Inception Dalam Kehidupan Normal - Fakta Psikologi


Dalam filem Inception yang Leonardo D'Caperiuk berlakon tu, inception ni biasanya orang faham sebagai mimpi dalam mimpi dalam mimpi lepas tu pusing gasing nak tahu itu mimpi ataupun alam nyata. Betul tak? Kalau dari segi bahasa, Inception dalam konteks ni sebenarnya bermaksud proses meletakkan idea baru atau pemikiran orang lain ke dalam minda separa sedar (subconscious mind) seseorang yang lain.

****
Tapi eloklah kalau saya terangkan dulu apa tu subconscious mind. Benda ni dalam Bahasa Malaysia dipanggil sebagai minda separa sedar di mana proses minda ni tidak dikawal sepenuhnya oleh kita. Bukanlah maknanya automatik tapi maksudnya ialah kita tak tumpukan perhatian pun pada benda tu. Sebagai contoh, masa korang baca blog ni, korang sedang menggunakan minda sedar (conscious mind). Kalau saya tanya:
  1. Baris pertama artikel ni cerita pasal apa?
  2. Apa huruf pertama yang digunakan dalam ayat pertama artikel ni?
Kalau korang mampu jawab soalan 1, itu maknanya korang menggunakan conscious mind dengan bagus dan sangat-sangat menumpukan perhatian. Tetapi, most people tak boleh jawab soalan kedua sedangkan semua orang dah baca ayat pertama. Jadi, small details seperti inilah yang masuk ke subconsious mind. Kalau dalam teknik hypnoterapi (menggunakan hipnosis), pakar akan memukau dan "membawa" pesakit ke masa-masa tertentu yang hendak diingat dan mereka akan bertanyakan soalan seperti "apa yang korang bau?" untuk mengakses kepada minda separa sedar kita  

Dan sebab inilah juga antara teknik melatih minda ialah dengan membuat aktiviti harian seperti mengingat balik segala details harian untuk melatih subconsious mind

 ****

Jadi, kawan saya di Twitter ada bertanya [link] pasal orang yang terlampau percaya pada mimpi sehinggakan terbawa-bawa ke dalam kehidupan seharian. So saya anggap dia tanya pasal Inception lah kan? Kalau itu lah yang dia tanya maka ini jawapan saya - Inception ni adalah benar dan memang betul-betul terjadi.

In fact, ada beberapa video yang menjelaskan tentang memori kita ni di Youtube, Video pilihan saya ialah daripada Elizabeth Loftus, nama dia memang cukup power kalau dalam bab memori ni.


Ini faktanya: Memori boleh dibentuk, dan dibentuk semula. Maksudnya, kita boleh ingat apa yang kita buat minggu lepas, dan orang lain boleh buat kita percaya yang kita buat benda yang kita tak buat pun minggu lepas. Kekadang benda yang kita mimpikan tu pula kita anggap sebagai benda yang betul-betul dah terjadi dan benda tu terpahat dalam memori. So, in the future bila kita cuba ingat balik, maka benda yang tak betul tu akan muncul sekali sebagai "real memory" padahal tidak pun sebenarnya. Ada juga keadaan di mana kita rasa macam benda tu pernah terjadi dan ini adalah dipanggil sebagai Deja Vu. (klik untuk baca) 

Sebenarnya, conscious mind kita ni tak berapa kuat pun sebab dia menggunakan Working Memory so benda yang kita nampak atau baca dalam satu-satu masa sebenarnya dihimpunkan dalam kumpulan-kumpulan kecil untuk senang otak kita proses. Obviously kita tak boleh nak hafal semua benda dalam satu masa kan? 98% manusia tiada keupayaan photographic memory. Bila memori kita berada dalam bentuk pecah-pecahan atau fragments, ini meninggalkan ruang-ruang kosong dalam kisah hidup kita

dan ruang-ruang kosong ni disebabkan kita tak beri perhatian sangat padanya, maka dia terbuka kepada suntikan fakta palsu. jeng jeng jeng...

Which is why, kalau korang baca dalam komik Hajime Kindaichi ataupun Detective Conan, mereka ni adalah jenis-jenis manusia yang melakukan metathinking iaitu berfikir tentang proses berfikir. Mereka bukan berfikir terus je membabi buta tapi mereka menyambungkan fakta-fakta yang ada dengan berhati-hati sedangkan kebanyakan daripada kita nampak fakta sikit terus buat kesimpulan. Jangan risau sangatlah, kita sama aje!

Sebagai penutup, marilah kita mensedekahkah bacaan Al-Fatihah untuk seluruh pesawat MH370 dengan mengharapkan pengakhiran baik kepada musibah ni.

Sekian,

8 ulasan: Leave Your Comments

  1. adakah metathinking sama dengan memerhatikan perlakuan orang? atau analyze orang? contohnya dia fikir kenapa budak ni suka selfie, then dia kaitkan dgn pelbagai faktor. and kenapa dia ni kuat mencarut and dia cuba alami apa budak tu buat sampai kuat mencarut.

    BalasPadam
  2. Buat artikel tentang narsisistik dan psikologi.

    BalasPadam
  3. Kalau macam tu, semua keterangan lisan dari saksi di mahmakah boleh ditolak atas dasar fakta boleh disuntik melampaui kebenaran...

    Bahayanya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Exactly! Thats what we learned in Psychology, Crime, and Law

      Kalau rajin baca any topic on false memories. Seriously menarik

      Padam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran