Facebook Menukar Manusia Menjadi Lembu

Dalam senarai peribahasa Melayu yang aku tahu, ada satu yang berbunyi "bagai lembu dicucuk hidungnya". Sebenarnya aku tak pasti lah itu peribahasa, simpulan bahasa, bidalan ataupun hanya ungkapan tapi apa yang aku ingat maksudnya ialah seseorang yang hanya menurut kata-kata orang lain. Lebih kuranglah. Maka kali ini kita bercakap tentang bagaimana Facebook menukar manusia normal, atau dalam range normal (termasuklah aku), menjadi lembu. Jangan risau, semua orang berpeluang. Baca sampai habis dulu.

kajian kes facebook 39

Kalau kita tengok Facebook sekarang ni, kalau upload gambar, gedebuk seketul besar dia keluar dekat timeline. Kalau share nota (Facebook Notes) yang disertakan dengan gambar, maka kalau tengok dekat skrin aku, 70% akan dipenuhi dengan gambar tu, dan adalah beberapa baris ayat daripada nota yang dicakapkan. Jadi ya, bagaimanakah ciri Facebook ini menukar manusia jadi lembu?

Kita bahagikan lembu-lembu ini kepada beberapa kategori


LEMBU #1: LEMBU ILMU PALSU
Lembu jenis macam ni, kalau kerjanya tak pergi meragut rumput di padang, dia akan membuat aktiviti pembacaan blog, tekan copy, bukak nota Facebook, dan kemudian paste. Dekat atas sekali nota tu dia akan letakkan gambar yang seberapa boleh untuk tarik perhatian. Contohnya, Ingat lagi nota ni?

beza ikan keli halal dan haram

Abaikan typo tu. Nate beghuk. Bagi korang yang tak pernah baca nota ni, bolehlah klik pada link yang aku bagi kat atas tu untuk baca. Selain nota yang ini, banyak lagi nota lain yang diragui kesahihannya. Yang betul-betul sahih adalah dua tiga kerat je tapi yang menariknya, nota yang paling banyak "likes" ialah nota yang macam kat atas ni


Bila manusia percaya, maka dia akan share, bila dia share, dia pulak yang menukar kawan-kawannya menjadi lembu. Kita semua tahu la kan informasi kat blog/laman maya ni berapa sangatlah yang benar. Tak payahla nak copypaste sangat nak menternak "likes". Yang tulis blog tu pun dapat daripada email. Yang tulis emel tu mesti ketawa guling-guling bila dia tengok fitnah yang dia buat tu dah tersebar merata-rata.

Si Aslina ni ingatkan aku pulak pasal kes tuala wanita yang boleh buat perempuan beranak keluar tikus tu. Kak Fenny ada tulis pasal tu disini http://www.arcx13.com/2010/11/melahirkan-anak-tikus-akibat-tuala.html#axzz1bBLaGKjG

Cakap pasal fitnah, kita bergerak ke..

LEMBU #2: LEMBU MLM
Aku masih bercakap pasal sumber nota-nota palsu yang sama. Kita namakan awek ni NA la ye demi menjaga privasi beliau. Itupun kalau korang tak teliti gambar pertama tadi. Kebanyakan lembu-lembu alpha yang memaksa aku menulis kali ni ialah dari golongan MLM. Tak tahu MLM tu apa? Baca disini http://www.arcx13.com/2010/06/multilevel-marketing-mlm.html#axzz1bBLaGKjG

Berbalik kepada nota ikan keli tadi, aku ni jenis yang bukan mudah nak percaya nota-nota yang berkeliaran kat News Feed aku. Jadi, aku check dulu sumber asal. Kalau korang pernah baca nota yang aku cakapkan tu, dekat akhir tu dia akan bagi kredit. Jadi bila aku klik sumber asal (konon) nota tersebut, Maka muncullah page ni


Ya, tanyalah beliau! Mengapa dia minum Vemma? Sebabnya senang je..nanti dia akan menyeru korang ke arah Vemma. Samalah MLM ni semua dengan Herbalife, Infinitydownline dan sebagainya. Boleh pergi baca kat page Aidid Muaddib. Entah betul ke tak aku eja nama blog tu. Dia memang anti gila MLM.

Disebabkan aku dah lama tak menaip, jadi keseimbangan page ni dah lari dan jadi terlampau panjang. Aku akan cuba sambung di episod seterusnya.

Sekian.

14 ulasan: Leave Your Comments

  1. bersepah kat skin fb aku..yg jenis promote2 mende alah ni plus yang mohon2 share..langsung aku tak layan..sebab buamg masa aku je..

    p/s:waa..abam panda baru kuar dr hibenate..

    BalasPadam
  2. jarang sgt nak like note2 yg tak tahu betul or salah.. malas nak layan sgt.

    BalasPadam
  3. Sekarang nih jenis post benda-benda kat tumblr plak da. Macam facebook tuh dah jadi tumblr sekarang. Penuh nes feed dengan gambar2 and quotes.

    BalasPadam
  4. nape ko tak letak skali yang pasal sorang pompuan beranak anak tikus pasal ayah dia beli pad expired yg ade telur tikus?

    hahaha... yg tu paling epic pernah aku baca...

    sampai kawan aku putus sahabat ngan aku terus la pasal aku bahankan tunang dia share bende tuh kat fesbuk... kalo tunang dia share sebab tak percaya takpe lahh... ini percaya berhabes... pastu kawan2 tunang dia pon semua dok pakat2 share bende nih... adoyaiii... tunang dia ngan kengkawan semua cikgu kot...

    muahahaha... kawan aku tu sampai dia kawen pon tanak jemput aku. tunang dia unfriend aku terus. dah la sebelum tu penah serang aku sebab ingat aku ade skandal ngan kawan aku tu. haha. sengal...

    teruk weh bahana fesbuk ni.

    BalasPadam
  5. NA stands for NAzihah tak? bukan? ok kecewa hahahahha btw, tk puas ati, point kedua kau tak masuk pon lagi weyh. sgt tegantung. aku bakar kang blog ni!!

    BalasPadam
  6. Arghh aku paling tertekan sekarang bila ramai lelumbu yang berkeliaran duk share benda benda mengarut.

    lagi aku benci yg duk pakat share gambar pemimpin makan nasik berlauk dekat warung.ek eleh benda mcm tue pun pelik ke??????

    BalasPadam
  7. ahh kao, aku tulis ko pun nk tulis





    but u're always better , demn!!

    BalasPadam
  8. 1. ini menunjukkan Pepanda dah habis exam...

    2. ini juga menunjukkan pepanda cuba menghilangkan ketagihannya menulis blog..

    3. Ikan keli itu sedap kalau wat goreng berlada, sedap lagi kalau yg ada banyak lemak bila goreng meletop2...

    4. Ikan keli itu jugak sedap bila diblend bersama jus Vemma untuk membuat slushie...

    5. Jus Vemma boleh dijadikan makanan tambahan untuk ikan keli ternak supaya lebih gemuk dan berat, tidak perlu lagi najis babi..

    6. apa salahnya taip panjang2? tengok aku, komen pun panjang... hahahaha.. habislah keseimbangan blog ko.. matilaaahhhhh

    BalasPadam
  9. owhh..herbalife adalah salah satu produk MLM ka???serius tak tau..huhu

    BalasPadam
  10. meluat betul penyakit mohon share yang tak berkesudahan..banyak makan daging lembu pun takyahla perangai macam lembu kannnn..

    BalasPadam
  11. sbnarnya kan mcm bese aku nk jadik silent reader jee kt sini..tibe2 ternmpak list ko belah kanan neh ----->

    waaahhh..!!

    BalasPadam
  12. Kahkah..aku kalau org dok spam2 tak kira note ke nak jadi kaya ke mmg aku unfren teruih ja...semak2 wall...

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran