Macam Mana Otak Manusia Salah Tafsir Maklumat? Confirmation Bias

Astaghfirullahalzim lama betul tak update blog. Disebabkan pagi ni macam free, maka saya pun berniat nak kemas isi kandungan dalam laptop dan buang fail-fail lama yang tak digunakan lagi. Banyak betul benda lama yang dijumpai kebanyakannya ialah memori daripada masa belajar di New Zealand 3 tahun lepas. Tiba-tiba mata saya tertancap pada beberapa keping gambar (penjodoh bilangan 'keping' boleh ke guna untuk gambar digital?) yang menunjukkan gambar insan yang berdarah di kepalanya. Berikut ialah gambar tersebut..

Ada lagi satu gambar tapi dibimbangi too much information pulak sebab jelas sangat mukanya

Alkisahnya begini...

Pada suatu malam yang hening, kira-kira jam 2 pagi kalau tak silap, maka terlihatlah beberapa orang pelajar sedang sibuk menelaah pelajaran di Cotton Building, Victoria University of Wellington. Ada pun keadaan ketika itu adalah sangat sejuk kerana New Zealand sedang mengalami musim luruh (bulan Mei). Suasana hening membingitkan telinga diselangi dengan bunyi jari-jemari ketak-ketuk menaip menggunakan papan kekunci komputer kepunyaan kampus untuk bermain Twitter. lel. Ada 3 orang dalam makmal tersebut dan kesemuanya merupakan ahli rumah. 

Tiba-tiba telefon rakan yang bernama "AF" berbunyi tapi beliau tak sempat mengangkatnya. Mungkin disebabkan telefonnya diletakkan dalam nada senyap. Sejurus kemudian, telefon si "A" pula berbunyi dan beliau pun mengangkatnya

"Ha, 'Z', kenapa ni?" tanya si "A"
"Korang balik sekarang boleh tak?" balas si "Z" di hujung talian
"Kitorang banyak kerja la nak balik rumah. Sejam lagi boleh?"
"Urgent weh. Aku rasa rumah kita kena rompak la" 
"Ok ok kitorang balik sekarang jugak!" ujar kami bertiga melalui loudspeaker.

Maka dalam kegelapan malam dengan hujan yang renyai-renyai tu, kami bertiga pun meredah semak samun dan bukit yang licin untuk sampai ke rumah dengan pantas. Macam mana kalau laptop hilang? Xbox hilang? Rockband hilang? TV hilang? Sia-sia bekerja sambilan setahun lebih di negara orang.

"Z! Z! Mana kau woi??" jerit kami setibanya di rumah atas bukit tu
"Aku kat pintu toilet ni" kedengaran suaranya seolah-olah merintih. Ibarat seorang freshman yang memerlukan perhatian senpainya. Maka terlihatlah oleh kami seorang lelaki berusia 22 tahun yang berdarah di kepalanya. Terjelepuk di pintu tandas, bukan pintu syurga, ialah seorang lelaki yang berketinggian hampir 180cm, dengan bentuk badan yang melayakkan beliau bertanding dalam pertandingan sumo. Darah pekat mengalir perlahan daripada dahinya dan terdapat beberapa titis kelihatan di atas lantai yang dilihat bermula daripada dalam tandas.

Selesai mengangkat beliau supaya dapat berdikari (berdiri atas kaki sendiri. lel), dia pun berjaya mengumpul kekuatan untuk membasuh kesan darah di kepalanya. Kalau tak pasal darah tu, mungkin kami dah suruh dia basuh baju kami yang dah lama berlonggok tu sekali. Tapi atas dasar kasihan dan setiakawan maka kami gantikan kerja tu dengan soalan 

"Apa jadik weh?" 
"Aku tak tau. Aku sedar-sedar je kepala aku berdarah, cermin tingkap tandas pecah"
"Apa kau buat sebelum tu?"
"Aku nak ke tandas. Masa tu la aku rasa aku kena serang"

Maka sebagai ketua rumah yang buat-buat rajin dan saksama aku pun pergi memeriksa keadaan tandas. Betullah seperti yang dikata, tingkap rumah memang perlu disuntik dana kos pembaikian. Kalau dapat suntik semangat je kan bagus.

Aku mencapai telefon dan menelefon 111 iaitu nombor kecemasan New Zealand.
"Emergency Hotline. How can we help you?" kata makwe yang aku tak pasti cun ke tak tapi suara dia sedikit garau maka aku andaikan dia ada badan sebesar pemain ragbi. Makwe New Zealand memang ramai berbadan sasa sampaikan kadang-kadang kami orang Asia berasa tercalar egonya. Sungguh inferior complex
"Yes, I would like to report a possible robbery case here.."

******
Selepas hanya 10 minit, pintu rumah kami diketuk dua pegawai polis yang amatlah tinggi susuk badannya umpana Menarai Dubai diiringi seorang paramedik dan kami pun terpaksa menerangkan kembali apa yang terjadi. Polis pun pergi memeriksa bahagian tandas dan menyiasat. Walaupun rasa terkejut dengan kejadian tu, tapi rasa excited pun ada sikit sebab rasa macam Gerak Khas.

"I don't think that this is a burglary/robbery case" kata pegawai wanita tu.
"What? But the window's broken and my friend's bleeding there in the head"
"Yes, those are true but if the burglar got into your house from the outside, there would be glasses all over the toilet floor. But there isn't so he can't be getting in from that spot. Besides, the difference in ground height makes it impossible for someone to break in without any leverage. Third, the hole made through the window is too small for anyone to reach in"

Penjelasan yang diberi polis tu memang masuk akal tapi untuk kepastian aku mintak aje diorang check kat belakang. Bila diorang balik, keputusannya masih sama iaitu tiada kes yang berlaku. Tambahan pulak bahagian semak tu takde kesan orang lalu

So macam mana agaknya member aku tak sedarkan diri dan kepalanya berdarah? Siapa pukul dia? Hantu raya? Orang minyak? Pontianak? Pontiapak?

Tiba-tiba paramedik pun bersuara dan mengatakan yang member aku pengsan sebab kurang darah mungkin terlampau penat. Jadi, dia 'black out' dalam tandas dan masa dia jatuh kepalanya terhantuk di tingkap tandas, menyebabkan kepalanya berdarah macam tu. Lagipun, luka di kepala dia disebabkan berat badan sendiri dan bukannya blunt object trauma.

Disebabkan sedikit malu, maka kami pun halau diorang balik dengan cara sopan dan gelakkan diri masing-masing sehingga pagi = 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Okay, kalau korang dah baca cerita kat atas tadi, mungkin korang boleh perhatikan bagaimana otak manusia boleh mentafsirkan maklumat yang salah dan kesalahan tu pula boleh berjangkit-jangkit sampai ke beberapa orang yang lain.

1. Kejadian bermula apabila masing-masing terkejut dan berasa confuse, Ini ialah kunci utama untuk mana-mana kesalahfahaman berlaku. Mesti ada melibatkan emosi (Western et al., 2006) . Perasaan marah, keliru, dan sedih antara emosi yang menyebabkan kita salah tafsir maklumat dalam hampir setiap keadaan. Sebab tu lah kita digalakkan untuk bertenang sebelum membuat keputusan tapi semua orang pun tahu benda tu susah, kan?

2. Dalam keadaan keliru, kita akan mencari sebab-musabab yang sesuai dengan cerita asal kita. Masa "Z' telefon, dia dah kata yang dia kena rompak. Maka kami pun hanya melihat dan memproses maklumat yang kami lihat di rumah sebagai bukti seolah-olah memang ada rompakan berlaku. Fenomena ini dipanggil sebagai "Confirmation Bias" di mana apa-apa yang kita nampak, kita rasa pendapat kita tu sajelah yang betul

"Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart believers" - Michael Shermer
3. Manusia juga ada satu habit yang dipanggil sebagai "preference for early information" di mana benda yang kita nampak mula-mula tu lah yang akan membentuk pemahaman kita terhadap sesuatu dan maklumat yang muncul kemudian akan mempunyai kesan yang kurang (Ross et al., 1975). Contoh favourite saya ialah apabila terdapat tuduhan 50,000 rakyat bangladesh diterbangkan ke Malaysia untuk mengundi Barisan Nasional, di mana tuduhan tersebut berjaya meletakkan impresi buruk terhadap kerajaan. Walau banyak mana pun informasi benar untuk menukarkan keadaan tersebut, ia masih tak berjaya malahsehingga ke hari ini masih ada orang percaya kejadian tu betul-betul terjadi walaupun Anwar Ibrahim sendiri kata tiada (padahal dia yang mulakan). Kes yang sama berlaku untuk kejadian blackout walaupun Lim Kit Siang dah kata tiada blackout yang terjadi. 

4. Selain tu, dalam kes kami terdapat juga bukti "illusionary association/correlation" di mana kami telah membuat perkaitan yang tak wujud antara 2 'bukti' yang kami ihat. Kepala member berdarah, dan cermin yang pecah membuatkan kami berasa yang memang ada rompakan berlaku. Padahal takde.

So moralnya cerita ni. Bagus untuk kita peka dengan keadaan sekeliling dan membaca berita tapi kita kena berhati-hati agar otak manusia yang penuh dengan kecenderungan untuk salah faham ni tidak menjadi terlampau senang untuk membuatkan kita bergaduh antara satu sama lain.

------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------
RUJUKAN:
Westen, Drew; Blagov, Pavel S.; Harenski, Keith; Kilts, Clint; Hamann, Stephan (2006), "Neural Bases of Motivated Reasoning: An fMRI Study of Emotional Constraints on Partisan Political Judgment in the 2004 U.S. Presidential Election", Journal of Cognitive Neuroscience (Massachusetts Institute of Technology) 18 (11): 1947–1958

Ross, Lee; Lepper, Mark R.; Hubbard, Michael (1975), "Perseverance in self-perception and social perception: Biased attributional processes in the debriefing paradigm", Journal of Personality and Social Psychology (American Psychological Association) 32 (5): 880–892

Redelmeir, D. A.; Tversky, Amos (1996), "On the belief that arthritis pain is related to the weather", Proceedings of the National Academy of Sciences 93 (7): 2895–2896,doi:10.1073/pnas.93.7.2895 

p/s: Our deepest condolences to mangsa banjir di seluruh negara. Semoga usaha-usaha untuk menyalurkan bantuan dapat mengurangkan beban anda semua

4 ulasan: Leave Your Comments

  1. Dah macam detektif conan dah aku baca....
    Hal2 camni memang selalu berlaku sama ada sedar atau tidak...
    Bak kata Sherlock Holmes,
    "One begins to twist facts to suit theories instead of theories to suit facts."

    BalasPadam
  2. lama ni tak baca post-post budak phsycology ni. hehe

    BalasPadam
  3. bagus... artikel yang manarik

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran