Bumi New Zealand Bergempa

1 dunia dikejutkan dengan berita New Zealand, tanah aku tengah belajar ni yang dilanda gempa bumi berukuran 7.1 skala Richter semalam. Walaupun pada asalnya diukur pada skala 7.4 magnitud, tapi kiraan tu dipolakan semula. Gegaran berlaku kira-kira pada jam 4.30am waktu New Zealand di mana pada waktu tu aku sedang tension buat assignment yang tak siap lagi. Tapi tak ambik port sangat pun sebab aku tau yang New Zealand ni emmang dalam kawasan Lingkaran Api pasifik.

Gegaran paling teruk dirasakan pada bahagian Christchurch dimana gegaran berlaku pada magnitud 7.4 skala Richter. Tengok gambar tu korang boleh agak betapa teruknya keadaan bandar diorang. Walaubagaimanapun, kami yang berada di Wellington ni selamat walafiat walaupun ada yang mengalami keterkejutan pada malam semalam sampai penuh wall homepage facebook akibat kerisauan terhadap rakan taulan.

Menurut sumber akhbar Wellington, CBD (Central Business District) Christchurch ditutup pada hari ni dan perintah berkurung telah dikeluarkan daripada 7pm ke 7am waktu New Zealand (GMT+12) untuk menyenangkan aktiviti kemanusiaan mengambil tempat bagi menyelamatkan mangsa kejadian. Sesiapa yang merayau tak tentu hala bakal ditangkap. Kerugian yang ditanggung dianggarkan bernilai beberapa ribu Billion dollar. Apa-apa pun kami mendoakan yang terbaik untuk rakyat Malaysia yang menuntut/berada di Christchurch, semoga korang selamat dan tidak mengalami kecederaan.

Sumber: http://www.stuff.co.nz/dominion-post/4094986/Weather-the-next-threat-after-earthquake

11 ulasan: Leave Your Comments

  1. Alhamdulillah kamu tak apa2 Arc~

    =)

    Jaga diri gadis cantik!

    BalasPadam
  2. syukur ko okay bro. aku kat sini bergegar mercun.... =____=

    BalasPadam
  3. apa maksud ko tak amek port..?tau x that shake was the longest i've ever experienced here..even tak sekuat last year, jangka masa dia bergegar sgt bleh buat ko panic ok..

    BalasPadam
  4. yuyu
    aku xambik port mase tu sbb aku penah rase earthquake da sblom ni...so i thought it was just another quake.

    Lgpon, safety precaution n measurement kt mane2 dah outline kate jgn panic mase earthquake. Stay at your possible safest place

    BalasPadam
  5. alhamdulilah..kamu n tempat kamu xda pape.kalu x,bimbng jugak i teringakn kwn i yg hensem ni kt nz.hehe.
    Xpernah merasai pngalam cm2.tkut seh.
    Sy mnd0akn kmu n kwn2 yg len slmat.
    Btw,slmat ari raya tuk kmu

    BalasPadam
  6. uishh takutnya.. hati2 kat sana ya arc byk2kan doa semoga selamat kat sn =)

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran