Happy New Year 2011 @Wellington

Ini ialah entri tak bergambar dan sangat hombar serta bosan sebab aku barru balik dari sambutan New Year dekat Oriental Habour Wellington City, New Zealand.

Takde fireworks

Takde konsert, tapi ada buskers dengan entertainers. At least ade la

Takde majlis doa selamat, of course.

Takde countdown.

Tapi ada orang mabuk, of course.

Dekat Malaysia? Aku tak tahu...

Kepada mat-mat rempit di luar sana, sempena Tahun Baru ni hentikanlah merempit.

Hentikan jadi minah rempit

Hentikan seks bebas, jangan buat anak lepastu tak reti bertanggungjawab

Apapepun, selamat Tahun Baru 2011 New Zealand, Malaysia ada lagi 4 jam masa aku tulis ni.

Goodnight, peace y'all.

5 Fakta Tentang Hari Krismas

Sekarang jam New Zealand (GMT+8) telah pun menunjukkan 12.57 am yakni hari ini ialah Hari Krismas 25 Disember 2010 di New Zealand. Masa aku menaip ni orang Malaysia harus menunggu lebih kurang 3 jam lebih lagi sebelum rumah-rumah mereka dicerobohi oleh Santa Clause yang menunggang kereta rusa terbang.

Photo dari Santa Parade Wellington [klik]
Sebelum entri ini diteruskan haruslah diingatkan bahawa saya secara jujurnya tidak berniat untuk mencetuskan sentimen perkauman mahupun keagamaan disini. Hanya mahu berkongsi maklumat. Peace 1Malaysia. Oh ya, please check IC anda kalau anda dah melepasi umur 16 tahun untuk memahami justifikasi dalam entri serius hari ini. Here goes...

#1: UMAT ISLAM DILARANG MENYAMBUT XMAS
Okay ini paling ramai orang buat sebab kita kan dalam 1 negara Malaysia yang 'aman' damai dan penuh toleransi ni semua benda kita nak sambut tanpa usul periksa. Walaupun kebebasan beragama tu ada dalam peruntukan perlembagaan Malaysia, tapi ia tidaklah pulak mewajibkan umat Islam agar mengucapkan 'Merry Xmas' kepada rakan taulan mereka sebab kita sebagai umat Islam adalah dilarang untuk menyambut perayaan keagamaan lain-lain. Benda ni disebut dalam khutbah Jumaat siang tadi dekat Masjid Kilbirnie, Wellington, New Zealand. Adalah dikhuatiri perkara ni boleh menyebabkan syirik. Yo, bukan aku saja-saja reka ini benda. Imam yang cakap.

#2: SAMBUTAN KRISMAS BERASAL DARI PAGANISM 
Simbol paganism
 Orang Kristian jangan marah aku tapi inlah kebenarannya. Korang ingat lagi Supernatural Season 4 ke Season 5 entah aku tak ingat yang ada kisah pasal Winchester Bros ni memburu Pagan Gods yang makan manusia waktu Krismas disebabkan diorang lapar? Dulunya manusia sembah diorang tapi lepas Nabi Isa (Jesus; dalam Bible) muncul, dia pulak dapat nama. Fakta sebenarnya, Catholic Encyclopedia, 1911 edition yang diterbitkan oleh Roman Catholic Church menyatakan bahawa "Christmas was NOT among the earliest festivals on the Church...the first evidence of the feast is from Egypt." "Pagan customs centering around the January calendars gravitated to Christmas.".

Dan Krismas tidak disambut sebagai perayaan rasmi Kristian sehingga kurun ke 5. Hanya selepas tu barulah Riman Church mengarahkan agar perayaan ni jadi perayaan mereka. Umat Islam hati-hati baca point kedua ni...

#3: SIAPA LAHIR PADA 25 DISEMBER?BUKAN NABI ISA A.S
This is totally not Jesus. We are gonna cover this in jiffy...
Selepas beberapa kajian aku baca, diulangi, baca dan bukan percaya atau beriman dengan bahan bacaan tersebut,  bahawa Jesus tidak dilahirkan pada musim winter pun disebabkan ayat ni "there were in the same country shepherds ABIDING in the field, keeping watch over their flock by night" (Luke 2:8, Bible). Sebab apa? Sebabnya sebelum Oktober 15, para penternak kambing sekalian di Judaea dah pun simpan kambing-kambing diorang dalam kandang so annti takdelah kambing diorang mati menggelupur kesejukan. jadi berdasarkan Luke 2:8 tadi, Bible sendiri cakap Jesus tak lahir musim winter. Catholic Encyclopedia menyokong benda ni orait. Habislah Anonymous serang blog aku nanti...

Mana aku tahu pasal musim-musim ni? Song of Solomon 2:11 and Ezra 10:9, 13 cakap, winter ialah musim hujan yang tak sesuai untuk dibiarkan kambing biri-biri bergembira di luar kandang. Nanti kena pneumonia tak pun hypothermia...

#4: KALUNGAN HOLY WREATH

Nampak benda atas ni? Ada di kebanyakan pintu bagi mereka yang menyambut Krismas. Gambar Google je. Takdelah pulak aku nak merayau dalam city memalam ni pergi tangkap gambar dalam Wellington. Benda atas ni dipanggil Holy Wreath. Kalau kita rujuk Supernatural..okay aku dah ingat, Supernatural Season 3 Episode 8; benda ni digantung kat pintu untuk menyeru Pagan Gods supaya datang makan kat rumah diorang...

The use of Christmas wreaths is believed by authorities to be TRACEABLE TO THE PAGAN CUSTOMS of decorating building and places of worship at the feast which took place at the same time as Christmas. The CHRISTMAS TREE IS FROM EGYPT, and its origin dates from a period long anterior to the Christian Era (Haskins, 1872-1944)

#5: APA KAITAN SANTA CLAUSE?
Now we are here at this topic. At last!
Pakcik gemuk yang boleh memuatkan diri dalam serombong asap rumah-rumah yang menggantungkan stoking besar ni sebenarnya pada sejarah awal dikaitkan dengan St. Nicholas of Myra yang merupakan seorang Bishop. Dia ni femes  dengan aktiviti bagi-bagi hadiah sekitar 300 A.D (Latin, anno domini) dan jugak dikatakan telah memberi hantaran untuk 3 anak perempuan seorang penganut Kristian yang taat so diorang tak payah jadi pelacur. Ah, ignore this. Korang tak minat sejarah..aku tau..

Of course, tak wujud cerita pasal orang kerdil dan jugak rusa berhidung mentol yang boleh terbang di angkasa sambil mengeluarkan bunyi loceng...

 Sources: Saint Nicholas | The Plain Truth | Library Thing | Answerbag
I took 1 hour and 10 minutes to read everything and compile it in a post. Show your support by clicking the Facebook Like Button. Gracias :)

Well Done Abba (2010)

Dah tertulis dalam gambar dekat album Hall of Fame aku yang aku ni bukan jenis yang tengok cerita Hindi. Sebaliknya, aku maha benci dekat filem- filem Bollywood yang ada di pasaran sekarang ni. Tapi lepas beberapa das tembakan daripada movie Hindi yang tersenarai dalam IMDB (Internet Movie Database), maybe pendapat aku perlu disemak balik.

IMDB rating 7.7/10
Disebabkan movie ni best maka aku taknak la letak sinopsis movie ni kat sini tapi cukuplah kalau korang tau yang cerita ni pasal golongan-golongan yang tertindas dekat India tu. Dahla tak cukup duit keperluan seharian, disusahkan pulak dengan pegawai-pegawai kerajaan yang hobinya makan rasuah. Pendek kata, cerita ni banyak bagi pengajaran moral dekat penonton. Dan lawak dia pun menjadi.


Kenal pakcik bermuka sengal ni? Boman Irani ni dia bawak watak Dean Virus dalam cerita 3 Idiots (aku andaikan korang tau). Dalam movie ni kiranya dia watak utama lah. Sebab apa cerita ni best?

#1: TAKDE LAGU-LAGUDAN TARIAN  MEREPEK
Korang pun boleh faham sendiri kan amcam mana filem Hindi tipikal yang kita semua pernah tengok ataupun pernah TERsipi-sipi tengok. Tengah-tengah jalan dekat padang, tiba-tiba ada lelaki lalu lepas tu tiba-tiba datanglah segerombolan penari latar yang tak ada kena mengena dengan cerita muncul entah dari mana. Lepas tu tiba-tiba pulak diorang boleh tukar baju lain-lain..

#2: BUDAYA INDIA DIKEKALKAN
Latar agama: Islam dan Hindu yang duduk dalam 1 komuniti
Budaya kahwin
Sebab apa orang suka tengok filem Hindi? Sebab budaya. Tadi aku browse lagi internet kot-kot ada filem Comedy Hindi yang hebat macam ni lagi dan dah download 1 cerita nama Salaam Namaste. Hindustan yang dah hilang nilai budaya Hindi.

In case korang lupa apa aku cakap tadi, aku bukan kaki filem hindustan. Aku benci sebenarnya tapi kalau filem tu bagus macam ni, maka dia dapat pengecualian lah.

Dan awek ni comel. Sesekali usha awek Hindustan ape salahnye :P
DOWNLOAD HERE

Fencing: Sukan Berpedang

Bila tengok hari pertama aku bercerita psal fencing ialah pada permulaan Julai 2010, maka bila dihitung-hitung dah hampir 5 bulan aku terjebak dengan aktiviti ni. Tapi dalam 5 bulan tu berapa kali je entah aku pergi praktis. Biasalah hangat-hangat tahik ayam je tapi at least aku survive jugak sampai ke sudah walaupun tak grad untuk '1st degree'.


Gambar di atas ni menunjukkan weapon favourite aku iaitu Sabre. Sememangnya aku datang competition semalam hanya untuk main Sabre tapi dipaksa jugak main Foil. Takpe, layan je lah. Tapi, serius, Sabre sangat menyeronokkan kalau nak dibanding dengan Foil sebab boleh buat freestyle.


Gambar di atas diambil masa first round aku dalam game Foil. Opponent semangat gila acu pedang tapi aku pandang tempat lain sebab aku memang tak minat Foil. Untuk pengetahuan korang, ini ialah Electric Fencing di mana baju yang kami pakai tu (dipanggil Lame; sebut Lah-may) mengalirkan arus elektrik. Jadi kalau target berjaya disentuh oleh pedang, maka penunjuk di papan markah akan berbunyi dan mengeluarkan tanda. Menang 5-3


Jangan kata orang dewasa, budak-budak pun mampu angkat pedang fencing ni. Gambar atas untuk budak-budak U-13. Yang kiri tu pun anak gadis bawah umur. Tapi biasalah, gadis-gadis bawah umur memang cepat membesar. Sebab tu kita ada banyak kes Pedophile. Tapi tengok anak-anak kecil mencucuk sesama sendiri memang terasa comel

SEBAB APA SAYA SUKA FENCING
Basically, sukan ini ialah one-on-one basis melainkan kau main mode free-for-all yang tak rasmi. Aku ni jenis yang agresif dan menggila dan sukan ni pulak bagi aku tak memerlukan kau mengatur strategi macam American Football. Dan yang paling best, kau dapat tikam orang.

Kalau ada 50 orang like entri ni maka video mekap KakFenny akan disiapkan dalam hujung minggu ni jugak sebab bahan semua dah siap. Sila tekan LIKE dibawah ni

Hari Graduasi Victoria University of Wellington 2010

Hari ni ialah hari bagi mereka yang telah menamatkan pembelajaran dalam program ijazah, Master, Hons, dan PhD untuk naik ke pentas mengambil sijil hasil titik peluh diorang.selama bertahun-tahun di New Zealand ni. Tapi tadi aku pergi just tengok orang naik pentas je sebab aku tak layak untuk terima anugerah tu.


Program dimulakan dengan perarakan sepanjang Willis Street merangkap Lambton Quay di Wellington City ni. Aku cerita lebih-lebih pun bukannya kau orang tahu anma-nama tempat ni. Tak nak la syok sendiri pulak


Dekat Wellington, saya ada 3 orang kakak. Dari kiri Kak Ngah, Kak Long, dan sebelah dia pulak ialah Kak Cik. Diorang ni sangat hebat sebab dapat grad dalam degree Fizik, Statistik & Matematik. Tapi takde la setiap orang ambik tiga majors. Aku buat rumusan je. Tahniah kat korang sebab berjaya menempuhi 3 tahun kat sini. Diorang ni bukan hebat belajar je, masak pun hebat jugak sebab tu aku bagi pangkat kakak haha. Takdelah memain je. Tahun depan buat Honours elok-elok..


Lepas siap berarak, kami tangkap gambar di Civic Square. Adegan normal lambung-lambung topi sesama ahli keluarga Program Pelajar Cemerlang (PPC) yang melibatkan pelajar-pelajar Tahun Kepujian dengan Ijazah Sarjaza Muda. Cis ayat skema.


Lepastu kami masuk ke dalam untuk upcara penganugerahan sijil atas pentas. Macam biasa, VC kalau merepek tak setengah jam emmang tak sah. Tapi yang bestnya ialah suasana di dalam dewan yang tak ketat macam di Malaysia. Kat sini orang menjerit-jerit, bersiul-siul dan siap buat haka lagi bila ahli keluarga diorang naik pentas. Sangat supportive. Gambar atas ni gambar Awin yang terseliuh kakinya tapi masih gagah naik pentas.


Tengok diorang tadi, aku dah buat janji dekat diri sendiri yang One day, I will get onto that stage and get my own degree certificate in Bsc Psychology and BA Educational Psychology. 2 years to go. Dan lepastu sambung Hons. dan naik pentas lagi sekali

Pencapaian ialah sesuatu yang subjektif tapi kehendak ialah perkara objektif. You have only 2 choices; do it or blow it.

DOWNLOAD ALBUM HERE

Solat di Tepi Gereja New Zealand

Solat pun nak kena ada tutorial la kan? orang harus bersyukur sebab tepi jalan di Malaysia ada aje surau dan masjid. Cuma orangnya yang takda nak mengisi. Kalau ada pun ialah pak imam yang singgah sekejap. Lepastu nanti dia keluar sambil melihat kengkawannya menghembuskan asap Dunhill berkepul-kepul.


Ini ialah rentetan cerita Queenstown haritu. Semalam aku bukak Formspring yang dah bersepah dengan soalan yang beratus-ratus tak berjawab, dan ternampak soalan bertanyakan aku dekat New Zealand pernah ke solat di tempat pelik-pelik macam celah bangunan ke, tepi longkang ke...
FUNFACT#1, kau nak solat dekat mana-mana pun boleh asalkan tempat itu suci daripada najis dan kau masih menyembah Allah Yang Esa. Macam kami, pernah solat di celah bangunan restoran, dan baru je haritu solat di Tasik Tekapo yang bermotifkan gereja.


Kalau ada gereja di belakang biarkanlah. Bukannya terbatal iman korang kalau solat di kawasan berhampiran. Nikmati keindahan alam dengan bunga-bunga lavender beserta bau alam semulajadi yang mengancam. Problem ambik wuduk?
FUNFACT#2: Air tasik dan air pili jamban tergolong dalam kumpulan air mutlak yang memang digunakan untuk mengambil wuduk serta mandi junub.  Orang putih faham yang air tasik takkan kering kalau orang Islam guna untuk ambik wuduk
 Tapi masalahnya kita ni kadang-kadang suka mencipta masalah yang menyebabkan kita ralat nak mengerjakan solat. Kalau mengerjakan benda lain laju je.


Bagi mereka yang berjantina lelaki secara genetik, kalau mak korang tengah mencari calon menantu, kita ada 3 calon terbaik. Gambar tu agak blur sebab aku bukan nak tayang muka diorang solat. Aku nak tunjuk warna warni persekitaran.
FUNFACT#3: Aurat wanita secara asasnya ialah seluruh anggota badan selain muka dan tapak tangan
FUNFACT#4: Wanita kalau nak solat tak pakai telekung pun takpa. Kaler apa pun takpa
Untuk fakta keempat, korang janganla mengada-ngada pakai kain kembang-kembang macam langsir bawak pergi kenduri tahlil pulak. Mau kena halau balik rumah lepas tu. Lagipun, kalau ada telekung putih, pakailah, lebih afdhal. Afdhal bukan nama orang ye.


Bagi mereka yang berjantina wanita secara genetik, kalau nak carik abang sayang buat kahwin, cari yang macam abang kat atas tu. Identiti beliau harus dirahsiakan demi melindunginya daripada ejen pencari jodoh.
FUNFACT#5: Solat di tengah-tengah kawasan berbunga sangat seronok.
Dimana ada kemahuan disitu ada jalan. Kalau sebelum ni asyik miss solat fardhu, sempena Maal Hijrah ni marilah berubah beramai-ramai ke arah kebaikan. Boleh jamak takdim, jamak takhir tapi korang jangan buat jamak takyah pulak.

P/S: Video shawl and make-up tutorial in the making. Tapi bukan aku yang berlakon...Kak Fenny punya periuk nasik tu. Aku takmau kacau. So kita biarkan Kak Fenny yang buat tutorial tu.

Bungy Jump The Ledge Queenstown

Rasanya sangat tak best kalau aku cuba summarize satu-satu apa yang aku buat dalam seminggu cuti dan menghabiskan duit di South Island. So, baik ambik tempat-tempat terpikih aje dan cerita elok-elok. Kali ni kita cerita pasal Bungy Jump.


Sambungan alkisah berjimba di New Zealand, tempat ni letaknya dekat Queenstown, New Zealand. Alkisahnya dekat Queenstown tu ada 3 tempat bungy yang dimiliki oleh syarikat AJHackett, iaitu The Ledge (dekat sebelah city centre), Nevis Arc (dekat canyon) dan Kawarau Bridge.

Tiket mendalah ni aku dapat dengan potongan harga sebanyak 50% dari GrabOne. Harga asal ialah RM180 dan dengan menggunakan matematik darjah 2 anda kira sendirilah berapa yang aku kena bayar. Disebabkan itu tiket offer maka tak bolehlah nak memilih sangat pergi ke Nevis Arc untuk lompat yang 147m punya. So terpaksalah lompat yang pendek punya di The Ledge ni (43m)


Okay atas ni la gambar aku lompat dari platform The Ledge Bungy tu. Tinggi kan? Sama tahap dengan meja duduk dah tu hehe. Okay tipu je. gambar sebenarnya ada kat bawah ni



Aku orang kedua yang melompat dalam hari tu. orang pertama plak ialah sorang member yang datang sama-sama dengan aku. Bezanya ialah dia banyak kali lompat tapi tak jadi dan aku lompat dalam sekali lari je haha. Tu la, aku dah kata sapa menang o-som pergi dulu tapi tak nak pulak. Aku ni dah la selalu menang o-som :D. Nak tengok aku lompat? Klik butang "PLAY" dekat bawah ni.




Masa lompat tu memang mula-mula rasa kerek sikit. Tapi bila dah freefall baru la rasa cuak sikit. Sikit je tak banyak. Tapi kalau dah masa terjun tu nampak pokok dengan batu kat depan mata, nak rasa apa pulak la kan? Dah la aku tak kahwin lagi.

Apapapun, aktiviti lompat Bungy dekat The Ledge ni memang menarik walaupun bagi sesetengah orang (macam aku), adrenaline rush tu tak dapat rasa pun. Drive kereta sejauh 400km merentas gunung-ganang lagi mendebarkan kot rasanya.

Photo of The Day:

Contest berakhir tak lama lagi. Hadiah semua dah ready. Baik korang join cepat. Klik "OLDER POST" sekali untuk info tambahan.

HUBUNGI SAYA

Hubungi saya di page Facebook arc13  atau @psikoologi

Untuk soalan berbentuk email, boleh hantarkan melalui borang di bawah ini.

Untuk khidmat nasihat yang melibatkan pembacaan dan masa untuk diselesaikan, adalah dimaklumkan bahawa kami mengenakan cas RM10.00 untuk satu soalan. Sila isikan pertanyaan anda di bawah ini. Pihak kami akan menghubungi anda secepat yang mungkin. Terima kasih :)

Your Name :

Your Email: (required)

Your Message: (required)


CutiCuti NewZealand Christchurch [Day 3]

Bertemu lagi kita dalam siri Cuti-Cuti New Zealand! Hari ni kita akan bercerita pasal hari ketiga dalam perjalanan kami menikmati keindahan alam ciptaan Allah. Seperti cerita yang lepas, aku takde nak edit gambar-gambar yang bakal ditayangkan sebab laptop kecik yang smart kepunyaan Cik Ecah Panda takda Lightroom mahupun Potosopp.

Gereja pun keindahan alam juga. Masuk kandang kambing mengembek, masuk tempat orang melihat sajalah
Destinasi 1 - Akaroa
Drive sejam lebih dari pusat bandar Christchurch ke lokasi kejadian. Alkisahnya, para gadis sekalian ada tiket murah yang dibeli dari GrabOne untuk naik Akaroa Jetboat tapi malangnya tiket tersebut tak boleh digunakan sebab masa kami sampai tu, bilangan orang yang nak naik bot tak cukup kuota. Lagipun, diorang tak booking sehari awal dan para jejaka pulak tak nak spend duit untuk cukupkan kuota. Hehe.


Tapi takpe, kami masih naik bot tapi bot Flinstones jelah yang kena guna kaki untuk mengayuh 'enjin' ke tengah teluk tu. Dapatlah jugak naik bot kan? Daripada takda langsung.

Dua tiga kucing berlari mana nak sama si kucing belang, Di mana DSLR berlari gambar mereka takkan menghilang
 Destinasi 2 - Sugarloaf Scenic Reserve
Srcara jujurnya aku cakap, ini kali pertama aku drive kereta naik gunung dekat tempat yang tak familliar sambil bawak anak orang. Bagi sesiapa yang berminat untuk datang sini, 1 benda je anda perlukan, iaitu kamera sebab naik atas ni percuma sahaja dan kami pun jumpa secara kebetulan atas er..GPS


Destinasi 3 - Top of Mount Vermont 
Okay, korang tengok pun dah tahu pemandangan dari kawasan tinggi memang cantik kan? Tapi kami tak bolehla nak buat solat sunat disitu sebabnya untuk ke puncak tu kami telah pun menceroboh ladang kambing biru-biru..eh tak, biri-biri yang sangat gebu dan comel nak-nak pulak musim raya Aidiladha ni. Rasa nak culik satu bawak pegi dapur backackers.

Lompat Si Panda lompat toink toink
Sebagai seorang Panda yang gagah perkasa lagi berani maka haruslah beliau melompat akibat tahap excited yang melampau tanpa bantuan kokain mahupun Kafein. Amaran keras kepada pengunjung blog ialah jangan lakukan ini tanpa pemantauan daripada orang dewasa sebab sekeliling tu banyak batu; kalau tertomoih kat dahi alamatnya anda mampus di tempat kejadian. Amaran seterusnya, disitu banyak tahi kambing biri-biri; kalau tertomoih masuk mulut, alamatnya berpuasalah anda seminggu.


Destinasi 4 - New Brighton Harbour
Sini yang menariknya hanyalah jambatan magik yang bokleh bertukar warna banyak-banyak kali tu. Andainya anda nak berendek di sini, ini ialah tempat yang terbaik tapi pastikan dah nikah. Lepas nikah korang buatlah apape yang korang nak kat tepi pantai tu. Lepas habis berjimba jari keempat, maka pulanglah ke PointBreak Backpackers untuk berketiduran.

Photo Of  The Day
Terbanglah wahai si burung. Kalau kau tak terbang tentu aku dah sembelih kau


..

CutiCuti NewZealand Christchurch Day 2

Sambungan kisah hari pertama. Malam pertama diakhiri dengan kami semua membuta di Point Break Backpackers, New Brighton, Christchurch New Zealand. Tapi tempat ni agak jauhlah daripada city center Christchurch so kalau nak ke city kena ambil bas no 84 ataupun no 5 dengan harga NZD4.50. Nak lagi senang, sewa je kereta kat sini dengan harga serendah NZD25 untuk sehari. Kitorang sewa seminggu. Dah beratus kilometer dah kami drive sampai ke harini


Destinasi 1 - Christchurch Botanic Garden
Kat sini banyak gila bunga lily, tulip, lavender dan ape entah bunga lagi. Kami datang sini lepas ambik kereta yang kami sewa dengan harga NZD29 per day. Kat sini kalau korang bermurah hati bawaklah roti sikit untuk itik-itik dan burung makan. Kebulur sangat dah tengok diorang.


Destinasi 2 - Christchurch Art Museum tapi kitorang stop hanya untuk ke tandas dan bukannya nak masuk dalam tu haha.


Destinasi 3 - Muzium ape entah.
Last- last masuklah jugak muzium tengok barang- barang budaya Maori dan sebagainya. Barang-barang dalam ni memang cantik dan sesetengahnya menyeramkan macam gambar kat atas ni


Destinasi 4 - Christchurch Cathedral
Kitorang masuk dalam gereja yang besau gila. First time kot aku masuk gereja tapi takdela kitorang masuk stu untuk sembahyang pulak. Tangkap gambar aje. Ade jugak time tu ade upacara apa entah so kitorang diam je lah. Tak salah pun masuk tempat tourism untuk tangkap gambar. Kan? Kan?


Destinasi 5 - South India Restaurant
Wan Zana cakap, kat sini harga dia murah tapi makanan sangat banyak dan mengenyangkan. So kami berusaha la jalan berjam-jam carik benda alah ni sambil tengok aftermath earthquake haritu. Jalan banyak tutup so kami susah nak carik jalan. Yang best nye, bila sampai, tempat tu tutup. Last-last makan burger je kat 1 kedai halal ni.


Dan berbaliklah ke rumah Wan Zana untuk menketedarah yang sekian kalinya. Tak tahu siapa masak tapi sedap ah dan ramai orang kat riumah dia malam tu sebab haritu Hari Raya Aidiladha. Kami beraya dengan berjalan-jalan tanpa melihat lembu disembelih depan mata haha.

Photo Of The Day
Bercengkerama dengan Botanic Garden Goddess :P

Gambar adalah ditangkap dengan DSLR Sony a-290 untuk beginner cikaicikaipoda yang tak mampu beli kamera mahal. Cheerios!!

CutiCuti NewZealand Wellington-Christchurch

Dengan internet dan masa yang amat limited ni pun aku berusaha untuk update blog sementara menunggu kengkawan lain bangun dan bersiap-siap. Okay harini dah hari ke5 travelling di South Island New Zealand dan juga merupakan hari pertama aku dekat Queenstown ni. So kita start dengan cerita hari pertama


Ada cerita kelakar dan legend di sebalik penerbangan kitorang dari Wellington ke Christchurch ni. Tak tau ke Christchurch dekat mana? Ala, tempat yang kena gempa bumi haritu yang kecoh sampai ke Malaysia tu. Okay, alkisahnya kami ni nak guna tiket kapalterbang orang lain untuk ke tempat tu tapi malangnya terkantoi di kaunter sebab kiosk tak boleh digunakan atas sebab-sebab tertentu. Rayu punya rayu sambil buat muka comel, maka berjayalah naik flight tersebut. Korang ingat murah ke tiket walaupun domestic flight je? mahal kot. NZD139


Muka lega selepas berjaya dapatkan tiket flight. Menurut sumber yang bolehla dipercayai, kitorang ni lagenda pertama yang buat kes macam ni. Ni kalau kena tangkap dekat airport memag kena soalsiasat pasal hal berkaitan terrorism la kot. Lagi haru.


Sampai di lapangan terbang Christchurch kami dijemput oleh member Lily (awek baju pink) yang jugak merupakan ex-senior aku dekat KUSESS dulu. Lily plak yang 2 dari kanan tu. Kitorang lepak situ makan-makan. Aku kalau bab makan free ni memang ko hidangla apape, harus aku bantai sampai habis nak nak pulak kalau sedap macam Wan Zana masak. (bodek).

Disebabkan laptiop ni bukan aku punya, dan internet sangat mahal dan limited dekat tempat kitorang tidur ni, maka gambar tak boleh nak edit dan tak boleh nak online lama-lama. Gambar travel kitorang mungkin akan di-upload lepas habis bercuti iaitu pada minggu hadapan.

Photo Of The Day:

Seminggu Menghilang Berjimba-Jimba

Akhir-akhir ni aku suka pulak dengan ayat pelik yang berbunyi pelik ni. Aku pun tak confirm sangat lah ape benda maksudnya tapi mungkina ada kaitan dengan bersuka-ria dan berjoli-joli. Entahlah, tanyalah Cik QinQin kalau dia sudi jawab haha.


Gambar ni aku saje try nak upload untuk dicaci-maki oleh anonymous. tengok ada tak yang berani nak maki kakaka. Gambar ni diambik dengan EOS400D member aku punya. Alaa member yang dalam Entri November Bulan Perpisahan tu. Muka atas ni diambik sebelum 2 kali tergolek dengan roller blade dalam posisi paling memalukan sluruh hayat

Berbalik kepada topik berjimba-jimba, aku sebenarnya nak away dari blog ni selama seminggu sebab nak berjimba kat Christchurch di New Zealand ni. Lagipun aku dah beli kamera cikaicikaipoda semata-mata nak pergi berjimba. Kot murah takpe, boleh bayar sewa rumah  2 bulan kot. Kalau nak tengok gambar noob yang aku dah upload so far, boleh tengok dengan klik gambar-gambar dibawah untuk directed ke album facebook. Klik gambar 1 untuk ke Album Farewell Party dan Gambar kedua untuk Album Santa Parade.



Tengok gambar pun aku rasa korang dah tahu aku main petik je shutter tu. Langsung haram tak tahu apa Focus apa ISO, setting apa suma. Hentam ajelah labu. 

Flight dari Wellington ke Auckland petang ni so pukul 2 dah kena bertolak dah. Okaylah tu je. Entry ni diakhiri dengan serangkap pantun bongok:
Dekat kaki banyak bulu
Gua chiow dulu.

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran