Dulu masa sekolah, cikgu selalu cakap yang sebelum kita pergi ke kelas, kita mestilah tetapkan niat dulu. Cikgu selalu cakap kalau kita tetapkan hati kita dan berusaha ke arah tu, tiada apa yang mustahil di dunia ni. Jangan katakan nak jadi berjaya, nak masukkan ubat gigi balik ke dalam tiub Colgate tu pun boleh agaknya!

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu
Dalam lagu ni pun ada jelaskan serba-sedikit tentang kepentingan keyakinan diri dalam melakukan apa sahaja. If you think you can do it, you will definitely can! Itulah tips yang saya amalkan especially bila pernah menghadiri satu kuliah yang bertajuk self-fulfilling prophecy.

Self-fulfilling prophecy
Dalam Bahasa Malaysia, fenomena psikologi yang sangat penting ni dipanggil sebagai ramalan kebenaran sendiri. Daripada namanya sahaja kita sudah boleh agak yang benda ni sebenarnya berpunca daripada diri kita sendiri. Ia berlaku apabila akal kita percaya yang kita mempunyai suatu kualiti yang tertentu (walaupun kita tak ada) dan akhirnya kita betul-betul terjadi.

Dalam kata lain, jika minda korang dah set yang korang ni adalah manusia yang berjaya, maka perbuatan korang walaupun sedikit akan dirasakan berjaya. Dan daripada kejayaan-kejayaan yang kecil tu, menyemarakkan pula lagi api semangat untuk korang jadi lebih produktif dan lebih berjaya. Mekanisme dia adalah seperti yang berikut:

Percaya diri sendiri baik ---> Buat benda baik ---> Terus menerus buat benda baik ---> Betul-betul jadi baik

..dan step pertama di atas ni kadang-kadang hanya memerlukan seseorang itu untuk mengatakan ayat tersebut kepada diri sendiri (Merton, 1948) . Teringat pula zaman job hunting lepas pulang dari New Zealand dulu - setiap pagi sebelum saya pergi bertemu duga, saya akan cakap pada diri saya :


  • "I am good at interviews and I will do this one just fine". 
  • "Hi handsome, look great today. Want to kick ass at interviews?" Puji la diri sendiri. Bukan kena bayar pun
  • "I'm gonna speak like I already have the job"
Bila kita dah tak percaya pada diri sendiri, maka apa yang kita akan buat tu dirasakan tak bermakna dan jadi sia-sia sebab perbuatan kita tak selari dengan mindset. Itulah sebabnya bila Spiderman rasa tension dan keliru dengan aksi dia sendiri, dia kehilangan kebolehan untuk keluarkan spider web dan melekat pada dinding untuk seketika. Bukan faktor fisiologi dan bakat sahaja memainkan peranan, malah faktor psikologi pun sama

Samalah juga dengan para pelajar di luar sana yang masih atau akan menghadapi musim peperiksaan. If you are too tensed up to face the examination, you're not going to be able to do anything. Relaks, dan yakin pada diri sendiri yang korang dah usaha apa yang termampu dan korang akan buat yang terbaik.

All the best kepada semua orang yang sedang menghadapi peperiksaan. Semoga dipermudahkan. Artikel ini ditulis khas kepada Cik Y yang akan menghadapi paper exam very very soon. 



REFERENCE:

Meerton, R. K. (1948). The Self-fulfilling prophecy. The Antioch Review, 8, 2. 193-210
Dah lama rasanya tak buat review pasal movie. Kalau sebelum ni saya pernah menceritakan tentang movie seperti 'A Beautiful Mind' sebagai salah satu tempat untuk kita belajar ilmu psikologi tentang skizofrenia, kali ni muncul lagi sebuah movie yang betul-betul menarik minat saya.

Movie Inside Out ni menceritakan tentang emosi manusia. Berikut ialah facebook post saya tentang movie tersebut.

IKLAN: ADAKAH ANDA MAHU MENJADI EJEN TOPUP? WHATSAPP 0197039495
Have you watched "Inside Out" (2015)?From a psychological standpoint (the most sensible approach to view this movie...
Posted by Asfan Ash on Friday, October 2, 2015

Korang dah tengok movie ni? Apa korang rasa?
Okay, bertemu lagi kita dalam entri pendek yang mengisahkan tentang sekeping kertas kajian yang memperihalkan tentang psikologi. Ah, dah blog ni pun cerita pasal psikologi takkanlah nak cerita pasal kejuruteraan pula kan? Kertas kajian kali ni datangnya dari Universiti Harvard, iaitu sebuah universiti yang kedudukannya berada di bawah Hogwarts

Kajian ni mungkin akan terkena pada batang hidung ramai orang terutamanya pada mereka yang selalu rasakan gaya berjalan mereka menongkah arus perdana. Ada yang jalan terlampau laju dan ada pula yang berjalan terlampau perlahan. Dalam kajian pada tahun 2007 ni, saintis Daniel M. Wegner, Carey K. Morewedge, dan Jesse Preston telah menyiasat tentang keadaan minda manusia melalui pergerakan.

Hasil kajian tu menunjukkan bahawa apabila kita melihat orang atau benda yang berjalan pada kelajuan pergerakan manusia normal, maka mereka dianggap sebagai mempunyai fikiran, tetapi apabila barang-barang tu bergerak terlampau laju atau terlampau perlahan, maka mereka dianggap tidak berfikir apa-apa. Fenomena ini dinamakan sebagai timescale bias. 

Dalam bahasa kasar, kalau jalan terlampau slow, rata-rata manusia lain yang tengok hangpa akan rasa hangpa takda otak

So, apa yang kajian ni cuba katakan ialah bukanlah orang yang berjalan perlahan ni takde pemikiran seperti manusia biasa tetapi sebenarnya kita sebagai manusia ada stereotaip sendiri, atau lebih tepat lagi, archetype (arketip) tentang bagaimana manusia normal berfungsi. Jadi, mereka yang berperangai jauh daripada arketip tu akan dianggap sebagai kurang berfikiran seperti manusia.

Untuk bacaan lanjut, sila rujuk.
Wegner, Morewedge, and Preston (2007). Timescale Bias in the Attribution of Mind. Journal of Personality and Social Psychology, 93(1), pp. 1-11 [link]
Saya faham orang yang datang ke blog ni majoritinya mereka yang ingin memahami manusia lain melalui pembacaan, yang ingin belajar ilmu yang agak jarang-jarang dibincangkan di tempat lain, dan juga tak kurang yang datang dengan soalan yang perlu dijawab. Bagi mereka yang email saya di sini, minta maaf jika saya tidak membalas disebabkan kesuntukan masa.

Apa-apa pun, dalam memahami bagaimana minda manusia berfungsi beserta dengan turutan proses kognitif, kita boleh menggunakan pengetahuan tersebut untuk diaplikasikan ke dalam kehidupan seharian. Jadi, pada hari ni, cikgu akan belanja korang semua tentang cara memikat orang dengan menggunakan teknik psikologi. Tapi untuk menuntut ilmu ni, korang kena baca dari awal sampai habis supaya faham tentang cara ni dengan sebetul-betulnya. 

Untuk memikat pakwe/makwe/mertua dengan menggunakan psikologi, pertama sekali kita kena faham bagaimana emosi berfungsi. 

Menurut kajian psikologi, manusia mempunyai 6 emosi asas yang boleh dijumpai digunapakai oleh apa-apa jenis kaum di mana-mana ceruk dunia. Emosi asas tersebut ialah gembira (happiness), marah (anger) , takut (fear), sedih (sad), terkejut (surprise) dan jijik (disgust) (Ekman, 1992). Tapi macam mana emosi ni dihasilkan sebenarnya? 

1. James-Lange Theory
Ini antara teori yang paling bagus pada masa tu yang berupaya menjelaskan kewujudan emosi pada manusia. Teori ni diwujudkan oleh seorang psikologis bernama James Lange dan fisiologis yang bernama Car Lange pada tahun 1880-an. Apa yang korang kena sematkan dalam pemikiran ialah "teori" dalam sains dan psikologi hanya boleh dipanggil sebagai teori apabila ada data dan kajian yang mencukupi untuk menyokong hujah tersebut, sama macam teori relativiti Albert Einstein.

Okay, jadi apa teori ni kata? Secara asasnya mereka mengatakan bahawa kita mentafsirkan emosi melalui perubahan badan apabila munculnya sesuatu yang menyebabkan perubahan fisiologi.

rangsangan luaran--> perubahan fisiologi---->emosi

beruang muncul---> jantung berdegup laju ---> rasa takut

Apabila beruang muncul, jantung kita akan berdegup laju dan kita akan kata "oh jantung aku berdegup laju sebab tu la aku takut". Perubahan fisiologi menyebabkan kemunculan emosi!

Apabila teori ni dipopularkan, diorang pun kena bash kaw-kaw dengan Walter Cannon dan Pihilip Bard pada tahun 1920...

Cannon-Bard Theory (1930s)
Antara perkara yang dua saintis baru ni tak puas hati dalam teori James Lange ialah
  1. Orang boleh mengalami perubahan fisiologi tanpa ada emosi. Macam orang lari marathon tu, jantung dia berdegup laju tapi adakah dia rasa gembira? sedih? jijik? nanhadooo...
  2. Perubahan fisiologi biasanya terlampau lambat berbanding emosi. Cuba imagine tengah baca blog ni pada waktu malam lepas tu tiba-tiba terdengar ada pontianak mengilai di luar bilik. Korang akan rasa takut dulu dan kemudian bila menyorok dalam selimut baru la jantung dupdapdupdap. Emosi dulu, baru fisiologi
  3. Tak semua orang mempunyai perubahan fisiologi yang sama yang akan menyebabkan emosi yang sama. Bila jantung berdegup laju, boleh jadi orang tu gembira, takut, dan marah. Teori James-Lange tak lengkap
Cannon-Bard teori yang diperbaiki pada tahun 1930 mengatakan bahawa emosi muncul sama-sama dengan penghasilan perubahan fisiologi. 

Scachter and Singer's Two-Factor Theory (1960)
30 tahun lepas tu, muncul pula teori baru yang mengatakan bahawa emosi bergantung kepada dua perkara iaitu:
  1. perubahan fisiologi
  2. pentafsiran terhadap perubahan tersebut
Jadi bila orang mengalami perubahan fisiologi, maka mereka akan mencari sebab mengapa keadaan tersebut terjadi, walaupun secara separa sedar. Nama kepada emosi yang dialami adalah berdasarkan pada situasi yang difahami mereka

Contohnya, jika Puan Ros berasa jantungnya berdegup dengan kencang seperti kenderaan mau perang, maka dia akan mentafsirkan bahawa dia berasa cinta kepada Encik Naj. Manakala, orang bawahan Encik Naj yang berada dalam sesi demonstrasi pula berasa jantung mereka berdegup dengan kencang ketika itu lalu mentafsirkan bahawa mereka sedang marah ketika itu.

-------------------------------------------------
Sebenarnya ada banyak teori lain tapi untuk objektif kita dalam artikel kali ini iaitu cara untuk memanipulasi psikologi supaya orang "jatuh cinta" dengan kita, teori yang paling sesuai dan yang paling mutakhir iaitu Scachter-Singer 2 Factor Theory mestilah diulas. 

Melalui penerangan teori yang ini, kita boleh simpulkan bahawa emosi merupakan sesuatu yang subjektif dan berubah-ubah antara individu mengikut kefahaman konteks masing-masing. Sebab tu masa demonstrasi, akan ada seorang tu kang rally atau penaik semangat yang cuba menanamkan konteks kebencian sebab dia tahu yang peserta demonstrasi tu sudah berdegup laju jantung mereka. Apa yang tinggal hanyalah untuk memberikan konteks kebencian untuk mereka berasa emosi "marah". Power kan teknik mereka? 

Baiklah, jadi macam mana cara untuk kita memikat orang yang kita suka dengan menggunakan teknik psikologi ni?

Langkah-langkahnya hanyalah ada dua,sama seperti teknik demonstrasi yang menggunakan model emosi Scachter-Singer iaitu dengan menggunakan 
  1. Perubahan fisiologi; dan juga
  2. Konteks pentafsiran emosi
Aduh tak faham juga? Nak mengorat orang pun kena abang eja juga satu-satu ke haha. Okay macam ni. Dulu zaman abang muda-muda dulu, ramai tanya nak tengok movie jenis apa kalau pergi dating. Movie yang paling power kalau nak mengorat ialah movie seram. Diulangi, movie seram dan kalau boleh, ambil yang Thailand mari sebab diorang la paling power kalau buat cerita hantu.

Kenapa movie seram? Sebab untuk mencapai langkah pertama iaitu untuk buatkan dia ada perubahan fisiologi: jantung berdegup laju. Lagi seram, lagi laju, lagi bagus. Tapi kau agak-agak je lah jangan letak tangan di dada dia pula nak rasa degupan jantung. Tunggu kahwin dik

Actually, of course la dia akan tafsirkan degupan jantung tu sebagai perasaan takut tapi perubahan fisiologi tu akan berlanjutan - sejenis fenomena psikologi yang dipanggil sebagai residual emotion. Langkah kedua ialah untuk korang gabungkan perubahan fisiologi tu dengan benda-benda yang boleh buatkan orang jatuh cinta macam buat lawak ke, belanja DVD Korea ke. Aduh, yang ni tak boleh ajar lebih sangat nanti disalahgunakan.

Kesimpulannya, hanya buat jantung dia berdegup kencang, dan jadi sweet sahaja dah ada peluang cerah untuk kau pikat orang. Itulah dia teknik manipulasi emosi untuk pikat orang. Tapi kalau tak reti jadi sweet, abang nasihatkan kau bela kucing banyak-banyak sebagai peneman hidup.

Sama juga kalau nak baut orang tu benci kita. Naikkan degupan jantung dia dan buat perkara yang dia benci. Maka dia akan tafsirkan emosi ketika itu sebagai "marah" dan "benci". Menarik kan bila kita kita tahu macam mana nak memanipulasikan emosi orang?

Eleh abang cakap ye-ye je. Apa bukti benda ni berhasil?

Dik, abang kalau tak baca jurnal psikologi berjela-jela, abang tak berani nak cerita kat orang (padahal baru baca lagi sekali semalam). Sebenarnya dalam jurnal tu takde la tulis pasal teknik mengorat tapi abang ada teringat  satu kajian yang menggunakan teknik ni. Pada tahun 1974, Dutton & Aron telah membuat satu kajian di mana mereka sengaja membuatkan lelaki yang melalui jambatan gantung bercakap dengan seorang promoter perempuan yang bertanyakan soalan. Mereka membandingkan promoter di jambatan gantung, dengan promoter di tempat selamat, yang mana satukah akan dapat banyak halo-halo daripada lelaki-lelaki tu sebab zaman tu masih belum ada Wechat. Hasilnya, tentulah di jambatan gantung yang dapat skor banyak.

Donald G. Dutton & Arthur P. Aron (1974). Some Evidence of Heightened Sexual Attractions Under Conditions of High Anxiety. Journal of Personality and Social Psychology. University of British Columbia. [baca]

Dalam satu kajian mutakhir yang lain pula yang diterbitkan dalam website ScienceDaily, penulis menceritakan pulak tentang proses 'cinta' yang muncul selepas gelak ketawa. Apa yang mereka bincangkan di situ ialah tentang kepentingan gelak ketawa untuk membuat perubahan fisiologi dan kesannya terhadap perasaan cinta. 

Laughter, then Love: Study Explores why Humour is Important in Romantic Attraction. [baca]

Baiklah, abang pun dah penat menaip dan membaca selama berjam-jam. Jika ada topik yang hendak dikupas, bolehlah meletakkan soalan anda di bahagian komen di bawah. Sekain, terima kasih kerana membaca.

Sebelum abang lupa, abang nak umumkan yang abang sedang menulis sebuah buku atau mungkin hanyalah zine yang berasaskan psikologi yang sudah tentu sekali disokong dengan fakta-fakta dan kajian psikologi yang sedia ada. Jika anda terasa bahawa blog abang menarik dan ingin memilik buku tersebut yang isinya tidak akan ditulis dalam blog ni, sila hubungi abang melalui whatsapp di 0197039495  atau emelkan pada psych.malaysia@gmail.com
Saya tak ingat kalau saya pernah menaip tentang hal ni. Seingat saya memang pernah saya ceritakan tentang perihal manusia yang saling mencintai dan mempunyai muka yang sama. Tapi tak ingat pula kalau saya tulis tu di dalam blog ni juga ataupun hanya sekadar di tweet @psikoologi

Anyway, berbalik kepada tajuk, hari ni Cikgu Asfan akan menerangkan serba sedikit tentang pasangan yang mempunyai muka yang sama ataupun seiras tetapi obviously bukan kembar lah. Sebab nanti incest pula. Astaga. Jadi betul ke pasangan yang serasi dan bahagia tu memang mempunyai muka yang sama? 

1. AVAILABILITY BIAS
Dalam buku teks psikologi moden, hal ini ada dibincangkan dalam topik yang melibatkan kesalahan cara berfikir yang berkait dengan cara kita melihat pada sesuatu fenomena. Kesalahan berfikir tersebut diberikan nama availability bias. Kesalahan pemikiran ni adalah disebabkan kita tak tahu sebab apa yang menyebabkan sesuatu kejadian, dan terus mengambil kira faktor yang ada ketika itu.

Dalam contoh David dan Victoria Beckham, mereka biasa dilihat sebagai satu pasangan yang serasi dan orang yang melihat pula cuba mencari faktor keserasian mereka. Bila dilihat muka mereka hampir sama, maka terus pula dianggap bahawa mereka bahagia disebabkan muka serupa.

Tapi macam mana pula dengan muka yang betul-betul serupa?

Untuk muka yang betul-betul serupa, ada dua penjelasan yang mengambil dua waktu yang berbeza iaitu sebelum dan selepas pertemuan. Untuk sebelum pertemuan, kita ada...

2. EXPOSURE BIAS
Fenomena exposure bias mempengaruhi cara kita memilih pasangan dengan bentuk rupa yang paling kita biasa tengok. Dalam banyak keadaan, muka yang paling biasa dilihat seseorang ialah mukanya sendiri. Jadi, tidak hairan lah kalau seorang lelaki memilih perempuan yang mempunyai mata yang sama bulat dengannya. Bila kita nampak mereka bersama, bahagian yang paling hampir sama ialah bahagian mata dan kita nampak seolah-olah muka diorang tu memang serupa pula

Buktinya? Dalam kajian Truston and Bonns (2005), memang betul pun apa yang dah diterangkan tadi iaitu kita memang memilih pasangan berdasarkan muka kita sendiri sehinggakan pasangan kepada kembar pun mempunyai muka yang seiras. Tak cukup lagi dengan kembar tu muka sama, mereka kahwin pula dengan orang yang bermuka seiras walaupun tiada pertalian darah antara satu sama lain

Truston & Bonns (2005). Mate Choice and Friendship in Twins. Evidence for Genetic Similarity [link]

3. EMOTIONAL EFFERENCE (ZAJONC, 1968)
Disiarkan dengan izin pemilik gambar
Hamboi macam-macam nama haa muncul. Pernah tak korang tengok satu pasangan yang tak sama pun muka dia tapi lama-lama muka dia jadi makin serupa? Kalau tak pernah, mari saya kenalkan dengan kawan baik sejak masa sekolah dulu- Izzatie Natasha

Tengok pada tahun 2009, muka diorang punya lah lain. Lepas beberapa tahun belajar sama-sama dan dating sama-sama (takkan la dating lain-lain ye dak?) dan dah pun kahwin sekarang ni, tengoklah perubahan pada muka diorang ni.

Sebelum korang kata "alah tu sebab misai je ada dulu sebab tu nampak tak sama", baik baca dulu hasil kajian daripada Zajonc (1968).

"Emotional efference theory proposes that emotional processes produce vascular changes that are, in part, regulated by facial musculature."

Cakap dalam ayat tu seratus kali pun bukannya boleh buat orang faham jadi sebenarnya apa yang Zajonc cakap ialah perasaan seseorang ataupun emosi berupaya untuk mengubah keadaan fizikal seseorang.

Dah tu apa kaitannya dengan pasangan serasi bermuka sama?


Menurut teori ni, pasangan tu bermuka sama sebab mereka saling meniru gaya tersendiri. Apabila yang lelaki happy, maka yang perempuan pun akan happy dan begitulah sebaliknya. Sebab utama mengapa mereka mempunyai mimik muka yang seakan-akan sama ketika senyum ialah apabila salah seorang mula senyum, yang lagi satu pun akan ikut senyum. Gembira dalam alam perkahwinan ni bukan untuk satu pihak je.

Juga menjelaskan kenapa nenek tua yang berwajah manis, kebiasaannya mempunyai suami yang baik hati dan manis juga mukanya. Begitulah dengan pasangan yang bermuka garang. Maknanya, muka mereka berubah setelah berkongsi kisah suka duka yang pelbagai.

Dalam kajian Zajonc, dia membandingkan muka pasangan sekarang, dengan gambar mereka 25 tahun yang dulu. Yang menariknya, semakin bahagia sesuatu pasangan tu, semakin mereka mempunyai persamaan pada muka. Jadi, moralnya di sini ialah kebahagiaan bertahun-tahun perkahwinan kita tu dari satu aspek, boleh dilihat melalui persamaan muka sahaja

Zajonc (1987) Convergence in the physical appearances of spouses. [link]

Kesimpulan daripada artikel kali ini:

  1. Muka yang sama boleh jadi disebabkan selepas hidup bersama-sama dalam tempoh yang panjang ataupun boleh jadi muka mereka memang dah sama sejak awal
  2. Penulis tidak mengatakan bahawa pasangan yang tidak bermuka sama adalah tidak bahagia langsung dan tidak juga bermaksud yang bermuka sama tu semestinya bahagia
  3. Muka sama ataupun tidak, adalah menjadi tanggungjawab setiap pasangan untuk memastikan kehidupan mereka bahagia.
Isu-isu berkaitan dengan kesihatan mental semakin mendapat perhatian dalam kalangan penduduk Malaysia which is a good thing but unfortunately rakyat Malaysia tidak mengambil maklumat tentang kesihatan mental daripada sumber yang betul tetapi daripada laman sosial yang disebarkan oleh kawan-kawan yang tiada latihan dalam bidang kesihatan mental. Tak kurang juga yang membuat penulisan dalam bentuk cerpen yang...

..juga tak berapa betul sampaikan menyebabkan stigma kepada mereka yang mempunyai gangguan mental semakin marak dan akhirnya disisihkan masyarakat.

Antara gangguan mental yang selalu disalahertikan dalam artikel-artikel yang dipanggil sebagai cerpen ataupun novel ialah sejenis penyakit yang diberi nama Skizofrenia. Saya secara sendirinya lebih menyukai terma "gangguan" berbanding "penyakit" sebab seolah-olah skizofrenia ni boleh pula berjangkit (pendapat peribadi)

Tidak. Skizofrenia tidak boleh berjangkit.

Kepada para penulis buku Indie dan juga mereka yang masih belajar tentang kesihatan mental, baca lah artikel ini dengan penuh ketelitian untuk mengelakkan kesalahfahaman tentang Skizofrenia.

CIKGU ASFAN, SKIZOFRENIA TU APA?
1. Skizofrenia ialah sejenis gangguan kepada otak yang sangat kronik sehingga menyebabkan pesakit biasanya mendengar suara yang orang lain tak dengar, rasa apa yang orang lain tak rasa, dan nampak apa yang orang lain tak nampak. Jeng jeng jeng....

2. "Jadi, orang yang kena rasuk, histeria dan bomoh-bomoh tu semua skizofrenia ke cikgu? Sebab diorang nampak hantu kan?" pelajar Tingkatan 5 tanya soalan ni masa kelas relief tahun lepas.

3. Ini sebenarnya bergantung kepada perspektif mana yang ingin diambil. Psikologi dan psikiatri merupakan satu bidang yang berasaskan sains tulen di mana kewujudan entiti-entiti misterius masih lagi belum diterima. Boleh jadi, mereka tu skizofrenia atau ada masalah yang lain, atau mungkin juga tiada masalah langsung! Setakat yang saya tahu, belum ada lagi pakar psikologi dari segi perubatan, terutamanya mereka yang menulis jurnal-jurnal psikologi yang menerima kewujudan kuasa ghaib. Setiap perkara ada penjelasan yang saintifik

4. Skizofrenia ni sebenarnya ada beberapa jenis mengikut manual diagnosis masalah mental IV (DSM-IV). Antara ciri sepunya yang ada pada pesakit Skizofrenia ialah

  • Halusinasi - ni pesen manusia yang 'rasa' dengan sepenuh hati dan pancainderanya bahawa ada sesuatu di situ padahal orang lain tak nampak/hidu/dengar apa-apa pun. Contohnya, dengar ada suara berbisik di telinga "Yusooff Taiyooob" padahal tiada radio/TV menayangkan iklan tersebut. Tu halusinasi la tu
  • Delusi - Kepercayaan pelik-pelik yang bukannya datang daripada adat (sebab sesetengah benda pelik ni kan adat). Contohnya, seorang lelaki yang percaya bahawa kiamat akan datang apabila anjingnya mengangkat kaki. Ada juga kes di mana dia percaya bahawa dia ialah orang lain[1]
  • Kecelaruan pemikiran (thought disorder) - Ini bermaksud pemikiran logik seseorang tu tidak bersambung secara sihat ataupun langsung tak tersusun. Kita takkan faham dia cakap pasal apa.
  • Gangguan pergerakan - Senang cerita tengok gambar di atas lah. Dalam kes yang lebih ekstrem pada zaman ketiadaan rawatan, ada pesakit skizofrenia yang langsung tidak boleh bergerak, sejenis fenomena yang dipanggil sebagai catatonia.
Semua simptom yang diterangkan tadi tu ialah sifat asal yang tak ada pada manusia tetapi ADA pada pesakit skizofrenia. Maka, keempat-empat tu dinamakan sebagai simptom positif. 

Selain tu, ada juga simptom negatif di mana sifat/perlakuan asal manusia telah hilang pada pesakit seperti ini. Contohnya:
  • "Flat affect" - ekspresi muka tak berubah masa bercakap ataupun dia bercakap dengan tona suara yang mendatar. Ibarat robot
  • Tiada rasa seronok/nikmat dalam kehidupan seharian
  • Tidak boleh memulakan atau mengekalkan sesuatu aktiviti yang dirancang
  • Bercakap sikit sangat walaupun dipaksa bercakap (okay, yang ini cukup terasa haha)
Tapi janganlah disebabkan satu simptom je korang dah mengaku ada skizofrenia! Diagnosis hanya boleh dilakukan apabila simptom tu ada sekurang-kurangnya DUA, melebihi 6 bulan secara berterusan, mendatangkan masalah kepada diri sendiri dan juga orang sekeliling, dan juga tidak disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan atau dadah. [2]

PENINGLAH CIKGU! CUBA BAGI CONTOH


Budak dalam video ni ada kawan yang orang lain tak nampak yang bernama "Seven". Benda tu pernah suruh dia tikam mak sendiri guna garfu dan dia buat!

Untuk contoh dan pemahaman yang lebih mendalam, antara kes yang paling popular dan telah diadaptasi ke filem ialah cerita tentang seorang penerima Anugerah Nobel yang bernama John Nash. Saya sendiri dah tengok cerita ni lebih daripada 10 kali sebab terlampau best. Nama filem tersebut ialah "A Beautiful Mind"

CIKGU, APA PENYEBAB SKIZOFRENIA NI?
Kajian terhadap kesihatan mental ni merupakan satu benda yang secara relatifnya, baru dan masih mentah jika dibandingkan dengan bidang perubatan biasa. Setakat ni, tiada sebab utama yang diketahui menyebabkan skizofrenia. Saintis masih dengan teori biopsikososial mereka [3]

Faktor genetik membuatkan otak lain daripada normal
Cara membesar membentuk kesihatan psikologi yang berlainan
Akhir sekali faktor sosial (persekitaran) yang merangsang seseorang yang memang sudah terdedah tu untuk bertindak di luar kawalan

Sebagai penutup, adakah korang setuju yang orang nampak "hantu" ni sebenarnya berhalusinasi? Tuliskan di ruang komen bawah

 
[1]  Schizophr Bull (2010) 36 (4): 667-679.doi: 10.1093/schbul/sbqTul001. First published online: February 8, 2010
  DSM-IV Criteria for Schizophrenia
[3] Schizophr Bull (2009) 35 (4): 798-806.doi: 10.1093/schbul/sbn008First published online: February 27, 2008
Alhamdulillah, praise be to Allah for I am now a teacher pledging my service in special education- as some of you might have known. As many other young teachers have it, I too, am one of the "unlucky" ones to be sent to Sabah to work. Unfortunately, I never find Sabah as an unlucky place to be in...but that's another story to tell for another day. Today I will be writing about special education

Having worked in Sabah since mid-Jan, I can't say that I have taught the least-functioning kids ever. I mean, Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) has way more challenging clients to deal with like the one you saw on Majalah 3 these past 2 years. However, I do find that dealing with special education kids are rather...thrilling, for most of the times. In this blog post, I will tell you about students I find most interesting during my tenure as a teacher for special education. I'm not in any way saying that these are the types that you'll see in other places; I'm just simply telling stories about these 5 special children

Let us start with..

#1. THE BOY WHO SEES INVISIBLE 4-STOREYED  HOTEL BEHIND TANDAS 
We have just received this kid for enrollment less than a month but he is the one who drains both teachers' and other students energy everyday. WHY? Every single time he goes out the door, he will storm off and run to the end of school and hide there. To have him back in the classroom for safety reason, teachers, teachers' aides, as well as students, have to participate in the mini marathon event to have him subdued.

I myself has caught him playing alone next to a banana tree in a very conspicuous way -he was slapping the banana leaves as if tengah main sep sep sep tom tom tom with somebody. I later had a sit-down session with him to investigate and it seemed that the boy was said to have some kind of ability that enables him to see 'things'. He said that those things (some are evil ones) come to him and that was the reason why he always run away. He also said that he sees a 4-storeyed hotel behind our Pendidikan Khas punya jamban, as if our recent mak cik guard's story about an apparition back there was not spooky enough.

We talked about this to the student's father and he said that he has qarin or saka, I don't know. I never take this ghaib things seriously. The full story is too long for me to tell in this post and I don't think it's relevant to our objective pun.

Anyway, the last straw that made us call his father to pick him up at school 2 days ago was when he keeps on running away and hiding in dangerous areas. When subdued, he threw tantrum and it got kind of spooky...

He hasn't been to school since.

#2. THE GIRL WHO HAS LONG HANDS
No, this one is not physical. I would never make fun of someone's physics when they can't help it. This girl, N, was caught so so so many times stealing stuff especially the ones that the teacher use to make craft stuff. Here in special education classes, we do not emphasize on academia but we focuses on skills instead. There are classes for car-washing, gardening, and making crafts. Amazing stuff, they make there

In order to produce stuff like aforementioned, we need to have raw materials and when the stock seemed scarce, the teachers responsible poke around many materials stuffed in this N student's bagpack.

Not only that, she also has a certain time in which she could be in her 'okay' mood. Otherwise, you would be scolded for no apparent reason, complete with Sinetron-style bulging eye style. She would stare you to death whilst saying things like "Cikgu ni makan gaji buta!" while the gaji was used to buy the materials that she took away nonchalantly.

But on the bright side, this student is very meticulous in her work and writing. Her handwriting, especially is like, super neat and pleasant to my eyes. She always gets stars for that, though.

#3. THE GIRL WHO RUNS AWAY FROM HOME
This is a tragic one. This particular girl, S, is 14 or 15 I couldn't remember well since she studies in the mainstream class - the one that pursues academia. The problem is that she runs away from home. if you notice the simple present tense there, you would realize that it is something that she does from time to time. Last week, the mother brought her into our office for intervention because days before that she was missing for the god-knows-how-many-time.

Apparently, she follows her friends around and was even caught intoxicated with substance. None of the heavy stuff, though, but drugs are drugs. There are components in our system that react differently towards such substance in both short and long term. No mother should every worry about her children like hers did. S's mother scared that she would be treated like sampah because you can imagine what could become of a teenage girl when she follows guys around without protection.

It was a sad thing to see that S did not show remorse at all. The conclusion made to solve that question was to have her enrolled to a nearby correctional institute.

We pray that she would soon learn the wrongs in her ways and realize that we, especially her mother love her.

#4. THE BOY WHO IS PSYCHOTIC
I am responsible for the gardening class and there is a student named "S" (lagi?). This boy has mild psychosis

  • impaired thinking and emotion
  • sometimes detached from reality
  • having delusions
but still in controllable condition lah. Otherwise we won't allow him to come to school. Speaking of which, he would often argue with teachers and fellow students on irrelevant things. He would threaten the girls and always feel as if everyone was out to get him. He will not listen to reason unless force (nobody touched him, btw. We implied force) were used against his psychosis episodes. 

There was this one time where he didn't want to do the work given during my English class. Trying to persuade, I tried to make small talk and somehow he accused me of saying bad stuff about him. There was also time when I asked the reason for him being absent the other day and he glared at me while accusing me of menghina his religion.

I was not even sure of his religious affiliation at that time.

Last 2 weeks, we held some sort of small feast and everyone was busy with their own tasks. We however, kept the students within our vicinity for safety reasons but macam biasalah there are always those who defy the authority. lol. S and another student strayed away and they played, and they fought.

Unfortunately, in that fight episode, he struck the other student's eyes with a stick. Judging that he is a danger to everyone on school compound, he was then barred from school for a set period of days.

Sometimes when you are in this kind of situation, you would question yourself whether it is alright to isolate him from other students because that might just exacerbate the situation even worse. I think he suffers from neglect issues because his father works 80km away and he stays with her brother in the house. The mother? She is in her village, being taken care by her family because it turns out that she has mental illness.

Is it genetics? I'm not sure. I always hold to the biopsychosocial factor as the root of mental illnesses. Your genetics is what your brain structure and hormone have. The psychology part depends on the way you are raised and lastly the social factor assess whether the environment has some sort of stressor to make you behave the way you do.

...and lastly

#5. THE BOY WHO IS FASCINATED BY ISLAM
Few days back, somebody sent me a friend request on Facebook and I consequently received a message in my inbox from someone named Muhammad Firman (not the real name).

This student was the one from Johor. He was 16 when I taught there as a practical teacher. This particular Chinese student won't ever stop talking about Islam and how he aim to be one Muslim one fine day. Unfortunately, he was under 18 at that time and according to law and of course, familial restriction, he was not allowed to do that.

We at special education considered that maybe the fascination was one of the things teenage do when they want to impress someone. He was actually infatuated by one of the female Muslim students there and so we did not hinder his effort to learn about Islam, nor did we zealously encourage him to do just that.

Alhamdulillah, he is now a Muslim and I pray for you to have all the happiness in the world.

Now, do you understand how being a special education teacher gives you thrill, excitation, and happiness? These are not the students you can have in your normal classroom. They need special and attentive individual care. While in my writing I may have indicated that I have made mistakes, but I do hope that I can be a better special education teacher, and a better person .

Thank you for reading. 
Every single raya you will find this kind of problem. Nothing can ever quench the thirst of the makciks who love to ask you questions like:

"Bila nak kahwin?"
"Bila nak ada baby?"
"Bila nak beli rumah?"

Guess what? As a normal human being, I too want a family of my own. Want a wife who I can love day and night, to be a great husband. Believe me, I am ready to settle down - I'm ready.

..except in the money department lah. Most young professionals find it hard to start a life because they are having not enough money. I'm lucky to have better luck than most of them for starting but the problem is still there - not enough money. If it were up to us, my partner and I would be just fine with a ring and doa selamat but you know, the same makcik will say things they are not supposed to do. Besides, some parents like to do it the traditional way but we don't want to sacrifice our future for the sake of a 1-day party. I don't think that's right at all. I even started an online business selling pearls to friends and followers (which went well, by the way).

So, I took some time at work today when there was no class to teach and I had finished all the work I was supposed to do to draw these cartoons to illustrate how to tackle the annoying makciks' question. If you're pushing, then you're paying lah kan?


I will seriously do this. Hopefully nobody will get mad about this :P

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran