Selalu kita nampak website-website murahan menggunakan terma seperti "overthinking" yang kemudiannya dikaitkan dengan aspek psikologi seseorang terutamanya kaum wanita. Sudah saya terangkan dalam artikel yang terdahulu bahawa
Berikut adalah 10 Mitos Tentang Penyakit Mental (10 Myths About Mental Illness) yang anda semua patut tahu. Sama seperti bidang perubatan, penyakit mental juga ada mitos yang ramai orang sebarkan tanpa bertanyakan kepada yang ahli. Maka, mari kita tengok apakah mitos-mitos tersebut



MITOS 1: Penyakit mental tidak dialami oleh kanak-kanak
FAKTA SEBENAR


Majoriti penyakit mental yang dialami pada peringkat dewasa bermula pada zaman kanak-kanak / remaja. Dan majoriti belia yang menerima bantuan / rawatan berjaya berkembang dengan baik.

Majority of adult mental illness begins during childhood or adolescence. Most of youth who receive help improve significantly with treatment.

多数精神病起源自孩童或青少年时期。大部分接受治疗的病患,病情将会得到显著的改善。



MITOS 2: IBU BAPA PUNYA DOSA, ANAK DAPAT PENYAKIT MENTAL
FAKTA SEBENAR:

Penyakit mental di dalam kanak-kanak adalah disebabkan biologi, persekitaran, atau kedua-duanya sekali. Ia juga boleh disebabkan oleh faktor genetic dan ketidakseimbangan bahan kimia dalam badan atau kesan pengambilan dadah atau alkohol semasa hamil. Sebab lain ialah akibat penderaan, kanak-kanak yang terabai serta insiden yang menyebabkan mereka sangat tertekan.

Mental health disorders in children are caused by biology, environment, or a combination of both. They can be caused by genetics or biological factors such as a chemical imbalance or prenatal exposure to alcohol or drugs. They can also be the result of abusive or neglectful treatment or stressful events.

孩童的精神病是生理,环境因素所造成。其他的原因包刮基因遗传、脑部化学物质不平衡、产前吸取毒品以及酒、受家人虐待或忽略以及生活压力。


MITOS 3: PESAKIT MENTAL ADALAH BAHAYA
FAKTA SEBENAR:

Majoriti mereka yang mengidap penyakit mental adalah dari kes kemurungan dan kegelisahan. Mereka hidup seperti biasa, tetapi perasaan dan tingkah laku negatif mengganggu aktiviti seharian mereka.

Most people who have a mental illness struggle with depression and anxiety. They have normal lives, but their feelings and behaviours negatively affect their day-to-day activities.

大部分精神病患所患有的是忧郁症和焦虑症。他们可以如常生活。但是,他们负面的情感和行为影响了他们的日常生活


MITOS 4:  SEMUA PESAKIT MENTAL GANAS TAHAP PEMBUUH EBRSIRI
FAKTA SEBENAR:

Kajian menunjukkan bahawa hanya sedikit sahaja peratusan keganasan di dalam masyarakat yang disebabkan oleh pesakit mental.

Malangnya, media sering menggambarkan bahawa pesakit mental adalah pembunuh misteri.

Bahkan, pesakit mental adalah golongan yang kerap menjadi mangsa kepada keganasan.

Very little violence in society is caused by people who are mentally ill. Unfortunately, popular movies often portrays mentally ill people as dangerous. People with a major mental illness are more likely to be victims of violence than perpetrators.

研究发现只有小部分的暴力是精神病患所为。不幸的是,媒体时常把他们形容成危险人物。其实,精神病患时常是暴力事件中的受害者。


MITOS 5: KEMURUNGAN (DEPRESSION) ADALAH SEBAB LEMAH SEMANGAT
FAKTA SEBENAR:

Kajian menunjukkan bahawa kemurungan tidak ada kaitan dengan lemah atau malas. Ia disebabkan oleh ketidakseimbangan bahan kimia dan otak. Terapi dan ubat anti-depresi mampu membantu pesakit untuk sembuh.

Research shows that depression has nothing to do with being lazy or weak. It results from changes in brain chemistry or brain function. Therapy and/or medication help people to recover.

研究显示忧郁症不是因为个人的软弱或惰性。它是由于脑部化学物质及功能产生变化而引起的疾病。心理治疗和抗忧郁的药物可以帮助病患康复。



MITOS 6: PENAGIH DADAH TAK NAK BERUBAH
FAKTA SEBENAR:

Ketagihan merangkumi asbab yang agak kompleks.

Ia berkaitan dengan genetik, persekitaran, dan ada kalanya penagih mempunyai penyakit mental yang lain seperti kemurungan.

Apabila seseorang yang mengidap ketagihan beserta faktor-faktor yang disebutkan, ketagihan bukanlah sesuatu yang mudah untuk dihentikan.

Addictions involve complex factors including genetics the environment, and sometimes other underlying psychiatric conditions such as depression. When people who become addicted have these underlying vulnerabilities it's harder for them to simply kick the habit.

成瘾有着复杂的因素,其中包刮:基因、环境和潜在的精神病譬如忧郁症。因以上所素,上瘾者难以戒掉毒瘾。





MITOS 7: ECT TU KEJAM!

FAKTA SEBENAR: 


ECT dilakukan dibawah pengaruh ubat bius, dan pesakit dalam keadaan tidak sedar semasa melakukan ECT.

ECT adalah salah satu rawatan yang cukup berkesan dalam merawat kebanyakan penyakit mental yang tidak berkesan dengan ubat yang diberi.

ECT is one of the most effective treatments for people whose depression is so severe that antidepressant medications just don't do the job and who are debilitated by the depression.

电疗法对那些服食了药物但病情却没有得到改善的严重忧郁症病患起着非常显著的疗效。








MITOS 8: PESAKIT MENTAL NI DUNGU


FAKTA SEBENAR:



Tahap intelektual seseorang tidak ada kaitan dengan penyakit mental.

Bahkan, kadangkala kebanyakan pesakit mental mempunyai tahap intelektual dan kreativiti yang sangat tinggi.

Intelligence has nothing to do with mental illnesses or brain disorders.

On one hand, many people with mental disorders are brilliant, creative, productive people.

On the other hand, some people with mental disorders are not brilliant or creative. Certain mental illnesses may make it difficult for people to remember facts or get along with other people, making it seem like they are cognitively challenged.

Overall, the level of intelligence among people with mental illness likely parallels the patterns seen in any healthy population.

智力和精神病或脑功能障碍没有直接关系。并且,精神病患可以是聪明、有创意性及有生产能力的一群。总的来说,精神病患的智商与普罗民众的智商无异








MITOS 9: PESAKIT MENTAL TAK BOLEH BEKERJA!
FAKTA SEBENAR:

Apabila dalam keadaan stabil, pesakit mental mampu berfungsi dengan baik di tempat kerja.

Sebenarnya, apabila pesakit mental tidak dibenarkan bekerja, mereka akan rasa terasing, seterusnya meningkatkan lagi rasa tertekan dengan hidup, sekali gus menyebabkan mereka lebih sukar untuk sembuh daripada penyakitnya.

People with mental illness can and do function well in the workplace.

They are unlikely to miss any more workdays because of their condition than people with a chronic physical condition such as diabetes or heart disease.

The real problem is the prejudice against hiring people with mental illness. The resulting unemployment leaves them isolated, a situation that can add to their stress, and make it more difficult to recover from the illness

精神病患可以在职场上正常运作因为不见得他们会比起其他患有譬如糖尿病及心脏病的员工拿更多的假期。其实,真正的问题在于社会对精神病患的歧视,不愿聘请他们,以致加重他们的生活压力,并造成他们更难康复。


MITOS 10: PENYAKIT MENTAL ADALAH FOREVER AND EVER
FAKTA SEBENAR:

Dengan perkembangan zaman, kajian demi kajian dibuat, rawatan yang ada didapati BERKESAN!

Rawatan yang diberikan telah mengubah banyak hidup manusia yang ada di muka bumi.

Tidak percaya?

Bolehlah bertanya pengalaman mereka yang pernah mendapat rawatan dan kini mampu hidup dengan bahagia.

TREATMENT WORKS! Treatments for mental illnesses are more numerous and more sophisticated than ever and researchers continue to discover new treatments. Because of these advances, many people can and do recover from mental illness.

精神病的治疗是有效的!现今的治疗更加繁多、更加优越。学者也不停的发现新的治疗方法。就因为这些发展、进步,许多病患可以康复。

------
Diharap dengan info yang diberikan ini, kita sama-sama dapat memahami MI dengan lebih menyeluruh dan tidak bersandarkan mitos. Terima kasih kepada MYYINSIGHTS atas keizinan yang diberikan untuk menggunakan material mereka.
Kadang-kadang orang yang berada dalam bidang psikologi tu sendiri ada masalah untuk memahami tentang minda manusia, apatah lagi jika anda masih seorang pelajar di menara gading. Perkara ini bukanlah sesuatu yang baru bagi mereka yang menceburkan diri dalam bidang psikologi terutamanya disebabkan umur bidang ini yang masih baru dalam Malaysia. Tambahan pula, bidang ini bukanlah satu bidang yang menjadi pilihan ibu bapa dan guru-guru di sekolah pun ramai yang masih tidak tahu tentang psikologi ini, menjadikan para pelajar seolah-olah tidak tahu apa-apa tentang apa yang mereka pelajari.

Jika anda ingin mengetahui apa keputusan yang melayakkan sijil anda untuk psikologi di menara gading, klik lah di sini

1. PSIKOLOGI BUKANLAH COMMON SENSE SEMATA-MATA

Sebenarnya banyak aspek psikologi yang kita pelajari adalah apa yang orang panggil sebagai "common sense" yang berlandaskan statistik, nombor, dan perbandingan umur yang mengambil kira kajian dan kerja kuat pengkaji yang memakan masa bertahun-tahun lamanya. Walaupun ia adalah sejenis common sense, tetapi melalui psikologi kita boleh tahu yang mana ialah common sense yang logik dan mempunyai dasar yang kuat untuk dipercayai. 

Sebagai contoh, orang yang ada common sense takkan percaya bahawa sehelai tuala wanita yang ditampal pada dahi bayi yang mengalami kekuningan (jaundice),akan menyebabkan kekuningan itu berkurangan. Kadang-kadang, kajian dibuat untuk menentukan jika sesuatu common sense itu adalah betul ataupun tidak

"Peningkatan penjualan ais krim menyebabkan kes pembunuhan meningkat di US". Data ini memang wujud dan selalu diceritakan dalam buku statistik dan dalam buku psikologi terutamanya dalam buku metodologi kajian.  Boleh jadi ia adalah satu common sense- orang US terlampau suka kan ais krim sehingga sanggup berbunuhan. Mungkin ais krim tak cukup, atau kes rompakan yang terjadi sebab nak beli ais krim? 

Tetapi tidak, jika kita belajar psikologi, kita akan tahu tentang korelasi (correlation) dan juga causation di mana jika kita ada dua data yang nampaknya macam berkaitan, mungkin ianya tidak berkaitan waima sekelumit tah gigi pun.

So, masih rasa common sense dalam psikologi perlu diambil ringan? Baca setiap perenggan dalam buku atau nota dengan teliti dan jangan rasa kita boleh teka semua benda tu dan goreng sesedap rasa.

2. BERHATI-HATI DENGAN APA YANG ANDA BACA

Antara sebab saya mula berhenti tweet di akaun @psikoologi dan hanya berkongsi pautan internet di sana akhir-akhir ini ialah terlampau ramai pengguna internet yang mula percaya bahawa apa yang disampaikan itu adalah tentang diri mereka. Cuba lah tanya dengan rakan-rakan anda dan bacakan beberapa ciri OCD (baca di sini) dan tanya jika mereka rasa diri mereka OCD? Saya rasa lebih 60% akan mengiyakannya. Untuk mengelakkan Ramalan Kebenaran Sendiri (Self-fulfilling Prophecy) berlaku, maka lebih elok jika kita percaya bahawa diri kita adalah normal dan kita berusaha untuk menjadi manusia yang positif. Konsep dualisme tentang diri kita dan perkara negatif yang kita baca perlu diwujudkan.

Sebelum psikologi sosial dan psikologi positif mula popular, bidang ni didominasi oleh kajian dan penulisan yang berkait rapat dengan bidang perubatan. Sejak dulu lagi, psikologi adalah berkait rapat dengan isu seperti sakit mental, ketidakseimbangan pemikiran, dan sebagainya. jadi tidak hairanlah jika banyak kandungan psikologi adalah berkait rapat dengan otak pembunuh bersiri, halusinasi, delusi, ataupun skizofrenia. Info seperti ini boleh dikategorikan sebagai maklumat yang mempunyai konotasi negatif.

Manusia ada sejenis kesalahan pemikiran yang dinamakan sebagai negativity bias. Otak, ataupun pemikiran kita mempunyai tindakbalas yang lebih kuat kepada maklumat negatif berbanding yang positif. Dalam kajian Cacioppo dalam Journal of Personality and Psychology, beliau mendapati bahawa otak kita memproses maklumat dengan lebih kuat pada gambar yang negatif (kucing mati), berbanding gambar neutral (pinggan) dan gambar positif (pizza).

Saya tahu, antara tips untuk belajar ialah dengan mengaitkan perkara tersebut dengan diri sendiri tetapi untuk psikologi, kita berikan pengecualian. Jangan kaitkan diri anda dengan simptom gangguan mental yang ada dalam manual diagnostik. Anda cantik, anda hensem, anda pandai, anda friendly, dan mental anda sihat.

3. BUAT WATAK KHAYALAN

Antara teknik yang digunakan untuk menghafal ialah palace of memory/ method of loci. Bayangkan satu tempat yang anda cukup biasa. Contohnya rumah sendiri. Dalam rumah ada 3 bilik dan dalam setiap bilik ada seorang pesakit mental. 

Bilik 1 - Ada pesakit skizofrenia. Selain selalu kata ada kawan lain di sisi dia (halusinasi), dia juga mengatakan pelawat yang datang ke biliknya ialah (delusi). Bayangkan simptom dan semua yang berkaitan tentang pesakit ni. Kita akan bina perwatakan yang kuat lengkap dengan cirinya. Alah ibarat mengingat semula cerita Suamiku Encik Arrogant ke apa benda entah. 

So, bila kita nak mengingat kembali fakta tersebut, pejamkan mata dan bukalah pintu-pintu yang ada pesakit tu. Nescaya boleh menjawab tanpa ada masalah

Alternatifnya, jika anda ingin mengingat fakta yang lain, bayangkan anda masuk ke dalam rumah dan seorang ahli keluarga atau orang yang anda kenali dalam rumah tu ceritakan satu fakta psikologi yang anda ingin hafal.

4. TIMBA PENGETAHUAN DENGAN NIAT UNTUK MENGAPLIKASIKAN

Tips ini datang khas dari graduan Unversity of Canterbury, NZ, Cik Diyana Halim. Ya betul, antara teknik yang paling berguna untuk mahir dengan fakta psikologi ialah dengan mencari sebab di mana kita akan menggunakan maklumat tu terutamanya untuk maklumat yang susah dihadam. Dulu masa kecil pun kita rasa yang matematik duit tu susah sebab ada sen sen tapi bila dah amalkan semasa beli aiskrim, wah jadi mudah pula matematik ringkas tu. 

Sebagai contoh, Applied Behaviour Analysis (ABA) punya langkah yang cukup renyah kalau nak dihafal tanpa menjiwainya. Tapi bila kita nampak di mana nak gunakan pengetahuan tersebut, dengan izin Tuhan tidak ada masalah pun 


Gambar di atas ialah graf ABA untuk autisme yang saya buat semasa menjalankan projek intervensi tingkahlaku. Apa yang saya nak sampaikan ialah setiap kali jumpa graf atau langkah-langkah untuk menjalankan sesuatu terapi atau intervensi, cuba aplikasikan.

Action speaks louder than words kan?

----------
Mungkin ini sahajalah tips spesifik untuk belajar psikologi yang saya boleh berikan. Selain tips-tips di atas, tak tinggal solat, betulkan niat, dan "tips" yang selalu kita dengar tu bolehlah juga diamalkan. 

SUMBER:

Negative Information Weighs More Heavily on the Brain: The Negativity Bias in Evaluative Categorizations (free PDF).

Announcement; Blog Maklumat Psikologi ini akan dipadam dalam masa 1 minggu kerana belum menjelaskan yuran tahunan RM50.00. kalau anda mahu mengekalkan blog ini, bolehlah hubungi saya di 0197039495 untuk menyumbang. Jumlah terkumpul setakat ini ialah RM10

Untuk 2 minggu lepas ni, saya suka menonton satu cerita yang bernama Criminal Minds yang dahulunya mengemukakan banyak statistik tentang jenayah dan kaitan dengan mental illness. Dalam satu episod, dia ada cerita pasal sejenis Impulsive Control Disorder (ICD) (klik untuk baca tentang OCD | klik untuk baca tentang OCPD) yang dinamakan sebagai Trichotillomania (TTM). 

Walaupun dalam Bahasa Melayu, trichotiilomania ni boleh didefinisikan sebagai sejenis gangguan yang menyebabkan orang mencabut rambut, tapi tak semestinya rambut yang di atas kepala tu sahaja. Antara jenis rambut (atau bulu) yang selalu dikaitkan dengan kes trichotillomania ialah kening. Fenomena mencabut kening ni boleh dilihat dalam cerita "The Internship". 

Selain daripada rambut dan bulu kening, tak ketinggalan juga dalam senarai ialah bulu hidung, bulu tangan, bulu kaki, bulu kemaluan dan juga bulu mata. Ouch.

ETYMOLOGY
Trichotillomania berasal daripada perkataan Greek oleh seorang pakar kulit berbangsa Perancis bernama Hallopeau
  • thrix (rambut)
  • tillein (mencabut)
  • mania (kegilaan)

DALAM PEMIKIRAN

Kalau kita tengok dalam filem, disorder atau gangguan ini sebenarnya berkait rapat dengan stress di mana pesakit akan mengalami sejenis gangguan pemikiran yang menyebabkan dia  tidak dapat mengawal dirinya daripada mencabut bulu (kompulsif) di bahagian tertentu untuk menghilangkan pemikiran atau stressor tersebut. Kebiasaannya, mereka hanya mencabut sehelai rambut dengan sekali tarikan tetapi berterusan untuk beberapa jam. Disebabkan fenomena ini iimpulsif, maka ia bukanlah disengajakan. Ibarat makcik-makcik yang melatah, begitulah juga orang yang menanggung azab trichotillomania ni  hanya jika mengalami OCD. Terdapat juga sub-jenis lain di mana TTM adalah disengajakan (Flessner, Woods, Franklin, Cashin, & Keuthen, 2008).

Selalu kita nampak fenomena tarik rambut ni ada pada budak-budak dan ya, kanak-kanak juga boleh mengalami TTM tetapi selalunya lebih berkait rapat dengan masalah tingkah laku seperti ADHD (klik untuk baca ADHD). 

UMUR TRICHOTILLOMANIA

Adalah penting untuk kita mengetahui kategori umur pesakit TTM untuk menentukan sama ada betul ia mengalami TTM atau hanya sekadar fenomena biasa.

  1. Mean umur untuk pesakit TTM ialah antara 9 -13 tahun. 
  2. Untuk kanak-kanak yang berumur bawah 5 tahun, penarikan rambut adalah biasa. 
  3. TTM pada kanak-kanak pra-sekolah pula, penarikan rambut kebiasaannya berlaku semasa tidur
  4. Walau bagaimanapun, tiada bukti yang menunjukkan bahawa kanak-kanak pra-sekolahyang menarik rambut akan mengalami TTM apabila umur mereka meningkat. Jangan risau, anak anda selamat. Lagipun, TTM adalah agak jarang dikesan di mana prevalennya hanyalah dari 0.6% sehingga 4% sahaja**
(Tay, Levy, &Metry, 2004)

RAWATAN TTM
Seperti biasa, yang pertama sekali yang saya sarankan kepada pembaca ialah jangan terus menuduh seseorang itu ada TTM melainkan telah mendapatkan pandangan pakar. Isi blog ini hanyalah sebagai panduan dan informasi dan bukan untuk anda mendiagnosis sendiri. Walau bagaimanapun, jika seseorang yang anda kenal ada TTM, maka rawatan yang boleh diambil ialah:

  • Cognitive Behaviour Therapy (CBT) ialah sejenis psikoterapi di mana fokusnya adalah untuk mengubah pemikiran pesakit, perasaan, dan perlakuan mereka dengan cara-cara tertentu seperti pembalikan tabiat, terapi komitmen, dan sebagainya
  • Kawalan stimulus
  • Terapi Perlakuan Dialectic (DBT)
  • N-acetyl-cysteine, sejenis asid amino tetapi setakat yang saya tahu dan baca, belum ada lagi sejenis ubat yang betul-betul berkesan dan diluluskan oleh FDA untuk TTM. Apa yang dibuat ialah dengan mengenal pasti simptom seperti depresi dan memberikan ubat untuk depresi. Ubat untuk OCD juga pernah diberi untuk pesakit TTM tetapi tidak menunjukkan kesan yang memberangsangkan kerana bahagian di otak yang bertanggungjawab untuk gangguan ini masih belum dikenal pasti. Pada pendapat saya, terapi perlakuan dan minda lah yang paling sesuai setakat ini.
Senarai rawatan dari Franklin et al. (2011)
SUMBER: 

The Milwaukee Inventory for Subtypes of Trichotillomania-Adult Version (MIST-A): Development of an Instrument for the Assessment of “Focused” and “Automatic” Hair Pulling (free PDF)

Trichotillomania in Childhood: Case Series and Review (free PDF)

Treatment Guidelines for Trchotillomania, Skin-Picking, and Other Body-Focused Repititive behaviours (free PDF).

Announcement; Blog Maklumat Psikologi ini akan dipadam dalam masa 2 minggu kerana belum menjelaskan yuran tahunan RM50.00. kalau anda mahu mengekalkan blog ini, bolehlah hubungi saya di 0197039495 untuk menyumbang 
Dulu masa sekolah, cikgu selalu cakap yang sebelum kita pergi ke kelas, kita mestilah tetapkan niat dulu. Cikgu selalu cakap kalau kita tetapkan hati kita dan berusaha ke arah tu, tiada apa yang mustahil di dunia ni. Jangan katakan nak jadi berjaya, nak masukkan ubat gigi balik ke dalam tiub Colgate tu pun boleh agaknya!

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu
Dalam lagu ni pun ada jelaskan serba-sedikit tentang kepentingan keyakinan diri dalam melakukan apa sahaja. If you think you can do it, you will definitely can! Itulah tips yang saya amalkan especially bila pernah menghadiri satu kuliah yang bertajuk self-fulfilling prophecy.

Self-fulfilling prophecy
Dalam Bahasa Malaysia, fenomena psikologi yang sangat penting ni dipanggil sebagai ramalan kebenaran sendiri. Daripada namanya sahaja kita sudah boleh agak yang benda ni sebenarnya berpunca daripada diri kita sendiri. Ia berlaku apabila akal kita percaya yang kita mempunyai suatu kualiti yang tertentu (walaupun kita tak ada) dan akhirnya kita betul-betul terjadi.

Dalam kata lain, jika minda korang dah set yang korang ni adalah manusia yang berjaya, maka perbuatan korang walaupun sedikit akan dirasakan berjaya. Dan daripada kejayaan-kejayaan yang kecil tu, menyemarakkan pula lagi api semangat untuk korang jadi lebih produktif dan lebih berjaya. Mekanisme dia adalah seperti yang berikut:

Percaya diri sendiri baik ---> Buat benda baik ---> Terus menerus buat benda baik ---> Betul-betul jadi baik

..dan step pertama di atas ni kadang-kadang hanya memerlukan seseorang itu untuk mengatakan ayat tersebut kepada diri sendiri (Merton, 1948) . Teringat pula zaman job hunting lepas pulang dari New Zealand dulu - setiap pagi sebelum saya pergi bertemu duga, saya akan cakap pada diri saya :


  • "I am good at interviews and I will do this one just fine". 
  • "Hi handsome, look great today. Want to kick ass at interviews?" Puji la diri sendiri. Bukan kena bayar pun
  • "I'm gonna speak like I already have the job"
Bila kita dah tak percaya pada diri sendiri, maka apa yang kita akan buat tu dirasakan tak bermakna dan jadi sia-sia sebab perbuatan kita tak selari dengan mindset. Itulah sebabnya bila Spiderman rasa tension dan keliru dengan aksi dia sendiri, dia kehilangan kebolehan untuk keluarkan spider web dan melekat pada dinding untuk seketika. Bukan faktor fisiologi dan bakat sahaja memainkan peranan, malah faktor psikologi pun sama

Samalah juga dengan para pelajar di luar sana yang masih atau akan menghadapi musim peperiksaan. If you are too tensed up to face the examination, you're not going to be able to do anything. Relaks, dan yakin pada diri sendiri yang korang dah usaha apa yang termampu dan korang akan buat yang terbaik.

All the best kepada semua orang yang sedang menghadapi peperiksaan. Semoga dipermudahkan. Artikel ini ditulis khas kepada Cik Y yang akan menghadapi paper exam very very soon. 



REFERENCE:

Meerton, R. K. (1948). The Self-fulfilling prophecy. The Antioch Review, 8, 2. 193-210
Dah lama rasanya tak buat review pasal movie. Kalau sebelum ni saya pernah menceritakan tentang movie seperti 'A Beautiful Mind' sebagai salah satu tempat untuk kita belajar ilmu psikologi tentang skizofrenia, kali ni muncul lagi sebuah movie yang betul-betul menarik minat saya.

Movie Inside Out ni menceritakan tentang emosi manusia. Berikut ialah facebook post saya tentang movie tersebut.

IKLAN: ADAKAH ANDA MAHU MENJADI EJEN TOPUP? WHATSAPP 0197039495
Have you watched "Inside Out" (2015)?From a psychological standpoint (the most sensible approach to view this movie...
Posted by Asfan Ash on Friday, October 2, 2015

Korang dah tengok movie ni? Apa korang rasa?
Okay, bertemu lagi kita dalam entri pendek yang mengisahkan tentang sekeping kertas kajian yang memperihalkan tentang psikologi. Ah, dah blog ni pun cerita pasal psikologi takkanlah nak cerita pasal kejuruteraan pula kan? Kertas kajian kali ni datangnya dari Universiti Harvard, iaitu sebuah universiti yang kedudukannya berada di bawah Hogwarts

Kajian ni mungkin akan terkena pada batang hidung ramai orang terutamanya pada mereka yang selalu rasakan gaya berjalan mereka menongkah arus perdana. Ada yang jalan terlampau laju dan ada pula yang berjalan terlampau perlahan. Dalam kajian pada tahun 2007 ni, saintis Daniel M. Wegner, Carey K. Morewedge, dan Jesse Preston telah menyiasat tentang keadaan minda manusia melalui pergerakan.

Hasil kajian tu menunjukkan bahawa apabila kita melihat orang atau benda yang berjalan pada kelajuan pergerakan manusia normal, maka mereka dianggap sebagai mempunyai fikiran, tetapi apabila barang-barang tu bergerak terlampau laju atau terlampau perlahan, maka mereka dianggap tidak berfikir apa-apa. Fenomena ini dinamakan sebagai timescale bias. 

Dalam bahasa kasar, kalau jalan terlampau slow, rata-rata manusia lain yang tengok hangpa akan rasa hangpa takda otak

So, apa yang kajian ni cuba katakan ialah bukanlah orang yang berjalan perlahan ni takde pemikiran seperti manusia biasa tetapi sebenarnya kita sebagai manusia ada stereotaip sendiri, atau lebih tepat lagi, archetype (arketip) tentang bagaimana manusia normal berfungsi. Jadi, mereka yang berperangai jauh daripada arketip tu akan dianggap sebagai kurang berfikiran seperti manusia.

Untuk bacaan lanjut, sila rujuk.
Wegner, Morewedge, and Preston (2007). Timescale Bias in the Attribution of Mind. Journal of Personality and Social Psychology, 93(1), pp. 1-11 [link]
Saya faham orang yang datang ke blog ni majoritinya mereka yang ingin memahami manusia lain melalui pembacaan, yang ingin belajar ilmu yang agak jarang-jarang dibincangkan di tempat lain, dan juga tak kurang yang datang dengan soalan yang perlu dijawab. Bagi mereka yang email saya di sini, minta maaf jika saya tidak membalas disebabkan kesuntukan masa.

Apa-apa pun, dalam memahami bagaimana minda manusia berfungsi beserta dengan turutan proses kognitif, kita boleh menggunakan pengetahuan tersebut untuk diaplikasikan ke dalam kehidupan seharian. Jadi, pada hari ni, cikgu akan belanja korang semua tentang cara memikat orang dengan menggunakan teknik psikologi. Tapi untuk menuntut ilmu ni, korang kena baca dari awal sampai habis supaya faham tentang cara ni dengan sebetul-betulnya. 

Untuk memikat pakwe/makwe/mertua dengan menggunakan psikologi, pertama sekali kita kena faham bagaimana emosi berfungsi. 

Menurut kajian psikologi, manusia mempunyai 6 emosi asas yang boleh dijumpai digunapakai oleh apa-apa jenis kaum di mana-mana ceruk dunia. Emosi asas tersebut ialah gembira (happiness), marah (anger) , takut (fear), sedih (sad), terkejut (surprise) dan jijik (disgust) (Ekman, 1992). Tapi macam mana emosi ni dihasilkan sebenarnya? 

1. James-Lange Theory
Ini antara teori yang paling bagus pada masa tu yang berupaya menjelaskan kewujudan emosi pada manusia. Teori ni diwujudkan oleh seorang psikologis bernama James Lange dan fisiologis yang bernama Car Lange pada tahun 1880-an. Apa yang korang kena sematkan dalam pemikiran ialah "teori" dalam sains dan psikologi hanya boleh dipanggil sebagai teori apabila ada data dan kajian yang mencukupi untuk menyokong hujah tersebut, sama macam teori relativiti Albert Einstein.

Okay, jadi apa teori ni kata? Secara asasnya mereka mengatakan bahawa kita mentafsirkan emosi melalui perubahan badan apabila munculnya sesuatu yang menyebabkan perubahan fisiologi.

rangsangan luaran--> perubahan fisiologi---->emosi

beruang muncul---> jantung berdegup laju ---> rasa takut

Apabila beruang muncul, jantung kita akan berdegup laju dan kita akan kata "oh jantung aku berdegup laju sebab tu la aku takut". Perubahan fisiologi menyebabkan kemunculan emosi!

Apabila teori ni dipopularkan, diorang pun kena bash kaw-kaw dengan Walter Cannon dan Pihilip Bard pada tahun 1920...

Cannon-Bard Theory (1930s)
Antara perkara yang dua saintis baru ni tak puas hati dalam teori James Lange ialah
  1. Orang boleh mengalami perubahan fisiologi tanpa ada emosi. Macam orang lari marathon tu, jantung dia berdegup laju tapi adakah dia rasa gembira? sedih? jijik? nanhadooo...
  2. Perubahan fisiologi biasanya terlampau lambat berbanding emosi. Cuba imagine tengah baca blog ni pada waktu malam lepas tu tiba-tiba terdengar ada pontianak mengilai di luar bilik. Korang akan rasa takut dulu dan kemudian bila menyorok dalam selimut baru la jantung dupdapdupdap. Emosi dulu, baru fisiologi
  3. Tak semua orang mempunyai perubahan fisiologi yang sama yang akan menyebabkan emosi yang sama. Bila jantung berdegup laju, boleh jadi orang tu gembira, takut, dan marah. Teori James-Lange tak lengkap
Cannon-Bard teori yang diperbaiki pada tahun 1930 mengatakan bahawa emosi muncul sama-sama dengan penghasilan perubahan fisiologi. 

Scachter and Singer's Two-Factor Theory (1960)
30 tahun lepas tu, muncul pula teori baru yang mengatakan bahawa emosi bergantung kepada dua perkara iaitu:
  1. perubahan fisiologi
  2. pentafsiran terhadap perubahan tersebut
Jadi bila orang mengalami perubahan fisiologi, maka mereka akan mencari sebab mengapa keadaan tersebut terjadi, walaupun secara separa sedar. Nama kepada emosi yang dialami adalah berdasarkan pada situasi yang difahami mereka

Contohnya, jika Puan Ros berasa jantungnya berdegup dengan kencang seperti kenderaan mau perang, maka dia akan mentafsirkan bahawa dia berasa cinta kepada Encik Naj. Manakala, orang bawahan Encik Naj yang berada dalam sesi demonstrasi pula berasa jantung mereka berdegup dengan kencang ketika itu lalu mentafsirkan bahawa mereka sedang marah ketika itu.

-------------------------------------------------
Sebenarnya ada banyak teori lain tapi untuk objektif kita dalam artikel kali ini iaitu cara untuk memanipulasi psikologi supaya orang "jatuh cinta" dengan kita, teori yang paling sesuai dan yang paling mutakhir iaitu Scachter-Singer 2 Factor Theory mestilah diulas. 

Melalui penerangan teori yang ini, kita boleh simpulkan bahawa emosi merupakan sesuatu yang subjektif dan berubah-ubah antara individu mengikut kefahaman konteks masing-masing. Sebab tu masa demonstrasi, akan ada seorang tu kang rally atau penaik semangat yang cuba menanamkan konteks kebencian sebab dia tahu yang peserta demonstrasi tu sudah berdegup laju jantung mereka. Apa yang tinggal hanyalah untuk memberikan konteks kebencian untuk mereka berasa emosi "marah". Power kan teknik mereka? 

Baiklah, jadi macam mana cara untuk kita memikat orang yang kita suka dengan menggunakan teknik psikologi ni?

Langkah-langkahnya hanyalah ada dua,sama seperti teknik demonstrasi yang menggunakan model emosi Scachter-Singer iaitu dengan menggunakan 
  1. Perubahan fisiologi; dan juga
  2. Konteks pentafsiran emosi
Aduh tak faham juga? Nak mengorat orang pun kena abang eja juga satu-satu ke haha. Okay macam ni. Dulu zaman abang muda-muda dulu, ramai tanya nak tengok movie jenis apa kalau pergi dating. Movie yang paling power kalau nak mengorat ialah movie seram. Diulangi, movie seram dan kalau boleh, ambil yang Thailand mari sebab diorang la paling power kalau buat cerita hantu.

Kenapa movie seram? Sebab untuk mencapai langkah pertama iaitu untuk buatkan dia ada perubahan fisiologi: jantung berdegup laju. Lagi seram, lagi laju, lagi bagus. Tapi kau agak-agak je lah jangan letak tangan di dada dia pula nak rasa degupan jantung. Tunggu kahwin dik

Actually, of course la dia akan tafsirkan degupan jantung tu sebagai perasaan takut tapi perubahan fisiologi tu akan berlanjutan - sejenis fenomena psikologi yang dipanggil sebagai residual emotion. Langkah kedua ialah untuk korang gabungkan perubahan fisiologi tu dengan benda-benda yang boleh buatkan orang jatuh cinta macam buat lawak ke, belanja DVD Korea ke. Aduh, yang ni tak boleh ajar lebih sangat nanti disalahgunakan.

Kesimpulannya, hanya buat jantung dia berdegup kencang, dan jadi sweet sahaja dah ada peluang cerah untuk kau pikat orang. Itulah dia teknik manipulasi emosi untuk pikat orang. Tapi kalau tak reti jadi sweet, abang nasihatkan kau bela kucing banyak-banyak sebagai peneman hidup.

Sama juga kalau nak baut orang tu benci kita. Naikkan degupan jantung dia dan buat perkara yang dia benci. Maka dia akan tafsirkan emosi ketika itu sebagai "marah" dan "benci". Menarik kan bila kita kita tahu macam mana nak memanipulasikan emosi orang?

Eleh abang cakap ye-ye je. Apa bukti benda ni berhasil?

Dik, abang kalau tak baca jurnal psikologi berjela-jela, abang tak berani nak cerita kat orang (padahal baru baca lagi sekali semalam). Sebenarnya dalam jurnal tu takde la tulis pasal teknik mengorat tapi abang ada teringat  satu kajian yang menggunakan teknik ni. Pada tahun 1974, Dutton & Aron telah membuat satu kajian di mana mereka sengaja membuatkan lelaki yang melalui jambatan gantung bercakap dengan seorang promoter perempuan yang bertanyakan soalan. Mereka membandingkan promoter di jambatan gantung, dengan promoter di tempat selamat, yang mana satukah akan dapat banyak halo-halo daripada lelaki-lelaki tu sebab zaman tu masih belum ada Wechat. Hasilnya, tentulah di jambatan gantung yang dapat skor banyak.

Donald G. Dutton & Arthur P. Aron (1974). Some Evidence of Heightened Sexual Attractions Under Conditions of High Anxiety. Journal of Personality and Social Psychology. University of British Columbia. [baca]

Dalam satu kajian mutakhir yang lain pula yang diterbitkan dalam website ScienceDaily, penulis menceritakan pulak tentang proses 'cinta' yang muncul selepas gelak ketawa. Apa yang mereka bincangkan di situ ialah tentang kepentingan gelak ketawa untuk membuat perubahan fisiologi dan kesannya terhadap perasaan cinta. 

Laughter, then Love: Study Explores why Humour is Important in Romantic Attraction. [baca]

Baiklah, abang pun dah penat menaip dan membaca selama berjam-jam. Jika ada topik yang hendak dikupas, bolehlah meletakkan soalan anda di bahagian komen di bawah. Sekain, terima kasih kerana membaca.

Sebelum abang lupa, abang nak umumkan yang abang sedang menulis sebuah buku atau mungkin hanyalah zine yang berasaskan psikologi yang sudah tentu sekali disokong dengan fakta-fakta dan kajian psikologi yang sedia ada. Jika anda terasa bahawa blog abang menarik dan ingin memilik buku tersebut yang isinya tidak akan ditulis dalam blog ni, sila hubungi abang melalui whatsapp di 0197039495  atau emelkan pada psych.malaysia@gmail.com

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran