Dulu masa sekolah, cikgu selalu cakap yang sebelum kita pergi ke kelas, kita mestilah tetapkan niat dulu. Cikgu selalu cakap kalau kita tetapkan hati kita dan berusaha ke arah tu, tiada apa yang mustahil di dunia ni. Jangan katakan nak jadi berjaya, nak masukkan ubat gigi balik ke dalam tiub Colgate tu pun boleh agaknya!

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu
Dalam lagu ni pun ada jelaskan serba-sedikit tentang kepentingan keyakinan diri dalam melakukan apa sahaja. If you think you can do it, you will definitely can! Itulah tips yang saya amalkan especially bila pernah menghadiri satu kuliah yang bertajuk self-fulfilling prophecy.

Self-fulfilling prophecy
Dalam Bahasa Malaysia, fenomena psikologi yang sangat penting ni dipanggil sebagai ramalan kebenaran sendiri. Daripada namanya sahaja kita sudah boleh agak yang benda ni sebenarnya berpunca daripada diri kita sendiri. Ia berlaku apabila akal kita percaya yang kita mempunyai suatu kualiti yang tertentu (walaupun kita tak ada) dan akhirnya kita betul-betul terjadi.

Dalam kata lain, jika minda korang dah set yang korang ni adalah manusia yang berjaya, maka perbuatan korang walaupun sedikit akan dirasakan berjaya. Dan daripada kejayaan-kejayaan yang kecil tu, menyemarakkan pula lagi api semangat untuk korang jadi lebih produktif dan lebih berjaya. Mekanisme dia adalah seperti yang berikut:

Percaya diri sendiri baik ---> Buat benda baik ---> Terus menerus buat benda baik ---> Betul-betul jadi baik

..dan step pertama di atas ni kadang-kadang hanya memerlukan seseorang itu untuk mengatakan ayat tersebut kepada diri sendiri (Merton, 1948) . Teringat pula zaman job hunting lepas pulang dari New Zealand dulu - setiap pagi sebelum saya pergi bertemu duga, saya akan cakap pada diri saya :


  • "I am good at interviews and I will do this one just fine". 
  • "Hi handsome, look great today. Want to kick ass at interviews?" Puji la diri sendiri. Bukan kena bayar pun
  • "I'm gonna speak like I already have the job"
Bila kita dah tak percaya pada diri sendiri, maka apa yang kita akan buat tu dirasakan tak bermakna dan jadi sia-sia sebab perbuatan kita tak selari dengan mindset. Itulah sebabnya bila Spiderman rasa tension dan keliru dengan aksi dia sendiri, dia kehilangan kebolehan untuk keluarkan spider web dan melekat pada dinding untuk seketika. Bukan faktor fisiologi dan bakat sahaja memainkan peranan, malah faktor psikologi pun sama

Samalah juga dengan para pelajar di luar sana yang masih atau akan menghadapi musim peperiksaan. If you are too tensed up to face the examination, you're not going to be able to do anything. Relaks, dan yakin pada diri sendiri yang korang dah usaha apa yang termampu dan korang akan buat yang terbaik.

All the best kepada semua orang yang sedang menghadapi peperiksaan. Semoga dipermudahkan. Artikel ini ditulis khas kepada Cik Y yang akan menghadapi paper exam very very soon. 



REFERENCE:

Meerton, R. K. (1948). The Self-fulfilling prophecy. The Antioch Review, 8, 2. 193-210
Dah lama rasanya tak buat review pasal movie. Kalau sebelum ni saya pernah menceritakan tentang movie seperti 'A Beautiful Mind' sebagai salah satu tempat untuk kita belajar ilmu psikologi tentang skizofrenia, kali ni muncul lagi sebuah movie yang betul-betul menarik minat saya.

Movie Inside Out ni menceritakan tentang emosi manusia. Berikut ialah facebook post saya tentang movie tersebut.

IKLAN: ADAKAH ANDA MAHU MENJADI EJEN TOPUP? WHATSAPP 0197039495
Have you watched "Inside Out" (2015)?From a psychological standpoint (the most sensible approach to view this movie...
Posted by Asfan Ash on Friday, October 2, 2015

Korang dah tengok movie ni? Apa korang rasa?
Okay, bertemu lagi kita dalam entri pendek yang mengisahkan tentang sekeping kertas kajian yang memperihalkan tentang psikologi. Ah, dah blog ni pun cerita pasal psikologi takkanlah nak cerita pasal kejuruteraan pula kan? Kertas kajian kali ni datangnya dari Universiti Harvard, iaitu sebuah universiti yang kedudukannya berada di bawah Hogwarts

Kajian ni mungkin akan terkena pada batang hidung ramai orang terutamanya pada mereka yang selalu rasakan gaya berjalan mereka menongkah arus perdana. Ada yang jalan terlampau laju dan ada pula yang berjalan terlampau perlahan. Dalam kajian pada tahun 2007 ni, saintis Daniel M. Wegner, Carey K. Morewedge, dan Jesse Preston telah menyiasat tentang keadaan minda manusia melalui pergerakan.

Hasil kajian tu menunjukkan bahawa apabila kita melihat orang atau benda yang berjalan pada kelajuan pergerakan manusia normal, maka mereka dianggap sebagai mempunyai fikiran, tetapi apabila barang-barang tu bergerak terlampau laju atau terlampau perlahan, maka mereka dianggap tidak berfikir apa-apa. Fenomena ini dinamakan sebagai timescale bias. 

Dalam bahasa kasar, kalau jalan terlampau slow, rata-rata manusia lain yang tengok hangpa akan rasa hangpa takda otak

So, apa yang kajian ni cuba katakan ialah bukanlah orang yang berjalan perlahan ni takde pemikiran seperti manusia biasa tetapi sebenarnya kita sebagai manusia ada stereotaip sendiri, atau lebih tepat lagi, archetype (arketip) tentang bagaimana manusia normal berfungsi. Jadi, mereka yang berperangai jauh daripada arketip tu akan dianggap sebagai kurang berfikiran seperti manusia.

Untuk bacaan lanjut, sila rujuk.
Wegner, Morewedge, and Preston (2007). Timescale Bias in the Attribution of Mind. Journal of Personality and Social Psychology, 93(1), pp. 1-11 [link]
Saya faham orang yang datang ke blog ni majoritinya mereka yang ingin memahami manusia lain melalui pembacaan, yang ingin belajar ilmu yang agak jarang-jarang dibincangkan di tempat lain, dan juga tak kurang yang datang dengan soalan yang perlu dijawab. Bagi mereka yang email saya di sini, minta maaf jika saya tidak membalas disebabkan kesuntukan masa.

Apa-apa pun, dalam memahami bagaimana minda manusia berfungsi beserta dengan turutan proses kognitif, kita boleh menggunakan pengetahuan tersebut untuk diaplikasikan ke dalam kehidupan seharian. Jadi, pada hari ni, cikgu akan belanja korang semua tentang cara memikat orang dengan menggunakan teknik psikologi. Tapi untuk menuntut ilmu ni, korang kena baca dari awal sampai habis supaya faham tentang cara ni dengan sebetul-betulnya. 

Untuk memikat pakwe/makwe/mertua dengan menggunakan psikologi, pertama sekali kita kena faham bagaimana emosi berfungsi. 

Menurut kajian psikologi, manusia mempunyai 6 emosi asas yang boleh dijumpai digunapakai oleh apa-apa jenis kaum di mana-mana ceruk dunia. Emosi asas tersebut ialah gembira (happiness), marah (anger) , takut (fear), sedih (sad), terkejut (surprise) dan jijik (disgust) (Ekman, 1992). Tapi macam mana emosi ni dihasilkan sebenarnya? 

1. James-Lange Theory
Ini antara teori yang paling bagus pada masa tu yang berupaya menjelaskan kewujudan emosi pada manusia. Teori ni diwujudkan oleh seorang psikologis bernama James Lange dan fisiologis yang bernama Car Lange pada tahun 1880-an. Apa yang korang kena sematkan dalam pemikiran ialah "teori" dalam sains dan psikologi hanya boleh dipanggil sebagai teori apabila ada data dan kajian yang mencukupi untuk menyokong hujah tersebut, sama macam teori relativiti Albert Einstein.

Okay, jadi apa teori ni kata? Secara asasnya mereka mengatakan bahawa kita mentafsirkan emosi melalui perubahan badan apabila munculnya sesuatu yang menyebabkan perubahan fisiologi.

rangsangan luaran--> perubahan fisiologi---->emosi

beruang muncul---> jantung berdegup laju ---> rasa takut

Apabila beruang muncul, jantung kita akan berdegup laju dan kita akan kata "oh jantung aku berdegup laju sebab tu la aku takut". Perubahan fisiologi menyebabkan kemunculan emosi!

Apabila teori ni dipopularkan, diorang pun kena bash kaw-kaw dengan Walter Cannon dan Pihilip Bard pada tahun 1920...

Cannon-Bard Theory (1930s)
Antara perkara yang dua saintis baru ni tak puas hati dalam teori James Lange ialah
  1. Orang boleh mengalami perubahan fisiologi tanpa ada emosi. Macam orang lari marathon tu, jantung dia berdegup laju tapi adakah dia rasa gembira? sedih? jijik? nanhadooo...
  2. Perubahan fisiologi biasanya terlampau lambat berbanding emosi. Cuba imagine tengah baca blog ni pada waktu malam lepas tu tiba-tiba terdengar ada pontianak mengilai di luar bilik. Korang akan rasa takut dulu dan kemudian bila menyorok dalam selimut baru la jantung dupdapdupdap. Emosi dulu, baru fisiologi
  3. Tak semua orang mempunyai perubahan fisiologi yang sama yang akan menyebabkan emosi yang sama. Bila jantung berdegup laju, boleh jadi orang tu gembira, takut, dan marah. Teori James-Lange tak lengkap
Cannon-Bard teori yang diperbaiki pada tahun 1930 mengatakan bahawa emosi muncul sama-sama dengan penghasilan perubahan fisiologi. 

Scachter and Singer's Two-Factor Theory (1960)
30 tahun lepas tu, muncul pula teori baru yang mengatakan bahawa emosi bergantung kepada dua perkara iaitu:
  1. perubahan fisiologi
  2. pentafsiran terhadap perubahan tersebut
Jadi bila orang mengalami perubahan fisiologi, maka mereka akan mencari sebab mengapa keadaan tersebut terjadi, walaupun secara separa sedar. Nama kepada emosi yang dialami adalah berdasarkan pada situasi yang difahami mereka

Contohnya, jika Puan Ros berasa jantungnya berdegup dengan kencang seperti kenderaan mau perang, maka dia akan mentafsirkan bahawa dia berasa cinta kepada Encik Naj. Manakala, orang bawahan Encik Naj yang berada dalam sesi demonstrasi pula berasa jantung mereka berdegup dengan kencang ketika itu lalu mentafsirkan bahawa mereka sedang marah ketika itu.

-------------------------------------------------
Sebenarnya ada banyak teori lain tapi untuk objektif kita dalam artikel kali ini iaitu cara untuk memanipulasi psikologi supaya orang "jatuh cinta" dengan kita, teori yang paling sesuai dan yang paling mutakhir iaitu Scachter-Singer 2 Factor Theory mestilah diulas. 

Melalui penerangan teori yang ini, kita boleh simpulkan bahawa emosi merupakan sesuatu yang subjektif dan berubah-ubah antara individu mengikut kefahaman konteks masing-masing. Sebab tu masa demonstrasi, akan ada seorang tu kang rally atau penaik semangat yang cuba menanamkan konteks kebencian sebab dia tahu yang peserta demonstrasi tu sudah berdegup laju jantung mereka. Apa yang tinggal hanyalah untuk memberikan konteks kebencian untuk mereka berasa emosi "marah". Power kan teknik mereka? 

Baiklah, jadi macam mana cara untuk kita memikat orang yang kita suka dengan menggunakan teknik psikologi ni?

Langkah-langkahnya hanyalah ada dua,sama seperti teknik demonstrasi yang menggunakan model emosi Scachter-Singer iaitu dengan menggunakan 
  1. Perubahan fisiologi; dan juga
  2. Konteks pentafsiran emosi
Aduh tak faham juga? Nak mengorat orang pun kena abang eja juga satu-satu ke haha. Okay macam ni. Dulu zaman abang muda-muda dulu, ramai tanya nak tengok movie jenis apa kalau pergi dating. Movie yang paling power kalau nak mengorat ialah movie seram. Diulangi, movie seram dan kalau boleh, ambil yang Thailand mari sebab diorang la paling power kalau buat cerita hantu.

Kenapa movie seram? Sebab untuk mencapai langkah pertama iaitu untuk buatkan dia ada perubahan fisiologi: jantung berdegup laju. Lagi seram, lagi laju, lagi bagus. Tapi kau agak-agak je lah jangan letak tangan di dada dia pula nak rasa degupan jantung. Tunggu kahwin dik

Actually, of course la dia akan tafsirkan degupan jantung tu sebagai perasaan takut tapi perubahan fisiologi tu akan berlanjutan - sejenis fenomena psikologi yang dipanggil sebagai residual emotion. Langkah kedua ialah untuk korang gabungkan perubahan fisiologi tu dengan benda-benda yang boleh buatkan orang jatuh cinta macam buat lawak ke, belanja DVD Korea ke. Aduh, yang ni tak boleh ajar lebih sangat nanti disalahgunakan.

Kesimpulannya, hanya buat jantung dia berdegup kencang, dan jadi sweet sahaja dah ada peluang cerah untuk kau pikat orang. Itulah dia teknik manipulasi emosi untuk pikat orang. Tapi kalau tak reti jadi sweet, abang nasihatkan kau bela kucing banyak-banyak sebagai peneman hidup.

Sama juga kalau nak baut orang tu benci kita. Naikkan degupan jantung dia dan buat perkara yang dia benci. Maka dia akan tafsirkan emosi ketika itu sebagai "marah" dan "benci". Menarik kan bila kita kita tahu macam mana nak memanipulasikan emosi orang?

Eleh abang cakap ye-ye je. Apa bukti benda ni berhasil?

Dik, abang kalau tak baca jurnal psikologi berjela-jela, abang tak berani nak cerita kat orang (padahal baru baca lagi sekali semalam). Sebenarnya dalam jurnal tu takde la tulis pasal teknik mengorat tapi abang ada teringat  satu kajian yang menggunakan teknik ni. Pada tahun 1974, Dutton & Aron telah membuat satu kajian di mana mereka sengaja membuatkan lelaki yang melalui jambatan gantung bercakap dengan seorang promoter perempuan yang bertanyakan soalan. Mereka membandingkan promoter di jambatan gantung, dengan promoter di tempat selamat, yang mana satukah akan dapat banyak halo-halo daripada lelaki-lelaki tu sebab zaman tu masih belum ada Wechat. Hasilnya, tentulah di jambatan gantung yang dapat skor banyak.

Donald G. Dutton & Arthur P. Aron (1974). Some Evidence of Heightened Sexual Attractions Under Conditions of High Anxiety. Journal of Personality and Social Psychology. University of British Columbia. [baca]

Dalam satu kajian mutakhir yang lain pula yang diterbitkan dalam website ScienceDaily, penulis menceritakan pulak tentang proses 'cinta' yang muncul selepas gelak ketawa. Apa yang mereka bincangkan di situ ialah tentang kepentingan gelak ketawa untuk membuat perubahan fisiologi dan kesannya terhadap perasaan cinta. 

Laughter, then Love: Study Explores why Humour is Important in Romantic Attraction. [baca]

Baiklah, abang pun dah penat menaip dan membaca selama berjam-jam. Jika ada topik yang hendak dikupas, bolehlah meletakkan soalan anda di bahagian komen di bawah. Sekain, terima kasih kerana membaca.

Sebelum abang lupa, abang nak umumkan yang abang sedang menulis sebuah buku atau mungkin hanyalah zine yang berasaskan psikologi yang sudah tentu sekali disokong dengan fakta-fakta dan kajian psikologi yang sedia ada. Jika anda terasa bahawa blog abang menarik dan ingin memilik buku tersebut yang isinya tidak akan ditulis dalam blog ni, sila hubungi abang melalui whatsapp di 0197039495  atau emelkan pada psych.malaysia@gmail.com
Saya tak ingat kalau saya pernah menaip tentang hal ni. Seingat saya memang pernah saya ceritakan tentang perihal manusia yang saling mencintai dan mempunyai muka yang sama. Tapi tak ingat pula kalau saya tulis tu di dalam blog ni juga ataupun hanya sekadar di tweet @psikoologi

Anyway, berbalik kepada tajuk, hari ni Cikgu Asfan akan menerangkan serba sedikit tentang pasangan yang mempunyai muka yang sama ataupun seiras tetapi obviously bukan kembar lah. Sebab nanti incest pula. Astaga. Jadi betul ke pasangan yang serasi dan bahagia tu memang mempunyai muka yang sama? 

1. AVAILABILITY BIAS
Dalam buku teks psikologi moden, hal ini ada dibincangkan dalam topik yang melibatkan kesalahan cara berfikir yang berkait dengan cara kita melihat pada sesuatu fenomena. Kesalahan berfikir tersebut diberikan nama availability bias. Kesalahan pemikiran ni adalah disebabkan kita tak tahu sebab apa yang menyebabkan sesuatu kejadian, dan terus mengambil kira faktor yang ada ketika itu.

Dalam contoh David dan Victoria Beckham, mereka biasa dilihat sebagai satu pasangan yang serasi dan orang yang melihat pula cuba mencari faktor keserasian mereka. Bila dilihat muka mereka hampir sama, maka terus pula dianggap bahawa mereka bahagia disebabkan muka serupa.

Tapi macam mana pula dengan muka yang betul-betul serupa?

Untuk muka yang betul-betul serupa, ada dua penjelasan yang mengambil dua waktu yang berbeza iaitu sebelum dan selepas pertemuan. Untuk sebelum pertemuan, kita ada...

2. EXPOSURE BIAS
Fenomena exposure bias mempengaruhi cara kita memilih pasangan dengan bentuk rupa yang paling kita biasa tengok. Dalam banyak keadaan, muka yang paling biasa dilihat seseorang ialah mukanya sendiri. Jadi, tidak hairan lah kalau seorang lelaki memilih perempuan yang mempunyai mata yang sama bulat dengannya. Bila kita nampak mereka bersama, bahagian yang paling hampir sama ialah bahagian mata dan kita nampak seolah-olah muka diorang tu memang serupa pula

Buktinya? Dalam kajian Truston and Bonns (2005), memang betul pun apa yang dah diterangkan tadi iaitu kita memang memilih pasangan berdasarkan muka kita sendiri sehinggakan pasangan kepada kembar pun mempunyai muka yang seiras. Tak cukup lagi dengan kembar tu muka sama, mereka kahwin pula dengan orang yang bermuka seiras walaupun tiada pertalian darah antara satu sama lain

Truston & Bonns (2005). Mate Choice and Friendship in Twins. Evidence for Genetic Similarity [link]

3. EMOTIONAL EFFERENCE (ZAJONC, 1968)
Disiarkan dengan izin pemilik gambar
Hamboi macam-macam nama haa muncul. Pernah tak korang tengok satu pasangan yang tak sama pun muka dia tapi lama-lama muka dia jadi makin serupa? Kalau tak pernah, mari saya kenalkan dengan kawan baik sejak masa sekolah dulu- Izzatie Natasha

Tengok pada tahun 2009, muka diorang punya lah lain. Lepas beberapa tahun belajar sama-sama dan dating sama-sama (takkan la dating lain-lain ye dak?) dan dah pun kahwin sekarang ni, tengoklah perubahan pada muka diorang ni.

Sebelum korang kata "alah tu sebab misai je ada dulu sebab tu nampak tak sama", baik baca dulu hasil kajian daripada Zajonc (1968).

"Emotional efference theory proposes that emotional processes produce vascular changes that are, in part, regulated by facial musculature."

Cakap dalam ayat tu seratus kali pun bukannya boleh buat orang faham jadi sebenarnya apa yang Zajonc cakap ialah perasaan seseorang ataupun emosi berupaya untuk mengubah keadaan fizikal seseorang.

Dah tu apa kaitannya dengan pasangan serasi bermuka sama?


Menurut teori ni, pasangan tu bermuka sama sebab mereka saling meniru gaya tersendiri. Apabila yang lelaki happy, maka yang perempuan pun akan happy dan begitulah sebaliknya. Sebab utama mengapa mereka mempunyai mimik muka yang seakan-akan sama ketika senyum ialah apabila salah seorang mula senyum, yang lagi satu pun akan ikut senyum. Gembira dalam alam perkahwinan ni bukan untuk satu pihak je.

Juga menjelaskan kenapa nenek tua yang berwajah manis, kebiasaannya mempunyai suami yang baik hati dan manis juga mukanya. Begitulah dengan pasangan yang bermuka garang. Maknanya, muka mereka berubah setelah berkongsi kisah suka duka yang pelbagai.

Dalam kajian Zajonc, dia membandingkan muka pasangan sekarang, dengan gambar mereka 25 tahun yang dulu. Yang menariknya, semakin bahagia sesuatu pasangan tu, semakin mereka mempunyai persamaan pada muka. Jadi, moralnya di sini ialah kebahagiaan bertahun-tahun perkahwinan kita tu dari satu aspek, boleh dilihat melalui persamaan muka sahaja

Zajonc (1987) Convergence in the physical appearances of spouses. [link]

Kesimpulan daripada artikel kali ini:

  1. Muka yang sama boleh jadi disebabkan selepas hidup bersama-sama dalam tempoh yang panjang ataupun boleh jadi muka mereka memang dah sama sejak awal
  2. Penulis tidak mengatakan bahawa pasangan yang tidak bermuka sama adalah tidak bahagia langsung dan tidak juga bermaksud yang bermuka sama tu semestinya bahagia
  3. Muka sama ataupun tidak, adalah menjadi tanggungjawab setiap pasangan untuk memastikan kehidupan mereka bahagia.
Isu-isu berkaitan dengan kesihatan mental semakin mendapat perhatian dalam kalangan penduduk Malaysia which is a good thing but unfortunately rakyat Malaysia tidak mengambil maklumat tentang kesihatan mental daripada sumber yang betul tetapi daripada laman sosial yang disebarkan oleh kawan-kawan yang tiada latihan dalam bidang kesihatan mental. Tak kurang juga yang membuat penulisan dalam bentuk cerpen yang...

..juga tak berapa betul sampaikan menyebabkan stigma kepada mereka yang mempunyai gangguan mental semakin marak dan akhirnya disisihkan masyarakat.

Antara gangguan mental yang selalu disalahertikan dalam artikel-artikel yang dipanggil sebagai cerpen ataupun novel ialah sejenis penyakit yang diberi nama Skizofrenia. Saya secara sendirinya lebih menyukai terma "gangguan" berbanding "penyakit" sebab seolah-olah skizofrenia ni boleh pula berjangkit (pendapat peribadi)

Tidak. Skizofrenia tidak boleh berjangkit.

Kepada para penulis buku Indie dan juga mereka yang masih belajar tentang kesihatan mental, baca lah artikel ini dengan penuh ketelitian untuk mengelakkan kesalahfahaman tentang Skizofrenia.

CIKGU ASFAN, SKIZOFRENIA TU APA?
1. Skizofrenia ialah sejenis gangguan kepada otak yang sangat kronik sehingga menyebabkan pesakit biasanya mendengar suara yang orang lain tak dengar, rasa apa yang orang lain tak rasa, dan nampak apa yang orang lain tak nampak. Jeng jeng jeng....

2. "Jadi, orang yang kena rasuk, histeria dan bomoh-bomoh tu semua skizofrenia ke cikgu? Sebab diorang nampak hantu kan?" pelajar Tingkatan 5 tanya soalan ni masa kelas relief tahun lepas.

3. Ini sebenarnya bergantung kepada perspektif mana yang ingin diambil. Psikologi dan psikiatri merupakan satu bidang yang berasaskan sains tulen di mana kewujudan entiti-entiti misterius masih lagi belum diterima. Boleh jadi, mereka tu skizofrenia atau ada masalah yang lain, atau mungkin juga tiada masalah langsung! Setakat yang saya tahu, belum ada lagi pakar psikologi dari segi perubatan, terutamanya mereka yang menulis jurnal-jurnal psikologi yang menerima kewujudan kuasa ghaib. Setiap perkara ada penjelasan yang saintifik

4. Skizofrenia ni sebenarnya ada beberapa jenis mengikut manual diagnosis masalah mental IV (DSM-IV). Antara ciri sepunya yang ada pada pesakit Skizofrenia ialah

  • Halusinasi - ni pesen manusia yang 'rasa' dengan sepenuh hati dan pancainderanya bahawa ada sesuatu di situ padahal orang lain tak nampak/hidu/dengar apa-apa pun. Contohnya, dengar ada suara berbisik di telinga "Yusooff Taiyooob" padahal tiada radio/TV menayangkan iklan tersebut. Tu halusinasi la tu
  • Delusi - Kepercayaan pelik-pelik yang bukannya datang daripada adat (sebab sesetengah benda pelik ni kan adat). Contohnya, seorang lelaki yang percaya bahawa kiamat akan datang apabila anjingnya mengangkat kaki. Ada juga kes di mana dia percaya bahawa dia ialah orang lain[1]
  • Kecelaruan pemikiran (thought disorder) - Ini bermaksud pemikiran logik seseorang tu tidak bersambung secara sihat ataupun langsung tak tersusun. Kita takkan faham dia cakap pasal apa.
  • Gangguan pergerakan - Senang cerita tengok gambar di atas lah. Dalam kes yang lebih ekstrem pada zaman ketiadaan rawatan, ada pesakit skizofrenia yang langsung tidak boleh bergerak, sejenis fenomena yang dipanggil sebagai catatonia.
Semua simptom yang diterangkan tadi tu ialah sifat asal yang tak ada pada manusia tetapi ADA pada pesakit skizofrenia. Maka, keempat-empat tu dinamakan sebagai simptom positif. 

Selain tu, ada juga simptom negatif di mana sifat/perlakuan asal manusia telah hilang pada pesakit seperti ini. Contohnya:
  • "Flat affect" - ekspresi muka tak berubah masa bercakap ataupun dia bercakap dengan tona suara yang mendatar. Ibarat robot
  • Tiada rasa seronok/nikmat dalam kehidupan seharian
  • Tidak boleh memulakan atau mengekalkan sesuatu aktiviti yang dirancang
  • Bercakap sikit sangat walaupun dipaksa bercakap (okay, yang ini cukup terasa haha)
Tapi janganlah disebabkan satu simptom je korang dah mengaku ada skizofrenia! Diagnosis hanya boleh dilakukan apabila simptom tu ada sekurang-kurangnya DUA, melebihi 6 bulan secara berterusan, mendatangkan masalah kepada diri sendiri dan juga orang sekeliling, dan juga tidak disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan atau dadah. [2]

PENINGLAH CIKGU! CUBA BAGI CONTOH


Budak dalam video ni ada kawan yang orang lain tak nampak yang bernama "Seven". Benda tu pernah suruh dia tikam mak sendiri guna garfu dan dia buat!

Untuk contoh dan pemahaman yang lebih mendalam, antara kes yang paling popular dan telah diadaptasi ke filem ialah cerita tentang seorang penerima Anugerah Nobel yang bernama John Nash. Saya sendiri dah tengok cerita ni lebih daripada 10 kali sebab terlampau best. Nama filem tersebut ialah "A Beautiful Mind"

CIKGU, APA PENYEBAB SKIZOFRENIA NI?
Kajian terhadap kesihatan mental ni merupakan satu benda yang secara relatifnya, baru dan masih mentah jika dibandingkan dengan bidang perubatan biasa. Setakat ni, tiada sebab utama yang diketahui menyebabkan skizofrenia. Saintis masih dengan teori biopsikososial mereka [3]

Faktor genetik membuatkan otak lain daripada normal
Cara membesar membentuk kesihatan psikologi yang berlainan
Akhir sekali faktor sosial (persekitaran) yang merangsang seseorang yang memang sudah terdedah tu untuk bertindak di luar kawalan

Sebagai penutup, adakah korang setuju yang orang nampak "hantu" ni sebenarnya berhalusinasi? Tuliskan di ruang komen bawah

 
[1]  Schizophr Bull (2010) 36 (4): 667-679.doi: 10.1093/schbul/sbqTul001. First published online: February 8, 2010
  DSM-IV Criteria for Schizophrenia
[3] Schizophr Bull (2009) 35 (4): 798-806.doi: 10.1093/schbul/sbn008First published online: February 27, 2008
Alhamdulillah, praise be to Allah for I am now a teacher pledging my service in special education- as some of you might have known. As many other young teachers have it, I too, am one of the "unlucky" ones to be sent to Sabah to work. Unfortunately, I never find Sabah as an unlucky place to be in...but that's another story to tell for another day. Today I will be writing about special education

Having worked in Sabah since mid-Jan, I can't say that I have taught the least-functioning kids ever. I mean, Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) has way more challenging clients to deal with like the one you saw on Majalah 3 these past 2 years. However, I do find that dealing with special education kids are rather...thrilling, for most of the times. In this blog post, I will tell you about students I find most interesting during my tenure as a teacher for special education. I'm not in any way saying that these are the types that you'll see in other places; I'm just simply telling stories about these 5 special children

Let us start with..

#1. THE BOY WHO SEES INVISIBLE 4-STOREYED  HOTEL BEHIND TANDAS 
We have just received this kid for enrollment less than a month but he is the one who drains both teachers' and other students energy everyday. WHY? Every single time he goes out the door, he will storm off and run to the end of school and hide there. To have him back in the classroom for safety reason, teachers, teachers' aides, as well as students, have to participate in the mini marathon event to have him subdued.

I myself has caught him playing alone next to a banana tree in a very conspicuous way -he was slapping the banana leaves as if tengah main sep sep sep tom tom tom with somebody. I later had a sit-down session with him to investigate and it seemed that the boy was said to have some kind of ability that enables him to see 'things'. He said that those things (some are evil ones) come to him and that was the reason why he always run away. He also said that he sees a 4-storeyed hotel behind our Pendidikan Khas punya jamban, as if our recent mak cik guard's story about an apparition back there was not spooky enough.

We talked about this to the student's father and he said that he has qarin or saka, I don't know. I never take this ghaib things seriously. The full story is too long for me to tell in this post and I don't think it's relevant to our objective pun.

Anyway, the last straw that made us call his father to pick him up at school 2 days ago was when he keeps on running away and hiding in dangerous areas. When subdued, he threw tantrum and it got kind of spooky...

He hasn't been to school since.

#2. THE GIRL WHO HAS LONG HANDS
No, this one is not physical. I would never make fun of someone's physics when they can't help it. This girl, N, was caught so so so many times stealing stuff especially the ones that the teacher use to make craft stuff. Here in special education classes, we do not emphasize on academia but we focuses on skills instead. There are classes for car-washing, gardening, and making crafts. Amazing stuff, they make there

In order to produce stuff like aforementioned, we need to have raw materials and when the stock seemed scarce, the teachers responsible poke around many materials stuffed in this N student's bagpack.

Not only that, she also has a certain time in which she could be in her 'okay' mood. Otherwise, you would be scolded for no apparent reason, complete with Sinetron-style bulging eye style. She would stare you to death whilst saying things like "Cikgu ni makan gaji buta!" while the gaji was used to buy the materials that she took away nonchalantly.

But on the bright side, this student is very meticulous in her work and writing. Her handwriting, especially is like, super neat and pleasant to my eyes. She always gets stars for that, though.

#3. THE GIRL WHO RUNS AWAY FROM HOME
This is a tragic one. This particular girl, S, is 14 or 15 I couldn't remember well since she studies in the mainstream class - the one that pursues academia. The problem is that she runs away from home. if you notice the simple present tense there, you would realize that it is something that she does from time to time. Last week, the mother brought her into our office for intervention because days before that she was missing for the god-knows-how-many-time.

Apparently, she follows her friends around and was even caught intoxicated with substance. None of the heavy stuff, though, but drugs are drugs. There are components in our system that react differently towards such substance in both short and long term. No mother should every worry about her children like hers did. S's mother scared that she would be treated like sampah because you can imagine what could become of a teenage girl when she follows guys around without protection.

It was a sad thing to see that S did not show remorse at all. The conclusion made to solve that question was to have her enrolled to a nearby correctional institute.

We pray that she would soon learn the wrongs in her ways and realize that we, especially her mother love her.

#4. THE BOY WHO IS PSYCHOTIC
I am responsible for the gardening class and there is a student named "S" (lagi?). This boy has mild psychosis

  • impaired thinking and emotion
  • sometimes detached from reality
  • having delusions
but still in controllable condition lah. Otherwise we won't allow him to come to school. Speaking of which, he would often argue with teachers and fellow students on irrelevant things. He would threaten the girls and always feel as if everyone was out to get him. He will not listen to reason unless force (nobody touched him, btw. We implied force) were used against his psychosis episodes. 

There was this one time where he didn't want to do the work given during my English class. Trying to persuade, I tried to make small talk and somehow he accused me of saying bad stuff about him. There was also time when I asked the reason for him being absent the other day and he glared at me while accusing me of menghina his religion.

I was not even sure of his religious affiliation at that time.

Last 2 weeks, we held some sort of small feast and everyone was busy with their own tasks. We however, kept the students within our vicinity for safety reasons but macam biasalah there are always those who defy the authority. lol. S and another student strayed away and they played, and they fought.

Unfortunately, in that fight episode, he struck the other student's eyes with a stick. Judging that he is a danger to everyone on school compound, he was then barred from school for a set period of days.

Sometimes when you are in this kind of situation, you would question yourself whether it is alright to isolate him from other students because that might just exacerbate the situation even worse. I think he suffers from neglect issues because his father works 80km away and he stays with her brother in the house. The mother? She is in her village, being taken care by her family because it turns out that she has mental illness.

Is it genetics? I'm not sure. I always hold to the biopsychosocial factor as the root of mental illnesses. Your genetics is what your brain structure and hormone have. The psychology part depends on the way you are raised and lastly the social factor assess whether the environment has some sort of stressor to make you behave the way you do.

...and lastly

#5. THE BOY WHO IS FASCINATED BY ISLAM
Few days back, somebody sent me a friend request on Facebook and I consequently received a message in my inbox from someone named Muhammad Firman (not the real name).

This student was the one from Johor. He was 16 when I taught there as a practical teacher. This particular Chinese student won't ever stop talking about Islam and how he aim to be one Muslim one fine day. Unfortunately, he was under 18 at that time and according to law and of course, familial restriction, he was not allowed to do that.

We at special education considered that maybe the fascination was one of the things teenage do when they want to impress someone. He was actually infatuated by one of the female Muslim students there and so we did not hinder his effort to learn about Islam, nor did we zealously encourage him to do just that.

Alhamdulillah, he is now a Muslim and I pray for you to have all the happiness in the world.

Now, do you understand how being a special education teacher gives you thrill, excitation, and happiness? These are not the students you can have in your normal classroom. They need special and attentive individual care. While in my writing I may have indicated that I have made mistakes, but I do hope that I can be a better special education teacher, and a better person .

Thank you for reading. 
Every single raya you will find this kind of problem. Nothing can ever quench the thirst of the makciks who love to ask you questions like:

"Bila nak kahwin?"
"Bila nak ada baby?"
"Bila nak beli rumah?"

Guess what? As a normal human being, I too want a family of my own. Want a wife who I can love day and night, to be a great husband. Believe me, I am ready to settle down - I'm ready.

..except in the money department lah. Most young professionals find it hard to start a life because they are having not enough money. I'm lucky to have better luck than most of them for starting but the problem is still there - not enough money. If it were up to us, my partner and I would be just fine with a ring and doa selamat but you know, the same makcik will say things they are not supposed to do. Besides, some parents like to do it the traditional way but we don't want to sacrifice our future for the sake of a 1-day party. I don't think that's right at all. I even started an online business selling pearls to friends and followers (which went well, by the way).

So, I took some time at work today when there was no class to teach and I had finished all the work I was supposed to do to draw these cartoons to illustrate how to tackle the annoying makciks' question. If you're pushing, then you're paying lah kan?


I will seriously do this. Hopefully nobody will get mad about this :P
Last 2 weeks or maybe last week, I can't really remember. I received my fully-paid washing machine. Upon reception, the men who delivered the long-awaited washing machine did not install the water inlet. I have since been trying to find time to add new piles to my kitchen sink where the washing machine was put in and I was kinda successful with that.

This is my first time ever buying a washing machine with my own money and having it installed and lifted from main door to the kitchen by myself. I am lucky that I am a man


Installing the pipes and piles alone have taken an hour of my time excluding the time spent at a 20-minutes-away hardware store. After 2 times of going back and forth to the store, I learned that I needed screwdrivers and spanners. At that point of time, I had given up and put the water into my automatic washing machine. The result was gallons of water wasted from leakage. 

So, a week later, which is today, I bought the adjustable spanner and screwdrivers to have this finished once and for all. Even though I am a guy, I hate it when my clothes smell. I'm pretty sure people around me won't fancy that too.

But, no. There's still leakage and shit. To make matter worse, I have dropped the inlet head (the one that you attach to the pile end) and all the rubber and plastic are scattered on the floor. The manual did not have the small parts' guide so I didn't know which is which.

Which brought me to visit another hardware store which also sells electrical stuff. Over there, I find this amazing stuff that you can just stick up to the pile end and then tighten it up and you're done. Of course, I was at first skeptical as I have always been but I decided to climb down from my ego pedestal and ask the salesgirl there about the items I was inspecting - to which she said that the one with the rubber is better (despite of costing less).

------------------------------
So here's my setup now and there is no more leakage of water. Just put it in, and use a screwdriver for that piece of metal at the black rubber area you see in the photo. This thing costed me RM10.50 and I'm sure it is much cheaper there in Semenanjung Malaysia

Why did I blog about this? Because it is something new that I've learned today and I hope it could help you too

Adieu
HELLO. I AM A MALAYSIAN PROOFREADER

Assalamualaikum semua, jika anda ternampak iklan servis check grammar saya di mana-mana, nampaknya anda telah mengelakkan daripada kertas kajian tesis atau esei Bahasa Inggeris anda daripada menerima makian yang bertalu-talu! Mahukah anda kertas kajian yang ditulis selama berbulan-bulan lamanya tu dilemparkan ke lantai sebab supervisor tak paham Manglish anda?

Other than that, I do translating service too! Let it be from BM to BI or the other way around, your paper will be changed into an excellent one. Jadi, tunggu apa lagi? Whatsapp 0197039495 (Asfan) untuk servis proofreading/translating yang terbaik dari ladang sekarang juga. Harga akan dibincang melaui Whatsapp dan anda berpeluang membantu seorang hamba Allah untuk mengumpul dana mendirikan rumah tangga :)

Proofread
Your document will be checked for all spelling, grammar, syntax, APA formatting, and word processor errors. We guarantee your document will be proofread and returned within a maximum time of 1 week depending on the document's length.

Editing
Editing is when parts of your text need to be changed to improve its clarity and style. Usually editing involves rewriting some parts of sentences, replacing words, and style fixes. Make it easy to read so that readers can grasp your ideas.


HASIL KERJA YANG LEPAS:



..and more! Please note that upon completion, you will receive two documents. One will be filled with red marks (MS Word review function) so that you can track which part was corrected, and the other is without those ugly red marks - ready to be submitted.

My service also comes with 48-hours free correction warranty should you ever need it. I am pleased to say that no customer has ever returned their documents with unsatisfactory remarks.

CUSTOMERS' FEEDBACK


.
ABOUT ME:

For those who didn't know about me, my name is Asfan and I am known amongst friends as someone who loves English and somewhat a Grammar Nazi. I took TOEFL (Test of English as a Foreign Language) and IELTS (International English Language Testing System) examinations in 2009 with flying colours on the very first attempt. My skills have improved even more throughout my life as a double major undergraduate student in Psychology in Victoria University of Wellington, New Zealand. My course has prepared me to be savvy in research writing so I am very confident that your money will be worth it.

With my qualifications, you can trust me!


1. Sudah beberapa kali aku menulis tentang pemahaman orang ramai tentang kesan bulan dan tarikh kelahiran terhadap psikologi dan personaliti. Ada juga yang bertanya adakah betul jika orang yang lahir pada hari Jumaat itu merupakan orang yang tenang sebab member dia ada puji yang dia tenang

"Orang yang lahir pada 13 Mei akan berjumpa jodoh pada
hari ini!" Waklu ah
2. Fahaman ini selalu sangat dikaitkan dengan satu bidang yang dinamakan sebagai astrology. Pembaca adalah diingatkan bahawa bidang ini tidak ditawarkan di mana-mana universiti Malaysia dan universiti bertaraf sah lain di dunia. Ini bukan bidang akademik. Ia hanyalah benda yang dipopularkan oleh budaya pop

3. Astrologi ni sebenarnya sejenis fahaman yang mempercayai bahawa konon-kononnya pergerakan bintang-bintang nun di langit sana ada kesan terhadap kehidupan kita.

4. Sebagai contoh, dulu masa sekolah aku melanggan surat khabar The Star dan diberikan kepada kelas-kelas, selalu jugaklah kitorang nampak tips-tips merepek bawah astrology tu. "Hari ini Taurus akan menemui jodohnya!". Jodoh hotak hang aku baru tingkatan satu masa tu. Sekolah tu tempat belajar ya bukan bercinta! Cewah!

5. Zodiak Pisces, Taurus, Gemini dan sebagainya merupakan antara bintang-bintang kelahiran yang terdapat dalam sistem astrologi ni. Kalau macam aku, lahir pada ehem ehem Mei, jadi aku yang berbintang Taurus. Website Astrology tulis untuk Taurus hari ni katanya aku dah cukup bekerja keras tapi masih belum cukup lagi.

Hari ini aku cuma baring atas sofa sambil jeling TV. Nampak benor menipunye

6. Bila dilihat balik senarai "ramalan" atau "analisis" yang diberikan oleh puak-puak astrologi, ni sebenarnya ia boleh juga terkena pada orang berbintang lain sebabnya senang saja. Benda tu terlampau umum dan ada peratusan yang tinggi untuk terkena pada sesiapa

7. Samalah keadannya bila orang tanya "kau pernah pergi gerai Kak Eton tak?" lepas tu kau jawab "ohh gerai yang tepi jalan tu ke?". Masalahnya kebanyakan gerai memang ada tepi jalan. Kebanyakan orang memang akan rasa dirinya dah berusaha seharian, kebanyakan orang memanglah nak mempercayai yang dia akan bertemu jodoh hari ini.

8. Ini ialah satu fenomena psikologi yang dipanggil sebagai Barnum Effect. Klik perkataan tu kalau nak baca lebih detail tentang Barnum Effect beserta video.

9. Jadi, kita boleh rumuskan yang astrology ni sebenarnya ialah benda yang mengarut dan tak boleh diterima akal. Sudahlah modus operandinya serupa dengan tilik nasib, bohong pula tu.

10. Jadi, adakah tarikh dan bulan kelahiran akan mempengaruhi sama ada seseorang tu pandai ke bodoh ke, ataupun seorang yang tenang ataupun pemarah? Jawapannya sudah tentu sekalilah tidak.

11. Di Malaysia, masih ada yang mempercayai bahawa bulan kelahiran mempengaruhi keadaan psikologi seseorang. Makin kuat diorang percaya bila ada terjumpa konon-konon Dato Dr Fadzilah Kamsah buat kajian tentang itu. Aku dah puas google kertas kajian yang kononnya kepunyaan Dato Fazilah Kamsah tu- langsung tak ada.

12. Sama ada kajian tu tak wujud, tak diterima oleh autoriti dalam bidangnya, ataupun hanya kata-kata yang diungkapkan tanpa hitam putih, wallahualam. Kalaupun ada, konfem akan dibidas oleh pakar-pakar yang faham sebenarnya tentang selok-belok dan metodologi kajian psikologi

13. "In no cases did date of birth relate to individual differences in personality or general intelligence".

Dalam BM, kisah hape korang lahir bulan berapa dan hari apa. Langsung takde efek sikit pun pada kepandaian dan personaliti (Hartmann et al., 2005). Kajian ni menggunakan 4000 subjek. Bukan calang-calang punya kajian ni sampai 4000 subjek. Kajian pada tahun 2011 oleh Steyn puncakap benda yang sama

14. Dalam hal-hal tentang psikologi yang meragukan, cara yang terbaik ialah bertanyakan pada mereka yang mempunyai kelulusan psikologi ataupun bahan-bahan ilmiah yang boleh dipercayai di internet. Setiap kali aku menulis, aku akan check dulu sumber di internet sebab memori manusia kadang-kadang bukan boleh dipercayai sangat. Benda mudah macam konsep Teori Keperluan Maslow pun boleh lupa.

15. Dalam pada masa yang sama, mereka yang mempunyai kemahiran/pengetahuan/kelulusan dalam psikologi, tolonglah jangan sesuka hati tulis sesuatu di laman sosial dan meletakkan nama "psikologi" dalam ayat yang berupa mitos. Contohnya jika korang nampak orang yang ada ijazah dalam psikologi tapi post "Fakta psikologi: kalau kita mimpikan orang tu, maknanya orang tu sedang rindukan kita", maka tentu ramai antara kita akan percaya bahawa itu memang fakta psikologi yang sebenar

16. Situasi di atas ni samalah seperti seorang doktor yang menyarankan bahawa vaksin itu tidak baik dan boleh menyebabkan autisme. Habis kredibiliti bidang tu boleh hancur terutamanya psikologi yang baru nak bertapak di Malaysia ni. Dalam kes kita ni, nak percaya pendapat yang dipopularkan oleh Tumblr dan laman sosial yang dikuasai kanak-kanak ataupun nak percaya pada pakar yang membuat kajian yang diterima masyarakat saintifik?

17. Sebelum habis artikel kali ni, ingatlah yang tarikh lahir, horoskop apa semua tu langsung tiada kaitan dengan intelligence dan sifat peribadi seseorang. Anda terjumpa orang pengotor? Boleh jadi dia lahir bulan Januari, Jun, atau apa-apa bulan sekali pun. Tiada kesan. Tiada hubungkait

----------------
RUJUKAN:

Hartmann, P., Reuter, M., Nyborg, H. (2005) 
The relationship between date of birth and individual differences in personality and general intelligence: A large-scale study. Personality and Individual Differences, 7, 1349-1362.

Steyn, R. (2011). Astrological signs and personality differences. Journal of Psychology in Africa, 21 (3), 493-494
Konfem korang menguap bila tengok gambar ni. Menguap merupakan
salah satu daripada social contagion. Bila kita nampak orang menguap,
secara automatik otak kita akan buatkan kita rasa mahu menguap.
1.Bertemu lagi kita dalam episod Neurosains dan kali ni kami akan menceritakan tentang apa yang kami tahu pasal tidur. Sebelum ini kami pernah menerbitkan sebuah artikel yang menceritakan tentang Tips Tidur Dari Sudut Psikologi tetapi yang itu pun belum menyentuh lagi tentang apa yang membuatkan kita mengantuk. 

2. Jadi apa yang membuatkan kita mengantuk sebenarnya? Keletihan? Kekenyangan? Kesurupan? lol.

3. Dalam kelas sains dulu cikgu ada bagitau kan yang maklumat otak kita dihantar dalam isyarat elektrik yang dinamakan impuls? Apabila natang impuls ni bergerak dari satu sel otak yang berhubung dengan minum susu Dugro ke sel otak yang lain, sejenis bahan kimia yang dipanggil sebagai neurotransmitter akan terhasil

4. Neurotransmitter ni ada banyak jenis. Ada yang buat kita happy (serotonin), ada yang buat kita rasa fokus (dopamine),  dan ada juga neurotransmitter yang dengan kuasa Tuhan, boleh pulak membentuk protein lain atau hormon iaitu monoamine neurotransmitter. Kalau dalam Pokemon, monoamine neurotransmitter ni ibarat Ditto - alah pokemon yang boleh ubah bentuk tu lah kerana dia boleh jadi hormon.

5. Hormon pun ada banyak fungsi. Ada yang buat perempuan jadi raksasa kira-kira 7-10 hari sebulan (estrogen dan progesterone) dan of course, ada yang buat kita mengantuk. Hormon mengantuk adalah dipanggil sebagai melatonin.

6. So far, 
Melatonin masuk ke dalam saluran darah dan menyebabkan kita merasakan satu persepsi yang dinamakan sebagai "mengantuk"

So, itulah sahaja mekanisme yang korang kena tahu tentang mengantuk
----------------------------------------

7. Ramai antara kita yang memang hidupnya sentiasa dengan smartphone - tengah tengok TV main telefon, tengah berak baca 9gag, dan nak tidur pun sempat lagi main telefon. Sebenarnya ada kajian pasal ni di mana menggunakan telefon sebaik sebelum tidur bahaya untuk kesihatan dan juga untuk produktiviti. Basically, bila korang main telefon sebelum tidur, perkara ni akan terjadi:

  • Lambat merembeskan hormon melatonin. Tolong jangan tanya lagi melatonin tu apa. Tampar nanti
  • Kuantiti hormon melatonin berkurangan
  • Kurang REM sleep
  • Pemanjangan tempoh mamai di waktu pagi
8. Pendek kata, main telefon sebelum tidur is bad news untuk golongan profesional dan juga golongan tak profesional seperti student sekolah
------------------------------------------

9. Selain tu, antara soalan yang ditanya di @psikoologi  ialah macam mana nak bagi senang tidur? Soalan yang menarik memandangkan ada dalam kalangan kita yang memang susah nak tidur. Selain bermeditasi, faktor keletihan dan sebagainya, korang boleh juga adjust pemakanan. 

10. Menurut Reader's Digest, antara makanan yang boleh membantu kita tidur selai ubat tidur dan kloroform (tolong jangan ambil serius part tadi) ialah:
  • kacang walnut. Walnut ni sumber tryptophan yang bagus, iaitu sejenis asid amino yang digunakan untuk menghasilkan melatonin. Nampak tak betapa pentingnya melatonin tu?
  • Hasil tenusu termasuklah susu,yogurt dan keju untuk sebab yang sama iaitu tryptophan
  • Makanan bergula. Bila kita makan makanan bergula, kandungan gula dalam darah akan dan insulin akan meningkat, membantu tryptophan yang ada untuk masuk ke otak
  • Tuna. Ikan ni mempunyai vitamin B6 yang penting dalam sintesis hormon melatonin
  • Teh Kamomil (Chamomile tea). Dalam minuman ni ada glycine yang membuatkan otot kita menjadi keadaan rehat.
11. Walaupun makan makanan di atas ni dengan banyak, tak semestinya korang akan terus tidur kalau dah puas membuta di siang hari. Seperti yang dah ditulis awal tadi, tidur ni bergantung kepada beberapa faktor tetapi antara usaha yang boleh dibuat berdasarkan kajian saintifik adalah seperti yang telah dinyatakan. Orang selalu salah faham makna kajian saintifik macam tu

12. Akhir sekali, jangan lupa tidur jauh-jauh daripada smartphone korang malam ni!
-----
RUJUKAN:
K. Lanaj et al. (2014). Organizational Behaviour and Human Decision Processes, 124, 11-23
Larry Rosen (2015). Rewired. The Psychology of Technology

Satu lagi soalan yang bertangguh sekian lama dan ditanya oleh ramai orang ialah berkenaan kebolehpasaran bidang psikologi ni. Nanti bila dah habis belajar ada ke kerja yang menanti? Kalau tak macam mana nak bayar PTPTN kalau pointer rendah kan?

Anyway, soalan ni kerap ditanya kerana pelajar tu sendiri berminat dengan psikologi tetapi masalah timbul bila ibu bapa bertanya nanti nak kerja apa? Kita pun kena faham yang ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak dia. Dalam keadaan dunia yang memerlukan duit, perkerjaan selepas zaman universiti tu satu kewajipan lah. Takkan nak mak ayah bela biawak terdampar di rumah pulak? Nanti nak kahwin lagi, nak membiak lagi..

Psikologi ialah salah satu bidang yang semakin mendapat tempat dalam budaya pop sekarang. Pekerjaan-pekerjaan yang melibatkan psikologi pun dah bertambah banyak terutamanya di negara-negara membangun seperti New Zealand, UK, dan sebagainya. Antara profesion-profesion yang memerlukan psikologi termasuklah:

  • Kaunselor - untuk menjadi seorang kaunselor, tak perlu ijazah pun tak apa asalkan ada diploma dan kemudian anda perlu mengambil lesen kaunselor. Lesen ni adalah wajib bagi pengamal kaunseling atau kaunselor sebab korang kan bagi nasihat kat orang. Kalau tiada badan yang monitor atau mengesahkan apa yang korang nasihat tu sebagai beretika, nanti wujud pula masalah-masalah yang melibatkan nyawa. Walau bagaimanapun, adalah tidak wajib untuk guru kaunseling di sekolah untuk mempunyai lese. Pendaftaran kaunselor boleh dibuat di http://www.kpwkm.gov.my/counselor
  • Psikologis Klinikal - Untuk maklumat tentang psikologis klinikal, ahli psikologis, dan psikiatris, boleh rujuk entri Perbezaan Psikologis dengan Psikiatris dan Psikologis Klinikal
  • Ahli Psikologi - Untuk maklumat tentang psikologis klinikal, ahli psikologis, dan psikiatris, boleh rujuk entri Perbezaan Psikologis dengan Psikiatris dan Psikologis Klinikal
  • Psikiatris - Untuk maklumat tentang psikologis klinikal, ahli psikologis, dan psikiatris, boleh rujuk entri Perbezaan Psikologis dengan Psikiatris dan Psikologis Klinikal
  • Psikologis Industri dan Organisasi - Pensyarah semasa saya menuntut dulu cakap, karier dalam bidang psikologi yang paling mendatangkan duit ialah IO Psychologist/ Work Psychologist/ Occupational Psychologist. Ketiga-tiga ni merujuk kepada profesion yang sama. Seorang IO Psychologist menggunakan pengetahuan tentang psikologi dan menjalankan intervensi tertentu untuk memantapkan produktiviti syarikat. Pengetahuan-pengeahuan psikologi tu terlebih dahulu akan disemak, dan dibentangkan kepada bos-bos untuk mendapatkan bajet bagi mencapai tujuan-tujuan tertentu. Contohnya, pengubahsuaian susunatur meja dan kerusi bilik pengurus perlu diubah bagi mengeratkan hubungan pengurus dengan pekerja, pemilihan warna dalam ofis, dan sebagainya. Seorang rakan saya setelah menamatkan pengajian dalam IO Psychology, telah ditawarkan pekerjaan oleh Shell Malaysia. Kaya dah dia
  • Pensyarah - untuk menjadi seorang pensyarah, mestilah ada sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda dan sebaik-baiknya Masters untuk memastikan yang korang tahu selok-belok psikologi dengan baik. Kalau Teori Erik-Erikson pun takhafal habislah generasi muda
  • Psikologis Forensik - Malangnya setelah dicari dan dikaji, bidang ini belum lagi menembusi bidang pendidikan di Malaysia. Kursus ini belum ditawarkan di Malaysia, dan juga tiada peluang pekerjaan yang memerlukan pekerjaan ini secara spesifik. Seorang psikologis forensik menggunakan pengetahuan psikologi untuk menyelesaikan masalah jenayah dan membina profail orang yang dikehendaki bagi memudahkan siasatan, Macam cerita Criminal Minds tu
  • Pegawai Sumber Manusia - Human Resource dalam Bahasa Inggeris. Tidak memerlukan psikologi sebagai tiang utama tetapi menggunakan aplikasinya semasa bekerja.
  • Cikgu/ Guru - Sama dengan HR, tidak memerlukan bidang psikologi sebagai teras utama tetapi sebaliknya pendekatan psikologi digunakan dalam cara pengajaran guru-guru melalui ilmu pendidikan/pedagogi
Tidak kurang juga ramainya yang bertanyakan tentang kerjaya saya sekarang dan haluan yang telah saya ikuti untuk mencapai tahap sekarang. Maklumat tersebut terpaksa dirahsiakan kerana ianya sangat kompleks dan akan membuatkan anda pening dengan maklumat di atas jadi tidak perlulah diceritakan.

Sekian, harap maklumat di atas dapat membantu. Sila tuliskan komen/penambahan di ruangan bawah artikel ini
PROGRAM KHAS MARA - JPA TAHUN 2015
UNTUK LEPASAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2014

Program Khas JPA - MARA merupakan program penajaan pelajar Bumiputera cemerlang lepasan SPM tahun semasa bagi mengikuti pengajian persediaan dan Ijazah Pertama di luar negara dalam pelbagai bidang yang ditetapkan. Pelajar akan ditindik bagi mengikuti program persediaan sebelum melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Pertama di luar negara.


SYARAT PERMOHONAN

Calon-calon mestilah memenuhi syarat-syarat umum dan khusus permohonan seperti berikut:

Syarat-Syarat Umum
a) Pemohon DAN salah seorang ibu ATAU bapa berketurunan Melayu/Bumiputera dan warganegara Malaysia
b) Umur belum mencapai 19 tahun pada tahun permohonan (19 tahun bagi pelajar peralihan) dan menduduki SPM 2014 pada kali pertama.
c) Mempunyai kesihatan yang baik dan tidak mengidap penyakit-penyakit kritikal seperti Hepatitis, Aids, HIV dan sebagainya.


Untuk memohon, sila klik pautan di bawah

Ada orang kata bahawa melatah ni merupakan satu fenomena yang hanya berlaku kepada orang Melayu dan saya sendiri pernah membacanya dalam sebuah tesis yang ditulis orang Inggeris semasa belajar di Victoria University of Wellington pada tahun 2011. Malah dalam kajian Kenny (1978) pun
turut mengatakan yang melatah ni sinonim dengan Tanah Melayu dan Indonesia sejak abad ke 19 lagi. Tapi kalau kita baca lagi melalui sumber-sumber lain, maka kita akan tahu bahawa yang sebenarnya melatah ini bukanlah unik pada Kepulauan Melayu sahaja

Latah mengikut definisi Kamus Dewan Pelajar ialah:

atah I1 penyakit saraf yg menyebabkan seseorang melakukan atau mengucapkan sesuatu tanpa disedarinya apabila dirangsang. 2 berkelakuan spt orang gila (kerana percintaan dll). melatah melakukan sesuatu atau mengeluarkan perkataan tanpa disedari kerana terperanjat dsb. pelatah orang yg selalu melatah.
1. Mengikut definisi kamus dewan yang juga turut digunapakai oleh jurnal-jurnal perubatan, maka kita boleh simpulkan bahawa latah ialah satu penyakit saraf atau lebih tepat lagi, ialah satu tingkahlaku yang neurofisiologi yang dibentuk oleh budaya masyarakat setempat

2. Dalam kata lain, sebenanrya perbuatan melatah ini ialah sesuatu yang diamalkan sekian lama, lalu membentuk tingkahlaku yang hampir spontan apabila diberikan perangsang untuk berbuat demikian. Maknanya, seseorang tu perlu terkejut dengan cara yang berlebih-lebih seperti mengeluarkan perkataan "opocot mak kau!" di peringkat awal lalu berubah menjadi lebih teruk dan tidak terkawal

3. Melalui kajian pembentukan protein dalam otak siput yang dikenakan rangsangan elektrik, kita dapat menyimpulkan bahawa pembelajaran/amalan tertentu menyebabkan perubahan fisiologi kepada otak (pemerhatian yang sama pada pesakit Alzheimer).

4. Dengan menggunakan pemerhatian daripada jurnal jurnal macam tu, kita dapat andaikan bahawa perubahan fisiologi otak telah berlaku apabila seseorang tu belajar melatah
  • mengikut orang yang lebih tua/ rakan-rakan melalui observational learning
  • melalui praktis
5. Memanglah kalau difikirkan dengan logik tiada sesiapa yang ingin berlatih melatah. Tapi dalam konteks budaya yang menganggap itu sebagai sesuatu yang biasa, Pelatah yang hidup dalam budaya melatah  pada mulanya takkan rasa benda tu salah. 

6. Sebagai contoh, mat saleh yang terkejut akan mencarut sebagai respons dan lama-kelamaan perbuatan tu menjadi respon automatik yang semakin teruk.

7. Adakah melatah ni hanya terjadi kepada penduduk Kepulauan Melayu? Tidak semestinya.

8. Burma = Yaun 
Thailand = bah-tsche 
Filipina = mali-mali
Siberia - amurakh 
Lapp land - lap panic 
Jepun - Imu

9. Jadi, seperti yang emak saya selalu pesan masa kecil dulu, janganlah biasakan diri tu melatah

Sekian, terima kasih

-------------------------
RUJUKAN:
Kenny, M. G. (1978) LATAH: The symbolism of putative mental disorder. Culture, Medicine, and Psychiatry, 2(3). pp. 209-231

Galloway, D. J (1922). A Contribution to the Psychology of "Latah". Journal of the Straits Branch of the Royal Asiatic Society No. 85 (1922), pp. 140-150
Published by: Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society
Maybank Foundation Scholarship Award offers educational scholarship (bond) and sponsorship (no bond) to qualified candidates in order to assist them in completing tertiary studies and pursue a career with the nation’s largest financial services group.


The Maybank Scholarship Award 2015 provides full education financial assistance such as tuition fees, laptop, accommodation, and living allowance from Pre-University or Foundation studies up to degree level at local and overseas institution. Successful candidates will also be involved with Career Preparatory Suite including internships, business assignment, presentation impact and effective communication. Upon completing their studies, the recipients will be required to serve the company from 3 to 5 years (varies according to schemes).

As for the sponsorship, successful candidates will also be given full education financial assistance and involve with Career Preparatory Suite. However, this non-bonded sponsorship is meant only for those who want further their studies at local institution and total annual household income of not more than RM24,000.

Deadline: 15 March 2015


Eligibility Criteria:

Scholarship requirement:
  • Minimum 6As in SPM 2014 or equivalent;
  • Total annual household income of not more than RM120,000;
  • Leadership experience in co-curricular activities;
  • Applicant must not be a recipient of any other scholarship or award from other organization(s) or foundation;
  • Field of Studies: Accounting, Finance, Management, Marketing, IT, Economics, Banking, Actuarial, Mathematics, Human Resource, Psychology, Business, Law, Statistics, Investment, Risk Management, Engineering. List of local universities here http://www.arcx13.com/2013/12/halatuju-psikologi-selepas-spm.html
Sponsorship requirement:
  • Minimum 6As in SPM or equivalent;
  • Total annual household income of not more than RM24,000;
  • Leadership experience in co-curricular activities;
  • Applicant must not be a recipient of any other scholarship or award from other organization(s) or foundation;
  • Field of Studies: All courses.
How To Apply:

Maybank Scholarship Award 2015

Talent Acquisition

Group Human Capital

44th Floor, Menara Maybank

100, Jalan Tun Perak

50050 Kuala Lumpur



Incomplete applications or applications received after closing date will not be considered. Only shortlisted candidate will be notified.


Contact Details:

E-mail: scholarship@maybank.com.my
Facebook: www.facebook.com/maybank
Contact No: 03 – 2074 8966


Source: Maybank
Disebabkan ada orang bertanya dan kami terjumpa satu pautan mengenai biasiswa untuk sambung belajar peringkat ijazah dalam bidang psikologi di luar negara, maka kami akan share di sini. Sebelum tu terlebih dahulu kami mahu mengingatkan adik-adik semua bahawa belajarlah kamu dengan niat untuk belajar mendapatkan ilmu bukannya hendak pergi mendapatkan title overseas tu. 

Pihak Majlis Amanah Rakyat (MARA) ada menawarkan biasiswa untuk program psikologi di dalam dan luar negara. Walaupun admin sendiri bukanlah seorang penerima biasiswa MARA dalam bidang psikologi, tapi kami sekadar berkongsi sahaja

Senarai program dan ijazah serta universiti yang ditawarkan boleh diperolehi daripada pautan di bawah ini 





Syarat-syarat nak melayakkan diri untuk biasiswa ini ialah:
  1. Melayu/ Bumiputera
  2. Power akademik dan ko-kurikulum. Tak payah sukan, power berdebat pun kira ko-kurikulum hokkay
  3. Mempunyai sifat kepimpinan dan power teamwork
  4. Rajin dan bekerja keras
  5. Takde penyakit terminal
Kalau nak apply biasiswa, klik sini. Tetapi untuk tahun 2015 belum dibuka lagi ketika kami menulis artikel ini

Untuk maklumat lanjut tentang kemasukan ke program ini sila hubungi pihak MARA atau dapatkan maklumat selanjutnya daripada laman web mereka di http://mara.gov.my
Soalan yang bersepah dalam email kami yang kadang-kadang terlepas pandang untuk dijawab kembali ialah tentang pelajar lepasan SPM yang ingin melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda dalam bidang psikologi. Dalam artikel kali ini, kami akan menjawab soalan ni mengikut pengetahuan pihak kami


1 .Jadi, adakah keputusan Biologi C melayakkan kamu ke ijazah sarjana muda psikologi?
Jawapannya tidak.

2. Adakah keputusan Biologi A+++++ melayakkan kamu ke ijazah sarjana muda psikologi?
Jawapannya masih tidak.

Antara perkara yang pelajar lepasan ataupun calon SPM selalu keliru ialah perjalanan kehidupan akademik mereka selepas SPM. Dont beat yourself too hard because I too,was one of you. Ditambah pula dengan kesusahan kami untuk mendapatkan akses maklumat

3. Mengapa kami katakan tidak? Sebenarnya setahu kami, tidak ada lagi mana-mana program ijazah yang membenarkan pemohon untuk menggunakan keputusan SPM terus untuk memasuki program ijazah sarjana muda, dan sudah tentu sekali ijazah psikologi pun menggunakan undang-undang yang sama.

4. Selepas SPM, adik-adik semua bolehlah memilih sama ada memasuki program matrikulasi, asasi di IPT, program A-level/persediaan, diploma, dan juga STPM. Daripada keputusan pilihan-pilihan inilah yang akan menentukan sama ada adik layak memasuki program ijazah sarjana muda psikologi. Rujuk petikan di bawah

Matrikulasi
Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
Kurang praktikal (Contra)
Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation
Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk d (untuk artikel penuh sila ke http://theotherkhairul.blogspot.com/2011/03/lepasan-spm-pilih-course-apa-untuk.html

5. Untuk masuk ke program ijazah sarjana muda psikologi, apa laluan yang perlu diambil? Senang cerita, kau ambik la science-related field. Asasi sains, diploma sains, science stream masa STPM dan juga jurusan sains hayat masa matrikulasi.

6. Ini hanya untuk memudahkan urusan kau masa belajar nanti (sebab ijazah sarjana muda psikologi ni ada yang sains hardcore punya main biologi dan statistik dan sedikit kimia;) dan meningkatkan kebarangkalian untuk kau diterima masuk ke jurusan tersebut.

7. Banyak universiti yang menerima non-science students sebagai pelajar psikologi tetapi pokok pangkalnya, kalau korang berada di tempat pegawai UPU (untuk IPTA sahaja) , korang pilih pelajar akaun CGPA 2.75 ke ataupun pelajar sains CGPA 3.60 untuk masuk jurusan psikologi? Exactlayyy

8. Untuk senarai universiti yang menawarkan bidang psikologi, rujuk post ini "Halatuju Psikologi Selepas SPM" http://www.arcx13.com/2013/12/halatuju-psikologi-selepas-spm.html

9. Adakah keputusan C sains, biologi, kimia, hatta sejarah sekalipun tidak mempengaruhi keputusan masuk psikologi. Sebab biasanya tiada laluan dari SPM ke Ijazah kan?

Jawapannya tidak. Keputusan tu akan tentukan anda masuk aliran apa selepas SPM nanti dan seterusnya berbalik kepada point no 5 dan 6.


Harap dapat membantu sedikit sebanyak. Sekian, komen dan maklumbalas amatlah dihargai.

More

SEARCH

TESTIMONI

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran