BUTOH - Apakah Itu?

Tadi masa aku kerja susun-susun buku bersaiz super gajah, aku terjumpa satu buku ni yang cukup menarik perhatian. Tajuk nama buku tu ialah BUTOH dan memandangkan aku masa tu dah tahu apa benda butoh maksudnya dalam bahasa orang kita, terasa nak tahu lah jugak apa benda buku ni? Kompilasi gambar kemaluan orang lelaki dari zaman batu ke alaf 2011 ke apa?


Korang tengok la cover kulit dia ni, agak-agak cerita pasal apa? Maka disebabkan aku ni agak Informavore orangnya, aku pun selak la buku tu sehelai demi sehelai. Sebenarnya banyak buku dekat tempat kerja aku ni yang pelik-pelik tapi tu lah, bila balik rumah dah malas nak update blog. Bukannya penat pun tapi sebab takde mood. Anyway, berbalik ke cerita BUTOH kita tadi, tajuk buku ni ialah BUTOH- Dance of The Dark Soul. Kalau korang baca buku ni, akan terasa macam masuk dunia hantu, or at least dunia ajaran sesat. Sebab gambar-gambar dalam buku ni ialah seperti berikut...

Koleksi Gambar Pesta Bunga Ros Wellington 2011

Cuti summer dekat New Zealand memang tak bagus kalau digunakan untuk duduk dalam rumah layan komputer sahaja. Seeloknya amsa tu digunakan untuk bersiar-siar tak pun kerja cari rezeki. Bila aku cuti, aku gunakan masa tak bekerja tu untuk jalan-jalan menikmati keindahan alam sekeliling, seperti baru-baru ni, Wellington Rose Festival yang terletak di Wellington Botanical Garden.

wellington rose festival pink rose

Masa tangkap gambar semua ni aku tak terfikir pulak nak salin nama dia satu-satu. Sibuk sangat jalan-jalan tangkap gambar sambil cium bunga-bunga yang ada. Sumpah wangi bau diorang. Rasa macam jalan-jalan dalam syurga. Ceh macamlah pernah masuk syurga. Tapi bila tengok gambar atas ni rasanya macam nak gigit-gigit je bunga tu buat makan. Geram pulak nengoknye hhaaha.


Pelukan Awek Cina dan Cokelat Bersepah

PERSONAL

Tersebutlah alkisah semasa aku berjalan mencari alat elektrik tempoh hari di sekitar Wellington City, tiba-tiba masa tengah sibuk sembang dengan kaklong dengan kakngah aku pasal exam dan bla-bla-bla, tiba-tiba kat depan kami muncullah seorang awek Oriental yang jalan terkedek-kedek bawak sign di depannya.

free hugs asian

Aku namakan dia awek Oriental sebab mata dia sepet tapi aku tak pasti dia awek Thai, Myanmar, Vietnam ataupun sewaktu dengannya yang lain. Maka dari jarak beberapa meter sempatlah kaklong aku membaca sign di dada awek tu
"FREE HUGS, FINISHED FINAL EXAM"
Muka dia memang happy gila  masa tu. Nampaklah, macam baru keluar seksa penjara. Mungkin dia habis final year kot. Lepastu aku pandang dia dan cakap no thanks. Maka awek tu pun berlalulah pergi kerana aku telah menghancurkan harapan dia. Cis, ingat senang ke nak peluk aku, bayar la hoi.

Pengalaman Terjun Dari Langit New Zealand

Selepas gian buat bungy di Queenstown pada cuti Summer tahun lepas, tahun ni aku melompat dari ketinggian 16000 kaki la pulak di Bay Of Islands New Zealand. Actually untuk sukan extreme di New Zealand, kalau korang takde banyak duit, well, katakan on a tight budget ataupun duit tu nak gunakan untuk benda lain, always look for deals on the internet. Voucher aktiviti kali ni aku beli dekat Grabone pada harga 49% lebih murah dari biasa. Harga asal ialah $420 untuk ketinggian 16000 kaki tapi dengan Grabone kami beli pada harga $225 sahaja.


Semalam kitorang drive hampir 4 jam dari Auckland City ke Bay of Islands untuk ke tempat skydiving yang diberi nama Skydive Zone Bay of Islands. Memang penat, kereta pulak tahap-tahap kancil je. Kalau korang nak tau New Zealand ni struktur mukabuminya memang bergunung-ganang sikit so agak leceh menekan minyak nak naik bukit. Gambar pertama ni diambil masa kami dah ada pada ketinggian 12000 kaki, iaitu tahap kedua yang ada kat sini. Tempat ni menawarkan 3 tahap lompatan iaitu 8000 kaki, 12000 kaki, dan 16000 kaki.

So, apa bezanya 12000 kaki dengan 16000?

Santa Parade di Wellington New Zealand

Sejak akhir-akhir ni aku cukup malas nak update blog. Bukannya ada orang baca pun. Takpelah zaman aku dah berakhir, bagi laluan untuk bebudak baru nak up yang suka main segmen pulak, bagi laluan untuk awek cun dan abam hensem yang suka buat blog dia jadi tempat modelling. Tajuk blog cerita pasal makanan, tapi gambar tu 80% muka dia. Apapun, aku nak letak gambar je kali ni sempena Wellington Santa Parade 2011


Seriously natang ni nampak macam pedobear. Korang nampak tak persamaannya? Bahaya betul Wellington ni, ada maskot pedobear pulak.

Pesta Bunga Api Guy Fawkes Day New Zealand

Okay ini gambar dari event hari Sabtu 5 November 2011 dekat Wellington. Kalau korang nak tahu Wellington ni pelik sikit sebab tak amcam Malaysia, pesta New Year dia tak ada pun bunga api bagai tapi bila Guy Fawkes Day macam hari Sabtu tu, ada pulak mercun. Maybe dia tak boleh afford kos yang mahal tu kot


Sebelum korang confuse buat sekian kalinya, adalah dimaklumkan aku tak tangkap gambar-gambar ni guna DSLR. Nanti orang kata DSLRFags la pulak hahaha. Lagipun aku bukan bawak kamera aku masuk Pavi untuk dilabelkan sebagai DSLRFags. Pavi pun aku pernah jejak 2-3 kali je. Not my cuppa tea brah!

Koleksi Gambar Musim Bunga Wellington 2011

Ceh tajuk macam ada koleksi gambar model kalendar pulak. Daripada tengok benda lagho tu baik kita meneroka alam sekitar yang cantik dekat bumi Wellington New Zealand ni. Apa guna beli kamera kalau tak tangkap gambar alam indah?

gambar bunga sakura putih

Ah akhirnya berjaya jugak aku upload gambar dengan hasil sebenar tanpa ada pengurangan kualiti daripada Facebook ataupun Flickr. Atas ni ialah gambar bunga sakura putih yang diambil dari Wellington Botanical Garden. Jom tengok lagi gambar

Selangkah ke Alam Lembu

Okay ni kali terakhir lah aku nak panggil diorang ni lembu. Rasa macam tak baik pulak melabelkan manusia dengan makanan yang sungguh sedap. Tak layak rasanya dibandingkan burger daging sedap dengan manusia yang tak menggunakan akal sepenuhnya

kajian kes facebook 40

Apapun, ini ialah sambungan daripada tajuk Bagaimana Facebook Menukar Manusia Menjadi Lembu. Kali ni kita sambung pula ulasan pasal jenis-jenis lembu tu ya.

SAMBUNGAN LEMBU #2: LEMBU MLM
Okay pada isu lepas aku tak sempat nak tulis kenapa golongan MLM ni yang banyak guna fungsi nota Facebook sebagai medium pengantar nota-nota pelik, tak berasas, tahyul, dan merepek di Facebook dan kemudiannya meng-kreditkan nota yang dicuri daripada blog-blog itu ke fanpage sendiri. Sebabnya senang sahaja, bila orang rasa teruja dengan nota-nota merepek tu, mereka akan rasa ingin tahu tentang sumber asal "ilmu tersebut"

Dalam psikologi, ada dikatakan yang manusia ni ialah natural informavore. Mereka laparkan informasi. Jadi, bila korang jumpa page MLM dengan kata-kata aluan cacat seperti "login facebook dapat 1 juta dollar sehari" korang akan tertarik. Nak-nak pulak bebudak yang baru kenal internet. Memangla akan kena tipu.

Facebook Menukar Manusia Menjadi Lembu

Dalam senarai peribahasa Melayu yang aku tahu, ada satu yang berbunyi "bagai lembu dicucuk hidungnya". Sebenarnya aku tak pasti lah itu peribahasa, simpulan bahasa, bidalan ataupun hanya ungkapan tapi apa yang aku ingat maksudnya ialah seseorang yang hanya menurut kata-kata orang lain. Lebih kuranglah. Maka kali ini kita bercakap tentang bagaimana Facebook menukar manusia normal, atau dalam range normal (termasuklah aku), menjadi lembu. Jangan risau, semua orang berpeluang. Baca sampai habis dulu.

kajian kes facebook 39

Kalau kita tengok Facebook sekarang ni, kalau upload gambar, gedebuk seketul besar dia keluar dekat timeline. Kalau share nota (Facebook Notes) yang disertakan dengan gambar, maka kalau tengok dekat skrin aku, 70% akan dipenuhi dengan gambar tu, dan adalah beberapa baris ayat daripada nota yang dicakapkan. Jadi ya, bagaimanakah ciri Facebook ini menukar manusia jadi lembu?

Kita bahagikan lembu-lembu ini kepada beberapa kategori

Membuktikan Kepercayaan Horoskop Bohong!

Adapun entri ini ditulis untuk menyedarkan bahayanya mempercayai kekarutan horoskop yang selalu orang dok share dan tweet secara mengkhinzir buta di Facebook mahupun di Twitter. Bagi anak-anak kecil yang tak tahu menahu apa itu horoskop, meh Abam ceritakan. Dalam setahun, orang zaman dahulukala yang mempercayai kedudukan bintang-bintang di langit semasa kelahiran kita akan menentukan apa yang akan terjadi dalam hidup kita kelak. Adapun pendapat ini telah kembali popular dalam kalangan remaja sekarang melalui kuasa penyebaran laman maya.


Oh, aku lupa bagitahu korang yang kalau korang tengah login Facebook masa ni, entri ni akan collect data dari Facebook korang. Tapi jangan risau data korang takkan di-share untuk tujuan lain. Hanya untuk pembuktian hipotesis ini. Jangan marah. Apps ini tak berbahaya

Tapi jangan risau, benda ni simple sahaja. Korang nampak gambar atas ni? Ini ialah bacaan horoskop aku untuk semalam. Yes, aku berbintang Taurus, lahir pulak sama tarikh dengan Sitt Al-Wuzara. Benarlah kata horoskop, harini aku sangat terasa rileks, semua benda menjadi, semua benda cakap jalann, berminat dengan behaviour manusia, perlukan perubahan, dan dapatkan bantuan pakar jika perlu. Betullah, aku kan study Bsc PSychology, memang minat dengan perlakuan manusia!

Okay tengok gambar bawah ni pulak. Ingat tak tadi aku cakap yang aku ambik data birthday daripada Facebook korang thru application Facebook? Sekarang, korang tengok ramalan horoskop yang diterima berdasarkan apps Facebook yang ada maklumat birthday korang tu

Lirik Lagu Pompa Besin - Jangan Lupa Namaku

Hah aku terjumpa lagu OST Drama Ramadan Terakhir. Aku tak pernah tengok cerita ni dan belum tergerak lagi nak tengok sebab banyak benda lain nak buat, sedangkan drama Tahajjud Cinta pun masih ongoing. So, maybe habiskan yang itu dulu, baru tengok cerita Ramadan Terakhir. 



Tolonglah klik play kat butang atas ni sebab lagu dia sangat best. Kalau korang kenal aku dan pernah tengok Ipod aku yang dikatakan aneh tu, korang akan tahu yang aku memang jenis tak dengar lagu Melayu terutamanya lagu rock kapak sebab ianya tak sesuai dengan jiwa aku. Kalau ada pun lagu Melayu, dari Siti Nurhaliza, Noraniza Idris, dan Lagu Tradisional Gamelan Instrumental. 


Anyway, ini dia lirik lagu OST Ramadan Terakhir - Jangan Lupa Namaku by Pompa Besin

Open House Aidilfitri di Wellington, New Zealand

Aku rasa mungkin ini entri terakhir untuk Aidilfitri dekat Wellington kot sebab tak de benda sangat dah yang nak diceritakan. Balik-balik makan, g sana makan, gi sini makan, memang tabiat orang Malaysia. Lainlah kalau ada funfair ke dekat open house tu barulah menarik haha. Okay merepek, sebenarnya open house(s) yang budak-budak Wellington buat pun menarik sama. Makanan, what's not to love?


Okay, tribute pertama ialah kepada warga..
91 KELBURN PARADE
Tak silap aku diorang buat open house ni hari Khamis bersamaan 2 Syawal 1432H. Entah betul ke tak tahun Hijrah tu aku main hentam je. Disebabkan aku malas membuat aktiviti stalking di pagi hari, maka hanya beberapa gambar yang berjaya dijumpai.

Aku nak post pasal Nasi Kerabu yang diorang buat tu. Seriously sedap. Partly maybe sebab aku tak biasa makan makanan macam tu. Yelah, kalau dekat Malaysia, dekat bazaar Ramadan tu memang sumpah aku tak pernah beli nasi kerabu/nasi dagang/nasi briyani semua sebab tak biasa makan. Tapi bila dah makan, mak ai sedap pulak.

1 Syawal - Aidilfitri di Wellington New Zealand

Sehari tak update blog memang tak sah walhal assignment due Selasa ni, siap dengan combo 2 tests. Takpe la kali ni tayang gambar je sebab aku malas nak siapkan semua draf yang dah taip berminggu-minggu lepas. Walaupun kami duduk di New Zealand, tapi kami juga ada semangat raya! Ye, kami raya lambat sehari. So?


Kalau dekat Malaysia ada aktiviti menukar langsir sempena Raya, semalam aku ada jugak buat aktiviti tu..cumanya aku tukar shower curtain bilik air je sebab dah bertaik lalat. Kalau tengok betul-betul entah-entah taik tenuk pun boleh dijumpai agaknya.

Anyway, back to photos. Gambar-gambar adalah dicuri daripada album sendiri dan juga album kawa-kawan yang dihost-kan terus dari Facebook untuk menjimatkan ruangan Picasa Google aku. Disebabkan gambar adalah dicuri daripada Facebook, maka ianya akan kelihatan pecah-pecah sikit. Dan, gambar sebelum solat sunat Aidilfitri tiada sebab sibuk bertakbir... dan solat. Duh.

Menghadiahkan Pensel HB Sempena Hari Jadi

Zaman makin berubah dan sekarang trend pada hari jadi ialah menghadiahkan pensel HB untuk meraikan hari jadi. Bila tiba hari jadi, secara umumnya, seorang manusia normal akan memeriksa 2 benda iaitu handphone dan juga Facebook untuk melihat ucapan daripada kawan-kawan. Kalau tak dilayan dikata pulak sombong

Maka korang pun periksa lah ucapan dari kawan...

kajian kes facebook 38

Ucapan pertama - "Selamat hari jadi, kawan. Moga panjang umur dan murah rezeki. Ada murah rezeki bolehlah belanja aku makan". Simple dan penuh bermakna dalam nada gurauan yang diterima daripada kawan sebaya

Ucapan kedua - "Happy birthday hun, hope you have a blast one". Wallpost ini datangnya dari kenalan rapat yang tiada hubungan intim dengan si penerima. Okay fine, dia sosial sikit maka begitulah ayatnya

Ucapan ketiga - "Selamat hari jadi bro! Moga hidup diberkati Tuhan!". Ucapan ini diterima daripada member kolej yang kaki drift. Seliar-liar beliau sempat lagi mendoakan kesejahteraan member dia sempena birthday

Ucapan keempat - "Ke hadapan bakal adik ipar, happy birthday dan study rajin-rajin". Ini ialah ucapan daripada bakal kakak ipar yang awesome

Ucapan kelima - "HB!!" - Ucapan ini datangnya dari alien. Entah apa maksudnya tiada siapa yang tahu. Mungkin sekali beliau tensi tak dapat jawab soalan peperiksaan dengan pensel HB sebab sekarang wajib guna pensel 2B.

Jalan-Jalan Cari Lemak - Empire Auckland

Okay satu lagi tempat makan yang aku rasa menarik. Haritu pergi pun secara tak sengaja sebab tetiba rasa lapar-lapar manjadi tengah malam. Tempat kali ni nama dia Empire dan menyediakan makanan halal. Seingat aku papan tanda dia bertulis Thai and Malay Cuisine. Tak taulah kalau aku silap


Setelah dicuba untuk Google tempat tu dan tak dapat dijumpai, maka aku dah tensen untuk cerita pasal lokasi dia. Kalau korang datang Auckland, make sure makan dekat sini dengan harga berpatutan despite of the fancy-looking place. Tak fancy mana pun okay je. Kalau datang Auckland, tanyalah member-member yang ada bagaimana ke tempat ni. Aku ingat jalan, tapi Google tak membantu. Anyway, proceed terus ke gambar makanan


Ni Spring Rolls. Ada 8 ketul harga berapa entah tak ingat sebab member aku yang beli. Rasanya sekitar $6 kot? Ye adik-adik, jangan tanya kenapa member aku datang tempat tu untuk beli popiah . Aku tak faham jugak tapi asalkan dia bahagia okay la tu

Pelajar Malaysia Ditelan Jerung Gergasi NZ

AUCKLAND, 22 OKT - Perwakilan Pelajar Malaysia (MSD New Zealand) hari ini dikejutkan dengan berita seorang pelajar Wellington New Zealand ditemui di dalam mulut seekor ikan jerung gergasi berukuran sehingga 16 meter.

Jerung yang disabit kesalahan membunuh dengan niat tahap 1 itu dipercayai berasal daripada spesies Megalodon yang dipercayai telah pupus sejak 1.5 juta tahun yang dahulu. Namun begitu, masih terdapat saintis dunia yang masih mempercayai akan kewujudan haiwan raksasa ini berdasarkan kajian yang mereka lakukan. 

mangsa jerung gergasi

Mangsa yang ditemui telah dikenal pasti oleh pihak forensik New Zealand sebagai Abam Panda, seorang pelajar jurusan BSc Psychology dan BA Educational Psychology di Victoria University of Wellington ditemui di Kelly Tarlton's: Antarctic Encounter Underwater World yang taerletak kira-kira 15 minit perjalanan daripada pusat bandar Auckland.

Antartic Blast membawa salji ke Wellington

First sekali turun salji ialah pada malam semalam di mana waktu tu aku tengah kerja mencari nafkah menyara ank bini. So, aku hanya dapat tengok salji daripada tingkat 7 perpustakaan Victoria University sahaja, Tapi memanglah boleh nampak daripada atas yang orang excited gila masa turun salji tu


Okay gambar buruk sikit sebab guna Ipod Touch saje. Ini gambar semalam, tak lebat sangat, yang harini punya lebat gila. Macam blizzard pun ada. Kalau korang tertanya-tanya kenapa rakyat Wellington pelik sangat yang salji turun, korang kena tahu yang Wellington bukan tempat yang bersalji. Penurunan salji ni merupakan satu fenomena yang pelik.

Kehebatan Hero Tamil Rajinikanth Undefeatable

Hero Tamil, lebih-lebih lagi RajiniKanth, memang terkenal dengan aksi berlawan Tamil diorang yang terkenal tu. Kalau tak orang jahat patah riuk, mesti empat lima orang sekali terbang sekaligus

Gambar dari Review Chandramukhi
Tapi ternyata Rajinikanth memang lebih awesome daripada mana-mana hero Tamil mahupun superhero Malaysia yang tak berapa menjadi seperti Pepaya. Tengok video bawah ni




3 Contoh Irrelephant

Dalam bahasa Inggeris, irrelevant bermaksud sesuatu yang tidak berkaitan, ataupun tak patut. Menggunakan konteks yang sama, ,Irrelephant adalah bermaksud sesuatu yang tidak relevan pada magnitud gajah. Sangat tidak relevan. Tapi ini definisi aku ubahsuai sendiriLihat maksud lain disini


Kenapa aku nak tulis pasal irrelephant ni? Sungguh tidak relevanlah topik ni pada bulan puasa! Salah, bulan ni lah paling relevan sekali kalau nak tulis apape pasal irrelephant.
PENGALAMAN AKU PASAL IRRELEPHANT
Zaman matrik Melaka dulu aku ada member. Selepas beberapa lama berpisah dengan penuh syahdu dan air mata (tipu) dari kolej matrikulasi, pernah sekali masa bulan puasa kami jumpa balik dan berbuka puasa bersama-sama. Member aku tu, mari bagi nama Ainan (nama tipu), bawak member dia lagi sorang. Kami malam tu berbuka di Chicken Rice Shop The Mines, Serdang.

Kuih Tunjuk dan Kuih Menunjuk-nunjuk

Di Malaysia, asal bulan puasa aje, ada bazaar, asal Ramadhan je, ada bazaar. Bagi mereka yang berasal dari planet Marikh, bazaar Ramadhan tu tempat orang berjual beli makanan lah. Kalau malas memasak, bolehlah membuang duit anda disitu di samping memperbaiki tahap ekonomi makcik-makcik yang berniaga disana.

bazaar ramadhan

Juga boleh melihat anak muda berpasangan berpegangan tangan sambil memilih juadah berbuka. Tapi itu cerita lain

Di Malaysia juga ada 2 jenis kuih yakni kuih tunjuk di mana bermaksud kuih yang diperolehi hanya dengan menunjukkan jari telunjuk atau ibu jari anda dengan kata hikmat "Mak cik, saya nak kuih tu lapan biji". Maka, nescaya makcik itu akan membungkuskan kuih serentak dengan korang menghulurkan duit bayarannya.

Akan tetapi, kalau korang menunjuk dengan menggunakan jari yang salah, maka nescaya makcik itu akan menampar korang dengan menggunakan kuali goreng pisangnya

Kuih jenis kedua ialah kuih menunjuk-nunjuk. Kuih ni hanya wujud di alam maya dan tak dapat dimakan. Cara memperolehinya ialah dengan melayari laman blog kepunyaan rakan-rakan yang terlampau rajin menangkap gambar lalu menguploadnya untuk tatapan umum. Membuatkan insan di perantauan berasa lapar. Contohnya:

Header Sokongan Harimau Malaya Untuk Blogger

 harimau malayaOkay short update. Aku dah 20 minit buat benda ni je so aku tak nak spend lagi banyak masa untuk tulis entri post. Korang tau kan malam ni skuad negara menentang Singapura dekat Stadium Nasional Bukit Jalil kan? Malam ni confirm timeline twitter sesak lagi

Dari 20 minit lepas aku cuba buat ehader yang lawa kononnya untuk support game malam ni. Walaupun tak dapat menghadirkan diri di Stadium Nasional Bukit Jalil tapi entah aku rasa puas hati kalau dapat letak header blog sokong Harimau Malaya. Benda least aku boleh buat kot dalam menyampaikan hasrat untuk menyokong skuad negara walaupun match bola lain aku haram tak tengok.

Anyway, aku ada save file yang belum bertulis nama blog aku untuk korang edit, dan buat header sekali. Setakat letak nama blog sendiri bukan susah pun. Ada dua versi, versi file PSD untuk photoshop, dan JPEG untuk orang yang nak guna Photoscape

Pak Pandir Facebook Mendapat Iphone Percuma

Menjelang raya lah sangat walhal puasa pun belum masuk apekes la manusia kat Malaysia ni. Apesal aku kata Malaysia? sebabnya aku takde member pak Arab so aku tak tahu diorang suka celebrate bulan yang mana. Dengar cerita diorang merindui bulan Ramadhan sangat-sangat. Aku rasa aku tahu sebabnya tapi disebabkan malas nak bertanya sekarang ni, aku suggest korang tanya kawan-kawan yang tahu


Dah lama aku tak menyerang di slot Kajian Kes Facebook kan? Dah episod 37 dah pun..

Berbalik kepada puasa dan raya, mesti para bapak di luar sana memikirkan macamana nak balik menghadap bini dengan muncung tahap boleh sangkut baju sebab si bapak takde duit nak beli langsir baru, kereta baru, sofa baru, TV Plasma. Baju baru, itu baru, ini baru, Johor Baharu..

Si ibu pulak disebabkan nak mendapatkan wang lebih, maka bersengkang mata mencari lobang-lobang yang boleh membuatkan duit dengan pantas dan lumayan. Ini tidak termasuk menurun nombor ekor atau mengangkung kerana hantu setan semua kena ikat. Maka bermulalah bisnes itu bisnes ini, yang halal, Alhamdulillah. Si anak pulak tolong ibu bapa masing-masing bagi mengelakkan maruah keluarga tercalar akibat menggunakan perabot lama menjelang Hari Raya

Itu kisah lama. Sekarang zaman internet. Bisnes semua online. Nak marketing wajib melalui alam maya. Ada guna cara bagus, jual barang secara halal, bagus. Peniaga macam ni yang kita nak, amanah dalam berurusan, tidak menipu. Ada jugak yang menipu

TAPI AKU TAK PAHAM KENAPA ORANG TERTIPU DENGAN BENDA NI



Video Autism Carly Yang Berhabuk

Okay semester 2 2011 di VUW dah bermula dan sem ni aku ada azam baru di mana 8 am ke 5 pm aku taknak bukak blog. Mungkin dengan cara ni aku boleh score gred yang lagi bagus berbanding sem-sem lepas. Insya-Allah


Anyway, semalam ada kelas EPSY342: Diverse Learners di mana nombor 3 dalam nama subjek tu menandakan ianya untuk pelajar tahun ke-3 tapi aku masih tahun ke-2 sebab hobi aku memang tarik subjek tahun depan masuk tahun ni. Dalam separuh masa kedua semalam, kami belajar sikit-sikit pasal autism


Mengikut kajian yang dibuat pada tahun 2010, ASD (Autism Spectrum Disorder) berlaku kepada hampir 0.9% populasi dunia. Dalam kata lain lah kan, kalau dalam 1 bilik ada 110 orang kanak-kanak, ada kebarangkalian bahawa 1 daripada mereka ada autism

AUTISM TU APA ABAM PANDA?
Autism itu ialah sejenis gangguan mental dan bukannya sejenis kuih.Selalunya diiringi oleh simptom-simptom kecacatan lain seperti ADHD dan sawan.

Kalau nak cerita dalam blog memang terlalu panjang! Apa kata korang tanya Aunty Wiki sebab aku nak cerita pasal video seorang awek remaja yang bernama Carly ni dan dia mengalami autism

Kepada mereka yang menggunakan Berukband ataupun saja-saja malas nak tengok video ni. Rugilah korang. Sebab video ni bakal membawakan habuk misteri macam cerita 1 Litre of Tears . Masa tengok kau akan rasa mata kau pedih dan terasa nak keluar air. Ini normal. Perfectly normal Selama ni aku anggap orang yang ada autism ni ada dunia tersendiri yang kita tak boleh akses. Selama ni jugak aku anggap yang apa yang kita boleh buat untuk orang autism ialah hanya jaga diorang dan tunggu diorang membesar lalu mati sebab jangka hayat memang tak panjang. Kejam, aku tahu tapi ini kenyataan. Tapi dalam video ni kita boleh nampak walaupun tak boleh berkomunikasi dengan mulut, Carly boleh berkomunikasi dengan komputer. Hero gila. Bermula daripada tu, pengkaji autism semua ada cara untuk mengetahui apa yang pesakit autism rasa. Benda pertama yang dia taip ialah HURT dan HELP Bermula daripada tu dia mula menaip untuk menyampaikan apa yang pesakit autism alami melalui blog, dengan twitter beliau. Sumpah sayu video ni. Tak tipu. Ianya perspektif berlainan terhadap pesakit autism. Oh, btw

Main Salji di Mt Ruapehu New Zealand

Okay kalau semalam aku dah bagi tengok 1 gambar masa atas gunung salji maka hari ni aku nak bagi full story pulak. Seawal 6 pagi kami dah bangun untuk breakfast dan kemas-kemas untuk check out daripada tempat kitorang tidur malam sebelumnya sebab pagi tu kitorang memang dah plan nak pergi main salji


Rasanya memang takde siapa yang dibenarkan drive naik ke atas gunung tu. Entahlah aku tak tahu tapi kalau nak gerak naik dari town Ohakune ni, korang kena sewa shuttle. $25 untuk perjalanan pergi dan balik kalau ikut Matai Shuttle Service.

#WW Wordless Wednesday Iklan Syampu Salji

pelajar malaysia main salji nz

Full story esok...

Pengalaman Disumbat ke Lokap New Zealand

Ok guys macam yang korang boleh nampak dekat status Facebook aku, aku semalam dah bertolak ke Okahupune, North Island New Zealand untuk pergi main salji dekat Mount Ruapehu. Ini adalah disebabkan aku bosan nak mampus duduk tak buat apa apa dekat Wellington City sedangkan orang lain pergi bercuti ke South Island

wellington to mt ruapheu nz map

Maka kami pun menyewa kereta di Ace Rentals lalu bermula lah perjalanan kami yang sepanjang lebih 200km. Lagi kira-kira sejam nak sampai sambil membawa pada halaju 116km, masa turun bukit kami terserempak dengan sebuah kereta polis. Menyedari yang kami dah overlimit 100km/j maka dengan rela hati aku berhentikan kereta

Review Transformers 3 Dark Of The Moon New Zealand

SPOILER ALERT
Yaha jam sekarang menunjukkan 3am di mana aku abru saja balik dari tengok cerita Transformers 3: Dark Of The Moon dekat Reading Cinema, Wellington, New Zealand, port biasa rakyat Wellington untuk menonton movie

1/7/11? Cmon, kami disini baru bertarikh 29 Jun 2011 hehe. Okay cukup berlagak mari kita tengok review aku pasal filem ni. Ini ialah pendapat peribadi dan mungkin mengandungi beberapa spoilers penting. Jadi, kalau korang memang jenis tak suka spoilers sila klik pangkah sekarang atau baca entri lain. Entri ni akan sedaya upaya dicuba untuk menyeimbangkan yang best dan tak best

Tolong kembalikan Megan Fox saya. Awek ni bibir tak cun
Pertama sekali, saya ingin merasakan kecewa sebab ex saya si Megan Fox telah digantikan wataknya sebagai heroin Transformers yang seksi meksi, digantikan dengan seorang awek yang entah-aku-tak-kenal (Rosie Huntington-Whiteley, thanks for the info anon) yang juga seksi. Malangnya Michael Bay terlampau desperate nak menunjukkan yang awek ni juga mampu membawa watak awek seksi tapi berdikari sehinggakan terlampau tunjuk keseksian beliau.

Dalam kata lain, awal-awal cerita lagi depa dah tunjuk punggung si awek ni. Ini ialah cerita robot. Kalau mahu tengok punggung, saya prefer punggung robot

Tapi yang bagusnya, cerita ni memenuhi kehendak peminat sejak Transformers 1 lagi iaitu bagi si Sam Whitwicki entah macam mana nak eja nama dia tu, jadi hero. Aku tak nak cerita panjang sebab nanti kesian dekat orang Malaysia yang nak tengok cerita ni esok. Apa pun, Sam ialah hero, in a way.

Tapi masa mula-mula lagi aku dah teruja dengan intro cerita ni sebab ianya direka khas untuk pengalaman 3D yang superb. Sesiapa yang berhajat nak tengok dalam 2D baik jual tiket korang dan beli 3D punya sebab sangat-sangat berbaloi. Permulaan cerita je korang akan gerak-gerakkan kepala untuk mengelak serpihan besi yang 'terbang' ke arah korang dan korang akan rasa macam panggung tu bergerak. Almost 4D

Tapi pertengahan cerita terlampau banyak cakap sentimental. Dan takde pun efek tu. Efek 3D banyak pada intro, klimaks, dan ending


Okay kita tahu yang Transformers ni memang fiksyen sains tapi Transformers I dengan II kelihatan nyata dan real sebabnya kejadian tu terjadi dekat kawasan-kawasan yang terpencil di dunia. Paling-paling pun disaksikan beberapa puluh orang je

Dalam Transformers III, seluruh dunia mengalami world invasion daripada Cybertron! Ini membuatkan aku rasa "Alahai, kartun sudah cerita Transformers ni". Macam cerita War Of The World dah. Orang macam aku fikir "Okay, this is too far and its certainly not going to happen"

Dalam filem ni jugak menunjukkan yang Sam sanggup menceroboh masuk ke kubu Megatron dan "ehem" untuk menyelamatkan awek dia si Rosey tu. Secara logiknya sejiwang mana pun manusia tu, lantak pi la awek kau ke, kucing ke, peduli apa Megatron nak buat apa. Lari selamatkan diri dulu.

Tapi malangnya Sam tersangat romantik maka dia pergi selamatkan awek dia dulu dan telah berjaya mengorbankan satu pesawat yang boleh tembak Megatron dan kuncunya sampai cacat separuh badan. Kesimpulannya, Transformers 3 terlampau romantik mencapai tahap The Notebook. Kami peminat Transformers nak tengok cerita robot bukan cerita cinta.


Okay, sekarang part yang aku paling tak puas hati sekali ialah ending pada pertempuran antara 3 robot iaitu Optimus Prime, Megatron, dan Sentinel Prime. Sentinel Prime dah bergomol dengan Optimus berejam-jam, dan berjaya putuskan sebelah tangan Optimus. Tiba-tiba, Megatron datang dari belakang belasah Sentinel sampai lembik sebab dia kena teknik psikologi daripada Rosie Huntington.

Masa Sentinel terkulai layu, dalam sekelip mata Optimus Prime yang cacat separuh badan macam kena strok tu boleh bunuh Megatron dan kemudian tembak kepala Sentinel sampai hancur berderai. Sungguh tidak logik. Macam mana Megatron yang lebih kuat dari Sentinel boleh dikalahkan oleh Optimus yang lebih lemah daripada Sentinel?

Okay cukup. Berpindah ke point yang aku cukup suka dalam movie ni ialah dia berjaya tipu aku pada satu point. Ada plot twist yang aku expect, tapi methodology dia agak berlainan. yang ni taknak cerita lah sebab spoiler lebih-lebih pulak

Point kedua ialah akhirnya ada orang mention dalam movie ni "Why do the Decepticons always get the good shit?" sambil merujuk kepada bentuk pejuang-pejuang Decepticon yang ada weapon dan bentuk yang ganas. Kalau dibandingkan dengan Optimus Prime (lori) sungguhlah tak menakutkan. Rasanya lori sampah lagi menakutkan

Dan last but not least, hero favourite kita,


hampir mati tapi dia tak mati pun. Itu yang paling best sebab Bumblebee cara berlawan dia sangat cool dan ada beberapa scene dalam movie tu yang korang memang tak boleh miss tengok sebab scene tersebut sangat awesome.

Overall, Transformers 3 masuk dalam album Hall Of Fame

Kisah Seram Unik Sekolah Menengah

CERITA TAK SERAM

Khamis malam Jumaat, manusia tipikal kalau tak de kerja, dia akan fikir dua benda sahaja, iaitu hantu dan jugak cara-cara bersenggama dengan bini - walaupun yang menulis tu takde awek, jauh sekali teman hidup yang dinamakan bini. Tak percaya korang boleh masuk page Facebook Gengblogger sekarang dan tengok budak-budak tu tulis apa - a reason why I hate traffic hunters

papan tanda KUSESS SMSKS

Apapun, kali ni aku nak cerita pasal cerita seram yang terjadi dekat sekolah aku (asrama penuh) yang dirasakan unik dan mempunyai saksi sebanyak ratusan orang. Peristiwa ni terjadi masa tahun 2006 iaitu masa aku tingkatan 5 dan kami menguruskan program orientasi untuk student tingkatan 1 dan 4 yang baru

#WordlessWednesday - Cubaan Bunuh Diri New Zealand

Tutorial Butang Like dan Mesej Facebook Untuk Blogspot

Sekarang ni Facebook dah keluarkan butang baru di samping butang like yang memang dah ramai tahu dan popular dalam kalangan blogger sekarang ni. Tak cukup dengan butang like di mana blogger boleh 'like' seperti dalam news feed, sekarang entri blog juga boleh dihantar melalui mesej!


Ini ialah contohnya. Cuba tekan dan hantar pada mana mana group/kawan/email

Caranya senang sahaja,

STEP 1: Masuk Dashboard > Design > Edit HTML

STEP 2 : Tandakan "Expand Widget Template"


STEP 3: Carikan kod </head> dan tampalkan (paste) kod
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/> 
SEBELUM </head>. 

Hai Kitew Shuweet Couple

Setelah sekian lama...




Yes akhirnya episod Kajian Kes Facebook kembali semula tapi kalini akak pulak yang tulis sebab abang panda ada 2 test minggu ni so dia tengah berguling-guling atas katil tu sambil berfikir yang kononyya berguling-guling tu boleh bagi dia A+ untuk 2 subjek test minggu ni. Anyway, harini akak nak cerita lagi pasal fanpage Facebook yang direka khas untuk anak-anak muda


See shuwit kan anak-anak muda sekarang? Eh, akak pun muda jugak tapi akak okay je single. Bak kata mak Abang Panda dulu; diri sendiri tu pun mak belikan spender, ada hati nak gatal-gatal dengan anak orang. Entahlah bebudak sekarang ni, seronok agaknya dapat populariti dengan diletakkan gambar diorang pada page.

Berikut ialah info pasal page ni..

Bantuan Kajian Statistik dan Psikologikal

Seperti mana yang sesetengah korang telah nampak atau buat-buat tak nampak kat page Facebook aku, ada satu status yang meminta kerjasama para bloggers sekalian yang berminat untuk menyertai satu research di mana apa yang peserta buat hanyalah buat screenshot dengan menggunakan photoscape atau mana-mana software atau program komputer lain yang berkeupayaan untuk berbuat demikian

Eksperimen yang akan dijalankan ni mempunyai 2 bahagian di mana bahagian pertama yang telah dinyatakan tadi  hanya akan melibatkan masa tidak lebih daripada 5 minit; dan bahagian kedua pula akan diberitahu kemudian untuk mengelakkan result bias yang berpunca daripada peserta.

In case ada antara korang yang nak kata "Eleh nak gunakan kita letteww untuk dia lulus kerja kursus dia". maka saya minta anda menyimpan pemikiran itu dalam tong sampah kerana kenyataannya ini ialah satu kajian suka suka yang menggunakan statistik dan bakal menyokong dan juga menyebabkan persepsi ramai bloggers Malaysia akan berubah setelah bahagian kedua kajian ini disiapkan.

Report penuh akan diterbitkan pada hujung Jun disebabkan sekarang Victoria University of Wellington masih dalam proses menghabiskan sisa-sisa test dan sedang menghadapi bulan peperiksaan final. Jadi dalam erti kata lainnya aku sedang busy, otherwise boleh disiapkan dalam masa seminggu je benda ni,  dengan  mengandaikan bahawa saya mendapat kerjasama penuh daripada anda semua.

Para peserta akan diberi instruction penuh melalui email yang akan disertakan dengan borang dalam format docx untuk diisi. So far dah ada 10 bloggers yang sign up. Dan disebabkan aku hanya perlukan 30 maka lagi 20 orang diperlukan asap

Ini ialah kajian tentang benda baru. Korang takkan jumpa kajian seumpama ni di Google Scholar. Believe me, I did. So, 30 orang ni akan jadi bantuan yang sangat besar dalam sumbangan kajian ni. Okay dah cukup kot akumerepek. Ingat, aku masih perlukan 20 orang. Bila dah cukup barulah semua borang akan dihantar dan kajian boleh dijalankan.Daftar diri anda di link bawah ni

Penerima Wang Group Login Facebook Dapat 4 Juta Dolar

Kalau korang rajin tengok kawan korang like like page Facebook atau masukgroup yang pelik-pelik di Facebook, aku rasa ada chance 80% yangkorang wajib pernah tengok ada makhluk dalam news feed yang join benda-benda yang bertajuk seperti "Login Facebook Dapat 4 Juta Dolar" kan?


Macam gambar di atas ni, siap ada step untuk dapatkan berjuta-juta dollar hanya dengan login Facebook. Sebab apa? Sebab bisnes bisnes (?) macam ni pernah bukak booth dekat universiti universiti terhebat di Malaysia, di ekspo, dan macam-macam tempat lagi. Siap ada website woh maka ianya perniagaan sah..

Kita takpernah dengar orang yang  join benda ni betul-betul dapat 4 juta dolar! Dengan bantuan abang dzaquanimran kita yang peramah lagi tidak lokek berkongsi ilmu mendapat jutaan dollar


Tapi kalau anda masih tak faham bagaimana caranya untuk mendapatkan atau nak check di mana duit 4 juta dollar tersebut akan muncul, jangan malu! Silalah bertanya sebab bak kata pepatah Melayu, Malu bertanya sesat jalan.

Melawat Muzium Freemason New Zealand

#INTENDED SARCASM LOCATION-INVARIANT

Cakap pasal Freemason, mesti kening kiri korang dah terkuit-kuit macam cacing dah kan? Cakap Freemason je kita membayangkan penganut Illuminati, organisasi rahsia, world domination, Dajjal lah ape lah. Meninggalkan itu semua untuk korang peningkan kepala sendiri, aku nak cerita pengalaman aku masa Backpacking Around South Island tahun lepas untuk korang baca.

arrowtown freemason malaysia

Arrowtown ni letaknya di Queenstown, South Island New Zealand. Ianya mula ditubuhkan pada tahun 1861 apabila seorang brader bernama Jack Tewa terjumpa emas. Maka dari situ bermulalah aktiviti melombong emas sehingga terbentuknya sebuah bandar, di mana zaman tu Gagasan Tanah Melayu masih lagi belum ditubuhkan. Kertas kerja pun takde. Itu sejarah dia.

Nak dijadikan cerita, turun saja kami dari kereta, aku terpisah dengan 4 member aku yang lain sebab aku pergi carik jamban untuk menghasilkan emas sendiri. Sebaik je keluar tandas, aku baru perasan line Vodafone NZ disitu tak berapa kuat akibat kekuatan kuasa jahat Freemason dan Illuminati yang menguasai kawasan ini.

arrowtown freemason pyramid

Masa aku berjalan-jalan di Arrowtown tu, sungguh terasa sejuk ibarat ada sepasang mata yang asyik memerhatikan gerak geri aku. Tiba-tiba guruh berdentum "PIAAAAAARRRRR" dengan kuat sekali walaupun bunyinya macam guruh filem Hindustan. Hujan pun turun dengan renyai-renyai lalu aku melarikan diri ke tangga berdekatan untuk mencari kawasan berteduh. Maka aku telah dipertemukan dengan piramid Freemason! Alangkah takutnya aku, sungguh kuat kuasa gelap di Arrowtown ini

Aplikasi Auto Retweet Triberr.com


Oklah dah lama aku tak buat tutorial maka kali ni aku nak hajar korang untuk join satu webservice twitter yang sangat cool dimana ahli-ahli kepada group boleh retweet entri blog korang secara automatik. Menurut website tersebut, dia masih tak ada persaingan tapi ada antara kita yang tahu twitter ada WhiteMerpati cumanya WhiteMerpati tu aku nampak bias gila. Siapa gila trafik dan ada twitter, benda ni memang sesuai gila untuk korang. Yang tak berapa gila trafik dan nak sampaikan mesej ke dunia dengan meluas pun boleh guna benda ni.

STEP 1 - DAFTAR TRIBERR.COM

Langkah pertama ni sangat unik sebab korang takkan boleh join tanpa ada invitation. Korang tak boleh suka suka masuk dan wujudkan puak (tribe) baru tanpa menjadi ahli kepada puak yang dah sedia ada. Kalau dah ada invite code, klik pada "I have an invite code"

STEP 2 - DAFTAR DENGAN BETULIni untuk membolehkan korang import entri blog dan berjaya di-retweet oleh ahli puak korang. Kalau salah setup, maka sia-sia je korang join jadi ahli puak. 2 benda yang wajib ialah:
  • RSS FEED - Ini untuk import entri blog
  • CONNECT TWITTER - Ini untuk korang retweet blog orang lain.
TIPS RSS FEED
Untuk default RSS bagi mereka yang gunakan blogspot, RSS korang ialah  http://namablog.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Untuk default RSS bagi mereka yang nak entri blog berlabel tertentu sahaja di-retweet, gunakan format
RSS 2.0: http://www.namablog.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss/-/labelatautag
Maka lepastu bila dah siap, dan nampak muka korang dah ada dalam senarai ahli macam gambar kat bawah ni, kiranya korang dah berjaya menjadi ahli puak! Maka lepastu bila korang update blog, website ni akan tarik 'feed' blog korang lalu akan di-retweet-kan oleh ahli lain yang sedia ada. Goyang kaki je lah.

______________________________________________________
SOALAN KERAP DITANYA AHLI PUAK AKU
______________________________________________________

Of Birthday Cake and Card

PERSONAL

So, today is 13th May and it's Friday, and there are no other person that could resemble these two features better than Jason of Friday the 13th and Rebecca Black.

That would be pretty lame because it is my birthday today. Yes sir, I was born on 13th May and I am pretty much go against racism. In case any of you are wondering why Ive been using panda as my signature all this time, it's because Pandas are black and white, and also Asian.

Anyway, birthdays are not birthdays unless they have cakes and cards. Only that, mine is more awesome than any of you ever had. Here is a photo of my birthday cake


This cake is called the Creator and was ordered from Wellington's Cuba Street Hellpizza store. Its pretty cheap too, ONLY NZD20, which  is equivalent to RM47.37. Superb.


last but not least, here's a photo of my birthday card. The only thing that's interesting about this birthday card is it does not have any birthday wish on it, nor in the content. This one was purchased at NZD115 (RM272.39). Really cheap for a birthday card

Just so you know, Im having a birthday party at 11 a.m today. No balloons and clowns, only papers, pencils, pens, and fear. Oh, and the party is named " PSYC231 Test 3"

Happy 13th birthday for me. Still young and kicking asses.

Gambar Bilik Tidur Lelaki

Entri Personal

Obviously, aku malas mahu menaip sebab tangan aku busy dengan assignment, jadi aku nak berkongsi gambar je sebab kalau aku tak busy, aku takkan share gambar ni. Agak paradoks ayat itu.





More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran