10 Topik Psikologi Paling Popular 2014

Mungkin ada yang baru berjinak-jinak dengan blog ni dan mungkin ada pembaca baru yang terlepas. So, post kali ini saya akan senaraikan semua artikel berkaitan psikologi yang terhangat dalam tahun 2014 sebelum memulakan entri baru untuk 2015.


Okay, bermula dengan kedudukan no 10 sehingga no 1, semua artikel boleh diakses dengan klik pada perkataan merah bertulis [link]

10. Cara-cara Elakkan Bertangguh (Procrastination) dengan Psikologi [link]
Dalam artikel ni kita membincangkan tentang pendekatan psikologi yang boleh digunakan untuk mengelakkan perbuatan bertangguh dengan menggunakan cara yang seronok melalui pendekatan behaviour modification

9. Inception Dalam Kehidupan Normal - Fakta Psikologi [link]
Adakah memori ataupun ingatan kita sentiasa betul? Boleh tak memori kita ditipu? Atau menipu diri sendiri?

8. Adakah Bipolar Disorder Sejenis Masalah Mental? [link]
Nota ringkas tentang gangguan psikologi yang dipanggil sebagai "bipolar disorder" . Sesetengah orang rasa dia bipolar bila tak tahu nak pakai baju warna hijau atau oren. Orang macam ni patut ditampar secara berjemaah

7. Apakah itu ADHD? [link]
Mungkin anak anda berlari-lari tanpa arah tujuan dan suka menjerit, ketuk-ketuk kepala. Mungkin dia hanya budak biasa yang nakal, mungkin dia ada ADHD.

6. Psikologi dan Teater (Tribute to UIAM) [link]
Nothing much. Cuma bercerita sedikit tentang teater

5. Penjelasan Psikologi Tentang Selfie [link
Rasa diri anda comel lebih daripada yang sepatutnya tapi tak tahu apa nak buat? Selfie!

4. Psikologi Warna [link]
Keliru nak pilih warna untuk bilik tidur? Untuk logo bisnes? Untuk blog? Baca artikel ni! 

dan..untuk 3 artikel yang paling popular tahun ni....

3. Keganasan Dalam Media dan Kesan Psikologi Kanak-kanak [link]
Surat terbuka untuk Yusof Haslam daripada seorang guru

2. Adakah Anda Berotak Kanan atau Kiri? [link]
Baca artikel ni dan jawab beberapa soalan untuk mengetahui samada anda cenderung untuk menggunakan otak kanan yang mengawal seni atau otak kiri yang mengawal logik

1. Adakah Anda Mengigau? [link]
Entri paling popular pada tahun 2014 membincangkan tentang mengigau, sebagai sambungan kepada logik mimpi pada tahun sebelumnya. 

Terima kasih kerana membaca. Untuk tahun 2015 ni diharapkan penulis akan lebih banyak mood untuk menulis artikel. Haha. Selamat tahun baru

5 ulasan: Leave Your Comments

  1. Salah tu Admin...
    Sebenarnya Ejaan perkataan "tahi" dalam Bahasa Melayu pun bukannya cara kita sebut dalam bahasa melayu pasar... Dalam percakapan, kita selalu menyebut perkataan untuk najis sebagai "Taeek" ataupun "Tayek", bukannya sebagai "Tahi" seperti dalm ejaan bahasa Melayu klasikal... Saya rasa ejaan "Tahi" dalam bahasa Melayu adalah hasil evolusi bahasa melayu semasa proses peralihan daripada menggunakan skrip sanskrit ke pengunaan skrip Jawi... Dalam Bahasa Vanuatu dan Polinesia lain, perkataan untuk najis adalah "Tae"

    BalasPadam
  2. saye suke english. dlu upsr dpt A, pmr pun dpt A, spm pun dpt A, dn muet sye dpt band 4. start sye msuk f6, sye sedr mint sye ialahhh english. tp biasa la mnusia, akn kata, wah!! dak london!!. sy amik sbgai kta2 pergsng je la. tp sye memg azam nk amik tesl mse kat uni natii. sekrg sye dlm proses tnggu result penuh stpm dn tengh isi upu. hope sgt dpt tesl sebb sye memg minat. dn cita2 sye ialah nk jdik lecturer tesl. amiiiinnn.

    BalasPadam

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran