Memaparkan catatan dengan label Psikologi Pembelajaran. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Psikologi Pembelajaran. Papar semua catatan
Soalan yang bersepah dalam email kami yang kadang-kadang terlepas pandang untuk dijawab kembali ialah tentang pelajar lepasan SPM yang ingin melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda dalam bidang psikologi. Dalam artikel kali ini, kami akan menjawab soalan ni mengikut pengetahuan pihak kami


1 .Jadi, adakah keputusan Biologi C melayakkan kamu ke ijazah sarjana muda psikologi?
Jawapannya tidak.

2. Adakah keputusan Biologi A+++++ melayakkan kamu ke ijazah sarjana muda psikologi?
Jawapannya masih tidak.

Antara perkara yang pelajar lepasan ataupun calon SPM selalu keliru ialah perjalanan kehidupan akademik mereka selepas SPM. Dont beat yourself too hard because I too,was one of you. Ditambah pula dengan kesusahan kami untuk mendapatkan akses maklumat

3. Mengapa kami katakan tidak? Sebenarnya setahu kami, tidak ada lagi mana-mana program ijazah yang membenarkan pemohon untuk menggunakan keputusan SPM terus untuk memasuki program ijazah sarjana muda, dan sudah tentu sekali ijazah psikologi pun menggunakan undang-undang yang sama.

4. Selepas SPM, adik-adik semua bolehlah memilih sama ada memasuki program matrikulasi, asasi di IPT, program A-level/persediaan, diploma, dan juga STPM. Daripada keputusan pilihan-pilihan inilah yang akan menentukan sama ada adik layak memasuki program ijazah sarjana muda psikologi. Rujuk petikan di bawah

Matrikulasi
Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
Kurang praktikal (Contra)
Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation
Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk d (untuk artikel penuh sila ke http://theotherkhairul.blogspot.com/2011/03/lepasan-spm-pilih-course-apa-untuk.html

5. Untuk masuk ke program ijazah sarjana muda psikologi, apa laluan yang perlu diambil? Senang cerita, kau ambik la science-related field. Asasi sains, diploma sains, science stream masa STPM dan juga jurusan sains hayat masa matrikulasi.

6. Ini hanya untuk memudahkan urusan kau masa belajar nanti (sebab ijazah sarjana muda psikologi ni ada yang sains hardcore punya main biologi dan statistik dan sedikit kimia;) dan meningkatkan kebarangkalian untuk kau diterima masuk ke jurusan tersebut.

7. Banyak universiti yang menerima non-science students sebagai pelajar psikologi tetapi pokok pangkalnya, kalau korang berada di tempat pegawai UPU (untuk IPTA sahaja) , korang pilih pelajar akaun CGPA 2.75 ke ataupun pelajar sains CGPA 3.60 untuk masuk jurusan psikologi? Exactlayyy

8. Untuk senarai universiti yang menawarkan bidang psikologi, rujuk post ini "Halatuju Psikologi Selepas SPM" http://www.arcx13.com/2013/12/halatuju-psikologi-selepas-spm.html

9. Adakah keputusan C sains, biologi, kimia, hatta sejarah sekalipun tidak mempengaruhi keputusan masuk psikologi. Sebab biasanya tiada laluan dari SPM ke Ijazah kan?

Jawapannya tidak. Keputusan tu akan tentukan anda masuk aliran apa selepas SPM nanti dan seterusnya berbalik kepada point no 5 dan 6.


Harap dapat membantu sedikit sebanyak. Sekian, komen dan maklumbalas amatlah dihargai.
Astaga berapa ramai lah yang tanya soalan ni tapi baru kali ni nak jelaskan haha. Untuk post yang pertama tahun ni (walhal dah bulan 2. Pemalas punya admin) maka kami terasa bertanggungjawab untuk memberikan penjelasan kepada permasalahan ini. Jangan katakan pelajar lepasan SPM yang baru mahu memilih jalan kerjaya, yang dah belajar dalam ijazah sarjana muda dalam psikologi pun belum tentu dapat jelaskan dengan baik perbezaan antara ketiga-tiga profession ini. Maka di akhir artikel ni, pembaca aan tahu perbezaan psikologis vs psikiatris vs psikologis klinikal. Pengetahuan ini amat penting untuk pelajar, ibu bapa, dan guru-guru untuk menyampaikan maklumat yang benar

Teka-teki: Saya seorang doktor, boleh berikan diagnosis, dan boleh memberikan preskripsi ubat. Dalam konteks profesion psikologi, siapakah saya? Sila jawab di bahagian komen selepas membaca artikel ini P

Kalau teka-teki di atas agak susah untuk dijawab marilah kita berkenalan dengan profesion yang tiga ini ter
--------------------------------------
#1. PSIKOLOGIS/AHLI PSIKOLOGI
--------------------------------------
Secara mudahnya, seorang psikologis ialah seorang manusia yang mempunyai pengetahuan yang meluas dalam bidang psikologi. Buku teks psikologi, menggunakan pengetahuan daripada artikel dan journal yang ditulis oleh mereka ini. Contoh psikologis yang terkenal ialah seperti B.F Skinner, James Watson, Brofenbrenner, dan sebagainya kerana tanpa mereka-mereka ini yang pelopor kepada psikologi asas moden, tiadalah penemuan baru yang akan dibuat. Dalam kata lain, kalau dalam bidang kimia kita ada ahli kimia, maka dalam psikologi kita ada psikologis/ahli psikologi.

Walau bagaimanapun, bukanlah semua orang mampu mendapat gelaran psikologis ini. Seorang pelajar dalam bidang psikologi yang menulis artikel dan berjaya menerbitkannya dalam jurnal antarabangsa belum lagi boleh dipanggil sebagai psikologis kerana untuk bergelar sebagai psikologis, gelaran tersebut mestilah berdaftar dan berlesen terutamanya di luar negara. Mereka ini juga memegang kelulusan Doktor Falsafah (PhD) [sesetengahnya hanya memerlukan Masters Degree dan paling cikai, ijazah sarjana muda] dalam psikologi dan kerjanya adalah untuk membantu menjadikan kehidupan lebih baik. Selain daripada Masters atau PhD, untuk menjadi seorang Psikologis Berdaftar, seseorang itu perlu menjalani latihan klinikal berpantau selama 2 tahun

Antara kerja psikologis ialah:
  • Menjalankan sesi terapi berkumpulan ataupun secara individu untu orang dewasa, kanak-kanak, keluarga tentang masalah seperti depresi, anzieti, dan masalah dadah
  • Bekerja di sekolah untuk membantu pembelajaran murid-murid. Di Malaysia, servis ini disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas, terutamanya. 
  • Menjadi pakar rujuk khas tentang psikologi terutamanya prosiding mahkamah yang memerlukan kepakaran tersebut
Kesimpulannya, psikologis ialah seorang pakcik yang power dalam pengetahuan psikologi dengan begitu mendalam sekali.

-------------------------------------------
#2. PSIKOLOGIS KLINIKAL
-------------------------------------------
Untuk psikologis klinikal, mereka ini ialah mereka yang ada kelulusan sama dengan seorang psikologis, ditambah lagi dengan 2 tahun program Masters dalam latihan klinikal yang dikendalikan oleh universiti yang bertauliah. Setelah siap Masters, mereka perlu lagi menjalani program pemantauan klinikal selama 2 tahun dan perlu menjalani pengajian tambahan setiap tahun. Untuk psikologis klinikal, ada yang dapat title "Doktor" dan mereka ini ada PhD dalam psikologi ataupun Ijazah Kedoktoran Psikologi Klinikal (Psy. D)

Sebagai seorang psikologis klinikal, anda tidak boleh memberikan preskripsi ubat sebab hangpa secara natijahnya bukan doktor perubatan! Di beberapa tempat di seluruh dunia, profesion ini mempunyai kebenaran untuk memberikan preskripsi ubat-ubatan tertentu sahaja.

So far kita dah kenalpasti kerjaya psikologis klinikal dengan psikologis tak ada beza kan? Sebenarnya psikologis tugasnya lebih kepada individu yang mengalami gangguan teruk seperti masalah mental manakala psikologis pula membantu masalah yang kurang teruknya. Make sense kan? Sebab ada latihan tambahan 2 tahun siap dengan sambung pengajian lagi

------------------------------------------ 
#3. PSIKIATRIS/ PAKAR PSIKIATRI
------------------------------------------
Biasanya orang tanya apa perbezaan psikologis dengan psikiatris? Seorang psikiatris mulakan karier mereka dengan mempelajari ilmu perubatan. Maknanya mereka perlu ada kelulusan dalam bidang perubatan daripada institusi yang diiktiraf. "Doktor" homeopati tak kira, ok? Biasanya step 1 ni mengambil masa kira-kira 5 tahun

Kemudian, doktor-doktor muda ni akan menyambung residency training mereka dalam bidang kesihatan mental pula selama 4 tahun. Setelah tamat, barulah mereka akan diberi lesen sebagai psikiatri

Disebabkan mereka ini ialah doktor, maka mereka memegang mandat dan kuasa untuk memberikan ubat kepada pesakit mereka. Psikologis dan psikologis klinikal akan merujuk kepada mereka ini untuk pesakit masing-masing. Antara tugasan lain termasuklah:
  • Mendiagnos dan merawat pesakit mental
  • Memasukkan pesakit ke dalam wad mental
  • Mencadangkan terapi dan memberikan ubat-ubatan 
Okay cukuplah maklumat setakat tu. Diharapkan kami telah memberikan penerangan yang cukup baik untuk perbezaan antara ketiga-tiga profession ini. Kalau pembaca sekalian faham dengan apa yang disampaikan, cubalah jawab soalan yang tertera di bawah gambar di permulaan artikel ini.

Hantarkan komen dan pertanyaan anda di bawah ini. Kami ingin mengetahui respon anda

When I come up with notions like “I really love learning educational psychology” and “(certain topic) is really interesting” I will be seen as a weirdo who just landed from Mars, a Martian. I don’t care really. I know myself. I like lots of things and I really love learning. Just so you know, I got B+ for that subject and the only thing that pissed me off during that time was that my classmates who played with their fancy iPhones got better grades than I did. Well I don’t want to care about that because I know I learn a lot of things in that class. The weird thing about me is that I am curious and interested about lots of things. I like Physics, Chemistry, Calculus, and Algebra –the lots. Although I know I suck a bit at few of these subjects, I don’t care. I love learning about them. 

When I was in school, I had always wanted to be a judge, a lawyer, a marine biologist, and the last ambition I had was to become a veterinarian. Every time I learn new things that fascinate me, I want to make them my life career. Growing up, I have never stopped asking about everything. Even though there were moments when people got tired of my questions (more than hundred times, I swear), I teach myself to never give up. There are moments when I feel so dejected because my questions are not answered, they are rendered as mediocre, unimportant, and stupid, and they are just too tired to answer my questions. I am not going to lie. 

That is one of the reasons why I love educational psychology. The lecturer, even though could not really teach well, he never shot my questions down. He had always been there to entertain my endless questions about Oedipus complex, and Gestalt theory, and how human has been conditioned since birth and all. There were also moments when we had heated arguments in class because I did not agree with his examples. He, unlike most of the teachers I have met in 20 years of learning, has never discouraged me from being curious. I understand that some of us might be deeply affected by the lecturers when learning. We usually succumb to the quality of the lecturers; if their quality of teaching is really bad, we decide to just ignore them and choose not to like the subject and end up having effed up grades. Don’t do that. The waste is on you, not the lecturers. For once, do something for yourself. Love a subject not because of the lecturer, but because you know that subject is interesting and you want to know more about it.

Another reason why I really like learning about educational psychology is that the topics that we learned are all fascinating. You know that feeling when you really like something, you don’t mind going the extra mile just to get it? That’s how I feel. I don’t mind spending hours and hours between the book shelves in the library to find the best references for the assignments. Sometimes, I go online just to read on articles that are related to educational psychology like bullying cases at school just because I want to. I am not even learning this subject this semester. But I don’t mind doing it.

Apart from these two reasons, I love educational psychology because some of the topics help clear up on certain issues. I have been looking for reasons why some people turn to homosexuals, and only after learning about Oedipus theory, I got some ideas on how homosexuality is triggered. This subject teaches me why humans act certain ways. It also educates me on why teenagers are so rebellious and hormonal; and why some children turn into certain kind of adults. It’s interesting. These are all theories and even though there have been few research conducted, they are not really proven to be legitimate and true. Even though they are theories, some of them actually make sense in my brain.

I have this one philosophy that I have been holding on to since I was 17 –to learn for the sake of knowing instead of for the sake of getting great grades. I find satisfaction in being able to know and explain in detail about subjects in educational psychology. To those of you who are interested in venturing in educational psychology, or pure psychology, my advice to you is to not focus just on finding jobs and getting good grades. I believe that when the time comes, you will get that job, or you can even create one. This is a very interesting field and it would be a waste to go after it just for reasons like getting great jobs. I wish you all the best and may the force be with you.
Setiap pagi masa breakfast di kantin sekolah, aku akan selak-selak surat khabar kalaulah ada berita-berita yang menarik. Nak dijadikan cerita, minggu lepas masa tangan kanan menyuapkan nasi goreng kampung ke dalam mulut dan tangan kiri menyelak muka surat akhbar, aku ternampak tajuk di sebelah kiri ni (screenshot daripada mstar).

Dari Mstar,
Penerbit filem Datuk Yusof Haslam meluahkan rasa kesal apabila karya anaknya, Syafiq Yusof iaitu Abang Long Fadil diberi had tontonan untuk golongan 18 tahun ke atas (PG18) oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF).
Yusof berkata, dia terkejut dengan keputusan LPF itu kerana karya berkenaan hanyalah sebuah filem dengan babak yang penuh aksi lawan selain berunsur komedi.
Sedangkan banyak filem lain terutamanya karya antarabangsa yang lebih ganas tetapi diberi pula tontonan untuk golongan berumur 13 tahun ke atas (P13).
"Abang Long Fadil akan ditayangkan pada 29 Mei ini dan ia jatuh pada musim cuti sekolah dan sayang sekali filem ini tidak dapat ditonton oleh budak sekolah kerana klasifikasinya ialah PG18.
Datuk, kalau Datuk terkejut dengan keterbukaan LPF terhadap filem antarabangsa, saya pula terkejut dengan 'ketertutupan' filem tempatan yang asyik dengan hantu jembalang, dan gangsterisme. Dalam artikel kali ni saya akan cuba jelaskan kenapa bahaya untuk kita dedahkan keganasan dalam media terhadap kanak-kanak. Sebelum tu biarlah saya rakyat yang capal hina ni (lol) bagitahu yang kesan keganasan media bukanlah seperti yang troll, 9gag, dan manusia degil internet lain fikirkan. Saya selalu nampak mereka ni kata media tiada apa-apa kesan terhadap psikologi manusia pastu siap buat lawak lagi kata "oh aku dah tengok cerita ganas dari kecik, maknanya sekarang ni aku pembunuh psiko la ye". Malah, media massa seperti surat khabar dan berita pun dah jadi hamsap bila mengatakan link keganasan dan media ni tidak signifikan. Tidak, Datuk. Tidak. 

Datuk, (Datuk tak baca, aku nak bagi korang baca sebenarnya)

Children see, children do
Apa yang budak nampak, budak buat. Teori ni pertama sekali ditunjukkan oleh Albert Bandura, seorang ahli psikologi yang wajib namanya ada dalam mana-mana buku psikologi pendidikan. Dalam buku psikologi tempatan dan untuk guru-guru pun ada tertulis yang bila budak nampak orang dewasa buat sesuatu, maka dia akan menirunya. Tapi Datuk, buku tempatan macam ni kurang lengkap isinya terutamanya buku pedagogi direct translation Mok Soon Sang di mana Bandura sebenarnya menetapkan beberapa syarat untuk sesuatu perlakuan tu ditiru oleh kanak-kanak.
  • Orang yang membuat perlakuan yang akan ditiru tu mestilah relevan dengan kehidupan seharian peniru
  • Yang ditiru tu seseorang yang dipandang tinggi
  • Perlakuan tak elok tu tidak diberikan hukuman 
Filem gangster tempatan telah pun menepati kesemua syarat tersebut. Filem tersebut dilakonkan oleh orang Melayu, budak sekolah pulak memang menyanjung artis sebab hensem, kelakar dan badan sado, dan dalam filem-filem gangster Melayu, memang jarang saya nampak direct link hukuman yang 'dijatuhkan' kepada gangster tersebut. Filem Rempit, KL Gangsters lagi banyak tunjukkan sisi 'cool' gangster berbanding akibat.

Datuk,

Schachter-Singer Theory\
Bukan teori psikologi pembelajaran je jadi masalah filem gangster ni, dalam kajian tentang motivasi perlakuan manusia, setiap aksi yang disertakan dengan emosi adalah lebih berkesan berbanding dengan aksi tanpa emosi. Emosi dalam konteks pembelajaran memudahkan ilmu tu diterima dan diingat semula, sama dengan memori flashbulb (klik untuk baca). Dalam teori ni,  dikatakan bahawa apabila manusia melihat sesuatu, maka dia akan berasa terangsang (perubahan hormon) dan kemudian mencari sumber keadaan tersebut (babak movie) sebelum merasakan sesuatu yang dipanggil emosi.

Filem gangster akhir-akhir ni banyak betul adegan lawak yang diselitkan dalam filem tak senonoh. Saya berasa keliru ya, kita nak buat orang benci dengan perangai gangster atau kita nak buat orang benci gejala tak sihat tersebut? Tapi produser filem peduli apa ye tak? Yang penting tu duit. Bila arousal berlaku akibat gelak, manusia yang tengok filem tersebut akan nampak gangster sebagai sesuatu yang seronok. Ini adalah bahaya terutamanya bila kanak-kanak yang menonton.

Datuk,

Saya faham tak semua orang faham apa yang saya tulis dan nampaknya macam seorang graduan yang obses dengan teori psikologi. Tapi Datuk, teori dalam sains tidak dinamakan "teori" melainkan kajian telah dibuat dan disertakan dengan data dalam bentuk statistik. Tapi, untuk pemahaman mudah, biar saya ceritakan pengalaman saya yang terjadi pada minggu lepas sebagai seorang guru ganti di sebuah sekolah di Selangor.

Meja guru tingkatan 3 yang saya tengah duduk tu ada berlambak kesan tompok cat air warna ungu. Jadi, seorang pelajar mengambil sebatang pembaris besi lalu mengikis kesan tersebut. Bila dah kikis, yang terhasil ialah serbuk cat kering. Tiba-tiba datang lagi seorang pelajar yang boleh tahan nakalnya datang ke meja dan buat aksi meyedut (snorting) dadah menggunakan hidung.
Saya: (buat-buat tak tahu) kamu buat apa ni?
Pelajar: Nak ting-tong aaa cikgu
Saya: Awak belajar kat mana buat benda ni?
Pelajar: KL Gangster aaa cikgu. Tailong tailong (buat aksi tumbuk-tumbuk, lalok, dan aksi 'mengerjakan' adik perempuan Malek)
Saya: Jangan buat benda tu! Tak elok. Yang awak tiru tu bukannya benda yang baik. Orang jahat je buat macam tu. Dalam cerita tu kan dia orang jahat. Yang awak orang baik ni tiru kenapa??
Menurut kajian, memang betul Datuk. Kanak-kanak yang terdedah pada keganasan dalam media menyebabkan mereka melakukan tindakan agresif (Anderson, et al., 2003) dan hubungan antara media violence dengan jenayah pula makin meningkat secara konsisten sejak 1975.

Jadi Datuk, bila media cuba tegakkan benang yang basah, cuba katakan yang keganasan media tiada kesan dalam psikologi kanak-kanak, cuba bayangkan anak murid saya yang dah contohi teladan daripada filem 'penuh sifat mahmudah' tempatan tu. Kami pun dah bosan sebenarnya asyik tema gangster je. Cuba buat filem pasal Perdana Ria ke tapi buat ala-ala Slumdog Millionaire. Boleh?

Hanya sekadar pendapat yang disertakan dengan fakta



-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rujukan:
Anderson, C.A, Berkowitz, L., Donnerstein, E., Huesmann, L.R., Johnson, J.D., Linz,D., Malamuth, N. M., Wartella, E. (2003). The influence of media violence on youth. Psychological Science in the Public Interest.
Bushman B. J., and Anderson, C. A. (2001). Media Violence and the American Public. American Psychologists
Huesmann, L.R. (1986). Psychological processes promoting the relation between exposure to media violence and aggressive behaviour by the viewer. Journal of Social Issues, 42(3). pp.125-139.
Myers, D. G. (2004) Theories of Emotion. Psychology: Seventh Edition, New York, NY: Worth Publishers
Entri blog psikologi kali ni didedikasikan sepenuhnya kepada warga teater Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Gombak).

Dalam beberapa minggu yang lalu, saya dengan secara tiba-tibanya rasa teruja nak pergi menonton teater di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Gombak) yang dianjurkan oleh @iiumtheatreclub. Mula-mula tahu pasal siri teater ni pun sebab ada kawan di Twitter yang juga merupakan pelajar di sana dan dia Retweet poster promo untuk event teater tu.

Bermula dengan Caring Theatre Night, ke Ulek Mayang Suatu Ceritera Mistik, ke Nusantara Theatre Week, dan akhir sekali , Citra 2014 yang super awesome malam haritu saya tengok. Tahniah beribu-ribu lemon lah sebab bagi saya, event ni merupakan satu kejayaan besar. Saya suka semua benda yang dipersembahkan dalam teater ni walaupun masuk lambat sikit. Pementasan teater yang ada setan nama Makara tu pun sangat power sampaikan masa setan tu keluar, penonton semua menunjukkan reaksi takut

..dan saya teruja dengan penggunaan bayang dan ruang atas pentas yang mengkagumkan. Saya juga teruja ya amat dengan persembahan gamelan especially kepada awek yang main gambang (power!), caklempong, angklung, dan alat-alatan yang lain


Anyway, let's get back to psychology.

Mengikut kajian daripada Ruppert (2006), theatre performance atau mana-mana persembahan pentas mempengaruhi motivasi dan keputusan pelajar dalam bidang akademik. Pembelajaran dalam bidang lakonan teater sebenarnya dapat memberikan keperluan psikologi kepada pelajar dan juga dalam kemahiran diri dalam kehidupan.

Basically, apa yang kita buat dalam kelas di sekolah adalah sentiasa pasal akademik, betul? Kalau belajar tentang Fizik, fiziklah yang kita dapat, belajar tentang Sejarah, itu sahajalah yang kita dapat (kalau ada penerapan moral pun, adalah kurang efektif, pada pendapat saya) tapi untuk seseorang tu menjadi manusia yang berfungsi sebagai anggota masyarakat yang bagus, teater merupakan satu medium yang excellent. Dalam kajian ni, mereka melaporkan bahawa teater menjadikan diorang ni sebagai orang yang berusaha keras, lebih gigih, dan mempunyai skil sosial yang berguna dalam kehidupan.

Kawan saya pernah berkata, orang yang mengamalkan atau mempelajari seni ni, pemikiran dia adalah sedikit berbeza berbanding mereka yang terpilih untuk belajar sains. Orang seni pemikirannya lebih abstrak dan imaginatif manakala orang sains terikat dengan undang-undang dan peraturan. Tapi bagi saya, bergantunglah pada jenis sains yang orang tu study.

Teater yang saya tengok di UIA ni pula bukan aje ada pementasan teater tapi apa yang sebenarnya membuatkan saya berminat untuk bersungguh-sungguh pergi tengok Citra adalah perkataan "gamelan" dan alat-alat muzik lain. Orang yang main alat muzik mesti setuju kalau saya cakap yang bermain instrumen ni merupakan satu kepuasan yang tak boleh nak digambarkan bila bunyi yang indah keluar daripada sesuatu yang kita kawal. Macam beranak dan anak kita jadi tokoh masyarakat; cuma 'anak' kita ni instant. Tapi yang buat gamelan tu jadi favourite saya ialah nilai tradisional yang ada pada alatan tu. Malangnya gamelan adalah satu alatan yang jarang kita jumpa. That's why bila ada show macam ni, kita kena support : )

Bercakap tentang muzik,

..ada sejenis terapi yang dipanggil sebagai music therapy dalam arena psikologi. Terapi ni merupakan satu pendekatan klinikal yang digunakan untuk mengatasi masalah emosi, pemikiran, dan keperluan sosial seseorang individu. Sebenarnya pendekatan ni juga digunapakai dalam bidang Pendidikan Khas untuk anak-anak yang berkeperluan khas. Banyak juga kajian yang menunjukkan masalah tingkahlaku pelajar boleh dikawal dan diubah dengan menggunakan muzik sebagai salah satu medium.

Kesimpulannya, seni pementasan teater dan muzik ni bukanlah sekadar hobi tapi juga adalah sebagai satu medium untuk mencungkil potensi kita menjadi manusia yang lebih baik. Kepada pelajar UIA dan semua yang terlibat dengan teater, you have my respect. I expect for better next year if I'm still around :)

Rujukan: Ruppert, S. S. (2006), Critical Evidence How The Arts Benefit Student Achievement. National Assembly of State Arts Agencies. 
Ramai yang bertanya tentang halatuju selepas SPM untuk menceburkan diri dalam SPM. Masa bertugas di sebuah sekolah di Kulaijaya hari tu pun ada beberapa pelajar yang menunjukkan minat yang mendalam terhadap psikologi tapi kelihatan kekurangan informasi. Saya sendiri tak berapa tahu memandangkan psikologi bukanlah pilihan pertama dalam otak lepas SPM dulu dan saya tak belajar di Malaysia tapi "it grows on me" bak kata omputeh. Sebab kedua ialah, lihat biodata di sidebar kanan. Kalau ada yang tersilap boleh tambahkan di bahagian komen dan saya akan update dalam post bila informasi tu dah disahkan betul.


Untuk pengetahuan umum, of course psikologi tidak ditawarkan pada peringkat matrikulasi, jauh sekali ditawarkan untuk peringkat SPM dan seperti biasa, SPM tu merupakan tiket paling penting sebelum masuk ke tertiary education. Sila baca: Hakikat SPM yang remaja Malaysia wajib tahu. Jadi sekarang ni psikologi hanyalah ada di peringkat diploma dan ke atas (ijazah, Masters, PhD). Untuk informasi kemasukan, sila klik pada anak panah berwarna merah jambu.

Sebuah cerpen kisah benar yang berlaku pada hari Selasa 30 Julai 2013 di sebuah sekolah yang kena dirashsiakan namanya...

Gambar hiasan 
Masa tu aku baru je selesai solat berjemaah di barisan hadapan. Sistem di sekolah kami, kalau masuk waktu solat, guru lelaki terutamanya dan murid-murid kelas pendidikan khas diwajibkan solat berjemaah. Kalau tak nanti mereka malas solat (juga boleh digunapakai pada guru). Jadi, bila tengah berzikir tu terdengar lah suara Penyelia Petang bercakap dengan sorang budak ni yang diberi nama Sayyid (sumpah, bukan nama sebenar) di saf belakang. Maka terjadilah perbualan seperti di bawah ni...

Penyelia: Awak masuk solat jemaah lambat ye?
Sayyid: Ye ustaz
Penyelia: Kalau tak tau, nanti ustaz ajar (sambil merujuk kepada diri sendiri)

Maka aku pun berfikir. Ustaz ni walaupun selalu ugut nak tampar budak yang main-main nak masuk surau, tapi understanding rupanya dia pada Sayyid ni, budak pendidikan khas yang masbuq solatnya. Siap offer nak ajar sambung solat lagi. Takpelah Sayyid, cikgu pun boleh ajar juga nanti. Senang je

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran