Harini Wellington City hujan sehari suntuk dan disebabkan cuti aku tinggal 4 hari je lagi sebelum tempat kerja aku abis cuti dan kembali beroperasi, aku decide untuk duduk dalam rumah sehari suntuk. Dan seperti manusia normal yang lain, waktu hujan menandakan perut kau akan menjerit-jerit mintak diisi. Rasa macam ada dinosaur hidup dalam perut ni dan dinosaur tu lapar! Bila belek-belek stok bahan mentah tiba-tiba teringat ada sotong yang dapat free haritu masa senior kemas rumah nak balik Malaysia. So, Google up, dan jumpa resipi sambal sotong.


Okeh disebabkan aku tak reti memasak, kalau ada silap kat mana-mana korang buat tak nampak je la tapi aku nak gak cite aku taksub dapat memasak ni. Eleh padahal bosan ngadap komputer satu hari.

Harini kecoh 1 dunia twitter (at least dalam timeline aku) bahawa result PMR dah keluar. Maka abang-abang dan kakak-kakak pun mulalah ayat sinikal seperti "Eleh tak penting pun PMR tu" sebab mereka dah lama lepas exam yang 'tak penting' tu. Kesianlah adik-adik bagi mereka bergembira dan buat #twtupPAVIPMR dulu untuk melepaskan segala keresahan menunggu result dari semalam.


Namun begitu, sumber mengatakan bahawa result untuk subjek Bahasa Malaysia dan Pendidikan Islam telah merosot berbanding tahun-tahun sebelumnya. Apabila difikirkan dari sudut obelik, tentunya pembaca sekalian akan berfikir sejenak, mengapa Pendidikan Islam dan Bahasa Malaysia? Mengapa tidak Matematik? Sejarah? Sains? Geografi? Kajian Tempatan? Jawapannya hanya ada satu yang boleh mengakibatkan kemerosotan kedua-dua subjek ini, iaitu YAHUDI!!

Okay harini ada member share informasi dekat Facebook pasal kad pengenalan mykad yang perlu ditukar setelah seseorang tu berumur 18 tahun. Dulu amsa aku darjah 6 aku tahu lah memang kena tukar lepas tu akak aku cakap takyah, sekarang website Jabatan Pendaftaran Negara dah kata wajib tukar, maka wajiblah tukar, mengikut Peraturan-peraturan Pendaftaran Negara 990 (Pindaan 2001) setiap orang yang berumur 18 tahun hendaklah mendaftar semula Kad Pengenalannya sebelum mencapai umur 25 tahun.

wajib tukar kad pengenalan 18 tahun

Infonya adalah seperti berikut:

SYARAT PERMOHONAN

Pemohon mestilah telah berumur genap 18 tahun tetapi belum mencapai umur 25 tahun.
Pemohon mesti hadir.

PROSEDUR PERMOHONAN

Pemohon dikehendaki datang ke Kaunter JPN dan membawa dokumen sokongan (asal dan salinan) kad pengenalan

Tadi masa aku gosok gigi lepas makan sup bawang, aku terbau mulut aku yang berbau ketiak ungka. Jangan tanya aku macam mana baunya sebab benda ni dipanggil metafora, untuk korang yang tak sekolah tu. Suka sangat ambik benda secara literal sampai naik tensen aku kekadang. Anyway, masa terhidu bau nafas sendiri, aku cakap dalam hati "Eh, lagi bagus nafas aku daripada nafas berbau rokok" dan lepas gosok gigi dan solat Isyak maka aku pun dianugerahkan ilham untuk menaip lagi pada malam ini...(tapi publish siang-siang)


Gambar atas ni sangat tak masuk akal sebab ada bokeh. Instead of saying taknak, gambar ni menunjukkan lelaki ni cool gila sebab signboard belakang tu yang samar-samar (bokeh) je kiranya dia tak heran la, break the rules bro, rules are amde to be broken. Tapi tak semestinya. Untuk jadi seorang penghisap rokok yang disegani, ada beberapa peraturan yang korang kena patuhi.
Tadi masa aku kerja susun-susun buku bersaiz super gajah, aku terjumpa satu buku ni yang cukup menarik perhatian. Tajuk nama buku tu ialah BUTOH dan memandangkan aku masa tu dah tahu apa benda butoh maksudnya dalam bahasa orang kita, terasa nak tahu lah jugak apa benda buku ni? Kompilasi gambar kemaluan orang lelaki dari zaman batu ke alaf 2011 ke apa?


Korang tengok la cover kulit dia ni, agak-agak cerita pasal apa? Maka disebabkan aku ni agak Informavore orangnya, aku pun selak la buku tu sehelai demi sehelai. Sebenarnya banyak buku dekat tempat kerja aku ni yang pelik-pelik tapi tu lah, bila balik rumah dah malas nak update blog. Bukannya penat pun tapi sebab takde mood. Anyway, berbalik ke cerita BUTOH kita tadi, tajuk buku ni ialah BUTOH- Dance of The Dark Soul. Kalau korang baca buku ni, akan terasa macam masuk dunia hantu, or at least dunia ajaran sesat. Sebab gambar-gambar dalam buku ni ialah seperti berikut...
Ini ialah salah satu peribahasa yang aku selalu baca masa zaman sekolah dulu. Ye la, untuk dapat markah A1 Bahasa Melayu, kena pandai guna ayat retorik, pantun, puisi, tak pun guna peribahasa. Lame gila teknik tapi amat mujarab untuk free A masa tu. Tapi bila dah besar panjang ni, aku pikir balik...perlu ke mati anak kalau nak biarkan adat tu berterusan? Adat lama aku rasa okay (kot) tapi makain lama macam makin membuatkan anak senang mati.

Benda yang aku nak cakap arini sebenarnya pasal tunang. Kalau ikut pengalaman aku tengok akak aku bertunang pada tahun 2009 aritu, sibuk aih nak jamu sedare, rombongan, nak kena pakai baju lelawa, bagai. Yang aku paling tak boleh belah ialah hantaran dia. Eh, betul ke benda tu panggil hantaran? Jap aku carik gamba dia. Haa nih..


End up benda ni bila semua orang sudah membelahkan dirinya dan bertukar hantaran, maka aku pun baring depan TV sambil mengunyah-ngunyah buah-buahan tropika yang sungguh lazat itu. Kek tu mintak maap la aku tak makan. Seram lak tengok kek kaler biru. Dikhuatiri lepas makan, kalau tak jadi Avatar mesti jadi Smurf.
Orang yang bukan baru sehari mengenal internet pasti pernah mendengar apa itu troll ataupun trolling. Kadang-kadang perbuatan ni juga ditulis dengan grammar yang salah dan telah dibahasamalaysiakan oleh pengguna internet Malaysia, menjadikan perkataan (verb/noun) troll itu menjadi trolled (trol-led) tapi lantak pi kau lah aku bukan nak mengajar grammar harini. Tu cerita lain hari


Ingat lagi entri atas ni? Lagu Cinta Muka Buku Diminta Diturunkan Segera . Ini ialah salah satu benda yang aku troll orang dan boleh kata lah agak berjaya. Alah, benda buat just for fun and entertainment, bukannya aku nak lagu tu turun bebetul. Takpelah, biar terus berkumandang dekat radio tempatan, biar semua orang bercinta melalui Facebook.

Anyway, sebenarnya perbuatan troll orang ni sama je macam ada DSLR. Contohnya macam bebudak lha kan, dapat hadiah birthday 14 tahun Nikon D200, pastu gantung kat leher, pergi lepak Pavi dengan member-member. Point gambar, pastu shoot. Lepas tu bukak fanpage Babylove Photography . Gambar dalam tu semua gambar lepak kat Pavi dengan member, hisap shisha, dan tak kurang juga gambar depan cermin toilet sambil memuncungkan bibir. Photographer yang memang meletakkan usaha 24 jam sehari tepuk dahi je tengok imej diorang tercalar. At least kalau beginner, bolehla komen, beri tunjuk ajar bukak kelas. Ini tak, hapa pun tak boleh....

Fuh minggu yang maha penat. Esok aku ada competition fencing pulak nasib baik esok memang cuti mingguan, tak payah datang kerja kalau tak penatlah aku. Baiklah sementara menunggu malam untuk menuntut ilmu pulak, aku nak cerita pasal realiti kehidupan. Pendek je entry ni jangan risau


Okaylah antara korang yang tengah membaca ni mesti pernah tengok drama Korea, ada kawan yang fanatik Korea, ataupun ada jiran yang mempunyai tabiat sedemikian, betul? Mintak ambik perhatian sebab aku tengah bercakap pasal drama Korea, bukan budak-budak Pavi bergaduh pasal K-Pop.

Abang-abang boyfriend dalam drama Korea biasanya digambarkan sebagai seorang lelaki yang kacak, rajin membawa bunga ke mana sahaja dan juga tidak segan silu mengalirkan air mata di khalayak ramai demi gadis yang dicintainya. Aku tulis ni berdasarkan cerita Korea yang aku pernah tengok secara kemalangan (kamus: accidentally)  masa aku zaman sekolah rendah dulu. Tak semua cerita Korea macam ni tapi secara generiknya itulah gambaran kasar abang Korea kegilaan sesetengah wanita zaman sekarang. Bukan sahaja wanita, malah anak gadis masih membesar, anak kecil seawal tadika juga telah dididik dengan mentaliti macam ni sebab akak dia tengok benda tu.

Cuti summer dekat New Zealand memang tak bagus kalau digunakan untuk duduk dalam rumah layan komputer sahaja. Seeloknya amsa tu digunakan untuk bersiar-siar tak pun kerja cari rezeki. Bila aku cuti, aku gunakan masa tak bekerja tu untuk jalan-jalan menikmati keindahan alam sekeliling, seperti baru-baru ni, Wellington Rose Festival yang terletak di Wellington Botanical Garden.

wellington rose festival pink rose

Masa tangkap gambar semua ni aku tak terfikir pulak nak salin nama dia satu-satu. Sibuk sangat jalan-jalan tangkap gambar sambil cium bunga-bunga yang ada. Sumpah wangi bau diorang. Rasa macam jalan-jalan dalam syurga. Ceh macamlah pernah masuk syurga. Tapi bila tengok gambar atas ni rasanya macam nak gigit-gigit je bunga tu buat makan. Geram pulak nengoknye hhaaha.


PERSONAL

Tersebutlah alkisah semasa aku berjalan mencari alat elektrik tempoh hari di sekitar Wellington City, tiba-tiba masa tengah sibuk sembang dengan kaklong dengan kakngah aku pasal exam dan bla-bla-bla, tiba-tiba kat depan kami muncullah seorang awek Oriental yang jalan terkedek-kedek bawak sign di depannya.

free hugs asian

Aku namakan dia awek Oriental sebab mata dia sepet tapi aku tak pasti dia awek Thai, Myanmar, Vietnam ataupun sewaktu dengannya yang lain. Maka dari jarak beberapa meter sempatlah kaklong aku membaca sign di dada awek tu
"FREE HUGS, FINISHED FINAL EXAM"
Muka dia memang happy gila  masa tu. Nampaklah, macam baru keluar seksa penjara. Mungkin dia habis final year kot. Lepastu aku pandang dia dan cakap no thanks. Maka awek tu pun berlalulah pergi kerana aku telah menghancurkan harapan dia. Cis, ingat senang ke nak peluk aku, bayar la hoi.

Hai berjumpa lagi dengan akak dalam aksi mengkhabarkan korang dengan cerita dan gosip industri hiburan tempatan yang best. Dengar khabarnya industri filem Malaysia makin maju sekarang sampaikan mampu membuat filem cinta animasi 3D yang bertajuk...
download cinta kura-kura mediafire

Ya anda tak salah tengok, tajuk filem ini sangat matang kerana ia merupakan sebuah filem percintaan yang serius antara dua orang kekura mutan yang dihalang oleh bapa si perempuan kerana status kasta mereka yang berbeza

Selepas gian buat bungy di Queenstown pada cuti Summer tahun lepas, tahun ni aku melompat dari ketinggian 16000 kaki la pulak di Bay Of Islands New Zealand. Actually untuk sukan extreme di New Zealand, kalau korang takde banyak duit, well, katakan on a tight budget ataupun duit tu nak gunakan untuk benda lain, always look for deals on the internet. Voucher aktiviti kali ni aku beli dekat Grabone pada harga 49% lebih murah dari biasa. Harga asal ialah $420 untuk ketinggian 16000 kaki tapi dengan Grabone kami beli pada harga $225 sahaja.


Semalam kitorang drive hampir 4 jam dari Auckland City ke Bay of Islands untuk ke tempat skydiving yang diberi nama Skydive Zone Bay of Islands. Memang penat, kereta pulak tahap-tahap kancil je. Kalau korang nak tau New Zealand ni struktur mukabuminya memang bergunung-ganang sikit so agak leceh menekan minyak nak naik bukit. Gambar pertama ni diambil masa kami dah ada pada ketinggian 12000 kaki, iaitu tahap kedua yang ada kat sini. Tempat ni menawarkan 3 tahap lompatan iaitu 8000 kaki, 12000 kaki, dan 16000 kaki.

So, apa bezanya 12000 kaki dengan 16000?
Sejak akhir-akhir ni aku cukup malas nak update blog. Bukannya ada orang baca pun. Takpelah zaman aku dah berakhir, bagi laluan untuk bebudak baru nak up yang suka main segmen pulak, bagi laluan untuk awek cun dan abam hensem yang suka buat blog dia jadi tempat modelling. Tajuk blog cerita pasal makanan, tapi gambar tu 80% muka dia. Apapun, aku nak letak gambar je kali ni sempena Wellington Santa Parade 2011


Seriously natang ni nampak macam pedobear. Korang nampak tak persamaannya? Bahaya betul Wellington ni, ada maskot pedobear pulak.

Awas gambar ini adalah amat ngeri dan bakal menyebabkan anda sakit jantung. Jika anda ialah manusia yang mengandung ataupun mengalami kekurangan sel darah merah, sila pastikan anda membaca blog ini bersama individu lain dengan berbekalkan ubat-ubatan yang sesuai. Segala efek yang terhasil akibat kejutan dan keterkejutan adalah tidak dapat saya tanggung. 

proses sembelihan lembu new zealand

Sebagaimana yang korang tahu atau belum tahu, kami pelajar di Wellington New Zealand masih ada yang menghadapi peperiksaan akhir tahun yang penting. Ini ialah amanah daripada rakyat untuk kami belajar sungguh-sungguh dan supaya duit cukai tidak disia-siakan. Jadi, walaupun ada pelajar yang dah pulang dan boleh berhari raya di Malaysia sempena cuti musim panas, ada juga yang masih stay untuk jawab final exam dan ada juga yang memang tak balik.

Jadi yang tak balik ni kami sambut Hari Raya Aidiladha pada hari ini bersamaan 7 November 2011. Ye aku tahu Malaysia raya semalam entah sebab apa entah New Zealand lambat raya. Namun begitu kami tetap gembira kerana dapat juga mengorbankan seekor lembu. Amaran di atas adalah untuk gambar-gambar di bawah ni

Okay ini gambar dari event hari Sabtu 5 November 2011 dekat Wellington. Kalau korang nak tahu Wellington ni pelik sikit sebab tak amcam Malaysia, pesta New Year dia tak ada pun bunga api bagai tapi bila Guy Fawkes Day macam hari Sabtu tu, ada pulak mercun. Maybe dia tak boleh afford kos yang mahal tu kot


Sebelum korang confuse buat sekian kalinya, adalah dimaklumkan aku tak tangkap gambar-gambar ni guna DSLR. Nanti orang kata DSLRFags la pulak hahaha. Lagipun aku bukan bawak kamera aku masuk Pavi untuk dilabelkan sebagai DSLRFags. Pavi pun aku pernah jejak 2-3 kali je. Not my cuppa tea brah!
Walaupun tajuk ni kelihatan macam main-main tapi tak. Aku serius gila sebenarnya masa aku tulis benda ni sambil tengok series The Walking Dead Season 2 sebab baru nak start. Cerita yang menarik tapi lepas tengok cerita-cerita omputeh pasal zombie, aku rasa aku perlu berikan beberapa tips yang wajib tahu sekiranya zombies betul-betul terjadi. Peringatan, zombies. Bukan zomba.


TIPS 1: JANGAN EMOSIONAL
Ini ialah moral pertama yang korang kena ingat sekiranya ada zombie outbreak ataupun mana-mana outbreak yang melibatkan jangkitan. Maksud jangan emosional disini ialah seperti "isk isk isk mak aku kena jangkit jadi zombie dah, aku nak peluk dia! Dia belum mati lagi!".

Ceh tajuk macam ada koleksi gambar model kalendar pulak. Daripada tengok benda lagho tu baik kita meneroka alam sekitar yang cantik dekat bumi Wellington New Zealand ni. Apa guna beli kamera kalau tak tangkap gambar alam indah?

gambar bunga sakura putih

Ah akhirnya berjaya jugak aku upload gambar dengan hasil sebenar tanpa ada pengurangan kualiti daripada Facebook ataupun Flickr. Atas ni ialah gambar bunga sakura putih yang diambil dari Wellington Botanical Garden. Jom tengok lagi gambar

Hai yu'olls dah lama akak tak sembang gosip pasal artis kan? Okaylah kita cerita pasal artis hari ni ye. Dengar kata setelah video nyanyian Najwa Latif mencecah angka 3 juta dan membawa pula kepada pengubahsuaian lagu Cinta Muka Bulu oleh EncikMimpi di laman yang sama, akhirnya terdapat pula berita yang mengatakan bahawa gabungan pasukan aktivis industri muzik Malaysia yang digelar AKTIVISI telah memfailkan bantahan rasmi mereka terhadap Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)

Menurut informant akak yang tidak mahu namanya didedahkan, katanya tuntutan kumpulan AKTIVISA tu adalah berlandaskan nilai murni dan moral masyarakat timur. Akak pun tak tahulah kenapa kumpulan ni sanggup nak minta video Cinta Muka Buku tu diturunkan. Belum pernah lagi video orang Malaysia mencapai angka tontonan sampai 3 setengah juta macam Najwa Latif tu.

Apalah yang diorang tak suka dengan Najwa ni. Comel apa dia sengih-sengih masa nyanyi tu. Tak ubah seperti Justin Bieber. Tapi apalah orang nak ambik kisah dengan pendapat akak kan yu'olls? Bawah ni akak copy paste je surat daripada kumpulan AKTIVISA tu terhadap SKMM. Bahagian gambar tu akak tolong tambahkan je
Okay ni kali terakhir lah aku nak panggil diorang ni lembu. Rasa macam tak baik pulak melabelkan manusia dengan makanan yang sungguh sedap. Tak layak rasanya dibandingkan burger daging sedap dengan manusia yang tak menggunakan akal sepenuhnya

kajian kes facebook 40

Apapun, ini ialah sambungan daripada tajuk Bagaimana Facebook Menukar Manusia Menjadi Lembu. Kali ni kita sambung pula ulasan pasal jenis-jenis lembu tu ya.

SAMBUNGAN LEMBU #2: LEMBU MLM
Okay pada isu lepas aku tak sempat nak tulis kenapa golongan MLM ni yang banyak guna fungsi nota Facebook sebagai medium pengantar nota-nota pelik, tak berasas, tahyul, dan merepek di Facebook dan kemudiannya meng-kreditkan nota yang dicuri daripada blog-blog itu ke fanpage sendiri. Sebabnya senang sahaja, bila orang rasa teruja dengan nota-nota merepek tu, mereka akan rasa ingin tahu tentang sumber asal "ilmu tersebut"

Dalam psikologi, ada dikatakan yang manusia ni ialah natural informavore. Mereka laparkan informasi. Jadi, bila korang jumpa page MLM dengan kata-kata aluan cacat seperti "login facebook dapat 1 juta dollar sehari" korang akan tertarik. Nak-nak pulak bebudak yang baru kenal internet. Memangla akan kena tipu.

Dalam senarai peribahasa Melayu yang aku tahu, ada satu yang berbunyi "bagai lembu dicucuk hidungnya". Sebenarnya aku tak pasti lah itu peribahasa, simpulan bahasa, bidalan ataupun hanya ungkapan tapi apa yang aku ingat maksudnya ialah seseorang yang hanya menurut kata-kata orang lain. Lebih kuranglah. Maka kali ini kita bercakap tentang bagaimana Facebook menukar manusia normal, atau dalam range normal (termasuklah aku), menjadi lembu. Jangan risau, semua orang berpeluang. Baca sampai habis dulu.

kajian kes facebook 39

Kalau kita tengok Facebook sekarang ni, kalau upload gambar, gedebuk seketul besar dia keluar dekat timeline. Kalau share nota (Facebook Notes) yang disertakan dengan gambar, maka kalau tengok dekat skrin aku, 70% akan dipenuhi dengan gambar tu, dan adalah beberapa baris ayat daripada nota yang dicakapkan. Jadi ya, bagaimanakah ciri Facebook ini menukar manusia jadi lembu?

Kita bahagikan lembu-lembu ini kepada beberapa kategori

KUALA LUMPUR - Kalau semalam rakyat Malaysia digemparkan dengan berita kenaikan harga 6% bagi kad prabayar prepaid, maka hari ini sekali warga ibu kota dikejutkan dengan kadar kenaikan 6% untuk mas kahwin mengikut negeri pula. 



Menurut pihak Jabatan Nikah dan Kahwin Malaysia (JANISIA), pihak mereka tidak lagi akan menanggung kos 6% tersebut yang sememangnya telah ada dalam sistem sejak sistem nikah dan kahwin didaftarkan secara rasmi di Malaysia sejak tahun 2000. Kos tanggungan tersebut membabitkan pengemaskinian maklumat kahwin online, serta pendaftaran sijil perkahwinan dan MyKad bagi tujuan pembuktian berkahwin bagi mengelakkan diserbu JAIS ketika mendaftar masuk di Hotel Budget sekitar Kuala Lumpur.

Dengan kenaikan 6% ini, setiap taarifan mas kahwin yang sedia ada akan ditambahkan sebanyak 6%. Berikut ialah senarai harga bagi mas kahwin mengikut negeri yang belum dikemaskinikan oleh pihak JANISIA sejak bertahun-tahun lamanya disebabkan keadaan organisasi tersebut yang merupakan cawangan badan kerajaan.
Adapun entri ini ditulis untuk menyedarkan bahayanya mempercayai kekarutan horoskop yang selalu orang dok share dan tweet secara mengkhinzir buta di Facebook mahupun di Twitter. Bagi anak-anak kecil yang tak tahu menahu apa itu horoskop, meh Abam ceritakan. Dalam setahun, orang zaman dahulukala yang mempercayai kedudukan bintang-bintang di langit semasa kelahiran kita akan menentukan apa yang akan terjadi dalam hidup kita kelak. Adapun pendapat ini telah kembali popular dalam kalangan remaja sekarang melalui kuasa penyebaran laman maya.


Oh, aku lupa bagitahu korang yang kalau korang tengah login Facebook masa ni, entri ni akan collect data dari Facebook korang. Tapi jangan risau data korang takkan di-share untuk tujuan lain. Hanya untuk pembuktian hipotesis ini. Jangan marah. Apps ini tak berbahaya

Tapi jangan risau, benda ni simple sahaja. Korang nampak gambar atas ni? Ini ialah bacaan horoskop aku untuk semalam. Yes, aku berbintang Taurus, lahir pulak sama tarikh dengan Sitt Al-Wuzara. Benarlah kata horoskop, harini aku sangat terasa rileks, semua benda menjadi, semua benda cakap jalann, berminat dengan behaviour manusia, perlukan perubahan, dan dapatkan bantuan pakar jika perlu. Betullah, aku kan study Bsc PSychology, memang minat dengan perlakuan manusia!

Okay tengok gambar bawah ni pulak. Ingat tak tadi aku cakap yang aku ambik data birthday daripada Facebook korang thru application Facebook? Sekarang, korang tengok ramalan horoskop yang diterima berdasarkan apps Facebook yang ada maklumat birthday korang tu
Hah aku terjumpa lagu OST Drama Ramadan Terakhir. Aku tak pernah tengok cerita ni dan belum tergerak lagi nak tengok sebab banyak benda lain nak buat, sedangkan drama Tahajjud Cinta pun masih ongoing. So, maybe habiskan yang itu dulu, baru tengok cerita Ramadan Terakhir. 



Tolonglah klik play kat butang atas ni sebab lagu dia sangat best. Kalau korang kenal aku dan pernah tengok Ipod aku yang dikatakan aneh tu, korang akan tahu yang aku memang jenis tak dengar lagu Melayu terutamanya lagu rock kapak sebab ianya tak sesuai dengan jiwa aku. Kalau ada pun lagu Melayu, dari Siti Nurhaliza, Noraniza Idris, dan Lagu Tradisional Gamelan Instrumental. 


Anyway, ini dia lirik lagu OST Ramadan Terakhir - Jangan Lupa Namaku by Pompa Besin

Aku rasa mungkin ini entri terakhir untuk Aidilfitri dekat Wellington kot sebab tak de benda sangat dah yang nak diceritakan. Balik-balik makan, g sana makan, gi sini makan, memang tabiat orang Malaysia. Lainlah kalau ada funfair ke dekat open house tu barulah menarik haha. Okay merepek, sebenarnya open house(s) yang budak-budak Wellington buat pun menarik sama. Makanan, what's not to love?


Okay, tribute pertama ialah kepada warga..
91 KELBURN PARADE
Tak silap aku diorang buat open house ni hari Khamis bersamaan 2 Syawal 1432H. Entah betul ke tak tahun Hijrah tu aku main hentam je. Disebabkan aku malas membuat aktiviti stalking di pagi hari, maka hanya beberapa gambar yang berjaya dijumpai.

Aku nak post pasal Nasi Kerabu yang diorang buat tu. Seriously sedap. Partly maybe sebab aku tak biasa makan makanan macam tu. Yelah, kalau dekat Malaysia, dekat bazaar Ramadan tu memang sumpah aku tak pernah beli nasi kerabu/nasi dagang/nasi briyani semua sebab tak biasa makan. Tapi bila dah makan, mak ai sedap pulak.

Tajuk dah ambiguous abis dah tapi tiada sesiapa yang dicederakan dalam sesi memasak Tart Telur Lelaki kali ni sebab kita guna telur ayam. Sebenarnya aku buat benda ni malam raya so semuanya dah selamat ditelan dan dikeluarkan kembali.  Beginilah rupanya lepas dah ditinggalkan 2 bijik hanya untuk tangkap gambar


Walaupun rupanya hodoh pecah sana pecah sini, tapi rasanya sedap. Aku ada bagi Kak Long aku makan sikit dia pun kata sedap dan takde apa yang pelik dekat crust tart ni. Sebelum belajau buat, korang kena tahu yang tart telur dan ahli keluarganya terdirid aripada 2 bahagian, crust dan filling. Nak tengok reipi nenek kebayan ni kena belajar satu-satu

Sehari tak update blog memang tak sah walhal assignment due Selasa ni, siap dengan combo 2 tests. Takpe la kali ni tayang gambar je sebab aku malas nak siapkan semua draf yang dah taip berminggu-minggu lepas. Walaupun kami duduk di New Zealand, tapi kami juga ada semangat raya! Ye, kami raya lambat sehari. So?


Kalau dekat Malaysia ada aktiviti menukar langsir sempena Raya, semalam aku ada jugak buat aktiviti tu..cumanya aku tukar shower curtain bilik air je sebab dah bertaik lalat. Kalau tengok betul-betul entah-entah taik tenuk pun boleh dijumpai agaknya.

Anyway, back to photos. Gambar-gambar adalah dicuri daripada album sendiri dan juga album kawa-kawan yang dihost-kan terus dari Facebook untuk menjimatkan ruangan Picasa Google aku. Disebabkan gambar adalah dicuri daripada Facebook, maka ianya akan kelihatan pecah-pecah sikit. Dan, gambar sebelum solat sunat Aidilfitri tiada sebab sibuk bertakbir... dan solat. Duh.
Zaman makin berubah dan sekarang trend pada hari jadi ialah menghadiahkan pensel HB untuk meraikan hari jadi. Bila tiba hari jadi, secara umumnya, seorang manusia normal akan memeriksa 2 benda iaitu handphone dan juga Facebook untuk melihat ucapan daripada kawan-kawan. Kalau tak dilayan dikata pulak sombong

Maka korang pun periksa lah ucapan dari kawan...

kajian kes facebook 38

Ucapan pertama - "Selamat hari jadi, kawan. Moga panjang umur dan murah rezeki. Ada murah rezeki bolehlah belanja aku makan". Simple dan penuh bermakna dalam nada gurauan yang diterima daripada kawan sebaya

Ucapan kedua - "Happy birthday hun, hope you have a blast one". Wallpost ini datangnya dari kenalan rapat yang tiada hubungan intim dengan si penerima. Okay fine, dia sosial sikit maka begitulah ayatnya

Ucapan ketiga - "Selamat hari jadi bro! Moga hidup diberkati Tuhan!". Ucapan ini diterima daripada member kolej yang kaki drift. Seliar-liar beliau sempat lagi mendoakan kesejahteraan member dia sempena birthday

Ucapan keempat - "Ke hadapan bakal adik ipar, happy birthday dan study rajin-rajin". Ini ialah ucapan daripada bakal kakak ipar yang awesome

Ucapan kelima - "HB!!" - Ucapan ini datangnya dari alien. Entah apa maksudnya tiada siapa yang tahu. Mungkin sekali beliau tensi tak dapat jawab soalan peperiksaan dengan pensel HB sebab sekarang wajib guna pensel 2B.

Okay satu lagi tempat makan yang aku rasa menarik. Haritu pergi pun secara tak sengaja sebab tetiba rasa lapar-lapar manjadi tengah malam. Tempat kali ni nama dia Empire dan menyediakan makanan halal. Seingat aku papan tanda dia bertulis Thai and Malay Cuisine. Tak taulah kalau aku silap


Setelah dicuba untuk Google tempat tu dan tak dapat dijumpai, maka aku dah tensen untuk cerita pasal lokasi dia. Kalau korang datang Auckland, make sure makan dekat sini dengan harga berpatutan despite of the fancy-looking place. Tak fancy mana pun okay je. Kalau datang Auckland, tanyalah member-member yang ada bagaimana ke tempat ni. Aku ingat jalan, tapi Google tak membantu. Anyway, proceed terus ke gambar makanan


Ni Spring Rolls. Ada 8 ketul harga berapa entah tak ingat sebab member aku yang beli. Rasanya sekitar $6 kot? Ye adik-adik, jangan tanya kenapa member aku datang tempat tu untuk beli popiah . Aku tak faham jugak tapi asalkan dia bahagia okay la tu
KISAH BENAR

Minggu lepas masa aku turun daripada pesawat JQ273 dari Auckland ke Wellington, aku terus naik bas yang menghubungkan lapangan terbang dengan pusat bandar. Peh skema gila ayat. Dalam bas tu agak penuh so tak ada seat yang kosong. Jadi lepas campak beg besar aku terus menghenyakkan punggung di atas kerusi sebelah seorang lelaki yang berusia lewat 50-an

Peh ayat novel pulak.

Selepas beberapa minit bas bergerak menuju ke city center maka bermulalah sesi perkenalan kami yang sungguh romantik ibarat novel Twilight yang tak reti-reti nak habis tu. Kitorang mulakan perbualan dengan tanya khabar, blabla benda normal perbualan seharian untuk orang asing. Takkan aku nak sembang pasal blog dengan dia pulak. Nama pak cik tu Arthur. Aku kenalkan diri aku sebagai Ashton Kutcher


Rupanya pak cik tu dia melawat Wellington untuk harini sahaja sebab dia baru beli kereta Mitsubishi daripada seorang penjual online. Lepastu dia nak drive balik ke Hamilton, iaitu 6 jam daripada Wellington. Minimum

Pung pang pung pang sembang lagi pasal cuaca, pasal study, pasal kerja. Blablabla, pasal Malaysia, pasal Wellington, Christchurch, gempa bumi, Pokemon, angin, sejuk. Sampailah kitorang diam dan hanya 10 minit daripada Central Business District, tempat aku turun. Tiba-tiba dia tanya soalan yang lagi susah daripada soalan SPM.

Arthur: Well, Ash, do you know Jesus?
AUCKLAND, 22 OKT - Perwakilan Pelajar Malaysia (MSD New Zealand) hari ini dikejutkan dengan berita seorang pelajar Wellington New Zealand ditemui di dalam mulut seekor ikan jerung gergasi berukuran sehingga 16 meter.

Jerung yang disabit kesalahan membunuh dengan niat tahap 1 itu dipercayai berasal daripada spesies Megalodon yang dipercayai telah pupus sejak 1.5 juta tahun yang dahulu. Namun begitu, masih terdapat saintis dunia yang masih mempercayai akan kewujudan haiwan raksasa ini berdasarkan kajian yang mereka lakukan. 

mangsa jerung gergasi

Mangsa yang ditemui telah dikenal pasti oleh pihak forensik New Zealand sebagai Abam Panda, seorang pelajar jurusan BSc Psychology dan BA Educational Psychology di Victoria University of Wellington ditemui di Kelly Tarlton's: Antarctic Encounter Underwater World yang taerletak kira-kira 15 minit perjalanan daripada pusat bandar Auckland.

Okay harini aku dah ade kat Auckland. Sebenarnya dah ada di Auckland sejak semalam lagi tapi takkanlah datang-datang rumah orang terus nak mintak password internet ye tak? Anyway, kitorang baru balik daripada jalan-jalan berbuka puasa dan singgah di satu tempat makan yang menarik


Nama tempat makan tu ialah Mamak Malaysia dan semestinya ia menawarkan makanan Malaysia. Walaupun nama kedai tu "mamak" tapi tokeynya ialah seorang uncle Cina yang ramah dan rajin bersembang

Dalam gambar atas ni ialah Nasi Lemak Daging yang berharga NZD12.50. Member aku tak habis makan sebab sebelum tu tadi kami dah makan di tempat lain so agak kenyang. In case ada orang bertanya, NZD12.50 ialah bersamaan RM30.50
Harini aku nak bangga sikit sebab aku dapat kad raya daripada orang jauh. Orang Malaysia. Rasa macam artis pulak ada orang hantar kad raya. Tapi lebih elok kalau kau hantar duit raya sekali. Almaklumlah, umur aku baru 13! Malas nak merepek malam ni, isu Maybank pulak sedang diselesaikan oleh twitter @MyMaybank petang tadi. Hohohoh

Bank Malaysia VS Bank Luar Negara. Nota penting: Walaupun ada part dalam entri kali ni aku buat nada gurau, sebenarnya aku tulis dalam nada yang sangat beremosi dan serius sampaikan kucing jiran sebelah tak berani lalu depan tingkap aku. Juga, kepada adik-adik yang bakal menduduki SPM tapi tak reti-reti nak study tu, ini bukan format tepat surat rasmi

logo maybank

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Papanda Jadian
209A The Terrace
Wellington City 6011
Wellington
New Zealand
____________________________________________________________________
Pengarah Urusan
Maybank seluruh Malaysia                                                                               19 OGOS 2011

Tuan,

Rayuan Untuk Meningkatkan Prestasi Pengurusan M2U


Merujuk perkara di atas, saya sebagai pelanggan Maybank yang dah 4 tahun menggunakan servis hampeh ini akhirnya tidak tahan lagi dengan servis bank yang perasan dirinya merupakan bank utama di Malaysia. Secara umumnya surat blog ini ditulis untuk mengomplen tentang servis caharam dalam beberapa domain ini.
#1 SISTEM TAC NUMBER YANG BENGAP
Sistem TAC number ialah sistem yang menghantar kod nombor tertentu sebagai pengesahan (password) kepada pengguna M2U untuk mengelakkan akaun pengguna dicerobohi anasir tak baik, ataupun dari pengguna itu sendiri yang dungu piang gemar sangat klik link M2U pada email spam.

Bagi saya sistem ni merupakan sistem yang bagus, untuk budak-budak. Yelah, budak-budak kan telefon melekat doploh pat jam dekat tangan, maka senanglah untuk diorang check TAC number request yang slow nak mampus sampai ke telefon tu
SHORT UPDATE


Semasa aku taip benda ni sebenarnya aku tengah tunggu sahur di sambil emnyiapkan assignment yang masiha da 300 words untuk dihabiskan. Padahal besok due pukul 4 petang. Ada lebih kurang 13 jam lagi sebelum deadline. Anyway, aku terlalu tension dengan internet yang tetiba tak compatible dengan journal article search dan PSYCINFO

Google Scholar pun kadang-kadang slow. Naik bengang aku. So, bila kita bengang, kita layan video youtube yang best!


Okay, video ni bukan video Nyan Cat, tapi sesuatu yang lebih awesome
Dah lama akak tak muncul dan menggosipkan orang kan? Akak tau mesti korang tengah rindu dekat akak. Akak rasa last aritu akak jumpa korang dekat kisah Cara Memilih Wanita Terbaik kan? Okay alkisahnya harini, akak ada dengar berita hangat lagi daripada kumpulan ala-ala K-Pop buatan Malaysia ni. Ala yang ada gambar hangat tu..

mpop max24:7

Hangat kan? Okay, dengar alkisahnya diorang ada keluarkan video klip lagu yang bertajuk "Cinta".  Korang pernah dengar lagu Rebecca Black yang dah dikeluarkan daripada senarai video Youtube tu kan? Nak tunjuk link lama pun tak boleh dah sebab Youtube dah buang video tu walaupun view dia sangat banyak tapi komen haters juga sangat-sangatlah melampau banyak.

Okaylah, untuk K_Tard kita kali ni, jom tengok video klip rasmi Max 24:7 - Cinta. Sediakan beg kertas dahulu disisi korang ye, akak tak nak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan elektronik yang bakal berlaku kerana litar pintas.
First sekali turun salji ialah pada malam semalam di mana waktu tu aku tengah kerja mencari nafkah menyara ank bini. So, aku hanya dapat tengok salji daripada tingkat 7 perpustakaan Victoria University sahaja, Tapi memanglah boleh nampak daripada atas yang orang excited gila masa turun salji tu


Okay gambar buruk sikit sebab guna Ipod Touch saje. Ini gambar semalam, tak lebat sangat, yang harini punya lebat gila. Macam blizzard pun ada. Kalau korang tertanya-tanya kenapa rakyat Wellington pelik sangat yang salji turun, korang kena tahu yang Wellington bukan tempat yang bersalji. Penurunan salji ni merupakan satu fenomena yang pelik.

Hero Tamil, lebih-lebih lagi RajiniKanth, memang terkenal dengan aksi berlawan Tamil diorang yang terkenal tu. Kalau tak orang jahat patah riuk, mesti empat lima orang sekali terbang sekaligus

Gambar dari Review Chandramukhi
Tapi ternyata Rajinikanth memang lebih awesome daripada mana-mana hero Tamil mahupun superhero Malaysia yang tak berapa menjadi seperti Pepaya. Tengok video bawah ni




Sesekali buat himpunan pantun bulan puasa seronok gak. Dulu masa sekolah, ustaz aku cakap, time buang air besar, tak elok tengok kemaluan sendiri dan juga najis sebab nanti akan melemahkan daya ingatan. Sebaliknya, mainlah Gameboy ke, baca komik ke takpun bernyanyi-nyanyi comel di dalam jamban. Disebabkan itulah, aku bawak Ipod Touch masuk
Lepastu orang kata, masa buang air besar lah ilham banyak datang. Serius! Maka bila ilham datang, dan twitter hanya berada di hujung jari dengan menggunakan WiFi percuma Victoria University of Wellington, datanglah idea mengarut himpunan pantun bulan puasa yang diubahsuai daripada pantun tradisional melayu KOMSAS..

pantun puasa1

In psychology and other related subjects, being aware of one's memory is termed as metamemory, being aware of one's emotion is called metaemotion, and being aware and conscious about one's thinking is named as metaawareness.


The main essence up to this point here is, meta-X means being aware of one's X. Please take note, adik-adik. It is one of the basic things that you need to know to memorize these psychological thingy.

Now that you have known the basics, let me introduce you to another term that I've just came up with about a few seconds ago. It is called metamoron, which means, the awareness of one's being moron, stupid, and some other condescending synonyms that you could think of - ones that are related to this term. It doesn't have to be that specific actually, and you could always substitute the word for things like duckface, Edward Cullen, or Twilight.


One of the skill required in this metamoron thing is the ability to being aware of self condition not to being moronic. It sounds easy but believe me, I have seen many of us trapped in the abyss of moronification (again, made-up word) and not even doing anything about freeing themselves from such jeopardy.
HOW TO BE METAMORON AND AVOID BEING A MORON

Dalam bahasa Inggeris, irrelevant bermaksud sesuatu yang tidak berkaitan, ataupun tak patut. Menggunakan konteks yang sama, ,Irrelephant adalah bermaksud sesuatu yang tidak relevan pada magnitud gajah. Sangat tidak relevan. Tapi ini definisi aku ubahsuai sendiriLihat maksud lain disini


Kenapa aku nak tulis pasal irrelephant ni? Sungguh tidak relevanlah topik ni pada bulan puasa! Salah, bulan ni lah paling relevan sekali kalau nak tulis apape pasal irrelephant.
PENGALAMAN AKU PASAL IRRELEPHANT
Zaman matrik Melaka dulu aku ada member. Selepas beberapa lama berpisah dengan penuh syahdu dan air mata (tipu) dari kolej matrikulasi, pernah sekali masa bulan puasa kami jumpa balik dan berbuka puasa bersama-sama. Member aku tu, mari bagi nama Ainan (nama tipu), bawak member dia lagi sorang. Kami malam tu berbuka di Chicken Rice Shop The Mines, Serdang.
First sekali, tahniah Gaysec, sebuah badan hackers yang berjaya membongkar identiti Mak Cik Hajjah Sitt Al-Wuzara ni. Setelah sekian lama kitorang menunggu siapa sebenarnya makcik ni, akhirnya kini dapat tahu. Kalau korang tak tahu siapa dia ni dan apa yang dia buat di bawah nama Mak Cik Hajjah Sitt Al-Wuzara tu, boleh tengok sini

Arlene Tan ialah Mak Cik Hajjah Sitt Al-Wuzara

Sebelum ni Gaysec pernah post link di Facebook mengenai satu group yang bernama MAFA (Malaysian Atheist, Freethinkers, and yada-yada, tak ingat). Aku share di Facebook dan datanglah 3 orang makhluk Islam membela mereka ni dengan mengatakan tiada paksaan dalam beragama, dan menentang komen aku yang mengatakan "umat Islam mestilah menguatkan kepercayaan supaya kita terhindar dari fallacies ini"
Haritu kita cerita pasal Aiskrim Yang Haram Dijilat tapi harini kita cerita pasal Kek Yang "Tak Boleh" Dimakan. Ada pun definisi tidak boleh disini adalah bermaksud yang kek ni sebenarnya boleh dimakan. Tapi tak sampai hati nak memakannya disebabkan ianya terlalu awesome! Thanks LiyanaLunia untuk link yang best

 kek barbie doll

Adalah dikatakan bahawa si pembuat kek telah membeli seketul patung Barbie lalu meletakkan icing kek ke atas patung tersebut untuk menambahkan rasa. Gila la kalau korang percaya. Sebenarnya, keseluruhan subjek di atas ialah kek! Dan boleh dimakan! Dan halal sebab dia pakai tudung! LOL .Sumpah aku terkesima gila tengok talent awek ni.
Di Malaysia, asal bulan puasa aje, ada bazaar, asal Ramadhan je, ada bazaar. Bagi mereka yang berasal dari planet Marikh, bazaar Ramadhan tu tempat orang berjual beli makanan lah. Kalau malas memasak, bolehlah membuang duit anda disitu di samping memperbaiki tahap ekonomi makcik-makcik yang berniaga disana.

bazaar ramadhan

Juga boleh melihat anak muda berpasangan berpegangan tangan sambil memilih juadah berbuka. Tapi itu cerita lain

Di Malaysia juga ada 2 jenis kuih yakni kuih tunjuk di mana bermaksud kuih yang diperolehi hanya dengan menunjukkan jari telunjuk atau ibu jari anda dengan kata hikmat "Mak cik, saya nak kuih tu lapan biji". Maka, nescaya makcik itu akan membungkuskan kuih serentak dengan korang menghulurkan duit bayarannya.

Akan tetapi, kalau korang menunjuk dengan menggunakan jari yang salah, maka nescaya makcik itu akan menampar korang dengan menggunakan kuali goreng pisangnya

Kuih jenis kedua ialah kuih menunjuk-nunjuk. Kuih ni hanya wujud di alam maya dan tak dapat dimakan. Cara memperolehinya ialah dengan melayari laman blog kepunyaan rakan-rakan yang terlampau rajin menangkap gambar lalu menguploadnya untuk tatapan umum. Membuatkan insan di perantauan berasa lapar. Contohnya:
aiskrim yang haram dijilat

Aku rasa aku ada sindrom gila blogging. Masa tengah nak tunggu berbuka puasa pun aku boleh nak menaip lagi sedangkan boleh je kalau tak menaip. Tak pelah disebabkan aku dah penat menghabiskan study nota kuliah maka jom kita tengok 4 Perkara Senang Yang Boleh Membatalkan Puasa. Hukum Korek Hidung dan Telinga letak bawah sekali ya sayang. Sabar.

Entri ni dibuat kerana banyak hukum puasa yang dibuat-buat sampai naik pening sahaya melihatnya
#4. MANDI YANG MEMBATALKAN PUASA
Masa kecik, aku ada dengar member cakap "Weh, mak aku cakap, kalau kau mandi lama-lama, nanti batal puasa tau!". Sebenarnya bukan mak budak tu je cakap macam tu sebab mak aku pun sama. Cuma bezanya mak aku cakap dalam nada yang main-main dan mungkin mak budak tu juga sama cuma budak tu yang salah anggap.
Kalau mengikutkan dialog Ahmad Nisfu dalam cerita Seniman Bujang Lapok, bunyinya lebih kurang macam ni "Kecik-kecik taknak mampos, besar-besar menyusahkan orang". Tapi dalam entri kali ni, agak adil kalau aku katakan "kecik-kecik ponteng sekolah, besar-besar bodoh lagi menyesatkan"


Aku yakin 100% bahawa kalau mengikutkan polisi pendidikan di Malaysia, makhluk-makhluk yang berumur 18-25 pada zaman sekarang wajib mengambil Pendidikan Islam semasa sekolah rendah dan juga sekolah menengah. Maka kalau dikira dengan matematik budak tadika, kita secara umumnya telah mempelajari ilmu Pendidikan Islam sebanyak lebih daripada 10 tahun. 10 tahun, kalau start buat roket, dah sampai ke bapak bulan dah nak tau lama ke tak dan berapa banyak ilmu yang korang boleh guna.

Pendidikan Islam ialah matapelajaran wajib, dan ia mengajar kita tentang perkara asas yang perlu diketahui, setuju? Maka ilmu ni bersifat positif, setuju? Kalau kita hayati dan amalkan, maka kita akan jadi seorang Muslim yang baik, setuju?

Godaan syaitan yang menyesatkan ialah bersifat negatif, setuju?

Jadi, kenapa korang takut sangat, dan menyampaikan benda yang tak betul, kononnya pengaruh Israel la, Illuminati la disana sini? (Dengan menganggap pengaruh tu bersifat negatif). Contohnya, baca kes Illuminati Upin & Ipin dan juga yang terbaru, gambar di bawah ni

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran