Memaparkan catatan dengan label Pendidikan Psikologi Alternatif. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pendidikan Psikologi Alternatif. Papar semua catatan
Obsessive Compulsive ada 2 jenis di mana satu terletak di Axis I dan satu lagi di axis II dalam Manual Statistik dan Diagnostik-IV. Untuk senang faham, bolehlah dianggap bahawa Axis I untuk hal yang serius dan terperinci, manakala Axis II lebih abstrak dan senang dijumpai dalam kehidupan seharian kita. Jom kita berkenalan dengan Abang Pidi yang menghidap Obsessive-Compulsive Personality Disorder, OCPD, (Axis II) terlebih dahulu. Kisah ini diceritakan oleh jiran beliau.

Akak dah duduk kat kawasan kejiranan ni lama sudah. Semua orang akak kenal tapi yang paling menarik sekali sorang jiran akak ni nama Abang Pidi. Setiap hari dia keluar rumah tepat pukul 7 pagi dengan baju yang sama. Mungkin juga dia beli baju pattern sama banyak-banyak tapi saya tak tahulah. Lepastu dia akan naik kereta pada 7.05 minit untuk singgah ke Starbucks setiap pagi untuk minum secawan kopi sambil membaca suratkhabar. Dia ni kalau ada benda tak kena memang dia takkan buat kerja. Orang Inggeris cakap apa? Perfeksyenism? Oh, Perfectionism. Akak dengar sebab dia jarang siapkan kerja, dia selalu bertukar tempat kerja sampaikan bini dia pun tak tahan dengan dia - terlalu fokus tapi kena buang juga!
Demikianlah cerita Kak Murai kita pasal Abang Pidi. Seperti yang kita boleh faham, OCPD
  • Tak fleksible dan terlalu mengejar objektif
  • Perfectionism sehingga mengganggu pekerjaan
  • Terlalu terikat pada rutin dan jadual
  • Tidak menghiraukan perasaan orang lain
Dalam 100 orang manusia dalam dunia ni, hampir 2 orang akan menghidap gangguan jiwa OCPD. Walaupun dari segi positifnya orang rasa cemburu tengok dedikasi yang tinggi terhadap pekerjaan, tapi mereka ni tiada komitmen yang tinggi lalu menyebabkan kerja mereka takkan siap walaupun faktor luaran yang menganggu hanyalah sedikit. Disebabkan kesan yang menganggu kehidupan inilah ia dikategorikan dalam senarai gangguan jiwa. Besok akan bercerita pasal Obsessive-Compulsive Disorder iaitu OCD (Axis I)
Moral : Jangan terlampau tumpu perhatian pada kerja, dan sila habiskan kerja anda sebelum bertukar-tukar kerja dan sayangilah keluarga dan orang di sekeliling anda.
Disebabkan saya tak tahu macam mana nak translate Psychopathology dalam BM, maka kita panggil sahaja benda-benda yang akan disampaikan ni sebagai penyakit mental. Sebenarnya benda ni dari sekolah lagi kita belajar tapi mungkin data yang ada kurang lengkap, dan juga ada tersalah tafsir pada beberapa terma yang akan saya terangkan sebentar lagi. (Papanda, 2010)

Tapi jom kita berkenalan dengan akak-akak dibawah ni dulu. Jom kita ke sesi suai kenal bersama akak-akak yang kurus ramping jelitawan.


#1: Cik Siti Aneroxia Nervosa berkata:
Eh apa ni dik tangkap gambar akak, segan la ai sebab ai ni tak cukup ramping macam mayat lagi. Apa? body weight kena lebih daripada 85% daripada berat jangkaan? Ish tak maulah akak nanti tak de orang nak pandang akak tau. Akak takut bebenar kalau akak naik berat badan, jatuhlah saham akak nanti dik oi. Hari-hari akak tengok depan cermin tu, lemak bersepah- sepah macam sup ayam warung Wak Karman tu ha. Eleh setakat tak datang bulan sebab jadi kurus (Amenorrhea) , akak tak kisah der. jimat belanjawan negara nak beli tampons.

Dalam entri William Yau yang lepas, nampaknya ramai pembaca blog ni yang berminat tengok Criminal Minds dan berminat dengan Psikologi Jenayah. Saya tak hairan sebab subjek ni memang menarik dan masih banyak kajian yang perlu dilakukan terutamanya di Malaysia, maka saya jadikan benda ni siri sebab banyak lagi artikel akan datang. Dalam entri lepas, saya diajukan dengan 2 soalan yang sangat menarik daripada Shahada Fauzi. Pembaca lama ni.

So, inilah soalan beliau

Saya bukanlah seorang yang rajin membaca surat khabar tapi bila ada orang share sesuatu yang berkenaan prinsip moral dan kemanusiaan di Facebook, saya akan baca. Baru-baru ni Newsfeed dibanjiri dengan berita tentang penemuan kanak-kanak yang bernama William Yau Zhen Zhong. Kanak-kanak tersebut, yang dilaporkan hilang sejak 16 Jan, dikatakan telah ditemui di Sungai Klang semalam (25 Januari 2013). Petikan artikel daripada website Malaysian Digest pada 25 Jan mengatakan yang ibu bapanya mengesahkan bahawa mayat tersebut ialah anak mereka yang hilang tapi as of 26 Jan 13, pihak polis mengatakan yang ada peluang 50-50 itu ialah kanak-kanak tersebut. Keputusan DNA mayat akan dikeluarkan pada hari Isnin 28 Jan 13.


As someone who is interested in Psychology and Crimes, I keep on relating this case, whether the dead body was William or not, to my interest. Read more below:

A food for thought on a sunny Sunday in Wellington, New Zealand.

So, last week aku ada post pasal 1 movie yang patut ditonton oleh semua orang terutamanya golongan yang berumur 10-35 tahun dan movie tu bertajuk God Bless America (2011). Cerita ni walaupun tajuk dia ada mention America dan jugak cerita tu dia tujukan pada orang sana, tapi sebenarnya benda yang dia tunjukkan dalam tu adalah sangat boleh diapplikasikan dalam masyarakat di semua negara yang membangun, contohnya Malaysia.

"Die, Kardashian. Die!"
Antara perkara yang cerita ni highlight ialah masyarakat kita ni makin lama hidup makin tak tahu malu. In fact, bagi setiap benda yang memalukan tu seolah-olah membuatkan kita lagi bangga dan seronok pulak. Dalam kata lain, generasi yang tak tahu malu. Kita boleh tengok sendiri dalam internet berapa ramai yang jadi badut tak bergaji dan memalukan diri sendiri. Tapi mereka ni lupa yang mereka bukan hidup dalam dunia ni sorang-sorang. For every action that you do, you reflect some on your parents. Panas perut mengandungkan korang, tahu?

Dalam banyak-banyak bidang psikologi, ada satu yang diberi nama social psychology atau dalam Bahasa Malaysianya ialah psikologi sosial. Secara ringkas melalui pemahaman yang saya belajar daripada tahun lepas, social psychology ni dia mengkaji tentang tindak-tanduk manusia dalam konteks sosial. Sebagai contoh, bagaimana manusia membuat keputusan apabila buat pilihan untuk menolong orang yang dalam kesusahan: Adakah diorang akan terus tolong atau akan berfikir tentang faedah dan kos yang mereka bakal hadapi bila buat keputusan tersebut? Bacaan yang bagus tentang kajian mengenai ini boleh dibaca di sini.

Dalam posting blog kali ini saya akan bawa anda kepada langkah-langkah membuat eksperimen psikologi sosial yang ringkas. Topiknya pula adalah amat senang sekali iaitu tudung, atau bahasa urban sikit: shawl. Adalah amat penting untuk pembaca tahu yang saya tiada niat buruk nak memecahkan periuk nasi orang ke apa ke. Cuma, ini adalah contoh yang amat relevan dengan masa sekarang.


Assalamualaikum, salam 20 Ramadhan dan selamat kembali ke blog ni eceh. Malam ni keihatan timeline twitter bergerak pada kelajuan anak siput baru nak belajar mengesot dan ini merupakan sesuatu perubahan positif sebab mungkin mereka ini sedang tidur. Daripada entri lepas Psikologi Tidur: Kesan Buruk Tidur, saya terlupa nak sebutkan dua kesan tak cukup tidur yang penting untuk tubuh badan kita. Efek tersebut adalah:

  • Tak cukup tidur buat korang gemuk.
  • Tak cukup tidur buat orang stress, dan menyebabkan jerawat

Are these not enough reasons to make you sleep at night? Jadi persoalan yang ditanya kawan di twitter dan ruangan komen berbunyi "macam mana cara nak tidur malam? Saya ada masalah tidur" dan variasinya. Izinkan saya beri cadangan dalam konteks behaviour modification


Sebelum saya menjawab soalan ni, bagi mereka yang ada masalah tidur di waktu malam, biar saya teka apa yang ada di sekitar kawasan tidur korang (bilik tidur lah, takkan jamban pulak). Saya syak dalam bilik korang ada barang berikut
Kali ni kita bercerita pasal tidur pulak memandangkan ramai kawan-kawan di twitter seperti tidak faham apa itu kepentingan tidur dalam kehidupan seharian.


Senyum, satu benda yang sangat mudah. Antara benda yang paling logik kalau kita bertentang mata dengan orang ialah dengan senyuman kerana dari mata tu lah, akan jatuh ke hati dan ikatan dapat dijalin. Yang bermusuh dapat diamankan, yang aman dapat dimesrakan. Tapi realitinya, senang ke dapat senyuman ni? Kadang-kadang kita pandang orang, respons yang biasa kita nampak ialah samada orang tu bermuka toya ataupun pandang tempat lain.

Gambar diterbitkan dengan izin pemiliknya

Fakta bukan psikologi: Senyuman kepada kenalan atau orang yang tidak dikenali tidak akan menipiskan dompet anda mahupun membunuh mana-mana jiwa yang tidak bersalah. 
Pernahkah anda melihat gambar di bawah ni? Sebelum benda ni tersebar lebih meluas dan memberikan perspektif negatif terhadap orang yang kononnya "mengambil" berat dekat Angelina Jolie, meh baca apa yang aku nak sampaikan dulu. Pertama sekali, mari baca komik 'Islamik' tersebut yang diambil daripada sini.
So, 'Obama' dengan 'Bush' tengah berbincang tentang plan untuk membunuh ramai umat Islam dan Angelina Jolie, dan si pemerhati terkantoi tak kisah dengan kematian 140 juta orang tu, and instead, divert his attention to the death plan of Angelina Jolie.
Fobia adalah salah satu subtopik dalam Abnormal Psychology yang aku belajar 2 tahun lepas jadi sebelum aku tunjuk jenis-jenis fobia pelik mengikut pilihan aku, jom kita belajar sikit apa tu fobia. Fobia (Phobia) ialah perasaan takut yang amat sangat, melampau dan selalunya tak patut pun ada kalau dibandingkan dengan tahap benda yang korang takut tu. Sebagai contoh, kawan korang takut gila dengan darah, walhal tak patut pun sebab bukannya darah tu boleh gigit dia. Faham? Okay tu maksud fobia secara general.


Dan selain tu korang kena tahu jugak yang untuk sesuatu benda tu di-diagnos sebagai "fobia" dia kena mendatangkan ketakutan yang super sehingga boleh mengganggu kehidupan seharian. Contohnya, ablutophobia, takut mandi/bersihkan diri akan menyebabkan orang busuk lalu takde sape nak dekat. Asalkan ketakutan tu boleh mendatangkan kemudaratan kepada fizikal, emosi, atau sosial seseorang, benda tu boleh jadi fobia. Untuk diagnos masalah korang, sila berjumpa psikiatri yang berhampiran. Okay, sekarang kita tengok list fobia yang menarik.

Adapun entri ini ditulis untuk menyedarkan bahayanya mempercayai kekarutan horoskop yang selalu orang dok share dan tweet secara mengkhinzir buta di Facebook mahupun di Twitter. Bagi anak-anak kecil yang tak tahu menahu apa itu horoskop, meh Abam ceritakan. Dalam setahun, orang zaman dahulukala yang mempercayai kedudukan bintang-bintang di langit semasa kelahiran kita akan menentukan apa yang akan terjadi dalam hidup kita kelak. Adapun pendapat ini telah kembali popular dalam kalangan remaja sekarang melalui kuasa penyebaran laman maya.


Oh, aku lupa bagitahu korang yang kalau korang tengah login Facebook masa ni, entri ni akan collect data dari Facebook korang. Tapi jangan risau data korang takkan di-share untuk tujuan lain. Hanya untuk pembuktian hipotesis ini. Jangan marah. Apps ini tak berbahaya

Tapi jangan risau, benda ni simple sahaja. Korang nampak gambar atas ni? Ini ialah bacaan horoskop aku untuk semalam. Yes, aku berbintang Taurus, lahir pulak sama tarikh dengan Sitt Al-Wuzara. Benarlah kata horoskop, harini aku sangat terasa rileks, semua benda menjadi, semua benda cakap jalann, berminat dengan behaviour manusia, perlukan perubahan, dan dapatkan bantuan pakar jika perlu. Betullah, aku kan study Bsc PSychology, memang minat dengan perlakuan manusia!

Okay tengok gambar bawah ni pulak. Ingat tak tadi aku cakap yang aku ambik data birthday daripada Facebook korang thru application Facebook? Sekarang, korang tengok ramalan horoskop yang diterima berdasarkan apps Facebook yang ada maklumat birthday korang tu
Dalam bahasa Inggeris, irrelevant bermaksud sesuatu yang tidak berkaitan, ataupun tak patut. Menggunakan konteks yang sama, ,Irrelephant adalah bermaksud sesuatu yang tidak relevan pada magnitud gajah. Sangat tidak relevan. Tapi ini definisi aku ubahsuai sendiriLihat maksud lain disini


Kenapa aku nak tulis pasal irrelephant ni? Sungguh tidak relevanlah topik ni pada bulan puasa! Salah, bulan ni lah paling relevan sekali kalau nak tulis apape pasal irrelephant.
PENGALAMAN AKU PASAL IRRELEPHANT
Zaman matrik Melaka dulu aku ada member. Selepas beberapa lama berpisah dengan penuh syahdu dan air mata (tipu) dari kolej matrikulasi, pernah sekali masa bulan puasa kami jumpa balik dan berbuka puasa bersama-sama. Member aku tu, mari bagi nama Ainan (nama tipu), bawak member dia lagi sorang. Kami malam tu berbuka di Chicken Rice Shop The Mines, Serdang.
Okay semester 2 2011 di VUW dah bermula dan sem ni aku ada azam baru di mana 8 am ke 5 pm aku taknak bukak blog. Mungkin dengan cara ni aku boleh score gred yang lagi bagus berbanding sem-sem lepas. Insya-Allah


Anyway, semalam ada kelas EPSY342: Diverse Learners di mana nombor 3 dalam nama subjek tu menandakan ianya untuk pelajar tahun ke-3 tapi aku masih tahun ke-2 sebab hobi aku memang tarik subjek tahun depan masuk tahun ni. Dalam separuh masa kedua semalam, kami belajar sikit-sikit pasal autism


Mengikut kajian yang dibuat pada tahun 2010, ASD (Autism Spectrum Disorder) berlaku kepada hampir 0.9% populasi dunia. Dalam kata lain lah kan, kalau dalam 1 bilik ada 110 orang kanak-kanak, ada kebarangkalian bahawa 1 daripada mereka ada autism

AUTISM TU APA ABAM PANDA?
Autism itu ialah sejenis gangguan mental dan bukannya sejenis kuih.Selalunya diiringi oleh simptom-simptom kecacatan lain seperti ADHD dan sawan.

Kalau nak cerita dalam blog memang terlalu panjang! Apa kata korang tanya Aunty Wiki sebab aku nak cerita pasal video seorang awek remaja yang bernama Carly ni dan dia mengalami autism

Kepada mereka yang menggunakan Berukband ataupun saja-saja malas nak tengok video ni. Rugilah korang. Sebab video ni bakal membawakan habuk misteri macam cerita 1 Litre of Tears . Masa tengok kau akan rasa mata kau pedih dan terasa nak keluar air. Ini normal. Perfectly normal Selama ni aku anggap orang yang ada autism ni ada dunia tersendiri yang kita tak boleh akses. Selama ni jugak aku anggap yang apa yang kita boleh buat untuk orang autism ialah hanya jaga diorang dan tunggu diorang membesar lalu mati sebab jangka hayat memang tak panjang. Kejam, aku tahu tapi ini kenyataan. Tapi dalam video ni kita boleh nampak walaupun tak boleh berkomunikasi dengan mulut, Carly boleh berkomunikasi dengan komputer. Hero gila. Bermula daripada tu, pengkaji autism semua ada cara untuk mengetahui apa yang pesakit autism rasa. Benda pertama yang dia taip ialah HURT dan HELP Bermula daripada tu dia mula menaip untuk menyampaikan apa yang pesakit autism alami melalui blog, dengan twitter beliau. Sumpah sayu video ni. Tak tipu. Ianya perspektif berlainan terhadap pesakit autism. Oh, btw
CERITA TAK SERAM

Khamis malam Jumaat, manusia tipikal kalau tak de kerja, dia akan fikir dua benda sahaja, iaitu hantu dan jugak cara-cara bersenggama dengan bini - walaupun yang menulis tu takde awek, jauh sekali teman hidup yang dinamakan bini. Tak percaya korang boleh masuk page Facebook Gengblogger sekarang dan tengok budak-budak tu tulis apa - a reason why I hate traffic hunters

papan tanda KUSESS SMSKS

Apapun, kali ni aku nak cerita pasal cerita seram yang terjadi dekat sekolah aku (asrama penuh) yang dirasakan unik dan mempunyai saksi sebanyak ratusan orang. Peristiwa ni terjadi masa tahun 2006 iaitu masa aku tingkatan 5 dan kami menguruskan program orientasi untuk student tingkatan 1 dan 4 yang baru
Okay harini kita belajar Psychology lah tahap rendah punya. Jangan risau, sangat senang untuk difahami dan janganlah disebabkan benda ni sains korang ingat dia susah pulak. Senang je nak faham sebenarnya. Untuk matapelajaran Psychology yang susah sikit, sila rujuk sini: Nota Visual Sensory Memory


Classical Conditioning (CC) ialah satu teori yang dikemukakan oleh seorang ahli fisiologi Russia yang bernama Ivan Pavlov pada sekitar tahun 1901. Nak dijadikan cerita supaya simple dan tak meleret, pada suatu hari dia pegi melawat anjing dia dengan loceng. Seperti biasa, anjing dia meleleh-leleh air liur dan menggesel-gesel dekat kaki beliau menyangkakan yang pakcik Pavlov ni bawak makanan. Maka beliau pun peliklah, anjing ni kan hebat sesnori penghiduannya, kenapa pulak anjing tu boleh tak tahu yang dia tak bawak makanan? Siap meleleh-leleh lagi air liur..

Rupa-rupanya anjing ni dah terkena CC daripada kehidupan seharian dia. Selama ni Pavlov bagi anjing dia makan (rangsangan normal) dan anjing dia terliur (tindakbalas normal). 
Masa bagi anjing dia makan juga si Pavlov ni panggil anjing dia dengan bunyi loceng. Makanya; loceng = makanan, pada pemikiran akal si anjing itu.
Lama-lama, loceng bertindak sebagai rangsangan kawalan (conditioned stimulus) dan anjing tersebut akan fikir bahawa "okay, makanan datang, mari kita meleleh air liur" sebagai tindakbalas kawalan (conditioned response) melalui proses pengkaitan (association)

Tonton video di bawah untuk pemahaman mutlak






Penjelasan video:
  1. Gula-gula "Altoid" sebagai normal stimulus
  2. Makan dan air liur dirembeskan sebagai normal response terhadap gula-gula itu
  3. Proses disertakan dengan additional cue iaitu bunyik komputer Windows
  4. Proses association berlaku, maka lama-lama dia jadi
  5. Bunyi komputer Windows (conditioned stimulus)
  6. Air liur meleleh ( conditioned response). Voila!
Maka disebabkan benda inilah, kita jangan buat jahat dengan orang. Sebabnya nanti orang sakit hati. Lepas orang sakit hati, kita buat baik macam mana pun nanti orang cop kita dengan perkara jahat yang kita buat tu. Make sense? Tu tandanya korang dah faham. Tambahan lagi 1 contoh:


Ini ialah ais krim Paddle Pop yang berwarna warni. Maka paddle pop ialah aiskrim, bertindak sebagai normal stimulus. Normal response ialah kita terliur dan lapar. Association kepada eskrem paddlepop ialah kaler die
Lepas tu pulak kita nampak..


Tudung warna warni: Conditioned Stimulus
Maka dengan itu, sila jawab soalan ini. Apakah conditioned response kita terhadap tudung warna warni? Hehe....


Adios nak g kelas
Salah satu cara untuk kita bersyukur dengan nikmat pemberian Allah ialah dengan membahagi-bahagikannya serta berkongsi dengan orang lain lebih-lebih lagi dengan mereka yang memerlukannya. Dalam psychology textbook Gleitman 7th edition, perkara sebegini diberi nama "savouring". Aku terjemahkan ke dalam bahasa Melayu dengan perkataan "menyedapkan kesedapan".

Dalam banyak-banyak kawan yang aku kenal dalam New Zealand ni ada terjumpa seseorang dengan misi yang mulia. Beliau dengan kawan-kawan beliau yang akan pulang ke Malaysia tak lama lagi membawa satu hasrat murni untuk memberi pendidikan kepada anak-anak yatim. Dari sudut pandangan beliau,
......seorang penghuni kecil, yang berumur 10 tahun menarik-narik aku menuju almari pakaiannya untuk menunjukkan aku sehelai baju raya yang diterima dari sebuah badan kebajikan. sehelai baju raya itu sudah membuatkan dia cukup gembira. aku bandingkan dengan diri sendiri yang sentiasa tidak cukup dengan apa yang ada. aku merasa sangat kecil dengan penghuni kecil itu.

ketika sesi kelas tambahan, aku menyedari kebanyakan mereka tidak mempunyai alat tulis yang lengkap. pensel pendek-pendek semua. itu ini tidak ada. lalu kami berpakat mengumpul duit sedikit seorang untuk membeli alat tulis kepada penghuni di sini. kami harap pertolongan kecil itu dapat menaikkan semangat mereka untuk belajar. salah seorang dari mereka memberitahu kami, seorang rakan mereka mengambil keputusan untuk berhenti belajar kerana penjaga mereka tidak mampu membiayai kesemua mereka. rasa simpati makin menebal. apalah dayaku ketika itu......
Sedih tak? Dalam hidup aku pernah sekali je bertandang ke rumah anak yatim. Itupun tahun lepas. Bagi sesiapa yang tak pernah buat macam tu silalah pergi menyertai mana-mana badan kebajikan. Sumpah rasa sayu dan terasa mahu dan mahu menolong bagi yang berkemampuan.
InsyaAllah aku akan pulang ke Malaysia tak lama lagi. Dan aku bersama beberapa orang rakan lain telah berpakat untuk mengadakan satu projek amal untuk menanggung perbelanjaan persekolahan anak-anak yatim di Rumah Anak Yatim Jasa yang terletak di Ipoh, Perak. Antara aktiviti yang dicadangkan ialah Hari Terbuka di mana pada hari ini akan diadakan jualan barang-barang terpakai, aneka makanan, cabutan bertuah, pertandingan dan pelbagai lagi aktiviti menarik....

... mengharapkan sokongan anda semua yang singgah di blog ini untuk menghulurkan sumbangan ikhlas kepada projek ini. Nombor akaun tertera di poster di bawah. Mudah-mudahan Allah memberkati anda yang bermurah hati dan moga Allah mempermudahkan perjalanan projek ini...
Jadi apa yang anda boleh buat?
  • Menderma pada akaun CIMB Islamic Bank (1275-0000842-20-6) dalam gambar di atas. Sila tulis PROGRAM AMAL di bahagian details. Tak banyak, sikit pun bolehlah RM10? RM1 pun Hana terima. Insya Allah mereka tak makan duit tu. Kalau depa makan, perut depa yang busung nanti. Makan harta anak yatim dosa besar tahu? Tarikh akhir sumbangan ialah 31 Disember 2010
  • Mereka yang berada di New Zealand boleh menyumbang kepada Sharihana Ab Halim 06-0869-0290438-00 National Bank of New Zealand
  • Reblog/retweet entry ini ke laman sosial anda supaya rakan-rakan anda yang bermurah hati dapat membantu
  • Mendoakan kejayaan mereka
Semoga Allah membalas jasa baik anda semua. Program Insya-Allah berjalan dan harta sumbangan tidak diselewengkan.
P/S: Ini entry amal kebajikan. Anda tak perlu klik Nuffnang saya untuk ketika ini

P/S: Masih menunggu rakyat Malaysia Islam yang mahu gunakan DiGi Free Your Idea sebagai amal kebajikan. Semua nak enjoy je lemau la camtu.

Info tambahan/pertanyaan: HANA | Mesej saya ARC
Obsessive Compulsive Disorder (OCD) yang berada dalam Axis I DSM-IV-TR adalah satu gangguan jiwa yang sangat berbahaya kepada pesakitnya. Penyakit ini tergolong dalam kumpulan Anxiety Disorders dan kalau nak dibandingkan dengan Obsessive-Compulsive Personality Disorder, yang ini secara umumnya lebih bahaya dan boleh membawa maut bergantung kepada kes. Dibawah ialah satu contoh kes OCD yang diceritakan oleh ibu kepada pesakit yang bernama Abang Sidi
Anak makcik ni tak tahulah sejak bila dia jadi macamtu. Dia dari remaja lagi memang takut dengan kekotoran, boleh mati katanya. Makin dia besar, makin menjadi-jadi dia punya takut dengan kuman dekat tangan. Katanya tangan manusia ni memang banyak kuman jadi dia akan basuh tangan dia dengan sabun sebanyak lebih kurang 700 kali. Macam-macam sabun dah dia guna cuma Nokia 'Sabun' je dia tak pernah guna. Kami terpaksalah belikan dia sabun sebab kalau dia tak dapat basuh tangan sampai 700 kali, dia akan rasa takut yang amat sangat sampaikan nak keluar rumah pun dia takut apatah lagi nak sentuh tombol pintu rumah kami. Makcik ni bukannya anak astronaut..tak mampu nak pasang pintu automatik dekat rumah jadi makcik belikan sabun je lah...

OCD ialah gangguan yang melibatkan pemikiran/bayangan berbahaya yang berulang-ulang (Obsessive) dan diikuti oleh perbuatan berulang-ulang (Compulsive) yang dibuat bertujuan untuk mengurangkan pemikiran/bayangan tersebut. Dalam kes di atas, Abang Sidi ada bayangan yang tangannya kotor/berkuman dan mungkin boleh membawa maut (Obsessive thinking) dan perbuatan mencuci tangan secara berulang-ulang (Compulsive behaviour) dilakukan untuk menghilangkan fikiran bahawa tangannya berkuman.

Biasanya Obsessive Thinking melibatkan rangsangan seperti kekotoran, kekasaran, kesakitan, seks, agama dan sesetengah perlakuan. Perasaan mereka akan sering terganggu sekiranya perbuatan yang boleh mengurangkan fikiran yang mengganggu tu tidak dilakukan. Sesetengah kes membawa kepada bunuh diri disebabkan tekanan perasaan tapi itu hanyalah dalam kes serius.

Beza OCD (Axis I) dengan OCPD (Axis II)

Perbezaan
OCD
OCPD
DSM-IV-TR
Axis I
Axis II
Simptom
Fikiran takutkan sesuatu dan perlakuan berulangan untuk menghilangkan perasaan takut
Tegas pada jadual dan terlalu terikat pada rutin dan juga terlalu pentingkan kerja dan susunan
Umur
Awal dewasa 20-25 tahun
13-15 tahun lelaki, 20-24 perempuan

Sila perhatikan perbezaan besar pada simptom walaupun namanya bermula dengan perkataan yang hampir-hampir sama. Walau bagaimanapun, kalau anda ada beberapa simptom tersebut tapi tidak menganggu fungsi sosial dan kehidupan normal anda, maka anda bukanlah pesakit OCD ataupun OCPD. Sila berjumpa pakar psikiatri berhampiran, terapi kaunseling ataupun doktor untuk maklumat lanjut. Kalau anda pelajar institusi pendidikan tinggi ataupun menengah, sila berjumpa kaunselor anda dan jangan biarkan beliau makan gaji buta. Hargai kebolehan mereka.

Maka dengan ini terjawablah sudah persoalan Cik Oren. Selepas ni akan bercakap pasal tekanan hidup dan kegilaan dan kaitan antara keduanya tang ditanya oleh Dr Ann Farhanah yang kiut-miut.
Untuk sesuatu tu dikira sebagai Psychopathology, ia mestilah sesuatu yang berlainan daripada biasa, menyebabkan efek yang tak elok (maladaptive) dan juga menyalahi norma manusia biasa. Contoh menyalahi norma manusia ialah berbogel di tengah-tengah shopping kompleks. Ingat definisi Psychopathology ni ye.
Paranoid ialah salah satu daripada 3 cabang Personality Disorder dalam kluster A Manual Statstik dan Diagnostik-IV. Paranoid bolehlah diibaratkan sebagai seorang yang sentiasa berfikiran negatif terhadap orang lain tapi untuk membezakan Paranoid dengan Paranoid Schizophrenia, Paranoid tidak mempunyai simptom Delusi dan juga Halusinasi


Jom kita berkenalan dengan Abang Noid
Eh ko nak apa ni? Mesti ko nak ambik duit aku kan? Aku takde duitlah! Pegi main jauh-jauh! Duit aku 20sen semalam pun mesti kau curi kan? Ah tak kisahlah aku hilang duit dekat mana tapi aku yakin kau yang curi kan? Kau ni sama je dengan cikgu-cikgu kat sekolah tempat aku kerja tu lah. Semua nak jatuhkan aku, semua dengki dengan aku. Diorang semua tu memang busuk hati sejak aku kerja dari situ lagi sama je dengan tempat aku kerja dulu dan sebelum tu, dan sebelum tu.....
Dari pernyataan di atas ni kita boleh rumuskan yang antara ciri Abang Noid ialah

  • Syak wasangka terhadap orang lain dan sifat cemburu
  • Salah anggap tindakan orang lain 
  • Tidak akan setuju dengan pendapat orang
  • Tuduhan melulu kononnya ada orang nak jatuhkan dia
  • Syakwasangka tanpa alasan dan bukti
Nampak macam biasa dengar je situasi Abang Noid ni kan? Haa memang padanla sebab prevalence kejadian ni memang agak tinggi iaitu sebanyak 2% daripada populasi manusia. maknanya dalam setiap 100 orang kat dunia, 2 daripada kita akan ada penyakit syak wasangka ni.

Kenapa bahaya? Tengok kes Abang Noid tu. Dia tyerlampau prasangka bukan-bukan dekat orang lain sampaikan mengganggu kehidupan dia dan juga orang lain. Orang yang bersyakwasangka melampau macam ni kerjanya tak kekal di 1 tempat sebab dia suka tuduh orang nak buat bukan-bukan kat dia. Walaupun ini ialah satu penyakit, tapi ia boleh diubati dengan berjumpa pakar psikiatri. Cuma masalahnya, orang Paranoid ni nak ke jumpa dan percaya cakap doktor?

Reference:
Barlow, David H.; Durand, V. Mark (2009). Personality Disorders. Abnormal Psychology: An Intergrative Approach (5th ed, pp 438-439)
Nota: Psychopathology ialah salah satu cabang Psychology yang melihat kepada abnormaliti pada sifat manusia. Jadi sila jangan salah guna perkataan Psychology dan Psychopathology. Sakit kepala orang yang tahu maksudnya. BTW, ini ialah satu entri pendidikan. Sila tekan like dibawah untuk share maklumat ni. Dapat pahala
Tanggal 31 Ogos 1957 negara kita telah mencapai tarikh kemerdekaan atas usaha pejuang-pejuang tanah air yang dah banyak berkorban. Ada orang cakap, Happy Birthday malaysia tapi aku tak rasa itu kesnya disini sebab kalau nak diikutkan, tarikh lahir Malaysia ialah pada 16 September 1963. maka rakan-rakan sekalian, mari kita stick dengan Hari Kemerdekaan. Tidak perlu mengubah terma tersebut kepada ayat fancy yang boleh mengubah maksudnya. OK?

Pengisian lebih susah daripada Perjuangan
Setiap kali terlancarnya apa-apa yang berkaitan Merdeka, tidak terlepas ayat ini daripada pemikiran aku. Kadang-kadang memikirkan logik ayat ini, kadang-kadang memikirkan kewajaran ia dinyatakan oleh bekas Perdana Menteri kita yang aku tak ingat siapa. Mungkin ada 2 atau 3 daripada mereka yang menyebut. Perjuangan mengikut pendapat aku terbahagi kepada 2 jenis, yakni fizikal dan mental. Tahukah anda berapa ramai yang dibunuh semasa pembinaan kota A Famosa? dan tahukah anda bahan-bahan pembinaan kota terbabit? Ya, rumah-rumah penduduk asal yang telah dibakar, diroboh dan dibunuh; dan anda semua tersenyum riang di dalam gambar meriam kota A Famosa. (Wapedia)

Perjuangan dari mental pula ialah seperti rundingan Kemerdekaan yang disertai oleh Allahyarham tunku Abdul Rahman ke London pada suatu ketika dahulu. kalau ikutkan pemikiran rakyat yang malas, siapa sanggup pergi ke London semata-mata untuk kemerdekaan yang diri sendiri pun tak dapat nak nikmati untuk jangka masa yang panjang. tapi mujurlah Allahyarham tak berfikiran sebagai aku, dia berjuang demi anak bangsa, untuk kita semua.

Apa yang nak diisi?
Untuk memajukan sesebuah negara itu, pertama sekali rakyat haruslah maju dari segi minda dan perwatakannya. Kalau rakyat duduk 24 jam depan laptop tengok blue sambil hisap rokok kretek, takde majunya macam tu. Bising sana sini pasal anti yahudi dan anti Indonesia macam-macamlah tapi hakikatnya rokok tu lah yang selalu mencium bibir anda. Tapi kalau anda genius dan menghisap rokok lapan ratus batang sehari, tak taulah apa lagi yang saya, si blogger picisan lagi cetek ilmunya ni, nak cakap lagi. Internet, mestilah digunakan dengan sebaik mungkin. Seharusnya (sewajibnya) internet digunakan 100% untuk kebaikan. Apa yang anda tak mahu cakap dekat nenek anda secara depan-depan janganlah diletakkan dalam internet. Kalau kita boleh behave depan nenek kita, kenapa tak kita behave dalam alam maya?

Penguasaan Bahasa Inggeris sebagai langkah utama
Bahasa Inggeris bukanlah susah sangat untuk dipelajari. Kalau anda boleh menyanyi lagu Celine Dion tanpa tergagap-gagap, maka anda mempunyai potensi hebat untuk belajar bahasa ini. Ada beberapa pendapat mengatakan mempelajari Bahasa Inggeris merupakan suatu pengkhianatan terhadap adat dan negara. Ayat yang sesuai untuk pendapat ini ialah bodo piang. Kononnya PPSMI tak bagus untuk pencapaian akademik dan merupakan kejutan terhadap arena pendidikan. Cikgu-cikgu sekalian, kalau anda berfikiran begitu, tentulah murid anda mengikut sama. Untuk artikel tentang PPSMI, rujuk Zaidel.

Fungsi English secara kasar pada remaja
Bangsaku, lihatlah dimana-mana, dinding pejalan kaki, mahupun di dinding (wall) facebook, bagaimana bahasa Inggeris digunakan. Tanpa kita sedari, bangsa kita ni hanya bagus dalam English untuk beberapa perkataan sahaja. Antara perkataan tersebut ialah fuck, bitch, motherfucker dan lain-lain lagi. Mungkin mereka ingin buktikan kepada dunia bahawa kita juga menguasai bahasa Inggeris lalu meletakkan Malaysia sama taraf dengan Amerika. Siapa yang ajar ideologi sesat ni?

Pada zaman Empayar Melaka dulu, bahasa Melayu merupakan lingua franca. Pernah anda terfikir bagaimana pedagang Arab dan Eropah serta China mempelajari bahasa kita. Ada anda pernah membaca catatan sejarah mereka menconteng dinding istana Melaka dengan perkataan carutan Melayu pada ketika itu? Tidak kan? Dengan berkat kesungguhan mereka pada zaman itulah yang mereka begitu maju dalam perdagangan sekarang ni. Kita apa ada? Kita ada Manglish.

Kesimpulannya, marilah kita semua meninggalkan amalan buruk yang hampir bersebati dengan diri kita ni. Tak kemana pun amalan buruk tu nak bawak kita. Sempena bulan ramadhan ni jugaklah peluang kita untuk memperbaiki diri dan juga berpesan-pesan kepada kebenaran dan berpesan-pesan kepada kesabaran (Al-Asr)

More

SEARCH

MESEJ RINGKAS

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Based on a work at http://www.arcx13.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.facebook.com/arcx13?ref=bookmarks. Dalam BM, korang tak boleh copy langsung melainkan ada kebenaran