Kawasan Perlindungan Koala Lone Pine Australia

Dua minggu lepas adalah cuti trimester untuk pelajar VUW, dan disebabkan awal tahun dulu kami ada beli tiket flight pergi-balik yang agak murah ke Brisbane Australia daripada website Air New Zealand, Hari kedua disana, selepas usha-usha brochure di tempat kami tidur, ternampaklah gambar koala bear yang comel. Bayaran masuk ialah AUD28 kalau korang book dari backpackers. AUD33 kalau beli di tempat kejadian.


Gambar kat atas ni masa koala bear tu terjatuh dari pokok. Siapa entah pernah bagitahu aku kalau koala turun dari pokok dia mati. Kepala lutut dia lah. Elok je dia panjat balik. Cuba tengok video bawah ni.


Tapi yang paling best sebenarnya bila berpeluang tangkap gambar dengan adik-adik koala. Di sana ada servis fotografi, dan sebelum beratur tangkap gambar, korang kena beli dulu tiket dia. seingat aku dalam AUD15 untuk sekeping gambar dan AUD39 untuk combo 3 gambar. Bukan tangkap gambar bodoh je wei, dia bagi kau print besar pulak lagi. Duit daripada situ dia guna untuk maintain pokok tempat adik koala bergayut, dan untuk tanam pokok Eucalyptus - sejenis daun yang Koala makan. Daun serai dia takkan layan punya.
Peh, gaya bapa mithali. Eh, aku ada bagitahu tak yang tempat ni bukan ada koala bear aje?
Binatang lain pun ada macam hedgehog, bebiri, babi, dan ayam. Tapi ayam dia pelik gila. Yang paling best ialah ada satu open space ni yang dia benarkan pelawat pergi melompat tonggang terbalik, cium bersama kangaroo. Free of charge!
K. Untuk maklumat lanjut pasal tempat ni korang boleh tengok review di TripAdvisor tak pun pergi aje ke website dia. Klik Lone Pine Sanctuary

8 ulasan: Leave Your Comments

  1. wuwuwuwuwuuu, bestnya, koala tu dah tak heran, skrg rasa mcm nak main lompat2 dgn kanggarooooo

    BalasPadam
  2. aku paling tertarik dgn ayam yg pelik kat fb ko tu. unik gilaaa

    BalasPadam
  3. dah pegi..tgk kangaroo smpai lebam biji mata...banyak gila!!

    BalasPadam
  4. Gambar yg last tu posing sama :B

    BalasPadam
  5. Makaihh.. kuku koala tu... Kalau la kena cakar... adehhh...

    Gambar last tu kembar seiras ke.. hehehe... gurau2 je... jangan marah haaa...

    BalasPadam
  6. hahahahaha komain lg posing dgn kangaroo!

    koala sgt comel :)

    BalasPadam
  7. salam...
    jom lawat blog irra..

    http://pumadidastar.blogspot.com/

    (lama tak singgah kan~

    BalasPadam
  8. "senyum sikit kat abang nie - meowww" (.____.")

    ni koala ke kucing ?

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran