Tidur dari Sudut Psikologi

Konfem korang menguap bila tengok gambar ni. Menguap merupakan
salah satu daripada social contagion. Bila kita nampak orang menguap,
secara automatik otak kita akan buatkan kita rasa mahu menguap.
1.Bertemu lagi kita dalam episod Neurosains dan kali ni kami akan menceritakan tentang apa yang kami tahu pasal tidur. Sebelum ini kami pernah menerbitkan sebuah artikel yang menceritakan tentang Tips Tidur Dari Sudut Psikologi tetapi yang itu pun belum menyentuh lagi tentang apa yang membuatkan kita mengantuk. 

2. Jadi apa yang membuatkan kita mengantuk sebenarnya? Keletihan? Kekenyangan? Kesurupan? lol.

3. Dalam kelas sains dulu cikgu ada bagitau kan yang maklumat otak kita dihantar dalam isyarat elektrik yang dinamakan impuls? Apabila natang impuls ni bergerak dari satu sel otak yang berhubung dengan minum susu Dugro ke sel otak yang lain, sejenis bahan kimia yang dipanggil sebagai neurotransmitter akan terhasil

4. Neurotransmitter ni ada banyak jenis. Ada yang buat kita happy (serotonin), ada yang buat kita rasa fokus (dopamine),  dan ada juga neurotransmitter yang dengan kuasa Tuhan, boleh pulak membentuk protein lain atau hormon iaitu monoamine neurotransmitter. Kalau dalam Pokemon, monoamine neurotransmitter ni ibarat Ditto - alah pokemon yang boleh ubah bentuk tu lah kerana dia boleh jadi hormon.

5. Hormon pun ada banyak fungsi. Ada yang buat perempuan jadi raksasa kira-kira 7-10 hari sebulan (estrogen dan progesterone) dan of course, ada yang buat kita mengantuk. Hormon mengantuk adalah dipanggil sebagai melatonin.

6. So far, 
Melatonin masuk ke dalam saluran darah dan menyebabkan kita merasakan satu persepsi yang dinamakan sebagai "mengantuk"

So, itulah sahaja mekanisme yang korang kena tahu tentang mengantuk
----------------------------------------

7. Ramai antara kita yang memang hidupnya sentiasa dengan smartphone - tengah tengok TV main telefon, tengah berak baca 9gag, dan nak tidur pun sempat lagi main telefon. Sebenarnya ada kajian pasal ni di mana menggunakan telefon sebaik sebelum tidur bahaya untuk kesihatan dan juga untuk produktiviti. Basically, bila korang main telefon sebelum tidur, perkara ni akan terjadi:

  • Lambat merembeskan hormon melatonin. Tolong jangan tanya lagi melatonin tu apa. Tampar nanti
  • Kuantiti hormon melatonin berkurangan
  • Kurang REM sleep
  • Pemanjangan tempoh mamai di waktu pagi
8. Pendek kata, main telefon sebelum tidur is bad news untuk golongan profesional dan juga golongan tak profesional seperti student sekolah
------------------------------------------

9. Selain tu, antara soalan yang ditanya di @psikoologi  ialah macam mana nak bagi senang tidur? Soalan yang menarik memandangkan ada dalam kalangan kita yang memang susah nak tidur. Selain bermeditasi, faktor keletihan dan sebagainya, korang boleh juga adjust pemakanan. 

10. Menurut Reader's Digest, antara makanan yang boleh membantu kita tidur selai ubat tidur dan kloroform (tolong jangan ambil serius part tadi) ialah:
  • kacang walnut. Walnut ni sumber tryptophan yang bagus, iaitu sejenis asid amino yang digunakan untuk menghasilkan melatonin. Nampak tak betapa pentingnya melatonin tu?
  • Hasil tenusu termasuklah susu,yogurt dan keju untuk sebab yang sama iaitu tryptophan
  • Makanan bergula. Bila kita makan makanan bergula, kandungan gula dalam darah akan dan insulin akan meningkat, membantu tryptophan yang ada untuk masuk ke otak
  • Tuna. Ikan ni mempunyai vitamin B6 yang penting dalam sintesis hormon melatonin
  • Teh Kamomil (Chamomile tea). Dalam minuman ni ada glycine yang membuatkan otot kita menjadi keadaan rehat.
11. Walaupun makan makanan di atas ni dengan banyak, tak semestinya korang akan terus tidur kalau dah puas membuta di siang hari. Seperti yang dah ditulis awal tadi, tidur ni bergantung kepada beberapa faktor tetapi antara usaha yang boleh dibuat berdasarkan kajian saintifik adalah seperti yang telah dinyatakan. Orang selalu salah faham makna kajian saintifik macam tu

12. Akhir sekali, jangan lupa tidur jauh-jauh daripada smartphone korang malam ni!
-----
RUJUKAN:
K. Lanaj et al. (2014). Organizational Behaviour and Human Decision Processes, 124, 11-23
Larry Rosen (2015). Rewired. The Psychology of Technology

0 KOMEN DISINI:

Catat Ulasan

Komen yang nak diletakkan lepas 14 hari selepas entri tu diterbitkan, akan diletakkan dalam mod pengesahan terlebih dahulu untuk mengelakkan spamming

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran