar. Dan gambar pula menunjukkan keadaan yang terperinci, keadaan yang berlaku pada waktu itu secara objektif. Maka dengan itu, pada tahun 1977, Roger Brown dengan James Kulik dua orang saintis mewartakan term memori flashbulb sebagai satu memori yang disertakan dengan respons emosi yang kuat lalu menyebabkan kita ingat every detail yang konkrit dan jelas, yang terjadi pada waktu tu. Yang lagi menariknya ialah memori jenis ni akan membuatkan kita ingat benda tu sampaila ke mati. Even pesakit nyanyuk pun ada yang mengingati peristiwa penting yang dikaitkan dengan flashbulb memory ni, mengikut sesetengah kajian lah.

Untuk kaitkan memori flashbulb dengan keadaan semasa, contoh terbaik ialah tentang kes MH370. Disebabkan kejadian ni sangat-sangat tragis dan melibatkan pelabagai emosi yang kuat seperti pengalaman trauma, maka ia akan menjadikannya sesuatu yang kita paling-paling ingat sekali. Trick dalam memori flashbulb ni yang menjadikan dia sebagai sejenis memori yang berlainan dengan cara kita menguruskan informasi biasa ialah dia mesti ada:

  • Kejadian penting. Perkara seperti kehilangan MH370, Bangunan WTC yang dilanggar kapal terbang;
  • Emosi. Biasanya emosi yang traumatik, ketakutan yang amat sangat
Bila ada dua benda ni, maka jadilah dia satu memori flashbulb dan kekallah dia dalam ingatan kita.

Tapi, 

betul ke memori yang kita ingat semasa kejadian traumatik tu merupakan sesuatu yang betul, seperti gambar yang ditangkap dengan kamera? Sebenarnya tidak. Kita takkan ingat pun semua benda yang terjadi pada waktu tu seperti apa yang sebenar-benarnya terjadi, dan yang lagi bahaya ialah memori kita tentang kejadian itu sangat-sangat boleh dibentuk semula, diolah semula sama seperti apa yang saya tulis sebelum ni dalam Inception Dalam Kehidupan Normal \

Actually memori flashbulb ni juga dilupakan sama seperti memori lain yang kita lupa tu. Tapi, kadar kehilangan memori tu dari otak kita bergantung pada efek media yang mengeluarkan kenyataan tentang kejadian tu. Dalam kajian Rubin & Talarico (2001), mereka mendapati cara kita menceritakan semula sesuatu perkara tu mempengaruhi memori kita tentang kejadian tersebut. Jika faktanya ialah kapal terbang tu dah berpatah balik dan tidak lagi menuju ke Beijing, macam mana pulak nelayan di Terengganu boleh terdengar bunyi kapal terbang meletup? Kemudian diceritakan pula kejadian tu pada orang lain dan perbuatan ni meyakinkan dia apa yang dia dengar tu adalah benda yang sebenar-benarnya terjadi.

Padahal tidak.

Sama juga dengan peranan media dan diri kita sendiri. Seandainya 5 tahun daripada sekarang kita ditanya tentang kejadian MH370, orang yang menerima berita daripada autoriti akan menyatakan bahawa semua ni tragedi yang tidak dapat dielakkan. Dan pemikiran ini akan kekal sampai ke tua.

Orang yang menerima dan menyebarkan berita daripada pihak yang mensandiwarakan kejadian MH370 pula sampai ke tua lah dia akan anggap bahawa kejadian ni merupakan drama terancang daripada pihak kerajaan. 

Anda yang mana satu?

----------
Rujukan:
  • Berntsen D., Thomsen, D.K. (2005) Personal memories for remote historical events:
Accuracy and clarity of flashbulb memories related to World War II. Journal of Experimental Psychology: General, 134, 242–257.
  • Brown, R. & Kulik, J. (1977) Flashbulb memories. Cognition, 5, 73–99.
  • Davidson, P.S.R., Cook, S.P., Glisky, E.L. (2006) Flashbulb memories for September 11th can be preserved in older adults. Neuropsychology, Development, and Cognition, 13, 196–206.
  • McGaugh, J.L. (1993) Memory and emotion: The making of lasting memories. New York: Columbia University Press.
  • Phelps E.A., Sharot T. (2008) How (and why) emotion enhances the subjective sense of recollection. Current Directions in Psychological Science, 17, 147–152.
  • Talarico, J.M., Rubin D.C. (2007) Flashbulb memories are special after all; in phenomenology, not accuracy.Applied Cognitive Psychology, 21: 557–578.

Dalam filem Inception yang Leonardo D'Caperiuk berlakon tu, inception ni biasanya orang faham sebagai mimpi dalam mimpi dalam mimpi lepas tu pusing gasing nak tahu itu mimpi ataupun alam nyata. Betul tak? Kalau dari segi bahasa, Inception dalam konteks ni sebenarnya bermaksud proses meletakkan idea baru atau pemikiran orang lain ke dalam minda separa sedar (subconscious mind) seseorang yang lain.

****
Tapi eloklah kalau saya terangkan dulu apa tu subconscious mind. Benda ni dalam Bahasa Malaysia dipanggil sebagai minda separa sedar di mana proses minda ni tidak dikawal sepenuhnya oleh kita. Bukanlah maknanya automatik tapi maksudnya ialah kita tak tumpukan perhatian pun pada benda tu. Sebagai contoh, masa korang baca blog ni, korang sedang menggunakan minda sedar (conscious mind). Kalau saya tanya:
  1. Baris pertama artikel ni cerita pasal apa?
  2. Apa huruf pertama yang digunakan dalam ayat pertama artikel ni?
Kalau korang mampu jawab soalan 1, itu maknanya korang menggunakan conscious mind dengan bagus dan sangat-sangat menumpukan perhatian. Tetapi, most people tak boleh jawab soalan kedua sedangkan semua orang dah baca ayat pertama. Jadi, small details seperti inilah yang masuk ke subconsious mind. Kalau dalam teknik hypnoterapi (menggunakan hipnosis), pakar akan memukau dan "membawa" pesakit ke masa-masa tertentu yang hendak diingat dan mereka akan bertanyakan soalan seperti "apa yang korang bau?" untuk mengakses kepada minda separa sedar kita  

Dan sebab inilah juga antara teknik melatih minda ialah dengan membuat aktiviti harian seperti mengingat balik segala details harian untuk melatih subconsious mind

 ****

Jadi, kawan saya di Twitter ada bertanya [link] pasal orang yang terlampau percaya pada mimpi sehinggakan terbawa-bawa ke dalam kehidupan seharian. So saya anggap dia tanya pasal Inception lah kan? Kalau itu lah yang dia tanya maka ini jawapan saya - Inception ni adalah benar dan memang betul-betul terjadi.

In fact, ada beberapa video yang menjelaskan tentang memori kita ni di Youtube, Video pilihan saya ialah daripada Elizabeth Loftus, nama dia memang cukup power kalau dalam bab memori ni.


Ini faktanya: Memori boleh dibentuk, dan dibentuk semula. Maksudnya, kita boleh ingat apa yang kita buat minggu lepas, dan orang lain boleh buat kita percaya yang kita buat benda yang kita tak buat pun minggu lepas. Kekadang benda yang kita mimpikan tu pula kita anggap sebagai benda yang betul-betul dah terjadi dan benda tu terpahat dalam memori. So, in the future bila kita cuba ingat balik, maka benda yang tak betul tu akan muncul sekali sebagai "real memory" padahal tidak pun sebenarnya. Ada juga keadaan di mana kita rasa macam benda tu pernah terjadi dan ini adalah dipanggil sebagai Deja Vu. (klik untuk baca) 

Sebenarnya, conscious mind kita ni tak berapa kuat pun sebab dia menggunakan Working Memory so benda yang kita nampak atau baca dalam satu-satu masa sebenarnya dihimpunkan dalam kumpulan-kumpulan kecil untuk senang otak kita proses. Obviously kita tak boleh nak hafal semua benda dalam satu masa kan? 98% manusia tiada keupayaan photographic memory. Bila memori kita berada dalam bentuk pecah-pecahan atau fragments, ini meninggalkan ruang-ruang kosong dalam kisah hidup kita

dan ruang-ruang kosong ni disebabkan kita tak beri perhatian sangat padanya, maka dia terbuka kepada suntikan fakta palsu. jeng jeng jeng...

Which is why, kalau korang baca dalam komik Hajime Kindaichi ataupun Detective Conan, mereka ni adalah jenis-jenis manusia yang melakukan metathinking iaitu berfikir tentang proses berfikir. Mereka bukan berfikir terus je membabi buta tapi mereka menyambungkan fakta-fakta yang ada dengan berhati-hati sedangkan kebanyakan daripada kita nampak fakta sikit terus buat kesimpulan. Jangan risau sangatlah, kita sama aje!

Sebagai penutup, marilah kita mensedekahkah bacaan Al-Fatihah untuk seluruh pesawat MH370 dengan mengharapkan pengakhiran baik kepada musibah ni.

Sekian,


Okay persoalan kali ni diutarakan di Twitter @psikoologi sebenarnya di mana topik dibuka sekiranya ada yang bertanyakan sesuatu, dan secara kebetulan saya mempunyai sedikit pengetahuan dalam tu. Biasanya kalau tak reply tu maknanya saya tak tahu lah ataupun malas haha. Anyway, kali ni ada orang yang bertanyakan tentang kejadian bercakap-cakap semasa tidur. Tentu korang pun pernah mengalami benda ni kan? Mungkin pernah terdengar kawan atau saudara mara bersembang dalam tidur? Adakah bercakap semasa tidur ni bermakna orang tu sedang bermimpi? Haa teruskan membaca, please.

Yang sebenarnya, sleep-talking ataupun "mengigau" dalam bahasa kita yang lebih umum, adalah sejenis parasomnia. Mengikut psikologi lah kan, parasomnia ni sebenarnya adalah perkara-perkara luar biasa yang terjadi semasa tidur. Ye lah, sepatutnya waktu tidur badan kita berehat tapi boleh pulak mulut tu meracau-racau

Perbuatan berkata-kata dalam tidur ni juga ada nama rasminya iaitu somniloquy

Walaupun somniloquy adalah benda yang luar biasa semasa tidur, ianya bukanlah satu kejadian yang pelik sebabnya perkara ni sangat common dan biasanya tidak memerlukan rawatan melainkan atas sebab-sebab tertentu.

Setiap kali tidur, kebiasaannya, kita takkan bercakap lebih daripada 30 saat tetapi boleh bercakap banyak-banyak kali semasa tidur. Maksudnya, jika kita bersembang, perbualan tu takkan melebihi 30 saat dan ada kemungkinan selepas sembang tu, akan bercakap lagi selang beberapa lama kemudian. Benda yang kita cakapkan pula boleh jadi benda yang tak teratur, benda yang tak masuk akal, dan boleh juga mencarut. Kawan saya minggu lepas, tiba-tiba azan pukul 3 pagi. Terkejut aku. Anak buah saya pulak banyak kali menyanyi dalam tidur. Of course korang takkan perasan kalau korang mengigau. Biasanya orang lain yang akan bagitau kita

Jadi, adakah maksudnya yang kita mengigau (bercakap masa tidur) ni adalah petanda kita sedang bermimpi? Jawapannya ialah TAK SEMESTINYA.  Kajian menunjukkan bahawa somniloquy ni boleh berlaku dalam mana-mana peringkat tidur. Apabila bermimpi, kita berada di peringkat REM (klik untuk baca) tapi jika mengigau boleh berlaku di mana-mana peringkat, maka maksudnya mengigau bukanlah petanda bahawa kita sedang bermimpi!

Mengikut data, hampir setiap 1 daripada 2 orang kanak-kanak berumur 3-10 tahun akan bercakap semasa tidur dan bagi orang dewasa pula, sebanyak 5% masih bercakap dalam tidur. Tiada perbezaan antara jantina dalam fenomena ini so jangan pula keluarkan "fakta" di laman sosial bahawa lelaki lagi kuat mengigau!

***
Walaupun tadi saya cakap yang mengigau ni tak bahaya, tapi ia boleh juga menjadi petanda kepada masalah psikologi dan kesihatan yang serius apabila menepati ciri-ciri tertentu. Antara masalah yang menyebabkan orang menjerit semasa tidur ialah REM Sleep Behaviour Disorder (RBD) dan sleep terrors. Mereka yang mempunyai RBD biasanya bertindak ganas dan mengamuk di dalam tidur. Kanak-kanak yang mengalami sleep terrors pula akan berjalan dan bercakap semasa tidur sama seperti dalam movie seram barat.

Semasa tidur, manusia boleh melakukan banyak perkara pelik. Sebagai contoh, NSRED (nocturnal sleep-related eating disorder) di mana manusia boleh makan semasa tidur (macam Monkey D. Luffy. lol), melakukan hubungan seks ketika tidur (sexsomnia) dan terdapat juga kes di New Zealand dalam 2 tahun lepas di mana kanak-kanak berumur 5 tahun bawa kereta mak bapak dia dan drive dalam keadaan tidur.

Jadi, kalau anda ada masalah kesihatan, apa yang menyebabkan anda meracau masa tidur?

  • Ubat-ubatan tertentu
  • Stress
  • Demam (saya meracau setiap kali demam teruk)
  • Masalah mental
  • Penyalahgunaan dadah
Sekian, terima kasih.

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran