Hantu Kak Limah Balik Rumah Direct Link Mediafire & Review

Haih harini hari paling gila sejak aku start blog ni. 4 update dalam masa sehari disebabkan bosan takde ape nak buat padahal Encik Ah Simon aka assignment tu tengah tunggu untuk disiapkan. Research paper tak baca lagi etc. [klik untuk tengok]

Anyways, jangan dengar aku membebel. Tadi aku dah nak pegi library bila tiba-tiba je ada update dekat tapak download movie aku. Okay, korang boleh sedut sekarang. Long live pirate. Tapi link dekat bawah sinun sebab aku nak menghajar korang sikit pasal cerita ni [klik untuk tengok]

Poster je la cun...
Orang kata cerita ni best gila? Yeke? Meh sini aku review sikit, First sekali korang kena tahu, aku hari-hari tengok movie dengan kadar purata 3 cerita satu hari sejak 3 bulan yang lepas. Dan ini ialah pendapat peribadi. Taknak dengar takpe, boleh klik sini

Bagi aku cerita ni sangat tak berbaloi untuk korang hebah-hebah dekat status Facebook sampai berjela-jela memuji cerita ni. Aku tak kata pun cerita ni 100% teruk tapi kalau nak diletakkan dalam kategori Box Office Malaysia punya movie, sumpah tak layak. Seharusnya cerita ni diletakkan dalam kategori telemovie. Tak tahu bezanya? Movie tu kira filem wayang la, telemovie tu bawah sikit...tahap-tahap CD Momok dekat pasar malam dulu-dulu. Yang nilah [klik]


Okay scene 1  dekat warung Pak Jabit. Ini apa yang kita biasanya panggil sebagai inside jokes. Aku tak tahu kalau nama pengarah/produser yang dia sebut time kat warung ni wujud ke tak tapi nilai-nilai kelawakannya takde langsung. Hipotesis aku? orang yang rasa benda ni lawak hanyalah orang yang memang fanatik cerita Malaysia dan jugak yang dah tengok cerita Zomba Kampung Pisang. Kalau memang inilah tujuan sapa-sapa yang buat cerita ni, aku rasa kesianlah dekat orang tu sebab matlamat pembikinan filem tak universal sungguh. Yang universal ialah game ini [klik]

Anyway, ada sesiapa kira berapa kali filem ni sebut Zomba Kampung Pisang? Sangat teruk la ulang banyak kali sebab nak bagi penonton rasa benda tu lawak dan cuba nak kaitkan dengan zomba. Kenapa tak boleh nak buat sesuatu yang fresh? Sesungguhnya adalah 1 pengetahuan am untuk penonton-penonton movie di seluruh dunia bahawa sequel  yang dikaitkan dengan prequel akan berakhir dengan kritik-kritik yang caharam. Contohnya, Mean Girls dengan Mean Girls 2.


Gambar di atas ditangkap menggunakan Photoscape pada minit ke 18.25 daripada awal cerita. 18 minit tengok je beb aku dah tau yang Cik Nin ni sebenarnya ialah hantu! Tersangat simple cara aku tahu

  • Dari awal sampai la ke minit 18:25, hanya Hussein (Awie) yang bercakap dengan Cik Nin. Orang lain takdak
  • Bapak Cik Nin, si Wak Jabit tu benci sangat dekat Awie
Kamonla, kita fikir logik disini. Awek (aku) cun kerja warung dalam kampung yang ada banyak anak teruna. Takkanla diorang taknak usha takpun kenyit-kenyit mata ke. Paling busuk pun menggatal la sikit-sikit dengan suara ala-ala manja. Apapapun, kesimpulannya ialah Cik Nin tu hantu.


Minit ke 1:04:351, wadehel kah cerita Melayu nak buat stail Hindustan? Aku tak suka. Korang suka?


Perhatikan pelakon tambahan di belakang. Ini scene perbincangan di balai raya yang diorang nak bakar rumah Kak Limah tu. Sedihla aku tengok pelakon cacamarba macam tu. Hampir semua pelakon tambahan dalam cerita ni buat kerja macam nak tak nak je. Kena paksa kot?


Just another inside joke. Kalau korang tak tengok cerita Zomba Kampung Pisang tu memang haramjadah tak faham scene ni. Dan of course, usaha pathetic mereka untuk membuatkan scene ni nampak lawak ialah dengan mengulangi perkataan zomba, zomba. baik korang tengok yang ni [klik]


Dan akhirnya "hantu" Kak Limah tumpas ditangan anak si Mamat yang suka menembak. Pfft. Bukan hantu rupanya. 


Pastu anak dia datang dengan ambulan wad mental sambil cakap "Maaflah semua, mak saya lari dari pusat mental" etc. Hoi shilakhe, mak kau kena tembaklah bodoh. Nak buat lawak pun sensitif la sikit benda-benda yang tak boleh nak dibuat melawak. General rule: Orang kena tembak, kita hantar pergi hospital. Orang kampung pulak semua bodoh tak nak minta maaf. Kepada penulis skrip cerita ni, tolonglah...ini scene yang aku paling tak boleh terima dalam cerita ni. Dahla kena tembak tanpa soal siasat, jatuh dari atap pulak tu. Sumpah tak lawak.

Nampak sangat orang Malaysia ni bodoh sombong+ degil macam ni. Dah buat salah boleh pulak tak nak minta maaf. Salah besar kot tembak mak orang. Sedangkan tergelek ayam dengan kereta pun boleh mencetuskan gpergaduhan antara keluarga, inikan pulak sesi tembak-tembak kaki orang.


Ending pulak. Siapa perempuan ni? Okay dia ada dalam cerita zomba kampung pisang *sigh* tapi kalau aku tak tengok mesti aku tak faham kan? Kenapa dia nak balik dekat Hussein? Kenapa dia mati? Bila dia mati? Ya, jawapannya tunggulah dalam filem seterusnya, Pontianak Harum Sundal Kampung Pisang.


Update: ok fine, dia mati. Tapi kenapa Hussein tak takut? Kan hantu. Satu lg kelemahan cerita ni ialah hypocrisy . Cakap tak percaya hantu tapi takut jugak. Sudah-sudahlah tak habis habis orang Melayu ni dengan hantu.

DOWNLOAD lah kalau nak menyesal.

208 ulasan: Leave Your Comments

  1. haha.tak tengok cerita ni sbb tak sempat nak tgk wayang.tp serius nak tgk pun sbb semua orang kata best sangat!nasib baik tak tengok kat wayang yes yes yes!org pun memang tak minat line2 zombi kg pisang, kala malam bulan mengambang blablabla.

    BalasPadam
  2. aku bru nk download tadi. phew~ nasib baik belum sempat download lagi.

    BalasPadam
  3. Ha ha ha ha.
    kenapa aku rasa review kau paling lain dari review orang lain Arc?

    BalasPadam
  4. So, apa yg best nyer citer HKLBR nih smp dpt kutipan juta2?

    BalasPadam
  5. macam cerita zombi kg pisang. sape la make up cerita ni. hantu dia mcm %%$%$%%^. rasa nak donlod nak tgk, tp jimat ah aku nye bandwidth. wakakaka

    menyampah tol kalau cerita dalam kampung kompom ada scene mesyuarat kt balai raya. fffffuuu

    BalasPadam
  6. perlu tak aku komen kat sini lagi? haha... ke nak copy-paste komen kat fesbuk je?

    BalasPadam
  7. nak tengok citer ni tapi x sempat! Sekarang mengagau cari... Sedap tak sedap, best tak best, aku tetap suka =)

    BalasPadam
  8. time aku tengok kat panggung wayang ari tu ada budak bawah umur bising-bising duk cerita kat kawan dia apa yang berLaku Lepas ni lah lepas tu Lah, lepas tu geLak kuat nak mampus.

    terus takde feeL aku nak tengok

    pape pun cerita ni mmg terbaik dari Ladang kambing

    best woh!

    BalasPadam
  9. haha!
    cume lawak2 bese saja.
    tp, apepun ok la(padahal tak tgk lagi)

    BalasPadam
  10. lorr.. br nak download.. huhu, lg 1 cite ngangkung pun tak best sgt (bg aku la), aku tgk cam biasa je.. drama ada ubi ada batas kat astro lg best :D

    BalasPadam
  11. ada ka pempuan pontianak tu dlm zombi kampung pisang???aku tak perasan pon..

    BalasPadam
  12. aha..ni yang membuatkan aku rasa nak tengok lagi ni lepas baca review kau. =p

    BalasPadam
  13. ahaha..aku setuju la dengan review ko arc..gimme 5!!

    aku ade gak buat review pasal movie ni kata tak berapa nak best dan tak logik..alih2 aku kena hentam dengan orang..depa cakap cite lawak seram tak perlu logik dan cerita mamat khalid ni kena fikir dalam2 baru faham apa yg die cuba nak sampaikan...T_T

    BalasPadam
  14. tanx komen kat blog saye ari2..
    hmmm cite antu kak limah nie lawak la gak kan...
    kalo saye kan ley la bg 3 star

    BalasPadam
  15. x tau pesal, aku tak rasa nak tengok cter ni walaupun ada kawan kemain kemaruk nak tengok siap g tgk wayang sbb last week takde donlod link lagi

    BalasPadam
  16. oh,aku tak tgk lagi,tp kenapa ramai kata best eyh?
    hehee

    tak moh tgk la gitu

    BalasPadam
  17. hey, kan dye ad ckp psl minah tu maty?? dkt scene hussein,usop n (johan) tgh mkn megi. b4 (johan) kne kaco kt kak limah dlm jamban. dgr btol2. dye ad ckp "ayu xcdent".....

    BalasPadam
  18. ok~hilang mood untuk tgok apth lg donlod~review ko mmg bg kesan mndlm..haha..
    p/s-review ko lg klaka dr citer tu ak rse.haha

    BalasPadam
  19. bila baca review ko ni, wat aku lagi tanak buang masa tgk citer ni. zomba kampung pisang pun aku tgk x pernah habis. yang ni mmg dah tau lebih kurang same je.

    BalasPadam
  20. berabis ko tembak movie ni arc.hakhak..aku baru nak download hari tu terus xjadik :D dulu aku tengok trailer pun dh agak dh mvie ni mcm mna.

    BalasPadam
  21. @Anys Amyra
    tengsss.. ai dah donlod.. memang tak kelakar.. saper yang gelak mesti otak tak betol

    BalasPadam
  22. @upprofits
    sebab terlalu ramai yang bad taste dan post dekat facebook. Cuba tanya berapa ramai yang memang hobi dia tengok movie dan sanggup rekomen dekat member2 tgk sampai 2 kali

    give me names

    BalasPadam
  23. @Fiffy
    name pon kampung hatrula ade scne balai raya lol

    BalasPadam
  24. kalau aku rase cite ngangkung tu bese je cnfm cite ni lagi biase2 kan..xrugi ah x tgk bunn...

    BalasPadam
  25. aku pun xminat sangat ngan cite ni.. p/s: aku baru je tengok cite ni mase gap 2 jam b4 tutorial petang tadi.. nasib baek xgi tengok wayang.. buang duit je wei.. xlawak sangat la.. n aku boleh komen yang cite ni ntah ape2 ntah.. huhu~ n aku setuju ngan semua review ko..

    BalasPadam
  26. dlu kecoh ngan cite nih igt bes sgt...sungguh2 dwld..skali hampeh...buat letiih dwld je

    BalasPadam
  27. Rileks saudara. Cerita ni cerita main sindir dalam. Director dia da cakap, cerita ni dibuat sedemikian rupa adalah untuk menyindir penonton2 yang berfikiran seperti saudara. Kritik2 macam saudara ni banyak keluar selepas saudara Mamat Khalid bikin cerita Zombi Kampung Pisang. Sebab tu la filem ni dibuat. Saudara, jangan cepat menghentam industri filem tempatan. Ini adalah filem kita.
    Apapun, terima kasih sebab bagi download link. Saya suka cerita ni sebab dia komedi rakyat yang makan dalam. Sekian.

    BalasPadam
  28. yes...I like the comment from an anonymous above...

    Setiap individu berbeza.. Tipikal human being.. Yg tak suka filem HKLBR ni hanya segelintir masyarakat di blog.... Face the reality... ramai yg sokong cerita ni best.. No wonder kutipan juta2... Of course, saya at the first place, merasakan filem apekah ini... Tapi lpas tgk cerita ni.. it's quite ok la... Ade jgak scene I gelak.. Peace!...Support our film indusry..They are doing well..

    BalasPadam
  29. hahhaha..btul2..aku tengok je la..naseb baik tak donlod..tgk on9 jek.. lawak dia tak power la~

    BalasPadam
  30. 2nd last paragraph ko ckp org MALAYSIA ni bodoh sombong+degil...tu termasuk ko.review ko sgt bongkak..mcm ko tu pandai nk buat movie.

    BalasPadam
  31. ko(Arc) taknk jadi director ker? aku nk tgk film ko plak camne...

    BalasPadam
  32. nilah org melayu...xabeh2 kutuk filem melayu..
    konon filem asing korang bangga2kan sgt..huh.

    dh namanya filem komedi..mestilah unsur2 semuanya komedi..yg xlogiklah jadi komedi..

    korang xkenai pengarah filem hantu kak limah nie..otak dia memang gila2..memang gila lah..sebb tu dia wat filem pon filem gila (senget) mcm nie..xpyah tunjuk logik kat jalan cerita.

    kalau rasa bajet bagus sgt..tryla wat filem sendiri..hampeh la..

    aku rasa aku tengok cerita hantu kak limah nie boleh hilangkan stress, sebb leh gelak2..
    ada masa kita nak hiburan yang ringan, sesuailah utk seisi keluarga..

    phamla ckit bro..filem kat malaysia nie bnyak genre..wat yg gempak2 kadang2 xleh nak capai oleh pemikiran sesetengah peringkat umor..

    xyah nak kutuk2 filem itu ini bagus xbagus..bukan dapat pahala pon dosa adala..

    ilexxx r bro..huhuhu~~

    BalasPadam
  33. @Anonymous

    anon 3rd last, baca dengan akal, bukan dengan pale lutut

    anon 2nd last, dalam industri hiburan ada pengkritik, ada maker. Tak tau ke? tu la junjung sangat filem xbest. otak pun beku

    anon last - filem bagus aku sokong cik anon. ada entri2 terdahulu yg puji. xkenal aku jangan buat generic idea. cte ni mmg sucks abis

    BalasPadam
  34. 1. kalau tengok cerita ni utk detect logik dia, pergilah tgk discovery channel. + director dia dah berjuta2 kali cakap filem ni put sarcasm as the focal point. & film ni berlatarkan kekampungan sbb director mmg put this group of audience as the subject + ni film psl kampung!!! so kepada sesiapa yg komen kenapa perlu ada babak di balai raya, kerana ia sudah sinonim dgn environment sebegitu, or perlukah mereka berdiskusi d McDonalds bg menambahkan kelogikan cerita?

    2. inside jokes difahami untuk org yg faham curent situation. tapi mungkin saudara x suka sebab babak tu terlebih ilmiah sehingga menjadikannya tidak kelakar. yg cakap movie ni universal mmglah terlalu terikut dengan propaganda dari org luar sbb movie ni ada niche market dia sendiri n bukan dihasilkan untuk dihantar ke Cannes. kalau nak universal, sila beralih ke PGL yg bermesejkan cinta yg universal or Hikayat Merong Mahawangsa dgn penamilan pelakon khas dr British, ada juga kritikan utk movie 'universal' ni kan? salahnya bila anda fikirkan diri sebagai terlalu intelektual utk menerima filem ala HKLBR (+ x perlu fanatik film Malaysia utk faham unsur sarcasm)

    3.cerita ni merupakan sekuel utk zomba kampung pisang, so tak salah ianya disebut. saya sebagai 'fanatik film melayu' (ye, sy buat inside jokes skrg)pun x sedar berapa kali dia sebut zomba kampung pisang, it means saudara lagi kritikal dr sy dlm menonton movie ni. Idiom ni mungkin sesuai untuk saudara 'WHAT U SEEK IS WHAT U GET', yg ni full of sarcasm n sy harap saudara kupaslah sendiri sbb sy yakin saudara pandai bila saudara mention general knowledge ttg betapa film prequel?? (or sequel bro?) selalu gagal

    4. Cik Nin hantu? dasyatnya bro dpt tahu d awal film. malangnya majoriti tahu psl tu, sepertimana majoriti akan tahu Kak Limah tu manusia kalau xde babak2 yg mengelirukan kita samada dia manusia or hantu. sy setuju bila Mamat Khalid kdg2 buat kita confuse psl kak limah (babak dia sengetkan bdn depan zami ismail or langit berubah time dia kat atas bumbung). tapi kalau kita dah tau benda tu, perlu ke tonton sampai habis? kenapa x persoalkan bila awie berckp sorang2 berhampiran kontraktor time gerai kena refurbish. kalau kontraktor buat scene bisik2 pdg awie lg sennag kan? or baik kwn2 dia beritau terus, x berahsia

    5. bab menyanyi tu, dgn sedihnya aku terpaksa bersetuju dgn ke-intelektualakn kau bro...sedihnyaaaa

    6. isu pelakon tambahan. tu dah normal la.dah nama watak tempelan yg mmg x berbakat nak berlakon. tp yg pastinya org kampung tu bertindak sebagai pak turut juga tanpa usul periksa, x boleh fikir sendiri. apa Usop cakap setuju je..ikut jee.Dia perli org kampung la tu. sama la macam bila org percaya review film org lain buat bulat2 tanpa usul periksa n terus setuju. macam lalang kan?

    7. bab mamat suke menembak tu, refer point no.2

    8. setuju bab lepas mak limah kena tembak tu mmg dah cacat dah (tgk, aku setuju juga dengan kau, bukan condemn semata2).laju sungguh kak limah berlari walaupun ditembak sampai waktu siang br berjaya ditangkap

    aku bukanlah peminat Mamat Khalid n selalunya x minat pun nak komen pg org. tp memandangkan kusa superior kau terlalu hebat, terpaksa juga aku menyemak dlm page ni.pengarah tu manusia juga. dah org Malaysia minat film ni, x kan nak merugikan belanja penggambaran? jgnlah jadi idealist. kau kalau ada pilihan mesti nak create untung kan? kan? kan? Komitmen kau utk mengutuk movie org, sambil bg org peluang utk download this movie illegally amatlah ditabik hormatkan. nampak memberontak sungguh jiwa tu :D


    "Nampak sangat orang Malaysia ni bodoh sombong+ degil" - guest what, u're reflecting urself :D

    I quoted this from Uncle Seekers

    "kamu balik dulu, belajar rajin2, lepas tu dtg sini balik"

    BalasPadam
  35. @Anonymous
    brader, xpayah cuba ajar aku bahasa inggeris.

    1- aku xsebut point tu

    2- aku faham unsur sarcasm brader, tapi sarcasm kak limah ni low punya standard

    3- aku seek entertainment tp dpt rubbish brader. you dont live in my mind so you dont know the way i think/

    4- masalahnye kak limah pun aku dah tahu bukan hantu

    5- sedih g amek tisu

    6- tu bukan pak turut. tu pak sanggup. what you seek is what you see

    7- refer entry

    8 -tengkiu
    oh penganut fahaman uncle seekers ke. mesti brader ni kaki percaya hantu kan? g baca Quran banyak-banyak bang. bawak bertaubat. Filem lain pun aku letak juga link.

    So? lol

    BalasPadam
  36. kamu lah satu2nya blogger paling angkuh pernah aku singgah baca.. :|
    asal kau bahagiaaaaa suda.

    peace!

    BalasPadam
  37. ko dah kena kutuk ngan peminat2 citer ni! termasuk haku! hahahaha...

    http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=528462&extra=page%3D1&page=1

    why la take things so serious???

    BalasPadam
  38. and seriously, kamu terlalu angkuh! that is the only word i can say...

    kami menantikan filem dari kamu pula! mungkin boleh cecah 40 juta mcm angan2 doktor rambut cendawan...

    BalasPadam
  39. You are being just way too critical dude. Just because you've been watching 3 movies a day for the past three months, doesn't mean you are an expert now right?

    There are some valid points in your entry but then again, like i said, you're just thinking too much.

    Anggap je citer ni macam Scary Movie. It's a parody for god sake. Mamat Khalid pun ada cakap, yang movie ni banyak sindiran. Dia tak mintak penonton untuk ambil cerita ni secara serious. So why are you taking it that way?

    You don't need to show that you're smart by telling people yang encik dah tahu Cik Nin tu hantu just after 18 mins. It's like, obvious kot? Bukan encik sorang je yang pandai ye. Kalau pandai, tak perlu tunggu 18 mins :). Maybe some tak cepat tangkap, but eventually orang akan faham.

    Tapi takpelah, this is your opinion. Ada yang setuju, ada yang tak. Macam HKLBR, ada yang suke, ada yang tak..macam encik kan. :)

    BalasPadam
  40. blogger boy bangang mane la yg bg review tahap cipan ni.die ckp felem ni bodoh ke die yg bodoh?tula org pegi tgk kt panggung ko main sedut2 je,tu sbb ko tak fhm cite ni.sape follow cite mamat khalid mmg taw la stail direction die camne yg die kata pelakon tambahan mcm kna pakse tu pd hal kalau tgk felem2 mamat mmg die saje wat mcm tu.kekonon pelakon tambahan blur.sape porumer atas kate entah2 org suruhan dr rambut cendawan,ai tilik lak entah2 org suruhan amad idham.die dgn prof madya buat felem lebih kurang,tak menggambarkan keintelektualan masing2.mamat lagi steady,wat felem kg2 je....

    BalasPadam
  41. agak2 berbaloi tak kalau aku langgan astro first tu nak tgk citer ni?ke nak tunggu raya je?

    apapun,aku suka mamat khalid in person.met him few times masa movie preview dulu and yes dia sangat humble.

    BalasPadam
  42. gempak la lu bro. tgk movie 3 hari skali. tp still tak dapat nak tangkap maksud sebenar scene2 yg ko komen tu. tp normal la.. lg byk kita try tunjuk review kita ni kelas gile, lg la nmpak bawahannya review kita tu. kehhhh

    BalasPadam
  43. tuan blog dijemput ke forum CARI sebab ulasan tuan blog diminati ramai di sana..sila klik link ni

    http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=528462&extra=page%3D1&page=1

    BalasPadam
  44. yang ko pg tgk sapa suruh.. kan dah meluap2 benci ko pada cite ni.

    BalasPadam
  45. Lawak plak aku bace komen2 dlm ni..

    Firstly bro.. before nk buat review tu.. research dulu..tgk citer tu betul2..selidik pasal pattern director tu.jgn pandai merapu je..cthnye.. Hassan Mutallib tu..die wujud..die yg buat citer kartun Sang Kancil dan Buaya.. pernah tgk??

    Then about psl Ayu tu.. ko tgk citer tu betul2 ke ko tgk sekali imbas je??? Watak name Ayu tu ade mention mase diorang makan Maggi Singapore tu.. aii.. takkan x perasan kot ????Cer citer.. cer citer..

    Regarding ko mention sarcasm dlm HKLBR ni low standard.. low standard by whose standard??? public standard or by ur own sarcsm set of standard??cer citer..cer citer

    One more.. comment2 user yg cakap.. xjadi tgk lepas bace review ni..omg!!how shallow are u guys?? juz reading the review and trus buat decision without think it throughly juz based on someone opinion..Not brave enough to make ur own decision?? Same la ngan scene dlm citer ni kat Balai Raya tu.. jadi Pak Turut.. angguk2.. geleng2..

    Lastly.. it doesn't mean u watch 3 movies every day u can make a good review coz.. wut the use watching 3 movies every day kalau sekadar tengok saje bukan nk menghayati pasal filem tu..kalo tgk 10 movies sehari pun.. same gak hasilnye...

    "Growing old is compulsory..growing up is optional"

    BalasPadam
  46. nak support dia, but tetiba terperasan dia suka ngangkung plak. siap mendalam sungguh kupasannya sehingga hantu tu ada ala2 menasihatkan orang supaya tak buat sesuatu yg khurafat. terduduk aku membacanya
    pastu keliru bila mamat yg bagi point ada nombor tu dikatakan mengajar bahasa inggeris.tang mana? itulah pentingnya english educashionnnn


    tapi korang semua ni pun, janganla suka hati terjah rumah org kutuk berbagai. dok repeat point2 yg dah dibuat org lain n meroyan semacam. sian mamat ni. tah sesapa gegatal poskan kat cari. cerciter, cerciter. nikan freedom of blogging

    BalasPadam
  47. ngko nih eksen mengalahkan bomoh dari indonesia dalam citer HKLBR laaa..:P

    BalasPadam
  48. ape kate...kite bako..kite bako je blog nih...

    BalasPadam
  49. jgn la marah2.. si Arc ni awl2 lg dh kate ni pendapat peribadi dia je. takyah la smp siap buat forum bagai, ade yg kutuk2 lg.. adeh..

    BalasPadam
  50. aku dah tgk cita ni..lawak biasa2 je...bosan...xpyh la korg nk marah2 kat bloger ni..tu pendapat dia..korg xsuka xpyh la baca..bkn dia kaco korg pon..semua ada pendapat masing2..bagi aku, aku stuju apa yg si bloger ni tulis....

    BalasPadam
  51. perghh. entry paling gua penah kau buat. haha. banyak responsssss sehhh!

    BalasPadam
  52. panas giler isu.. good2.. debate kembangkan minda. =)

    BalasPadam
  53. anonymous sangat lawak lah. this is his point of view. bercanggah ngan korang je korang dah melalak. siap kata bakar. apa ada hal?

    BalasPadam
  54. just nak cakap,aku setuju dgn jue..ini pendapat peribadi..tak perlu nak berforum bagai nak kutuk2 org..grr~

    BalasPadam
  55. alaaaaaaaaaa...... baru je baca entri ni. lambat sungguh mas.

    abang oh abang, lepas mas tengok cerita ni dekat astro first, mas cakap dekat adik mas, "tengok sekali taknak tengok lagi"

    Mungkin mas ni jenis yang tak paham lawak apa tuh, inside joke? Tapi mas tahu apa itu lawak. Tapi mas tak banyak gelak pun masa tengok. And Im waiting to laugh ok. Waiting. Tak ke sedih tuh?? :p Mungkin director tak nak bagi orang gelak banyak2, kan tak elok gelak banyak2 kan.

    Abang, mereka mungkin tak paham apa maksud menyokong industri perfileman tanah air. Menyokong bukan sekadar menyanjung, tapi harus mengkritik. Kalau tak kritik tak maju loh.

    Hari itu abang kata ianya standard telemovie , mas setuju. Sangat setuju. :) rezeki depa lah pecah panggung kan. Harap depa tak bongkak lah dengan kepecahan itu.

    BalasPadam
  56. hihihi.. best je cite nih kalu untuk santai2.. cam kartun je cite nih.. hihihihi..

    berbeza org berbeza pendapat. yer dak?

    BalasPadam
  57. Aku kesian abis kat blogger yang kengkononnya ada hati nak jadik pengkritik.. tengok sehari 3 pilem konon... HASAN MUTALIB pun tak pernah dengar? Memang cap ayam idop ko. Kamon, HKLBKR adalah cite komedi, yang sangat ringan utk tontonan orang mesia. Takyah nak cakap pasal box office tula, cite ngangkung yg pada aku lagi tahpape tu pun hit jugak. So as a conclusion, malaysian nowadays suke popcorn movie je. Nak genre berat-berat, mat saleh buat kaw2..

    people know that cite malaysia bukannya perfect sangat, tapi kalau tengok cite mat saleh pun bukan semuanya sempurna. Genre komedi mamat buat sbb tanak susahkan orang pikir endingke, plot cite ni ke. Dia pedulik hape. Janji orang masuk panggung ketawa bagai nak rak, release serabut otak, pastu kuar panggung gelak2 lagi.. dok repeat dialog pak mi - 'cecite' tu, dok menari soley2, tangan pundah stat jadik cam usop and dorang tak payah kusut otak nak sebut "eh aku tak pahamla sebenarnya ending dia camne, camne dia jadik camtu" suma benda2 tuh kekdahnya.


    Pada yang buat blog tu aku rasa, klu dia nak kaji pilem, atau teringin nak jadik pengkritik, belajar kasik habis dulu ye... HASAN MUTALIB pun tak kenal, nampak sangatlah ko ni budak hingusan tapi teringin nak kritik pilem.. haihhhh... tu belum kang tetiba cite melayu shot pun ada metafora, semiotik bagai. Mau tah pape dia ulas kat blog dia..

    http://mforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=528462&extra=page%3D1&page=13

    BalasPadam
  58. yg scene last pompuan terbang tu kan nama dia Ayu, kan ada dlm satu dialog masa Johan Raja Lawak bgtau kat Awie yg Ayu accident tapi time tu Awie wat endah x endah je....dialog ni masa Awie, Johan dgn Pakcik kerusi roda tu tgh makan maggi...so dr dialog tu x bgtau lah Ayu tu mati ke x tp kite leh wat conclusion sendirilah yg dia mati, tu yg hantu dia bergentayangan kot n maybe nk dijadikan modal utk next sequel...

    BalasPadam
  59. btw, aku pon tau cik nin tu hantu sejak awal lg but layan jelah movie ni smpai abis, nak santai2 je, x mau serius2...kalo nk serius aku tgk cite yg memerlukan otak berfikir, kalo nk rilek aku tgk cite camni...sempoi...tapi xpelah maybe nak dijadikan modal blog ni sbb kdg2 standardlah smpai satu tahap x tau nak cite apa kat blog...but nway kire oklah klu ko nk kritik...u are in free country...

    BalasPadam
  60. Cite klakar memanglah banyak tak masuk akal...
    Dah namanya wayang... apa yang dilihat tak smestinta betul...

    Sila guna akal waras... ha ha

    BalasPadam
  61. :D wayang lawak..
    mestilah ketengahkan lawak-lawak kan..
    dah itu caranya buat lawak..
    ketawa jak lah..
    pastu nanti, akan ada movie baru, lagi lawak,
    itu plak yg jd sbutan..
    anyway, good entry..:)

    BalasPadam
  62. terima kasih kepada anon dan mforum utk trafik yang tinggi gilababi minggu ni huehuehuehueheu

    BalasPadam
  63. xbest pon tp gigih jgk kn ko tgk smpai abis..hahaha..at least filem ni bjuta2..ko ada? takat melalak kt sini je..tgk cite ni dgn mata hati br ko paham msg2 & sindiran2 dlm filem nie..

    BalasPadam
  64. ko tau tak ape yg paling tak logik??

    ni aku nak marah ni ko tak highlight benda paling tak logik yg aku akan btau jap lg.

    seb bek aku donlod je, tak p tgok wayang.

    paling tak masuk akalnye, bila katenye mayat dalam rumah tu mayat org gaji. patu bleh plak si musalman tu rilek je bitau cmtuje. kalau dah ade org mati, cepat2la btau org kampung p kebumikan. ni dibiarkan busuk berulat dlm rumah.bodoh! orang mati tu. bukan kucing yg mati.

    kalau die takde balik rumah utk setelkan mayat busuk tu, cmne die bole tau sapa mayat tu?

    BalasPadam
  65. @Anonymous
    anon: aku ialah seorang yg berprinsipkan u finish what u started. bukan mcm korang meleis yang cacamarba. Ntah2 maksud cacamarba pun tak tahu

    anon baik - ye x ye gak...terlepas point tu. nice!

    BalasPadam
  66. org nk tgk cite ni utk hiburan je bro...ketepikn je soal logik ke x..jnji enjoy..citer omputih pon byk je yg x logik..anyway tahniah le sbb bjaya mdapatkn traffic yg tggi utk blog ko ni..

    BalasPadam
  67. bijak ko! org x panggil web tu mforum la!tapi cari forum wahai blogger bijak pandai lagi angkuh...

    BalasPadam
  68. bro..saye tengok citer ni ok je,,best,,,budak2 u saye pon da memang gile citer ni,,sebab kiteorg tgk untuk santai2,,,biar la nk post kt fb psl citer ni skalipun,,bkn fb kamu,,,laslty sy nk ckp,,boleh kamu nk buat review,,sb kamu ade pndgn yg tersendiri ,, saya dah tengok citer ni 4 kali ke 5 kali,,,tgk scene yg best2 je,,,seronok!! n x rase bodoh pon tgk citer ni!! sb sy mmg suke tgk filem melayu dr filem omputih yg boleh dtgkan dosa je!!! sekian,,, peace...

    BalasPadam
  69. bagus2!...five THUMBS UP!i hate this movie..tgk zombi dulu pun nak muntah...sangat felda cite ni...ngangkung pun biasa2 jek..lawak basi..tpi ok la...

    BalasPadam
  70. wah panas2..ada orang kritik n support ini filem.. kata pengarah dia.. "ini bukan janji tapi pasti"

    BalasPadam
  71. salam ziarah..
    bru ade kesempatan membaca..
    kesimpulan yg dapat dibuat, encik arc byk peminat dri kalangan "anony"..
    bukti-depa sudi baca review encik arc dari perkataan pertama sampai perkataan terakhir!tanpa tinggal a word kowt! tu yng leh komen2 tu..heheh=)

    BalasPadam
  72. oh ye, nak tlg menjwab anony nye comment..
    "org nk tgk cite ni utk hiburan je bro...ketepikn je soal logik ke x..jnji enjoy..citer omputih pon byk je yg x logik."

    naaaa....that not the purpose why movie is make..
    kat akhirat sok, every single things u do, will be ask.. EVERY SINGLE THINGS! so, kl tgk tok hiburan je tu, agak2 dapat dosa ke pahala? think with akal+iman...kita idup bukan untuk dunia semata2, tp lebih penting untuk kat SANA..

    BalasPadam
  73. aku dah tengok cerita nie.. tak sampai 30 minit aku dah tido.. borriinngggg... mcm ko ckp awl2 pown dh boleh tau yg cik nin tu dah mati.. =.=""

    BalasPadam
  74. hati busukk..hehehe

    BalasPadam
  75. cerita ni banyak makna tersirat... menyindir orang melayu sebenarnya... kalau tengok betul-betul dan cuba faham maksud yang cuba disampaikan pengarah, mungkin nanti awak nampak mesej dalam cerita ni.

    memang jalan ceritanya ringan, tapi mesejnya sampai, pada pendapat saya lah.

    btw, semua orang berlainan cara nak process maklumat kan. so it's ok.

    :)

    BalasPadam
  76. cerita ni best la jugak dari mthrowell movie mcm sampah

    BalasPadam
  77. best tak best 8juta beb ,kalau tak best org tak tengok la bodohhh woii blogger!!!!!

    BalasPadam
  78. ni ni bodoh sombang...giler glamer..
    nak logik? tgk citer omputih lg bangan.. org terbang...ade power lah...

    ko ader?? pakai otak beb ...ni citer sbg hiburan je

    BalasPadam
  79. bodoh pnya blogger

    BalasPadam
  80. rase pandai sgt la pakai perkataan 'hipotesis' tu...stupid blogger...org lain review film, die pn nk review....stupid asshole

    BalasPadam
  81. statement x bole blah...'aku tgk 3 film setiap hari tu, kire aku da pakar film tu'...haha....stupid motherfucker

    BalasPadam
  82. 3 movie 1 hari?
    ko memg coolder =KUDA!
    dak NZ ke?or wat2 duk NZ?
    takut kene pijak kt msia?
    or sbb ko duk NZ jd ko kutuk rkyt msia walhal ko rkyt msia y tolol

    BalasPadam
  83. 'wei korang sume, aku tgk 3 filem setiap hari, dgrlah apa komen aku ttg HKLBR sbb aku da kire pakar filem tu'...haha....only shows u don't have a life la asshole...

    BalasPadam
  84. @Anonymous
    brader, wa x nerd cam lu org berforum seumur hidup. sume bende nak forum

    ye time kasih kt korang. tapi xbertujuan utk trafik pun. korang yang bagi. lol

    BalasPadam
  85. @Aq Waeda,,,
    bila saya cakap orang tgk muvi ni bodoh cik waeda sayang?

    BalasPadam
  86. @cik kotak
    wrong. they misinterpreted some words and hence fallen into the realm of foolishness

    baca teliti pun tak faham maksud pendapat peribadi.

    takpelah disebabkan diorang je faham sarcasm maka ambiklah anugerah mr right tu

    BalasPadam
  87. salam sedara....org bkn nk tgk effect ke ape dlm sesebuah movie..cuba tgk mesej sinis dlm filem ni!! ada phm...tu la..org suh blaja xmaw..taw nk tgk holiwud ja...damn!! kita ni malaysia..blaja dulu pasal film..blaja dulu costing in production..blaja dulu about casting..then baru boley nk kritik kaw2...dlm cerita zombi kampung pisang..ade nmpk mesej2 dia??? sure kau x nmpk..sbb tu kau main serbu kutuk....
    jgn jd org bodoh yg taw kutuk ja...org yg berilmu takkan review cmni la...
    tgk dulu background pengarah film tu,siapa dia,dia study smpai mana,pengalaman dia...
    baru kau review..ada phm??

    BalasPadam
  88. salam saudara.. saya tak adalah nak kata tak suka cerita nie.. ada la jugak 3 4 kali ulang balik.. just hiburan je saudara,... cadangan saya apa kata saudara buat filem end suruh mamat khalid review komen saudara... tgk pedas ke tak komen mamad khalid mengenai filem saudara tu... support la filem melayu sikit saudara...

    BalasPadam
  89. @Zairie Husin
    tgk review filem yang lain tahulah dimana silapnya korang ni

    BalasPadam
  90. wahai anon2 sekalian, toksah ler kome nk terpekik sane terpekik sini, meroyan lg coz nie pendapat pengeblog nih... cikgu skolah ak dlu dok cakap xpenah ade salah atau betol dlm pendapat... dier xsuke citer tue, korg plak suke citer tue...
    the end.
    pe sosah sgt kome nih....

    BalasPadam
  91. lepas ni kaya la encek empunya blog.. traffic naik mendadak!..


    tu je tujuan ko rasenye..

    BalasPadam
  92. meroyan jugak ko ni bro, ko jgn duk pertikai la hasil kerja orang yang sememangnya mendapat tempat di hati rakyat mesia... tudia komen aku hambik ko. aku mintak 1 jer.. ko try buat iklan 30 sec aku nak tgk apakejadah "4 sudut" ko nak masukkan dlm 30sec iklan ko tu.. "4 sudut" tu ko tau x apa? kalau xtau ko jangan bercerita pasal box office ke telemovie ke yea. hahahaha

    BalasPadam
  93. "wei korang, aku x buang masa aku ngan maen forum2, tp aku abiskan masa aku ngan tgk 3 filem sehari(sampai jd pakar pilem) ngan update blog wei"....ppppfffffftttttttttthhhhhhhhh

    BalasPadam
  94. Wakakak gua rasa nak terbahak tengok comment2 BUTTHURT nie.. relek2 la brader2 Anon sekalian alam..

    Apsal kelam kabut gilavavi ?

    Review itu subjektif. masing2 ada pandangan dan pendapat.. takyah nak barking gila babi kat blog orang.. at least blogger nie tulis pandangan dia dengan jujur dari pemerhatian dia..

    Papepon aRc . Keep rocking bebeh... anyway walau camna sekalipun , next time gua harap lu review . selidik dulu bro . coz ada certain point memang salah.. so next time improve yoh! :)

    and 1 more thing . kalau boleh kurangkan unsur defamation. sebab bahaya jgak benda2 camtu.. k?

    Chill

    salam Melz

    BalasPadam
  95. @Anonymous
    ye bang saya tak tau apa tu 4 sudut. abg yg hebat tlglah bagitau saya

    BalasPadam
  96. baik encek blogger ni.. buat pop-up iklan n tmbahkan backlink..

    sementara ramai orang dok buka blog ni.. kayo2

    BalasPadam
  97. ok..tgk separuh jek then td0..

    BalasPadam
  98. hahaha~ nak gelak je bace komen2 ni. biasa lah. setiap perkara ada pros n cons. jangan nak paksa2 orang lain minat cter kak limah kalau dah dia tak minat. kita ada kebebasan kita sendiri kan? we have a choice. dont make it as a default.

    papepon bro arc, nak setuju dgn lu pun gua tak boleh setuju 100%. ada betol dan ada yg tak betol. suma kalau nak mereview, or nak kasi komen apa-apa sekali pun, bahasa kita biar elok der. ada je orang lain review filem kak limah ni tah ape2 tp review diorg jauh lebih sopan, ayat x de kasar2.

    gua quote ayat lu bro:

    "Nampak sangat orang Malaysia ni bodoh sombong+ degil"

    lu sedar x banyak komen2 lu di atas reflect balik dengan apa lu kata psl malaysian? lu org malaysia gak.

    jangan marah bro. gua x de niat nak hentam lu. tp kalau lu rasa lu nak caci maki gua lepas lu baca komen gua, gua x de hal bro.

    anon2 kat atas tu, kalau lu berani lu pakai nama sendiri la nak hentam org. jgn jd bacul mcm x de telor nak menyorok disebalik nama anonymous. annoying derr... lu rasa lu betul, tampilkan diri lu. tunjuk berani, carut2 dpn laptop/desktop boleh ah. try maki depan. ada bran ka???

    BalasPadam
  99. @Iqbal Zarin
    ayat aku memang kasar dah lama tp thanks sebab ingatkan

    anyways, korang semua sangat salah dengan ayat yang satu tu. tang bodoh sombong. Aku xkate org yg tgk ni bodoh sombong. mahupun penerbit/direktor filem ni bodoh sombong. aku cakap: kenapa nak tunjukkan sangat yg orang Melayu ni bodoh sombong dah buat salah taknak minta maaf? sebab point tu tak sesuai dengan masyarakat kita. mana ada sifat camtu...xpenah dgr pon sbnnaye. metacognitive org panggil benda ni (search google scholars). Malaysian ialah org melayu dalam cerita tu. bukan korang meleisssss

    anyways aku xbuat salah kenapa nak minta maaf. Korang lupa kritik ialah kritik

    btw bro, thanks bebanyak tapi biar je diorg guna anonymous. diorg takde masa nak buat akaun google atau letakkan backlink

    cheers

    BalasPadam
  100. haha~ no worries bro. dah buat penjelasan pasal ayat lu tu, gua no probs punye. gua boleh faham mksd. haha... sori la sbb baca sepintas lalu tanpa memahami dalam2.

    nak review2 ke pas ni, teruskan je.

    BalasPadam
  101. @Iqbal Zarin
    thanks. boleh try baca review aku yang lain. orang tuduh aku pengkhianat MOVIE MELAYU. heheh tolonglah baca review yang lain dalam blog ni. susah betul cakap dengan diorang ni. bukan aku paksa diorang baca blog aku pun

    takpe2. faham kemudian lebih baik daripada pening selamanya

    review2 ni faveret aku. akan diteruskan. thanks

    BalasPadam
  102. LOL! first of all,tahniah buat ARC sbb aku yakin trafik hang dah naik berkoyan-koyan gara2 entry ni. haha..

    betul la.. masing2 ada pendapat sendiri. bagi aku,cerita ni bosan jugak. tapi ada part2 yg best. yg boleh buat modal melawak dgn kawan2*lecturer pun!* haha.. scene2 tertentu ja best. tapi lekat dalam kepala aku ni. haha.. ada yg buat aku tertunggu-tungguapa yg cuba disampaikan. tapi overall aku x anggap filem ni rubbish la. hehe

    ok. come on guys.. x salah pun ARC buat entry macam ni. blog dia,suka hati dia la. as long as x sentuh sensitiviti masyarakat.. apa ada hal? rilek sudah..

    tapi satu la aku nak tegur,x perlu kot cakap "Nampak sangat orang Malaysia ni bodoh sombong+ degil" sebab scene yg bro tengok tu ja. hehe.. tu bukan conclusion yg baik berdasarkan scene tu semata-mata. my 2 cents

    orait bro. tu ja. keep on witing. at least benda ni naikkan trafik hang. LOL!

    BalasPadam
  103. @F~CiCAk
    sebab benda ni tak tepatlah aku bangkang! huhu
    adehhh. terima kasih utk ucpan tahniah tu.,tk berniat pon sbnanye

    BalasPadam
  104. xleh blah lah ko nih..wakakakaa..ko masuk CARIGOLD forum..tengok orang kutuk ko plak...wakakkaa....BODOH nye orang...wakakaka

    BalasPadam
  105. ko wat filem sendiri laa...bajet bagus je ko ni........

    BalasPadam
  106. budak ni mmg mamat bajet ni...wakakakaa...

    BalasPadam
  107. oi budak xeti nilai...bajet bagus...
    g tgk forum carigold...
    http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=211182

    BalasPadam
  108. biase ler nak naik kan traffic, bagi cepat popular blogs
    tu pasal buat topic pelik2
    publisiti murahan jer

    BalasPadam
  109. SETUJU. CITE NI MMG SAMPAH..MAMAT KALID SUX

    BalasPadam
  110. crite nie mmg best gler...
    yg xtau psl flem tmptn je xtau nk nilai...
    blah la lu....!!!!
    lu pn xde lawak cam pngarah nie...sabo je lh...
    crite je bro...

    BalasPadam
  111. fuck u blogger bodoh sombong...cuba citer movie mat salleh mana yg ada logik?? semua x logik ..ko xnak bising plak..bila citer melayu ko bising plak..mmg ko dasar anjing nak mampus...org tgk citer utk berhibur

    BalasPadam
  112. tgk cite ni 3x tp xtau knape n bile ayu mati. nmpk sgt research ko nih memvavivute. aku tgk skali pn dh tau ayu mati knape. wth 3x..

    BalasPadam
  113. blogger nie mmg bangang
    gile glamer nie

    BalasPadam
  114. cita skit nye best.. ang perasan baguih nie huhu

    BalasPadam
  115. Bro hg dah berjaya buat ramai orang naik marah dgn komen2 hg yang "mcm best" tu lepasni kira boleh arah filem dah ni.. Xpayah berlagak sangat Lagi bagus klu jd mcm resmi padi makin tuntuk makin berisi..

    BalasPadam
  116. blog macam cibai je... pergi mampos la woi...

    BalasPadam
  117. lepas ni ade le org xbrani balik malaysia.hahaha

    BalasPadam
  118. saya ni membela tidak, membangkang pun tidak.

    cumanya saya nak tau yg ramai2 kata ada mesej, ada pengajaran... boleh terangkan ke apa mesej dan pengajaran yg dpt diambil???

    asyik2 ulang word yg sama "ada mesej disebalik cerita ni", "kalau dilihat dgn mendalam, ada pengajaran yg boleh diambil".

    Boleh saya tau, apa mesej dan pengajarannya???

    BalasPadam
  119. dari atas komen aku baca, lagi ramai yang suka dari tak suka... betul tak?

    aku memang suka cerita ni. filem arahan mamat khalid memang aku suka. sapa setuju angkat tangan macam saye..

    http://mancisdahbasah.blogspot.com/2011/02/hantu-kak-limah-balik-rumah-vs.html

    BalasPadam
  120. kelakarla korang semua ni

    baca reply tuan punya blog, makin lama makin merepek, tapi mungkin eegonya tinggi n hatinya keras...sedaya upaya nak nampak cool walaupun hati dah tersentap

    baca tulisan defender HKLBR pulak...ok aku paham korang marah psl cara mamat ni tulis review agak cipan dan ala2 Azwan Ali. tapi tak payahla emo semacam. nampak sgt kalau x menganggur, tgh makan gaji buta. bahasa tu pun kawalla sikit kalau tgh emo pun. kan mamat khalid dah sindri, x serik2.

    tapi xpelah, aku pun minat HKLBR. bila semua paham apa yg Mamat nak sampaikan..maknanya matlamat film ni dah berjaya sbb banyak isi tersirat. aku tgk ngangkung dulu semua tersurat, x yah beratkan kepala. yg tu film yg wajib dikutuk

    nasihat buat tuan punya tanah, berentilah reply, makin terserlah pulak kebodohan anda (mmgla x perasan, syok sendiri). nanti berentila diorang ni... diorang ni pun melalak sbb xde keje

    n kpd pengkomen yg tetiba nak masukkan isu agama (bab kena soal kat akhirat). meh sini nak bg tamparan syg kat pipi

    tp bestla baca komen korang sume, kelakar. lg2 yg kata paham mesej tersirat mamat tapi x praktikkan

    BalasPadam
  121. akhirnya ada jugak org yg sependapat dgn aku ckp cite kak limah ni xbest.aku pelik org sume ckp best siap gelak tendang2 kerusi lah.padahal aku rse cite ni byk part lawak cm annoying je.paling aku xleh trima kak limah tu rupanya bkn hantu.tetibe ciknin ngan ayu lak.sumpah ntahpape. zzzzz =,=

    hantu tetek tu paling ridiculous.euww.

    BalasPadam
  122. UIhhh penat aku baca komen semua...

    Ok..pendapat aku..aku bersetuju dengan ARC, aku tak setuju dengan hatters.. sebab aku pun tak suke cerita mamat Khalid dan A.Razak Mohaiden... low class...

    1. Latar tempat dan latar masa yang mcm bangang.. latar tempat tak habis2 tempat makan, lorong kampung.. situ je, takda budget kot. Rakyat kampung pulak hanya lah 10-20 orang je, lepak kat warung.. perhatikan semua scene.. belakang kosong je.. ni kampung ke kubur?

    2. penggunaan pelakon tambahan yg takde kualiti.. komen kat atas banyak bias.. pelakon tambahan ada gred la wei. ade yg bagus kene la bayar lebih.. ni apa benda pelakon ekspressi muka pun takda..

    3.cerita, watak, script, gaya bahasa, gaya cakap, body language penduduk kampung itu tidak mencerminkan pun watak sebenar org kampung Typical di Malaysia..

    Pondan manakah yg naik kerusi roda yang menghayun2 tangannya melambai hampir 12jam sehari? perlu ke?

    Pengkritik dan penonton seperti aku tidak bodoh utk paham Unsur Sarcasm.. terlalu mudah.. tapi citer ni bangang sangat...

    p/s aku dah cuba 3 ,4 kali aku tak pernah dapat habiskan tengok cerita Lang buana, Zombi kampung pisang , Man laksa dan Hantu Kak limah.. boring dan mcm bodoh.

    Psst.. kalau berani komen mcm aku, boleh kenal..bukan anonn.. hahaha

    BalasPadam
  123. Pondan manakah yg naik kerusi roda yang menghayun2 tangannya melambai hampir 12jam sehari? perlu ke?

    itu name die chorea..penyakit..soh blaja pndai2 smpai masuk medic xnak..

    BalasPadam
  124. Support filem melaysia bro..support pengarah melayu..tanpa mereka tak hidup industri perfileman kita..

    think about it..LOL

    BalasPadam
  125. cukup2 la caci maki kat sini, pasal filem pun bole gaduh.. jgn le gitu.. sekali lg sy nak ckp yg itu adalah PENDAPAT PERIBADI ARC.

    jgn caci maki & gaduh2 lg yekk..

    BalasPadam
  126. hai arc. first time datang sini.

    anyway, mamat khalid berjaya sebab filem ni jadi heboh n kecoh. (tak kisahlah sebab review baik ataupun buruk)

    lagi satu, pada yang just baca review je pastu xjadi tengok, adalah baiknya korang tengok dulu. ARC ni pun dia tengok dulu, baru dia komen.

    takkan korang tak nak buat penilaian sendiri kot? kekekeke

    ps: dah tengok ngangkung. tak best langsung. pftt..

    BalasPadam
  127. bro,ade org kutuk lu kt sini..

    http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?threadid=211182

    BalasPadam
  128. Sebenarnya pandangan akak blogger ni tentang filem HKLBR bukan perkara yang membuatkan diri saya terpanggil untuk membuat ulasan ke dalam ini, tetapi adalah kerana hati terasa bila cara akak blogger menyatakan latar belakang akak blogger seperti sudah arif sangat tentang dunia perfileman di Malaysia, dengan cara beliau membalas ulasan yang dilontarkan kepada beliau. Kadang-kadang terfikir apa niat sebenar beliau, untuk popular kah, atau strategi bagi mendapatkan rating yang tinggi, atau perkara-perkara yang lain yang sudah tentu hanya Tuhan dan beliau sahaja yang tahu.

    BalasPadam
  129. Ko over la bro...

    Bajet bagus sgt la lu...

    BalasPadam
  130. Hek ele pasal movie pun ko nak kecoh ker? benda x perlu difikirkan pun. sekadar hiburan jer. suka gelak x suka jangan tengok

    BalasPadam
  131. der... 1 je aku tunjukkan kebodohan ko dlm mngkritik filem.. aku tak salahkan ko.. aku tak halang ko kritik filem...

    Hassan Mutalib... sebenarnya aku pun tak kenal sape Hassan Mutalib ni..
    tapi bro Arc kan maju, ade blog sendiri, tapi, bro Arc ade dgr tak web ni ? www.google.com.my
    ade ? takde ?

    takpe2, aku tunjuk demo skit..
    1st, bukak mozilla @ chrome @ IE, then kt Address Bar, taip www.google.com.my, pastu kt kotak search tu taip Hassan Mutalib. pastu klik Search...
    taadaaaaaa.. kluar la jwpan yg bro tercari2..

    kalu bro tak paham jgk ayat kt atas ni, mcm ni je la, ayat simple pedih tapi power..

    LU NAK EXAM, TAPI LU LANGSUNG TAKNAK STUDY..

    hehe, hurup besar bknnya nak marah2, cuma nak bagi senang bro Arc membaca..

    BalasPadam
  132. Assalamualaikum....hang try lah buat filem ini.Jangan banyak cakap aje. Komen je pandai.

    BalasPadam
  133. dey thambi..
    yennadaaa..
    ko mmg la tak phm..
    sbb ko tatau byk benda kat dlm muka bumi ni..
    otak beku..
    org2 lame dan ade kg halaman lebey cenderung untuk gelak sakan ngan scene2 yg dicipta khas oleh mamat khalid..
    antara scene yg btol2 buat comeback kat peminat filem mamat khalid:
    1. sabun popinjey-ko tau?
    2. lari ngan selipar sangkut kat tgn-peh,terbaek beb..nak2 time main aci kejor..ko dak intern skul kot.tak penah main pungkang kasut..*ko tau ke ape maksud pungkang?
    3.roti klape-lama aku tak mkn yg versi peket platik transparen..

    byk lg la..aku maleh nak menaip..aku oghang piyor pghak..mmg terbaek filem ni mengangkat bhs ibunda kiotrg.nak kutuk aku ni asal hulu kg ke?sile kan sbb aku mmg bangga gile jd org kg..
    dan kalo ko nak tau,ramai golongan profesional(termasuk aku) yg asal dr ceruk kg amat terhibur smbil berdekah2 ketawa tgk cite ni..
    dik,kesat hingus tu bole..tu la,asik main game je..cer cite cer cite

    BalasPadam
  134. entahla.. pendapat masing2 kot..

    tapi..

    kalau pemerhati cerita melayu betul....

    kena faham konsep wayang mamat khalid nih (pengarah filem)

    maybe new generation x berapa faham, tapi those yg lahir area tahun 80 han faham, sebab 'kiasan - kiasan' yg digunakan sbgai 'bahan lawak' dlm cerita ini yg mnyebabkn 'orang yg faham akan gelak'...

    xpe.. malaysia demokrasi, sesapa boleh puji sesapa boleh ngutuk..

    chau sin chi dah mati pun cj7 boleh idupkn balik pakai kuasa bateri je.. hehehe..

    BalasPadam
  135. bro, ko ni student film ke?
    takkan hassan muthalib pun tak kenal kot?

    BalasPadam
  136. hu hu hu... apo la... ni cerita kelakar... best ke tak ker depend on orng tengok... tapi geng kutuk filem malaysia nie memang ade... so tepuk dada tanyalah diri sendiri...
    yang penting orng tengok happy...
    hu hu hu......

    BalasPadam
  137. Assholes, kan kau dah kena tibai balik. Bukan salah kau kritik atau review filem ni, tapi kau perlu review atau kritik dengan ilmu atau ianya hanya menampakkan yang kau ni bahlul...

    dah bahlul, bongkak pulak tu.Aku nak cakap baik-baik dengan kau pun rasa tak berbaloi.

    Apa yang kau nak bangga dengan 3 filem sehari tu? haha...

    Hassan Muthalib tu salah seorang pengkritik la assholes. Kau tak kenal ke? kata minat filem.

    Cerita ni spoof + pastiche. Memang la dia parodikan pelbagai perkara. Bukan lawak dalam filem ni low class, tapi kau tu yang otak takde class...tak de taste.

    Mamat tahu lah apa yang dia wahai assholes, kalau tidak Kala Malam Bulan Mengambang dia tu tak la mendapat pujian kat festival international.

    Nak jadi pengkritik, kena bijak, bukan bahlul....pendapat yang bodoh ditambah dengan bongkak,takkan bawak kau kemana.

    BalasPadam
  138. Pendapat aku....

    Mmg cerita ni tak logik....sbb tu blh jadi kelakar...ini light komedi...."KOMEDI" ada faham ka...kalau dah komedi..org bukan nak logik tetapi "release tension"....ubat release tension ketawa la....

    Kalau cita omputeh mcm transformer tu ko nak kata apa lak?? logik ka???

    BalasPadam
  139. Ulasan BODOH...
    Tgk citer mamat khalid kena relexs...release tension...bukan mau cari fakta...sama kes ngan tgk citer scary movie la...rilex bro....
    aku pn dah tahu kesimpulan citer sblm tgk...tapi enjoy la...plakon2 dlm tu smua talent lawak...tujuan dia nak suruh kita gelak je....

    Kalau nak serius sangat...tgk 2 alam...ha, baru nyesal....HAHAHA

    BalasPadam
  140. @Anonymous

    pitam terus ke budak ni..ke nangis

    BalasPadam
  141. tak abis lg ke debat nie.. adeh.. setiap org mempunyai pandangan yg berbeza.. sila terima hakikat, sekian

    BalasPadam
  142. hahahahah..........skolah jer tinggi2....tapi thinking low2....macam mana melayu nk maju.....ish2

    BalasPadam
  143. bro...
    relax arr..
    tgk film nie kena melapangkan dada..
    bkn nak g memikir apa ke jadah motip film nie..
    nama lagi film nie utk hiburan...
    lu xde humor sense langsong kee..
    aku rasa this film adalah yg terbaik!!!
    terbaik dari KHURAFAT okeh!!!
    ada maksud tersirat di sebalik tersurat...
    x boring laaa film nie..
    TERBAIK okeh!

    BalasPadam
  144. sory 2 say..quite stupid review...nk gk tggu ko buat filem sndri...tgk cmne hasilnye...pegi download skrip citer ni dan kaji sndri apa mksud d sebalik skrip2 yg dlontarkan...sekian

    BalasPadam
  145. from ; anak tiri kak limah


    bro. aku rasa kalo ko x nak tgk duk diam2 udah le..ko x suka, ramai lagi org yang suka ape...org tgk wayang bukan nk tgk citer yang berfikir...nk berhibur..nak releks..lagi pun citer ni bagi aku lagi bagus dari zombi kampung pisang dulu....cuba open minded skit..x semua filem melayu yg crap...dan x semua citer luar negeri tu bagus...kdg2 lagi crap ape...yang penting penonton berpuas hati lepas kluar dari panggung wayang lepas tgk sesebuah citer...itu yg penting...tak kisah la aper citer pun...dok gitu?

    BalasPadam
  146. citer tu mmg utk org ketawa..dh diklasifikasikan sbg filem komedi...kalu buat serius je xgunalah letak komedi....ha ha ha ha...citer mat salleh lagi x logik...kepala lonjong la...mata terkeluar la..so bg aku filem tu tuk enjoy2...bg lapang fikiran...

    BalasPadam
  147. aku suka citer ni... zombi kg pisang aku suka... citer man laksa pon aku suka... tgk cerita2 camni takleh serius... byk isi tersirat sebenarnya... org yg tak faham mgkn anggap cerita camni lawak bodoh yg buang masa... aku enjoy je...

    rasanya cerita hollywood byk gak citer lawak bodoh yg lagi teruk tahap kebodohannya.. mcm scary movie .. meletup gak cerita bodoh camtu... siap bersiri2 lagik... hehe

    BalasPadam
  148. 1. Kita kena hormat tuan tanah pasal tu pendapat dia

    2. Tuan tanah kena hormat kita pasal kita suka citer tu

    3. yang salahnya, tuan tanah tak boleh melabel orang lain bodoh,tak pandai menilai, dan segala benda di atas

    4. Setiap orang ada preferences masing masing..kalau semua orang suka benda yang sama...susah..

    bayangkan kalau semua suka warna hitam...takde la kaler lain yang akan di buat dalam dunia ni ..

    BalasPadam
  149. bodoh jugak ko ni blogger...

    scene 1. kalau nk ckp pasal fresh, sequel/prequal macam ko ckp blogger.. cite omputih eg : meet the spartan, scary movie 1,2,3,4 lagi la tak fresh. dan juga sapa yg tak tgk cite the 300bc, step up mesti tak paham pasal cite meet the spartan. sama la cite HKLBR kesinambungan drpd zombi kampung pisang. yg penting lawak nya..

    2. scene 2 - kalau ko selalu@kaki movie.. ko tgk watak tu ko dh tau dia hantu n tak wujud. sbb aku sekali tgk je. dh boleh baca che nin dh mati.. xyah tggu cerita habis.. yg penting lawak.

    3. scene 3 : byk gak cite hindustan tiru cite omputih, omputih tiru hidustan. Apasalah melayu nk tiru..

    4. scene 4 :bukan kene paksa.. pelakon baru.. cube ko yg masuk dlm tu.. aku gerenti muke ko belakon pun macam kene paksa.. silap2 lagi teruk dr diorag.

    5. scene 5: pasal hantu kak limah kene tembak tu.. tahu ke budak tu tembak pakai peluru betol or peluru getah.. beb.. kalau kene tembak pakai peluru betol. kak limah xleh lari, cedera parah. kan orng kampung kejar dia lari. so kaki dia x apa2 la.. pasal mintak maap tu, tak semesti kene mintak maap time tu. sbb semua org tgh terkejut..

    so kesimpulan nya.. sblm ko wat apa2 sinopsis. kaji betol2. jgn main bantai jer.. compare dulu dgn cite2 antarabangsa.. cite lawak tak semesti nya kita leh gelak smpai guling2... gelak skit2 pun jadi. bkn senang nk wat lawak ni.. kalau senang aku nk tgk muke ko masuk raja lawak 6 nanti.. ada berani.

    BalasPadam
  150. Sebenarnya HKLBR tu penuh sindiran yg kalau kita faham betul betul
    1) Filem sekarang terlalu banyak cerita seram dan komedi...
    2) Sindiran terhadap pemimpin sekarang ( kalau perati betul betul.. Pak Abu tu minum ayor kaler BIRU beb)
    2) Adegan biasa menunjukkan Sibuk... (aku ada seminar ni.) ..apa org kampung tahu) ooooooooo
    3) percaya pada org luar ( bomoh indon & Siam) dua dua kena lipat...
    4) Kerusi Roda Hak Kerajaan ( kalau tak ..aku dah humban ke parit )
    5) Cakap mesti besar ( 8 tiang aku wili)
    6) Tudung Saji ( pakaian org sekarang singkat singkat )
    7) TENGOK SENDIRI LA.....

    BalasPadam
  151. anon ni sume pengarah hantu kak limah ke, apesal yg tersirat tu aku tak nmpk pn, maknanya message yg nak diberi tak sampai.. org tertentu je bleh paham.. org cm kami ni memang tak paham.. :D

    BalasPadam
  152. Cik Jue.. x nmpk ke yg tersirat?? meh i tunjukkan kat scene2 tu yerk.. pas2 tgk balik movie tuu.. betul ke ade scene2 ni dlm kehidupan kite??

    ni aku amik dari forum cari :

    1. watak org2 kg pisang tuh..si pak abu pghulu poyo, abi,usop,yg suka bercerita pasal kak limah..sikit2 ..cer..citer..tp lgsung tak amik tahu keadaan kak limah tu..sihat ker, sakit ker, mati ker..padahal org kg dorang..smpai jumpa mayat reput dlm rumah..baru tahu kononnya kak limah dah 'mati'...tp kehidupan seharian..lgsung tak amik tau..
    2. kalu bercerita kisah org ..punyalah detail..tp bila mintak no tel ker, siapa yg penah berhubung ker ..semua tak tahu..scene..masa pak abu tanya sapa tau anak kak limah kat mana..watak prejudis pd anak kak limah..tuduh drug addict..kalu mamat tu ada..mesti ada kasut,suar jeans yg hilang..lgsung tak tahu mamat tu dah kije elok2..pastu bila tau kije dgn rosyam noor..masing2 bangga giler wpun setakat tel opis jer..
    3. suka mgata che nin yg putus tunang..dgn spekulasi2 yg mengaibkn
    4. sikap masih pcayakan tahyul..sikit2 panggil bomoh..
    5. sikap masyarakat yg suka mengikut, mjatuhkan hukuman sesuka hati..mgikut suara ramai..scene masa penduduk kg yg setuju cadangan usop suruh bakar rumah kak limah..siap nak buat tapak tanam cili lagik...adpyai..
    6.prangai drebar ambulan tuh...yg asiklah merungut myusahkan lah..dtg lewat lah..asik lah byk masalah personal dia..padahal mmg tugas dia mjaga kebajikan org kg dlm waktu kecemasan..
    7. surelah pangai pak abu..yg tau bcakap ajer..tp tak boleh btindak apa2..pangai pak jabit yg suka interframe..

    BalasPadam
  153. @Penjejak Bayang
    korang ni banyak telan semut agaknye bile masa wa kate lu orang bodoh? ke memang bodoh tak reti baca elok2? pegi tadika tak dulu?

    lu orang dah tua2 ni bawak2 la pegi sayang anak bini kat rumah tu. xpayah nak memekak kat sini

    meet the spartan sequel 300? brader, did u read what you had written there?

    haish...JUE sila stop layan orang2 camni. banyak abis masa kat forum. anak bini kesunyian kat rumah tu. lepas tu ugut2 nak pukul la ape la. so meleis

    BalasPadam
  154. crite ni mmg best
    semua org dok crite pasal citer ni

    BalasPadam
  155. sy dr borneo. org lain sy tak tau, tapi sy dah boring tengok drama/movie yg guna 100% loghat utara (mami jarum dll). dont get me wrong, sy ada ramai kwn baik dr utara. maybe slalu sgt kluaq kat tv/movie tu yg jadi cam BOSANNNNN. so..bila ada movie dr org Perak dan boleh tahan kelakar, i was like 'hey, mamat khalid, buatla lagi byk movie'. so next time mayb comedian ebby yus with tagline 'koja sonang ja tu' bole buat movie org nogori plak. anyway, sy respect PENDAPAT PERIBADI tuan punya blog (walaupun bunyi cam BAGOSSSS). teruskan aktiviti mengKRITIK movie malaysia. asyik dgr org pujiiiii pon BOSANNNN jgk kan. peace ;)

    BalasPadam
  156. blogger budus. rating lu br mencanak naik tiba2 spt mane HKLBR mendapat top 3 kutipan filem meLAYU2. Lu tetap blogger sampah

    BalasPadam
  157. "Nampak sangat orang Malaysia ni bodoh sombong+ degil macam ni."


    yang ni sapa tulis erk...

    BalasPadam
  158. @Anonymouspenat nak menjawab
    tu sebab aku kate korg ni xskolah agaknye
    bace xreti fahamkan

    itu ialah apa yg mamat khalid tunjuk!

    reti membaca x?

    BalasPadam
  159. nak jugak komen :D

    meh kita review pg ni

    aku dah boleh agak dah kalau meleis ngan meleis gaduh, cam ni la.ni bukan perbincangan ilmiah dah tapi menjurus pd pertahanan idea bodoh masing2. aku cam baca dari awal dah tau ultra meleis ni (tambah pangkat pasal dia tuduh yg lain meleis, kau blh panggil aku giga meleis n founder dia je lyk guna meleis, bila org lain guna dah buruk dah bunyi dia)jenis ego tinggi, tapi yg lain sibuk gak nak memanjangkan comment. kalau cam ni la perangai meleis, mmg projek GLOKAL disarankan najib takkan menjadi

    lagipun dah pengetahuan awam, gaduh ngan si ego sekuelnya ialah tiada penamat
    anyway, ada sesiapa perasan mamat ni ego? aku saat ke-10 baca dah tau dah. aku berjaya meleraikan kesimpulan yang tersimpul sebab aku giga meleis.

    perhatikan pelakon tambahan yg mengangguk bersetuju kata film ni hampeh bila super meleis kata filem ni emmm... hampeh.sedih aku tgk pak turut pathetic cam tu. aku bila baca trus kata " hoi shilakhe, blh x belaja buat penilain sendiri?"
    ish. nampak sgt super meleis n meleis2 ni bodoh sombong + degil MACAM NI. tapi super meleis terpaksa terima la psl dia komen org yg letak status FB kata cite ni best, so meleis2 lain nak gak tumpang sekaki komen citarasa dia.
    ending pulak. super meleis nak buat sekuel review film lain,Anu Dalam Botol.
    Update : ok fine, satu kelemahan post aku ialah hypocrasy...eh...ke ni sebenarnya antara mesej tersirat movie tu??? sorry, giga meleis x paham benda2 berselirat ni.

    Pengajaran : buat masa ni x ramai yg boleh guna teknik 'meleis' tanpa memalukan diri sendiri.

    Pengajaran 2 :jgn emo time post blog. samala cam pos diri horny kat status FB, except if ubah privacy level

    pengajaran 3 : jgn putus asa dgn bangsa sendiri, nak label bebukan (meleis). kalau rasa pandai, bantu, bukan lari. aku pun dulu sama gak pk cam kau tp bila pk balik maknanya aku x bersyukur bila terpandai sikit dr yg masih di meleisssia tuu

    BalasPadam
  160. arc..ko tau tak isi tersirat filem ni mengutuk melayu bebal mcm ko?

    BalasPadam
  161. i dont care what others say about you, lg2 yg emo berabis, aku tetap sokong arc nih! aku rase filem ni NONSENSE. ak xtgk dgn critical sgtla,sekuel2 ke,ak pn xphm. Yg aku tau ak xley nk gelak lgsg. N tlgla jgn buat aksi goyang2 tgn, cecite3, bakor tu dpn aku. Ak xsmpai ati nk kutuk dpn2 kot. Yg suka tgk tu okla,just enjoy urself tgk ulang2. tp klau ade yg xske tu,biasela. opinion is never wrong.

    BalasPadam
  162. berlagak sombong blogger ni..hrap xda la org nk maki2 dan sumpah2 ko dak yek.. =_=''

    BalasPadam
  163. aku dpt kenal org jenis mcm ko nih :-

    1.keras kpla
    2.org yg brfikir 1 layer..(mnusia brfikir 3 layer)
    3.berlagak mampos sial
    4.realitinya ko akan mnyakiti org len bila bersuara..ckap bajet ko sorng hebat..

    aku ckap trlbih bajet bila org tu trlbih bajet gak..so smua mnusia ingin sempurna hakikatnya x semua sempurna..sekian..

    BalasPadam
  164. its comedy film u moron blogger!!!!....sure has not so logic scene.. kalau nk jalan cerita yg logic tiap masa..g tgk cerita omputih la..tu pon kdng2 scene action bukan logic sgt...the blogger said he kakimovie...3 movie per day.. sama mcm skrip..."ni kaki dvd ni"...elok la...kena kt btng idong dia....zzzz...

    BalasPadam
  165. long story short, yes sebab aku muda lg korg takleh nak terima sbb korg dah tua

    last comment: pegi spend lebih masa utk anak bini. Balik kerja jgn ngadap forum je

    done

    BalasPadam
  166. to all anons, salah ke mengkritik, dia bagi proof, bukan sekadar melayangkan kata-kata, guna otak la anons, jangan nak letak sangat kat lutut tu.

    and to ARC™, your anons giggle me half dead, thanks to them.

    BalasPadam
  167. aku rasa ko macam take serius cite ni dan expect lebih.

    bagi aku mmg kelakar.
    dan ada mesej tersirat.
    cuba dgr betul2 mesej dia
    macam "kat singapura tu mana ada hantu, hantu cina yang nak mengajar negara kita memerintah ada le"

    hklbr ni ok ler dari cerita hantu lain. keluar hantu. pak ustaz tolong halau dan dah setel.

    aku taknak sokong siapa2
    dan ko gak punya hak nak kritik.

    that my 20cent,

    BalasPadam
  168. "Seharusnya cerita ni diletakkan dalam kategori telemovie. Tak tahu bezanya? Movie tu kira filem wayang la, telemovie tu bawah sikit...tahap-tahap CD Momok dekat pasar malam dulu-dulu."

    ini info klise paling bodoh dan paling muak telinga aku dengar.selalunya info macam ni datang dari mulut melayu bebal macam ko...kalau ko tak tau apa beza filem dgn telemovie,lebih baik ko diam..ini la masalah melayu kita,berlagak macam professor serba tahu,padahal bebal nak mampus..

    BalasPadam
  169. gua ada blaja film dgn en hassan tu..n mmg dialah yg slalu story ttg film mamat khalid..

    kalau yg blaja film mmg benda2 yg tersirat blh nampak..

    tp kalau penonton biasa, masih blh direct tgk film ni...

    gua bagi satu contoh..

    ~ayu/avaa tu naik ke langit dgn baju merah.. begitu sakral.. parti merah? dh tak berapa relevan skarang..sbb tu org muda/awie tak mau ayu...

    yg lelain, kalau nk detail tanya bang mamat sendirilah...

    BalasPadam
  170. kita bako je ARC ni..

    BalasPadam
  171. bodoh nye tuan punye blog ni..aku rase bdk2 skolah kot..tu pasal bodoh..suh bapak n mak ko blakon, ko jg pengarah tgok laku ke tak?

    BalasPadam
  172. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  173. suruh abah kau buat filem tgok ok ke tak? pastu ko komen mcm ni sial

    BalasPadam
  174. best view ever...
    di waktu semua komen menyebelahi HKLBR, ada jgk yg berani kondemn....
    aku giler2 nk tgk sbb org komen best giler babi...
    last2 dpt gak cd dr mmber, bila aku tgk aku lak yg jd gila babi...
    hamjad x best....

    mangkuk jam...
    ada yg kata kena tgk byk2 kali bru paham, apa kes movie nk kena tgk byk kali, supposed skali tgk trus org pham la dey...

    serious aku amat menyokong pendapat hang ni..geram giler aku ngn org yg menghentam komen mcm ko ni..

    biasa la org kata, bila time wangi yang busuk mmg x nmpak pun...

    dok suruh org bukak mata, korang2 semua yg hentam komen mcm ni ada bukak mata ker....

    bkn nk kata "ketidaklogikan" cerita ni, crita yg lain semua pn x logic tp best jer tgk, tp citer mcm ni ish gile ah...aku langsung xleh counter smpai skrg apa yg lwak giler sampai pecah perut pecah panggung tu...

    BalasPadam
  175. HAHAH TU ORG MELAYU.........SIBUK KOMPLEN TU....KOMPLEN NI........TENGOK ORG CINA....SIBUK BUAT DUIT........ISH2....APA NK JADI

    BalasPadam
  176. hasan muntahlib tu sape?

    BalasPadam
  177. bila aku baca post ni.pastu tengok plak ko punya blog header,aku macam...'no wonder la...'

    BalasPadam
  178. minah yang nama JUE tu baekk punya jilat pungkok tu si arc! otak sama2 bebal!

    BalasPadam
  179. biasak la..
    tgk banner pon dah tau..
    kesian lak tgk dak kecik ni kene hentam..
    kalo cite bohsia ke,rempit ke..ko ske la kot ek..
    tak abis2 point kutuk jage anak bini..ko yakin sgt ke sume anon tu laki..golongan wanita pon ramai gak tu beb..dan ramai gak layan cite kak limah ni gune astro 1st ngan anak-bini/laki-mak/apak-abg/akak memasing..
    ko nak tau tak,anak buah aku yg kat tadika pon duk layan cite ni byk2 kali smpi kiotrg last2 kene beli DVD ori..
    siap bleh bg syarat lg,kalo behave dan siap homework,baru leh layan kak limah..
    abis tinggal sume nintendo DS,game bo,Xbox memasing..
    eh,aku ade cite tak family aku punye kerjaya doctor pakat,engineer,lecturer,IT specialist,dan dlm erti kata lain golongan profesional la..bukan le aku nak eksen,tapi maksudnye takde la mcm yg ko dakwa,sape layan kak limah ni tahap low class..hantu kak limah ni dah mmg nyata dan jelas la utk golongan yg celik akal dan berfikiran terbuka shj..mgkin gak ko pendidikan tinggi,tp ade kekurangan dr segi celik akal..sian sgt2..takpe,ade la hikmah nye tu..

    BalasPadam
  180. @ARC™

    kompiden gile ko sume anon tu lelaki tue ek..

    BalasPadam
  181. @ARC™

    dik,ko kate kiotrg tak skola ek..nape aku ni ade masters ek..kalo tak g skola,mane dtg penat lelah sume tu..
    ko sakit ati ngan mamat kalid apehal?ntah2 ko ni anak sedara razak mohaidin..

    BalasPadam
  182. haha jenuh aku bace semua komen... im proud to be MALAY!!!.. peace no war

    BalasPadam
  183. @Pendekar melayu

    alamak lupa plak... Hantu Kak Limah Balek Rumah ni aku xtgk lagi tapi tuela nak tgk xmenyempat.. apa2 pon pembikin filem ni berjaya mencapai matlamat utama..

    membuat filem yang suka ditontoni ramai dan menjadi satu fever lepas tgk filem tu..

    BalasPadam
  184. hmm, klau xsuke buang mase gak kutuk2 pon.. die kaye ria dpt duit, yg ngutuk2 tu dpt pe, dpt dose jek.. kire ok la ade lagi yg nk majukan n ketengahkan melayu, daripada duk kutuk2 ntah pape.. klau suke, gelak, xsuke, diam2 suda.. wat pe nk tmbah dose yang dh berlori2 tu... Melayu, mmg xterkenal n kekayaan tp semgat sesame sndri tu kuat.. skrg je byk sgt pengaruh luar smpai melayu kutuk melayu.. xsedor ke kaum2 lain pon kutuk kaum korang? pk2 kanla... ape2 pon, 1 malaysia.. hargai hubungan sesame kaum skrg n negara malysia yg ngah aman damai ni.. tq

    BalasPadam
  185. Blogger paling bodoh yang ada dalam internet ni.

    review filem komedi mcm tgk cite Leftenan Adnan. Bongok! Takde sense of homour langsung!!!

    kahkahkahkah

    BalasPadam
  186. org kritik filem.. dia pon nk kritik jugakk.... maklum la.. tgk 3 movie sehari... mestilah dah terer kritik kan...

    aku xkesah kalo ko ckp cite ni xbest..sbb taste masing2..tp bile dah review mcm budak2 tadika tgk cite power ranjers.. wakakakakaa..kesian la kat ko ni...

    BalasPadam
  187. nama pun filem.....

    kalau nak real baca buku sejarah

    BalasPadam
  188. 1st:

    enough with "Inilah orang melayu" crap. Itu skrip lama. diulang-ulang oleh mindless fanboys and girls yang tak ada idea nk backup apa dia ckp. WHAT THE HELL la aku kena suka apa yang KORG SUKA? dh aku x suka,dats it. black or white. x de grey area!

    2nd:

    STFU already with"Kau direct citer sendiri tgk". Boo-freaking -hoo. ARC BUKAN director nor he is a pelakon. OPINION <-(BACA.PAHAMKAN) dia based on POV dia as penonton.

    3rd:

    Grow some balls or lady balls willya? nk kutuk org pki anon.would you like a cup of STFU?

    4th:

    X suka citer ni=x de sense of humour. Yup.If you believe that,you are such an idiot!

    BalasPadam
  189. poyo jehhh...
    lau ko buat movie hebat sgt ke der...

    BalasPadam
  190. Aku dah beli DVD cite ni, lawak n m'hiburkan. Paling best wataj Johan la... dngan dia punya pakaian n lakonan. Best ehhhh...

    BalasPadam
  191. bro... ko donlod movie kat mana bro? banyak ko leh donlod sampai 3 movie sehari... huhuhu... ni mesti pakai UniFi nih...

    in some point aku ada gak setuju ngan ko pasal kebodohan citer ni... tapi market Malaysia dah macam tu... sapa nak tengok cerita pasal waris sultan yang gagap atau kisah penari cak lempong or kuda kepang or tarian lilin... mungkin aku ngan ko ngan sebelas orang je tengok wayang dalam panggung tu kalau Malaysia buat citer cam nih...

    Aku rasa ko ni sama je macam aku, jenis yang ada idea besar untuk filem2 melayu... malaysia belum ada filem anti Hero... salah ke kalau buat biografi Botak Chin atau kisah semacam 127 hours, pasal sorang mamat yang berserabut tangan kena tindih dengan batu... tapi bro... market kita bro... jangan tipu lah kalau nak cakap buat cerita tak mo untung... kos HKLBR RM1.5J dapat RM7J... untung berapa percent tu bro... jadi resepi ni lah yang dijaja... walau pun plot agak halai balai... tapi at least kaut untung... maximize profit kata omputih...

    adakah HKLBR total crap... nope...
    adakah HKBLR setaraf Le fabuleux destin d'Amélie Poulain ... jauh...

    Yang aku tahu... aku senak perut keluar dari GSC IOI 5 hari lepas premier filem ni... kenapa aku suka citer nih... sebab kepala aku dah sendat ngan citer berat omputih... maleh nak pikir...

    "nasib baik kerusi roda ni kerajaan punye. kalo tak udah lame. teman lempor dlm sungai..."

    "Kita jangan salahkan pengarahnya aje, salahkanlah penulis skrip."

    "Haa.. Elok la tu.. Pak Abu memang tak boleh memimpin dah. Inilah yang berlaku dalam parti politik kita. Dah tua masih lagi nak memimpin. Bila ada masalah, langsung tak boleh bertindak."

    BalasPadam
  192. ni komedi ringan...tp still ade msg...mostly...scene yg die tunjukkan nak bg msg...tapi tambah dgn komedi untuk buat penonton x rasa bosan...

    macam scene...

    time kejar kak limah tu...ade yg dialog time nampak ade construction tu...ade org kampung kate...'ape tu alien ke' (mcm ni ek dialog dia..lebih kurang rr)...then de yg jwb..'ni la org melayu ..pembangunan depan mata pon x nmpak'...

    scene meeting @ balai raya (pelakon tambahan yang mcm kena paksa)... itu pon kalau tgk yg tersirat...dia macam nak perli orang melayu juga...sbb mostly..org melayu xnk bagi pendapat...just angguk2 geleng2..ikut je apa yang org cakap...scene 'angkat tangan macam saya' pon mcm tu juga...semua org follow dengan gaya yg sama...wpun dia buat cerita komedi..tp still ada msg sendiri...

    then..scene mcam cerita hindustan...means scene yg nyanyi2 tu...kalau tgk part2 macam tu..bkn cerita hindustn je...cerita omputih yg korg dok bangg2akan tu pon byk scene macam tu...cakap2...pastu nyanyi... mcm..high school musical...standard la cerita mcm tu...dah nme pon cerita kan...kalau in real life wat camtu...mmg rr x patut...

    just nak bg pandangan...walau cerita komedi sekali pon..mamat khalid selalu ada msg yg die nk sampaikan...so for me..cerita ni bkn cerita bodoh...cuma mcm mn kt interpret...

    teringat scene dlm cerita 'estet'
    time ayah heroin nak bunuh diri..then...semua family sibuk nk 'ayoyo..ayoyo..ayoyoo' sampai pengsan..then ayah dia hampir terbunuh diri...tu mmg nampak cam sengja nak jdikan bahan lawak...tp itu realiti dia nak tunjukkan berkenaan kaum india...daripada buang masa 'ayoyo..ayoyo' baik diorang selamatkan terus...hehehe...

    so..tepuk dada...tanya selera...

    BalasPadam
  193. dah lebih 44 org kata kau bodoh..terus bodoh kau, dah la celaka..padan muke! haha..

    BalasPadam
  194. hahahahah....bajet cool je review filem org.... kalo hollywood BODOh mcm Mr. Bean pun ko kate best....mentaliti kampung pisang betol tukang review nih...haih...org mamcam ko la punca Malaysia ni payah nak maju tau...terlalu byk sgt sekatan...birokrasi...ko yg tak faham maksud mamat buat citer ni...fikiran die terlalu advance utk ko faham..ni cerita SATIRA...P.Ramlee da guna lame da teknik ni...Satira biasenye digunakan untuk SOCIAL CRITICS dan bukannye based pada kehidupan realiti...ko tgk citer P.Ramlee..sume logik ke?? tu lah SATIRA...ko kne paham maksdu setiap skrip yg dilontarkan...paham btol2, bru ko tau kritikan ape yg cube disampaikan...ko terlalu mentah utk mengkritik...nahhhh brape ramai lak yg kritik ko... PADAN MUKA!!!

    BalasPadam
  195. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran